Pittige loting voor Fed Cup-team

Frank (franklop)

Het Nederlandse Fed Cup-team heeft geen gemakkelijke loting voor de eerste ronde van de Europees-Afrikaanse zone. Maandag werd de equipe van captain Paul Haarhuis gekoppeld aan België, Kroatië en Luxemburg. Alleen de poulewinnaar gaat verder. De eerste ronde wordt van 4 tot en met 9 februari afgewerkt in Boedapest.

Haarhuis selecteerde Kiki Bertens, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek. Bertens is van dat kwartet de beste met een 93e plaats op de wereldranglijst. Rus staat 156e, Hogenkamp 202e. Krajicek, ten slotte, is de nummer 281 van de wereld.

België is op het oog de sterkste ploeg in de Nederlandse poule. Met Kirsten Flipkens (19) en Yanina Wickmayer (63) heeft België twee speelsters uit de top honderd. Alison Van Uytvanck (110) en An-Sophie Mestach (136) staan daar bovendien niet ver buiten.

Kroatië heeft met Donna Vekic (94e) ook één speelster bij de beste honderd van de wereld. Ook Petra Martic (108), Tereza Mrdeza (179) en Darija Jurak zitten in de Kroatische ploeg. Die laatste heeft geen ranking in het enkelspel, maar is de nummer 53 van de wereldranglijst in het dubbelspel.

Bij Luxemburg is Mandy Minella (107e) de absloute kopvrouw. De 38-jarige Anne Kremer was stond in 2002 achttiende op de wereldranglijst, maar is inmiddels de nummer 1025. Claudine Schaul stond ooit 41e, maar heeft nu geen ranking meer. De 25-jarige Tiffany Cornelius staat ook niet op de wereldranglijst.