FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 januari 2014

Duitse diplomaten beschoten in Saudi-Arabië

Twee Duitse diplomaten zijn maandag in het oosten van Saudi-Arabië beschoten. Of het om een gerichte aanval ging en wie de daders zijn is nog onbekend.

Het tweetal maakte een lange autorit maar werd in Al-Awamiya, niet ver van de oliestad Dammam, onder vuur genomen. Hun auto vloog in brand, maar met hulp van een voorbijganger wisten de diplomaten zich in veiligheid te brengen. Ze zijn ongedeerd.

In Al-Awamiya wonen vooral sjiieten. Net als hun geloofsgenoten in het naburige Bahrein zijn zij ontevreden over het soennitische bewind in hun land en protesteren zij regelmatig.

De Duitse ambassade in Riyad en de Saudische autoriteiten onderzoeken het voorval.

Utrecht test talent van Barcelona

FC Utrecht heeft deze week twee spelers op proef. Doelman Filip Draković (22) en Nando Quesada (20) mogen zich in de Domstad gaan bewijzen.

Quesada is een contractspeler van FC Barcelona, waar hij ook werd opgeleid. "Een speler die buiten Spanje zijn carrière wil vervolgen. Met zijn basistechniek zal niets mis zijn", vertelt algemeen directeur Wilco van Schaik aan Voetbal International.

"We gaan kijken of beide spelers interessant zijn voor de toekomst." Draković is momenteel eerste doelman bij Mura 05, een club uit zijn vaderland Slovenië. Mura 05 staat momenteel voorlaatste in de nationale competitie.

FC Utrecht hervat de competitie aanstaande zondag met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. "Afgelopen maandag waren al achttienduizend kaarten weg, dus we rekenen op zeker twintigduizend man", aldus Van Schaik. "En dan wacht over enkele weken de mooie confrontatie met Ajax. Twee keer volle bak, waardoor ons thuisvoordeel nog groter wordt."

Na achttien speelronden staat FC Utrecht op de negende plaats in de Eredivisie. Het elftal van coach Jan Wouters verzamelde tot nu toe 24 punten.

Platini baalt van nederlaag Ribéry

Michel Platini is het niet helemaal eens met het feit dat Cristiano Ronaldo de Gouden Bal heeft gewonnen. De Fransman zag landgenoot Franck Ribéry op plaats drie eindigen.

Ronaldo won in 2013 met zijn club geen enkele prijs, terwijl Ribéry met Bayern München juist alle mogelijke prijzen veroverde. "Ronaldo is een goede winnaar, maar ik ben wel heel teleurgesteld voor Franck", zei UEFA-voorzitter Platini in gesprek met L'Equipe.

"De komende twee of drie jaar zal de Gouden Bal wel weer naar Ronaldo of Messi gaan. Vijftig jaar lang was de award voor de speler die op het veld het meeste won, maar dat is nu niet meer het geval. Er is iets veranderd sinds de Gouden Bal naar de FIFA is gegaan."

De Gouden Bal werd tussen 1956 en 2009 door het tijdschrift France Football uitgereikt aan de beste speler van Europa. In 2010 ging de award samen met de FIFA-trofee voor beste voetballer ter wereld. De laatste zes jaar werd de prijs telkens veroverd door Messi of Ronaldo.

"Ik vind het toch wel een probleem dat Ribéry de Gouden Bal niet heeft gewonnen, terwijl hij wel de meeste prijzen pakte. In 2010 was dat met de Spanjaarden ook al zo", besloot Platini. Dat jaar werd Messi uitgeroepen tot 's werelds beste speler, terwijl nummer twee en drie (Andrés Iniesta en Xavi) met zowel Barcelona als Spanje alle hoofdprijzen pakten.

[Serie A] Chievo pakt punt bij Internazionale

Internazionale heeft maandag in de Serie A geen thuiszege kunnen boeken op Chievo. De Milanezen bleven steken op 1-1. De eindstand was al na twaalf minuten bereikt. Alberto Paloschi schoot de bezoekers na acht minuten schitterend op voorsprong. Even later zorgde de Japanner Yuto Nagatomo voor evenwicht.

Inter staat vijfde met 32 punten, twintig minder dan koploper Juventus. Chievo neemt de zestiende plaats in.

Sampdoria won eerder op de avond met 3-0 van Udinese. Spits Eder scoorde de eerste twee goals, terwijl Daniele Gastaldello vlak voor tijd de wedstrijd definitief besliste. In totaal vielen er drie rode kaarten. Roberto Soriano moest namens Sampdoria vroegtijdig inrukken. Namens de bezoekers haalden Allan en Gabriel Silva het einde niet.

Gastrol Prince in New Girl bevestigd

Prince heeft inderdaad een gastrol in New Girl. Eerder gingen al geruchten dat de zanger langskomt in de Fox-serie. Prince is op 2 februari te zien in een speciale aflevering, waarin hij hoofdpersonage Jessica Day uitnodigt op een feestje.

De aflevering met Prince staat vrijwel zeker garant voor hoge kijkcijfers, omdat deze direct na de Super Bowl op televisie komt. De Super Bowl is in de Verenigde Staten al jarenlang het best bekeken evenement van het jaar.

[PL] Arsenal door zege bij Villa terug aan kop

Arsenal heeft maandag de koppositie heroverd in de Premier League. De Londenaren waren met 2-1 te sterk voor Aston Villa. Jack Wilshere en Olivier Giroud zorgden in Birmingham voor een 0-2 ruststand. Christian Benteke bracht in de tweede helft de aansluitingstreffer op het bord, maar verder kwam Aston Villa niet.

Villa liet in de eerste helft het initiatief aan Arsenal. De bezoekers deden daar tot de 34e minuut weinig mee. Vervolgens sloeg Arsenal binnen een minuut tweemaal toe. Eerst rondde Wilshere een vloeiende aanval af, waarna Giroud nog een rechtse directe uitdeelde. De Franse spits controleerde een pass knap en rondde op dito wijze af.

In de tweede helft knokte Villa zich op vechtlust terug in de wedstrijd. Zeventien minuten voor tijd kreeg de thuisploeg loon naar werken met de 1-2 van Benteke. De Belg knikte een voorzet vanaf rechts al duikend binnen. Benteke kreeg een minuut voor tijd nog een kopkans, maar wist ditmaal niet toe te slaan.

Bij Villa begonnen oud-Feyenoorders Ron Vlaar en Karim El Ahmadi in de basis, terwijl Leandro Bacuna na 21 minuten inviel. De ploeg van coach Paul Lambert staat met 23 punten elfde. Arsenal is met 48 de trotse koploper. Manchester City volgt op een punt, terwijl nummer drie Chelsea twee punten minder heeft.

Villas-Boas: "Ik neem een break"

André Villas-Boas maakt geen haast bij het zoeken naar een nieuwe club. De Portugees doet het even rustig aan. Villas-Boas werd een maand geleden ontslagen als manager bij Tottenham Hotspur.

Daarna werd hij even genoemd als mogelijke nieuwe coach van West Bromwich Albion. Het lijkt er echter op dat de 36-jarige trainer voorlopig geen nieuwe club vindt. "Ik heb besloten om een break te nemen. Ik wil mijn batterijen even opladen, al kan ik me geen leven zonder voetbal voorstellen", sprak Villas-Boas volgens Abendzeitung München.

"Ik heb geleerd dat mijn volgende club voor 100 procent bij mij moet passen. En die club moet de coach op waarde inschatten." De Portugees deed zijn uitspraken bij zijn bezoekje aan het trainingskamp van Bayern München. Hij ging daar ook in op de rol van Pep Guardiola. "Hij wordt hoog ingeschat door iedere coach ter wereld. Het is voor mij een eer om over zijn schouder mee te kijken.

"Pep heeft het voetbal veranderd. Als je ziet hoe de topteams in Europa op dit moment voetballen, zie je dat hij die clubs met Barcelona veel inspiratie heeft gegeven."

[HWL] Van Ass kraakt hoge verwachtingen van Oranje

Door het 2-2 gelijkspel tussen Nederland en België en de 3-3 tussen Duitsland en India, treffen de Oranjemannen woensdag de Duitsers in de HWL-kwartfinale. Een kans op revanche voor de olympische finale van 2012, maar ook een kans op een vroegtijdig einde van het toernooi. Verlies betekent maximaal een vijfde plaats.

"Iedereen zegt: 'Je had beter kunnen verliezen, dan kan je tegen Engeland spelen. Maar Engeland doet het niet voor niets goed", aldus bondscoach Paul van Ass. "Ik heb laatst gezegd dat ik dacht dat België een beetje de positie van Engeland had ingenomen, maar ik moet dat rectificeren. Hoe ze het nu doen, die zijn op de weg naar boven. Dat onderstreept maar weer: de wereldtop in het mannenhockey is echt groot."

"We moeten er eens vanaf dat Nederland alles moet winnen. Duitsland en Australië winnen hier ook niet alles. Dat gaat gewoon niet. We willen ons verbeteren, verbeteren, verbeteren. Daarvoor zijn we hier."

Kan een Oranje in deze vorm Duitsland hebben? "Ja, zeker. Niemand dacht ook dat we van Australië zouden winnen. Dit is een andere wedstrijd, met andere sentimenten. We hebben natuurlijk twee finales die we tegen Duitsland gespeeld hebben van ze verloren: de EK- en olympische finale. Een angstgegner? Dat niet. Als je alle onderlinge wedstrijden bekijkt is het denk ik fifty-fifty, alleen hebben zij met name de resultaten in topwedstrijden aan hun zijde."

"Zij zijn gewoon heel erg goed in finales spelen. In halve finales zijn ze kwetsbaar. Kwartfinales ook? Dat weet ik niet." Van Ass dubt nog over het ideale strijdplan voor woensdag: inzakken of op zijn Nederlands aanvallen. "Hoe we Duitsland gaan aanpakken weet ik nog niet. Ik wissel drukzetten en inzakken momenteel wat meer af dan in eerdere wedstrijden. Maar ik weet niet of dat me helemaal bevalt, dus ik ga er nog even over nadenken."

Weinig Nederlandse steun voor Ronaldo

Cristiano Ronaldo kon in zijn verkiezing tot wereldvoetballer van het jaar niet op veel Nederlandse steun rekenen. Zowel bondscoach van Oranje Louis van Gaal als aanvoerder Robin van Persie hadden de Portugese aanvaller niet hoog op hun lijstje staan. Ronaldo kreeg maandagavond bij de verkiezing van de Ballon d'Or de voorkeur boven Franck Ribéry en Lionel Messi.

Van Gaals keuze viel op louter spelers met wie hij samenwerkte bij Bayern München. In zijn ogen was Ribéry de beste voetballer van het afgelopen jaar, gevolgd door Thomas Müller en Arjen Robben. Van Gaal werkte tussen 2009 en 2011 bij Bayern.

Robben stond op het lijstje van Van Persie bovenaan. De aanvaller van Manchester United schaalde zijn landgenoot hoger in dan Zlatan Ibrahimovic en Ronaldo. De verschillen in de einduitslag waren miniem.

Ronaldo kreeg 27,99 procent van de stemmen. Nummer twee Messi moest het met 24,72 procent doen, terwijl Ribéry het minst scoorde met 23,39 procent. Alle bondscoaches, aanvoerders en één journalist uit de bij de FIFA aangesloten landen mochten in een eerder stadium een top drie voordragen.

FOK!toen: Johnny Cash at Folsom Prison (1968)

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we 46 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 13 januari 1968, dat Johnny Cash een tweetal optredens zou geven in de beruchte Folsom gevangenis in Californië. Al vanaf 1955, toen de single 'Folsom Prison Blues' op Sun Records verscheen, wou Cash graag eens een optreden in een gevangenis geven, maar het zou nog 13 jaar duren voordat deze wens in vervulling zou gaan.

Johnny Cash at Folsom Prison
Johnny Cash at Folsom Prison

De voorgaande jaren

De eerste keer dat Johnny Cash over de staatsgevangenis van Folsom hoorde was in 1953. Cash zat tijdens zijn dienstplicht bij de Amerikaanse luchtmacht. Op zekere avond zag Cash de film Inside the Walls of Folsom Prison van Crane Wilbur en liet zich daardoor inspireren voor een nieuw liedje. Dat liedje zou 'Folsom Prison Blues' worden, de tweede single van Cash voor het platenlabel Sun Records. Vooral onder gevangenen was het liedje enorm populair en Cash ontving dan ook regelmatig verzoeken om in diverse gevangenissen op te treden. Vanaf het optreden in de staatsgevangenis van Huntsville in 1957 zou de Man in Black in menig cachot te horen en te zien zijn.

Folsom Prison Blues op Sun Records
Folsom Prison Blues op Sun Records

De opnames

In de jaren zestig had Cash grote hits gescoord met liedjes zoals 'I Walk the Line' en 'Ring of Fire', maar halverwege het decennium leek de populariteit van de artiest wat in te zakken. Cash was in die tijd verslaafd aan amfetamine en probeerde daar in 1967 met succes vanaf te komen. Ook bij Columbia Records hadden de nodige veranderingen plaatsgevonden. Zo waren Frank Jones en Don Law, de vaste producers van de vorige albums van Cash, vervangen door de rebelse Bob Johnston. Toen Johnny Cash liet weten dat hij een live-album wou opnemen in een gevangenis was Johnston laaiend enthousiast. Johnston belde met zowel de gevangenis van San Quentin als Folsom en kreeg van laatstgenoemde gevangenis als eerste een positieve reactie.

Op 10 januari 1968 checken Johnny en zijn vrouw June in bij het El Rancho Motel in Sacramento. Later op diezelfde dag kwamen ook the Tennessee Three, Carl Perkins, The Statler Brothers, Johnny's vader Ray Cash en producer Johnston bij het hotel aan. In diverse bezettingen werden de daaropvolgende twee dagen een aantal nummers  gerepeteerd. Bij één van de oefensessies zou zelfs gouverneur Ronald Reagan langskomen in het hotel. Cash besloot om op 13 januari twee optredens te doen, voor het geval de opnames van het eerste optreden niet naar zijn zin zouden zijn.

Johnny Cash at Folsom Prison 1
Johnny Cash bij Folsom Prison

Het optreden

Op 13 januari 1968 stonden er dus twee concerten van de Johnny Cash Revue gepland. Het eerste optreden begon om 09.40 uur 's morgens, het tweede optreden stond gepland voor 12.40 uur 's middags. Nadat MC Hugh Cherry de gevangenen eerst had opgewarmd voor het concert, deed Carl Perkins de aftrap met zijn hit 'Blue Suede Shoes'. Vervolgens kwamen The Statler Brothers het podium op om een tweetal liedjes te vertolken, waaronder hun hit 'Flowers on the Wall'.

Na een korte pauze was het tijd voor het optreden van Johnny Cash met zijn band. Deze bestond uit de gitaristen Carl en Luther Perkins, bassist Marshall Grant, drummer W.S. Holland en The Statler Brothers (Lew DeWitt, Don Reid, Harold Reid, Phil Balsley) en The Carter Family op achtergrondzang. Na zijn vaste aankondiging 'Hello, I'm Johnny Cash' begon een spetterende set, waarbij Cash diverse liedjes over het leven in een gevangenis bezong, zoals 'Folsom Prison Blues', 'Cocaine Blues', 'Busted', 'The Wall' en '25 Minutes to Go'. Ook doet Cash een cover van Merle Travis' 'Dark as a Dungeon' waarbij hij, ondanks het deprimerende karakter van het liedje, in de lach schiet.

June en Johnny Cash
June en Johnny Cash

Vervolgens ging de zanger verder met ballades zoals 'I Still Miss Someone', 'Send a Picture of Mother' en 'The Long Black Veil'. Na een drietal liedjes van het album Everybody Loves A Nut ('Dirty Old Egg-Sucking Dog', 'Flushed from the Bathroom of Your Heart' en 'Joe Bean'), en een paar duetten met vrouw June, was het tijd voor een explosieve zeven minuten durende uitvoering van 'The Legend of John Henry's Hammer' en de Porter Wagoner-hit 'Green Green Grass of Home'. Daarna sloot Cash zijn set af met het nieuwe nummer 'Greystone Chapel'.

Uiteindelijk bleek het eerste optreden de mooiste opnames op te leveren. Bij het tweede concert was namelijk duidelijk te horen dat de muzikanten nog bij moesten komen van het vorige optreden. Van het tweede concert zouden alleen de opnames van 'Give My Love to Rose' en 'I Got Stripes' op de plaat verschijnen.

Het optreden in de Folsom gevangenis
Het optreden in de Folsom gevangenis

De setlist van 09.40 uur:
'Folsom Prison Blues'
'Busted'
'Dark as a Dungeon'
'I Still Miss Someone'
'Cocaine Blues'
'25 Minutes to Go'
'I'm Not in Your Town to Stay'
'Orange Blossom Special'
'The Long Black Veil'
'Send a Picture of Mother'
'The Wall'
'Dirty Old Egg-Sucking Dog'
'Flushed From The Bathroom of Your Heart'
'Joe Bean'
'Jackson'
'I Got a Woman'
'The Legend of John Henry's Hammer'
'Green, Green Grass of Home'
'Greystone Chapel'

De setlist van 12.40 uur:
'Folsom Prison Blues'
'Busted'
'Dark as a Dungeon'
'Cocaine Blues'
'25 Minutes to Go'
'Orange Blossom Special'
'The Legend of John Henry's Hammer'
'Give My Love to Rose'
'Dirty Old Egg-Sucking Dog'
'Flushed From The Bathroom of Your Heart'
'Joe Bean'
'Jackson'
'Long Legged Guitar Picking Man'
'I Got Stripes'
'Green, Green Grass of Home
'Greystone Chapel'
'Greystone Chapel' (toegift)

De ontvangst van het album

Vier maanden na de opnames van het concert in Folsom, verscheen de 27e elpee van Johnny Cash, getiteld Johnny Cash at Folsom Prison. Voorafgaande aan de elpee verscheen eerst 'Folsom Prison Blues' op single. Nadat op 5 juni 1968 Senator Robert F. Kennedy door Sirhan Sirhan werd vermoord weigerden radiostations de single van Cash te draaien vanwege de tekst 'I shot a man in Reno. Just to watch him die'. Columbia Records eiste van Johnston dat er een nieuwe remix van het liedje moest worden gemaakt waarin de gewraakte tekst zou zijn verwijderd. Zowel deze single als het album zouden op de hoogste positie in de Amerikaanse hitlijsten eindigen.

Op de elpee uit 1968 treffen we de volgende liedjes aan:

Johnny Cash at Folsom Prison a

Kant 1:
1 Folsom Prison Blues
2 Dark As The Dungeon
3 I Still Miss Someone
4 Cocaine Blues
5 25 Minutes To Go
6 Orange Blossom Special
7 The Long Black Veil

Johnny Cash at Folsom Prison b

Kant 2:
1 Send A Picture Of Mother
2 The Wall
3 Dirty Old Egg-Sucking Dog
4 Flushed From The Bathroom Of Your Heart
5 Jackson
6 Give My Love To A Rose
7 I Got Stripes
8 Green, Green Grass Of Home
9 Greystone Chapel

In augustus 1968 waren er al 300.000 exemplaren van de elpee over de toonbank gegaan. Nog eens twee maanden later was dat aantal verdubbeld en kreeg Cash een gouden elpee voor dit album. In mei 2003 maakte de RIAA bekend dat er wereldwijd meer dan drie miljoen exemplaren van het legendarische live-album van Johnny Cash waren verkocht en dat het album daarmee een triple platina status had behaald.

Johnny Cash at Folsom Prison back

De heruitgaves van het album

In 1999 zou Johnny Cash at Folsom Prison opnieuw uitgebracht worden. Naast de liedjes van het oorspronkelijke album horen we een drietal nieuwe nummers op dit album voorbijkomen ('Busted', 'Joe Bean' en 'The Legend of John Henry's Hammer').

Johnny Cash at Folsom Prison 2008
De heruitgave uit 2008

In 2008 verscheen de meest uigebreide uitvoering van het album bij Columbia en Legacy Records, bestaande uit een dubbel-cd en een dvd. Op de Legacy Edition treffen we beide complete concerten aan, aangevuld met interviews en foto's van het concert. Ook staat er op de dvd een 130 minuten durende documentaire getiteld Johnny Cash At Folsom Prison.

'Opheldering apparatuur VS in Friesland'

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft eigen apparatuur om satellietinformatie op te vangen in het Friese Burum. Die apparatuur is alleen toegankelijk voor Amerikaanse staatsburgers met speciale toegang. Dat meldt Nieuwsuur na onderzoek. De Tweede Kamer wil opheldering.

Op het satellietstation in Burum wordt door de Nationale Sigint Organisatie, die valt onder het Nederlandse ministerie van Defensie, informatie vergaard uit telecommunicatie voor de Nederlandse inlichtingendiensten MIVD en AIVD. Op de andere helft van het terrein, van het internationale bedrijf Inmarsat, staat apparatuur van de Amerikaanse defensie.

Dat het gaat om apparatuur van de Amerikaanse defensie blijkt volgens Nieuwsuur onder meer uit contracten voor upgrades van software voor de apparatuur van het Amerikaanse ministerie met Amerikaanse bedrijven als Viasat en Northrop. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft laten weten inderdaad zijn eigen satellietgrondstationapparatuur te hebben geïnstalleerd 'op het Nederlandse grondstation om zo aan te kunnen sluiten op een satelliet waarmee Burum contact heeft'.

De apparatuur kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het monitoren van de eigen troepen tijdens missies. Uit een document van de Amerikaanse overheidsdienst GSA zou blijken dat het netwerk van Inmarsat, waarvan grondstations zich in Hawaï en Nederland bevinden, exclusief wordt beheerd door een Amerikaans bedrijf en alleen wordt bediend door Amerikaanse staatsburgers met een speciale bevoegdheid.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie heeft laten weten dat op het grondstation van Defensie geen Amerikaanse overheidsapparatuur staat. "Inmarsat is een commercieel bedrijf op het gebied van satellietcommunicatie."

De PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus willen volgens Nieuwsuur van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) weten wat de Amerikanen precies doen met de apparatuur in Burum. SP-Kamerlid Ronald van Raak stelt dat het er in eerste instantie op lijkt dat de apparatuur wordt gebruikt voor militaire inlichtingen. "Maar dat weet je dus niet. We hebben de afgelopen tijd gezien dat de Amerikanen elke mogelijkheid aangrijpen om te spioneren en ik wil wel van de Nederlandse regering, met name van minister Hennis, weten wat de Amerikanen uitspoken en wat onze betrokkenheid daarbij is."

[Dakar] Karginov pakt tijd terug op De Rooy

Andrey Karginov heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally goede zaken gedaan door de dagzege te grijpen. De Rus had met zijn Kamaz ruim vijf minuten voorsprong op klassementsleider Gerard de Rooy die zijn voorsprong iets zag slinken.

De proef tussen Salta en Calama bestond uit smalle pistes, waardoor inhalen lastig was. De Rooy startte achter de Kamazzen van Eduard Nikolaev en Dmitry Sotnikov welke hij niet tot nauwelijks in kon halen. Karginov verloor gisteren tijd en kon zodoende vandaag weer wat terugpakken. Het bleef beperkt tot vijf minuten, terwijl Sotnikov als derde eindigde op bijna zeven minuten. Peter Versluis kwam tot de vijfde tijd, Marcel van Vliet werd zesde, terwijl Hans Stacey als negende eindigde.

Jos Smink was er deze etappe niet meer bij, want gisteren viel de equipe uit doordat monteur Peter Nieuwenburg een ruggenwervel brak nadat de Ginaf bij de landing na een sprong in een kuil terechtkwam. Ook de Tsjech Martin Kolomy viel uit. Bij de Tatra van de Tsjech waren scheurtjes in de vooras ontdekt, waarna hij uit veiligheidsoverwegingen besloot niet verder te rijden.

In het klassement heeft De Rooy 32 minuten voorsprong op Karginov die morgen als eerste van start mag gaan. Nikolaev is derde op ruim een uur. Stacey staat op bijna twee uur achterstand zesde, terwijl Rene Kuipers en Marcel van Vliet met een negende en tiende plaats de top tien afsluiten.

