review
Grand Theft Auto: the trilogy (Nintendo Switch)
special
VrijMiBabes #82 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #484
review
Battlefield 2042
review
Pokťmon Shiny Pearl
special
Random Pics van de Dag #483
FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Het nutteloze feitje van de dag: Succesvol omdenken

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Je hebt het boek 'Omdenken' van Berthold Gunster vast wel ergens in een boekenkast zien staat en dat is niet zo vreemd want wist je dat het boek al heel lang in Bestseller 60 staat? Deze week staat het boek namelijk voor de 250ste week in de 'boeken hitlijst', een absoluut record. Geen enkele schrijver lukte het om zo'n lange periode met één boek in de lijst te staan, zo meldt boekenkoepel CPNB.

"Er zijn wel meer 'eversellers' waar over een langere periode exemplaren van worden verkocht. Maar die halen dan maar zelden over zo'n lange periode de Bestseller 60", aldus een woordvoerder van CPNB tegenover Nu.nl.

Het nutteloze feitje van de dag: Meer dan energie

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

ENECO is één van de bekendere energieleveranciers van het land maar wist je dat naam van het bedrijf refereert aan de bedrijfstakken waarin het oorspronkelijk actief was? ENECO ontstond in 1995 na de fusie van de gemeentelijke energiebedrijven van Den Haag, Dordrecht en Rotterdam en was actief in de ENErgie en COmmunicatie. Nadat begin deze eeuw de kabelactiviteiten werden verkocht aan UPC (tegenwoordig Ziggo) bleef een bedrijf over dat zich alleen nog op energie richt.

Het nutteloze feitje van de dag: Onze langste rivier

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland waterland, ons land ligt vol met rivieren maar wist je de langste rivier die volledig in Nederland ligt 108 kilometer lang is? De Linge loopt van van Doornenburg tot Gorinchem door de Betuwe en is niet meest bekende rivier van ons land. Het bijzondere is ook dat Linge in het Oudnederlands 'het lange water' betekent, erg toepasselijk in dit geval.

De Linge bij Kedichem (WikiCommons/Jan dijkstra)
De Linge bij Kedichem (WikiCommons/Jan dijkstra)

Vier vragen over (het plaatsen van) flitspalen

Hoe, wanneer en waarom een flitspaal wordt geplaatst, lees je hier.

 • 1. Ik zie heel veel verkeersonveilige situaties in onze gemeente, kan ik daar een flitspaal voor aanvragen?
  Een flitspaal kan worden aangevraagd door de wegbeheerder, samen met de politie. In de aanvraag staat omschreven waarom op deze locatie een flitspaal moet komen. Bijvoorbeeld omdat er vaak te hard of door rood wordt gereden en er gevaarlijke situaties ontstaan. Gemeente en politie analyseren de situatie en bekijken of een aanvraag nodig is. Het OM beoordeelt deze aanvragen.

  Een flitspaal is niet altijd de enige en beste oplossing. Het uitgangspunt is dat er pas gehandhaafd wordt als andere maatregelen niet helpen of niet mogelijk zijn. Denk aan het aanpassen van de inrichting van een weg bijvoorbeeld een versmalling, drempels, aparte fietsstroken of inzetten van communicatie: duidelijke borden of bijvoorbeeld displays waarop je ziet hoe hard je rijdt. Er zijn nu bijna 650 vaste flitspalen in Nederland. De locaties worden periodiek geëvalueerd en er wordt bekeken of een flitspaal nog nodig is of dat de flitspaal op een andere locatie meer nodig is. Zo worden de vaste flitspalen optimaal ingezet voor de verkeersveiligheid.

 • 2. Waarom worden er pas flitspalen geplaatst als er iets ergs is gebeurd?
  Dit klopt niet. Een flitspaal wordt ingezet voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Naast overtredingsgedrag op roodlicht en snelheid wordt ook gekeken naar risico’s voor kwetsbare verkeersdeelnemers en slachtoffers. Een aanvraag voor een flitspaal kan ook gedaan worden als uit metingen blijkt dat op een locatie structureel te hard wordt gereden en andere maatregelen niet helpen. Of als er een hoog risico is op gevaarlijke verkeerssituaties bijvoorbeeld als er hard wordt gereden of door rood licht en er veel fietsverkeer oversteekt. De wegbeheerder en lokale politie bepalen samen voor welke locatie en wanneer ze een aanvraag voor een flitspaal indienen.

 • 3. Waarom duurt het plaatsen van een flitspaal zo lang?
  Gemiddeld duurt het vanaf indienen van een aanvraag tot start van de handhaving ongeveer vijf maanden. Als een aanvraag binnenkomt, wordt deze zo snel mogelijk beoordeeld. Soms zijn extra gegevens nodig van de aanvrager. Als besloten wordt een flitspaal te plaatsen moet de exacte locatie gekozen worden in afstemming met politie, wegbeheerder en leverancier. Hierbij is belangrijk dat de camera in de juiste hoek geplaatst kan worden en moet de stroomvoorziening geregeld worden. Ook moet er een flitspaal beschikbaar zijn. Het vergunningstraject voor de plaatsing neemt ook enige tijd in beslag. Als de paal geplaatst is, zijn testen nodig. Denk hierbij aan het flitsen op het juiste moment, maar ook aan het correct doorsturen van de foto’s naar het CJIB. Het handhavingsproces vindt gedigitaliseerd en geautomatiseerd plaats en daarom zijn er eerst uitgebreidere kwaliteitscontroles nodig.

