review
Aquaman
review
Roma
special
Save the Children - Game Marathon
review
RollerCoaster Tycoon Adventures
special
The Marvelous Mrs. Maisel: "niet zomaar een comedy"
review
Nacon Daija
FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Snowflakes kijken Seinfeld, zijn totaal geschokt *trigger warning*

Seinfeld kun je leuk vinden of niet (ik heb het nooit leuk gevonden bijvoorbeeld), maar als je de huidige generatie vraagt ernaar te kijken vinden ze het niet gewoon wel of niet grappig. Nee, iedereen die eraan meewerkte zou ontslagen moeten worden. Woorden als 'deeply offensive' schieten links en rechts voorbij.

Waar is het fout gegaan?

Kijk zelf...

Duitse invasie in Amsterdam

Een paar duizend Bayern-fans verzamelden zich vanmiddag in de binnenstad van Amsterdam, in afwachting van de Champions League-wedstrijd tegen Ajax. Gezamenlijk trekken zij richting het Centraal Station, zo meldt AT5. 

Ondanks de aanwezigheid van meerdere politiebusjes bleef het rustig. Uiteraard ontbrak het niet aan het nodige gezang en fakkels. Volgens getuigen is de sfeer gemoedelijk.

Rond zes uur vanavond liepen de Bayernfans, onder begeleiding van de politie, richting het Centraal Station, om door te reizen naar de Johan Cruijff Arena. Om negen uur vanavond wordt daar de wedstrijd gespeeld.

Een moslim met een kerstboom ...

Dat kan natuurlijk niet, zo vinden veel mensen, en ze gingen dan ook helemaal los op de foto van Nasrdin Dchar die hij op Instagram plaatste. Inmiddels heeft hij de hatelijke reacties verwijderd en een tweede post geplaatst waarin hij uitlegt waarom hij de foto plaatste. 

Instgramfoto's hieronder niet zichtbaar? Klik even hier!

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Kerstboom Ik ben moslim. Ik geloof in God. Ik geloof dat de profeet Mohammed (vzmh) zijn boodschapper is. Ik vast. Ik geef aalmoes. Ik hoop weer eens te beginnen met bidden. En inshallah ga ik ook ooit nog eens naar mekka. ik respecteer mijn medemens. Ik ben fatsoenlijk. Ik heb mijn ouders op een voetstuk. Ik hou van mijn familie. Ik kan niet tegen onrecht. Ik neem het op voor de ander. Ik rook niet. Ik drink niet. Ik probeer een goed mens te zijn. Gisteren was ik in mijn Djelebba bezig met het versieren van de kerstboom. En toen ik daar bewust over na ging denken, zag ik daar de schoonheid wel van in. Want wat ik zag, was hoe verschillende werelden samen smolten tot één. Dat is namelijk mijn gezin. Marokkaans, Nederlands, Indonesisch, Islamitisch, westers. Alles in één. En hamdoelilah gaat het goed. En genieten we als gezin van elkaar en leren we van elkaar. Dat zag ik allemaal in dat ene moment. En ik vond het mooi om dat vast te leggen en er iets over te schrijven. Ja, ik heb van kleins af aan ook een liefde voor de kerstperiode. De liedjes, de films, het kerststukje, de kaarsen, de kerstboom, de gezelligheid, het samen zijn met familie en vrienden, buiten de kou, binnen de warmte. En ja, ik neem al jaren tijdens deze periode een kerstboom. Want voor mij staat het los van religie. Omdat ik nou eenmaal een andere religie belijd. Gisteren postte ik dus die foto met die tekst. En, tot op dit moment snap ik de ophef niet. Blijkbaar heb ik in de ogen van veel mensen zo iets ergs gedaan dat ze het nodig vonden om mij tot op het bot te beledigen. En niet alleen mij, maar ook mijn ouders. Ze vonden het nodig om mij de les te lezen, om van mij te walgen en om mij te verafschuwen. En dat allemaal om een dennenboom met versiering en lichtjes. Voor al die mensen die op deze manier gereageerd hebben en zichzelf ‘moslim’ noemen: Allah hoort en ziet alles. Voor alle mensen die mij op een respectvolle manier bekritiseerd hebben of advies hebben gegeven: dank je wel! Voor alle mensen die gelukkig ook de schoonheid in die post zien: ook bedankt!! ❤️

Een bericht gedeeld door Nasrdin Dchar (@nasrdin_dchar) op10 Dec 2018 om 12:12 (PST)

Waarom we een generatie snowflakes hebben...

