special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


[EK24] Voetbalsupporters met humor ItaliŽ - AlbaniŽ: 0-1

EK24 - Italië tegen Albanië. Dat is toch wel een beetje als Goliath tegen David. Dus wat doe je als supporter van de voetbaldwerg van de Balkan? Je gaat over tot de ultieme provocatie van de fans van de tegenstander. De beelden spreken voor zichzelf.

.

"Bladerunners" gaan Britse lage emissie zones te lijf

In Nederland gaan de nul of lage emissie zones de komende jaren uitgebreid worden. Volgend jaar bijvoorbeeld in veel steden voor bestelauto's. In het Verenigd Koninkrijk is er inmiddels een behoorlijke weerstand tegen de lage emissie zones, ULEZ, en worden deze nogal grof bestreden.

Op X, het voormalige Twitter, tonen verschillende van deze bladerunners hoe ze de zaag zetten de palen die gebruikt worden om de ultra lage emissie zones te handhaven. De camerapalen worden met accuzaagmachines doorgezaagd, omgeduwd, en met verf bewerkt. Vervolgens kan iedereen zonder gevolgen deze plek passeren zonder aan de emissie vereisten te voldoen en zonder een boete te ontvangen.

Drijfveer voor deze bladerunners zijn de hoge kosten die het systeem veroorzaakt, zo zeggen ze. Vooral mensen die zich geen schone auto kunnen veroorloven worden hard geraakt door de boetes. In de huidige tijd waarin het in het land economisch niet zo best gaat, is dit blijkbaar een pijnpunt voor een groep Britten.

Nieuwe Biden campagne clip zet Trump voor schut

Eindelijk heeft het Biden campagneteam de gevoelige snaar van veel Republikeinen gevonden, ze hebben een compilatie gemaakt van diverse filmpjes waarin Trump zichzelf telkens tegenspreekt.

Kenny Hesse analyseert de nieuwe campagneadvertentie van Biden waarin Donald Trump door het slijk wordt gehaald door zijn eigen woorden tegen hem te gebruiken. De clip laat een duidelijk contrast zien tussen de twee presidentskandidaten. Enjoy!

Fun met Funda #297: vrijstaand huis voor minder dan 2 ton

"Een huis is niet meer te betalen" hoor ik bijna dagelijks. Maar wederom hebben we een zacht geprijsd huisje gevonden. Wat dacht je van deze vrijstaande woning voor net geen twee ton!

In het Groningse Grijpskerk vinden we een "karakteristieke vrijstaande woning uit 1895!", zo schrijft de makelaar. Het is ook nog eens gedeeltelijk geïsoleerd en voorzien van dubbele beglazing, dus het energielabel is "D" ook nog niet zo heel slecht.

Als je van eenvoud houdt, dan zal deze woning helemaal je ding zijn en kun je er snel intrekken. En anders zijn er volop mogelijkheden heden voor de handige klusser.

Grijpskerk is een dorp met een NS station en alle noodzakelijke voorzieningen zoals een supermarkt, school en de tegenwoordig in dorpen vaak ontbrekende bakker, slager en groenteboer. Wat wil je nog meer?

Hoe de magie van Disney tot leven komt

Lanny Smoot is misschien wel de meest productieve uitvinder van Disney. Hij is de man achter enkele van de meest geavanceerde technologieën van het bedrijf: van ‘Star Wars’-lichtzwaarden tot ‘magische’ vloeren.

In Disney’s lang geheim gehouden R&D-lab, werkt hij aan toffe technische creaties die cruciaal zijn voor Disney’s investeringen van zo'n $60 miljard in de divisie waar ook de themaparken bij horen. 

WSJ krijgt van Smooth een kijkje achter de schermen van zijn lab en de technologie die de volgende magische attractie voor de Disney-parken zou kunnen worden. 

Hoofdstukken:
 0:00 Disney’s R&D-laboratorium
 1:10 Hoe ideeën ontstaan
 2:36 Het lab verlaten
 5:03 Creaties testen
 7:09 National Inventors Hall of Fame

Waarom zijn Nederlanders zo lang?

