Ogier wint Rally van KroatiŽ na schuivers van leiders Neuville en Evans

In Kroatië is gedurende het weekeinde de vierde rally van het jaar in het wereldkampioenschap verreden. Het werd een felle strijd op de asfaltwegen, waar elke tiende van een seconde het verschil kon maken en waar de boel uiteindelijk op de laatste middag omgegooid werd.

Vrijdag ontwikkelde zich een fraaie strijd: Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe in de Hyundai tegen Elfyn Evans en Scott Martin in de Toyota. Neuville had aanvankelijk de leiding, maar een steentje drukte in de zesde proef het loopvlak van een van zijn achterwielen, wat hem wat tijd kostte. Aan het eind van de dag was er na acht proeven zelfs geen verschil: 0,0 seconden tussen Evans en Neuville.

De strijd ging zaterdag onverminderd door. Niemand kende noemenswaardige problemen en na zestien proeven was de leiding in handen van Neuville, die 4,9 seconden voorsprong had op Evans. Diens teamgenoot, parttimer Sebastien Ogier, was niet ver weg: na twee volle dagen stond de Fransman met navigator Vincent Landais op slechts 11,6 seconden stevig op de derde plek.

Zondag ging het in de op twee na laatste proef dan ineens fout voor Evans: hij raakte de achterkant kwijt en gleed in de rondte. Hij kon wel door en kreeg vervolgens te horen dat hij niet de enige was...óók Neuville was er af gegaan. De Belg ontsnapte aan een serieuze crash, maar verloor wel een seconde of twintig en kwam 1,1 seconde achter Evans terecht.

Dat betekende maar één ding: Ogier, de hele tijd in de buurt van de leiders, schoot er met een prima proef ineens voorbij. De Fransman maakte het op ervaring keurig af en schreef zijn zoveelste WRC-zege bij met 9,7 seconden voorsprong op Evans. Neuville deed het noodgedwongen rustig aan en werd op 45,8 seconden nog wel derde, ruim tien tellen voor de Est Ott Tänak.

In het kampioenschap is de leiding nog altijd voor Neuville, die de volle mep aan punten kreeg voor zijn leiding op zaterdag. De Japanner Takamoto Katsuta kreeg de maximale zeven punten door op zondag het snelst te zijn, de afsluitende powerstage ging naar de Fransman Adrien Fourmaux, die in het WK achter Neuville en Evans op plek drie staat.