special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


'Een huis vol met Marilyn Monroe'

Op zijn 15e zag Jos voor het eerst een afbeelding van Marilyn Monroe. ‘Het was meteen liefde op het eerste gezicht. Zij is het mooiste meisje dat ik ooit heb gezien en ik was op slag verliefd.’ Sinds die dag begon Jos met verzamelen van afbeeldingen van de mooie blondine. Overal in zijn huis zijn kussens, tijdschriften en ansichtkaarten te vinden met het gezicht van deze Amerikaanse beroemdheid. 


Extinction Rebellion opgelucht na arrestaties

Na grote bezorgdheid eerder vandaag bij Extinction Rebellion, kan de organisatie aan het einde van de middag toch nog opgelucht adem halen.

De organisatie vreesde eerder vandaag nog dat de politie niet kwam opdagen bij hun dagelijkse evenement op de A12 in Den Haag. Hoe moest het nu verder zonder mediagenieke arrestaties? Maar aan het einde van de middag kwam de politie alsnog opdagen om de zo gewenste arrestaties uit te voeren. Of het zo georkestreerd was is niet bekend. Wel heeft de organisatie aangekondigd morgen nogmaals dezelfde voorstelling op te zullen voeren.

Waarom Oekraïense soldaten de Grad-raketwerper 'oma' noemen

Ondanks dat Oekraïne duizenden westerse wapens ontvangt, is minstens tweederde van Kyiv's arsenaal afkomstig uit het Sovjettijdperk, zoals de BM-21 Grad-raketwerper. De Grad valt bijna uit elkaar en heeft geen precisie, maar kan in twintig seconden veertig ongeleide raketten lanceren, waarmee hij een gebied beslaat dat bijna tien voetbalvelden groot is.

Nu hun voorraad raketten kleiner wordt, gaan steeds meer Oekraïense soldaten conservatief om met hun munitie door selectiever hun doelwitten te kiezen. WSJ legt uit hoe de Grad werkt en waarom Oekraïne er meer probeert te krijgen, ondanks dat het een verouderde en onnauwkeurige raketwerper is.

0:00 BM-21 uit het Sovjettijdperk

 0:25 Hoe de Grad werkt

 1:25 Gebrek aan precisie 

 2:20 Aanvulling van de Oekraïense raketvoorraad

 3:24 Schieten en schieten

4:09 Wat staat de Grad te wachten?

Bijna 200 jaar oude whisky wordt geveild, smaakt het nog?

Vorig jaar deed Bertie Troughton, de conciërge van het 750 jaar oude Blair Castle in Perthshire, Schotland, een verbazingwekkende ontdekking: in de kelder van het kasteel ontdekte hij 40 flessen van een bijna 200 jaar oude whisky.

Volgens veilinghuis Whiskey Auctioneer dateert de inhoud uit 1833. Dat is met documenten bewezen, zo citeert het Britse persbureau PA een woordvoerder. Volgens het in Perth gevestigde veilinghuis werd de drank in 1833 gedistilleerd, in 1844 gebotteld en in 1932 opnieuw gevuld. 

Een onderzoek met radiokoolstofmethoden bevestigde dat de goede whisky uit het begin van de 19e eeuw komt. Volgens het veilinghuis is dit de oudste Schotse whisky ter wereld. Gezien de historische leeftijd van Scotch wordt er gespeculeerd: is dit de mout die koningin Victoria proefde toen ze in 1844 samen met haar echtgenoot prins Albert het kasteel bezocht? 

Twee dozijn van de flessen zullen vanaf 24 november verkrijgbaar zijn. Het valt te betwijfelen of de inhoud een bijzondere traktatie belooft: volgens PA zei een deskundige die een van de weinige mensen was die de whisky mocht proberen: De smaak heeft een "sterk medicinaal karakter zonder enige noemenswaardige of uitgesproken whisky-smaak".

Opnieuw bijtincident met Joe Biden's herdershond

De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, Commander, lijkt een beetje vals te zijn.