200 jaar geleden waren Nederlanders nog een van de kleinste volkeren van Europa. Nu zijn we de langste mensen op aarde. Hoe hebben wij zo'n groeispurt gemaakt? Hierbij spelen veel factoren een rol. Gert Stulp, socioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt je welke dit zijn. Van het drinken van melk tot aan de invloed van onze genen. 

0:00 Hoe zijn Nederlanders zo lang geworden?
0:20 Beter voedsel, minder ziektes, kleinere gezinnen
0:50 Gelijkere samenleving zorgt voor langere mensen
1:10 De verhouding tussen rijkdom en je lengte
1:55 Nederlanders eten veel kaas en drinken veel melk
2:40 Niet iedereen kan melk verteren, maar wij wel
3:10 Bepalen je genen hoe lang je wordt?
3:30 Katholieken blijven kleiner dan protestanten
4:20 In gelijke omstandigheden bepalen je genen je lengte

'Het grootste kind ter wereld'

Jase, officieel het langste kind ter wereld, is een lieve 10-jarige jongen die maar liefst 1,80 meter lang is door een aandoening die Acromegalie heet en ook wel Gigantisme wordt  genoemd. Deze aandoening houdt in dat het lichaam van Jase te veel groeihormonen aanmaakt door een goedaardige tumor in de hypofyse, waardoor hij veel sneller groeit dan een gemiddeld kind van 10 jaar. Jase groeit elk jaar 5 centimeter en zal dat blijven doen, tenzij hij een operatie ondergaat aan zijn hypofyse, waardoor hij niet verder kan groeien. Hoewel hij tegen een operatie is, is een van de dingen die Jase zo leuk vindt aan zijn conditie hoe ver hij boven zijn leeftijdsgenootjes op school uitsteekt, vooral tijdens voetbalwedstrijden.

WWII veteraan tegen Zelenskyy: "You are my hero"

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy deelde donderdag een emotioneel moment met een veteraan tijdens een D-Day ceremonie in Normandië, Frankrijk.

De veteraan, die ook de Canadese premier Justin Trudeau ontmoette, kuste Zelenskyy's hand en vertelde hem dat hij de "redder van het volk" was. Waarop Zelenskyy de man een knuffel gaf en zei: "Jij hebt Europa gered".

De vergeten oorlog in Sudan

Door het uitbreken van een burgeroorlog in Sudan verkeren na een jaar zo'n 25 miljoen mensen in nood. Toch horen we weinig over deze humanitaire ramp in de media. NOS op 3 legt in onderstaande video uit wat er aan de hand is in het Afrikaanse land.

00:00 Intro

 01:53 Wat is er aan de hand in Soedan?

 05:50 De machtsstrijd in Soedan

 09:10 De invloed van andere landen

Vliegende reuzenspin verspreidt zich langs oostkust VS

Aan de oostkust van de VS verspreidt zich een opvallende niet-inheemse spinnensoort, zo schrijft CBS News. De Joro-spin verspreidt zich snel en zal niet meer verdwijnen schrijven wetenschappers in een onderzoeksverslag.

Nog maar drie jaar geleden zag David Coyle voor het eerst wat na een snelle verificatie een Joro-spin bleek te zijn in zijn achtertuin. De wetenschapper begon gegevens te verzamelen over het diertje. "Ik liep langs de rand van het bos en zag dat ze overal waren", herinnert Coyle zich. Bijna elke twee meter vond hij een exemplaar.

Voor de onderzoeker van de Clemson University was het aanleiding om verder onderzoek te doen naar de verspreiding van de Joro, een grote gele spin met een geel en grijs achterlijf. In een eind vorig jaar gepubliceerd onderzoek deelden Coyle en zijn medewerkers de resultaten van hun onderzoek met als conclusie: “deze dingen zijn hier om te blijven”, zei Coyle. En dat niet alleen, ze verspreiden zich ook nog eens als een lopend vuurtje.

Verspreiding
Modellering van de habitat van de diertjes, waarvan vrouwelijke exemplaren een poot-spanwijdte van wel 10cm kunnen hebben, toonde vervolgens dat deze spin het grootste deel van het oosten van de VS zal kunnen bewonen. Het bleek dat de omstandigheden in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied in Azië heel goed overeenkomt met een groot deel van Noord-Amerika.

