special
Random Pics van de Dag #1289
special
Random Pics van de Dag #1288
special
Random Pics van de Dag #1287
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1286
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Gedicht van de dag door: ChevyCaprice

Vandaag komt het Gedicht Van De Dag door: ChevyCaprice

Slechte assie, geen vloei en tip
In de club dat is Gotu Jim
Een lelijk wijf, maar ja ze pijpt
Ewa ja dat is Gotu Jim
Ben weer te laat, te weinig tijd
Niet in de buurt dat is Gotu Jim
Maar in de stu, de hele man
Op de mic dat is Gotu King

Dat was hem weer tot de volgende keer
 
Bedankt ChevyCaprice
 
Heb jij een gedicht voor de frontpage? Stuur Paul een DM of PM!

'Zo moeder, zo dochter'

Catherine en Gabriella vormen een hecht moeder-dochter duo dat alles samen doet, van reizen en winkelen tot het continue dragen van dezelfde outfits. De reacties op hun sociale media-video's variëren van positief tot beschimpend, maar ze trekken zich weinig aan van kritiek. Hoewel de andere twee dochters van Catherina het eens zijn dat hun moeder en zus 'raar' gedrag vertonen vinden ze de relatie niet ongezond en voelen ze zich zeker niet verwaarloosd.

Militaire innovaties op het slagveld

Welke wapens en munitie sturen de VS naar Israël en Oekraïne om te helpen bij hun oorlogsinspanningen tegen Hamas en Rusland? Welke soorten wapens ontwikkelen en gebruiken de VS voor hun eigen verdediging?

Van Spice-bommen en 155 mm-granaten tot de USS Carney- en Sentinel-kernraketten: WSJ toont in onderstaande video verschillende militaire innovaties en techneken van over de hele wereld.

Hoofdstukken:

 0:00 Triton-droneboot

 7:18 M10 Booker-tank 

 15:40 Sentinel-kernraketten

 21:59 De USS Carney

 27:53 155 mm granaten

 34:49 GLSDB-raketsysteem

 41:42 Ruslands TOS-1A thermobarisch wapen

 48:03 Valkyrie XQ-58A AI-drone

 56:28 Mi-24 helikopters

 1:02:55 Russische kerntorpedo 

 1:09:03 Spice-bommen

Hoeveel zegt een DNA-test over je afkomst?

Je hebt het je vast weleens afgevraagd. Waar komt mijn familie vandaan? Misschien duik je dan in je stamboom of je familieregister om te achterhalen waar je familie precies vandaan komt. Maar helaas is dit niet voor iedereen mogelijk.

Nazaten van tot slaafgemaakten komen namelijk niet verder dan de plantages waar hun voorouders vandaan kwamen. Je zou kunnen denken dat ze een DNA-test kunnen doen via Ancestry, MyHeritage en 23andMe bijvoorbeeld. Maar helaas is dat niet zo simpel als dat het lijkt. Arwin Ralf, geneticus van het Erasmus MC, vertelt waarom dat lastig is en hoe hij dat wél mogelijk wil maken

Met dank aan Universiteit van Nederland

Bijzondere vaartocht onder Den Bosch

Nederland waterland: haast ons hele land is een rivieren delta. Bijna overal waar je komt is dan ook wel water waarop je een boottochtje kunt maken. Een bijzonder vaartochtje kun je maken in Den Bosch, waar je onder de stad door vaart.

De Binnendieze in de Brabantse hoofdstad dreigde in de vorige eeuw nog te worden gedempt, maar vormt nu een toeristische attractie die druk bezocht wordt door toeristen in de stad. YouTube kanaal Weet Je Dat Ook Weer vaart de route en vertelt over de historie van dit unieke vaarwater.

Fun met Funda #295: Herenhuis in Waalwijk

Deze keer hebben we een leuk optrekje gevonden in het leder- en schoenen stadje Waalwijk. Dit vrij riante pand uit 1912, aan de Grotestraat in het centrum van Waalwijk, is gebouwd in een variatie aan stijlen en inmiddels een beschermd rijksmonument.