Schotse oud-international Collins (82) overleden

De Schotse oud-voetballer Bobby Collins is maandag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat hebben twee van zijn voormalige clubs, Everton en Leeds United, gemeld. Collins was al geruime tijd ziek. Hij werd in 1965 verkozen tot Engels voetballer van het jaar en diende 31 keer het Schotse nationale team.

De in Glasgow geboren Collins begon zijn carrière bij Celtic en verhuisde na negen seizoenen in 1958 naar Everton. De club uit Liverpool brak destijds een clubrecord om de middenvelder binnen te halen. Tussen 1962 en 1967 speelde Collins voor Leeds United. "Naar mijn mening is Bobby Collins waarschijnlijk de meest invloedrijke speler uit de geschiedenis van Leeds United geweest", stelt oud-ploeggenoot Eddie Gray.

Michael Douglas speelt Hank Pym in Ant-Man

Michael Douglas heeft een rol in de nieuwe film Ant-Man weten te bemachtigen, dit meldt Variety. Hij zal Hank Pym gaan spelen.

Hank Pym is een wetenschapper die een formule ontwikkelt om mensen heel groot of juist heel klein te maken, vandaar de naam Ant-Man.

Paul Rudd werd al eerder gecast als hoofdrolspeler, ook met de naam Ant-Man. Hij zal Scott Lang gaan spelen, die de titel Ant-Man van Pym krijgt nadat hij met pensioen is gegaan. Pym is ook een van de oprichters van The Avengers.

Ant-Man draait vanaf 1 november 2015 in de Nederlandse bioscopen.

Michael Douglas speelt Hank Pym in Ant-Man (Foto:Novum)Michael Douglas speelt Hank Pym in Ant-Man (Foto: Novum)

Europarlement herdenkt Sharon niet

Het Europees Parlement heeft maandag het verzoek van de PVV afgewezen om een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Israëlische ex-premier Ariel Sharon.

Fractieleider Laurence Stassen had om het eerbetoon gevraagd. De Tsjechische sociaaldemocraat Richard Falbr maakte bezwaar tegen haar voorstel, omdat Sharon volgens hem oorlogsmisdaden op zijn kerfstok had. Voorzitter Martin Schulz legde het vervolgens naast zich neer.

Schulz wilde dat een mogelijk eerbetoon door het EP op waardige manier zou verlopen, zegt een zegsman van de parlementsvoorzitter. Tijdens de discussie bleek echter dat het PVV-voorstel tot onenigheid en ophef onder de afgevaardigden leidde. Bovendien is het gebruikelijk dat dergelijke voorstellen niet tijdens maar voor de zitting worden ingediend, zei hij.

Stassen noemt het optreden van Schulz 'diep triest'. Ze wijst erop dat het Europarlement 'leiders van bevriende landen' in de regel met een ogenblik stilte herdenkt en eist uitleg van de voorzitter.

De Israëlische oud-premier overleed zaterdag op 85-jarige leeftijd. Hij lag na een hersenbloeding acht jaar lang in coma.

Elia heeft nog "klein beetje hoop" op WK

Eljero Elia heeft nog een klein beetje hoop op deelname aan het WK. Elia kende een stroeve start bij Werder Bremen maar heeft zijn draai inmiddels gevonden. De 26-jarige buitenspeler is uitgegroeid tot vaste waarde bij de club uit de Bundesliga.

De voormalige buitenspeler van onder meer FC Twente en Juventus is uit beeld geraakt bij bondscoach Louis van Gaal. Nu hij weer wekelijks aan spelen toekomt in de ploeg van trainer Robin Dutt hoopt hij de keuzeheer alsnog te overtuigen en een plekje in de WK-selectie af te dwingen.

"Een klein beetje hoop heb ik nog", vertelt Elia in gesprek met Kicker. "Er is nog tijd tot de voorbereiding op het WK echt losbarst. Ik heb Van Gaal de laatste tijd niet gesproken. Om dat wel te laten gebeuren, moet ik goed spelen."

Werder Bremen kent een moeizaam seizoen waardoor Elia zijn speelstijl wat heeft moeten aanpassen. "Momenteel moet ik meer strijd leveren en de bal veroveren om in mijn spel te komen. Het is voor mij belangrijk dat de trainer mij veel vertrouwen geeft. Daardoor is nog een extra motivatie ontstaan." Werder Bremen hervat de Bundesliga op 26 januari met een thuiswedstrijd tegen Eintracht Braunschweig.

Lea Michele bezingt depressie

Of je als artiest nou zelfmoordplannen hebt of 'on the top of the world' bent, de muziekindustrie weet er altijd wel een slaatje uit te slaan. Deze week is daar opnieuw bewijs van uitgekomen in de vorm van de videoclip voor de single 'Cannonball' van Lea Michele.

De 27-jarige Michele, bekend van haar rol in de televisieserie Glee, lijkt op basis van interviews een hartelijk en welmenend meisje. Tegelijkertijd spoelde de afgelopen jaren het Hollywoodcircus over haar heen en kreeg ze een relatie met medespeler Cory Monteith, die vorig jaar plotseling aan een overdosis overleed.

Mede door die gebeurtenis, alsook door de al jaren voortdurende constante online treiterijen over hoe dik, ongewenst en lelijk ze zou zijn, raakte de zingende actrice (ofwel acterende zangeres) in een diep dal en verdween ze uit de spotlights. Naar verluidt had ze in die periode suïcidale gedachten en deed ze aan automutilatie.

Eind 2013 kwam daar verandering in, toen ze de 'empowerment'-single 'Cannonball' uitbracht. Het lied gaat over hoe ze 'doodsbang was gek te worden', maar nu 'het licht aan het eind van de tunnel gevonden heeft', zich 'niet langer in zichzelf verschuilt', 'vandaag de deur dichtgooit en opnieuw begint met leven', 'een nieuw begin heeft' en 'als een kanonskogel zal vliegen.'

De clip ervan werd op negen januari jongstleden op haar VEVO geüpload, is hier te bekijken en is in korte tijd al 2,5 miljoen keer bekeken. Daarmee is het op Ellie Gouldings vrolijke en fleurige nieuwe videoclip voor 'Goodness Gracious' na (3,2 miljoen) vooralsnog het populairste clipje van 2014.

Ook haar deze maandag online gezette opvolgsingle 'Louder' bezingt het bekampen en overwinnen van diep persoonlijke problemen. 

Been geeft Cissé contract bij Genk

Sekou Cissé heeft een nieuwe club gevonden. De aanvaller gaat aan de slag bij Racing Genk, waar Mario Been de coach is. Cissé, die onlangs zijn contract bij Feyenoord liet ontbinden, ondertekent bij Genk een contract tot het einde van dit seizoen.

De Belgische club heeft dat via de officiële website bevestigd. Daarna is er de mogelijkheid om hem voor nog een jaar vast te leggen. De Ivoriaan werkte vorige week met succes een stage bij Genk af.

Voor trainer Mario Been is Cissé geen onbekende, want in 2009 haalde hij de aanvaller van Roda JC naar Feyenoord. Door blessureleed liep zijn verblijf in Rotterdam echter uit op een mislukking. Cissé kwam slechts tot 59 competitieduels, waarin hij veertien keer trefzeker was.

Ondaks die teleurstellende cijfers liet Been eerder al weten dat hij de komst van Cissé naar Genk wel zag zitten. "Hij is een topper met een voorbeeldige mentaliteit. Sekou kan een buitenkansje zijn", zei de trainer in Het Belang van Limburg.

Sekou Cissé (28) kwam bij Feyenoord al geruime tijd niet meer voor in de toekomstplannen van coach Ronald Koeman. Dit seizoen bleef het slechts bij één optreden in de Eredivisie. Tegen FC Twente (1-4 verlies) deed de spits een uur mee.

Iraniërs kibbelen over atoomakkoord

Het akkoord dat Iran en zes grote mogendheden afgelopen weekeinde hebben gesloten over de uitwerking van de atoomovereenkomst van november is in Iran met gemengde gevoelens ontvangen. Hervormingsgezinde Iraniërs spreken van een opkikker voor Irans statuur, haviken van een 'gifbeker'.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland kwamen zondag met Iran overeen dat het in november gesloten akkoord over het Iraanse atoomprogramma op 20 januari in werking treedt. De economische sancties die Iran zijn opgelegd worden het komende halfjaar versoepeld in ruil voor inperking van het Iraanse atoomprogramma. In die periode moet verder worden onderhandeld over een permanent akkoord.

De voorzitter van de parlementscommissie voor nationale veiligheid en buitenlandbeleid verwelkomde de deal. Die 'opent nieuwe mogelijkheden voor de Iraanse economie en verlicht hinderpalen', zei Alaeddin Boroujerdi. ''Economische sancties worden verminderd en de weg naar de uitbreiding van de bedrijvigheid wordt vrijgemaakt.''

Volgens Sadeq Zibakalam, een gezaghebbend kenner van de Iraanse politiek, heeft het vergelijk tussen Iran en de zes mogendheden de invloed van Teheran in het Midden-Oosten goed gedaan. ''De spanningen tussen het Westen en Iran zullen slinken en de regionale machtspositie van de Islamitische Republiek krijgt een impuls. Bovendien lopen de inspanningen van Israël en enkele Arabische buurlanden van Iran om ons te isoleren nu op niets uit.''

De radicale geestelijke Mohammad Reza Ashtiani en zijn geestverwanten denken daar echter heel anders over. De concessies van het Westen zijn sigaren uit eigen doos, meent hij. ''Ze geven ons een deel van ons eigen geld, alsof we bij hen in het krijt stonden'', klaagde de scherpslijper maandag.

Medestanders van de radicale geestelijke houden vol dat de overeenkomst 'de rechten van Iran op de verrijking van uranium met voeten treedt'.

De kritiek van de haviken komt voort uit een jarenlang gevoed wantrouwen, zei minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif maandag. ''In Iran heerst een ernstig gebrek aan vertrouwen in het Westen. Ons volk vindt dat er op een volkomen ongegronde manier is omgesprongen met ons vreedzame nucleaire programma. Hopelijk kunnen we met meer vertrouwen verder zodra deze kwestie is opgelost."

Klein deel boetes Bulgarenfraude geïnd

Van de 805 boetes die aan Bulgaren zijn opgelegd rondom de zogenoemde Bulgarenfraude zijn er inmiddels 55 geïnd. Tegen 32 boetes is met succes bezwaar gemaakt. Dat antwoordt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) maandag op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

In totaal zijn 312 boetes van de 805 in de zomer opgelegde boetes direct verzonden. Daarvan zijn er zeventien onbestelbaar retour gekomen. Van de overige 493 Bulgaren was geen adres bekend, waardoor het totaal aantal Bulgaren van wie geen adres bekend is uitkomt op 510. Voor 199 van hen is de Bulgaarse autoriteiten verzocht om hulp bij het innen.

Bij 296 van de 510 is sprake van een vordering huurtoeslag. Hiervoor kan Nederland geen 'invorderingsbijstand' vragen van Bulgarije, omdat hierover niets in verdragen staat. Bij zeven van de 510 wordt minder dan 350 euro geëist, inclusief boete. Hoewel voor dergelijke bedragen eigenlijk ook geen verzoek om bijstand kan worden gedaan, zijn de Bulgaarse autoriteiten hierover toch benaderd. Met de resterende acht boetes is de Belastingdienst nog bezig.

Ronaldo: "Messi en Ribéry verdienden het ook"

Cristiano Ronaldo nam maandagavond in Zürich in tranen de Gouden Bal in ontvangst. De Portugees kon door zijn familie zijn emoties niet in bedwang houden. Ronaldo zag zijn moeder in de zaal zitten toen hij op het podium de Gouden Bal kreeg overhandigd.

"Ze huilde. Ik probeerde mezelf rustig te houden, maar daarna begon ik ook te huilen", reageerde de sterspeler van Real Madrid tegen L'Equipe. "Ik ben ontzettend blij en ik wil deze prijs delen met Real Madrid."

"Als de meeste mensen op mij hebben gestemd, heb ik de award misschien wel verdiend. Messi en Ribéry verdienden 'm echter ook. Mijn eerste Gouden Bal was bijzonder, maar deze is emotioneler. Want nu waren mijn moeder en mijn zoontje erbij."

Met zijn eindzege heeft Ronaldo de hegemonie van Lionel Messi stopgezet. De Argentijn van FC Barcelona won de trofee de laatste vier jaar. Daarvoor, in 2008, pakte Ronaldo zijn eerste Gouden Bal. Messi was dit jaar voor het zevende jaar op rij genomineerd.

Zelf behoorde Ronaldo voor de zesde keer bij de laatste drie kanshebbers. Voor Franck Ribéry, die derde werd, was het zijn eerste nominatie.

'Octomom pleegde belastingfraude'

Octomom, ofwel Nadya Suleman, de vrouw die een realityshow op tv kreeg nadat ze in één worp acht kinderen kreeg, wordt door de autoriteiten in Los Angeles aangeklaagd voor belastingfraude.

Suleman, die nu maarliefst veertien kinderen heeft en inmiddels ook in porno heeft gefigureerd, hangt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar boven het hoofd.

Ze wordt beschuldigd van het tillen van de overheid door meer dan 30.000 dollar aan inkomsten tussen januari en juni 2013 niet aan te geven bij de belasting.

Ze verdiende het geld mogelijk dankzij samenwerking met het pornobedrijf Vivid, dat achter de 'Octomom sex tape' zat. De administratie van het bedrijf is namelijk enkele maanden geleden al in beslag genomen.

John Button overleden (70)

De vader van McLaren-coureur Jenson Button is afgelopen zondag overleden. Het management van Jenson Button heeft dit bekend gemaakt.

"Met pijn in het hart kunnen we bevestigen dat John Button in zijn huis in Zuid-Frankrijk is overleden", aldus het management. "We wachten nog op uitsluitsel, maar alles wijst in de richting van een hartaanval. Een vriend van John Button was zondag de eerste om het tragische nieuws te vernemen toen hij bij hem op bezoek ging. De familie, waaronder de kinderen Jenson, Natasha, Samantha en Tanya, zijn vanzelfsprekend zeer ontdaan door het plotselinge overlijden en vragen om privacy in deze moeilijke periode."

Martin Whitmarsh, teambaas van McLaren, heeft geschokt gereageerd: "Ik ben diep bedroefd om te horen van het overlijden van John Button. In mijn lange loopbaan in de Formule 1 heb ik veel vaders van coureurs ontmoet, maar John was wel het meest toegewijd aan zijn zoon. De afgelopen vier jaar heeft hij volgens mij geen race gemist en als McLaren hebben we hem echt in de familie opgenomen. We condoleren Jenson, zijn familie, alle vrienden van John en nabestaanden."

John Button was een graag geziene man in het Formule 1-paddock. Hij is 70 jaar geworden.

BZV: 'Keuze boer Jos uitgelekt'

Omdat miljoenen huisvrouwen elke zondag weer grienend op de bank naar seizoen één teveel van het fantastische Yvon Jaspers-programma 'Boer Zoekt Vrouw' kijken, kan FOK! onderstaand nieuws niet negeren. Wie niet nu al wil weten welke vrouw boer Jos' onvoorwaardelijke liefde krijgt, kan dit nieuwsbericht beter per direct wegzappen.

Nogmaals: spoiler alert! Een dubbel gewaarschuwd mens telt voor vier.

De Alkmaarsche Courant heeft volgens het Algemeen Dagblad vermoedens te weten welke dame de in Frankrijk boerende Jos heeft uitgekozen. De twee overgebleven kandidaten zijn de ontzettend knappe blondine Leonie en de goed Frans pratende brunette Saskia.

Volgens de Alkmaarders heeft Jos gekozen voor de optie die de meeste mannen ongetwijfeld aan zien komen: niet de intellectuele Francofoon Saskia, maar de voor boer'ntrien'n-begrippen bloedstollend mooie blondine Leonie lijkt permanent uit ons land vertrokken.

Dat is voor Nederland wellicht een verlies, maar is zeker gezien de gemiddelde Fransman en -vrouw is het voor de Fransen een enorme aanwinst. Waarom de Almaarsche Courant vermoedt dat het blondie-Leonie geworden is? Niet alleen vertrok zij recent met een aantal koffers, ook stond er een auto met Frans kenteken voor de deur.

Wat Man Bijt Hond-oppergod boer Frans ervan vindt is nog onbekend. Ook Frank de Boer is vooralsnog niet naar zijn mening gevraagd. 

NOC*NSF praat over mensenrechten in Sochi

NOC*NSF houdt tijdens de Olympische Spelen in Sochi een bijeenkomst over sport en mensenrechten. Dat maakte de sportkoepel maandag bekend. De meeting is niet bedoeld voor sporters, maar vooral voor Nederlandse fans, journalisten en andere belangstellenden. Een exacte datum voor de meeting is nog niet vastgesteld.

De bijeenkomst is niet speciaal bedoeld om de mensenrechten in Rusland aan de kaak te stellen. "We praten over de rol die mensenrechten moeten spelen bij de toewijzing van grote sportevenementen, maar ook de homoacceptatie in de Nederlandse sport kan aan de orde komen", meldt een woordvoerder.

In aanloop naar de Olympische Spelen klinkt veel kritiek op de mensenrechtensituatie in Rusland, vooral als gevolg van de omstreden homowetgeving. Om die reden is er bij de bijeenkomst van NOC*NSF waarschijnlijk een spreker namens homobelangenorganisatie COC aanwezig. Ook Amnesty International is mogelijk vertegenwoordigd.

Koning Willem-Alexander is in ieder geval niet van de partij. "We zullen hem niet uitnodigen omdat zulke bijeenkomsten niet passen bij zijn huidige rol", meldt de woordvoerder. "Aanwezige politici zijn wel van harte welkom. Sporters verwachten we niet. Die zijn daar met hele andere dingen bezig."

NOC*NSF organiseert rondom elke Olympische Spelen een zogenoemde expertmeeting. Daarbij wordt telkens geprobeerd aan te sluiten bij een actueel thema.

'Meer aandacht nodig eieren hobbyboer'

De GGD Friesland wil dat er landelijk meer aandacht komt voor dioxines in eieren van particulieren met een klein aantal kippen. Dat meldt de GGD Friesland maandag, nadat in september in eieren van hobbyboeren in en rond Harlingen te veel dioxines werden aangetroffen.

Vervolgonderzoek heeft uitgewezen dat er geen afwijkingen zijn in het patroon van de verschillende soorten dioxines in de eieren vergeleken met de dioxines in eieren van hobbyboeren elders in Nederland. "Dit betekent dat er geen specifiek Harlinger patroon is gevonden", aldus de GGD Friesland.

Jan Bleeker van de GGD Friesland zegt tegen Omroep Friesland te verwachten dat op basis van ander onderzoek blijkt dat dioxinewaarden in andere plaatsen in Nederland ook verhoogd zijn. Daar zijn volgens hem al aanwijzingen voor. "We willen dat daar landelijk meer aandacht aan wordt geschonken, zodat we een helder, duidelijk beeld krijgen hoe het staat met de dioxinewaarden in eieren, melk- en vleesproducten in Nederland. Als we dat beeld hebben, moeten we ons goed achter de oren krabben dat we aandacht gaan schenken aan preventie."

De GGD Friesland raadt mensen ondertussen af eieren te eten waarvan de dioxinewaarden zijn verhoogd.

Beyoncé: 'Man en vrouw niet gelijk'

De Amerikaanse zangeres Beyoncé Knowles heeft een essay geschreven voor het Shriver Report, hetgeen wordt uitgegeven door Schwarzeneggers ex-vrouw en vrouwenrechtenactiviste Maria Shriver. Dat schrijft het Belgische Nieuwsblad.

Het voor het Center for American Progress gemaakte rapport stelt dat meer dan 40 miljoen vrouwen in de VS op of onder de armoedegrens leven en bevat dus ook een schrijfsel van Beyoncé.

Ze schrijft onder meer: "Gelijkheid tussen man en vrouw is een mythe. Vandaag is de helft van de werkende bevolking in Amerika vrouw, maar een werkende vrouw verdient gemiddeld maar 77 procent van wat een werkende man verdient. Maar als mannen en vrouwen niet zeggen dat ze dit niet pikken, zal er niets veranderen."

Ze vervolgt: "Mannen moeten eisen dat hun vrouwen, dochters, moeders en zussen meer verdienen, in verhouding met wat ze kunnen. Gelijkheid kan alleen maar bereikt worden als mannen en vrouwen evenveel geld en evenveel respect krijgen."

"We hebben een hoop werk te doen, maar we komen er als we samenwerken. Meer dan vijftig procent van de bevolking en meer dan vijftig procent van de kiezers is een vrouw. We moeten eisen dat we 100 procent kansen krijgen."

Beyoncé noemt zichzelf 'een hedendaagse feminist' maar heeft tegelijkertijd in december een album uitgebracht waarin werkelijk elk nummer over seks tussen haar en Jay-Z gaat. Ook de nieuwe single 'Drunk in Love' heeft een zelfs voor Knowles' begrippen bijzonder blootgevende videoclip.

Kortom, kosten noch moeite worden gespaard om naast een carrière als feminist ook het moderne beeld van de vrouw als seksobject te benadrukken.

[Dakar] Al-Attiyah geeft weer gas

Nasser Al-Attiyah heeft de achtste etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Qatarees was tussen Salta en Calama ruim een minuut sneller dan Stephane Peterhansel. Carlos Sainz pakte op ruim twee minuten van Al-Attiyah de derde positie.

De jacht op klassementsleider Nani Roma is door in ieder geval drie van zijn achtervolgers volledig ingezet. De Spanjaard was in de eerste week de meest constante en ook nu zat hij er met een zesde positie op ruim negen minuten van Al-Attiyah redelijk bij. Beste Nederlander vandaag was Bernhard ten Brinke op positie negen met een achterstand van dertien minuten. Ook Erik van Loon (dertiende) en Erik Wevers (achttiende) zaten er weer goed bij.

In het klassement heeft Roma nog bijna 24 minuten voorsprong op Peterhansel die zijn Mini-teamgenoot nadert. Derde is Giniel de Villiers op ruim 48 minuten achterstand. Al-Attiyah en Sainz staan vijfde en zesde op een ruime achterstand. Beste Nederlander is Van Loon die geklommen is naar de vijftiende positie op ruim vijf uur achterstand.

Mercedes niet bang voor eerste test

Toto Wolff, de baas van het Formule 1-team van Mercedes, is niet bang voor technische problemen tijdens de eerste wintertest in Jerez de la Frontera. Enkele experts verwachten veel technische problemen met de nieuwe Formule 1-bolides. De reglementen dit jaar zijn namelijk flink veranderd en dat heeft waarschijnlijk effect op de betrouwbaarheid van de nieuwe auto's

"Ik voorzie geen bloedbad aan gestrande auto's en wagens die meer tijd in de garages dan op het circuit doorbrengen. Maar het zal wel anders worden dan vorig jaar, het is geen evolutie waarbij we zonder al te veel problemen honderd rondjes per dag laten noteren. Het zal daar een beetje tussenin zitten. Dat is onvermijdelijk bij nieuwe ontwikkelingen, dat gaat gepaard met horten en stoten. Hier zijn de tests ook voor bedoeld", aldus Wolff.

"Het is een grote uitdaging voor de engineers. Door de innovatie en competitie is de Formule 1 uitgegroeid tot de koningsklasse van de autosport. Dat geldt niet alleen voor de coureurs, maar ook voor de teams. We zullen ook dit jaar mensen versteld doen staan. Een efficiënter brandstofverbruik en tegelijkertijd performance van hoog niveau, en dat allemaal in de krappe verpakking van een race-auto."

Logo tv-serie Smeris niet strafbaar

BNN mag het logo van de nieuwe tv-serie Smeris blijven gebruiken. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft maandag besloten dat het embleem met de tekst 'smeris' niet aanstootgevend of strafbaar is, bevestigt een woordvoerder.

Een crewlid van de politieserie, waarin Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven twee rechercheurs spelen, werd zondag tijdens opnames staande gehouden vanwege het logo van de serie op de zijkant van de auto. De Amsterdamse agenten vonden het embleem aanstootgevend.

Producent Pupkin zei eerder al het logo niet te verwijderen, maar is blij met de uitkomst. "We zijn blij met de publiciteit voor de nieuwe serie", laat de producent weten. Ook BNN is tevreden, maar vindt de ophef vrij overdreven. "Echt een storm in een glas water", reageert een woordvoerder.

