Bundesligaspelers willen geen WK in Qatar

Maarten (rubbereend)

De voetballers in de Bundesliga zien een WK in Qatar niet zitten. Dat blijkt uit een enquête van voetbaltijdschrift Kicker, meldt persbureau dpa maandag. Op de vraag wanneer het WK in 2022 in Qatar moet plaatsvinden antwoordde 62,1 procent 'helemaal niet'. Over de organisatie van het WK in het golfstaatje is veel te doen.

Waarom de voetballers het toernooi in meerderheid überhaupt niet zien zitten en waar het dan wel zou moeten worden gehouden, is niet duidelijk. Een kleine zestien procent vindt de zomer de beste tijd voor het titeltoernooi, 22 procent wil dat het WK in de winter plaatsheeft.

Al sinds het WK van 2022 aan Qatar werd toegekend wordt gesteggeld over de tijd waarop het toernooi moet plaatsvinden. In de zomer stijgt het kwik in het golfstaatje tot boven de 40 graden en kan voetballen gevaarlijk zijn. Voor een toernooi in de winter moet de voetbalkalender echter mogelijk jaren op de schop.

Afgelopen week meldde secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA dat het toernooi definitief in de winter zou plaatsvinden. De wereldvoetbalbond zelf meldde echter nog dezelfde dag dat nog geen beslissing was genomen en dat die nog wel maanden op zich kan laten wachten. Deze zomer wordt eerst het WK in Brazilië afgewerkt. Vier jaar later is Rusland dan gastheer van het toernooi.