De tweejarige Duitse herder heeft eerder deze week in het Witte Huis een Secret Service-agent gebeten. De agent werd ter plaatse behandeld door medisch personeel, aldus de Secret Service in een verklaring. Het is al de elfde keer dat Commander iemand bijt.

Het nutteloze feitje van de dag: Elkanders lasten

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Bedrijfsnamen die uit de eerste helft van de twintigste eeuw stammen hebben vaak een prachtige verklaring en wist je dat dat zeker voor DELA geldt? De van oorsprong Eindhovense uitvaartverzekeraar en -verzorger heeft namelijk een naam die de afkorting is van Draagt Elkanders Lasten.

Onze F1-kampioen Max wint ook echt alles!

Denk je al het Max Verstappen nieuws al gezien te hebben dit weekend. Blijkt uit beelden van Racexpress dat Red Bull & zuster team Alpha Tauri ook nog een race hebben gereden, in een Japanse spelshow.

Nou dan weet je het wel... En zo niet, kijk dan toch maar even!

In de Red Bull Unserious Race Series hebben de coureurs van Red Bull en AlphaTauri enorm veel plezier kunnen beleven. Max Verstappen en Sergio Perez namen het in Japan op tegen Yuki Tsunoda en Liam Lawson. Het werd een hilarische middag en uiteraard kwamen  Verstappen en Perez het beste uit de strijd.

Fun met Funda 277: halleluja!

Deze riante woning in het hart van Nederland vinden we momenteel te koop op Funda.

Het betreft een voormalige pastorie die bijna 30 jaar geleden werd losgekoppeld van de kerk. De woning is zeer ruim en bovendien hoort er zeer ruime tuin bij. Helaas geen parkeergelegenheid op eigen terrein.

Hoewel de woning heel ruim is, zijn zaken als sanitair en keuken vrij sober. Of gewoon zeer gedateerd kun je ook wel stellen. Wel heel leuk is de wijnkelder, helaas niet gevuld aan de foto's te zien. 

Wat niet zo sober zal zijn is het energieverbruik. Met energielabel E zul je diep in de buidel moeten tasten om deze woning aangenaam warm te houden in de winter.

Bijzonderheid is dat tegelijk met dit woonhuis ook de naastgelegen Joseph kerk te koop is. Of dit gebouw bij de vraagprijs van net geen €2mln is inbegrepen wordt niet direct duidelijk uit de advertentie, maar naar de bescheiden mening van uw redacteur is zo'n kerkgebouw meer een last dan lust. Wellicht is er een FOK!er die daar anders over denkt en dit koopje van de week niet aan zich voorbij wil laten gaan.

Het nutteloze feitje van de dag: nieuwe buren

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Geografie biedt talloze leuke feitjes en deze keer duiken we ook in een stukje geschiedenis. Er kan veel gebeuren in een mensenleven en er is aan het einde van de vorige eeuw veel gebeurd. Wist je dat geen van de buurlanden van Polen in 1989 tegenwoordig nog bestaat? De DDR hield op te bestaan na de eenwording van Duitsland, Tsjecho-Slowakije splitste op in Tsjechië en Slowakije en tenslotte hebben we de Sovjet-Unie dat qua buurlanden van Polen uiteenviel in Oekraïne, Balarus, Rusland en Litouwen.

Scheuren met Ford Transit; verkeerscursus volgen en rijbewijs kwijt

De verkeerspolitie Midden-West kwam op de A1 bij Baarn een Ford Transit tegen waarvan de bestuurder maling had aan verkeersregels. Naast een overtreding van de snelheid met 53 km p/u en bumperkleven, reed de bestelbus ook over een doorgetrokken streep. Dat alles in regenachtig weer. Na aanhouding kon de chauffeur geen reden opgeven voor zijn asociale weggedrag.

Zijn landbouwcrises ten gevolge van droogtes te voorkomen?

De langdurige droogte eist zijn tol en kost de landbouw miljarden – zowel in Europa, de VS als China. Wat kan er gedaan worden om de eventuele voedselschaarste ten gevolge van de droogte aan te pakken. Kunnen moderne irrigatiesystemen helpen? Welke politieke stappen moeten worden gezet? 