 • 4. Ik ervaar veel overlast van verkeerslawaai: automobilisten die extra hard optrekken, knallende uitlaten, met name ‘s avonds. Is dat een reden om een flitspaal te plaatsen?
  Flitspalen zijn bedoeld voor het vergroten van de verkeersveiligheid. Hoewel overlast door verkeersgeluid heel vervelend is, is dit een ander probleem dan verkeersveiligheid. De gemeente en politie kunnen samen naar andere oplossingen voor dit probleem zoeken. Er wordt soms gesproken van ‘geluidsflitspalen’, maar eigenlijk zijn het geluidsmeters. Gemeenten zijn begonnen met het handhaven met een camera voor geluidsoverlast. Beboeten is technisch en juridisch nog niet mogelijk; onder andere. omdat het met een opname niet aan te tonen is welke auto teveel herrie maakt. Gemeenten zijn bezig met pilots met de geluidsmeter maar vanuit verkeersveiligheid is geluidsoverlast geen prioriteit voor het OM. Als er toch handhaving door de politie gewenst is, kan dit lokaal worden besproken

Flitspaal ( Foto-Pixabay)
Flitspaal ( Foto-Pixabay)

Het nutteloze feitje van de dag: Oplossing voor lange formatie

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De formatie van een nieuw kabinet duurt en duurt maar, dus kwam Pieter Omtzigt gisteren met een oplossing die eerder in de geschiedenis werkte. Hij stelde voor om het voorbeeld van de pausverkiezing die van 1268 tot en met 1271 duurde te volgen. Want wist je dat de betrokken kardinalen er destijds maar niet uitkwamen, net als de politici heden ten dagen? Nadat paus Clemens IV op 29 november 1268 overleed startte een dag later de pausverkiezing door het college van kardinalen. De keuze voor de nieuwe paus ging echter moeizaam door een strijd tussen de Italiaanse en Fransgezinde kardinalen. De lokale bevolking van Italiaanse stad Viterbo, waar het 'conclaaf' plaatshad, had er al snel genoeg van dat het overleg zolang duurde en op 8 januari 1270 sloten ze de verkiezingsruimte af van de buitenwereld om de zaak te bespoedigen. Toen dat ook niet hielp besloot de burgemeester een deel van het dak te verwijderen en de kardinalen op een rantsoen te zetten van water en brood. Na een compromis tussen de kerkbestuurders werd Tebaldo Visconti, aartsdiaken van Luik, gekozen en hij zou de geschiedenis in gaan als paus Gregorius X.

Paus Gregorius X (WikiCommons)
Paus Gregorius X (WikiCommons)

Koken met marinekok Bas: Rendang

Ik denk dat dit, in Nederland, het bekendste vleesgerecht is uit de Indonesische keuken en mijn persoonlijke favoriet. Een heerlijk stoofgerecht van rundvlees, kokosmelk en verse kruiden. Eigenlijk nog lekkerder als je het een dag eerder hebt gemaakt, dan zijn de smaken er goed ingetrokken. Hier kan je mij ’s nachts voor wakker maken!

Ingrediënten:
- 1,5 kilo goulashvlees
- 800 ml kokosmelk
- 2 stengels sereh
- 4 blaadjes djeroek poeroet
- 4 blaadjes daon salam
- 2 theelepels korianderzaad
- 2 theelepels komijnzaad
- 8 gepofte kemirienoten
- 4 stukjes koenjit
- stuk gember en laos
- 7 tenen knoflook
- 1 ui
- 2 sjalotjes
- 5 rode pepers
- 75 ml zonnebloemolie

Werkwijze:
1. Zet de koriander en de komijn aan in een droge pan. Doe dit zo’n 2 a 3 minuten.
2. Haal het vlees uit de koelkast.
3. Nu maak je de boemboe. Doe de rode peper (met zaad), slajotjes, ui, knoflook, gember, laos, koenjit, kemirienoten, komijn, koriander en zonnebloemolie in een keukenmachine. Maak hier pasta van.
4. Zet de boemboe aan in een pan, en bak dit voor zo’n 5 minuten.
5. Voeg het vlees toe en bak rondom bruin.
6. Kneus de sereh en voeg dit samen met de daon salam en de djoeroek poeroet toe aan het vlees.
7. Voeg nu 400 ml kokosmelk toe.
8. Laat dit op een laag vuur, zonder deksel, voor zo’n 1,5 uur staan.
9. Vergeet niet af en toe te roeren.
10. Als het vocht is verdampt voeg je nogmaals 400 ml kokoksmelk toe.
11. Dit laat je weer voor 2,5 uur op laag pitje staan.
12. Als het vlees mals is en het vocht is verdampt, verwijder je de kruiden.
13. Serveer de rendang met wat fijn gesneden koriander en seroendeng.

Wil je meer recepten vanuit de Marine proberen. Download dan gratis de PDF: Selamat Makan, het Marine Indonesisch Kookboek met meer dan 1000 recepten. 

Het nutteloze feitje van de dag: Enorme NERF gun

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Op talloze verlanglijstjes staan ze, NERF guns maar die zullen vast niet zo groot zijn als die van Michael Pick. De Amerikaanse NERF-fanaat maakte een larger-than-life versie van de Nerf N-Strike Elite Longshot CS-6. Met een lengte van 3 meter en 81 centimeter maakte hij de grootste NERF gun ter wereld. Iets waar vele grote en kleine kinderen alleen maar van kunnen dromen.