Het verspreidingspatroon van de Joro-spin suggereert dat deze voornamelijk wordt bestaat uit natuurlijke verspreidingsmechanismen, waaronder een soort 'ballonvaren'. Dit laatste is een proces waarbij spinnen door de lucht bewegen door ragfijne draden los te laten om de wind te vangen en zo door de luchtite zweven. Maar ook mensen dragen bij aan de verspreiding. 

Het zwart-gele gevaar?
Vervolgonderzoek is nodig naar wat de gevolgen zijn van deze verspreiding.  Als de voorspellingen uitkomen,  dan is de kans groot dat inheemse spinnensoorten verdrongen worden, zoals in de huidige vindplaatsen al het geval is. Onduidelijk is nog of dit een gevaar kan vormen voor het ecosysteem in deze regio. Ondanks het opvallende en dreigende uiterlijk, zijn er in het geheel geen aanwijzingen dat de soort gevaarlijk is voor mensen. En wat de arachnofoben onder ons wellicht enigszins gerust zal stellen: ze hebben een voorkeur voor de buitenlucht, dus binnen zul je ze niet snel treffen. 

'Ik ben uit eigenliefde met mijzelf getrouwd'

Dannii is een body positivity influencer, ging viraal in 2023 voor haar Sologamie ceremonie. Ze besteedde $4000 aan een bruiloft met zichzelf en inspireert anderen om zelfliefde te accepteren. Ze kwam op het idee  om met zichzelf te trouwen vóór de COVID-pandemie, maar kon de bruiloft pas in 2022 houden. Haar ongewone ceremonie haalde een jaar later de krantenkoppen en daarmee een golf aan kritiek.

Ze legt haar keuze uit: "Voor mijn bruiloft heb ik een paar jaar in therapie gezeten om mezelf te vinden. Tijdens mijn reis naar zelfliefde stopte ik met drinken, stopte ik met seks, bracht ik veel tijd met mezelf door en nam ik mezelf mee op afspraakjes. Gewoon ontdekken wat ik zelf leuk vind." Danni benadrukt het belang van van jezelf houden en zegt: "Ik negeer alle haat en zal doorgaan met vrouwen inspireren en jonge meisjes laten zien dat van zichzelf houden het mooiste is dat ze kunnen doen."

Waarom vond je als kind niets lekker?

Kinderen zijn vaak moeilijke eters. Dat is frustrerend voor ouders, maar het had in de oertijd wél een hele belangrijke functie. Gertrude Zeinstra, voedingswetenschapper aan Wageningen University & Research legt voor Universiteit van Nederland uit welke functie dat was en hoe je je kind tóch nieuwe dingen kunt laten eten.

00:00 Waarom lusten kinderen niks?
00:21 Bitter en zuur betekent gevaarlijk!
01:12 Welke texturen zijn vies of lekker?
02:17 Wat voor rol spelen ouders?
03:37 Hoe kun je je kinderen verschillende smaken leren eten?

Fun met Funda #296: een bonk roest

"Een legering van ijzer met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Bij blootstelling aan de buitenlucht vormt zich geleidelijk een beschermende oxidelaag (patin)", aldus de beschrijving van cortenstaal volgens de bouwkundige encyclopedie Joost de Vree. In Utrecht is nu een huis te koop waar royaal gebruik is gemaakt van dit roestige materiaal, wat het een heel speciaal uiterlijk geeft.

Het is een "Steel Craft House, ontworpen door Zecc Architecten" zo staat te lezen in de Funda advertentie. Hoewel de foto's van de buitenkant anders doen vermoeden, oogt het interieur opvallend licht. Dit interieur, met ondermeer weggewerkte inbouwkasten, is op maat gemaakt voor deze bijzondere woning. En in contract met de stalen buitengevel, is het interieur uitgevoerd in een overdaad aan hout.

Het huis, gebouwd in 2003 en later uitgebreid, bestaat uit 3 woonlagen en heeft zelfs een tuintje. Dit unieke design huis is nu te koop, met een vraagprijs van €900.000,-. Zou jij er willen wonen, en is het die prijs waard?