0:00 - Rimpel effecten
2:33 - Waarom nemen de droogtes toe?
5:16 - Hoe kan betere irrigatie helpen?
7:40 - Wat kunnen politici doen?
8:58 - Wat betekent dit voor ons?

LTCM: 25 jaar later

Long-Term Capital Management. Wie financiële markten al wat langer volgt, al voor de dotcombubbel, zal deze naam zeker kennen. Vandaag precies 25 jaar geleden ging het spectaculair mis en was een bailout nodig.

Halverwege de jaren negentig was het één van de meest gerespecteerde hedgefondsen op de markt. Opgezet door obligatiebankier John Meriwether (ex Salomon Brothers) en twee Nobelprijswinnaars, Myron Scholes en Robert Merton, behaalden ze tussen 1994 en 1997 aanvankelijk rendementen van meer dan 30% per jaar.

In de Aziëcrisis ging het echter bergafwaarts. Er werd meer risico genomen omdat rendementen minder werden doordat de strategie gekopieerd werd. De genadeklap kwam met de Russische default op staatsobligaties.

LTCM werd uiteindelijk behoed voor een faillissement door een door de Fed gearrangeerd reddingsboei van ruim $3,6 miljard, bijeengebracht door een reeks financiële instellingen, om te voorkomen dat een domino effect meer partijen in de problemen zou brengen. Het lukte hiermee om de paniek in financiële markten te stoppen en was daarmee een belangrijke grond om in de grote financiële crisis zo'n 10 jaar later banken te redden die veel risicovolle hypotheken op de balans hadden.

Wegwerkers eisen veilige werkomgeving na ongeval op A58

Afgelopen maandag ontstond er een grote chaos op de A58 toen een vrachtwagen in botsing kwam met een auto van wegwerkers. De bestuurder van het werkvoertuig raakte hierbij gewond. Volgens veiligheidsspecialist Ronald van der Sanden van Bouwend Nederland gebeurt dit bijna elke maand en vallen hier regelmatig gewonden bij. Hij benadrukt dat hoewel zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid, zij zelf ook gevaar lopen. Er moet echt iets veranderen, want de huidige veiligheidsregels zijn ontoereikend.

'Op bezoek bij munitiefabriek waar munitie voor Oekraïne wordt gemaakt'

The Telegraph verkreeg exclusieve toegang tot de Amerikaanse munitiefaciliteit Picatinny Arsenal om te zien hoe de oorlog in Oekraïne de militaire logistiek verandert.

"We herstellen het wapenarsenaal van de democratie." Dat zegt brigadegeneraal John Reim, het hoofd van het Amerikaanse legercentrum dat niet alleen munitie ontwikkelt voor zijn eigen land, maar ook voor Oekraïne.

Gen. Reim heeft zijn standplaats in Picatinny Arsenal in New Jersey en verwacht dat zijn faciliteit de hoeveelheid 155mm artilleriemunitie zal uitbreiden van 10.000 per maand nu naar 86.000 per maand volgend jaar, omdat de vraag naar dergelijke wapens in Oekraïne toeneemt.

Tijdens een bezoek aan de faciliteit kreeg The Telegraph een testbank te zien waar nieuwe soorten artilleriemunitie kunnen worden getest door kogels horizontaal in een zandbank af te vuren. Camera's langs een muur parallel aan de schietbaan leggen het moment van afvuren vast en met 10.000 beelden per seconde kunnen deze naderhand tot in detail worden geanalyseerd.

Baby geboren met 26 vingers en tenen, ouders blij met 'reincarnatie hindoegodin'

Een Indiase baby die geboren werd met 26 vingers en tenen wordt door haar familie gezien als de reïncarnatie van een hindoegodin, Dholagarh Devi. De vader en moeder van de baby en haar familie zijn erg blij met de 'reincarnatie'. Medische professionals zijn echter van mening dat het meisje lijdt aan een zeldzame genetische afwijking.