Huilen als iemand iets gemeens zegt, eisen dat anderen daartegen in actie komen, verwachten dat je het recht hebt je gevoelens niet gekrenkt te krijgen. De generatie millennials, doorgaans geboren rond en na 1995, is er een die relatief onzelfstandig is, niet erg sterk in het leven staat en maar moeilijk met tegenslagen om weet te gaan.

Deze psycholoog legt uit waarom.

Welke BN'ers herken jij in de nieuwe Jumbo-kerstreclame?

Kerst staat voor veel mensen in het teken van samenzijn. Ook in de nieuwe kerstcommercial van Jumbo viert de hele Jumbo familie weer samen Kerst. We zien hoe Frank, Maike, de kinderen en opa en oma zich voorbereiden op een gezellig kerstdiner. In de reis van en naar de Jumbo komt Frank veel oude bekenden tegen. Welke BN'ers herken jij allemaal in deze video? 

Welk historisch figuur zou je willen ontmoeten?

Op het FOK!forum werd zojuist een in potentie vrij interessante vraag gesteld: welk historisch figuur zou jij graag willen ontmoeten? Laten we er voor het gemak even van uitgaan dat we naar hartelust kunnen tijdreizen, dat taalbarrières geen probleem zijn en dat andere van dergelijke praktische problemen ook even magisch opgelost worden.

Huh?

We zijn slechts enkele uren verder en er staan als vanouds grote rode letters voor het Rijksmuseum. Hoewel het logo I Amsterdam vanochtend werd verwijderd, sieren nu de letters HUH het plein, zo meldt AT5.

Het gaat om een stunt van de Amsterdamse kunstenaar Pauline Wiersema. Ze ontwierp de letters voor de Dutch Design Week en haalde ze vandaag van stal. Vrijwel meteen na plaatsing kwamen handhavers poolshoogte nemen.

Protest
De letters HUH vormen een protest tegen het weghalen van het logo. Volgens haar lost het verwijderen van I Amsterdam het drukteprobleem helemaal niet op. 'Er is nu een leegte ontstaan doordat het logo weg is', zegt ze in een reactie tegen AT5. 'Ik wilde de overgang wat soepeler laten verlopen.'

Vanochtend werden de iconische letters I Amsterdam weggehaald onder toeziend oog van toegestroomde toeristen, scholieren en gezinnen. Binnen een kwartier waren alle letters op een oplegger van een vrachtwagen gehesen. De letters worden opgeknapt en zullen daarna de stad doorreizen.

'Ajacieden zijn voor Feyenoord'

Juichen Ajacieden dit weekend voor Feyenoord? Zondag spelen de Rotterdammers in de Eredivisie tegen koploper PSV. Een overwinning van Feyenoord geeft Ajax de mogelijkheid om het gat richting de club uit Eindhoven te dichten.

AT5 ging de straat op om de stemming onder de Ajax-supporters te peilen. Hopen op een overwinning van Feyenoord, dat gaat nog net. Maar het clublied zingen en een Feyenoordsjaal omhangen?  De reacties zijn hilarisch. 

Extra jild foar it behâld fan 'e Fryske taal

Speciaal voor onze Friese gebruikers, hierbij de (Google-translate ) vertaling. Het originele bericht kun je hier vinden. (Verbeteringen zijn altijd welkom

Kajsa Ollongren, Minister fan Ynlânske Saken en Keninkryksrelaasjes (BZK), hat krekt tekene mei de Provinsje Fryslân, de nije Bestjoersôfspraak Frysk taal en kultuer (Bestjoersôfspraak Frysk taal en kultuer). De oanstelling display provinsje en Ryk byinoar ferfolle harren ferantwurdlikheid foar it Frysk, dat is erkend ûnder it Europeesk Hânfêst foar Regionale of Minderheidstalen yn 1998.