Factcheck: zonnebrandcreme

Is een zonnebrandcrème met factor 50 effectiever dan een met factor 30? Wat is de houdbaarheid van een flesje zonnebrandcrème? Is het aan te raden om je huid langzaam te laten wennen aan de zon door middel van 'zonnetraining'? En klopt het dat er schadelijke stoffen in zonnebrandcrème zouden kunnen zitten, zoals online wordt beweerd?

Er gaat veel desinformatie rond over zonnebrandcrème en de werking ervan, Pointer Checkt heeft de wetenschappelijke feiten over zonnebrandcreme opgezocht.


Britse toeriste verbijsterd over gedrag Trump-aanhangers..

Stel, je bent een vrolijke Britse vrouw van oudere leeftijd, aan het sightseeing in New York. Je wandelt voorbij een mooi rechtbankgebouw en komt terecht tussen een groep Trump-supporters. Eerst lach je nog om een aantal domme opmerkingen totdat je wordt uitgescholden door MAGA-fans en je door de politie snel begeleid wordt uit de menigte omdat ze vrezen voor jouw veiligheid.

Nieuw: friet thuis laten bezorgen

Onlangs kwam Koen Wijn, radio presentator bij Omroep Brabant, tot de ontdekking dat hij bij thuisbezorgd.nl geen friet kon bestellen. Onder druk van vele klachten is de bezorgdienst inmiddels gezwicht en is er nu wel friet te vinden.

Koen had enorme zin in wat lekkere frieten. Tot zijn ontsteltenis bleek de categorie "friet" niet te bestaan in de app van de bezorgdienst. Na verder speuren vond de presentator wel een categorie "patat", die als een inferieur alternatief door bleek te gaan voor friet.

Met het door hem gepresenteerde radioprogramma "Wakker!" starte hij een campagne op, om zoveel mogelijk mensen te laten klagen over het gebrek van deze dienst. Hoewel de klachten in eerste instantie werden afgewimpeld, is de maaltijdbezorger inmiddels gezwicht voor de druk: de categorie "friet" is toegevoegd!

'Russische soldaten komen na hun dood op het slagveld weer tot leven'

Artemiy Vladimirov, aartspriester van de Russische Orthodoxe kerk legt in een interview uit dat soldaten die voor Rusland op speciale missie zijn in Oekraïne de dood niet hoeven te vrezen. Met een beetje mazzel zal de heilige Lucas verschijnen om de aan flinters geschoten soldaten weer tot leven te wekken en te herenigen met hun dierbaren. 

Israel-fan weggejaagd met waterpistool in Rotterdam

Een man met een Israel-vlag was niet welkom in de "liberated zone" bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam

Met een waterpistool en rennende mannen werd hij weggejaagd. Wat vind je hier van?

Kijken in een kernreactor (1961)

Hoe gaat het er aan toe in een kerncentrale? In 1961 nam men al een uitgebreid kijkje bij het reactorcentrum Nederland in de duinen bij Petten. Hier stond een al in gebruik genomen kleine reactor, bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van bedieningspersoneel. We zien onder meer de opbouw van de kern van de reactor en de splijtstofelementen. 

Dit fragment komt uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en kan onjuiste, eenzijdige, of verouderde termen, opvattingen of uitdragingen bevatten.

'Zo zit de Europese Unie in elkaar'

We mogen volgende week weer stemmen, de stempas moet al binnen zijn.  Op 6 juni mogen we gaan stemmen voor het Europees Parlement. Maar waar gaan deze verkiezingen precies over? Waar stem je precies voor en op wie? 

Europa is ontzettend ingewikkeld, maar in deze video doet NOSop3 een poging je vanuit Brussel een beetje wegwijs te maken in dat Europese bos.

Gedicht van de dag door: ChevyCaprice

Vandaag komt het Gedicht Van De Dag door: ChevyCaprice

Slechte assie, geen vloei en tip
In de club dat is Gotu Jim
Een lelijk wijf, maar ja ze pijpt
Ewa ja dat is Gotu Jim
Ben weer te laat, te weinig tijd
Niet in de buurt dat is Gotu Jim
Maar in de stu, de hele man
Op de mic dat is Gotu King

Dat was hem weer tot de volgende keer
 
Bedankt ChevyCaprice
 
Heb jij een gedicht voor de frontpage? Stuur Paul een DM of PM!

