Europarlement herdenkt Sharon niet

MarcusViridis

Het Europees Parlement heeft maandag het verzoek van de PVV afgewezen om een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Israëlische ex-premier Ariel Sharon.

Fractieleider Laurence Stassen had om het eerbetoon gevraagd. De Tsjechische sociaaldemocraat Richard Falbr maakte bezwaar tegen haar voorstel, omdat Sharon volgens hem oorlogsmisdaden op zijn kerfstok had. Voorzitter Martin Schulz legde het vervolgens naast zich neer.

Schulz wilde dat een mogelijk eerbetoon door het EP op waardige manier zou verlopen, zegt een zegsman van de parlementsvoorzitter. Tijdens de discussie bleek echter dat het PVV-voorstel tot onenigheid en ophef onder de afgevaardigden leidde. Bovendien is het gebruikelijk dat dergelijke voorstellen niet tijdens maar voor de zitting worden ingediend, zei hij.

Stassen noemt het optreden van Schulz 'diep triest'. Ze wijst erop dat het Europarlement 'leiders van bevriende landen' in de regel met een ogenblik stilte herdenkt en eist uitleg van de voorzitter.

De Israëlische oud-premier overleed zaterdag op 85-jarige leeftijd. Hij lag na een hersenbloeding acht jaar lang in coma.