De Provinsje en de Ryk garandearje net allinnich it brûken fan it Frysk, mar ek mei de bestjoersôfspraken fan it Frysk moatte hieltyd mear selsbewust wurde. Ollongren yn Ljouwert: "De Fryske taal is tige wichtich foar de Friezen dy't ik hjoed werkenne. Taal is oer identiteit, oer emoasje. It is moai om mei har te wurkjen, dat Frysk wurdt praat en skreaun. "

Elk dy't har yn it Frysk yn it Frysk útdrukke wol yn it Frysk. Mei it bestjoersakkoart drage de Steat en provinsje dêrby by en bekritisje de ambysje dat yn 2030 mear Friezen it Frysk ek lêze en skriuwe kinne. Dit ambysje jildt foar Friezen foar wa't Frysk de memmetaal is - mear dan de helte fan 'e ynwenners - en Friezen dy't it Frysk as twadde taal prate.

260.000 euro foar it befoarderjen fan Fryske taal: stoel en taalplannen
It ministearje fan Ynlânske Saken en Keninkryksrelaasjes (BZK) is de term fan de bestjoersôfspraak wurdt alle jierren 110.000 euro foar de learstoel Frysk taal en letterkunde oan de Ryksuniversiteit Grins. Dit is de ienige universiteit dêr't in Frysktalich programma oanbean wurdt. Mei behâld fan de stoel kinne studinten trochgean mei it stúdzje Frysk op in akademyske nivo yn 'e takomst. Op dizze wize bliuwt genôch minsken mei it goede kennis en kwaliteit beskikber foar it Fryske fjild.

BZK freget boppedat alle jierren 150.000 euro om de provinsje te stypjen yn 'e prestaasje fan syn wetlike taken. Bygelyks foar konsultaasjes mei de organisaasjes en gemeenten dy't belutsen binne yn it Frysk taalgebiet. De provinsje Fryslân, dy't sûnt 2017 ek de rol fan Taalschipper hat, stipet gemeenten yn it opstellen fan taalbeliedsplannen. De Taalschipper koördinearret, befettet en ynspirearret de organisaasjes dy't belutsen binne yn 'e Fryske taaldossier yn' e provinsje Fryslân.

Mei it each op 'e mienskiplike ferantwurdlikens foar de Fryske taal en kultuer meitsje de ried en provinsje periodike bestjoerlike ôfspraken. Dit wjerskanten ferantwurdlikens ûntstiet út it brûken fan Frysk Law (2014) [1], it Europeesk Hânfêst foar Regionale talen of talen fan minderheden (1998) en it Ramtferdrach oangeande de Beskerming fan Nasjonale Minderheden (2005). Hjoed ôfspraken binne opnommen op beskermjen en it befoarderjen fan it brûken fan it Frysk yn ferskate domeinen: it ûnderwiis, rjochterlike autoriteiten, bestjoerlike autoriteiten, publike tsjinsten, media, kultuer, ekonomysk en sosjaal libben en cross-grins hinne. De nije bestjoersakkoart rint fan 2019-2023. Oare ministers dy't belutsen binne binne OCW en J & V.

Twa offisjele talen
Njonken it Nederlânsk is Frysk in offisjele taal yn 'e provinsje Fryslân. Fryske boargers hawwe it rjocht om Frysk te brûken yn Fryslân, neist it Nederlânsk. Bygelyks yn 'e rjochtseal of yn kontakt mei de gemeente. Dit is geregeld yn 'e Fryske Taalwet fan' e wet. De wet is fêstlein dat de eed of belofte wurdt nommen yn it Frysk yn it rjochtsferkear en it Frysk gemeenten regels en it opmeitsjen fan in plan foar it brûken fan it Frysk taal.

