Beyoncé: 'Man en vrouw niet gelijk'

Bert (superworm)

De Amerikaanse zangeres Beyoncé Knowles heeft een essay geschreven voor het Shriver Report, hetgeen wordt uitgegeven door Schwarzeneggers ex-vrouw en vrouwenrechtenactiviste Maria Shriver. Dat schrijft het Belgische Nieuwsblad.

Het voor het Center for American Progress gemaakte rapport stelt dat meer dan 40 miljoen vrouwen in de VS op of onder de armoedegrens leven en bevat dus ook een schrijfsel van Beyoncé.

Ze schrijft onder meer: "Gelijkheid tussen man en vrouw is een mythe. Vandaag is de helft van de werkende bevolking in Amerika vrouw, maar een werkende vrouw verdient gemiddeld maar 77 procent van wat een werkende man verdient. Maar als mannen en vrouwen niet zeggen dat ze dit niet pikken, zal er niets veranderen."

Ze vervolgt: "Mannen moeten eisen dat hun vrouwen, dochters, moeders en zussen meer verdienen, in verhouding met wat ze kunnen. Gelijkheid kan alleen maar bereikt worden als mannen en vrouwen evenveel geld en evenveel respect krijgen."

"We hebben een hoop werk te doen, maar we komen er als we samenwerken. Meer dan vijftig procent van de bevolking en meer dan vijftig procent van de kiezers is een vrouw. We moeten eisen dat we 100 procent kansen krijgen."

Beyoncé noemt zichzelf 'een hedendaagse feminist' maar heeft tegelijkertijd in december een album uitgebracht waarin werkelijk elk nummer over seks tussen haar en Jay-Z gaat. Ook de nieuwe single 'Drunk in Love' heeft een zelfs voor Knowles' begrippen bijzonder blootgevende videoclip.

Kortom, kosten noch moeite worden gespaard om naast een carrière als feminist ook het moderne beeld van de vrouw als seksobject te benadrukken.