Het meisje, geboren in Bharatpur, in Noord-India, werd geboren met zeven vingers aan elke hand en zes tenen aan elke voet. Dr. BS Soni, een arts in het ziekenhuis waar de baby werd geboren, zei: "Het kan geen kwaad om 26 vingers te hebben, maar het is een genetische afwijking. Het meisje is verder absoluut gezond." Het is op dit moment nog onduidelijk of de overtollige vingers en tenen van het meisje operatief zullen worden verwijderd.

'Is radioactief afval van kerncentrales te hergebruiken?'

Kernenergie - het is een relatief schone en betrouwbare vorm van energie. Er kleeft echter ook een nadeel aan: het radioactieve afval. Maar is dit wel echt afval? Energie-ethicus Behnam Taebi van TU Delft zegt van niet en legt voor Universiteit van Nederland uit hoe we dit afval kunnen hergebruiken als bron van energie. 

0:00 - De voor- en nadelen van kernenergie.
0:44 - Hoe werkt kernenergie?
1:50 - Wat is kernafval en waarom is het gevaarlijk?
2:26 - Hoe ontstaat kernafval?
3:13 - Kan kernenergie gevaarlijk zijn?
3:49 - Hoe ziet de toekomst van kernenergie eruit.

'Mannen slepen gestrande makreelhaai terug naar de zee'

Een groep strandgangers in Florida versleepten met gevaar voor eigen leven een gestrande haai terug naar wat dieper water in de zee. In een online geplaatste video zijn vier mannen te zien die de makreelhaai terug het water in helpen op het strand in Pensacola, Florida. De haai spartelt en bijt om zich heen, maar zwemt door toedoen van de niet bang uitgevallen mannen terug de zee in.

Motorrijdster raakt rijbewijs kwijt wegens overschrijding maximum snelheid

Achter elkaar rechts inhalen op de A1, de motorrijdster hieronder in beeld maakt er een potje van. En dat met een kloksnelheid van 156 km p/u, waar ze 100 km p/u mag rijden. Bij aanhouding gaf ze als reden op dat ze even 'haar hoofd leeg wilde maken' op haar motor. Dat mag ze nu zonder rijbewijs doen bij het CBR. 


'Waarom is tandenknarsen ook goed voor je?'

Zeker 12% van de Nederlanders knarst weleens de tanden op elkaar. Veel mensen denken dat het slecht voor je is, maar dat is niet helemaal waar. Ghizlane Aarab, tandarts van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (UvA/VUA) legt in deze video van Universiteit van Nederland uit waarom tandenknarsen ook goed voor je kan zijn.

0:00: Hoeveel procent van de Nederlanders doet aan tandenknarsen?
0:24: Wat is tandenknarsen eigenlijk?
1:37: Hoe klinkt tandenknarsen?
1:50: Wat zijn de negatieve gevolgen van knarsen?
2:26: Kan tandenknarsen goed voor je zijn?
3:49: Hoe kan ik knarsen tegengaan?

Het nutteloze feitje van de dag: Nederland dol op Chinese zonnepanelen

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

China exporteert haar zonnepalen naar landen over de hele wereld, maar wist dat de meeste panelen hun weg vinden naar Nederland? "Nederland is de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld. Daarbij komt 89 procent van de zonnepanelen uit China. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse import wordt meteen doorgevoerd naar andere landen", dit meldt het CBS naar aanleiding van de publicatie Nederland Handelsland 2023.

Ondanks dat zonnepalen populair zijn in ons land belanden ze bij lange na niet allemaal op Nederlandse daken en velden. "Ongeveer 60 procent van de door Nederland ingevoerde zonnepanelen gaat na invoer meteen door naar andere landen, meestal binnen de EU. Circa 40 procent wordt meteen ingezet in Nederland of opgeslagen in voorraad voor later gebruik, in Nederland of in het buitenland."

Na vandaag is deze rubriek een paar weken op vakantie. Tot snel!