Kerk jaagt bewoners weg

Het zal je maar gebeuren. Woon je al 20 jaar naar volle tevredenheid in je huis, vestigt een afdeling van de Living Faith Church zich bij je in de buurt. Nou is dat op zich niet zo erg, maar de bewoners aan het Ravenswaaipad in Amsterdam worden toch echt knettergek van de kerk. Iedere woensdagavond en zondagochtend zijn er namelijk kerkdiensten die gepaard gaan met versterkte muziek met onder andere drums, een bassgitaar en gezang. 

Volgens één van de bewoners zijn er inmiddels twee mensen die er al meer dan twintig jaar woonden verhuisd omdat ze de herrie niet meer trokken. Het stadsdeel heeft laten weten dat ze bekend zijn met het probleem. Na geluidsmetingen trekken ze de conclusie dat de muziek inderdaad vaak te hard staat. De kerk is erop aangesproken, in overleg wordt nu gekeken naar een nieuwe locatie.

Zeldzame steenmarter gespot in Noord-Holland

De Steenmarter is een erg zeldzaam dier in Noord-Holland. Vooral boven het Noordzeekanaal zijn betrouwbare meldingen op één hand te tellen. Wel werd de steenmarter al verwacht. Na een melding op 20 november 2014 in Assendelft bleef het lange tijd stil.

Op 7 maart 2017 werd een aangereden steenmarter gemeld uit Heiloo, maar er waren geen foto’s van en het kadaver kon niet meer teruggevonden worden. Een steenmarter die op 18 juli 2018 in de Diepsmeerpolder werd aangereden is wel gefotografeerd.

Twee maanden later werd er nog een gevonden, aan het begin van de Afsluitdijk. En ook onder het Noordzeekanaal kwamen de afgelopen jaren meldingen binnen. (Bron: PWN). 

FOK! op London Comic Con

Volgende week is er weer Comic Con in Nederland; in de Utrechtse Jaarbeurs wordt het tijdens de Winter Edition (die gek genoeg in de herfst plaatsvindt) van Dutch Comic Con weer feest voor liefhebbers van films, comics, series, games en cosplay.

Vorige maand was er echter weer MCM Comic Con in het Londense congrescentrum ExCel. Dat vindt ook tweemaal per jaar plaats en dat al sinds vorig decennium. FOK! nam even een kijkje bij de buren; is er echt zoveel meer te beleven?

Dit kan echt niet meer: Dikkie Dik - De Vliegende Panters

Ach hoe tijden veranderen. Tijd voor een nieuwe videorubriek onder het mom 'dit kan echt niet'. Cabaret, muziek en andere zaken die tot kort geleden nog bejubeld werden als hilarisch, maar die nu in het decennium van de millennial NPC's op zware kritiek en persoonlijke zwartmakerij zou komen te staan.

Vandaag, de Vliegende Panters met hun nieuwe verhaal, van Dikkie Dik.

Wat vinden jullie? Humor of toch racisme? Of nog wat anders?

Waarom rijdt de NS nooit op tijd?

Op het FOK! Forum is onlangs een geweldige reeks gestart. Vraag Wat jij Wil. Een serie waarin je vragen kunt stellen aan (anonieme) personen met een bijzonder interessant beroep.

Het topic [Vraag Wat Je Wil] aan een machinist van de NS is wel een echt stormlooptopic. Daarbuiten geeft de anonieme machinist ook nog eens een verklaring waarom de NS nooit op tijd rijdt:

0.gif Op maandag 12 november 2018 20:35 schreef VraagWatJeWil het volgende:

Wij rijden niet op tijd, omdat we op rails rijden.

Ratelband wil age-fluid zijn en wettelijk 49 jaar oud zijn

Ofwel hij is serieus, ofwel hij trollt iedere millennial die in gender-fluid, race-fluid, species-fluid en andere nonsens gelooft helemaal de moeder. Wie? Emile Ratelband.

Waar mannen zich prima als vrouw kunnen identificeren (en andersom), mensen zich kunnen identificeren als gender-fluid (het ene moment man, het andere moment vrouw), er mensen zijn die vinden dat ze kat zijn enzovoort én we leven in een tijd waar onder meer in New York én Canada een wet is die het mensen verplicht anderen aan te spreken bij het voornaamwoord van hun keuze, of dat nou meneer, mevrouw, xor, zir, flur of uwehoogheidmijnmeester is, besluit de 69-jarige Emile Ratelband dat hij voortaan door het leven wil gaan als iemand van in de veertig.