Vorig jaar kwam de SBS6-serie Dokter Tinus in opspraak vanwege het gebruiken van het politielogo. Tygo Gernandt speelde in Dokter Tinus een knullige wijkagent en dat kwam volgens de nationale politie 'totaal niet overeen met de werkelijkheid'. De rechter gaf toestemming het embleem te gebruiken omdat het om fictie ging.

ISIS verdrijft rivalen uit Syrische stad

Strijders van een aan Al-Qaida gelieerde groep hebben rivaliserende rebellen na zware gevechten verdreven uit de stad Al-Bab, in het noorden van Syrië. Vervolgens hebben de strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) het laatste verzet gebroken door op doorgaande wegen controleposten op te zetten en van deur tot deur te gaan op zoek naar rebellen.

"De ISIS-rebellen gaan de deuren langs om te controleren wie rebellenstrijder is en wie burger", zei Rami Abdurrahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. "Ze hebben tientallen rebellenstrijders en burgers die hen steunen opgepakt." De ISIS-strijders maakten gebruik van de luidsprekers van gebedshuizen om burgers op te roepen hun wapens in te leveren. Tevens werd afgekondigd dat de sharia van kracht was.

De ISIS voert een bloedige strijd tegen de meer gematigde opstandelingen in Syrië. De strijd in Al-Bab was daar onderdeel van. Al elf dagen gaat het in het noorden van Syrië hard tegen hard tussen de rivaliserende rebellen. Niet eerder in de Syrische burgeroorlog werd zo zwaar gevochten.

Het toch al gecompliceerde conflict is door de onderlinge strijd alleen nog maar lastiger geworden. De strijd is inmiddels zo heftig geworden, dat die tegen het regime van president Bashar Assad in de schaduw wordt gesteld. Sinds 3 januari zijn al meer dan zevenhonderd mensen omgekomen.

Veel burgers zijn niet gecharmeerd van het brute optreden van de ISIS-strijders, die zich bedienen van zeer gewelddadige methoden. Zo worden onthoofdingen, afpersingen en ontvoeringen niet geschuwd. Bovendien verlangen ze de invoering van een zeer strikte vorm van de sharia.

Over twee weken heeft in Zwitserland een top over de burgeroorlog in Syrië plaats. De bedoeling is dat er op de top overeenstemming wordt bereikt over een politieke oplossing voor het conflict. Het vooruitzicht is echter niet rooskleurig en het is überhaupt nog maar de vraag of de top wel door gaat.

Assad weigert de macht over te dragen, terwijl bij de oppositie wanorde heerst. Het is nog niet eens duidelijk of de Syrische Nationale Coalitie wel aanwezig is. En zelfs als dat wel het geval is, dan is de oppositie niet in de positie om eisen te stellen aan Assad. Het regime heeft de afgelopen tijd forse terreinwinst geboekt en het momentum gegrepen.

Cristiano Ronaldo wint de Gouden Bal

Het mag eigenlijk geen verrassing meer zijn, maar Cristiano Ronaldo heeft de Gouden Bal gewonnen. Dit werd tijdens het FIFA-gala in Zürich bekendgemaakt. Ook Lionel Messi en Franck Ribéry waren genomineerd voor deze prestigieuze prijs.

Ronaldo maakt hiermee een einde aan de heerschappij van Messi. In de afgelopen vier jaar nam de Argentijn van FC Barcelona deze prijs mee naar huis. Het is voor de Portugees overigens niet de eerste keer dat hij de Ballon d'Or ontvangt. Dit gebeurde hem ook al in 2008. In 2013 was de aanvaller goed voor 69 goals voor zowel Real Madrid als Portugal.

Naast de Gouden Bal ontving Pelé de FIFA Ballon d'Or Prix D'Honneur, een ouvre-award. De nationale voetbalbond van Afghanistan (AFF) kreeg de FIFA Fair Play Award en de omhaal van Zlatan Ibrahimovic tegen Engeland werd beloond met de FIFA Puskás Award.

De goal van Zlatan Ibrahimovic (Bron: YouTube)

Fotografen klagen Bieber aan

Het zwaard van Damocles hangt de recalcitrante tienerster Justin Bieber boven het hoofd. Niet alleen zijn onder de eieren zittende buurman probeert 'm achter de tralies te krijgen, ook de paparazzi die door Bieber en zijn Bieberguards herhaaldelijk aangevallen zijn klagen Justin nu aan.

Jeffrey Binion is een paparazzo die zegt in juni in Miami door Biebers bodyguards te zijn aangevallen. Ze zouden daarbij zijn camera en toebehoren hebben afgepakt. Hoewel Biebers advocaten Binion verzochten de zaak tot alleen dit incident te beperken, denkt de fotograaf daar blijkbaar anders over.

Hij heeft meerdere collega's die min of meer hetzelfde zijn overkomen namelijk gevraagd aanklachten in te dienen en die samen met hem te bundelen tot één monsterzaak tussen pers en Bieber.

De zaak is inmiddels uitgebreid met verschillende incidenten: enkele uren vóór Binion werd aangepakt gebeurde in Miami hetzelfde met een andere fotograaf. Op 11 november jongstleden viel ook een Argentijnse fotograaf de Bieberbehandeling ten deel.

Daarnaast doen onder meer fotografen uit Hawaii (20 november) en Australië (28 november) mee aan de rechtszaak. Ze willen er ongetwijfeld een riante schadevergoeding uit slepen, maar daarnaast hopen ze hiermee het asociale gedrag van Bieber en bodyguards voorgoed uit te bannen.

Toch geen poep op rode loper Globes

De ranzige bruinige smurrie die zich zondagmiddag verspreidde over de rode loper van de Golden Globes kwam niet uit een rioolbuis. Dat schrijft TMZ maandag.

Brandweerlieden gaven aan dat het geen poep betrof, maar uiterst smerig water uit een gesprongen leiding die al jaren niet meer werd gebruikt. Het water had in al die tijd een behoorlijk letterlijke putlucht opgebouwd, die zich dus verspreidde toen de leiding sprong.

In het in onbruik geraakte leidingsysteem zat rond de 800 liter stinkend water, maar van poep- en plasresten was dus geen sprake. De donkere kleur zal door roest in de leidingen zijn veroorzaakt. TMZ concludeert dat er desalniettemin 'toch sprake was van een schijtsituatie.'

'Sovjetquotum voor Russische film'

Rusland wil net als in de Sovjettijd een quotum instellen voor films van binnenlandse makelij. Als het aan de bedenkers ligt, is straks minimaal 20 procent van de films in de bioscopen Russisch.

"Zonder quotum is de Russische cinema niet te helpen", aldus minister van Cultuur Vladimir Medinski maandag tegen persbureau Interfax. "In de Sovjettijd mochten maximaal zes Amerikaanse films per jaar worden vertoond en kenden de Sovjetfilms goede opbrengsten", zei Medinski.

Filmmakers in Rusland beschuldigen de regering van censuur, omdat ze zich bemoeit met de onderwerpkeuze. Alleen patriottische films krijgen subsidie, klagen ze. Films met sociaalkritische thema's of over homoseksualiteit kunnen dat vergeten.

'Sovjetquotum voor Russische film'
'Sovjetquotum voor Russische film' (Foto: ANP)

'Ergste van de crisis moet nog komen'

Ondanks de eerste kleine optimistische geluiden over het herstel van de economie moet het ergste van de crisis nog komen. Daarvoor waarschuwde voorzitter van vakcentrale FNV Ton Heerts maandag tijdens zijn nieuwjaarsspeech.

Het herstel van bijvoorbeeld de huizenmarkt of de economie van de eurozone is volgens Heerts 'niet het hele verhaal'. "Ik ga niet ontkennen dat er herstel is, dat is gewoon zo", zei Heerts in Woerden, waar het hoofdbestuur van de vakcentrale is gevestigd. "Maar het gaat niet alleen om de cijfers en prognoses. Het gaat ook om mensen."

De tweedeling in de Nederlandse samenleving is volgens Heerts 'het grootste probleem in 2014'. "En dat komt door onnodig te veel bezuinigen door het kabinet." De FNV-voorman wees daarbij op de bezuinigingen op de bijstand, het uitblijven van banen voor Wajongers die worden hergekeurd, en de ingrepen in de zorg. Hiermee wordt volgens Heerts 'onnodig gesnoeid in de basisvoorzieningen in het land'.

Volgens de vorig jaar door de leden gekozen FNV-voorman moeten daarom ook de mensen die hun schaapjes al op het droge hebben, hun bijdrage doen. "Het kan niet zo zijn dat grote groepen aan de kant komen te staan, terwijl voor de andere groepen twee boten in Frankrijk nog niet genoeg is."

'Kimye laat zich in was vereeuwigen'

De royalty van de 21ste eeuw heeft het maar druk. R&B-keizer Kanye West en realitysupernova Kim Kardashian laten zichzelf namelijk in was namaken door een oud-medewerker van Madame Tussauds. Dat stelt Now Magazine.

De twee willen zichzelf niet vereeuwigd hebben voor in een museum, maar voor in hun eigen villa. Die wordt momenteel gebouwd en moet vóór de trouwerij af zijn.

De bron vertelt: "Kanye wil de beelden neerzetten in een speciale kamer met een constante temperatuur. De beelden moeten van hem op ware grootte zijn en zo veel als mogelijk op hen lijken."

Wat hij ermee van plan is als lifesize-Kim eenmaal klaar is, weet de bron niet te vermelden maar laat zich raden. In elk geval kan hij op deze manier eindelijk zichzelf net zo bewonderen als zijn fans al doen.

[HWL] Australië herstelt zich tegen Argentinië

De Oranjemannen speelden maandagmiddag in hun laatste groepswedstrijd gelijk tegen België en treffen woensdag in de kwartfinale Duitsland. Dit gebeurde er nog meer tijdens de laatste groepsronde in de Hockey World League in New Delhi.

Nieuw-Zeeland - Engeland 1-5 (0-1)
De Engelsen rijgen de zeges aaneen in groep A. Na overwinningen op gastland India en Duitsland werd ook Nieuw-Zeeland aan de zegekar gebonden. Ashley Jackson opende na een half uur de score voor de Britten en was kort na rust wederom trefzeker. Nadat Mark Gleghorne de stand naar 0-3 had getild deed Nieuw-Zeeland iets terug via Hugo Inglis. Late treffers van Tom Carson en Barry Middleton betekenden de 1-5 eindstand. Door de overwinning op de Kiwi's, is Engeland niet meer te achterhalen als nummer één.

Argentinië - Australië 1-6 (1-4)
Australië herstelde zich uitstekend van de nederlaag tegen Oranje. Argentinië, tot nu toe de verrassing van het toernooi, kreeg met liefst 6-1 klop. Al na drie minuten opende youngster Daniel Beale - die vorige maand ook actief was op het WK onder 21 jaar - de score. Via Mark Knowles en Kieran Govers liep de teller op naar 3-0. Na de Argentijnse tegentreffer zorgden Govers, Russell Ford en Jason Wilson voor de 6-1 eindstand. Gevolg: beide teams besluiten de groepsfase met zes punten.

Duitsland - India 3-3 (1-2)
Alleen een Duitse nederlaag van vijf doelpunten of meer kon de klassieker tussen Nederland en Duitsland voorkomen. Dit bleek een onmogelijke opgave voor de Indiërs, die de olympisch kampioen wel erg aardig partij boden. Tot twee minuten voor tijd stonden de gastheren zelfs op voorsprong. Thilo Stralkowski tekende echter voor de 3-3, waardoor India hekkensluiter werd in deze groep. Duitsland sluit de poulefase af als tweede, Nieuw-Zeeland legt beslag op plaats drie.

Alle landen hadden zich geplaatst voor de kwartfinale. De groepswinnaars spelen in de kwartfinale tegen de nummer vier van de andere groep. Nederland, als nummer drie van groep B, speelt tegen de nummer twee van groep A, Duitsland. De wedstrijd is woensdag en begint om elf uur Nederlandse tijd.

Programma kwartfinales, woensdag:
08:45 uur Engeland - België
11:00 uur Nederland - Duitsland
13:15 uur Nieuw-Zeeland - Argentinië
15:30 uur India - Australië

Nigeria verbiedt homorelaties

Nigeriaanse homoseksuelen mogen niet langer trouwen, eigen organisaties oprichten of bijeenkomsten beleggen. Die reeks verboden staan in de wet tegen het homohuwelijk die president Goodluck Jonathan met zijn handtekening heeft bekrachtigd.

Homoseksuelen die in het openbaar minnekozen zijn voortaan strafbaar. Op het nieuwe misdrijf staat een gevangenisstraf van tien jaar. Seks met iemand van hetzelfde geslacht was in Nigeria al verboden. Ook wie een homoclub, -vereniging of -organisatie drijft of bezoekt maakt zich in het vervolg schuldig aan een misdrijf.

In het West-Afrikaanse land worden homoseksuelen al jaren ernstig gediscrimineerd en niet zelden mishandeld. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak maandag zijn 'ernstige zorg' uit over de wet. Die 'perkt de vrijheid van vergadering, vereniging en meningsuiting gevaarlijk in'.

Barcelona hofleverancier van FIFA-wereldelftal

FC Barcelona is hofleverancier geworden van het wereldelftal van het jaar. Dat werd maandagavond duidelijk bij het FIFA-gala in Zürich. Namens Barcelona kregen verdediger Dani Alves, middenvelders Xavi en Andrés Iniesta en aanvaller Lionel Messi een plekje in het prestigieuze elftal. In totaal waren slechts vier clubs vertegenwoordigd.

Bayern München was met drie spelers ook prominent aanwezig. De winnaar van de Champions League leverde doelman Manuel Neuer, verdediger Philipp Lahm en Franck Ribéry af.

De overige plekken in het elftal werden opgevuld door spelers van Paris Saint-Germain en Real Madrid. Namens de Franse landskampioen kregen Thiago Silva en Zlatan Ibrahimovic een uitverkiezing. Madrilenen Sergio Ramos en Cristiano Ronaldo completeren het elftal.

[Dakar] Despres wint eindelijk etappe

Cyril Despres heeft in deze Dakar Rally eindelijk een etappe op zijn naam geschreven. De Fransman was in de achtste etappe tussen Uyuni en Calama uiteindelijk twee minuten sneller dan Joan Barreda Bort en klassementsleider Marc Coma.

Despres stapte voor deze editie van de Dakar over naar Yamaha, maar een gelukkig huwelijk was dat in de eerste dagen van de rally niet. De Fransman kwam veel pech tegen en kwam een keer zonder benzine te staan. In de achtste etappe heeft hij laten zien dat de snelheid er nog wel degelijk is. Hans Vogels was met een 21e plaats op bijna 33 minuten de beste Nederlander.

In het klassement leidt Coma met een voorsprong van 38 minuten op Barreda Bort. Jordi Viladoms is op bijna anderhalf uur derde, terwijl Despres door de resultaten van vandaag naar de negende positie geklommen is op ruim twee uren achterstand van Coma. Beste Nederlander is Henk Knuiman met een achttiende positie op bijna vijf uur achterstand.

Bij de quads heeft Sebastian Husseini wederom een tweede plaats gepakt. De Nederlander had op de meet een achterstand van ruim acht minuten op dagwinnaar Ignacio Casale. De Chileen leidt ook het klassement met een voorsprong van ruim 21 minuten op Sergio Lafuente die vandaag derde werd. De Pool Rafal Sonik staat op 45 minuten derde, terwijl Husseini met een achterstand van 3,5 uren vierde is.

Plofkat

Middenin de jaarlijkse vuurwerkdiscussie was het er ineens: het nieuwsbericht dat voor half Nederland de spil werd van alles wat er fout is aan vuurwerk. In Amersfoort was een kat zwaargewond geraakt doordat een stel idioten knalvuurwerk in de anus van het dier hadden laten ontploffen. De dierenarts zag geen andere mogelijkheid dan de kat uit zijn lijden te verlossen.

Katy Perry omarmt Chinese Muur

Hoewel half Hollywood vannacht de stinkende rode loper van de Golden Globes aandeed, bevond Katy Perry zich ergens anders. Het AD schrijft dat ze zondag een foto op haar Instagram plaatste waarop ze een spagaat doet op de Chinese muur.

Ze heeft om stereotyperingen te voorkomen op het kiekje een Chinees punthoedje op. Ook steekt ze haar armen in de lucht alsof ze een groot onzichtbaar persoon knuffelt.

Wellicht met het oog op de toekomstige werelddominantie van het oosterse land besloot Perry een bezoekje aan de Muur te brengen, in plaats van de Golden Globe-incrowd op te zoeken.

Volgens het AD verwelkomden duizenden Chinese fans de zangeres bij aankomst in het land. Hoewel de Muur deels al duizenden jaren oud is, heeft de stapel stenen naar verluidt nog nooit zo lekker geroken.

De artiest bestijgt momenteel behalve de Chinese Muur ook de wereldwijde hitlijsten met respectievelijk 'Roar' en 'Unconditionally.'

Eerste DLC voor The Last of Us

The Last of Us krijgt DLC en dit is de eerste en mogelijk ook de enige DLC die het spel zal krijgen. In Left Behind, zoals de DLC zal heten, zien we de bekende Ellie en de nog onbekende Riley.

De DLC zal ons meenemen naar de school waar Ellie verbleef voor The Last of Us begon. We zullen Ellie en Riley zien in een omgeving waar er nog wat minder zorgen waren dan in The Last of Us. Er is verder weinig bekendgemaakt behalve dat de DLC $15 gaat kosten, de disc nodig heeft en ergens dit jaar zal uitkomen. Bekijk de eerste teasertrailer hieronder.

Outlast gratis voor PS+-leden in februari

Outlast, de horrorgame van Red Barrels Games, zal in februari gratis te downloaden zijn voor PlayStation 4-gamers met een abonnement op PlayStation Plus. Eerdere geruchten deze week noemden Outlast al als gratis game voor Plus.

Outlast is een horrorgame waarin journalist Miles Upshur het Mount Massive Asylum betreedt om onderzoek te doen naar alle vreemde zaken die er zich voordoen. De game verscheen vorig jaar al voor pc.

Andere games die in de geruchten genoemd werden voor februari zijn Metro Last Light en Bioshock Infinite, beide PS3. Die twee zijn op dit moment echter nog niet bevestigd.

Miley: 'Ik ben geen lelijke lesbo!'

Sinds Miley Cyrus besloot d'r haar kort te knippen, zichzelf lijkbleek te bepoederen en continu de lap vlees die ze een tong noemt uit haar mond te hangen, noemen mensen haar vaak 'lesbiënne' op Twitter.

Dat vindt ze niet erg, twitterde ze zondag. Wat haar wél steekt, is als mensen haar naast lesbo ook lelijk noemen. "Ik word vaker dan je denkt een lelijke lesbiënne genoemd. Kunnen jullie me in elk geval een interessante lesbiënne noemen. Ik haat het U-woord [ugly, red.]."

In het vervolg dus het advies om haar vooral lesbiënne te noemen, maar niet lelijk. Een kaalgeschoren lijk met een tong voortdurend uit de mond hangend is namelijk precies wat mannen (of vrouwen) willen in 2014.

[Upd] Seedorf per direct trainer van AC Milan

Na het ontslag van Massimiliano Allegri is de geruchtenmolen rondom de trainersfunctie van AC Milan op gang gekomen. Clarence Seedorf is kandidaat om het volgend seizoen over te nemen.

AC Milan verloor afgelopen weekeinde met 4-3 van Sassuolo en dat kwam trainer Massimo Allegri duur te staan. Maandag maakte de club bekend dat de coach op non-actief is gesteld.

Tevens liet de club weten dat Mauro Tassotti momenteel de leiding over de trainingen heeft bij de Rossoneri. Tot aan het einde van dit seizoen is de 53-jarige Italiaan de trainer van Milan, maar voor het komende seizoen kiest de clubleiding waarschijnlijk voor een nieuwe naam.

De namen van Clarence Seedorf en Filippo Inzaghi worden genoemd en de Nederlander staat wel open voor de functie. "Clarence heeft alle benodigde papieren om aan de slag te gaan. Hij heeft de procedures voor zijn trainersdiploma doorlopen in Nederland en Brazilië", laat zaakwaarnemer Deborah Martin weten aan La Gazzetta dello Sport.

"Ik ben bij zijn transfer naar Botafogo betrokken geweest en hij heeft een clausule in zijn contract waardoor hij zonder transfersom kan vertrekken, mits hij niet speelt voor een andere club." Een functie als trainer van AC Milan is derhalve een optie.

De 37-jarige Seedorf speelt momenteel bij het Braziliaanse Botafogo, maar kwam tussen 2002 en 2012 uit voor AC Milan. In die periode won hij onder meer tweemaal de Champions League met de Italiaanse club.

Update 18.16 uur

Clarence Seedorf mag per direct aan de slag als trainer bij AC Milan aldus Voetbal International. De 37-jarige Nederlander vertrekt met onmiddelijke ingang bij zijn club Botafogo en zal komend weekend voor het eerst plaatsnemen op de bank bij de Italiaanse club. Woensdag reist Seedorf af naar Milaan om alles af te ronden.

City-speler Nasri acht weken uitgeschakeld

Manchester City-speler Samir Nasri is de komende acht weken uitgeschakeld met een deels gescheurde knieband. Dat heeft de Fransman maandag op Twitter gezegd. Nasri liep de blessure zaterdag op in de wedstrijd tegen Newcastle United, toen Mapou Yanga-Mbiwa in de tweede helft een overtreding op hem beging.

Aanvankelijk werd gevreesd dat Nasri het WK in de zomer zou gaan missen. "Ik denk dat het een soort van goed nieuws is dat ik er acht weken uit lig", zo liet de aanvaller op Twitter weten. Naast competitie- en bekerwedstrijden mist hij waarschijnlijk ook de duels in de tweede ronde van de Champions League tegen FC Barcelona.

Nasri speelde dit seizoen 21 wedstrijden voor Manchester City. Daarin kwam hij vier keer tot scoren. Voor het Franse nationale team kwam hij in totaal 41 keer in actie, waarbij hij vijf keer het net vond.

Mansveld wil einde weigering geleidehond in taxi's

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) overweegt taxichauffeurs te verplichten om blindengeleidehonden mee te nemen. Zij hebben nog een halfjaar om zelf orde op zaken te stellen, blijkt maandag uit een brief van Mansveld aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de maatregel zijn berichten dat taxichauffeurs in de grote steden blinde reizigers en hun geleidehond weigeren. Volgens de PVV, die de kwestie eerder in de Tweede Kamer aankaartte, is het islamitische geloof van de taxichauffeurs reden van de weigering.

Uit een zogeheten quick scan die Mansveld heeft laten uitvoeren, blijkt dat het om ongeveer tien klachten per jaar gaat. Daarnaast geven reizigers niet altijd een klacht door, omdat zij niet konden zien welke chauffeur hen heeft geweigerd. "Al met al is de indruk dat het om enkele tientallen weigeringen per jaar gaat", schrijft de bewindsvrouw.

Mansveld noemde het weigeren van blindengeleidehonden eerder onfatsoenlijk en vindt dat het probleem op korte termijn moet worden opgelost. Zij is daarover in gesprek met gemeenten. Die hebben vergaande bevoegdheden om aanvullende eisen aan het taxivervoer te stellen.

Daarnaast gelden sinds 1 januari strengere voorwaarden bij de brancheorganisatie KNV Taxi. Taxichauffeurs moeten nu 'onder alle omstandigheden' hulphonden meenemen. Als chauffeurs allergisch zijn voor honden, moeten ze binnen een kwartier voor vervangend vervoer zorgen.

Mochten deze maatregelen niet het gewenste effect hebben, dan voert Mansveld in de zomer een landelijke vervoerplicht voor hulphonden in.

Vos zet in op drie wereldtitels

Wielrenster Marianne Vos wil dit jaar inzetten op drie wereldtitels. Naast het WK op de weg en de mondiale titelstrijd in het veld - wedstrijden die ze in 2013 won - is de titel van de WK-ploegentijdrit een nieuw doel van de kopvrouw van Rabobank/Liv.

"Het wordt zeker niet eenvoudig de regenboogtruien van afgelopen jaar opnieuw te veroveren", zegt Vos. "De concurrentie van Katie Compton in het veld maakte dat de afgelopen week ook heel duidelijk. Maar ik denk dat we met een sterker team dan ooit een reëel doel kunnen maken van de ploegentijdrit voor merkenteams in Ponferrada. Het zilver van 2013 smaakt naar meer. Ook toen hoopten we op goud, maar wisten we dat het lastig zou worden. Nu zit het er echt in."

