Laatste voorbereidingen nucleaire top Den Haag

Onderhandelaars van de landen en organisaties die in maart deelnemen aan de Nuclear Security Summit zijn in Thailand voor de laatste voorbereidende bijeenkomst. Tot en met woensdag onderhandelen ze over de afspraken die tijdens de top in Den Haag moeten worden vastgelegd.

Op de top praten de 53 deelnemende landen en vier internationale organisaties over de beveiliging van nucleair materiaal. Doel is om dit materiaal uit handen van terroristen te houden. In 2010 en 2012 vonden al bijeenkomsten plaats in Washington en Seoul.

De onderhandelaars bespreken in Thailand diverse onderwerpen zoals het delen van informatie over beveiliging, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook samenwerking tussen de nucleaire industrie en de overheid staat op de agenda.

De Nuclear Security Summit is op 24 en 25 maart. Naast vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten worden tientallen wereldleiders verwacht, onder wie Barack Obama. Het wordt de grootste internationale conferentie die Nederland ooit heeft georganiseerd.