Israël maakt zich op voor uitvaart Sharon

static

Israël maakt zich op voor de staatsbegrafenis van ex-premier Ariel Sharon maandag in de Knesset in Jeruzalem. De door het westen geroemde en door Palestijnen verguisde oud-premier overleed zaterdag op 85-jarige leeftijd, nadat hij 8 jaar in coma had gelegen.

Duizenden Israëliers betoonden zondag de laatste eer aan Sharon door langs zijn kist te lopen. Die was gehuld in de wit-blauwe Israëlische vlag met davidster, op het plein van de Knesset neergezet. Na de officiële rouwdienst in het parlementsgebouw wordt het lichaam van Sharon overgebracht naar zijn ranch in het zuiden van Israël. Daar wordt hij tijdens een kleine militaire ceremonie begraven naast zijn vrouw.

Veel hoogwaardigheidsbekleders zullen de rouwdienst bijwonen, onder wie de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Namens Nederland gaat oud-premier en minister van Staat Wim Kok naar de begrafenis. Ook PVV-leider Geert Wilders zal erbij zijn. Duitsland stuurt zijn minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en namens Rusland gaat zijn ambtgenoot Sergej Lavrov.

De rouwdienst bij de Knesset begint om 9.30 uur en de militaire begrafenisceremonie bij de ranch staat gepland om 14.00 uur (respectievelijk 7.30 en 12.00 uur Nederlandse tijd), meldde de BBC.

Israël maakt zich op voor uitvaart Sharon
Israël maakt zich op voor uitvaart Sharon (Foto: ANP)