Bron: CBS
Bron: CBS

'Hoe de Italiaanse maffia miljoenen kan verdienen aan tomaten in blik

Als men tomaten uit blik uit Zuid-Italië koopt, is het waarschijnlijk dat de georganiseerde misdaad er de hand in heeft gehad om ze van de boerderij naar het schap van de supermarkt te krijgen. 

De maffia heeft een groot deel van de agrarische sector in Italië in de greep, en het is een big business die miljarden euro's aan de jaarlijkse omzet toevoegt. Hoe kan de maffia al dit geld verdienen als tomaten in blik zo goedkoop zijn? The Guardian ging op onderzoek.


Het nutteloze feitje van de dag: snelle stunts

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Voor de FOK!kers die handig zijn met een auto is het volgende record misschien interessant! Want wist je Paul Swift vorige maand een bijzonder record neerzette. Hij deed vijf stunts met een auto in een tijd van 75,2 seconden, een nieuw wereldrecord. Succes met oefenen!

Het nutteloze feitje van de dag: recept van het wasmiddel

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het wasmiddellenmerk Persil zullen velen van de lezers hier wel kennen, maar wist je dat het vernoemd is naar wat erin zit? De naam van het bekende wasmiddel is afkomstig van de twee voornaamste ingrediënten in de oorspronkelijke samenstelling van het middel: per van perboraat (meer bepaald natriumperboraat) en sil van silicaat (meer bepaald natriumsilicaat).

Het nutteloze feitje van de dag: recept van het wasmiddel (WikiCommons/Zandcee)
Het nutteloze feitje van de dag: recept van het wasmiddel (WikiCommons/Zandcee)

Het nutteloze feitje van de dag: Een nieuwe Tweede Kamer

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het Binnenhof is op dit moment een grote bouwput, maar wist je dat er begin vorige eeuw al grootse plannen waren voor een nieuw Tweede Kamergebouw? De Kamerleden klaagden destijds over gebrek aan ruimte waar ze konden werken, dus werden in 1919 diverse architecten benaderd om een uitbreiding van het Kamergebouw te ontwerpen. Vooral de ontwerpen van rijksbouwmeester Daniël Knuttel en Hendrik Petrus Berlage waren opzienbarend.

Knuttel ontwierp een futuristisch gebouw met een wolkenkrabber van bijna 100 meter en Berlage koos voor een lange smalle toren als blikvanger van het nieuwe Kamergebouw. De bijzondere ontwerpen waren indrukwekkender dan de Kamerleden verwacht hadden en de te verwachten kosten waren met 6 miljoen gulden voor die tijd wat te gortig. Dus toen de Raad van State aanbood dat de Kamerleden enkele van hun ruimtes konden gebruiken, verdwenen de bijzondere plannen in een la.

Uiteindelijk zou er begin jaren '90 alsnog een nieuwe Tweede Kamer geopend worden. Wel eentje die er totaal anders uitzag dan de heren Knuttel en Berlage voor ogen hadden.

Marokko's race tegen de klok, het zoeken naar overlevenden

Voor de inwoners en reddingsteams in Marokko is de tijd aan het dringen. Na de aardbeving op vrijdagavond 8 september zijn er nog steeds veel mensen vermist. Saad en Rogier, twee Nederlandse reddingswerkers, zijn ook betrokken bij de zoektocht in rampgebied, samen met labradors Flash en James. Helaas wordt de kans steeds kleiner dat ze nog mensen levend onder het puin zullen vinden.

Nieuwsuurverslaggever Ties Brock was na de aardbeving ter plaatse en volgde de zoektocht naar overlevenden. 

Waarom Wagner een bierbrouwerij in Afrika begon

De meeste Wagner-bedrijven in Afrika zijn gericht op natuurlijke hulpbronnen zoals goud, diamanten en hout. Maar in 2022 startte de Russische paramilitaire groep een brouwerij in de Centraal-Afrikaanse Republiek en gebruikte deze als een manier om met de Fransen te concurreren in de grotere strijd om invloed op het continent tussen Rusland en het Westen.