Knokken met je kunstbeen, 'sportieve' fans op de vuist

Tijdens een wedstrijd van de Vegas Golden Knights tegen de Edmonton Oilers ontstond een vechtpartij op de tribune. Een supporter bedacht zich moment en pakte haar prothesebeen om een paar rake klappen uit te delen.

De armen van de vrouw stonden niet goed op beeld, dus het is onduidelijk of het kunstbeen daadwerkelijk iemand heeft geschopt.

Aan 'sportiviteit' ook geen gebrek onder football fans, eerder deze maand gingen Cowboysfans na een verloren wedstrijd met een stadionmedewerker op de vuist tijdens een Thanksgiving Day-tournooi  en een Titans supporter werd flink in elkaar getrapt aangepakt op de trappen van het SoFi Stadion.

Pink! en Ronaldo verrassen kinderen voor kerst!

Hij mag dan een primadonna zijn op het veld - buiten het veld is Cristiano Ronaldo gewoon een man met een groot hart voor kinderen. En dan komen je kerstwensen uit! Zangeres Pink!, die ook bijzonder begaan is met het welzijn van kinderen, nam contact op met een van de meest succesvolle voetballers ter wereld om aan enkele kerstwensen voor kinderen te voldoen.

Ze twitterde viervoudig papa Ronaldo: "Hey Cristiano. Dit jaar steun ik een paar kinderen die niets liever willen dan een shirt van jou. Ze hebben niet veel, maar ik wil het voor ze mogelijk maken." Een reactie van de voetballer liet niet lang op zich wachten: "Hoi Pink, ik ben blij je te kunnen helpen. Ik zal een paar gesigneerde shirts voor de kinderen regelen, geen probleem", verzekerde Cristiano.

En natuurlijk antwoordt Pink prompt: "Dit is geweldig, ik ben je echt dankbaar. Je bent de beste!" 

Het nutteloze feitje van de dag: Minder sprookjes in het bos

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van ons hebben talloze uren doorgebracht in het Sprookjesbos in de Efteling. Het inmiddels 30 sprookjes tellende parkdeel opende in 1952, maar wist je dat er toen nog maar tien sprookjes een plek hadden in het bos? Doornroosje, Sneeuwwitje, Kikkerkoning, De Magische Klok, de Chinese Nachtegaal, Sprekende Papegaai, De Zes Dienaren, Paddenstoelenparcours, Put van Vrouw Holle en de Kleine Boodschap waren de eerste tien sprookjestaferelen die een plek kregen in het Sprookjesbos. De jaren erna volgden Roodkapje en de wolf, De Rode Schoentjes Vliegende Fakir en nog zeventien andere sprookjestaferelen.

Het oordeel van de rechter; belangrijke en opvallende uitspraken in week 46

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren ze een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Dit zijn de geselecteerde uitspraken uit week 46.

Straf - Oplichting met daghandel in crypto’s en witwassen bestraft
15 november - Een 27-jarige man is veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk voor oplichting en gewoontewitwassen. Zijn bedrijven zijn veroordeeld tot voorwaardelijke geldboetes van respectievelijk 90.000 euro en 45.000 euro. Hij bewoog ongeveer 140 slachtoffers 5,6 miljoen euro te investeren in zijn bedrijf dat zogenaamd jaren ervaring had in day traden met cryptovaluta. Hij kocht slechts voor een fractie van dit bedrag crypto. De uitgekeerde rendementen verzon hij en werden betaald uit de inleg van nieuwe investeerders. De inleggelden besteedde hij verder onder meer aan de aflossing van persoonlijke schulden, de aanschaf van luxe goederen en luxe verblijven in binnen- en buitenland en zo waste hij ruim 1,2 miljoen euro wit. Hij krijgt ook een beroepsverbod voor 5 jaar en als het vonnis onherroepelijk is, wordt het ongeanonimiseerd op rechtspraak.nl gepubliceerd ter preventie. De slachtoffers worden niet-ontvankelijk verklaard omdat hij failliet is en de rechtbank het systeem van de faillissementswet niet zal doorkruisen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6518
ECLI:NL:RBAMS:2021:6566
ECLI:NL:RBAMS:2021:6567

Straf - Celstraf en tbs voor schizofrene man die stal en bedreigde
16 november - Een 37-jarige man is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en tbs omdat hij zich tussen december 2020 en januari 2021 in Amsterdam onder meer een diefstal en een diefstal met geweld pleegde. Ook maakte hij zich schuldig aan afpersingen, een mishandeling en bedreigingen. Zo beroofde hij medewerkers van een filiaal van Domino’s Pizza van geld en een telefoon. Hij dreigde vaker met een mes. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij aan schizofrenie lijdt en een stoornis in alcohol- en drugsgebruik. Deze stoornissen waren aanwezig toen hij zijn daden pleegde. De rechtbank neemt het advies over om hem tbs op te leggen. Bij de opgelegde gevangenisstraf houdt de rechtbank rekening met dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Naast de gevangenisstraf en tbs moet hij ruim 16.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6568

Straf - Masseur vrijgesproken van ontucht
19 november - Een 48-jarige man is vrijgesproken van ontucht met een cliënte in zijn massagesalon op 18 april 2019 in Amsterdam. Volgens haar verklaring bij de rechter-commissaris had de masseur haar schaamlippen aangeraakt. Dit kan als bewijs dienen omdat er nog een getuige was met soortgelijke ervaringen bij de massagesalon in dezelfde periode. Maar die aanraking betekent nog geen massage van de schaamlippen waarvan hij werd verdacht. Bovendien valt zijn werk niet onder de gezondheidszorg of maatschappelijke zorg. Daarom wordt hij evenmin veroordeeld voor ontucht als zorgverlener. Hij had een massagesalon waar iedereen een afspraak kon maken en de cliënte kwam er voor een ontspanningsmassage.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6613