'Zo moeder, zo dochter'

Catherine en Gabriella vormen een hecht moeder-dochter duo dat alles samen doet, van reizen en winkelen tot het continue dragen van dezelfde outfits. De reacties op hun sociale media-video's variëren van positief tot beschimpend, maar ze trekken zich weinig aan van kritiek. Hoewel de andere twee dochters van Catherina het eens zijn dat hun moeder en zus 'raar' gedrag vertonen vinden ze de relatie niet ongezond en voelen ze zich zeker niet verwaarloosd.

Militaire innovaties op het slagveld

Welke wapens en munitie sturen de VS naar Israël en Oekraïne om te helpen bij hun oorlogsinspanningen tegen Hamas en Rusland? Welke soorten wapens ontwikkelen en gebruiken de VS voor hun eigen verdediging?

Van Spice-bommen en 155 mm-granaten tot de USS Carney- en Sentinel-kernraketten: WSJ toont in onderstaande video verschillende militaire innovaties en techneken van over de hele wereld.

Hoofdstukken:

 0:00 Triton-droneboot

 7:18 M10 Booker-tank 

 15:40 Sentinel-kernraketten

 21:59 De USS Carney

 27:53 155 mm granaten

 34:49 GLSDB-raketsysteem

 41:42 Ruslands TOS-1A thermobarisch wapen

 48:03 Valkyrie XQ-58A AI-drone

 56:28 Mi-24 helikopters

 1:02:55 Russische kerntorpedo 

 1:09:03 Spice-bommen

Hoeveel zegt een DNA-test over je afkomst?

Je hebt het je vast weleens afgevraagd. Waar komt mijn familie vandaan? Misschien duik je dan in je stamboom of je familieregister om te achterhalen waar je familie precies vandaan komt. Maar helaas is dit niet voor iedereen mogelijk.

Nazaten van tot slaafgemaakten komen namelijk niet verder dan de plantages waar hun voorouders vandaan kwamen. Je zou kunnen denken dat ze een DNA-test kunnen doen via Ancestry, MyHeritage en 23andMe bijvoorbeeld. Maar helaas is dat niet zo simpel als dat het lijkt. Arwin Ralf, geneticus van het Erasmus MC, vertelt waarom dat lastig is en hoe hij dat wél mogelijk wil maken

Met dank aan Universiteit van Nederland

Bijzondere vaartocht onder Den Bosch

Nederland waterland: haast ons hele land is een rivieren delta. Bijna overal waar je komt is dan ook wel water waarop je een boottochtje kunt maken. Een bijzonder vaartochtje kun je maken in Den Bosch, waar je onder de stad door vaart.

De Binnendieze in de Brabantse hoofdstad dreigde in de vorige eeuw nog te worden gedempt, maar vormt nu een toeristische attractie die druk bezocht wordt door toeristen in de stad. YouTube kanaal Weet Je Dat Ook Weer vaart de route en vertelt over de historie van dit unieke vaarwater.

Fun met Funda #295: Herenhuis in Waalwijk

Deze keer hebben we een leuk optrekje gevonden in het leder- en schoenen stadje Waalwijk. Dit vrij riante pand uit 1912, aan de Grotestraat in het centrum van Waalwijk, is gebouwd in een variatie aan stijlen en inmiddels een beschermd rijksmonument.

Het pand werd ruim 100 jaar geleden gebouwd als directeurswoning voor de heer Timmermans, directeur van het destijds in Waalwijk gevestigde Noord-Braband Verzekeringen. De bestemming van het pand is nu "dienstverlening", dus behalve wonen zou je er ook een kantoor, praktijkruimte, B&B of andere zakelijke activiteit kunnen huisvesten.

Het pand kent veel bijzondere elementen zoals bijvoorbeeld een keuken met (heel veel) Delfts blauwe tegeltjes, een mooie schouw met potkachel, een antiek fornuis, en een entree onder een trapgevel. Er is zelfs een grote zolder waar de spanten in het zicht zijn gelaten.

