Veltman wint meeste duels in Eredivisie

Voor Joël Veltman was 2013 een jaar met veel hoogtepunten. De verdediger kan op basis van de statistieken opnieuw een mijlpaal aan zijn nog prille carrière toevoegen.

Volgens De Telegraaf was Veltman in de eerste seizoenshelft de speler die de meeste persoonlijke duels won. De 21-jarige verdediger kwam in tachtig procent van zijn één-op-één duels als sterkste uit de strijd.

Dat percentage is opvallend, omdat de jongeling daarmee veruit de sterkste verdediger van de Eredivisie blijkt in de eerste seizoenshelft. Op gepaste afstand volgt nummer twee Nicolai Boilesen, die eveneens namens Ajax op 69,9 procent bleef steken.

Veltman is sinds dit seizoen een vaste waarde bij Ajax. Met zijn goede prestaties veroverde hij al een plekje bij het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal gaf aan hem de kans te willen geven om zich te bewijzen voor het WK voetbal in Brazilië.

Overigens blijkt uit andere statistieken die de Nederlandse krant bezit dat Graziano Pellè dit seizoen vijf keer het houtwerk raakte. Daarmee is hij de speler die het vaakst op de paal of laat schoot in de eerste seizoenshelft.

Jerson Cabral komt de schamele eer ten beurt dat hij dit seizoen namens ADO Den Haag al 27 keer op doel schoot, maar nog geen doel trof. Memphis Depay van PSV bestookte het vijandelijke doel 76 keer. De aanvaller wist daarvan zes keer het net te vinden.