ISIS verdrijft rivalen uit Syrische stad

Strijders van een aan Al-Qaida gelieerde groep hebben rivaliserende rebellen na zware gevechten verdreven uit de stad Al-Bab, in het noorden van Syrië. Vervolgens hebben de strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) het laatste verzet gebroken door op doorgaande wegen controleposten op te zetten en van deur tot deur te gaan op zoek naar rebellen.

"De ISIS-rebellen gaan de deuren langs om te controleren wie rebellenstrijder is en wie burger", zei Rami Abdurrahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. "Ze hebben tientallen rebellenstrijders en burgers die hen steunen opgepakt." De ISIS-strijders maakten gebruik van de luidsprekers van gebedshuizen om burgers op te roepen hun wapens in te leveren. Tevens werd afgekondigd dat de sharia van kracht was.

De ISIS voert een bloedige strijd tegen de meer gematigde opstandelingen in Syrië. De strijd in Al-Bab was daar onderdeel van. Al elf dagen gaat het in het noorden van Syrië hard tegen hard tussen de rivaliserende rebellen. Niet eerder in de Syrische burgeroorlog werd zo zwaar gevochten.

Het toch al gecompliceerde conflict is door de onderlinge strijd alleen nog maar lastiger geworden. De strijd is inmiddels zo heftig geworden, dat die tegen het regime van president Bashar Assad in de schaduw wordt gesteld. Sinds 3 januari zijn al meer dan zevenhonderd mensen omgekomen.

Veel burgers zijn niet gecharmeerd van het brute optreden van de ISIS-strijders, die zich bedienen van zeer gewelddadige methoden. Zo worden onthoofdingen, afpersingen en ontvoeringen niet geschuwd. Bovendien verlangen ze de invoering van een zeer strikte vorm van de sharia.

Over twee weken heeft in Zwitserland een top over de burgeroorlog in Syrië plaats. De bedoeling is dat er op de top overeenstemming wordt bereikt over een politieke oplossing voor het conflict. Het vooruitzicht is echter niet rooskleurig en het is überhaupt nog maar de vraag of de top wel door gaat.

Assad weigert de macht over te dragen, terwijl bij de oppositie wanorde heerst. Het is nog niet eens duidelijk of de Syrische Nationale Coalitie wel aanwezig is. En zelfs als dat wel het geval is, dan is de oppositie niet in de positie om eisen te stellen aan Assad. Het regime heeft de afgelopen tijd forse terreinwinst geboekt en het momentum gegrepen.