0:00 Wagner's brandstichting van Castel
1:14 Online influencers
2:59 Wagners brouwerij
3:40 Wat volgt hierna?

Het nutteloze feitje van de dag: een bijzonder eiland

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Zoals jullie hier eerder konden lezen is uw redacteur dol op geografische feitjes dus vandaag hebben we er weer eentje. Wist je namelijk dat er in Canada een bijzonder eiland te vinden is? Het René-Levasseur eiland is namelijk groter dan het meer waar het in ligt, een niet alledaags verschijnsel. Het eiland is 2020 vierkante kilometer groot en het Manicouagan Reservoir, het meer waar het eiland zich in bevindt, is 1.942 vierkante kilometer. Her bijzondere geheel heeft niet voor niets de bijnaam het 'oog van Quebec'.

Manicouagan Reservoir met het René-Levasseur eiland (WikiCommons/NASA Earth Observatory)
Manicouagan Reservoir met het René-Levasseur eiland (WikiCommons/NASA Earth Observatory)

Het nutteloze feitje van de dag: Meer akkerland

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Akkerbouw is een prominent onderdeel van de agrarische sector in Nederland. Wist je dat het akkerbouwareaal dit jaar gegroeid is? "Het akkerbouwareaal is in 2023 met 14,4 duizend hectare toegenomen tot 549 duizend hectare. Het areaal tarwe nam het sterkst toe, maar ook zaaiuien en peulvruchten werden meer geteeld dan in 2022. Aardappelen, suikerbieten en snijmaïs zijn in 2023 minder geteeld. Ondanks de stijging in 2023 is het totale areaal akkerbouwgewassen ten opzichte van 2000 met ruim 13 procent afgenomen. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2023 van het CBS."

Bron: CBS
Bron: CBS

'Mogen demonstranten de snelweg bezetten?'

Van boerenprotesten tot klimaatdemonstraties, we demonstreren wat af in Nederland. En hoewel demonstreren een mensenrecht is, kunnen sommige protesten de openbare orde flink verstoren. Wat mag je eigenlijk allemaal wel en niet als demonstrant? En wanneer gaat de overheid te ver in het inperken van het demonstratierecht? Rechtswetenschapper Noor Swart (Rijksuniversiteit Groningen) legt in deze video van Universiteit van Nederland uit hoe het precies zit met het Nederlandse demonstratierecht. Waarom mogen demonstranten eigenlijk veel meer dan we denken? 

0:00 Wat is het demonstratierecht?

1:19 Wat mag je wel als demonstrant?

2:56 Wat mag je niet als demonstrant

3:34 Welke regels gelden er voor demonstraties?

4:43 Waarom is het demonstratierecht moeilijk hanteerbaar in de praktijk?

5:47 Is het demonstratierecht achterhaald?

Biograaf Elon Musk: 'Hij is verslaafd aan drama en een echte control freak'

Elon Musk, baas van bedrijven als Tesla, SpaceX en X, is een van de meest invloedrijke en onvoorspelbare CEO's ter wereld. De biograaf van Musk, Walter Isaacson, bracht twee jaar door aan de zijde van de miljardair om meer te leren over zijn leven en leiderschapskwaliteiten.

In dit volledige, uitgebreide interview met de Wall Street Journal geeft hij een kijkje in de psychologische strijd van de Tesla CEO, zijn bedrijfsstrategieën en hoe het is om zijn 'demon-modus' te ervaren.

0:00 De 'meerdere persoonlijkheden' van Musk
1:15 Toegang tot Musk
4:26 Musks jeugd en vader
7:36 Musk verliest zijn zelfbeheersing
9:58 Musk's 'demonen-modus'
15:17 Musk vergeleken met Steve Jobs
17:32 Negatieve feedback en het algoritme
20:10 Musks geopolitieke macht door Starlink
23:33 Waarom Musk Twitter wilde hebben
27:03 Wordt Musk net als zijn vader?