Bestuur - Geen slachtoffer oorlogsmisdaden: inzage terecht beperkt
16 november - De rijksarchivaris hoefde Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden die onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in de Tweede Wereldoorlog geen toegang te verlenen tot het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), omdat zijzelf geen slachtoffer is van oorlogsmisdaden. De later wel verleende inzage, omdat zij toen wel uit naam van oorlogsslachtoffers dat onderzoek deed, mocht onder beperkte voorwaarden. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. In 2016 vroeg de stichting waarvan journalist Arnold Karskens bestuurder is de rijksarchivaris inzage in het CABR om zo nog levende kampbewaarders van kamp Vught op te sporen en door justitie te kunnen laten berechten. Omdat zij toen geen machtiging namens slachtoffers kon overleggen kreeg zij geen inzage. In 2020, in tweede instantie, deed zij dat wel en kreeg inzage. Dit is geen onbeperkte toegang. Op grond van de huisregels mag er niets worden gekopieerd of gefotografeerd. Wel mogen er aantekeningen worden gemaakt. De rechtbank vindt dit een redelijke werkwijze.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6571

Kanton - Huurster die woning liet gebruiken voor prostitutie moet weg
12 november - Een huurster in Amsterdam-West moet haar woning per 1 januari 2022 ontruimen omdat zij ernstig is tekortgeschoten als huurder. In 2019 liet zij de woning 3 maanden door een ander gebruiken zonder toestemming van de woningcorporatie. In mei 2021 liet zij de woning weer door een ander gebruiken. Uit politieverklaringen blijkt dat een man en een vrouw de woning toen opnieuw gebruikten voor prostitutie. Hieruit blijkt ook dat de huurster in strijd met de huurovereenkomst geen hoofdverblijf hield in de woning, omdat persoonlijke eigendommen ontbraken. Ze heeft tevens een huurachterstand van ruim 8.600 euro die zij alsnog moet betalen De huurster heeft onvoldoende feiten aangevoerd op grond waarvan zij de woning zou mogen houden. Het belang van de woningcorporatie om schaarse sociale huurwoningen rechtvaardig te verdelen onder financieel minder draagkrachtigen weegt zwaarder.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6569

Civiel - Iedereen interpreteerde contract verkeerd: makelaar vrijuit
17 november - Huizenkopers die een deel van het koopcontract verkeerd lazen, kunnen daarvoor de verkoopmakelaar niet verantwoordelijk houden. Dat heeft de rechter beslist. Zij kochten in 2019 een woning met tuin in de Amsterdamse binnenstad. In het koopcontract stond een afspraak, overgenomen uit de vorige notariële akte over verkoop van dezelfde woning in 2014. Die was dat de woningeigenaar moet toestaan dat een buurman het uitsluitend gebruik heeft van een deel van de achtertuin. Alle betrokken bij het koopcontract in 2019, onder wie de verkoopmakelaar, gingen ervan uit dat de woningeigenaar ook zelf dat deel van de achtertuin mocht gebruiken. Dat blijkt echter niet zo te zijn. De rechter oordeelt dat in een situatie waar alle betrokkenen beschikten over de juiste gegevens en deskundige bijstand, maar allen uitgingen van een verkeerde interpretatie, niet kan worden gezegd dat één van hen onrechtmatig handelde. De verkoopmakelaar is daarom niet aansprakelijk voor die verkeerde interpretatie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6572

Civiel - Geen ontruiming voor van beroerte herstellende huurder
18 november - Een huurder en zijn bij hem inwonende dochters van een woning in het centrum van Amsterdam hoeven die woning niet te ontruimen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Het is namelijk onvoldoende duidelijk geworden dat de huurder zelf niet meer zijn hoofdverblijf in de woning heeft, maar deze in gebruik heeft gegeven aan anderen. Ook is niet gebleken dat de huurder die vanwege een recente beroerte in een woonzorgcentrum verblijft, vanwege zijn gezondheid niet in de woning zou kunnen terugkeren in afwachting van een geschikte gelijkvloerse woning. Woningcorporatie Ymere hoeft op haar beurt niet de herstelwerkzaamheden uit te voeren die de huurder (en zijn dochters) eisten. Zij hebben daar niet eerder formeel om gevraagd en de ernst van de gestelde gebreken kan op grond van de overgelegde foto’s onvoldoende worden vastgesteld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6605

Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)
Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)

Het nutteloze feitje van de dag: Herinning aan een bijzondere plek

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie door Amsterdam Noord rijdt en het Mosveld passeert zit een paar bijzondere 'torens' boven het winkelcentrum uitsteken, maar wist je dat het niet zomaar torens zijn maar een historische verwijzing van de architect. Op de plaats waar je nu aan het Mosveld kan winkelen werd namelijk vroeger op hoog niveau gevoetbald. Tot de verplichte verhuizing in 1964 speelde hier De Volewijckers, de roemruchte club uit Noord die in dat jaar plaatsmoest maken voor de toegangsweg van de nieuwe IJ-tunnel.