Wat denk jij? Bloedserieus maar knettergek, of toch een enorme troll?

Pastoor preekt over ritje in Efteling-attractie

Pastoor Van der Weide uit Sneek gebruikte vanochtend in zijn kerkdienst een ervaring van een dagje Efteling in zijn preek. Een ritje in de Vogelrok, die de geestelijke consequent de gier noemt, is het vertrekpunt voor zijn verhaal.

De pastoor vertelt over hoe hij een uur moet wachten en hoe het ritje voorbij was voor hij het door had. De spanning en angst die de bezoekers ervaren voor het ritje in de achtbaan staan symbool voor angsten in het leven aldus de zielenhoeder, zo lezen we op looopings.nl. Van der Weide weet zijn Efteling-ervaring mooi te vertellen.

De preek van pastoor Van der Weide (Bron: YouTube/looopings)

Katie Hopkins schopt tegen heilige sjw-huisjes (*trigger warning*)

Verlang jij ook zo naar mensen die weer gewoon durven te zeggen waar het op staat? Dan is Katie Hopkins een goed voorbeeld. Ze is hier en daar niet zo vriendelijk tegen mensen met extreme tatoeages, body modification, vetgevreten mensen etc, maar eigenlijk heeft ze wel een punt in veel gevallen. Of niet?

O ja, nodeloos te zeggen maar *trigger warning*. Niet voor gevoelige kijkers, dus kijken op eigen risico!

En nee, ik deel niet perse al haar meningen

Dit witte meisje wordt gehaat, omdat ze wit is

Er zijn blanken die 'identificeren als zwart', mensen die 'identificeren' als kat en nog wel duizend varianten. Allemaal met hun eigen voornaamwoorden en gendertitels. En dat wordt tegenwoordig allemaal prima gevonden.

Maar dit meisje, dat zich identificeert als wit meisje, gaat een stap te ver. Want identificeren als wit? Dát kan natuurlijk niet!

O ja, wel tot het eind kijken voor de plottwist! *tun tun tuuuuuuun*

Sinéad O'Connor is helemaal van het padje af

Het lijkt er op dat Sinéad O'Connor helemaal gek is geworden. Nee, deze keer echt. Dat je je bekeert tot de islam, is toch geen reden om wartaal uit te gaan slaan? En wat hebben witte mensen daar nou weer mee te maken?

SayNo2Ducks brengt anti-eenden lied uit

De bekende Twitteraar SayNo2Ducks gaat wederom een stap verder in zijn strijd tegen eenden. Voor wie deze activist niet kent, hij trekt via Twitter ten strijde tegen de ongelofelijk grote eendproblematiek in Nederland. Volgens hem wordt ons land overspoeld door agressieve, bloeddorstige en naar kwakende eenden. SayNo2Ducks strijdt al sinds 2016 vele tientallen jaren voor een veilig en eendvrij Nederland.

In die strijd schreef hij talloze prachtige gedichten, bloedstollende verhalen en onlangs deelde hij enkele verhalen uit zijn informatieve kinderboek met slaapverhaaltjes voor kinderen tussen 4 en 6 jaar oud. Vandaag publiceerde SayNo2Ducks een heuse protestsong tegen eenden. Deze potentiële hit zal binnenkort wel op 1 binnen komen in de Top 40 en de Top 2000.

Voor wie nog niet bekend is met de eendproblematiek in Nederland volgen hieronder enige tweets die meer duidelijk zullen maken:

Misschien ook interessant?
review
Mowgli
special
Fun met Funda #129 - Bassie (van Adriaan) heeft z'n tent te koop gezet
preview
Pokémon Trading Card Game: Sun & Moon-Team Up
review
Super Smash Bros Ultimate
special
Vijf gametips voor de maand december
review
Pokémon Let's Go, Pikachu!
©FOK.nl e.a.