Het nutteloze feitje van de dag: Twee vuurtorens op Texel

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Al eerder kon je hier lezen over de Eierland, de vuurtoren op Texel, maar wist je dat het eigenlijk twee vuurtorens zijn? In 1864 kreeg Texel na jaren van vragen eindelijk een eigen vuurtoren. In de jaren ervoor waren er tientallen schepen vergaan dus de vraag om een lichtbaken was zeer terecht. Aan het eind van de oorlog tijdens de opstand van de Georgiërs raakte de Eierland zwaar beschadigd. In plaats de schade aan de toren te herstellen werd er besloten een muur om de bestaande toren te bouwen en een nieuwe bovenbouw te plaatsen. De Eierland kreeg daardoor een nieuwe, dikkere vorm en als je tussen de nieuwe buitenmuur en de oude toren loopt kun je de oorlogsschade aan de oude toren nog steeds goed zien.

Wat gebeurt er in Oekraïne achter de Russische gevechtslinies?

De oorlog in Oekraïne speelt zich niet alleen af aan het front, maar ook ver daarachter. Nieuwsuur analyseert in deze video de beslissende strijd om artillerie, logistiek en drones.

Verantwoording over dit onderzoek van Nieuwsuur is hier te lezen.

00:00 Intro
00:46 Een langverwacht offensief
03:31 De artillerie-oorlog
09:00 De logistiek
13:31 Drones in Rusland

Het nutteloze feitje van de dag: Rigoureuze plannen voor Den Haag

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden kon je hier lezen over de plannen voor Amsterdam van Amerikaanse verkeerskundige David A. Jokinen, maar wist je dat hij voor Den Haag ook verregaande plannen had? In de oorlog was de wijk Bezuidenhout zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen en omdat de wijk naast station Den Haag Staatsspoor (de plek waar later Den Haag CS verrees) lag kon deze plek een belangrijke functie krijgen wat betreft mobiliteit. De wederopbouw van de wijk en haar omgeving liet echter lang op zich wachten en de creatieve Jokinen zag zijn kans schoon.

Eén van de hoofdpunten van het plan van de Amerikaan was het einde maken aan de twee hoofdstations in Den Haag. Jokinen koos ervoor dat station Staatsspoor zou verdwijnen en dat het Hollands Spoor de functie van centraal station zou gaan vervullen. Hierdoor ontstond er aan de rand van de wijk Bezuidenhout ruimte voor een snelweg door de stad naar Scheveningen. Ook dacht hij dat een monorail voor de extra OV-verbindingen nuttig zou zijn. Jokinen was dol op monorails omdat ze boven de wegen aangelegd konden worden en zo geen ruimte van automobilisten innamen.

Jokinen had zich duidelijk niet helemaal in de situatie in Den Haag ingelezen want er waren inmiddels al plannen door de stad zelf gemaakt die in een vergevorderd stadium van goedkeuring waren. Daarbij werd juist station Staatsspoor het belangrijkste station. Wel haalde een deel van het plan van Jokinen alsnog het definitieve plan. De autoweg die Jokinen voor ogen stond, is deels gerealiseerd in de vorm van de Utrechtsebaan.

Het nutteloze feitje van de dag: beroemde hagelslag

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie heeft het niet als broodbeleg gegeten, VENZ? Hagelslag, kwinkslag, chocopasta enzovoort, wie kent het niet? Maar wist je dat de naam VENZ afstamt van de oprichter van het bedrijf? In 1890 startte Hendrik de Vries een groothandel in chocolade en suikerwerk en de naam VENZ was een samentrekking van 'de Vries EN Zonen'.

37,5 miljard aan 'fossiele subsidies'. Hoe dan!?

"Meer vervuilen, minder betalen? Grote vervuilende industrieën zouden jaarlijks zo'n 37,5 miljard euro aan belastingvoordelen hebben. Dat berekenden milieuorganisaties in een nieuw rapport. Ofwel, tientallen miljarden aan 'fossiele subsidies'. Dat vraagt om een uitleg. Geen sexy onderwerp, maar wel een belangrijke. Want eerlijk, de klimaataanpak en die hele energietransitie gaat voor een groot deel gewoon over geld. Een taai onderwerp over belastingen dus, maar Devran en Emil kunnen het wél leuker maken", NOS op 3 zet het op een rijtje.