De Volewijckers werd in 1944 landskampioen en speelde na de invoering van het betaald voetbal jarenlang in de Eredivisie en de Eerste Divisie maar na de verhuizing kwijnde de club weg op de nieuwe locatie. Bij de nieuwbouw aan het Mosveld werd het verleden van de plek niet vergeten. "Het is wel grappig gedaan, bijna niemand die het weet. Als daar naar boven kijkt zie je van die uitstulpingen aan de gebouwen met cirkels en ovalen erin, dat verwijst eigenlijk naar de lichtmasten van het stadion. Het is een bewuste verwijzing naar het roemrijke voetbalverleden hier", zo vertelde sporthistoricus Jurryt van de Vooren aan NH Nieuws. Op de site van Noord-Hollandse omroep kun je een uitgebreid stuk lezen over deze bijzondere plek.

De 'lichtmasten' waar ooit het stadion van De Volewijckers stond (Bron: Google Maps)
De 'lichtmasten' waar ooit het stadion van De Volewijckers stond (Bron: Google Maps)

De 'lichtmasten' waar ooit het stadion van De Volewijckers stond (Bron: Google Maps)
De 'lichtmasten' waar ooit het stadion van De Volewijckers stond (Bron: Google Maps)

Het nutteloze feitje van de dag: Marco's dromen op 1

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben in deze rubriek al talloze feitjes over Top 40-hitjes voorbij zien komen en vandaag is het tijd voor een bijzondere Nederlandstalige hit. Want wist je er geen Nederlandstalige hit zo lang op de eerste plaats van de Top 40 stond als Dromen zijn bedrog van Marco Borsato? Maar liefst 12 weken stond Marco zijn hit bovenaan de hitlijst halverwege jaren '90.

Het nutteloze feitje van de dag: De klokken gelijk zetten

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We vinden het allemaal logisch dat het in Den Helder even laat is als in Doetinchem maar wist je dat dat begin vorige eeuw ondenkbaar was? Tot 1909 had elke dorp, stad of streek zijn eigen tijd gerelateerd aan de stand van de zon. Daarom was het in het oosten over het algemeen wat later dan in het westen. Door de komst van de spoorwegen was het noodzakelijk om in heel het land dezelfde tijd te gaan hanteren, anders was het onmogelijk een werkend en duidelijk spoorboekje te maken. Dus werd op 1 mei 1909 de Amsterdamse Tijd of Nederlandse Tijd in ons land ingevoerd.

De 'nieuwe tijd' was gelijk aan de plaatselijke middelbare tijd van Amsterdam, om precies te zijn die van de Westertoren. Deze tijd was GMT +0h 19m 32,13s, dus Nederland liep 19,5 minuut voor op Greenwich Mean Time (GMT), de tijd van Londen, die langzamerhand de internationale referentie werd. In 1937 werd dit versimpeld en afgerond naar GMT +0h 20m wat onofficieel de Loenense tijd, Woudrichemse tijd of de Gorinchemse tijd werd genoemd omdat de nieuwe afgeronde tijd het meest overeen kwam met de nieuwe plaatselijke middelbare tijd. Op 16 mei 1940 werden op bevel van de Duitse bezetters de klokken 40 minuten vooruit gezet en sloot Nederland zich aan bij de Midden-Europese Tijd.

De Westertoren, de plek van de nieuwe Nederlandse Tijd (WikiCommons/dennis22photos)
De Westertoren, de plek van de nieuwe Nederlandse Tijd (WikiCommons/dennis22photos)

Tepelalarm!

Eerst met een tepel, dan zonder! Nadat Instagram een erotische reeks foto's van Madonna had verwijderd, plaatste de zangeres de foto's gewoon opnieuw. Echter met een cruciaal verschil en voorzien van een duidelijke boodschap in de richting van Instagram en Co.

Madonna's boodschap op Instagram:

'I’m reposting photographs Instagram took down without warning or notification….. The reason they gave my management that does not handle my account was that a small portion of my nipple was exposed.

It is still astounding to me that we live in a culture that allows every inch of a woman’s body to be shown except a nipple. As if that is the only part of a woman’s anatomy that could be sexualized. The nipple that nourishes the baby! . Can’t a mans nipple be experienced as erotic ??!!

And what about a woman’s ass which is never censored anywhere. Giving thanks that I have managed to maintain my sanity through four decades of censorship…… sexism……ageism and misogyny.

Perfectly timed with the lies we have been raised to believe about the pilgrims peacefully breaking bread with the Native American Indians when they landed on Plymouth Rock! God bless America 🇺🇸 ♥️❌ #artistsareheretodisturbthepeace'

Madonna op Instagram( Bron- https://www.instagram.com/p/CWtb5sSI031/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading)
Madonna op Instagram (Bron- https://www.instagram.com/p/CWtb5sSI031/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading)

Het nutteloze feitje van de dag: Miljoenen auto's

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zijn een land vol auto's, dat kun je elke dag zien, maar wist je er meer dan 8 miljoen personenauto's zijn in ons land? Op 1 januari van dit jaar waren er 8.793.592 personenauto's geregistreerd in Nederland, zo meldt het CBS. Dat is iets meer dan vorig jaar toen het er 8.677.911 waren.

Het nutteloze feitje van de dag: Miljoenen auto's (WikiCommons/G.Lanting)
Het nutteloze feitje van de dag: Miljoenen auto's (WikiCommons/G.Lanting)

Vandaag is het 30 jaar geleden dat Freddie Mercury overleed

Freddie Mercury schreef muziekgeschiedenis als zanger van Queen en componist van stukken als "Bohemian Rhapsody" en "We are the Champions". Hij leidde een leven waarin geen grenzen leken te zijn en dat tot op de dag van vandaag nog verrassingen kent.