Het pand werd ruim 100 jaar geleden gebouwd als directeurswoning voor de heer Timmermans, directeur van het destijds in Waalwijk gevestigde Noord-Braband Verzekeringen. De bestemming van het pand is nu "dienstverlening", dus behalve wonen zou je er ook een kantoor, praktijkruimte, B&B of andere zakelijke activiteit kunnen huisvesten.

Het pand kent veel bijzondere elementen zoals bijvoorbeeld een keuken met (heel veel) Delfts blauwe tegeltjes, een mooie schouw met potkachel, een antiek fornuis, en een entree onder een trapgevel. Er is zelfs een grote zolder waar de spanten in het zicht zijn gelaten.

Ook is er een tuin, nou ja, gezien de totale verstening kun je misschien beter van een ruime parkeergelegenheid spreken. Deze is aan de zuidkant van het gebouw gelegen, dus lekker warm in de zomer.

Vind je het wat? Het pand is nu te koop voor €875.000,-, toch mooi €75.000,- minder dan de oorspronkelijke vraagprijs. Het lijkt dus nog niet niet echt storm te lopen.

Hoe volkoren brood, vis en kauwgom een mens slimmer maken

Voor wie zijn hersenen beter wil laten functioneren heeft Renate de Groot, onderwijswetenschapper aan de Open Universiteit, wat voedingstips. Om zo goed mogelijk te kunnen functioneren en dus ook zo goed mogelijk te kunnen leren, hebben je hersenen baat bij specifieke soorten voedsel zoals vette vis en volkorenbrood. Welke voedingsstoffen hierin zitten, waarom die je hersenprestaties verbeteren en wat kauwgom met je hersenen te maken heeft, legt Renate je uit in deze video van Universiteit van Nederland.

0:00 Kan voedsel je slimmer maken?
0:30 Tip 1: eet vette vis
0:40 Hoe zien onze hersens eruit?
1:20 Vis bevat omega 3-vetzuren, en die maken je slimmer
1:40 Omega 3 zorgt voor makkelijker transport van voedingsstoffen in je hersencellen
2:10 Wat is omega 3 en hoe ziet het eruit?
2:48 Vegetarische bronnen van omega 3
2:58 Tip 2: een volkoren boterham
3:40 Suiker in een witte boterham wordt opgeslagen als vet
4:10 Suikers in een volkorenboterham zijn anders
4:30 Tip 3: kauwgom kauwen
4:50 Door kauwgom kauwen verbeter je de doorbloeding van de hersenen

Zorgen om giftige stoffen in kinderkleding uit China

Op 10 van de 25 kinderkledingstukken die het Belgische Testaankoop via de populaire Chinese webshop Shein kocht, trof de consumentenorganisatie schadelijke stoffen aan. Dat blijkt uit een labproef naar de aanwezigheid van onder meer hormoonverstoorders (ftalaten), PFAS en zware metalen. 

"Hormoonverstorende stoffen stapelen zich langzaam op in je lichaam". "Dat maakt ze zo gevaarlijk, zeker bij jonge kinderen die nog volop in hun ontwikkeling zitten. In het slechtste geval kunnen hormoonverstoorders ontwikkelingsstoornissen en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken."

Nieuwe kleren wassen voor ze gedragen worden, is daarom belangrijk, aldus Clays. "Maar daarmee krijg je schadelijke stoffen, zoals hormoonverstoorders, niet volledig weg."

Bron

Waarom zijn wereldleiders ouder dan ooit tevoren?

De tien drukbevolkste landen ter wereld, waaronder China, India, Rusland en de VS, worden geregeerd door mannen en vrouwen die ouder zijn dan 70 jaar. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen verkiezingen in 2024 zullen president Joe Biden en Donald Trump de oudste kandidaten ooit in de Amerikaanse geschiedenis zijn. Waarom zijn wereldleiders ouder dan ooit tevoren?

WSJ legt uit waarom politici ouder zijn dan hun kiezers – en wat dit betekent voor het beleid en politieke betrokkenheid.

Hoofdstukken: 

 0:00 Leeftijden van leiders

 0:31 Politici over de hele wereld

 2:18 Hoe komt dit? 