Het nutteloze feitje van de dag: Tennissen in de Efteling

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de Efteling tegenwoordig natuurlijk als pretpark, maar wist je dat je er vroeger ook een balletje kon slaan op de tennisbanen? Het attractiepark vond zijn oorsprong in de Kaatsheuvelse R.K. Sport- en Wandelpark de eerste vorm van recreatie op de huidige locatie van de Efteling. In de beginjaren waren er meerdere sportvelden maar weinigen hielden zo lang stand als de tennisvelden van TC Boemerang.

In 1952 werd TC Boemerang opgericht om op de destijds nieuw aangelegde banen in clubverband te kunnen spelen. De club kende goede en slechte tijden maar in 1984 verhuisde de club naar een ander sportpark in Kaatsheuvel en kon de Efteling het terrein gebruiken voor attracties. Tegenwoordig vind je Fabula op de plek waar vroeger de tennisbanen lagen.

De voormalige tennisbanen van de Efteling, bovenin zie het oude Spookslot nog liggen (Bron: Eftepedia)
De voormalige tennisbanen van de Efteling, bovenin zie het oude Spookslot nog liggen (Bron: Eftepedia)

81 jaar getrouwd, gefeliciteerd!

Een Canadees echtpaar uit Nova Scotia, beiden ouder dan 100 jaar, vierde onlangs hun 81e huwelijksjubileum, en is nog steeds gelukkig met elkaar.

Anne, 101, en Charles, 102, ontmoetten elkaar meer dan tachtig jaar geleden voor het eerst op een kerkdans. Nu wonen ze nog steeds samen in het huis dat ze bijna 77 jaar geleden hebben gekocht. Charles houdt nog steeds van tuinieren en geniet van zijn thee, terwijl zijn liefje naast hem breit. 

Het nutteloze feitje van de dag: Appelpopje

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vanavond gaat in Tiel Appelpop van start, en vandaag en morgen worden zo'n 150.000 bezoekers op de Waalkade verwacht. Maar wist je dat het niet altijd zo druk was? In 1992 was de eerste editie van het muziekfestival, dat bedoeld was als toetje van het fruitcorso. De 13 bands trokken een paar honderd bezoekers en het geheel had nog niet veel om het lijf. Langzaam groeide het festival aan de Waal naar wat het nu is. Appelpop is zelfs zo groot geworden dat het muziekfestival en het corso niet meer in hetzelfde weekend plaatsvinden, onder meer vanwege de grote drukte in de stad. Dus je kunt nu dit weekend genieten van Appelpop en het volgende weekend van het mooie Fruitcorso van Tiel.

Het nutteloze feitje van de dag: Met de trein naar Scheveningen, het kon

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Naar het strand met de trein, het kan tegenwoordig nog in Zandvoort maar vroeger kon dat op veel mee plekken in ons land. Wist je dat er bijvoorbeeld vroeger een spoorlijn lag naar Scheveningen die eindigde op Station Scheveningen Kurhaus? Op 1 mei 1907 opende het treinstation en nadat er in 1908 een rechtstreekse treinverbinding kwam met station Rotterdam Hofplein, vonden veel Rotterdammers via het spoor hun weg voor een dagje strand.

Tijdens het laatste deel van de Tweede Wereldoorlog legden de Duitse bezetters de spoorlijn stil omdat station Scheveningen in het Sperrgebiet van de Atlantikwall lag. Vanaf 1947 werd de lijn weer in gebruik genomen maar in 1953 werd de lijn naar de badplaats stopgezet waarna het prachtige station helaas werd afgebroken.

Station Scheveningen Kurhaus (WikiCommons/Het Utrechts Archief - Nederlandse Spoorwegen)
Station Scheveningen Kurhaus (WikiCommons/Het Utrechts Archief - Nederlandse Spoorwegen)

Misschien ook interessant?
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.