Advocaat hoopte zedenzaak stil te houden

De advocaat van zedenverdachte Michel S. uit Amsterdam hoopte dat de zaak van haar cliënt in stilte zou verlopen. Advocaat Barbalique Peters stelt in een persverklaring afspraken te hebben gemaakt met het Openbaar Ministerie over 'een terughoudende mediastrategie'. Het OM ontkent dat.

Justitie heeft de afspraken volgens Peters geschonden tijdens de openbare pro-formazitting van afgelopen vrijdag. Toen gaf het OM details over de zaak tegen de 40-jarige Amsterdammer. Hij wordt verdacht van vierhonderd gevallen van ontucht via de webcam. Peters laat weten dat ze teleurgesteld is en dat ze de afspraken had gemaakt 'ter bescherming van de privacy van alle betrokkenen'.

De afspraken hielden volgens de advocaat in dat de media zou worden verzocht niet over de zaak te berichten. Op die manier zou de privacy van slachtoffers worden beschermd. Ook zou de aankondiging van de zitting van de website worden gehaald en zou het OM tijdens de zitting proberen zo min mogelijk informatie los te laten.

Het OM bevestigt dat het bericht van de website is gehaald en dat journalisten is gevraagd terughoudend te zijn in hun berichtgeving. "Maar dat doen we altijd bij zedenzaken waarbij minderjarigen betrokken zijn", aldus een woordvoerder.

De zegsman van justitie ontkent echter dat er afspraken zijn gemaakt over een absolute mediastilte. "Zittingen zijn over het algemeen openbaar. Als ze al achter gesloten deuren plaatsvinden, is dat een beslissing van de rechtbank en niet van het OM."