Marianne Vos zet in op drie wereldtitels
Marianne Vos zet in op drie wereldtitels (Foto: ANP)

Alle 'fucks' uit The Wolf of Wall Street

Geloof het of niet, maar er is iemand die de moeite heeft genomen om alle 'fucks' uit de nieuwe Scorsese op een rijtje te zetten.

'The F Word' wordt 522 keer gebruikt in de film. The Wolf of Wall Street veroorzaakt nog steeds een grote rel, omdat het hebzucht zou vereren en zou aanzetten tot aanstotend gedrag.

Overigens won Leonardo DiCaprio voor zijn rol als Jordan Belfort wel een Golden Globe gisteren.

Politie geeft Rambam standje na nepmelding

De politie in Rotterdam heeft een stevig gesprek gehad met een journalist van het televisieprogramma Rambam. De man belde zaterdag naar de politie met een valse melding en liet de telefonist zelfs geloven dat er schoten werden gelost. De journalist wilde volgens een zegsvrouw 'checken hoe de politie met zo'n situatie omgaat.' Ze spreekt van een 'bizar toneelstukje'.

De medewerker van het VARA-programma vertelde een telefonist van de meldkamer dat hij ruzie had met zijn buren vanwege een blaffende hond. De telefonist zei daarop dat de man dat eerst zelf moest proberen op te lossen. "Een blaffende hond is voor de politie niet genoeg om uit te rukken", aldus de woordvoerder.

Vervolgens hoorde de telefonist schoten. De politie stelde daarop een onderzoek in en ontdekte dat het om een valse melding ging van Rambam. De betrokken journalist bekende toen hij daar door de politie op werd aangesproken.

De woordvoerder vertelt dat de politie een 'stevig gesprek' heeft gehad met de man. "De boodschap is daarmee wel overgekomen." Er wordt geen zaak aangespannen tegen de journalist. "Dat hadden we natuurlijk wel kunnen doen, want het doen van een valse melding is niet de bedoeling. Mensen moeten snappen dat dat niet kan. Ook hield de man de telefoonlijn bezet voor andere mensen die op dat moment onze hulp misschien wel harder nodig hadden."

Baarmoedertransplantaties voor Zweedse vrouwen

Zweedse chirurgen hebben de afgelopen maanden bij negen vrouwen een baarmoedertransplantatie uitgevoerd. Dat heeft het hoofd van het team, dokter Mäts Brannström, maandag onthuld. De artsen hopen dat de vrouwen met hun nieuwe baarmoeders, die werden gedoneerd door familieleden, binnenkort zwanger kunnen worden.

Bij enkele vrouwen is de eigen baarmoeder operatief verwijderd omdat ze baarmoederhalskanker hadden. De rest is zonder baarmoeder geboren. Het is niet de eerste keer dat er baarmoedertransplantaties zijn uitgevoerd - het gebeurde eerder al in Turkije en Saudi-Arabië - maar de vorige pogingen resulteerden niet in een zwangerschap. In onder meer Groot-Brittannië, Hongarije en de Verenigde Staten zijn er ook plannen voor dergelijke operaties, maar nergens zijn artsen al zo ver als in Zweden. "Het is een nieuw soort chirurgie", zei Brannstrom. "We hebben geen leerboek dat we kunnen raadplegen."

De negen vrouwen maken het naar omstandigheden goed. De meesten werden zes weken na de operatie ongesteld, een voorlopig teken dat de baarmoeders naar behoren functioneren. Een van de vrouwen kampte met een ontsteking en bij enkele anderen verzette het lichaam zich tegen het nieuwe orgaan. Niemand belandde echter op de intensive care en alle negen vrouwen konden enkele dagen na de operatie naar huis, aldus Brannström.

Bij de operaties zijn de baarmoeders niet verbonden met de eileiders van de vrouwen, wat betekent dat ze niet door geslachtsgemeenschap zwanger kunnen worden. De vrouwen hebben echter allemaal nog hun eigen eierstokken en voorafgaand aan de operatie zijn eitjes ingevroren. De eitjes kunnen met een ivf-behandeling worden bevrucht en vervolgens worden geïmplanteerd in de baarmoeders. Brannström hoopt hier binnen enkele maanden mee te beginnen.

Onomstreden zijn de Zweedse transplantaties niet, aangezien de baarmoeders afkomstig zijn van gezonde familieleden. De baarmoeders die eerder in Turkije werden getransplanteerd waren van mensen die dood waren of op sterven lagen. Hetzelfde geldt voor de geplande operaties in Groot-Brittannië. Volgens chirurg Richard Smith moet er voor een transplantatie bij de donor een groter deel van de bloedvaten worden verwijderd dan bij een hysterectomie, om voor goede doorbloeding te zorgen. De Britse autoriteiten vinden het onethisch om zo'n groot risico te nemen bij een donor die verder gezond is.

Het is niet de bedoeling dat de negen vrouwen de rest van hun leven met hun nieuwe baarmoeders rondlopen. De vrouwen moeten medicijnen slikken om te voorkomen dat hun immuunsysteem het nieuwe orgaan afwijst en deze medicijnen kunnen weer leiden tot hoge bloeddruk, zwelling en diabetes. Ook lopen de vrouwen een verhoogd risico op andere vormen van kanker. Na maximaal twee zwangerschappen wordt de baarmoeder weer verwijderd.

'Demi Moore en nieuwe vlam klef in club'

Demi Moore en haar vermeende nieuwe vriend konden het afgelopen weekeinde in een club in Hollywood niet van elkaar afblijven. "Ze dansten en zoenden de hele nacht met elkaar", zegt een ingewijde in het Amerikaanse tijdschrift People.

"Demi kletste met iedereen en was ontzettend vrolijk. Ze zag er fantastisch uit", vervolgt de ingewijde. De 51-jarige actrice en de 27-jarige Dead Sara-drummer Sean Friday feestten samen in de vipruimte van een club in een hotel. De twee, die sinds de zomer een relatie zouden hebben, werden onlangs voor het eerst samen gespot. Ook waren ze samen op vakantie in Mexico.

Moore is sinds november gescheiden van acteur Ashton Kutcher. De twee stapten in 2005 in het huwelijksbootje. De actrice was van 1987 tot 2000 getrouwd met Bruce Willis, met wie ze drie dochters kreeg. Eerder gaf ze ook al haar jawoord aan zanger Freddy Moore.

EA genomineerd voor derde Poo award

Al twee jaar op rij heeft Electronic Arts de beruchte WCIA, Worst Company In America, award gewonnen en het begint er langzaam op te lijken dat ze ook dit jaar de dans niet zullen ontspringen.

De WCIA, ook bekend onder de naam "Golden Poo" award, wordt ieder jaar uitgereikt aan het bedrijf dat volgens consumenten de slechtse prestaties heeft geleverd. Volgens Consumerist, het bedrijf achter de award, is de kans groot dat EA er ook deze keer met de beruchte award vandoor gaat wanneer het stemmen begint. Het nieuws dat SimCity nu wel offline speelbaar wordt en de aanhoudende problemen met Battlefield 4 zullen hier ongetwijfeld aan bijdragen.

EA WCIA-award

Paus hekelt 'verschrikkelijke' abortus

"Het is verschrikkelijk om ook maar eraan te denken dat er kinderen zijn, slachtoffers van abortus, die nooit het daglicht zullen zien." Dit heeft paus Franciscus maandag gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie voor het corps diplomatique.

Het is voor het eerst dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk zich zo expliciet uitspreekt tegen abortus. In september stuitte hij nog conservatieve gelovigen tegen de borst toen hij stelde dat de kerk niet "obsessief" moest omgaan met leerstellingen over abortus, voorbehoedsmiddelen en homoseksualiteit.

Paus hekelt'verschrikkelijke' abortus
Paus hekelt'verschrikkelijke' abortus (Foto: ANP)

Bewoners onwel door giftige stoffen in Breda

Door het mengen van giftige stoffen zijn maandag een 72-jarige man, een 70-jarige vrouw en een ambulancebroeder gewond geraakt in een huis in Breda. Dat meldt de politie, die denkt dat de man een einde aan zijn leven wilde maken.

De vrouw belde de politie toen ze de man bezweken aantrof in hun woning aan de Talmastraat. Een ambulancebroeder die het stel hielp, raakte zelf onwel door de dampen. Brandweermannen met maskers haalden de drie vervolgens uit de woning, onder toeziend oog van een adviseur gevaarlijke stoffen.

De 72-jarige man is in kritieke toestand naar een ziekenhuis vervoerd. Ook zijn vrouw ligt in een ziekenhuis, maar is er een stuk beter aan toe. De toestand van de ambulancebroeder is 'redelijk', aldus de politie.

Paus voorlopig niet naar Nederland

Paus Franciscus komt voorlopig niet naar Nederland. Dat hebben de Nederlandse bisschoppen maandag bekendgemaakt. Maandag vergaderden de bisschoppen over een mogelijk bezoek van de kerkvorst.

De paus heeft te kennen gegeven de komende periode op bezoek te gaan naar het Heilige Land en enkele andere landen, aldus de verklaring. Wel blijft hij voor de Nederlandse bisschoppenconferentie van harte welkom.

Het initiatief van een mogelijk bezoek van Franciscus kwam van bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam. Hij nodigde de paus tijdens een persoonlijk gesprek in september al uit om naar Nederland te komen. Het Vaticaan zei vervolgens een officiële uitnodiging af te wachten.

De laatste keer dat een paus Nederland aandeed was in 1985, toen Johannes Paulus II onder meer Utrecht, Den Haag en Maastricht bezocht.

Stille tocht voor omgebrachte Brabantse

Voor de vermoorde Claudia Oskam uit Zevenbergen wordt een stille tocht gehouden. De gemeente Moerdijk heeft overlegd met de familie van het slachtoffer en ondersteunt de initiatiefnemers. De gemeente laat weten de tocht te faciliteren. Over de datum, het tijdstip en route volgt later meer informatie, zegt een woordvoerder maandag.

De 36-jarige Oskam werd sinds vrijdag vermist. Haar ex, een 39-jarige man uit Zevenbergen, werd zaterdagnacht aangehouden als verdachte en wees zondag de plek aan waar haar lichaam te vinden zou zijn. De Brabantse werd aangetroffen in het water langs de Schansdijk in Zevenbergen. De verdachte heeft bekend zijn ex om het leven te hebben gebracht.

Advocaat hoopte zedenzaak stil te houden

De advocaat van zedenverdachte Michel S. uit Amsterdam hoopte dat de zaak van haar cliënt in stilte zou verlopen. Advocaat Barbalique Peters stelt in een persverklaring afspraken te hebben gemaakt met het Openbaar Ministerie over 'een terughoudende mediastrategie'. Het OM ontkent dat.

Justitie heeft de afspraken volgens Peters geschonden tijdens de openbare pro-formazitting van afgelopen vrijdag. Toen gaf het OM details over de zaak tegen de 40-jarige Amsterdammer. Hij wordt verdacht van vierhonderd gevallen van ontucht via de webcam. Peters laat weten dat ze teleurgesteld is en dat ze de afspraken had gemaakt 'ter bescherming van de privacy van alle betrokkenen'.

De afspraken hielden volgens de advocaat in dat de media zou worden verzocht niet over de zaak te berichten. Op die manier zou de privacy van slachtoffers worden beschermd. Ook zou de aankondiging van de zitting van de website worden gehaald en zou het OM tijdens de zitting proberen zo min mogelijk informatie los te laten.

Het OM bevestigt dat het bericht van de website is gehaald en dat journalisten is gevraagd terughoudend te zijn in hun berichtgeving. "Maar dat doen we altijd bij zedenzaken waarbij minderjarigen betrokken zijn", aldus een woordvoerder.

De zegsman van justitie ontkent echter dat er afspraken zijn gemaakt over een absolute mediastilte. "Zittingen zijn over het algemeen openbaar. Als ze al achter gesloten deuren plaatsvinden, is dat een beslissing van de rechtbank en niet van het OM."

Dode kippen op begraafplaats

Het zijn turbulente tijden in Albuquerque, New Mexico. FOK! berichtte zaterdag nog over een hond die bij de lokale dierenarts bleek vol coke en wiet te zitten. Twee dagen later brengt de Amerikaanse stad ons opnieuw opmerkelijk dierennieuws.

Het lokale tv-station KRQE-TV meldt namelijk dat een begraafplaats in Albuquerque wordt geteisterd door dode kippen. Het betreft hier vermoedelijk niet de Chicken Run-variant op een zombie-apocalyps, maar een onverlaat die graven ontsiert door er dood gevogelte op of naast te leggen.

Mede-eigenaar Michael Gabaldon zegt dat hij al twee jaar 's ochtends stukken kip en hele dieren dood aantreft. Soms komt de kippenstrooier eens in de twee weken langs, soms liggen er dag na dag weer nieuwe stukken kip.

Gabaldon heeft geen idee of het een religieuze ceremonie betreft of slechts ordinaire grafschennis, maar noemt het strooien met dooie kippen 'ranzig en eng.' Hij spaart momenteel geld bij elkaar voor een hek om de begraafplaats en hoopt dat dat het probleem op zal lossen.

Geen herdenking Sharon in Tweede Kamer

De Israëlische ex-premier Ariel Sharon wordt dinsdagmiddag niet herdacht in de Tweede Kamer. Dat heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) besloten. Wel stuurt zij namens de Tweede Kamer een condoleancebrief naar de ambassadeur van Israël, laat haar woordvoerder maandagmiddag weten.

Geert Wilders had aangedrongen op een herdenking. De PVV-leider was maandag ook aanwezig bij de begrafenis van Sharon. Ook de SGP is voorstander van een herdenking.

Volgens Van Miltenburg past het besluit om Sharon niet te herdenken 'binnen de hiertoe gemaakte beleidslijnen voor herdenkingen'. Daarin staat dat alleen zittende staatshoofden van landen waarmee Nederland nauwe bondgenootschappelijke betrekkingen onderhoudt worden herdacht.

De SGP vindt de gang van zaken niettemin vreemd, laat een woordvoerder weten. Hij wijst erop dat recentelijk wel Nelson Mandela is herdacht in het parlement. Die was bij zijn overlijden geen zittend staatshoofd meer. Een woordvoerder van Van Miltenburg wil alleen kwijt dat het besluit is genomen na overleg met de afzonderlijke fracties.

Johansson weg bij FC Groningen

Emil Johansson verruilt FC Groningen voor de Noorse club Sandnes Ulf. Het contract van de 27-jarige Zweedse verdediger liep bij Groningen nog tot medio 2015, maar hij kwam er nauwelijks aan spelen toe.

Medio 2011 werd Johansson overgenomen van de Noorse voetbalclub Molde FK. In april vorig jaar lichtte FC Groningen de optie in de verbintenis van de verdediger om diens transferrechten te behouden. Afgelopen zomer was er belangstelling voor Johansson, maar tot een transfer kwam het toen niet.

Piqué akkoord met Barcelona over nieuw contract

Gerard Piqué gaat zijn contract bij Barcelona verlengen tot 2018, ondanks interesse van Chelsea, Manchester City, Manchester United en Juventus.

Piqué is tot een akkoord gekomen met Barcelona over een nieuw contract, weet Goal. Zijn huidige verbintenis loopt af in de zomer van 2015. Verschillende Europese topclubs hebben interesse, maar Piqué verbindt zijn toekomst aan Barça.

De 26-jarige verdediger werd onlangs nog benaderd door Juventus. Ook Chelsea, Manchester City en Manchester United hadden Piqué hoog op het lijstje staan. De drie Engelse clubs wilden hem terug naar de Premier League halen, de competitie die hij in 2009 verliet voor Catalonië.

Piqué gaat niet in op het aanbod van andere clubs. Hij blijft in Camp Nou en tekent een verbeterd contract. Barcelona biedt de Spaanse international een netto jaarsalaris van zeven miljoen euro.

"Geen enkele club ter wereld heeft een kans hem te contracteren", vertelt een bron aan Goal. "Gerard hoort bij Barcelona."

Piqué brak in 2005 door bij Manchester United. Tussendoor werd hij nog uitgeleend aan Real Zaragoza. In het seizoen 2008/2009 vertrok hij naar Barcelona en groeide daar uit tot vaste waarde.

[Upd] 'Celstraf gaat geld kosten'

Gedetineerden, tbs'ers en ouders van minderjarigen die veroordeeld zijn, gaan betalen voor het verblijf in een gevangenis of inrichting. 16 euro per dag, met een maximum van 2 jaar.

Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maandag open heeft gesteld voor commentaar van instanties als het openbaar ministerie en de Raad voor de rechtspraak.

In een ander wetsvoorstel, van minister Ivo Opstelten, wordt geregeld dat veroordeelde daders ook gaan meebetalen aan de kosten die de overheid maakt voor de hele cyclus van opsporing, vervolging en berechting. De twee wetsvoorstellen vloeien voort uit afspraken die de regeringspartijen VVD en PvdA eind 2012 maakten in het regeerakkoord.

Update 16:07
Dat gevangenen zouden moeten meebetalen aan hun verblijfskosten is in strijd met de Europese mensenrechten. Ook maakt het de samenleving onveiliger. Dat stelt de Bond van Wetsovertreders (BWO) maandag in een reactie op een aantal wetsvoorstellen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD).

De bond, die zich inzet voor de belangen van huidige en voormalige gedetineerden, noemt het voorstel voor een eigen bijdrage van zestien euro per dag voor elke dag dat ze vastzitten 'een luchtkasteel'. Het Europese mensenrechtenverdrag bepaalt volgens de bond dat de staat opdraait voor het verblijf en medische verzorging in het gevang.

De BWO verwacht dan ook dat het voorstel bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens sneuvelt. Het hof in Straatsburg oordeelt over het mensenrechtenverdrag dat de 47 lidstaten van de Raad van Europa hebben gesloten.

De bond wijst er verder op dat een dergelijke maatregel niet per se zorgt voor een veiligere samenleving. "Gedetineerden zullen met een aanzienlijke schuld de gevangenis verlaten, en dan is een plus een twee. Een lapmiddel als een betalingsregeling maakt dat niet anders", aldus de bond.

Opstelten en Teeven willen behalve de eigen bijdrage dat veroordeelde criminelen ook een deel van de kosten van hun opsporing, vervolging en berechting betalen. De maatregelen werden al aangekondigd in het regeerakkoord.

Veltman wint meeste duels in Eredivisie

Voor Joël Veltman was 2013 een jaar met veel hoogtepunten. De verdediger kan op basis van de statistieken opnieuw een mijlpaal aan zijn nog prille carrière toevoegen.

Volgens De Telegraaf was Veltman in de eerste seizoenshelft de speler die de meeste persoonlijke duels won. De 21-jarige verdediger kwam in tachtig procent van zijn één-op-één duels als sterkste uit de strijd.

Dat percentage is opvallend, omdat de jongeling daarmee veruit de sterkste verdediger van de Eredivisie blijkt in de eerste seizoenshelft. Op gepaste afstand volgt nummer twee Nicolai Boilesen, die eveneens namens Ajax op 69,9 procent bleef steken.

Veltman is sinds dit seizoen een vaste waarde bij Ajax. Met zijn goede prestaties veroverde hij al een plekje bij het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal gaf aan hem de kans te willen geven om zich te bewijzen voor het WK voetbal in Brazilië.

Overigens blijkt uit andere statistieken die de Nederlandse krant bezit dat Graziano Pellè dit seizoen vijf keer het houtwerk raakte. Daarmee is hij de speler die het vaakst op de paal of laat schoot in de eerste seizoenshelft.

Jerson Cabral komt de schamele eer ten beurt dat hij dit seizoen namens ADO Den Haag al 27 keer op doel schoot, maar nog geen doel trof. Memphis Depay van PSV bestookte het vijandelijke doel 76 keer. De aanvaller wist daarvan zes keer het net te vinden.

Benfica maakt zich op voor miljoenentransfers

Nemanja Matić, Ezequiel Garay en Rodrigo staan op het punt om Benfica voor opgeteld tientallen miljoenen euro's te verlaten.

Van de drie bovengenoemde namen is Matić het dichtst bij een vertrek uit Portugal. De middenvelder staat op het punt om zich te verbinden aan Chelsea, dat vermoedelijk dertig miljoen euro overmaakt op de rekening van zijn huidige werkgever.

Volgens Diário de Noticias is de kans groot dat ook Garay en Rodrigo afscheid nemen bij de hoofdstedelingen. Het tweetal staat naar verluidt in de concrete belangstelling van Zenit Sint-Petersburg, dat sinds de komst van Axel Witsel en Hulk niet meer in nieuw spelersmateriaal heeft geïnvesteerd.

De Russische grootmacht zou diep in de buidel willen tasten voor het duo. Er wordt zelfs een bedrag van vijftig miljoen euro genoemd. Zenit bokst echter op tegen Europese topclubs. Manchester United zou namelijk dertig miljoen euro overhebben voor de komst van Garay, meldt Daily Mail.

Met name bij de transfer van Matić kan Benfica een aanzienlijke winst maken. De club haalde hem in 2011 voor twee miljoen euro op bij Chelsea en liet hem in Lissabon een stormachtige ontwikkeling doormaken.

Het zou Benfica slecht uitkomen om halverwege het seizoen in te boeten aan kwaliteit. De club staat door een 2-0 overwinning op titelconcurrent FC Porto op de eerste plek in de Portugese competitie. Het verschil met nummer twee Sporting CP bedraagt twee punten.

'SimCity gaat offline'

Tot op heden is SimCity alleen speelbaar wanneer je een actieve internetverbinding hebt, maar daar komt als het aan ontwikkelaar Maxis ligt vanaf update tien verandering in. 

De algemeen directeur van Maxis Emeryville studio, Patrick Buechner, wist hier namelijk het volgende over te vertellen:

"What's new is the Single Player Mode, which allows you to play the game Offline by yourself. And because your saved games in this mode are stored locally, you can save and load to your heart's content. Our team will be delivering a follow-up blog that will outline the full details in the near future so stay tuned."

Deze offline-modus zal onderdeel zijn van update tien. Echter, wanneer de update online komt is helaas nog niet genoemd.

SimCity

Vriendin neergestoken om pizza

Toen de vriendin van Texaan Michael Corsey thuiskwam met de lunch, bleek ze niet het juiste eten meegenomen te hebben. Vriendlief nam dit niet en besloot zijn meisje neer te steken.

In plaats van een door hem klaarblijkelijk felbegeerd broodje kip kwam de vriendin thuis met een pizza. Behalve haar daarop direct bewerkt te hebben met een keukenmes, geeft de politie aan dat Corsey haar ook heeft geprobeerd te wurgen. Daarnaast heeft hij haar in het gezicht geslagen.

De man werd na de steekpartij zaterdag gearresteerd in zijn woonplaats Waco. Hij heeft nog geen advocaat. Zijn vriendin is in het ziekenhuis opgelapt en raakte wonder boven wonder slechts lichtgewond.

Duitsers in de war door 'jankende' politie

Duitse automobilisten raken in de war door de 'Yelp' (jank), een nieuw jankend geluid dat politieauto's produceren. Het op Amerikaanse leest geschoeide toontje is bedoeld om weggebruikers tot stoppen te manen. Dit in tegenstelling tot de 'klassieke' sirene die vooral beoogt voor een vrije baan te zorgen.

Dat heeft de krant Süddeutsche Zeitung maandag gemeld. Ondanks de verwarring zijn agenten blij met het nieuwe geluidssignaal in hun arsenaal en ze hopen dat het snel bekend en ingeburgerd raakt. Dan hoeven ze een auto niet meer in te halen om hem te doen stoppen. En een gestopte automobilist kan van achteren worden benaderd. Agenten hoeven dan niet meer bang te zijn bij een vluchtpoging te worden overreden.

Duitsers in de war door'jankende' politie
Duitsers in de war door'jankende' politie (Foto: ANP)

Livorno ontslaat coach Nicola

Davide Nicola is ontslagen als trainer van het Italiaanse Livorno. Dat maakte de club maandag bekend. Livorno staat momenteel op een negentiende plek in de Serie A met dertien punten uit negentien wedstrijden. Zaterdag verloor de ploeg thuis met 3-0 van Parma. Het was het achtste duel op rij zonder overwinning voor de promovendus.

