[AO] Degelijke Djokovic naar tweede ronde

De eerste dag van de Australian Open heeft bij de mannen weinig verrassingen opgeleverd. Vrijwel alle geplaatste heren boekten hun ticket naar de volgende ronde, waaronder de nummer twee van de plaatsingslijst Novak Djokovic. Die deed wat hij moest doen en verloor geen set van de Slowaakse Lukas Lacko; 6-3, 7-6(2) en 6-1.

Ivan Dodig, nog net geplaatst als nummer 32, wurmde zich in drie sets langs zijn landgenoot Ivo Karlovic. Hij had daar wel twee tiebreaks voor nodig; 7-6(8), 6-3 en 7-6(4). Mikhail Youzhny [14] had het iets makkelijker tegen de Duitse jongeling Jan-Lennard Struff, en stond maar zeven games af. Het werd 6-1, 6-4 en 6-2 en in het voordeel van de Rus.

Dimitri Tursunov had het deze eerste ronde eveneens makkelijk. Hij won met tweemaal 6-2 én 6-3 van de Amerikaan Michael Russell. Ernests Gulbis moest iets meer werk verrichten om het verlies van de eerste set goed te maken. Uiteindelijk bleef het voor Juan Monaco bij die ene set tegen de Let; 1-6, 6-4, 7-6(4) en 6-2.

Tommy Robredo moest van ver komen om zijn overwinning te vieren. De Catalaan ging op zijn Spaans door naar de volgende ronde, in vijf sets. Met 6-1, (5)6-7, 3-6, 7-6(5) en 8-6 gaf hij Lukas Rosol het nakijken. De Tsjech heeft veel om over na te denken, want hij miste in de vijfde set drie matchpunten op zijn eigen service.

Robredo en Rosol hadden het met hun namiddagpartij niet al te zwaar. Jarkko Nieminen en Matthew Ebden wonnen hun vijfsetters allebei in de brandende middagzon. Nieminen versloeg Dudi Sela na 53 loodzware games en Ebden ontdeed zich in iets kortere tijd van Nicolas Mahut.

Tommy Haas is de enige geplaatste speler die zijn koffers mag pakken. De Duitse nummer twaalf van de plaatsingslijst gaf na twee sets op tegen Guillermo Garcia-Lopez. Fabio Fognini [15] profiteerde van een opgave. Na een 6-3 en 6-2 voorsprong gooide Alex Bogomolov Jr. de handdoek in de ring.