special
Interview met Mammoth Weed Wizard Bastard
review
Happy Death Day
review
Dishonored: Death of the Outsider
review
Pokkťn Tournament DX
special
[eSports] eSporter Allert racet naar F1 finale
review
Blu-ray: Bleed for This
FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, Trump dreigt met het sluiten van kritische TV-zenders, nu Google ook extreem linkse sites blokkeerd is het een probleem, de Britse pers is rechts aldus Owen Jones van The Guardian, vrouwen zijn 'hogere wezens' aldus de interpretatie van Vice van een onderzoek van de universiteit van Zürich en volgens Apple's vice-president (een zwarte vrouw) van diversiteit kunnen twaalf blanke mannen met blauwe ogen ook een diverse groep zijn.

Zo zagen we Britney Spears nog nooit

We kennen Britney Spears vooral van haar muziek, weinig verhullende kleding en bijzondere uitspattingen. Maar gisteren liet de Amerikaanse zangeres zich van een hele andere kant zien. Terwijl ze genoot van een stukje klassieke muziek zien we haar schilderen. Spears houdt van kleurrijke schilderijtjes en bloemetjes zo weten we nu eindelijk!

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, twee Canadese professoren zijn trots op het feit dat ze liegen tegen studenten om ze een SJW-'vak' te laten volgen, afgelopen mei hebben wiskunde docenten in het voortgezet onderwijs hetzelfde gedaan, volgens professor Angela Putman is hard werken 'witte ideologie', BLM 'studenten' stoppen ACLU's "Free Speech Event" want vrijheid is blijkbaar 'White Supremacy', protesteren op de universiteit van Wisconsin zal leiden tot het wegsturen van de studenten die hier aan meedoen en de FBI Terrorism Unit classificeert 'black identity extremist' als een potentieel gevaar.

Amsterdam Huilt

Vrijdag stond De Wereld Draait Door in het teken van het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. De uitzending werd ingeleid door Glennis Grace, die een puike nieuwe versie voordroeg van Amsterdam Huilt, de klassieker van Rika Jansen alias Zwarte Riek alias de Jordaanprinses.

Amsterdam Huilt gaat oorspronkelijk over het verlies van een groot deel van de Joodse buurt in de Tweede Wereldoorlog. Het wordt gezongen zoals door een chazan: de voorganger in een Joodse gebedsdienst.

Deze rol neemt Grace met onvervalst Amsterdams accent op zich, begeleid door accordeon, waarna ze met koor het refrein zingt. De tekst is uiteraard aangepast aan het verlies van de burgervader.

Hieronder de versie uit DWDD, en daaronder het origineel van Zwarte Riek uit 1964.

FOK!-user loopt forse stormschade op

De storm is nog niet voorbij of de eerste meldingen van schade rollen al binnen bij de FOK!-redactie. Het eerste geval van stormschade werd gisteravond al gemeld als reactie onder het weerbericht. Fukke_Fappesma zet normaal zijn 3 sierflessen met kunstbloemen binnen als het gaat stormen, maar gisteravond was hij helaas te laat en is 1 van de 3 flessen omgewaaid en gesneuveld. De raming van de schade is zo'n 1,50. Gelukkig waren de in de fles staande (en nu op de grond liggende) kunstbloemen nog heel.

We overwegen om een actie op te zetten zodat Fukke in plaats van een duo weer een trio sierflessen heeft. Maar waarschijnlijk heeft dat weinig zin, het zou ons niet verbazen als de flessen onvervangbaar zijn.

Stormschade
Stormschade

Update 10:42 uur
Zouist ontvingen wij onderstaande foto van de onherstelbare schade. RIP fles. 

De gesneuvelde fles en zijn nabestaanden (Foto: Fukke_Fappesma)
De gesneuvelde fles en zijn nabestaanden (Foto: Fukke_Fappesma)

Elon Musk's nieuwe BFR? Busted!

Eerder deze week gaf Elon Musk, die van Paypal, Tesla, SpaceX, Hyperloop (ook busted, meermaals) en the Boring Company een presentatie over zijn nieuwe raketsysteem, voornamelijk bedoeld voor reizen van en naar Mars.