 4:00 Gevolgen

Waarom je zonder veiligheidsbeugel in een achtbaan kan

Over de kop gaan in een achtbaan zonder veiligheidsbeugel. Het klinkt misschien bizar, maar het kan echt! Jurnan Schilder, werktuigbouwkundige aan de universiteit Twente heeft het zelfs al meerdere keren zelf uitgetest, en zonder enige angst. Hij weet namelijk als geen ander dat er in een achtbaan natuurkundige krachten op je werken die je stevig in je stoeltje drukken. Terwijl hij zelf een ritje maakt vertelt hij je dat dit precies dezelfde krachten zijn die dagelijks op ons werken, maar dat zij uit balans raken wanneer jij over de kop gaat. En dat die balansverstoring cruciaal is, om jou tijdens een achtbaanritje in je stoeltje te houden.

0:00 Kun je zonde veiligheidsbeugel in een achtbaan?

1:00 Vroeger hadden achtbanen nooit veiligheidsbeugels

1:50 Basics van de krachten op aarde

1:55 De zwaartekracht trekt je naar de aarde

2:05 De normaalkracht zorgt dat jij niet door de vloer zakt

2:30 Uitleg over de normaalkracht en G-krachten

3:30 Door lagere G-kracht zorgt voor een gevoel van zweven

4:00 Een hogere G-kracht duwt je in je stoeltje en laat je lichaam zwaarder voelen

4:50 Een testritje in Toverland

5:50 Je moet snel genoeg door een looping gaan

7:00 Waarom hebben we dan überhaupt een veiligheidsbeugel?

7:40 In loopings blijf je zitten, maar bij complexe vormen of heuveltjes niet

8:00 Kan een achtbaan stil komen te staan terwijl je over de kop gaat?

8:20 In Walibi liep een treintje vast in een looping

9:10 Achtbanen zijn superveilig

Met dank aan Universiteit van Nederland

"Tekort cacao versterkt door slecht beheer"

Eerder dit jaar was het tekort aan cacao, met hoge prijzen tot gevolg, al in het nieuws. In een interview met Bloomberg stelt de CEO van Tony's Chocolonely nu dat slecht ketenbeheer bijdraagt aan structurele tekorten.

Langetermijnproblemen zoals onvoldoende inkomen voor de boeren en een meer uitdagende omgeving met bijvoorbeeld ziektes, versterken het effect van de actuele factoren die het aanbod van cacao en chocolade beïnvloeden. Dat zegt Douglas Lamont, CEO van Tony's Chocolonely. Programma's die ondersteuning bieden met productiviteits- en ziektebeheer en het aanpakken van problemen met kinderarbeid vormen onderdeel van de oplossing voor de sector, zei Lamont.

Verder legt hij uit hoe de boeren niet profiteren van de hoge prijzen en waarom het effect voor de consument met vertraging van ongeveer een halfjaar merkbaar wordt in de winkelprijs. 

Wegwerkers zijn agressieve automobilisten helemaal zat

Tot hier en niet verder: wegwerkers in de provincie Brabant hebben het gehad met agressieve verkeershufters.

Wegwerkers in Gilze zijn hevig geschrokken. Een automobilist raakte geïrriteerd door een wegafsluiting en werd agressief. Hij vernielde een busje van Heijmans met een stalen buis. Het bouwbedrijf en de provincie zijn woedend. "Als volgende stap zullen we het werk stilleggen of bij alle werkzaamheden de weg volledig afsluiten."


Is aangebrand eten slecht voor je?

Iedereen krijgt ze wel eens voorgeschoteld: zwart geblakerde worstjes van de barbecue. Terwijl: ze zijn net zo slecht voor je als een pakje sigaretten roken! 

Toch zijn er daarentegen bepaalde recepten waarin staat dat je de bloemkool lekker krokant kan blakeren in de oven. En dat is misschien niet helemaal fout. In dat zwarte stukje worst is namelijk iets anders gebeurd dan in het zwarte stukje bloemkool. Ofwel: het ene zwarte randje is slechter voor je, dan het andere. In deze video legt Toxicoloog Nynke Kramer namens Universiteit van Nederland uit hoe dat zit.