Ook is er een tuin, nou ja, gezien de totale verstening kun je misschien beter van een ruime parkeergelegenheid spreken. Deze is aan de zuidkant van het gebouw gelegen, dus lekker warm in de zomer.

Vind je het wat? Het pand is nu te koop voor €875.000,-, toch mooi €75.000,- minder dan de oorspronkelijke vraagprijs. Het lijkt dus nog niet niet echt storm te lopen.

Hoe volkoren brood, vis en kauwgom een mens slimmer maken

Voor wie zijn hersenen beter wil laten functioneren heeft Renate de Groot, onderwijswetenschapper aan de Open Universiteit, wat voedingstips. Om zo goed mogelijk te kunnen functioneren en dus ook zo goed mogelijk te kunnen leren, hebben je hersenen baat bij specifieke soorten voedsel zoals vette vis en volkorenbrood. Welke voedingsstoffen hierin zitten, waarom die je hersenprestaties verbeteren en wat kauwgom met je hersenen te maken heeft, legt Renate je uit in deze video van Universiteit van Nederland.

0:00 Kan voedsel je slimmer maken?
0:30 Tip 1: eet vette vis
0:40 Hoe zien onze hersens eruit?
1:20 Vis bevat omega 3-vetzuren, en die maken je slimmer
1:40 Omega 3 zorgt voor makkelijker transport van voedingsstoffen in je hersencellen
2:10 Wat is omega 3 en hoe ziet het eruit?
2:48 Vegetarische bronnen van omega 3
2:58 Tip 2: een volkoren boterham
3:40 Suiker in een witte boterham wordt opgeslagen als vet
4:10 Suikers in een volkorenboterham zijn anders
4:30 Tip 3: kauwgom kauwen
4:50 Door kauwgom kauwen verbeter je de doorbloeding van de hersenen

Zorgen om giftige stoffen in kinderkleding uit China

Op 10 van de 25 kinderkledingstukken die het Belgische Testaankoop via de populaire Chinese webshop Shein kocht, trof de consumentenorganisatie schadelijke stoffen aan. Dat blijkt uit een labproef naar de aanwezigheid van onder meer hormoonverstoorders (ftalaten), PFAS en zware metalen. 

"Hormoonverstorende stoffen stapelen zich langzaam op in je lichaam". "Dat maakt ze zo gevaarlijk, zeker bij jonge kinderen die nog volop in hun ontwikkeling zitten. In het slechtste geval kunnen hormoonverstoorders ontwikkelingsstoornissen en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken."

Nieuwe kleren wassen voor ze gedragen worden, is daarom belangrijk, aldus Clays. "Maar daarmee krijg je schadelijke stoffen, zoals hormoonverstoorders, niet volledig weg."

Bron

Waarom zijn wereldleiders ouder dan ooit tevoren?

De tien drukbevolkste landen ter wereld, waaronder China, India, Rusland en de VS, worden geregeerd door mannen en vrouwen die ouder zijn dan 70 jaar. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen verkiezingen in 2024 zullen president Joe Biden en Donald Trump de oudste kandidaten ooit in de Amerikaanse geschiedenis zijn. Waarom zijn wereldleiders ouder dan ooit tevoren?

WSJ legt uit waarom politici ouder zijn dan hun kiezers – en wat dit betekent voor het beleid en politieke betrokkenheid.

Hoofdstukken: 

 0:00 Leeftijden van leiders

 0:31 Politici over de hele wereld

 2:18 Hoe komt dit? 

 4:00 Gevolgen

Waarom je zonder veiligheidsbeugel in een achtbaan kan

Over de kop gaan in een achtbaan zonder veiligheidsbeugel. Het klinkt misschien bizar, maar het kan echt! Jurnan Schilder, werktuigbouwkundige aan de universiteit Twente heeft het zelfs al meerdere keren zelf uitgetest, en zonder enige angst. Hij weet namelijk als geen ander dat er in een achtbaan natuurkundige krachten op je werken die je stevig in je stoeltje drukken. Terwijl hij zelf een ritje maakt vertelt hij je dat dit precies dezelfde krachten zijn die dagelijks op ons werken, maar dat zij uit balans raken wanneer jij over de kop gaat. En dat die balansverstoring cruciaal is, om jou tijdens een achtbaanritje in je stoeltje te houden.