Vandaag zou er een pushbericht naar onze mobiele telefoons zijn gestuurd, toen moesten we het met teletekst doen. Op maandag 25 november 1991, de ochtend na zijn overlijden, stuurde de dpa dit bericht uit:

"De Britse rockster Freddie Mercury is overleden aan de gevolgen van de immuundeficiëntieziekte aids. Zoals zijn woordvoerder maandagochtend meedeelde, was de directe doodsoorzaak van de 45-jarige zanger van de groep Queen een longontsteking. Mercury had pas de dag ervoor bekend gemaakt dat hij aan aids leed. De grootste successen van de zanger waren onder meer 'Radio Ga Ga' en 'We are the Champions'."

Het begon allemaal in het begin van de jaren zeventig in Londen. The Beatles waren net uit elkaar en jonge muzikanten als David Bowie en Elton John, maar ook bands als Led Zeppelin, Black Sabbath of T-Rex waren hun grenzen aan het opzoeken. Gedurende deze tijd voegde de jonge student grafische vormgeving Farrokh Bulsara zich bij de band Smile, waarin Brian May en Roger Taylor speelden. Samen vormden ze Queen, bassist John Deacon trad even later toe.

Farrokh liet zich al Freddie noemen en veranderde al snel zijn achternaam in "Mercury". Niets wees nu op zijn Indo-Parsische afkomst, op zijn kindertijd en jeugd in drie delen van de wereld. Hij groeide op als zoon van Parish-ouders in Zanzibar (nu onderdeel van Tanzania), ging naar een kostschool in India en kwam als tiener met zijn ouders naar Londen. Waar hij zijn haar lang liet groeien en hij van Jimi Hendrix begon te houden. Nadat hij de grenzen van afkomst en cultuur reeds achter zich had gelaten, liet hij anderen in verwondering. Hij verfde zijn vingernagels zwart, droeg make-up en vrouwenblouses.

"Ik zal een legende worden"
Niemand had toen enig idee dat deze jongeman op een dag de man zou worden die tienduizenden mensen kon laten zingen met een knip van zijn vingers en die 50 jaar later nog steeds miljoenen mensen gelukkig kan maken met zijn muziek. Behalve hijzelf, natuurlijk. Hoewel hij naar verluidt een verlegen jongeman was en, zoals hij zelf zei, een hekel had aan zijn vooruitstekende tanden, zag hij zichzelf geroepen tot grootse dingen. Een vriend vertelde eens van Mercury die een kroeg binnenliep en zei: "Ik ga geen ster worden. Ik word een legende!"

Dat was waarschijnlijk iets wat sommigen niet leuk aan hem vonden. Dat wat op arrogantie leek, maar eigenlijk heel iets anders was: show. Freddie Mercury vond dat je met champagne moest toasten op het publiek en in een dikke limousine moest rijden. Wat niet wil zeggen dat hij er niet van genoot. Hij hield niet alleen van het grote optreden, maar ook van het grote feest, hoe wilder hoe beter. Overdaad paste bij hem; zelfs toen hij jong was vond hij het leuk om veertien dagen te sparen en dan al het geld in één nacht uit te geven, zei hij eens.

Zijn jaren in München, waar hij van 1979 tot 1985 woonde, zijn legendarisch. "Bedankt voor de grote borsten en je slechte gedrag," schreef hij aan zijn vriendin en tijdelijke huisgenoot Barbara Valentin als een toewijding in zijn soloalbum "Mr Bad Guy". Toch was het hem toen al lang duidelijk dat hij van mannen hield. Ook al was de ballade "Love of my Life" opgedragen aan zijn eerste grote liefde Mary Austin, zijn vriendin uit zijn Londense tijd, die hem tot zijn dood nabij bleef.

Het nutteloze feitje van de dag: Mislukte Amerikaanse snelle trein

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen hogesnelheidstreinen tegenwoordig in tal van landen over de hele wereld. Begin jaren '60 was Japan de eerste en ze bouwden een succesvol netwerk van hogesnelheidlijnen uit over het land. Niet veel later zette ook Frankrijk en zelfs de Verenigde Staten en Canada een stap naar snelle treinverbindingen. Maar waar we in Europa niet meer opkijken van een HSL is dat in de VS wel anders, want wist je dat het hogesnelheidstreinproject daar op een sof uitliep?

De Amerikaanse overheid zag begin jaren '60 de internationale ontwikkelingen op het gebied van snelle treinen en zette flink in op deze nieuwe techniek. De vliegtuigindustrie zag een kans en bouwde met hun kennis de UAC TurboTrain, een door gasturbines aangedreven hogesnelheidstrein gemaakt van aluminium. Bij testritten in 1967 haalde de trein een topsnelheid van 274 kilometer per uur en tussen Boston en New York was de trein een uur sneller dan de gebruikelijke treinverbinding, niets leek een succesvolle introductie in de weg te staan.

Echter al snel bleek de trein niet erg comfortabel bij korte bochtjes zoals bij het verlaten van stations en tot overmaat van ramp ramde de Canadese turbo trein tijdens de eerste officiële rit een vrachtwagen. Probleem van de verbinding tussen Toronto en Montreal was namelijk dat de hogesnelheidstrein maar liefst 940 spoorwegovergangen passeerde, waaronder 700 agrarische- en particuliere spoorwegovergangen die niet of nauwelijks beveiligd waren.