De 40-jarige Nicola begon in de zomer van 2012 als coach van Livorno in de Serie B. In zijn eerste seizoen wist hij direct promotie af te dwingen. Nicola is na Massimiliano Allegri van AC Milan de tweede trainer in de Serie A die maandag ontslagen werd.

Van Mosselveld zeker zes weken eruit

RKC Waalwijk kan de komende zes tot acht weken geen beroep doen op Frank van Mosselveld. De enkelbanden van de verdediger zijn ingescheurd, zo liet hij maandag via Twitter weten. Van Mosselveld liep zijn blessure op tijdens het trainingskamp van de Brabantse club in Turkije.

In de wedstrijd van RKC vrijdag tegen Bursaspor kreeg Van Mosselveld naar eigen zeggen een 'doodschop' van Colin Kazim-Richards. Door die overtreding mist hij waarschijnlijk de wedstrijden tegen FC Groningen, Heracles Almelo, PSV, Go Ahead Eagles, FC Utrecht, NEC en Vitesse.

Ariel Sharon begraven

De Israëlische ex-premier Ariel Sharon is begraven, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Sharons lichaam werd maandag ter aarde besteld op zijn ranch in het zuiden van Israël, waar ook zijn vrouw Lily begraven ligt. Eerder op de dag werd een herdenkingsceremonie gehouden bij de Knesset, het Israëlische parlement. Die dienst werd bijgewoond door onder anderen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de Britse ex-premier Tony Blair en ex-premier Wim Kok.

De begrafenis werd bijgewoond door enkele honderden genodigden. Voor de duizenden Israëliërs die niet bij de dienst zelf konden zijn was in de buurt van de ranch een plek ingeruimd waar de teraardebestelling op grote schermen kon worden gevolgd.

Het gebied tussen Sharons ranch en de Gazastrook, zo'n drie kilometer verderop, werd beveiligd met luchtafweergeschut, drones en gevechtsvliegtuigen. Eerder op de dag werden vanuit de Gazastrook twee raketten afgevuurd. Volgens het Israëlische leger belandden de projectielen waarschijnlijk in zee.

Faro-ramp twintig jaar na dato voor de rechter

Tientallen Nederlandse slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp in Faro van twintig jaar geleden willen dat hun schadevergoedingsregeling wordt herzien. Volgens hen waren ze toen ze de compensatie accepteerden niet goed op de hoogte van de oorzaken van de ramp, waardoor ze geen goede inschatting konden maken van het maximale bedrag waarvoor Martinair aansprakelijk kon worden gehouden. Dat was destijds 250.000 gulden (ruim 113.000 euro).

De Amsterdamse rechtbank buigt zich maandag over het verzoek van dertig slachtoffers om de afspraken met Martinair - inmiddels onderdeel van KLM - over de schadevergoeding aan te passen. Zij worden in hun zaak tegen de vliegtuigmaatschappij bijgestaan door letselschadeadvocaat Jan Willem Koeleman.

Volgende week maandag dient een zaak bij de rechtbank in Den Haag, waar de staat in het beklaagdenbankje staat. Koeleman stelt dat de overheid op informatiebijeenkomsten bewust heeft gelogen over de toedracht. Bovendien zou het rijk door het onderzoek te beïnvloeden de piloten buiten schot hebben gehouden, concludeert Koeleman. De dagvaardingen in beide zaken werden 20 december verstuurd, een dag voordat de kwestie zou verjaren.

De vliegramp in Portugal op 21 december 1992 kostte 56 mensen het leven. In de McDonnell Douglas zaten dertien bemanningsleden en 327 passagiers. Er vielen ongeveer honderd gewonden. Onderzoekers stelden vast dat plotselinge windstoten en het slechte weer de belangrijkste oorzaken waren.

Een kleine drie jaar geleden presenteerde luchtvaartonderzoeker Harry Horlings een analyse van de zwarte dozen, waarin hij concludeert dat de piloten van vlucht MP 495 een hele serie fouten hebben gemaakt. Volgens internationale vliegregels hadden ze de landing vijf keer moeten afbreken, aldus Horlings. De 'roekeloze' vliegers schonden volgens hem bewust de geldende voorschriften en veroorzaakten daarmee het ongeluk. Dit was aanleiding voor de betrokkenen de kwestie voor de rechter te brengen.

[HWL] België houdt Oranje op gelijkspel

Door de eclatante zege in de Hockey World League (HWL) van Australië op Argentinië (6-1) ontstond voor de Oranjemannen een vreemde situatie. Het laatste groepsduel met België moest met twee goals verschil of meer gewonnen worden of je moest de partij verliezen.  Een gelijkspel zou de derde plek in groep B betekenen en bijna zeker volgt dan een ontmoeting met angstgegner Duitsland in de kwartfinale. Het werd dus 2-2. 

Na wat kleine kansjes over en weer moest Thomas Briels het veld verlaten met een wel heel vervelende blessure. De Belg kreeg de bal vol op de plek waar mannen hem het minst graag hebben. Verder gebeurde er weinig in de eerste helft. De toeschouwers moesten het doen met veel strijd en af en toe een individueel hoogstandje. Zoals van Jeroen Hertzberger, die vier man voorbijliep maar de bal net niet bij een ploeggenoot in scoringspositie kreeg.

Vlak voor rust was het alsnog raak. Een lange klap van Robert van der Horst werd door Constantijn Jonker trefzeker van richting veranderd: 1-0. Drie minuten later was het echter alweer gelijk. Doelpuntenmachine Tom Boon mocht aanleggen voor eerste Belgische strafcorner van de wedstrijd en maakte geen fout. Omdat Jan-Willem Buissant even daarna het net niet wist te vinden, gingen beide ploegen de rust in met een 1-1 tussenstand.

De tweede helft was wat mogelijkheden betreft een kopie van de eerste: af en toe gevaar, maar geen honderd procent kansen. Tien minuten na rust schoot Jonker over en tekende hiermee voor het eerste Nederlandse doelgevaar na de onderbreking. Een paar minuten later vond Bob de Voogd de Belgische keeper op zijn weg. Ruim een kwartier voor tijd was het aan de overkant wel raak. Felix Denayer mocht vrij uithalen en passeerde Pirmin Blaak, die de voorkeur kreeg boven vaste eerste keus Jaap Stockmann: 1-2.

Hoewel een gelijkspel en kleine zege voor Nederland dus ongunstig zou zijn en een zege de Belgen zeer slecht uitkwam, bleven beide ploegen voor de winst spelen. Het leidde vijf minuten voor tijd tot de gelijkmaker van Jeroen Hertzberger waardoor Nederland met Duitsland op papier de zwaardere tegenstander treft in de kwartfinale van woensdag, mits de Duitsers niet met vijf doelpunten verschil verliezen van India. België neemt het op tegen de winnaar van groep A, Engeland.

'C. Ronaldo wint Gouden Bal'

Ronaldo wint maandagavond de prijs van wereldvoetballer van het jaar 2013. Dat beweert het Duitse weekblad Sport Bild maandagmiddag. Het blad zegt dat vernomen te hebben uit FIFA-kringen. De strijd om de Gouden Bal gaat tussen Lionel Messi, Franck Ribéry en Cristiano Ronaldo.

Ribéry won afgelopen jaar vijf prijzen met Bayern München, waaronder de Champions League en de Duitse titel, en pakte in augustus al de prijs van Europees voetballer van het jaar. Messi werd met FC Barcelona landskampioen. Ronaldo won geen prijzen, maar scoorde in 2013 in 59 wedstrijden liefst 69 keer.

Messi won de trofee de afgelopen vier jaar. Ronaldo was in 2008 al een keer de beste van de wereld. Op het gala in Zürich worden onder andere ook de beste speelster, coach en het mooiste doelpunt van het jaar bekendgemaakt.

Duikers vinden geen sporen moord ggz-directeur

Twee duikers van de politie hebben maandag aan het begin van de middag twee sloten in Berkel en Rodenrijs doorzocht in verband met de moord op de 44-jarige directeur personeelszaken van GGZ Ingeest. De duikers hebben niets gevonden wat te maken heeft met het misdrijf.

Het onderzoek vond plaats in het water rondom de Oostmeerlaan. De politie had geen specifieke aanwijzingen dat er iets in de sloten zou liggen. "We weten alleen dat getuigen de dader in de richting van de Oostmeerlaan hebben zien wegrennen", zegt een woordvoerder. "Daarom zochten we daar naar sporen zoals het moordwapen."

De ggz-directeur kwam op nieuwjaarsdag door meerdere schoten om het leven in de Dokkummerstraat in de Zuid-Hollandse plaats. De toedracht van het schietincident is nog onduidelijk. De politie meldde eerder al alle scenario's open te houden.

Vliegtuig landt op verkeerde vliegveld

Een vliegtuig van Southwest Airlines is zondagavond in de Amerikaanse staat Missouri op het verkeerde vliegveld geland. Niet op de luchthaven van Branson waar het werd verwacht, maar op een vliegveld elf kilometer meer naar het noorden, met een start- en landingsbaan die maar half zo lang is als op de geplande bestemming.

De landing van het met 124 passagiers en vijf bemanningsleden van Midway International Airport bij Chicago afkomstige toestel verliep zonder problemen. Grondmedewerkers van Southwest haastten zich van Branson Airport naar het kleinere Taney County Airport om zich over de passagiers en hun bagage te ontfermen en hen met bussen naar Branson te brengen, waar Southwest een ander toestel naar toe vloog om de reis naar Dallas voort te zetten. Het moest volgens Southwest geen probleem zijn om de lege Boeing 737-700 later maandag van het kleinere vliegveld te laten opstijgen.

Luchtvaartdienst FAA onderzoekt hoe de Southwest-piloten zich konden vergissen.

Het is de tweede keer binnen twee maanden dat een groot straalvliegtuig in de Verenigde Staten op een verkeerd vliegveld is geland. In november landde een Boeing 747-vrachtvliegtuig dat vliegtuigonderdelen moest afleveren op een luchtmachtbasis in Wichita, vijftien kilometer verderop.

Doden bij explosie in Chinees gokhuis

Bij een explosie in een illegaal gokhuis in een dorp in het zuiden van China zijn maandag veertien mensen om het leven gekomen en zeven gewond geraakt, melden Chinese staatsmedia.

De explosie deed zich volgens het persbureau Xinhua om 14.30 uur plaatselijke tijd voor buiten de stad Kaili, in de arme zuidelijke provincie Guizhou. Volgens het Volksdagblad is de explosie opzettelijk veroorzaakt en behandelt de politie de zaak als een misdrijf.

Gokken is officieel verboden in China en meestal verbonden met georganiseerde misdaad. Omdat vuurwapenbezit streng gereguleerd is, worden bommen vaak als wapens gebruikt.

Explosies worden soms ook veroorzaakt door illegale of onveilige opslag van vuurwerk, waar nu veel vraag naar is in verband met het nieuwe jaar op de maankalender, die dit jaar op 31 januari begint.

Nederland zesde in fairplayklassement UEFA

Nederland staat halverwege het seizoen op de zesde plek van het fairplayklassement van de UEFA. Dat maakte de Europese voetbalbond maandag bekend. De eerste drie ploegen van de lijst krijgen aan het eind van het seizoen een extra Europa League-ticket. Momenteel nemen Finland, Noorwegen en Zweden die posities in.

De UEFA kijkt bij het opmaken van het klassement onder meer naar het aantal gele en rode kaarten van de clubs en het respect voor de scheidsrechter. Ook wordt het gedrag van de fans meegenomen.

Nederland eindige vorig seizoen in het klassement uiteindelijk als vierde. In 2012 hoorde Nederland wel bij de sportiefste drie van Europa. In het fairplayklassement van de KNVB stond sc Heerenveen toen bovenaan. De Friezen stelden echter via de competitie al Europees voetbal veilig, waardoor FC Twente het Europa League-ticket ontving.

FNV wil uitstel van geplande herkeuring Wajongers

De geplande herkeuring van ruim tweehonderdduizend jonggehandicapten met een Wajong-uitkering moet worden uitgesteld. Vakbond FNV wil wachten tot er voor hen uitzicht is op werk. Dat stelt voorzitter Ton Heerts maandag in de Volkskrant. Hij vreest dat het sociaal akkoord anders op losse schroeven komt te staan.

Het kabinet wil tussen 2015 en 2018 alle 240.000 Wajongers herkeuren, maar dat gaat volgens FNV te snel. "Als staatssecretaris Klijnsma dit niet aanpast, moeten we weer met minister Asscher en premier Rutte om tafel", aldus Heerts. Volgens hem kan pas met de herkeuring worden begonnen als er werk is voor deze mensen.

"Anders worden er straks Wajongers goedgekeurd die daarmee met een enkeltje in de bijstand terechtkomen. Sommigen komen dan zelfs helemaal zonder inkomen te zitten omdat ze wat spaargeld hebben of omdat ze bij hun ouders wonen die een inkomen hebben. Dat gaat levens ruïneren en gezinnen ontwrichten", verwacht Heerts.

Heerts komt maandag met zijn oproep tot uitstel naar de Tweede Kamer.

'Kannibalisme in CAR'

Het sektarische geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een nieuw dieptepunt bereikt. De Britse omroep BBC meldt dat er in de hoofdstad Bangui kannibalisme heeft plaatsgehad. BBC-verslaggever Paul Wood was getuige van de daad.

Volgens Wood was het slachtoffer een islamitische man die was vermoord door christenen. Hij was in brand gestoken en zijn ledematen werden onder het oog van een groep mensen afgehakt. Een van de aanwezigen zette vervolgens zijn tanden in het mensenvlees.

Volgens een ooggetuige was het slachtoffer uit een bus gesleept. "De mensen begonnen hem aan te vallen en te schoppen. Ze sloegen zijn hoofd tegen een steen. Ze gingen door zelfs nadat hij al was overleden", zei de ooggetuige. "Ze staken het lichaam in brand. Er waren ongeveer twintig jongeren. Ze hakten een heel been af en een van hen begon het vervolgens op te eten. Hij beet er vier keer in en slikte door. Het vlees was rauw en niet verbrand."

Dit alles gebeurde onder de ogen van vredesmilitairen uit Burundi. Volgens de ooggetuige moest een van de vredesmilitairen overgeven. Daarna begon hij mensen weg te jagen met zijn geweer.

Een man benaderde na afloop Wood. Hij verklaarde dat hij de kannibaal was. Op beelden die met telefoons waren gemaakt is te zien hoe het verminkte lichaam van het slachtoffer over straat wordt gesleept en hoe de man die naar Wood was toegekomen een been in zijn handen heeft en een hap neemt. Naar eigen zeggen heet de kannibaal Ouandja Magloire, maar is hij beter bekend als Mad Dog. Hij zei dat veel van zijn familieleden door moslims zijn omgebracht. Toen hij het slachtoffer in de bus zag zitten besloot hij tot actie over te gaan. Hij kreeg daarbij steun van steeds meer mensen.

"We volgden hem. Als hij de kruising zou hebben bereikt, zou hij worden beschermd door de vredesmilitairen uit Burundi. We vroegen de buschauffeur te stoppen. De chauffeur zei: 'Je hebt gelijk, het is een moslim.'"

Magloire beschreef vervolgens wat er gebeurde toen de man uit de bus was gesleept."Ik schopte zijn benen onder hem vandaan. Hij viel op de grond en ik stak hem in zijn ogen. (...) Ik stak hem in zijn hoofd en overgoot hem met benzine. Ik stak hem in brand en at daarna zijn been op. Ik at zijn hele been op, tot aan het bot, met brood. Daarom noemen de mensen me Mad Dog."

Wood vroeg hem waarom hij dit had gedaan. Zijn enige uitleg was: "Omdat ik boos ben."

Passagier Zeeuwse veerboot slaat overboord

Een passagier van de veerboot tussen Vlissingen en Breskens is maandagmiddag rond 14 uur overboord geslagen. Naar de man wordt op dit moment nog gezocht. Dat meldt de kustwacht.

Acht boten, twee helikopters en een kustwachtvliegtuig zijn aan het zoeken naar de man. Een woordvoerder van de kustwacht spreekt van een 'grote inzet', om de man zo snel mogelijk te vinden. Hoe de opvarende in het water is beland, weet de kustwacht nog niet.

[AO] Degelijke Djokovic naar tweede ronde

De eerste dag van de Australian Open heeft bij de mannen weinig verrassingen opgeleverd. Vrijwel alle geplaatste heren boekten hun ticket naar de volgende ronde, waaronder de nummer twee van de plaatsingslijst Novak Djokovic. Die deed wat hij moest doen en verloor geen set van de Slowaakse Lukas Lacko; 6-3, 7-6(2) en 6-1.

Ivan Dodig, nog net geplaatst als nummer 32, wurmde zich in drie sets langs zijn landgenoot Ivo Karlovic. Hij had daar wel twee tiebreaks voor nodig; 7-6(8), 6-3 en 7-6(4). Mikhail Youzhny [14] had het iets makkelijker tegen de Duitse jongeling Jan-Lennard Struff, en stond maar zeven games af. Het werd 6-1, 6-4 en 6-2 en in het voordeel van de Rus.

Dimitri Tursunov had het deze eerste ronde eveneens makkelijk. Hij won met tweemaal 6-2 én 6-3 van de Amerikaan Michael Russell. Ernests Gulbis moest iets meer werk verrichten om het verlies van de eerste set goed te maken. Uiteindelijk bleef het voor Juan Monaco bij die ene set tegen de Let; 1-6, 6-4, 7-6(4) en 6-2.

Tommy Robredo moest van ver komen om zijn overwinning te vieren. De Catalaan ging op zijn Spaans door naar de volgende ronde, in vijf sets. Met 6-1, (5)6-7, 3-6, 7-6(5) en 8-6 gaf hij Lukas Rosol het nakijken. De Tsjech heeft veel om over na te denken, want hij miste in de vijfde set drie matchpunten op zijn eigen service.

Robredo en Rosol hadden het met hun namiddagpartij niet al te zwaar. Jarkko Nieminen en Matthew Ebden wonnen hun vijfsetters allebei in de brandende middagzon. Nieminen versloeg Dudi Sela na 53 loodzware games en Ebden ontdeed zich in iets kortere tijd van Nicolas Mahut.

Tommy Haas is de enige geplaatste speler die zijn koffers mag pakken. De Duitse nummer twaalf van de plaatsingslijst gaf na twee sets op tegen Guillermo Garcia-Lopez. Fabio Fognini [15] profiteerde van een opgave. Na een 6-3 en 6-2 voorsprong gooide Alex Bogomolov Jr. de handdoek in de ring.

Giant nieuwe hoofdsponsor Argos-Shimano

Vanmiddag is officieel bekend geworden dat Giant de hoofdsponsoring van Argos bij Team Argos-Shimano over gaat nemen. Het nieuwe team heet dan ook Team Giant-Shimano. Giant was eerst sponsor van onder andere Team Belkin, maar zij stapten over op Bianchi.

Het bedrijf uit Taiwan heeft getekend voor vier jaar. Argos behaalde vorig seizoen goede resultaten met vier ritzeges van Marcel Kittel in de Tour de France, de zege in Parijs-Tours en een ritzege in de Giro van John Degenkolb. 

'Arrestaties op til in zaak Madeleine McCann'

De Britse politie heeft de Portugese autoriteiten om toestemming gevraagd voor de aanhouding van drie verdachten in de verdwijningszaak van Madeleine McCann. Het gaat volgens de Daily Mirror om drie inbrekers die actief waren in het vakantieoord Praia da Luz, waar het toen 3 jaar oude meisje in mei 2007 verdween.

De inbrekers werden toentertijd door de ouders van Madeleine McCann overlopen. De Portugese politie hechtte hier volgens een bij het onderzoek betrokken bron geen bijzondere betekenis aan, maar de Britse politie vindt dit een omissie, aldus de Daily Mirror. De Britten willen de drie inbrekers ondervragen omdat uit telefoongegevens is gebleken dat ze in de uren na de verdwijning van Maddy veel mobiel hebben gebeld.

Een woordvoerder van Kate en Gerry McCann noemt het verzoek van de Britse aan de Portugese politie een belangrijke ontwikkeling. "Het betekent dat ze voornemens zijn X, Y en Z aan te houden en te verhoren", zei de woordvoerder. "Of de Portugezen meewerken moet worden afgewacht. Het is een gevoelige kwestie, met de geschillen die ze hebben gehad."

De Britse politie heeft de mannen tot nog toe niet kunnen aanhouden omdat de Portugese politie weinig voelde voor een gezamenlijk onderzoek en in plaats daarvan haar eigen koers voer. Volgens de Daily Mirror is er diplomatiek overleg gaande om een team Britse rechercheurs in Portugal te stationeren.

Scotland Yard heeft tegenover Britse media bevestigd dat er een tweede Internationaal Verzoekschrift aan de Portugese autoriteiten is gestuurd, na een eerste verzoek waarin om inzage in mobieletelefoongegevens werd gevraagd.

In de speurtocht naar Madeleine McCann zijn tot dusver geen formele arrestaties verricht. De beide ouders en een Britse vastgoedconsulent zijn ooit als verdachten aangeduid, maar gingen na onderzoek vrijuit. Nieuwe aandacht voor de zaak in het BBC-programma Crime Watch en Opsporing Verzocht in oktober heeft veel nieuwe informatie opgeleverd.

Borsten Gigi Ravelli het populairst

Gigi Ravelli heeft volgens website Mokkels de populairste borsten van 2013. Op de website, die foto's van mooie bekende vrouwen verzamelt, werden in totaal meer dan vierduizend stemmen uitgebracht.

Ravelli wordt op de voet gevolgd door playmate Zimra Geurts. Monique Smit completeert de top drie. Ook op de borsten van Halina Reijn, Irene Moors en Yolanthe Sneijder-Cabau kon worden gestemd. 

De website organiseert jaarlijks een verkiezing waarin 'bekende vrouwen gepresenteerd worden die in het afgelopen jaar iets opmerkelijks gedaan hebben met hun voorgevel'. Aan het begin van het jaar kunnen de bezoekers stemmen op hun favoriete borsten.

Het Mokkels.nl-verzameltopic vol plaatjes van Gigi en haar twee pluspunten is hier te vinden

Bundesligaspelers willen geen WK in Qatar

De voetballers in de Bundesliga zien een WK in Qatar niet zitten. Dat blijkt uit een enquête van voetbaltijdschrift Kicker, meldt persbureau dpa maandag. Op de vraag wanneer het WK in 2022 in Qatar moet plaatsvinden antwoordde 62,1 procent 'helemaal niet'. Over de organisatie van het WK in het golfstaatje is veel te doen.

Waarom de voetballers het toernooi in meerderheid überhaupt niet zien zitten en waar het dan wel zou moeten worden gehouden, is niet duidelijk. Een kleine zestien procent vindt de zomer de beste tijd voor het titeltoernooi, 22 procent wil dat het WK in de winter plaatsheeft.

Al sinds het WK van 2022 aan Qatar werd toegekend wordt gesteggeld over de tijd waarop het toernooi moet plaatsvinden. In de zomer stijgt het kwik in het golfstaatje tot boven de 40 graden en kan voetballen gevaarlijk zijn. Voor een toernooi in de winter moet de voetbalkalender echter mogelijk jaren op de schop.

Afgelopen week meldde secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA dat het toernooi definitief in de winter zou plaatsvinden. De wereldvoetbalbond zelf meldde echter nog dezelfde dag dat nog geen beslissing was genomen en dat die nog wel maanden op zich kan laten wachten. Deze zomer wordt eerst het WK in Brazilië afgewerkt. Vier jaar later is Rusland dan gastheer van het toernooi.

[AO] Errani en Kvitová onderuit

Bij het vrouwentoernooi zijn de geplaatste speelsters niet allemaal zonder kleerscheuren door de eerste ronde gekomen. Van alle veertien geplaatste speelsters die in actie kwamen verloren er zelfs vier de eerste ronde, waaronder de nummer zes en zeven van de plaatsingslijst.

Grootste verrassing van de eerste dag tennis in Melbourne was de uitschakeling van Petra Kvitová. De Tsjechische nummer zes van de wereld moest in drie sets haar meerdere erkennen in de Thaise Luksika Kumkhum, die 86 plaatsen lager staat op de wereldranglijst. Het werd 6-2, 1-6 en 6-4.