0:00 Kun je zonde veiligheidsbeugel in een achtbaan?

1:00 Vroeger hadden achtbanen nooit veiligheidsbeugels

1:50 Basics van de krachten op aarde

1:55 De zwaartekracht trekt je naar de aarde

2:05 De normaalkracht zorgt dat jij niet door de vloer zakt

2:30 Uitleg over de normaalkracht en G-krachten

3:30 Door lagere G-kracht zorgt voor een gevoel van zweven

4:00 Een hogere G-kracht duwt je in je stoeltje en laat je lichaam zwaarder voelen

4:50 Een testritje in Toverland

5:50 Je moet snel genoeg door een looping gaan

7:00 Waarom hebben we dan überhaupt een veiligheidsbeugel?

7:40 In loopings blijf je zitten, maar bij complexe vormen of heuveltjes niet

8:00 Kan een achtbaan stil komen te staan terwijl je over de kop gaat?

8:20 In Walibi liep een treintje vast in een looping

9:10 Achtbanen zijn superveilig

Met dank aan Universiteit van Nederland

"Tekort cacao versterkt door slecht beheer"

Eerder dit jaar was het tekort aan cacao, met hoge prijzen tot gevolg, al in het nieuws. In een interview met Bloomberg stelt de CEO van Tony's Chocolonely nu dat slecht ketenbeheer bijdraagt aan structurele tekorten.

Langetermijnproblemen zoals onvoldoende inkomen voor de boeren en een meer uitdagende omgeving met bijvoorbeeld ziektes, versterken het effect van de actuele factoren die het aanbod van cacao en chocolade beïnvloeden. Dat zegt Douglas Lamont, CEO van Tony's Chocolonely. Programma's die ondersteuning bieden met productiviteits- en ziektebeheer en het aanpakken van problemen met kinderarbeid vormen onderdeel van de oplossing voor de sector, zei Lamont.

Verder legt hij uit hoe de boeren niet profiteren van de hoge prijzen en waarom het effect voor de consument met vertraging van ongeveer een halfjaar merkbaar wordt in de winkelprijs. 

Wegwerkers zijn agressieve automobilisten helemaal zat

Tot hier en niet verder: wegwerkers in de provincie Brabant hebben het gehad met agressieve verkeershufters.

Wegwerkers in Gilze zijn hevig geschrokken. Een automobilist raakte geïrriteerd door een wegafsluiting en werd agressief. Hij vernielde een busje van Heijmans met een stalen buis. Het bouwbedrijf en de provincie zijn woedend. "Als volgende stap zullen we het werk stilleggen of bij alle werkzaamheden de weg volledig afsluiten."


Is aangebrand eten slecht voor je?

Iedereen krijgt ze wel eens voorgeschoteld: zwart geblakerde worstjes van de barbecue. Terwijl: ze zijn net zo slecht voor je als een pakje sigaretten roken! 

Toch zijn er daarentegen bepaalde recepten waarin staat dat je de bloemkool lekker krokant kan blakeren in de oven. En dat is misschien niet helemaal fout. In dat zwarte stukje worst is namelijk iets anders gebeurd dan in het zwarte stukje bloemkool. Ofwel: het ene zwarte randje is slechter voor je, dan het andere. In deze video legt Toxicoloog Nynke Kramer namens Universiteit van Nederland uit hoe dat zit.

00:00 Is aangebrand eten slecht voor je?

00:25 Wat gebeurt er bij verbrand vlees?

01:22 Wat gebeurt er bij aangebrande aardappelen?

02:04 Is aangebrande groente slecht voor je?

03:15 Hoe hoger dosis giftige stof, hoe meer risico op kanker

03:41 Hoe vormen giftige stoffen?

'Haters zeggen dat ik veel te dik ben voor mijn vriendin'

Bri en Marley zijn influencers op sociale media en hebben al 11 jaar een polyamoureuze relatie. Marley was eerder 17 jaar getrouwd voordat ze besloten om polyamoureus te worden. Nu zoeken ze een derde vrouw om een relatie met hen aan te gaan. Maar Marley heeft te maken met haters die haar 'body shamen' vanwege haar overgewicht, en zeggen dat ze veel te dik is voor haar slankere vriendin.  Maar de twee laten zich niet van de wijs brengen door negativiteit en blijven sterk in hun liefde voor elkaar.

