[AO] Errani en Kvitová onderuit

Bij het vrouwentoernooi zijn de geplaatste speelsters niet allemaal zonder kleerscheuren door de eerste ronde gekomen. Van alle veertien geplaatste speelsters die in actie kwamen verloren er zelfs vier de eerste ronde, waaronder de nummer zes en zeven van de plaatsingslijst.

Grootste verrassing van de eerste dag tennis in Melbourne was de uitschakeling van Petra Kvitová. De Tsjechische nummer zes van de wereld moest in drie sets haar meerdere erkennen in de Thaise Luksika Kumkhum, die 86 plaatsen lager staat op de wereldranglijst. Het werd 6-2, 1-6 en 6-4.

Ook voor de nummer zeven van de wereld, Sara Errani, viel het doek in het enkelspel. De Italiaanse was niet opgewassen tegen de Duitse Julia Goerges. De nummer 73 van de wereld had de wedstrijd de hele tijd in handen en sloeg 39 winners tegen 36 onnodige fouten. Errani bepaalde slechts de uitkomst van zeventien punten en sloeg een negatief saldo van zes tegen elf, waardoor Goerges al na twee sets haar overwinning kon vieren; 6-3 en 6-2.

Errani's dubbelpartner Roberta Vinci kan zich ook volledig gaan richten op het dubbeltoernooi. De Italiaanse nummer twaalf van de wereld dolf in twee sets het onderspit tegen de Chinese Jie Zheng, 4-6 en 3-6. Voor de Italianen viel er nog wel wat te vieren, want Flavia Pennetta, de nummer 28 van de plaatsingslijst, had geen kind aan de Roemeense Alexandra Cadantu; 6-0 en 6-2.

Elena Vesnina [23] had ook weinig in te brengen in haar partij tegen Alison Riske. De Amerikaanse had maar 58 minuten nodig om de geplaatste Russin met tweemaal 6-2 te verslaan. Lucie Safarova [23] had het twee sets moeilijk, maar stelde in de derde set orde op zaken tegen de Israëlische Julia Glushko; 7-5, 3-6 en 6-1.

Andere geplaatste speelsters hadden het stukken makkelijker. Serena Williams [1] domineerde als vanouds en stond slechts drie games af aan de Australisch Ashleigh Barty, die ze met 6-2 en 6-1 aan de kant zette. Sabine Lisicki [15] walste eveneens met 6-2 en 6-1 over haar opponente, de Kroatische Lucic-Baroni heen. Eugenie Bouchard [30] had het een halve set lastig tegen Hao Chen Tang, maar gaf haar leeftijdsgenote in de tweede set het nakijken; 7-5 en 6-1.

De eerste dubbele bagel (tweemaal 6-0) werd ook vandaag genoteerd, maar verrassend genoeg dus niet door Williams. Annika Beck gunde geen game aan de Kroatische Petra Martic.