Ook voor de nummer zeven van de wereld, Sara Errani, viel het doek in het enkelspel. De Italiaanse was niet opgewassen tegen de Duitse Julia Goerges. De nummer 73 van de wereld had de wedstrijd de hele tijd in handen en sloeg 39 winners tegen 36 onnodige fouten. Errani bepaalde slechts de uitkomst van zeventien punten en sloeg een negatief saldo van zes tegen elf, waardoor Goerges al na twee sets haar overwinning kon vieren; 6-3 en 6-2.

Errani's dubbelpartner Roberta Vinci kan zich ook volledig gaan richten op het dubbeltoernooi. De Italiaanse nummer twaalf van de wereld dolf in twee sets het onderspit tegen de Chinese Jie Zheng, 4-6 en 3-6. Voor de Italianen viel er nog wel wat te vieren, want Flavia Pennetta, de nummer 28 van de plaatsingslijst, had geen kind aan de Roemeense Alexandra Cadantu; 6-0 en 6-2.

Elena Vesnina [23] had ook weinig in te brengen in haar partij tegen Alison Riske. De Amerikaanse had maar 58 minuten nodig om de geplaatste Russin met tweemaal 6-2 te verslaan. Lucie Safarova [23] had het twee sets moeilijk, maar stelde in de derde set orde op zaken tegen de Israëlische Julia Glushko; 7-5, 3-6 en 6-1.

Andere geplaatste speelsters hadden het stukken makkelijker. Serena Williams [1] domineerde als vanouds en stond slechts drie games af aan de Australisch Ashleigh Barty, die ze met 6-2 en 6-1 aan de kant zette. Sabine Lisicki [15] walste eveneens met 6-2 en 6-1 over haar opponente, de Kroatische Lucic-Baroni heen. Eugenie Bouchard [30] had het een halve set lastig tegen Hao Chen Tang, maar gaf haar leeftijdsgenote in de tweede set het nakijken; 7-5 en 6-1.

De eerste dubbele bagel (tweemaal 6-0) werd ook vandaag genoteerd, maar verrassend genoeg dus niet door Williams. Annika Beck gunde geen game aan de Kroatische Petra Martic.

[NFL] Broncos verslaan Chargers in de playoffs

De Denver Broncos hebben vannacht de San Diego Chargers verslagen in de playoffs. De Broncos stonden geen seconde achter en wonnen uiteindelijk met 24-17.

Demaryius Thomas opende de score in het eerste kwart voor de ploeg uit Denver na een pass van quarterback Peyton Manning. De touchdown kwam voort uit de langste drive van het seizoen voor de Broncos met veertien plays. Wes Welker scoorde in het tweede kwart de volgende touchdown voor de Broncos, opnieuw na een pass van Manning vlakbij de endzone. Eric Dekker scoorde daarna bijna een punt return voor de ploeg uit Denver, maar net nadat hij alle tegenstanders voorbij was struikelde hij. De Broncos gingen zo met een voorsprong van 14-0 de rust in.

Na de rust kwamen de Chargers terug in de wedstrijd. Het derde kwart zag enkel een field goal van Matt Prater van de thuisploeg, maar het vierde kwart zat vol scorende plays. De Chargers kwamen op het scorebord door een touchdown van Keenan Allen. Hier ging een mooie pass van Philip Rivers, de quarterback van de Chargers, aan vooraf. Het verschil werd overbrugbaar, maar Knowshon Moreno deed de Chargers vervolgens de das om. Hij rushte de derde touchdown van de Broncos binnen waardoor de voorsprong weer op zeventien punten werd gezet. Een tweede touchdown van Allen en een field goal van Nick Novak mochten niet meer baten voor de ploeg uit San Diego.

De Broncos gaan nu in de halve finale van de playoffs strijden om de AFC Championship tegen de New England Patriots.

Overige uitslagen: 

Thuis Uit Score
Seattle Seahawks New Orleans Saints 23 - 15
New England Patriots Indianapolis Colts 43 - 22
Carolina Panthers San Francisco 49ers 10 - 23

Pellè: "Iedereen is weer positief gestemd"

Bij Feyenoord is het geloof in de landstitel deze winter alleen maar toegenomen. De Rotterdammers tankten vertrouwen. Hoewel het oefenduel met FC Basel nipt verloren ging, maakte Graziano Pellè zich in gesprek met het Algemeen Dagblad geen moment druk over een vormcrisis.

"We zijn klaar voor de tweede helft van de competitie", zei de Italiaan strijdvaardig. Hij is naar eigen zeggen niet de enige met veel vertrouwen in eremetaal aan het einde van het seizoen. "Iedereen is weer positief gestemd. Of daar ook een gevaar in schuilt? We zijn 2013 echt goed geëindigd, het gevoel in de selectie is goed."

"We weten dat de tweede helft anders zal zijn dan de start van de competitie. De topclubs zullen meer stabiliteit vertonen, denk ik. Vitesse heeft geïnvesteerd, als satellietclub van Chelsea, maar dat is geen probleem. Wij hebben een andere manier van aanpak. Onze selectie is sterk genoeg om kampioen van Nederland te worden."

Feyenoord heeft halverwege het seizoen nog alle kansen in de strijd om het landskampioenschap. De Rotterdammers staan op de vierde plaats in de Eredivisie, op vier punten afstand van gedeelde koplopers Ajax en Vitesse. Daartussen bevindt FC Twente zich, op één punt afstand van Feyenoord.

De Zuid-Hollanders hebben in de slotfase van de eerste seizoenshelft een goede reeks neergezet. Vier achtereenvolgende competitiewedstrijden werden gewonnen. PEC Zwolle, FC Groningen, sc Heerenveen en PSV moesten het onderspit delven.

Treinverkeer Borne hele dag plat door kraanwagen

Het treinverkeer tussen Almelo en Hengelo is maandag de hele dag ontregeld. Een kraanwagen op een overweg in Borne heeft de bovenleiding stukgereden. Herstelwerkzaamheden duren vermoedelijk tot na de avondspits, laat spoorbeheerder ProRail weten.

De bovenleidingen zijn volgens spoorbeheerder ProRail over een lengte van circa vijfhonderd meter beschadigd. Sommige onderdelen zijn afgebroken en kabels zijn tot tien meter van de overweg geslingerd.

Tussen Almelo en Hengelo rijden geen treinen. De NS zet bussen in, zo laat het spoorbedrijf weten.

Laatste voorbereidingen nucleaire top Den Haag

Onderhandelaars van de landen en organisaties die in maart deelnemen aan de Nuclear Security Summit zijn in Thailand voor de laatste voorbereidende bijeenkomst. Tot en met woensdag onderhandelen ze over de afspraken die tijdens de top in Den Haag moeten worden vastgelegd.

Op de top praten de 53 deelnemende landen en vier internationale organisaties over de beveiliging van nucleair materiaal. Doel is om dit materiaal uit handen van terroristen te houden. In 2010 en 2012 vonden al bijeenkomsten plaats in Washington en Seoul.

De onderhandelaars bespreken in Thailand diverse onderwerpen zoals het delen van informatie over beveiliging, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook samenwerking tussen de nucleaire industrie en de overheid staat op de agenda.

De Nuclear Security Summit is op 24 en 25 maart. Naast vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten worden tientallen wereldleiders verwacht, onder wie Barack Obama. Het wordt de grootste internationale conferentie die Nederland ooit heeft georganiseerd.

Gepeperde rekening Bieber na smijten met eieren

De buurman van Justin Bieber moet flink wat aan zijn huis laten repareren doordat Bieber zijn woning met eieren heeft bekogeld. De schade is opgelopen tot rond de twintigduizend dollar, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De zanger nam donderdagavond het huis in Los Angeles onder vuur met eieren. De man moet door de aanval van Bieber de buitenkant van zijn huis opnieuw stuken. Ook moeten meerdere deuren worden gerepareerd. Volgens ingewijden heeft Bieber zijn excuses nog niet aangeboden.

De 19-jarige zanger maakt grote kans aangeklaagd te worden wegens vandalisme omdat de schade aan het huis meer dan 400 dollar is. Bieber heeft nog niet op het incident gereageerd. De zanger had het al vaker aan de stok met zijn buurman.

Zeeuw belaagt hulpdiensten na val van balkon

Een dronken Zeeuw heeft zondagmiddag agenten en ambulancemedewerkers aangevallen die hem te hulp schoten nadat hij van zijn balkon was gevallen. De man ging volledig door het lint en werd uiteindelijk in het ziekenhuis aangehouden, meldt de politie maandag.

De 20-jarige man uit Aardenburg viel rond het middaguur van 3,5 meter hoogte in het gras aan de Christiaansenstraat. Hij liep slechts een bloedneus op en was volgens de politie zichtbaar onder invloed.

Tijdens de behandeling in de ambulance werd de man agressief en duwde hij een verpleegkundige het voertuig uit. Agenten brachten hem onder controle maar moesten wel enkele schoppen van de dronkaard incasseren. In het ziekenhuis bleef de Zeeuw het personeel belagen waarna hij werd aangehouden. Uit zijn jas haalde de politie nog een verboden busje pepperspray.

'Vrijwilligers stelen jaarlijks tien miljoen euro'

Vrijwilligers stelen bij elkaar jaarlijks zeker tien miljoen euro van de organisatie waar ze werken. Dat zegt onderzoeker Maarten den Ouden maandag in het Reformatorisch Dagblad. In de meeste gevallen gaat het om enkele duizenden euro's, maar sommigen maken tonnen buit.

Die tien miljoen is volgens Den Ouden, die onderzoek deed naar fraude en diefstal onder vrijwilligers, slechts het topje van de ijsberg. Het bedrag is namelijk gebaseerd op rechterlijke uitspraken en aangiften, oftewel zaken die in de publiciteit zijn gekomen. Zo'n vijftig kwesties komen jaarlijks aan het licht. Vaak is de penningmeester de dader. Alleen al in december hebben vrijwilligers volgens hem voor een bedrag van 750.000 euro gestolen.

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) hoort regelmatig gevallen waarin gefraudeerd wordt door vrijwilligers. Wel zegt een woordvoerder dat hij niet weet hoe het bedrag van tien miljoen zich verhoudt tot het professionele circuit. "In winkeldiefstal gaat ook veel om. Maar dat neemt niet weg dat fraude te allen tijden moet worden voorkomen."

Het voorkomen van fraude is volgens de vereniging niet lastig. "Maak van het beheren van de kas een duobaan", tipt de zegsman. "Geef een ander bestuurslid dan de penningmeester de bevoegdheid om te kijken wat er gebeurt op de rekening. Stel er vragen over. Creëer geen situatie waarin je de kat op het spek bindt."

Begin deze maand bleek nog dat de penningmeester van een begrafenisvereniging in Denekamp er met de kas vandoor was gegaan. Het raadslid van de gemeente Dinkelland sluisde zo'n 21.000 euro door naar zijn eigen rekening.

"Kishna is een speler uit de buitencategorie"

ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn zag Ricardo Kishna uit zijn handen glippen, maar kan begrijpen dat de jongeling voor Ajax koos. De oefenmeester maakte Kishna mee in de jeugdopleiding van ADO. Het talent koos er uiteindelijk voor om het hogerop te zoeken.

"Ricardo was een groot talent en wilde naar Ajax. We waren kansloos", vertelt Steijn aan het Algemeen Dagblad. Kishna zette bij Ajax zijn stormachtige ontwikkeling onverminderd voort. In de jeugdopleiding van de Noord-Hollanders sloeg hij de B2 over om gelijk van de C1 naar de B1 door te stromen. "En was hij als eerstejaars B-junior nóg meteen de beste", vertelt zijn toenmalige trainer Robin Pronk.

"Als hij aan de bal is, voel je dat er iets gaat gebeuren, zo'n voetballer is Ricardo. Creatief. Een type Van Persie. Buitencategorie. Is technisch, kan passeren, heeft een versnelling, scorend vermogen, hij kan het verschil maken", aldus Pronk.

Kishna krijgt de komende maanden de kans om zich te bewijzen bij de A-selectie van Ajax. Tussendoor draaft hij nog regelmatig op bij de A1. De 19-jarige aanvaller verdiende zijn promotie naar het eerste elftal door zijn sterke optreden op het trainingskamp in Belek.

Trainer Frank de Boer was dermate overtuigd van de kwaliteiten van Kishna, dat er geen twijfel meer bestaat over het wel of niet halen van Ola John. De oefenmeester besloot twee dagen geleden om John, ondanks een principe-akkoord met Benfica, links te laten liggen.

Maduro: "Griekenland te vergelijken met Nederland"

Hedwiges Maduro is tot dusver dolgelukkig met zijn winterse transfer naar PAOK Saloniki. De middenvedler maakte de overstap van Sevilla naar PAOK, omdat hij graag meer aan spelen toe wil komen. In de Griekse competitie lijkt hij daarvoor op zijn plek.

Door zijn gebrek aan wedstrijdritme kreeg hij de voorbije duels steeds iets meer speeltijd. De oud-Ajacied baarde opzien door voor het Griekse avontuur te kiezen. De competitie aldaar staat niet bekend als een van de sterkste in Europa. Het valt echter mee, stelt Maduro in gesprek met De Telegraaf. "Het is een beetje te vergelijken met Nederland. Er zijn een paar sterke teams die er bovenuit steken. PAOK is er één van. En ik hoop mijn bijdrage aan successen te kunnen leveren."

"PAOK brengt me stap voor stap en ik merk dat ik sterker word", aldus Maduro. "Ik ben tevreden. Twee gespeeld, twee gewonnen. Maar het allerbelangrijkste is dat ik weer aan voetballen toe kom. Het kan niet beter."

De zo gewenste speelminuten maakte hij vooralsnog als invaller in een bekerduel en in de basis tegen Panaitokilis. "Ik voel ook het vertrouwen van Huub Stevens. Hij zette me direct op het middenveld en liet me een uur lang staan."

Maduro bracht dit seizoen voornamelijk door in het tweede elftal van Sevilla. Hij speelde geen minuut in de hoofdmacht van de Spaanse club. Vorig seizoen was dat wel anders, toen hij zestien keer in de basis stond en tien keer inviel.

De Nederlander maakte op 1 januari 2008 de overstap van Ajax naar Valencia voor twee miljoen euro. In de sinaasappelstad was hij nooit onomstreden, waarna hij op transfervrije basis naar Sevilla vertrok. Ook PAOK hoeft geen transfersom te betalen voor de 28-jarige Maduro.

Pittige loting voor Fed Cup-team

Het Nederlandse Fed Cup-team heeft geen gemakkelijke loting voor de eerste ronde van de Europees-Afrikaanse zone. Maandag werd de equipe van captain Paul Haarhuis gekoppeld aan België, Kroatië en Luxemburg. Alleen de poulewinnaar gaat verder. De eerste ronde wordt van 4 tot en met 9 februari afgewerkt in Boedapest.

Haarhuis selecteerde Kiki Bertens, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek. Bertens is van dat kwartet de beste met een 93e plaats op de wereldranglijst. Rus staat 156e, Hogenkamp 202e. Krajicek, ten slotte, is de nummer 281 van de wereld.

België is op het oog de sterkste ploeg in de Nederlandse poule. Met Kirsten Flipkens (19) en Yanina Wickmayer (63) heeft België twee speelsters uit de top honderd. Alison Van Uytvanck (110) en An-Sophie Mestach (136) staan daar bovendien niet ver buiten.

Kroatië heeft met Donna Vekic (94e) ook één speelster bij de beste honderd van de wereld. Ook Petra Martic (108), Tereza Mrdeza (179) en Darija Jurak zitten in de Kroatische ploeg. Die laatste heeft geen ranking in het enkelspel, maar is de nummer 53 van de wereldranglijst in het dubbelspel.

Bij Luxemburg is Mandy Minella (107e) de absloute kopvrouw. De 38-jarige Anne Kremer was stond in 2002 achttiende op de wereldranglijst, maar is inmiddels de nummer 1025. Claudine Schaul stond ooit 41e, maar heeft nu geen ranking meer. De 25-jarige Tiffany Cornelius staat ook niet op de wereldranglijst.

Belgische Miss: 'WO1 begon in 2004'

Afgelopen weekend werd in België op televisie de Miss België-verkiezing gehouden. Daarbij werd deelneemster Cindy Sabbe de vraag voorgelegd, wanneer de Eerste Wereldoorlog begon. Het antwoord had de Miss volledig mis.

De Telegraaf schrijft dat Cindy 'tien jaar geleden' antwoordde, oftewel ruimschoots nadat de Irak- en Afghanistanoorlogen begonnen. Op de sociale media werd het meisje, dat de verkiezing overigens niet won, vervolgens flink te kakken gezet. België had wellicht op Frankrijk na het zwaarst te lijden onder WO1, dus is het frappant dat Miss Cindy er weinig over bleek te weten.

Later reageert ze: "Ik denk dat missen een menselijke zaak is. Ik vind het wel jammer dat de media zoiets moeten gebruiken om sensatie in hun kranten te krijgen. Momenteel wordt er meer over mijn foutje gebabbeld dan over de nieuwe Miss België, die uiteindelijk de meeste aandacht verdient."

Daar hield het echter niet op. In een radio-interview werd haar door een Vlaamse deejay gevraagd wanneer de Twééde Wereldoorlog begon. Na even weifelen stelde Cindy: "80 jaar geleden, denk ik, zoiets? 1944." De deejay verbeterde haar, waarna ze stelde: "Ach ja, vier jaar, da's al een verbetering."

Het fragment is in het bronartikel terug te luisteren.

Haan terug bij oude club in China

Arie Haan wordt opnieuw trainer van het Chinese Teda Tianjin. De 65-jarige Groninger werkte eerder tussen 2009 en 2011 bij de club uit het oosten van China, waar hij in 2011 de beker won. Na zijn bondscoachschap en drie andere ploegen wordt het de vijfde klus van Haan in het Aziatische land. Voor hoelang Haan heeft getekend is niet bekend.

De oud-speler van onder andere Ajax en PSV is, sinds hij in 1984 trainer werd van Antwerp FC, de hele wereld over geweest voor zijn werkzaamheden. Zo was hij bondscoach van Kameroen, Albanië en China en werkte hij bij clubs in België, Griekenland en Duitsland. Ook was Haan tussen 1995 en 1997 trainer van Feyenoord.

Haan begint aan zijn negentiende klus in het trainersvak. Op zijn palmares als coach staan twee landskampioenschappen in België met Anderlecht en de beker met Standard Luik en Teda Tianjin.

Geen keuze is ook een keuze

Mijn maag rammelt. Het is ook al bijna '4-uur-Cup-a-Soup'. Wat zal ik eens nemen? Een Snickers? Of een saucijzenbroodje? Hmmm, van dat laatste krijg ik meestal spijt. En dorst. Gelukkig hoef ik niet lang na te denken. De Kiosk heeft weer eens een aanbieding: een appel en een banaan voor één euro vijftig. Daar krijg je geen dorst van. En het is nog eens gezond ook. Mijn keuze is al gemaakt.

Duitsers pissig op Brussel

De Nederlandse regering werd recentelijk nog op de vingers getikt voor het geplande verlagen van de kinderbijslag voor buitenlandse ingezetenen. Brussel stak daar een stokje voor. De Duitsers gebeurt nu hetzelfde, schrijft het AD maandag in de papieren editie.

Onze oosterburen waren niet langer van plan bijstand uit te betalen aan buitenlanders. De EU denkt daar anders over en vindt dat de uitkering gewoon moet worden uitgekeerd. Duitsland is bang dat de deur voor opportunistische Bulgaren en Roemenen wagenwijd wordt opengezet.

"Die komen straks alleen nog naar Duitsland voor een uitkering", stelt Volker Kauder, fractieleider van CDU/CSU in het Duitse parlement, verbitterd. CDU-partijvoorzitter Seehofer was ook slechtgemutst en noemde de Brusselse beslissing 'koren op de molen van de Europa-critici.'

Hondenziekte bedreigt tijgers India

Een virus dat normaal alleen bij hondachtigen voorkomt heeft in India al aan zeker vier tijgers het leven gekost. De Indiase autoriteiten proberen met man en macht een oplossing te bedenken om de bedreigde katachtigen te beschermen.

Niet alleen tijgers zijn vatbaar gebleken voor het canine distempervirus. Volgens Rajesh Gopal van de Nationale Autoriteit voor het Behoud van Tijgers zijn vorig jaar ook andere vleesetende dieren in India aan de ziekte bezweken. Elk tijgerkarkas dat wordt gevonden wordt nu getest op het virus, aldus Gopal. De autoriteiten overwegen daarnaast een vaccinatieprogramma voor hondachtigen op te zetten.

Het virus vormt de zoveelste bedreiging voor tijgers in India. Ze worden al in hun voortbestaan bedreigd door stropers en door de voortdurende inperking van hun leefgebieden.

Meer valse eurobiljetten opgespoord

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in de tweede helft van vorig jaar iets meer valse bankbiljetten onderschept. Het aantal namaakbiljetten steeg tussen juli en december met ruim elf procent in vergelijking met het eerste halfjaar van 2013, naar ongeveer 353.000 stuks. Dat maakte de ECB maandag bekend.

Het aantal valse biljetten bereikt daarmee het hoogste niveau sinds het tweede halfjaar van 2010, toen 364.000 nepbiljetten werden onderschept. Bij het merendeel van de vervalsingen gaat het om briefjes van twintig en vijftig euro, in respectievelijk 43 en 35 procent van de gevallen.

Ook het aantal neptientjes nam vorig halfjaar toe, aldus de ECB. Toch maakten valse tientjes slechts 6,3 procent van het totale aantal valse briefgeld uit. De centrale bank van de eurozone presenteerde maandag een nieuw 10 eurobiljet, om 'valsemunters voor te blijven'. Vorig jaar kwam de bank al met een nieuw vijfje.

De ECB benadrukt overigens dat het aantal valse biljetten - ondanks de stijging - verhoudingsgewijs maar heel klein is. Momenteel zijn meer dan vijftien miljard eurobiljetten in omloop, waardoor de kans een vals biljet te ontvangen uitermate gering is. Wel roept de centrale bank burgers op om 'waakzaam' te zijn.

Miljoenenboete voor Duits bierkartel

Enkele Duitse bierbrouwers krijgen een gezamenlijke boete van ruim 106 miljoen euro voor het maken van prijsafspraken. De brouwers zouden onder meer de prijzen van flesjes en fusten kunstmatig hoog hebben gehouden, zo stelde de Duitse kartelwaakhond maandag in een verklaring. Onder meer Veltins en Warsteiner waren bij het kartel betrokken.

De fraude vond plaats tussen 2006 en 2008, zo stelt de Bundeskartellambt. Door de prijsafspraken zouden caféhouders vijf tot zeven euro meer hebben betaald voor honderd liter bier. Een krat bier met twintig flesjes werd door de afspraken een euro duurder, stelt Andreas Mundt, voorzitter van de kartelwaakhond.

Ook de Belgische biergigant AB Inbev, in Duitsland onder meer eigenaar van Beck's, was betrokken bij de prijsafspraken. De grootste bierbrouwer ter wereld hoeft echter geen boete te betalen, omdat AB Inbev meewerkte aan het bekendmaken van het kartel.

Lawrence wil regisseren

Jennifer Lawrence wil een film gaan regisseren. Dat liet de 23-jarige actrice zondagavond weten bij de uitreiking van de Golden Globes. Lawrence won de prijs, uitgereikt namens de Hollywood Foreign Press Association, voor haar bijrol in het drama American Hustle.

De actrice is zonder twijfel één van de snelst rijzende sterren aan het Hollywoodfirmament. Ze werd op 19-jarige leeftijd al genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe voor haar rol in het drama Winter's Bone. Voor haar hoofdrol in de romkom Silver Linings Playbook won ze zowel de Oscar als de Golden Globe.

Lawrence heeft zich een veelzijdig actrice getoond. Naast zware drama's en komedies speelt ze ook de hoofdrol in de boekverfilmingen van sciencefictionreeks The Hunger Games, een actieavontuur waarin kinderen live op televisie moeten vechten tot de dood.

De Golden Globes worden zondag in Los Angeles voor de 71e keer uitgereikt. De film- en tv-prijzen worden gezien als een goede indicator voor de Oscars.