In die presentatie gaf Musk echter ook aan dat hij wel een idee had om dezelfde raket in te zetten voor personenvervoer van stad naar stad. Gewoon op aarde. Zo zou je binnen hooguit een uur, maar vaak al binnen een half uur, naar elke stad op de wereld kunnen reizen. Alles voorzien van een gelikte conceptvideo en vergezeld door het oooohhhh en ahhhhhhhh van de aanwezige Musk-adepten.

En dus vroeg ik thunderf00t dit plan eens nader te bekijken, wat leidde tot onderstaande video waarin hij uitlegt waarom dit plan mogelijk Musk's domste plan is én waarom het praktisch, economisch en realistisch onuitvoerbaar is.

Blade Runner ťťn racistische, seksistische bende!!!

Blade Runner. De een vindt 'm geweldig (in welk van de vier uitvoeringen dan ook), de ander vindt 't een van de saaiste films ooit gemaakt. Feit is dat de film een enorme (cult)following heeft en dat de film van grote invloed is geweest op latere films.

Met de aankomende premiere van het vervolg op de film, Blade Runner 2049, moet alleshatende feministe Anita Sarkeesian, de filmklassieker uiteraard onderuit halen, want racisme en seksisme.

En Andy Warski en zijn broer Chris hebben daar zo hun mening over.


Wie kan de uitspraken van Anita Sarkeesian uitzitten zonder te facepalmen?

Vier overwinning Verstappen met Max Menu in de snackbar

Hoe beter de overwinning van Max Verstappen in Maleisië te vieren dan met een bak friet/patat* met daarop een racewagen gemaakt van frikandellen? Dat moet een snackbarhouder in Winterswijk gedacht hebben.

Eigenaar Laurens Tenbergen van snackbar Het Pelkhuisje knutselde in een creatieve bui van een frikandel een 'kopie' van de Red Bull-bolide van Verstappen. De hongerige fans kunnen zich dus naar de Achterhoek begeven voor dit knap staaltje fastfood.

*doorhalen wat niet van toepassing is, maar natuurlijk is het friet en niet patat.

1 oktober #wereldvanallesenogwatdag

Het is vandaag 1 oktober en er wordt vandaag van alles gevierd. We zetten ze even op een rijtje. 

  • Stoppen met roken dag. Vandaag is de aftrap van Stoptober
  • Wereld vegetariër dag. Werd voor de eerste keer georganiseerd in 1977 door de North American Vegetarian Society. 
  • Internationale dag van de koffie. 
  • Wereld Sake dag. Sake is een soort wijn die van rijst wordt gemaakt. Het productieproces valt nog het meest te vergelijken met het brouwen van bier. 
  • Internationale muziek dag. Werd voor het eerst georganiseerd in 1975 door de 'International Music Council', een adviesraad van de UNESCO. 
  • Internationale dag van de ouderen. Uitgeroepen door de Verenigde Naties op 14 december 1990.
  • Asjoera. De tiende dag. Een Islamitische feestdag. De achtergrond is het lezen waard. 
  • Less than perfect day. De dag om te accepteren dat het oké is om niet perfect te zijn. 

Fijne videoclip van poppunkband Ink Bomb

Toen eind vorig jaar de eerste EP van de Nijmeegse band Ink Bomb op de mat viel werd het al snel duidelijk dat dit toch wel een erg leuk bandje was waarvan we graag wat meer zouden willen horen. Wat wij van die EP dachten kun je hier teruglezen. Het was dan ook niet echt verrassend te noemen dat de Invincible Summer EP binnen de kortste keren uitverkocht was.

Ink Bomb (Foto: Arian Stoetzer)
Ink Bomb (Foto: Arian Stoetzer)

Jaco Pastorius stierf een trieste dood

Dertig jaar geleden deelde een New Yorkse uitsmijter een dreun uit aan een zwerver. Die had geprobeerd de deur van een nachtclub in te trappen waar hem de toegang was geweigerd. Het bleek om de aan lager wal geraakte en manische depressieve bassist Jaco Pastorius te gaan. Hij raakte in een coma en overleed op 21 september 1987, 35 jaar oud.

