Van Marwijk: "Winnaarsmentaliteit ontbreekt"

Pino112

Bert van Marwijk vindt dat in de Eredivisie te veel 'ideale schoonzonen' spelen. De coach van Hamburger SV zegt dat in Abu Dhabi, waarmee hij op trainingskamp is.

Van Marwijk (61) volgt de Eredivisie nog altijd op de voet. De voormalig bondscoach van Oranje hoopt dat de spelers in de Eredivisie meer winnaarsmentaliteit tonen. "Het is natuurlijk moeilijk om de mentaliteit van een volk te veranderen, om toch iets meer een winnaarsmentaliteit te creëren. Maar daar ontbreekt het vaak aan", zegt de Deventenaar tegen de NOS.

Om daarin verandering te brengen kunnen jeugdtrainers een grote rol spelen. Schoonzoon Mark van Bommel werd deze week aangesteld als assistent-trainer bij Oranje -17. Van Marwijk juicht het toe dat oud-spelers hun kennis en ervaring delen met de jeugd. "Het is niet altijd zo dat oud-spelers al goede trainers zijn, maar daar zitten wel de meeste talenten."

Van Marwijk hoopt dat het nieuwe kalenderjaar meer succes brengt voor HSV. De Nederlandse coach kan de Duitse club nog niet omhoog helpen op de ranglijst. HSV won één van de laatste zeven wedstrijden en staat op de veertiende plek. Die Rothosen hervatten de Bundesliga op zondag 26 januari met een thuiswedstrijd tegen Schalke 04.

In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft speelde HSV onder meer een oefenwedstrijd tegen Vitesse (0-0). In het trainingskamp liet Van Marwijk weten geen spijt te hebben van zijn keuze voor HSV. "Ik werk het liefst in de Bundesliga en Premier League; dat zijn de twee mooiste competities van Europa. Bovendien vind ik het belangrijk om in de buurt van mijn familie te blijven."