Ook kwam de trein vaak 'vast te zitten' achter langzamer verkeer zoals lange vrachttreinen en reguliere passagierstreinen die geen hoge snelheden haalden. Daar werd het verschil met de succesvolle hogesnelheidstreinen in Frankrijk en Japan duidelijk, daar kregen de snelle treinen hun eigen sporen en konden dus veilig hun snelheden halen, iets wat de Noord-Amerikanen dus was nagelaten.

Halverwege de jaren '70 zorgden technische problemen ervoor dat de snelheid van de treinen flink werd teruggeschroefd. En hoewel ze nog altijd sneller waren dat de reguliere treinen moesten ze nog altijd door het normale treinverkeer heen laveren waardoor veel snelheid verloren ging. De Amerikaanse treinen eindigden eind jaren '70 bij gebrek aan succes als oud ijzer en in 1982 kwam er ook een einde aan de turbo trein in Canada. Hierna was het duidelijk, voor een hogesnelheidstrein is een hogesnelheidsspoor nodig.

Hollywood sloopt en verziekt je oude filmhelden, en dit is hoe

Hoe Hollywood je oude filmhelden verziekt, op inzichtvol-kritische wijze uitgelegd door the Critical Drinker. Een vervolg op 'recente films zijn geschreven door kinderen', waarin hij dit keer analyseert hoe filmhelden uit Star Wars, The Terminator en Rocky zijn ge-retconned tot vervelende mannetjes en vrouwtjes en hoe in het huidige Hollywood totaal voorbij wordt gegaan aan belangrijke zaken als karakterontwikkeling, motivatie en geloofwaardigheid. Of zoals een van zijn commenters zei; iemand met een hamer kan in 5 minuten een meesterwerk waar een beeldhouwer jaren over heeft gedaan compleet verpesten.

Het nutteloze feitje van de dag: Friese universiteit

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden schreven we in deze rubriek al over de voormalige universiteit van Harderwijk, maar wist je dat er vroeger ook in Franeker een universiteit te vinden was? In 1585 werd de Academia Franekerensis geopend in het Kruisherenklooster waar de kruisheren vijf jaar eerder verdreven waren door de Geuzen. De nieuwe universiteit werd bekostigd met de buitgemaakte kloostergoederen.

De Universiteit van Franeker had vier faculteiten: theologie, rechten, medicijnen en vrije kunsten en daarmee was het in die tijd een grote universiteit. De onderwijsinstelling groeide snel en trok veel studenten en zo'n 40 jaar na de opening stond de universiteit bekend als de 'suypacademie'. De bijnaam van de Franeker student is dan ook de Franeker Loskop in die tijd.

Vanaf 1660 daalt de populariteit van de universiteit en daalt ook het aantal studenten gestaag tot nog maar 8 eind achttiende eeuw. In 1811 wordt de Universiteit van Franeker definitief opgeheven. In de ruim twee eeuwen dat de onderwijsinstelling open was, hebben er zo'n 15.000 studenten ingeschreven gestaan. Een derde daarvan was afkomstig uit het buitenland. Onder hen waren astronoom Eise Eisinga, koloniaal bestuurder Peter Stuyvesant, Willem IV van Oranje-Nassau en de Franse filosoof en wiskundige René Descartes.

De universiteit van Franeker (WikiCommons/Pieter Feddes van Harlingen/Verre verwanten)
De universiteit van Franeker (WikiCommons/Pieter Feddes van Harlingen/Verre verwanten)

Willem Engel en Thierry Baudet flink op de hak genomen op Twitter

Fvd-leider Thierry Baudet is ontsteld over de hashtag #Thierryisgevaccineerd, die trending werd op Twitter. "Deze hashtag is totaal belachelijk." Eerder werd op Twitter al gesuggereerd dat Willem Engel voor de AIVD zou werken. Over beide heren werden de nodige plaatjes in elkaar geknutseld, die de valse beweringen moesten staven.

Beide hashtags zorgden voor veel hilariteit, behalve bij de heren in kwestie en hun talrijke volgers.

Het nutteloze feitje van de dag: Vulkanen in Nederland

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat er in het Caribisch deel van Nederland, op de eilanden Saba en St. Eustatius, twee vulkanen liggen is algemeen bekend maar wist je dat er ook twee vulkanen in het Europese deel van Nederland liggen? Maak je geen zorgen, het zijn dode vulkanen die 150 miljoen jaar geleden actief waren. Diep onder de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland ligt de Zuidwalvulkaan en op ongeveer 100 km ten noordwesten van Terschelling de andere vulkaan, Mulciber.

Beide vulkanen zijn inmiddels bedekt door kilometers aan sedimentlagen en werden dankzij geologisch onderzoek ontdekt. De Zuidwalvulkaan had een hoogte van ongeveer 1 km en was gedurende zo'n 12 miljoen jaar actief. Beide vulkanen doofden waarschijnlijk rond dezelfde tijd uit.

Het nutteloze feitje van de dag: Post sorteren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het postbedrijf Sandd kennen vast velen onder ons maar wist je dat de naam een afkorting is van de core business van het bedrijf? De naam staat namelijk voor Sort and Deliver, oftewel sorteren en bezorgen.