Jennifer Lawrence wil regisseren (Foto: Novum)

Overlevenden herdenken ongeluk Costa Concordia

Overlevenden van het ongeluk met de Costa Concordia zijn maandag voor een herdenking op het Italiaanse eiland Giglio bijeengekomen. Ze hielden een kaarsenoptocht en namen enkele ogenblikken stilte in acht in de rechtszaal waar de kapitein van het cruiseschip momenteel terechtstaat.

De Costa Concordia sloeg twee jaar geleden lek op de rotsen toen het schip te dicht langs het eiland Giglio voor de kust van Toscane voer. Tweeëndertig van de ruim vierduizend opvarenden kwamen om het leven.

Kapitein Francesco Schettino staat terecht op verdenking van dood door schuld, het veroorzaken van een scheepsongeluk en het verlaten van zijn schip terwijl er nog mensen aan boord waren.

Het wrak van het cruiseschip ligt nog bij Giglio. Het gevaarte werd in september overeind getakeld. Bergers maakten vorige week plannen bekend om het in juni drijvend te maken en naar een nog te bepalen haven te slepen, waar het zal worden gesloopt.

AC Milan zet trainer Allegri op straat

AC Milan heeft maandag trainer Massimiliano Allegri ontslagen. De 4-3 nederlaag bij promovendus Sassuolo van zondag was de druppel in een reeks slechte resultaten. Oud-speler Mauro Tassotti, die al jaren trainersfuncties vervult bij de Milanese club, neemt voorlopig het eerste elftal onder zijn hoede.

Allegri was sinds 2010 in dienst bij Milan. Eerder leidde hij onder meer Sassuolo en Cagliari. In zijn eerste seizoen werd Allegri direct kampioen en dat leverde hem de titel coach van het jaar op in de Serie A. Een jaar later won Milan alleen de Supercoppa Italiana. In de Serie A werd de ploeg tweede. Vorig seizoen werd Milan na een slechte start uiteindelijk derde.

Milan staat momenteel pas elfde in de Serie A. Sinds begin december won de ploeg nog maar één van de vijf duels in de Italiaanse competitie. Wel werd, ten koste van Ajax, de achtste finale van de Champions League bereikt.

Allegri had eerder al bekendgemaakt dat hij aan het einde van dit seizoen bij de Rossoneri zou vertrekken. Er wordt druk gespeculeerd over zijn opvolger als trainer. Clarence Seedorf zou een van de kandidaten zijn.

Minder vrachtvervoer over de weg

Nederlandse transporteurs vervoerden in 2012 een stuk minder goederen over de weg dan in 2005. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In vergelijking met 2005 werd dertien procent minder vervoerd.

Europees gezien is Nederland met 538 miljoen ton het zevende land wat goederenvervoer over de weg betreft. In totaal werd 12,2 miljard ton aan goederen over de weg vervoerd in Europa. Dat is een daling van 23 procent ten opzichte van 2005. Nagenoeg alle landen zagen het aantal ton dalen. Polen was een uitzondering: daar steeg het goederenvervoer met 44 procent.

Het CBS constateert dat sinds 2005 minder wegvervoer van en naar Nederland plaatsvond. In 2012 werd 156 miljoen ton vervoerd. Bijna zestig procent hiervan werd door Nederlandse bedrijven vervoerd. Zestien procent was Duits, 7,4 procent Pools. Van het wegvervoer dat volledig binnen Nederland bleef, werd 99 procent door Nederlandse vervoerders uitgevoerd.

Geen land in Europa was zo op het buitenland gericht als Nederland. 22 procent van het wegvervoer was bestemd voor de internationale markt. Bij nummer twee Polen was dat dertien procent.

'Samenwerking bedreigt lokale democratie'

De lokale democratie loopt gevaar doordat gemeenten steeds vaker moeten samenwerken op het gebied van veiligheid, werk en zorg. Gemeenteraadsleden krijgen hierdoor steeds minder grip op hun controletaak, concludeert belangenvereniging Raadslid.nu maandag na een enquête onder 1700 gemeenteraadsleden.

Raadslid.nu luidt naar eigen zeggen de noodklok, omdat de landelijke overheid steeds meer taken op bijvoorbeeld de vlakken van gezondheidszorg en jeugdzorg op het bordje legt van de gemeenten. Deze materie is zo ingewikkeld dat met name kleinere gemeenten hiervoor niet de kennis en kunde in huis hebben en samenwerking zoeken met andere gemeenten.

Gemeenteraadsleden moeten toezien op een goed verloop, maar verliezen door ingewikkelde samenwerkingsverbanden het zicht op de gang van zaken. Veertig procent van de ondervraagden stelt dat de raad door regionale samenwerking minder belangrijk wordt.

Gemeenten staan echter met de rug tegen de muur en moeten wel samenwerken, erkent bijna zeventig procent van de raadsleden. Zij vinden dat hun gemeente niet in staat is zelfstandig alle taken uit te voeren. Een van de redenen hiervoor is een tekort aan ambtenaren. Gemeenten voeren soms wel twintig taken samen met andere gemeenten uit.

Het alternatief, een fusie met andere gemeenten, is volgens veel raadsleden onvermijdelijk. Maar bijna de helft ziet dit liever niet gebeuren omdat ze bang zijn dat hun gemeente tussen wal en schip belandt en zij de binding met hun burgers te verliezen.

Opvallend noemt Raadslid.nu de verschillen per politieke partij. Meer dan de helft van de raadsleden van VVD, PvdA en D66 vindt gemeentelijke herindeling onvermijdelijk. Voor raadsleden van lokale partijen, SGP en SP is herindeling nagenoeg onbespreekbaar.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) 'herkent de zorgen', zei hij maandagochtend in het Radio 1-programma De Ochtend. Hij wil geld vrijmaken voor cursussen waardoor raadsleden hun werk beter kunnen doen. Politieke partijen op lokaal niveau hebben volgens Plasterk de verantwoordelijkheid geschikte kandidaten te kiezen en ze goed voor te bereiden op de functie van gemeenteraadslid.

Hoogendijk maakt overstap naar Arsenal

Een opvallende transfer in het vrouwenvoetbal. Middenvelder Anouk Hoogendijk verruilt Ajax voor Arsenal. Zowel Ajax als de 28-jarige speelster hebben een akkoord met de Londense club. Hogendijk zal een contract voor één seizoen tekenen. Sinds de zomer van 2012 kwam ze uit voor Ajax.

"Ik vind het leuk en tegelijkertijd heel spannend. Het was wel een moeilijke beslissing want ik heb het enorm naar mijn zin bij Ajax. Alles is hier perfect geregeld en we hebben een leuk en goed team. Maar ik ben 28 en dit is voor mij een geweldige kans. Afgelopen vrijdag was ik op uitnodiging bij Arsenal in Londen en daarna heb ik de knoop doorgehakt. Toen ik anderhalf jaar geleden naar Ajax ging kwam een wens in vervulling. Maar dit is weer een nieuwe stap in mijn loopbaan", aldus Hogendijk.

Hoogendijk speelde al eerder in Engeland, in het verleden kwam ze uit voor Bristol Academy WFC.  De 94-voudig international van het Nederlands vrouwenteam zal met Arsenal in maart de kwartfinale van de Champions League spelen. Kort daarna begint de FA Women’s Super League, de hoogste vrouwencompetitie in Engeland.

Huta Galung nog net in top honderd

Jesse Huta Galung heeft zich nipt weten te handhaven in de top honderd van de wereldranglijst. Hij zakt drie plaatsen ten opzichte van vorige week en staat nu precies honderdste. Zijn uitschakeling in de eerste ronde van de Australian Open wordt pas over twee weken zichtbaar op de ranglijst.

Robin Haase leverde in de maandag gepubliceerde ATP-ranking een plek in ten opzichte van vorige week en staat nu 45e. Igor Sijsling zakte van plaats 69 naar plek 73.

In de top tien veranderde er niets bij de mannen. Rafael Nadal voert de ranglijst aan, voor Novak Djokovic en David Ferrer. Andy Murray, Juan Martin del Potro en Roger Federer staan daar weer achter.

Bij de dames steeg Kiki Bertens een plek naar 93. Ook voor haar geldt dat de snelle uitschakeling bij de Australian Open pas over twee weken te zien is in de ranglijst. Arantxa Rus daalde van 154 naar 156. Voor Richel Hogenkamp veranderde er niets, ze blijft de nummer 202 van de wereld.

Ook bij de dames liet de top tien geen veranderingen zien. Serena Williams leidt de dans voor Victoria Azarenka en Maria Sharapova. Na Li staat vierde gevolgd door Agnieszka Radwanska en Petra Kvitova.

Schansspringer Morgenstern herstelt goed

Schansspringer Thomas Morgenstern hoeft de Olympische Spelen van Sochi nog niet uit zijn hoofd te zetten. De 27-jarige Oostenrijker kreeg van de artsen in Salzburg groen licht om de intensive care te verlaten. Zijn herstel stemde de doktoren tot tevredenheid. Morgenstern liep vrijdag bij een val in een training hoofd- en longletsel op.

De Oostenrijkse schansspringcoach Alexander Pointner houdt 'zo lang als mogelijk' een plaatsje open in zijn olympische ploeg voor Morgenstern. "Ik hoop dat de kans er is. Ik laat de deur open voor hem." Morgenstern is drievoudig olympisch kampioen. In 2006 in Turijn won hij zowel individueel als met de Oostenrijkse ploeg goud op de grote schans. in 2010 prolongeerde hij in Vancouver met de Oostenrijkse ploeg de olympische titel.

[AO] Ferrer naar tweede ronde

David Ferrer heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De als derde geplaatste Spanjaard won met 6-3, 6-4 en 6-4 van de Colombiaan Alejandro Gonzalez. Voor Venus Williams eindigde het grandslamtoernooi in Australië al in de eerste ronde. De zus van favoriet Serena verloor met 6-2, 4-6 en 4-6 van de Russische Jekaterina Makarova.

Tomas Berdych schakelde de Kazach Oleksandr Nedovjesov uit. De als zevende geplaatste Tsjech kende weinig problemen en won met 6-3, 6-4 en 6-3. Fransman Richard Gasquet (9) was met 7-5, 6-4 en 6-1 te sterk voor landgenoot David Guez. De Zwitser Stanislas Wawrinka (8) hoefde maar één volledige set te spelen tegen de Kazach Andrej Goloebev. Bij een stand van 6-4 en 4-1 gaf Goloebev op.

Bij de vrouwen kende de als vierde geplaatste Na Li geen problemen op de openingsdag van het toernooi. De Chinese gunde de Kroatische Ana Konjuh maar twee games: 6-2 en 6-0. De Italiaanse Sara Errani (7) verloor met 6-3 en 6-2 van de Duitse Julia Görges. Ook diens landgenoot Angelique Kerber (9) won. Met 6-3, 0-6 en 6-2 werd de Australische Jarmila Gajdosova verslagen.

Opvallend bij het vrouwentoernooi was de wedstrijd tussen de 43-jarige Japanse Kimiko Date-Krumm en de 16-jarige Zwitserse Belinda Bencic. De Japanse verloor met 4-6, 6-4 en 3-6 van de 27 jaar jongere Bencic. Het is de eerste keer dat de Zwitserse meedoet aan een grand slam.

Schaatser Davis denkt nog niet aan stoppen

Shani Davis stopt voorlopig nog niet met schaatsen. De 31-jarige Amerikaan wil doorgaan tot de Olympische Winterspelen in 2018 in Pyeongchang, dat zegt de winnaar van de 1000 meter in 2006 en 2010 tegen het persbureau Reuters.

"Ik heb er nog net zo veel zin in als bij mijn eerste grote wedstrijd. Daarom ga ik verder. Er zijn ondanks al mijn successen nog voldoende doelen om te realiseren", reageerde Davis op de berichten dat hij na dit seizoen zou stoppen. "Trainen om het hoogste niveau te halen is zwaar, zowel fysiek als mentaal. Door de wijsheid die ik in al die jaren heb opgedaan weet ik echter hoe ik daar mee moet omgaan. Mijn ervaring maakt dat alles gemakkelijker."

Ondanks zijn uitspraak is het nog niet helemaal definitief dat hij doorgaat tot Pyeongchang. "Het is grappig. Ik blijf in de media lezen dat Sochi mijn laatste Spelen zouden zijn. Misschien wil men er een dramatisch tintje aan geven. Misschien stop ik eerder, maar misschien ook niet. Ik wil graag nog door."


Shani Davis
Shani Davis nog niet van plan om te stoppen. (Foto: Pro Shots)

Van Praag leest PSV-directeur de les

KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft in een open brief PSV-directeur Tiny Sanders van repliek gediend. De bondspreses reageert met de brief, die hij aan Voetbal International en De Telegraaf stuurde, op kritiek die Sanders vorige week uitte op de aanstelling van Ajax-directeur Edwin van der Sar als bestuurder van belangenvereniging European Club Association (ECA).

Sanders zei vorige week dat hij vindt dat Van der Sar als bestuurder te onervaren is. Ook liet hij weten het onbegrijpelijk te vinden dat er weer een Ajax-man wordt verkozen. PSV had Peter Fossen voorgedragen voor de plek in het bestuur, die dan na twee jaar plaats zou maken voor Van der Sar.

Van Praag zegt eerder door Sanders gevraagd te zijn om te bemiddelen in de impasse rond de opvolger van AZ'er Maarten Fontein. Een rondgang langs de Nederlandse clubs die lid zijn van de ECA leerde hem echter dat zij verwachten dat Van der Sar meer deuren zou kunnen openen. De oud-doelman werd vervolgens met ruime meerderheid van stemmen in het bestuur van de ECA gekozen.

Van Praag verwijt het Sanders ook dat hij eraan voorbijgaat dat Fossen alsnog invloed in Europa uit kan oefenen. In het UEFA-orgaan Club Competitions Committee, waar Van Praag voorzitter van is, kwam een vacature vrij. De ECA stelde voor dat Fossen daar zitting in nam, maar de baan bleek voorbehouden te zijn aan een Oost-Europese club. Op aandringen van Van Praag werd echter ook Fossen toegevoegd aan de commissie die adviseert over de Champions League, Europa League en de Youth League.

Van Praag verwijt Sanders dan ook dat die zich ten onrechte een Calimero-mentaliteit aanmeet. Ook stelt hij dat de kritiek dat hij een Ajax-man in zijn integriteit aantast als bondsbestuurder.

[AO] Huta Galung: 'Teleurgesteld maar ook tevreden'

Jesse Huta Galung werd vanochtend in de eerste ronde van de Australian uitgeschakeld door de Fransman Jeremy Chardy, maar hij kijkt ook tevreden op de wedstrijd terug. De Nederlander verloor in drie sets met 2-6, 4-6 en 4-6 van de als 29e geplaatste Chardy.

"Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar ik ben ook tevreden met mijn niveau vanaf de tweede set. Die jongen staat wel in de top dertig en is niet de nummer zeventig van de wereld of zoiets.", aldus Huta Galung. "Zijn niveau is beter, maar dat neemt niet weg dat ik later in de wedstrijd prima kansen had om hem te breken. Ik speelde agressief en aanvallend, het was wachten op een break in die derde set. Ik deed eigenlijk niets verkeerd, maar hij speelde heel goed op de belangrijke momenten."

"Als die jongen een mindere dag heeft, kan ik hem verslaan. Echt, wanneer ik dit niveau kan vasthouden en vaker tegenover spelers van dit niveau sta, gaan er zeker nog goeie resultaten komen", vervolgt de 28-jarige tennisser.

Zoon Woody Allen woest

Ronan Farrow, de zoon van actrice Mia Farrow en filmmaker Woody Allen, heeft stevig uitgehaald naar zijn vader. Allen werd zondagavond tijdens de uitreiking van de Golden Globes in Los Angeles in het zonnetje gezet voor zijn hele oeuvre, maar moeder en zoon Farrow wilden er niets van weten.

"Ik heb de loftuitingen over Woody Allen gemist", twitterde Ronan. "Hebben ze het gedeelte waarin hij toegeeft een meisje van 7 te hebben aangerand voor of na Annie Hall geplaatst?" Eerder op de avond gaf Mia al aan de Golden Globes-uitzending niet uit te hebben gezeten, uit walging over de manier waarop Allen werd gefêteerd.

De 25-jarige Ronan Farrow is het enige kind dat is voortgekomen uit de relatie tussen Farrow en Allen. Het stel had in de jaren tachtig tot in 1992 een relatie, die eindigde in een vechtscheiding waarbij de voogdij van Ronan en twee geadopteerde kinderen centraal stond. Tijdens de rechtszaak beweerde Farrow dat Allen hun toen 7-jarige dochter Dylan had aangerand. De rechter bepaalde uiteindelijk dat er onvoldoende bewijs was. De kinderen werden bij Farrow geplaatst, waarna Allen zijn zoon Ronan alleen onder bepaalde omstandigheden mocht zien.

Ronan Farrow werkte voor president Barack Obama en is recentelijk aangenomen door MSNBC als presentator van een nieuwsprogramma. Hij werd onthaald als een veelbelovend talent en een frisse wind in het nieuwsbestel. Zijn uitspraken van zondagavond kunnen echter nog voor problemen zorgen. De omroep had vorig jaar grote problemen met onder anderen Alec Baldwin en Martin Bashir wegens aanstootgevende uitspraken.

ECB presenteert nieuw tientje

De Europese Centrale Bank presenteert maandag het nieuwe tientje in Frankfurt. Pas na de zomer moet het eurobiljet in omloop komen. In de tussenliggende periode worden fabrikanten en gebruikers van bankbiljettenapparatuur voorgelicht en worden de systemen aangepast.

Ongeveer een jaar geleden werd het nieuwe biljet van vijf euro gepresenteerd. Daarmee kan sinds mei worden betaald. De komende jaren vervangt de ECB alle eurobiljetten uit de eerste serie voor de 'Europaserie'. Volgens de ECB heeft de nieuwe serie betere beveiliging zodat de biljetten moeilijker zijn na te maken. Ook moeten de briefjes langer meegaan.

Om het nieuwe biljet te promoten heeft de ECB een prijsvraag voor EU-ingezetenen uitgeschreven. Deelnemers moesten raden welke beveiliging er in het nieuwe biljet zit en schatten hoeveel eurobriefjes er op 31 december in de eurozone in omloop waren.

Vooral voor fabrikanten van bankbiljettendetectieapparaten en -sorteermachines is er de komende maanden werk aan de winkel omdat hun producten aan het nieuwe biljet moeten worden aangepast.

Cricketers beginnen kwalificatie met zege op Uganda

De Nederlandse cricketers zijn het WK kwalificatietoernooi goed begonnen. In Nieuw-Zeeland werd Uganda eenvoudig aan de kant gezet. Uganda kwam niet verder dan 152 runs in 46.1 overs. Bowler blonk Michael Rippon blonk uit uit met vier wickets voor vijftien runs in tien overs.

Nederland had slechts 30.1 overs nodig om het aantal runs te verbeteren. Peter Borren en Wesley Barresi (niet uit) noteerden de meeste runs. Borren sloeg er vijftig en Barresi 61. Het zag er in eerste instantie niet naar uit dat het zo makkelijk zou gaan. Uganda won de toss en verkoos omeerst te batten. Het eerste wicket viel pas na 16.5 overs en Vivian Kinga en Borren moesten veel runs toe staan.

Pas met Michael Swart (twee voor 28 uit tien overs) en vooral Rippon kreeg Nederland de wedstrijd in handen. Bukhari was in het slot van de wedstrijd ook nog goed voor twee wickets.

De winst op Uganda was goed voor het zelfvertrouwen van Oranje dat in de aanloop van het toernooi de twee oefenwedstrijden wedstrijden tegen Canada en de Verenigde Arabische Emiraten dik had verloren. Nederland speelt over twee dagen zijn tweede wedstrijd tegen Namibië. 

Van Marwijk: "Winnaarsmentaliteit ontbreekt"

Bert van Marwijk vindt dat in de Eredivisie te veel 'ideale schoonzonen' spelen. De coach van Hamburger SV zegt dat in Abu Dhabi, waarmee hij op trainingskamp is.

Van Marwijk (61) volgt de Eredivisie nog altijd op de voet. De voormalig bondscoach van Oranje hoopt dat de spelers in de Eredivisie meer winnaarsmentaliteit tonen. "Het is natuurlijk moeilijk om de mentaliteit van een volk te veranderen, om toch iets meer een winnaarsmentaliteit te creëren. Maar daar ontbreekt het vaak aan", zegt de Deventenaar tegen de NOS.

Om daarin verandering te brengen kunnen jeugdtrainers een grote rol spelen. Schoonzoon Mark van Bommel werd deze week aangesteld als assistent-trainer bij Oranje -17. Van Marwijk juicht het toe dat oud-spelers hun kennis en ervaring delen met de jeugd. "Het is niet altijd zo dat oud-spelers al goede trainers zijn, maar daar zitten wel de meeste talenten."

Van Marwijk hoopt dat het nieuwe kalenderjaar meer succes brengt voor HSV. De Nederlandse coach kan de Duitse club nog niet omhoog helpen op de ranglijst. HSV won één van de laatste zeven wedstrijden en staat op de veertiende plek. Die Rothosen hervatten de Bundesliga op zondag 26 januari met een thuiswedstrijd tegen Schalke 04.

In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft speelde HSV onder meer een oefenwedstrijd tegen Vitesse (0-0). In het trainingskamp liet Van Marwijk weten geen spijt te hebben van zijn keuze voor HSV. "Ik werk het liefst in de Bundesliga en Premier League; dat zijn de twee mooiste competities van Europa. Bovendien vind ik het belangrijk om in de buurt van mijn familie te blijven."

'Stichting wil Rabobestuurders vervolgen om Libor'

Niet alleen de betrokken handelaren, maar ook de toenmalige raad van bestuur van de Rabobank moet vervolgd worden vanwege het frauderen met de Libor. Dat wil een groep certificaathouders van de bank, zo schrijft de Volkskrant maandag. De Raboleden hebben advocaat Gerard Spong ingeschakeld voor een strafprocedure.

Via een klaagschrift willen de certificaathouders het Openbaar Ministerie alsnog dwingen een procedure bij de rechtbank in gang te zetten. De zaak wordt eind deze maand aanhangig gemaakt. Spong zegt in de ochtendkrant dat er zeker mogelijkheden zijn voor een strafprocedure tegen de topbestuurders, waarvan er recentelijk twee opstapten.

De certificaathouders hebben zich verenigd in de Stichting Justitie Distributiva. Het orgaan begon vorige maand al een vergelijkbare procedure om het OM aan te zetten tot het vervolgen van de frauderende handelaren. Hoeveel leden de stichting heeft, wil een woordvoerder niet zeggen, maar het aantal 'stroomt binnen'.

De Rabobank trof eind oktober een schikking met verscheidene toezichthouders in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De bank betaalde 774 miljoen euro om vervolging af te kopen. Topman Piet Moerland stapte nog diezelfde dag op, terwijl bestuurslid Sipko Schat - verantwoordelijk voor de tak waar de fraude plaatsvond - twee weken later met ruim 8 ton oprotpremie in zijn portemonnee bij de bank vertrok.

Betogers proberen Bangkok lam te leggen

Tegenstanders van de Thaise regering hebben maandag belangrijke verkeerspleinen in de hoofdstad Bangkok bezet. Met het lamleggen van het verkeer willen zij bereiken dat de op 2 februari geplande verkiezingen niet doorgaan en dat de democratisch gekozen premier Yingluck Shinawatra aftreedt.

De protesten begonnen rustig en in het grootste deel van de hoofdstad ging het leven zijn normale gang. Maar ze verhogen de inzet in de lang slepende crisis, waarin in de afgelopen twee maanden al zeker acht mensen om het leven kwamen. Mocht het tot meer bloedvergieten komen, dan zou het leger kunnen ingrijpen.

Protestleider Suthep Thaugsuban herhaalde zondagavond in een toespraak dat hij en zijn aanhangers niet willen onderhandelen. "In deze strijd is een nederlaag een nederlaag en een overwinning een overwinning. Er is geen gelijkspel", zei hij. "De massa's zijn ontwaakt. Zij zijn zich ervan bewust dat zij de eigenaren zijn van Thailand."

De betogers willen ministeries blokkeren en de water- en elektriciteitsvoorziening van de privéwoningen van de premier en haar ministers afsluiten. Ze concentreren zich op zeven belangrijke kruispunten, waar de straten met muren van zandzakken en bestelbusjes zijn geblokkeerd.