In z'n nadagen sliep Pastorius wel eens in het park, z'n afgetrapte fretloze Fender Jazzbass meezeulend. Die werd op een gegeven moment gejat terwijl hij z'n roes uitsliep. Nadat het instrument jaren later opdook kocht Metallica-bassist Robert Trujillo deze zogeheten Bass of Doom terug voor de familie van Pastorius. Trujillo produceerde onlangs de documentaire Jaco over deze bijzondere bassist. Hieronder zie je de trailer.

Tekst loopt door onder de video

Pastorius was een van de musici die het instrument naar een hoger plan tilden, vooral door zijn gebruik van de fretloze basgitaar. In plaats van via metaal wordt de snaar op dit type basgitaar - net als bij de contrabas - direct door de vinger op het hout geïntoneerd, wat een bijzondere zingende klank oplevert.

Pastorius leerde zichzelf bas spelen, en speelde met onder meer gitarist Pat Metheny, voordat hij op toetsenist Joe Zawinul van jazzrockgroep Weather Report afstapte en zei: "Ik ben Jaco Pastorius en ik ben de beste bassist ter wereld". Het nummer 'Havona' van de plaat Heavy Weather (1977), met vanaf 2:34 een bassolo, is een mooi voorbeeld van zijn werk met deze groep. Wayne Shorter uit de band van Miles Davis speelt sopraansaxofoon.

Maar Pastorius gebruikte ook vaak flageoletten, waarbij de snaar op bepaalde plekken niet wordt ingedrukt maar alleen aangeraakt. Hierdoor worden hogere tonen uit het zogeheten harmonische spectrum geproduceerd. Het beste voorbeeld is het nummer 'Portrait of Tracy' van het soloalbum Jaco Pastorius uit 1976.

Pastorius kon echter ook lekker hard grooven. Bijvoorbeeld in het nummer 'Kuru / Speak Like a Child', ook van zijn soloplaat, met Herbie Hancock - tevens uit de band van Miles - op piano.

Een typisch maf Pastoriusnummer is 'Teen Town', tevens van Heavy Weather. Hierin speelt Pastorius ook drums. Het is gebaseerd op een aantal snelle basriffs van laag tot hoog, die door bassisten tot op de dag van vandaag tot vervelens toe worden gespeeld om te proberen te laten zien wat ze kunnen.

Pastorius is vaak gekopieerd door notenvreters voor wie muzikaliteit bestaat uit zo snel mogelijk spelen (maar zoals ik een stonede hippie eens hoorde zeggen: "Playing fast is just like playing slow, except that you're doing it faster").

Jaco was echter uniek en deed z'n eigen ding. We sluiten af met een bassolo tijdens een concert in Duitsland, waarbij Pastorius al in 1978 een loopstation gebruikte. Zoals gezegd was de bassist manisch depressief, en onderstaande kun je wellicht zien als een voorbeeld van de manische Pastorius. Hij is wel eens omschreven als de Jimi Hendrix van de basgitaar, en dat is hier goed te zien. Hij laat z'n versterker op een gegeven moment dan ook flink over z'n nek gaan.

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, Ben Shapiro is blijkbaar een nazi, de politie grijpt eindelijk eens in bij gewelddadige protesten tegen Shapiro's verschijning in Berkeley, immigranten in Zweden krijgen les over seks, gezondheid en 'gender issues', bloed op jezelf krijgen tijdens het verkrachten van iemand is blijkbaar traumatisch, John McDonnell (Labour) gelooft niet in democratie en wil de macht grijpen door middel van een opstand, Bungie verwijdert een skin uit Destiny 2 vanwege 'kekistan' vergelijkingen, ze hebben zelfs spijt betuigd voor het programmeren van de skin, in Tunesië mogen vrouwen eindelijk trouwen met non-moslims en tenslotte; de president van Venuzuela vindt dat hongerige burgers maar Flappie's moeten gaan kweken.

Misschien ook interessant?
review
Danganronpa V3: Killing Harmony
review
Mary Skelter: Nightmares
review
Interview + Concertverslag: Brant Bjork (feat. Sean Wheeler)
special
Vijf nieuwe series die je eigenlijk niet mag missen
review
NHL 18
review
Stronger
©FOK.nl e.a.