Fun met Funda #294: tweekapper met veel grond

Een mooie plek voor wie zijn schaapjes op het droge heeft. Deze kun je namelijk fijn laten vreten op de overwoekerde grond die je koopt, terwijl jij je handen vol hebt om hier weer een fijne twee-onder-één-kap-woning van te gaan maken.

"Doe met de bezichtiging wel oude kleren en laarzen aan", zo schrijft de makelaar. In totaal koop je hier 5221m2 grond met daarop nog oude duivenhokken, bomen, struiken en onkruid. Het stuk grond is "al vele jaren ongerept", dus die schaapjes kunnen de boel naar hartelust kaal vreten.

Ondertussen kun jij de woning weer leefbaar maken. De woning is onbewoond en alles wat je ziet krijg je er bij, of je dat nou wilt hebben of niet. In 1950 is de woning gebouwd en afgezien van glasvezel en een gasgestookte cv is zijn er nauwelijks voorzieningen die je in deze tijd verwacht in een woonhuis. Wel mooi aan dit alles in het Drentse Weiteveen is de prijs: voor slechts €189.000,- kun je je sportschoolabonnement opzeggen en hier je handen uit de mouwen gaan steken.

Een miljoen voor een kwartje

Bij veilinghuis Heritage Auctions Europe is een uiterst zeldzaam en in uitmuntende conditie verkerend kwartje onder de hamer gegaan. Een anonieme bieder heeft de veiling gewonnen met een bod van maarliefst € 850.000,-.

Het kwartje is één van de twee geslagen muntjes van 25 cent uit het jaar 1891 met een afbeelding van een nog jonge koningin Wilhelmina. Het zilveren muntje van 3,5 gram realiseert hiermee de hoogste opbrengst voor een Nederlandse Munt ooit, zo meldt RTL.

Boven op het bod komen nog de veilingkosten, waardoor de koper in totaal € 1.045.500,- moet afrekenen voor het kleine muntje. Het andere, identieke muntje is onderdeel van de Nationale Numismatische Collectie bij De Nederlandsche Bank.

'Waarom we niet kunnen leven zonder hormonen'

We weten dat ze belangrijk zijn voor vrouwen, zeker voor de menstruatie. Maar ook mannen kunnen niet zonder. Naast de menstruatie en eisprong, zorgen hormonen bijvoorbeeld dat je eten kan verteren, dat je gelukkig kan zijn en alert blijft. Je hebt wel precies de goede hoeveelheid hormonen nodig, anders gaat het fout. Hoe hormonen werken en ook wanneer ze niet goed werken, legt Max Nieuwdorp van de Vrije Universiteit Amsterdam uit.

0:00 Wat zijn hormonen?
1:05 Wat veroorzaakt een tekort aan hormonen?
1:25 De big 5 van de hormonen
2:00 Hormonen doen alles en worden overal in je lichaam gemaakt
2:12 De hypofyse: de klier der klieren
2:30 De geslachtshormonen
3:10 Testosteron
4:00 Het vrouwelijk geslachtshormoon: oestradiol
4:15 Oorzaak van de overgang
4:30 De schildklier hormonen
5:35 De bijnieren
5:55 Adrenaline
6:10 Cortisol: een vertragend hormoon'
6:40 Ziektes door stresshormonen
7:05 Insuline uit de alvleesklier
8:30 Twee miljoen Nederlanders zijn ziek door hormonen
8:40 Onderzoek naar nieuwe hormonen
9:35 Nieuwe hormonen als medicijnen
10:20 Hormoonklieren nabootsen
10:30 Alle ziekten ontstaan in de darmen

Met dank aan de Universiteit van Nederland.

Misschien ook interessant?
review
Destiny 2: The Final Shape
special
Random Pics van de Dag #1301
special
Random Pics van de Dag #1300
special
Random Pics van de Dag #1299
review
Crown Wars: The Black Prince
special
VrijMiBabes #213 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.