[Dakar] Despres wint eindelijk etappe

Peterselieman

Cyril Despres heeft in deze Dakar Rally eindelijk een etappe op zijn naam geschreven. De Fransman was in de achtste etappe tussen Uyuni en Calama uiteindelijk twee minuten sneller dan Joan Barreda Bort en klassementsleider Marc Coma.

Despres stapte voor deze editie van de Dakar over naar Yamaha, maar een gelukkig huwelijk was dat in de eerste dagen van de rally niet. De Fransman kwam veel pech tegen en kwam een keer zonder benzine te staan. In de achtste etappe heeft hij laten zien dat de snelheid er nog wel degelijk is. Hans Vogels was met een 21e plaats op bijna 33 minuten de beste Nederlander.

In het klassement leidt Coma met een voorsprong van 38 minuten op Barreda Bort. Jordi Viladoms is op bijna anderhalf uur derde, terwijl Despres door de resultaten van vandaag naar de negende positie geklommen is op ruim twee uren achterstand van Coma. Beste Nederlander is Henk Knuiman met een achttiende positie op bijna vijf uur achterstand.

Bij de quads heeft Sebastian Husseini wederom een tweede plaats gepakt. De Nederlander had op de meet een achterstand van ruim acht minuten op dagwinnaar Ignacio Casale. De Chileen leidt ook het klassement met een voorsprong van ruim 21 minuten op Sergio Lafuente die vandaag derde werd. De Pool Rafal Sonik staat op 45 minuten derde, terwijl Husseini met een achterstand van 3,5 uren vierde is.