De meeste Thaise en internationale scholen in Bangkok waren maandag gesloten, evenals enkele grote winkelcentra. Veel inwoners leken thuis te zijn gebleven en er was weinig verkeer op straat.

In een betogerskamp in de buurt van een groot regeringscomplex werd 's nachts een activist getroffen door een kogel. Ook naar het hoofdkantoor van de Democratische Partij van de oppositie werd een tiental schoten gelost. Enkele ramen gingen aan diggelen, maar niemand raakte gewond, zei de politie.

De demonstranten willen dat de regering van Yingluck Shinawatra wordt vervangen door een 'niet-gekozen volksraad', die hervormingen moet doorvoeren die volgens hen nodig zijn om een eind te maken aan corruptie en politiek die wordt geleid door geld. Dat hierdoor de broze democratie om zeep wordt geholpen is volgens hen minder belangrijk dan dat er een eind wordt gemaakt aan de invloed van de familie Shinawatra. De huidige premier wordt door de oppositie gezien als een strohalm van haar broer Thaksin Shinawatra, die in 2006 als premier tot aftreden werd gedwongen wegens corruptie en ambtsmisbruik.

Volgens de betogers blijft de miljardair Thaksin vanuit het buitenland de Thaise politiek manipuleren. Thaksin is in de minder welvarende delen van Thailand nog altijd mateloos populair; hij en zijn bondgenoten hebben sinds 2001 alle landelijke verkiezingen gewonnen.

Lichaam vermiste Zevenbergse gevonden

Het lichaam van de 36-jarige vermiste Claudia Oskam uit Zevenbergen is zondagavond gevonden. De ex-man van Oskam, die in de nacht van zaterdag op zondag werd gearresteerd, heeft bekend haar te hebben vermoord, meldt de politie. Een zoektocht van 150 vrijwilligers leverde eerder zondag niets op.

Het lijk werd op aanwijzen van de verdachte gevonden aan de Schansdijk in de Brabantse plaats. Daar ligt een industrieterrein. Het stoffelijk overschot moet nog worden geïdentificeerd, aldus de politiewoordvoerder, maar het gaat waarschijnlijk om de vermiste Oskam. Sectie moet uitwijzen hoe ze precies om het leven is gekomen.

De ex van Oskam, een 39-jarige man uit Zevenbergen, werd in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing. De politie had twintig rechercheurs op de zaak gezet. De auto van de man is in beslag genomen voor onderzoek.

Volgens Omroep Brabant was Oskam vrijdagmiddag naar haar ex gegaan om het met hem te hebben over financiële problemen.

'Inzet loktiener in horeca dubieus'

Het is twijfelachtig of het inzetten van loktieners in de horeca strafrechtelijk wel mag. Dat stelt strafrechtadvocaat Sidney Smeets maandag in Metro. Hij noemt het 'dubieus' dat 17-jarigen op pad worden gestuurd om te kijken of ze ergens alcohol kunnen krijgen.

Smeets reageert in de krant op de boete die Henk Westbroek afgelopen weekeinde ontving nadat een loktiener alcohol kreeg in zijn café in Utrecht. De tiener zou daarbij geschminkt zijn om er ouder uit te lijken.

"Uitlokken is toegestaan als iemand niet verleid wordt iets te doen wat hij niet van plan was. Als in dit geval blijkt dat de loktiener als meerderjarige is geschminkt, dan lok je iemand uit een vergissing te begaan", aldus Smeets. "Het is de vraag of een strafrechter dit goedkeurt. Ik vind het een moreel bedenkelijke actie."

Smeets stond vorig jaar een man bij die opgespoord was door inzet van een lokpuber. Het ging eigenlijk om een agent die zich op sociale media voordeed als een minderjarige. Die werkwijze werd door de rechter afgestraft.

Uit eten nergens zo duur

De omzet in cafés en restaurants daalde vorig jaar met 2,5 procent ten opzicht van 2012. Er werd vorig jaar 8,7 miljard euro omgezet. De prijzen zijn hoog: nergens in West-Europa is uit eten gaan zo duur als in Nederland. Dat melden De Telegraaf en Het Financieele Dagblad maandag op basis van cijfers van het Food Service Instituut bij de start van horecabeurs Horecava in Amsterdam.

Ook op iets langere termijn daalde de omzet fors in de horeca. Cafés zagen hun omzet sinds 2009 met 21,9 procent dalen in vijf jaar. Cateringbedrijven gingen er 14,8 procent op achteruit, restaurants 12,8 procent. In het derde kwartaal van vorig jaar vroegen 55 restaurants faillissement aan, 45 procent meer dan een jaar eerder. Horecagelegenheden zoals La Place en McDonalds deden het wel goed. Bij dit soort horeca steeg de omzet met 22 procent sinds 2009.

Volgens FSIN-directeur Jan-Willem Grievink zijn prijzen in Nederlandse cafés en restaurants gemiddeld twintig procent hoger dan in bijvoorbeeld België en Duitsland. Volgens Grievink is bovendien het verschil met de relatief goedkope supermarkten 'te groot'. Het instituut vergeleek de prijzen van driegangenmenu's in Europa.

[AO] Bertens en Huta Galung snel onderuit in Melbourne

Tennisster Kiki Bertens is na een ronde al klaar op de Australian Open. Ana Ivanovic uit Servië bleek met tweemaal 6-4 te sterk. Ook voor Jesse Huta Galung viel in de eerste ronde het doek. Hij boog voor de Fransman Jérémy Chardy: 2-6, 4-6 en 4-6.

Bertens en Ivanovic hadden in de eerste set moeite met hun eigen opslag. De Servische lukte het twee keer om haar servicebeurt te behouden en kwam op 4-1. Via een break naderde Bertens weer tot 4-3, maar de Wateringse verzuimde op eigen opslag de stand gelijk te trekken. Ook op 5-4 achter leverde ze nogmaals haar opslag in.

In het tweede bedrijf ging het langer gelijk op. Na vier breaks behielden beide speelsters eenmaal hun opslag en was het 3-3. Nog twee breaks later stond er 4-4 op de borden toen Ivanovic plots een lovegame produceerde. De voormalig nummer één van de wereld sloeg vervolgens in Bertens' servicebeurt weer toe.

Chardy ging tegen Huta Galung beter met zijn kansen om. De Fransman kreeg in de hele wedstrijd negen breakkansen en benutte er daar vier van: twee in de eerste set en in de twee sets daarna elk een. Huta Galung kreeg zelf vijf kansen op de opslag van de nummer 29 van de plaatsingslijst, maar deed daar niets mee.

Dinsdag komen de andere twee Nederlandse mannen in het enkelspel in actie. Robin Haase en Igor Sijsling zijn nu de enige Nederlandse vertegenwoordigers. Bij de vrouwen deed namelijk alleen Bertens mee aan het hoofdtoernooi.

Zorgen om energiedrankjes

Medisch specialisten, tandartsen en voedingsdeskundigen vinden het zorgelijk dat steeds meer jongeren verslaafd zijn aan energiedrankjes. Ze trekken daarvoor maandag aan de bel in De Telegraaf. De drankjes kunnen zelfs leiden tot hartritmestoornissen, waarschuwen ze.

"Het spul kan een overbelasting voor je hart geven. Als je er gevoelig voor bent, kan er een fatale hartritmestoornis ontstaan", zegt een cardioloog in de krant. "Kinderen reageren er ook heftiger op, die gaan stuiteren van de combinatie van cafeïne, taurine en suiker." Ze krijgt regelmatig kinderen en jongeren over de vloer die letterlijk moeten afkicken van het spul.

Een voedingsdeskundige stelt dat het 'een groot chemisch, synthetisch mengsel' is met 'nul voedingswaarde'. "Ik wil jongeren niet aanzetten tot het drinken van alcohol, maar feitelijk is pure wodka minder slecht voor je dan energiedrank."

De specialisten vinden het onbegrijpelijk dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer mogen drinken in een café maar wel zonder moeite aan energiedrankjes kunnen komen. Op blikjes zou bijvoorbeeld een waarschuwing kunnen komen. Ook moet er meer onderzoek komen naar het effect van het drinken van veel energiedrankjes.

Eerder waarschuwde de GGD ook al voor het gevaar van energiedrankjes. De gezondheidsdienst pleit ervoor dat de drankjes voortaan alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn. Kinderen zouden er daardoor minder snel aan kunnen komen.

Op naar een veilige, sociale school

HALT begint maandag met een programma op 75 scholen. De organisatie wil leerlingen, ouders en schoolpersoneel bewust maken van hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilige, sociale school. HALT is de instantie van gemeenten en politie en justitie om kleine vergrijpen van jongeren van 12 tot 18 jaar snel aan te pakken en de daders op het goede spoor te brengen.

De bedoeling is te voorkomen dat zaken uit de hand lopen als ouders verhaal komen halen en leerlingen conciërges of leerkrachten schofferen.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken woont de aftrap bij van dit 'scholentraject Veilige Publieke Taak (VPT)'. Die heeft plaats op het Haarlem College in Haarlem. Het ministerie van Plasterk werkt al langer aan het terugdringen van dit soort incidenten door middel van het programma Veilige Publieke Taak. Het scholenproject wordt uitgevoerd met subsidie van de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs.

Op naar een veilige, sociale school
Op naar een veilige, sociale school (Foto: ANP)

Israël maakt zich op voor uitvaart Sharon

Israël maakt zich op voor de staatsbegrafenis van ex-premier Ariel Sharon maandag in de Knesset in Jeruzalem. De door het westen geroemde en door Palestijnen verguisde oud-premier overleed zaterdag op 85-jarige leeftijd, nadat hij 8 jaar in coma had gelegen.

Duizenden Israëliers betoonden zondag de laatste eer aan Sharon door langs zijn kist te lopen. Die was gehuld in de wit-blauwe Israëlische vlag met davidster, op het plein van de Knesset neergezet. Na de officiële rouwdienst in het parlementsgebouw wordt het lichaam van Sharon overgebracht naar zijn ranch in het zuiden van Israël. Daar wordt hij tijdens een kleine militaire ceremonie begraven naast zijn vrouw.

Veel hoogwaardigheidsbekleders zullen de rouwdienst bijwonen, onder wie de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Namens Nederland gaat oud-premier en minister van Staat Wim Kok naar de begrafenis. Ook PVV-leider Geert Wilders zal erbij zijn. Duitsland stuurt zijn minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en namens Rusland gaat zijn ambtgenoot Sergej Lavrov.

De rouwdienst bij de Knesset begint om 9.30 uur en de militaire begrafenisceremonie bij de ranch staat gepland om 14.00 uur (respectievelijk 7.30 en 12.00 uur Nederlandse tijd), meldde de BBC.

Israël maakt zich op voor uitvaart Sharon
Israël maakt zich op voor uitvaart Sharon (Foto: ANP)

Onderzoek darmkanker van start

De eerste aankondigingen van het nieuwe bevolkingsonderzoek naar darmkanker gaan maandag op de post. De test zelf volgt over twee weken. Dit jaar krijgen 875 duizend mensen een uitnodiging om deel te nemen aan de test, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorige week

In de envelop die over twee weken wordt verstuurd zit een ontlastingstest, een gebruiksaanwijzing en informatiefolder. Het onderzoek moet op langere termijn jaarlijks 2400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.

Het bevolkingsonderzoek wordt geleidelijk ingevoerd en is bedoeld voor iedereen van 55 tot en met 75 jaar. Elke twee jaar ontvangen zij een uitnodiging voor een ontlastingstest. In 2019 moet het bevolkingsonderzoek volledig zijn ingevoerd. Het geboortejaar bepaalt wanneer mensen voor het eerst een uitnodiging ontvangen. Deelname is vrijwillig.

In Nederland krijgen jaarlijks ruim dertienduizend mensen te horen dat zij darmkanker hebben en sterven vijfduizend mensen aan de gevolgen van deze ziekte. De poeptest van het RIVM is niet onomstreden. Critici zijn onder meer bang voor nodeloze onrust en voor darmperforaties.

FOK! wat een weer... later sneeuw?

Goedemorgen deze koude maandagmorgen! Vannacht was het wederom vrij koud, in de kop van Groningen vroor het zelfs even. 

Het blijft vandaag vooral bewolkt, maar echt regenen zal het waarschijnlijk niet, behalve vanmiddag in het westen. De zon is wel te zien, maar alleen als je er een foto van bij de hand hebt. Da's dan weer jammer. Met 7 tot 10 graden is het redelijk meh, maar we hebben het in het verleden kouder gehad rond deze tijd van het jaar.

Voor morgen blijft het weer redelijk hetzelfde, en ook overmorgen hoef je niet veel bijzonders te verwachten. Rond de tweede helft van deze week... zou er het wel eens kunnen gaan sneeuwen!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.


DJMO zat in de trein naar Alkmaar en kwam deze wolk in diens natuurlijke leefomgeving tegen
DJMO zat in de trein naar Alkmaar en kwam deze wolk in diens natuurlijke leefomgeving tegen. 

 

Macho geeft het weer van vandaag een magere 6 (Foto: Jannick Bolten)
Macho geeft het weer van vandaag een magere 6 (Foto: Jannick Bolten)

 

Bryan Cranston wint eindelijk Golden Globe

Bryan Cranston heeft eindelijk zijn Golden Globe-nominatie voor Breaking Bad weten te verzilveren. Zondagavond in Los Angeles, tijdens de 71e editie van de uitreiking van de film- en tv-prijzen, mocht de 57-jarige acteur het gouden beeldje in ontvangst nemen. Cranston greep de afgelopen drie jaar naast de prijs voor zijn hoofdrol in de dramaserie.

In de serie speelt Cranston een scheikundig genie, werkzaam op een middelbare school, bij wie terminale kanker wordt geconstateerd. Om zijn gezin te voorzien van een goede toekomst besluit hij met een voormalig leerling een lab op te zetten, waarin hij de puurste methamfetamine ter wereld maakt.

Breaking Bad ontving zondag ook de Golden Globe voor beste dramaserie. Van de reeks, die officieel vijf seizoenen duurde, was in Amerika zo'n vier maanden geleden de laatste aflevering te zien. De laatste acht afleveringen van het vijfde seizoen zullen het komende voorjaar nog op de Nederlandse televisie worden uitgezonden.

Walter White krijgt eindelijk Golden Globe
Walter White eindelijk in de prijzen!

12 Years a Slave en American Hustle winnaars Golden Globes

Op dit moment worden de Golden Globes van 2014 uitgereikt. FOK!film zit daar natuurlijk bovenop en zal voor jullie bijhouden wat er gebeurd aan de andere kant van de oceaan. De 71e editie van het filmprijzengala komt weer vanuit het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills. Uw gids en nachtbraker: dekatophetspek (en nee, die poept niet op de loper)

Zowel 12 Years a Slave als American Hustle ontvingen zeven nominaties, gevolgd door Nebraska (5 nominaties), Captain Phillips en Gravity (beiden 4 nominaties) en Her, Inside Llewyn Davis, Mandela: Long Walk to Freedom en Philomena (3 nominaties). All Is Lost, August: Osage County, Blue Jasmine, Dallas Buyers Club, Frozen, Rush en The Wolf of Wall Street ontvingen elk 2 nominaties voor een Golden Globe.

Hieronder alvast een overzicht van alle nominaties in de categorie film. Tijdens de uitreiking zullen deze live in dit artikel bijgewerkt worden, dus refresh de pagina zo nu en dan voor actuele standen en andere nieuwtjes rond het Golden Globes gebeuren. Winnaars zijn de titels en namen die dikgedrukt en onderstreept zijn.

Het Beverly Hills Hotel is op dit moment in elk geval één van de veiligere plekjes in Amerika, althans dat zegt Kelly Osbourne.
De brandweermannen van Chicago Fire zijn ook al gespot! Hee daar is Tam Honks!

De nominaties voor de 71e Golden Globes zijn:

Beste Speelfilm

12 Years a Slave
12 Years a Slave

Drama     
12 Years a Slave
Captain Phillips
Gravity
Philomena
Rush

American Hustle
American Hustle

Musical of komedie    
American Hustle
Her
Inside Llewyn Davis
Nebraska
The Wolf of Wall Street

Beste optreden in een Speelfilm – Drama

Matthew McConaughey in The Dallas Buyers Club
Matthew McConaughey in The Dallas Buyers Club

Acteur     
Chiwetel Ejiofor – 12 Years a Slave als Solomon Northup
Idris Elba – Mandela: Long Walk to Freedom als Nelson Mandela
Tom Hanks – Captain Phillips als Captain Richard Phillips
Matthew McConaughey – Dallas Buyers Club als Ron Woodroof
Robert Redford – All Is Lost als Our Man

Cate Blanchett – Blue Jasmine
Cate Blanchett in Blue Jasmine

Actrice    
Cate Blanchett – Blue Jasmine als Jeanette "Jasmine" Francis
Sandra Bullock – Gravity als Dr. Ryan Stone
Judi Dench – Philomena als Philomena Lee
Emma Thompson – Saving Mr. Banks als P. L. Travers
Kate Winslet – Labor Day als Adele Wheeler

Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street
"Like a supermodels vagina, let’s all give a warm welcome to Leonardo DiCaprio”
- Tina Fey

Beste optreden in een Speelfilm – Musical of komedie
Acteur
Christian Bale – American Hustle als Irving Rosenfeld
Bruce Dern – Nebraska als Woody Grant
Leonardo DiCaprio – The Wolf of Wall Street als Jordan Belfort
Oscar Isaac – Inside Llewyn Davis als Llewyn Davis
Joaquin Phoenix – Her als Theodore Twombly

Amy Adams in American Hustle
Amy Adams in American Hustle

Actrice
Amy Adams – American Hustle als Sydney Prosser
Julie Delpy – Before Midnight als Céline Wallace
Greta Gerwig – Frances Ha als Frances Halladay
Julia Louis-Dreyfus – Enough Said als Eva
Meryl Streep – August: Osage County als Violet Weston

Beste Bijrol in een speelfilm – Drama, Musical of Komedie
Acteur
Barkhad Abdi – Captain Phillips als Abduwali Muse
Daniel Brühl – Rush als Niki Lauda
Bradley Cooper – American Hustle als Richie DiMaso
Michael Fassbender – 12 Years a Slave als Edwin Epps
Jared Leto – Dallas Buyers Club als Rayon

Actrice
Sally Hawkins – Blue Jasmine als Ginger
Jennifer Lawrence – American Hustle als Rosalyn Rosenfeld
Lupita Nyong'o – 12 Years a Slave als Patsey
Julia Roberts – August: Osage County als Barbara Weston-Fordham
June Squibb – Nebraska als Kate Grant

Beste Regisseur
Alfonso Cuarón – Gravity
Paul Greengrass – Captain Phillips
Steve McQueen – 12 Years a Slave
Alexander Payne – Nebraska
David O. Russell – American Hustle

Beste Scenario
Steve Coogan en Jeff Pope – Philomena
Spike Jonze – Her
Bob Nelson – Nebraska
John Ridley – 12 Years a Slave
Eric Warren Singer en David O. Russell – American Hustle

Beste Filmmuziek
Alex Ebert – All Is Lost
Alex Heffes – Mandela: Long Walk to Freedom
Steven Price – Gravity
John Williams – The Book Thief
Hans Zimmer – 12 Years a Slave

Beste Originele Filmliedje
"Atlas" (Coldplay) – The Hunger Games: Catching Fire
"Let It Go" (Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez) – Frozen
"Ordinary Love" (U2 en Danger Mouse) – Mandela: Long Walk to Freedom
"Please Mr. Kennedy" (Ed Rush, George Cromarty, T Bone Burnett,
Justin Timberlake, Joel Coen en Ethan Coen) – Inside Llewyn Davis
"Sweeter Than Fiction" (Taylor Swift en Jack Antonoff) – One Chance

De Golden Globe voor Beste Animatiefilm gaat naar Frozen
De Golden Globe voor Beste Animatiefilm gaat naar Frozen

Beste Animatie Film     
The Croods
Despicable Me 2
Frozen

Beste (niet-Engelstalige) Buitenlandse Film
Blue Is the Warmest Color (Frankrijk)
The Great Beauty (Italië)
The Hunt (Denemarken)
The Past (Iran)
The Wind Rises (Japan)

TV-Series en Films

Beste TV-Film of Mini-Serie
American Horror Story: Coven, FX
Behind the Candelabra, HBO
Dancing on the Edge, Starz
Top of the Lake, Sundance
The White Queen, Starz

Beste Bijrol in een Serie, TV-Film of Mini-Serie
Actrice
Jacqueline Bissetin Dancing on the Edge
Janet McTeer in The White Queen
Hayden Panettiere in Nashville
Monica Potter in Parenthood
Sofia Vergara in Modern Family

Breaking Bad
Yeah Bitch! Feestje in huize Heisenberg!

Beste Drama Serie
Breaking Bad
Downton Abbey
The Good Wife
House of Cards
Masters of Sex

Beste Drama Serie
Acteur
Bryan Cranston in Breaking Bad
Liev Schreiber in Ray Donovan
Michael Sheen in Masters of Sex
Kevin Spacey in House of Cards
James Spader in The Blacklist

Beste Drama Serie
Actrice
Julianna Margulies in The Good Wife
Tatiana Maslany in Orphan Black
Taylor Schilling in Orange Is the New Black
Kerry Washington in Scandal
Robin Wright in House of Cards

Brooklyn Nine Nine
Brooklyn Nine Nine

Beste Komedie of Musical serie
The Big Bang Theory
Brooklyn Nine-Nine
Girls
Modern Family
Parks and Recreation

Beste Komedie of Musical serie
Acteur
Jason Bateman in Arrested Development
Don Cheadle in House of Lies
Michael J. Fox in The Michael J. Fox Show
Jim Parsons in The Big Bang Theory
Andy Samberg in Brooklyn Nine-Nine

Beste Komedie of Musical serie
Actrice
Zooey Deschanel in New Girl
Lena Dunham in Girls
Edie Falco in Nurse Jackie
Julia Louis-Dreyfus in Veep
Amy Poehler in Parks and Recreation

Beste TV-Film of Mini-Serie
Acteur
Matt Damon in Behind the Candelabra
Michael Douglas in Behind the Candelabra
Chiwetel Ejiofor in Dancing on the Edge
Idris Elba in Luther
Al Pacino in Phil Spector

Beste TV-Film of Mini-Serie
Actrice
Helena Bonham Carter in Burton & Taylor
Rebecca Ferguson in The White Queen
Jessica Lange in American Horror Story: Coven
Helen Mirren in Phil Spector
Elisabeth Moss in Top of the Lake

Jon Voight als Mickey Donovan in Ray Donovan
Jon Voight als Mickey Donovan in Ray Donovan

Beste TV-Film of Mini-Serie
Acteur in een bijrol
Josh Charles in The Good Wife
Rob Lowe in Behind the Candelabra
Aaron Paul in Breaking Bad
Corey Stoll in House of Cards
Jon Voight in Ray Donovan

Nederland in 7 overstromingen

De NTR zendt de komende weken de laatste afleveringen uit van een heel interessante reeks documentaires. Het programma Nederland in 7 overstromingen gaat de diepte in aangaande al die vreselijke zondvloeden die ons land in de afgelopen duizend jaar teisterden en legt uit wat we daartegen deden tot op de dag van vandaag. Een mooie docu, interessante verhalen en interviews, indrukwekkende camerabeelden. Het is met recht een programma vóór elke Nederlander ván de omroep van alle Nederlanders. Toch vond ik het moeilijk om mezelf ertoe te zetten elke nieuwe aflevering te bekijken, en wel om één reden: de presentator.

Poep op rode loper Golden Globes

De Golden Globe-awards vinden vannacht plaats, dus staan roddelsites ongetwijfeld vannacht zoals elk jaar weer vol met allerlei foto's van beroemdheden op de rode loper.

Helaas is het felrode tapijt dit jaar niet even onbevlekt als anders. Slechts enkele uren voor de eerste hotemetoten arriveren barstte namelijk recht onder de loper een rioolpijp. Rond half één 's middags lokale tijd ontstond er daardoor opeens een flinke bruine vlek.

De haastig opgetrommelde brandweer was al snel in de weer met stofzuigers en luchtblazers om de boel weer schoon te krijgen. Het bronartikel bevat een foto en stelt dat het zaakje vreselijk stinkt. Ook is de vloerbedekking vooralsnog vochtig van de ontlasting en hangt er een bedrukte sfeer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.