Het nutteloze feitje van de dag: Een sterke Nederlandse uitvinding

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen onder ons zullen vast weleens in het gips gezet zijn na een botbreuk, maar wist je dat dat een Nederlandse uitvinding is? In 1851 bedacht militair geneeskundige Antonius Mathijsen dat een verband doordrenkt met gipspoeder en water binnen enkele minuten uithardt en zo een goede stabilisatie van de botbreuk bewerkstelligt. Over zijn uitvinding schreef hij 'Nieuwe wijze van aanwending van het gips-verband bij beenbreuken. Eene bijdrage tot de militaire chirurgie'. Mathijsen ontving diverse onderscheidingen voor zijn uitvinding.

Antonius Mathijsen (WikiCommons/http://www.voca.org/component/content/article/157)
Antonius Mathijsen (WikiCommons/http://www.voca.org/component/content/article/157)

Het nutteloze feitje van de dag: Een brug om op te blazen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden vertelden we hier over de boogbrug bij Vianen die naast een brug ook een verdedigingswerk was. Naar aanleiding van dat feitje attendeerde FOK!user qltel ons op het feit dat er nog een andere bijzondere brug met een oorlogsverhaal is in Nederland. Want wist je dat de Maasbrug tussen Oeffelt en Gennep is uitgerust met een speciale ruimtes om hem op te kunnen blazen? De Maasbrug die nu voorzien is van een weg werd in 1873 gebouwd als een spoorbrug voor een verbinding naar het toenmalige Pruisen (nu Duitsland). Het Ministerie van Oorlog had ernstige bezwaren tegen een directe spoorverbinding die er voor kon zorgen dat in het geval van een invasie de vijand zonder veel moeite de Maas kon passeren.

Als oplossing om de brug toch te kunnen bouwen en een verbinding met het buurland tot stand te brengen werd de Maasbrug uitgerust met zogenaamde 'mijnkamers'. In het geval van een inval kon de brug door middel van explosieven in die kamers gedeeltelijk opgeblazen worden om een vijandelijke opmars te stoppen en de Peel-Raamstelling en de Maaslinie (twee verdedigingslinies in Noord-Limburg en Oost-Brabant) overeind te houden. Op 10 mei 1940 wisten de Duitsers de brug echter met een list in handen te krijgen en sneuvelde het plan al direct waardoor beide linies niet meer houdbaar waren. De Duitsers konden al snel grote hoeveelheden oorlogsmaterieel via de brug vervoeren.

De Maasbrug tussen Gennep en Oeffelt die is uitgerust met mijnkamers in stroompijler van de brug (WikiCommons/Havang(nl))
De Maasbrug tussen Gennep en Oeffelt die is uitgerust met mijnkamers in stroompijler van de brug (WikiCommons/Havang(nl))

Politie rukt met meerdere eenheden uit voor 'Joehoe, zoek me dan!'

De politie in Almere heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een zoektocht gehouden, nadat er een melding kwam dat er iemand op het terrein van de Grondstoffen- en Afvaldienst in Almere Haven rondliep. Uiteindelijk bleek het te gaan om een 'pratende' Nijntje. Zo meldt Omroep Flevoland.

Een beveiliger van het gesloten recyclingperron hoorde stem. De medewerker drukte op de noodknop en schakelde daarmee de politie in.

Die omsingelde met meerdere eenheden het terrein en startte een zoektocht. Ook de agenten hoorden de stem, die 'Joehoe, hier ben ik! Zoek me dan!' riep. De boosdoener werd in een afvalbak gevonden: het was een pratend stuk Nijntje-speelgoed, dat bedoeld is voor kinderen om verstoppertje mee te spelen.

  

Waar staat het oudste gebouw in de regio?

Vraag je jezelf weleens af waar de oudste gebouwen in jouw dorp of stad staan? Goed nieuws, want onderzoekers van de TU Delft hebben het bouwjaar van alle bijna 10 miljoen panden in Nederland in kaart gebracht.

Dankzij deze tool zie je in één oogopslag hoe oud de gebouwen zijn in de plaats die je opzoekt. De interactieve kaart is gemaakt in samenwerking met mappenmaker Parallel. Benieuwd naar de bouwdatum van je eigen woning of dat van je vrienden? Vul jouw straat, huisnummer en plaatsnaam of postcode in.

Het nutteloze feitje van de dag: Dit hebben we Epke niet zien doen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de fenomenale oefeningen van Epke Zonderland maar wist je dat de onbekendere Ashley Watson er ook wat van kan? Hij zette op 12 november het record neer voor de verste achterwaartse salto tussen twee gelijke rekstokken. De Brit overbrugde maar liefst zes meter, we zijn benieuwd welke FOK!ker dit kan verbeteren.

Gele Hesjes willen eigen eiland voor ongevaccineerden

De Gele Hesjes zijn praktische oplossingsgerichte mensen en als recht geaarde antivaxxers, want vaccins werken niet lieten ze vandaag weten, hebben ze een oplossing voor het hele gevaccineerden vs ongevaccineerden gedoe: een eigen eiland. We wensen de Hesjes veel succes bij hun zoektocht, suggesties zijn welkom!

Het nutteloze feitje van de dag: Corry en haar record

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal tal van Nederlandstalige hits die lang in de Top 40 stonden maar wist je dat er geen  Nederlandstalig nummer langer in de hitlijst stond dan Huilen is voor jou te laat van Corry en de Rekels? De nederklassieker stond maar liefst 41 weken in de Top 40, een absoluut record.

Misschien ook interessant?
special
Random Pics van de Dag #482
special
Random Pics van de Dag #480
special
Random Pics van de Dag #479
special
Weekend gifdump #44
review
The Elder Scrolls V: Skyrim - Anniversary Edition
special
VrijMiBabes #81 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.