00:00 Is aangebrand eten slecht voor je?

00:25 Wat gebeurt er bij verbrand vlees?

01:22 Wat gebeurt er bij aangebrande aardappelen?

02:04 Is aangebrande groente slecht voor je?

03:15 Hoe hoger dosis giftige stof, hoe meer risico op kanker

03:41 Hoe vormen giftige stoffen?

'Haters zeggen dat ik veel te dik ben voor mijn vriendin'

Bri en Marley zijn influencers op sociale media en hebben al 11 jaar een polyamoureuze relatie. Marley was eerder 17 jaar getrouwd voordat ze besloten om polyamoureus te worden. Nu zoeken ze een derde vrouw om een relatie met hen aan te gaan. Maar Marley heeft te maken met haters die haar 'body shamen' vanwege haar overgewicht, en zeggen dat ze veel te dik is voor haar slankere vriendin.  Maar de twee laten zich niet van de wijs brengen door negativiteit en blijven sterk in hun liefde voor elkaar.

Fun met Funda #294: tweekapper met veel grond

Een mooie plek voor wie zijn schaapjes op het droge heeft. Deze kun je namelijk fijn laten vreten op de overwoekerde grond die je koopt, terwijl jij je handen vol hebt om hier weer een fijne twee-onder-één-kap-woning van te gaan maken.

"Doe met de bezichtiging wel oude kleren en laarzen aan", zo schrijft de makelaar. In totaal koop je hier 5221m2 grond met daarop nog oude duivenhokken, bomen, struiken en onkruid. Het stuk grond is "al vele jaren ongerept", dus die schaapjes kunnen de boel naar hartelust kaal vreten.

Ondertussen kun jij de woning weer leefbaar maken. De woning is onbewoond en alles wat je ziet krijg je er bij, of je dat nou wilt hebben of niet. In 1950 is de woning gebouwd en afgezien van glasvezel en een gasgestookte cv is zijn er nauwelijks voorzieningen die je in deze tijd verwacht in een woonhuis. Wel mooi aan dit alles in het Drentse Weiteveen is de prijs: voor slechts €189.000,- kun je je sportschoolabonnement opzeggen en hier je handen uit de mouwen gaan steken.

Een miljoen voor een kwartje

Bij veilinghuis Heritage Auctions Europe is een uiterst zeldzaam en in uitmuntende conditie verkerend kwartje onder de hamer gegaan. Een anonieme bieder heeft de veiling gewonnen met een bod van maarliefst € 850.000,-.

Het kwartje is één van de twee geslagen muntjes van 25 cent uit het jaar 1891 met een afbeelding van een nog jonge koningin Wilhelmina. Het zilveren muntje van 3,5 gram realiseert hiermee de hoogste opbrengst voor een Nederlandse Munt ooit, zo meldt RTL.

Boven op het bod komen nog de veilingkosten, waardoor de koper in totaal € 1.045.500,- moet afrekenen voor het kleine muntje. Het andere, identieke muntje is onderdeel van de Nationale Numismatische Collectie bij De Nederlandsche Bank.

'Waarom we niet kunnen leven zonder hormonen'

We weten dat ze belangrijk zijn voor vrouwen, zeker voor de menstruatie. Maar ook mannen kunnen niet zonder. Naast de menstruatie en eisprong, zorgen hormonen bijvoorbeeld dat je eten kan verteren, dat je gelukkig kan zijn en alert blijft. Je hebt wel precies de goede hoeveelheid hormonen nodig, anders gaat het fout. Hoe hormonen werken en ook wanneer ze niet goed werken, legt Max Nieuwdorp van de Vrije Universiteit Amsterdam uit.

0:00 Wat zijn hormonen?
1:05 Wat veroorzaakt een tekort aan hormonen?
1:25 De big 5 van de hormonen
2:00 Hormonen doen alles en worden overal in je lichaam gemaakt
2:12 De hypofyse: de klier der klieren
2:30 De geslachtshormonen
3:10 Testosteron
4:00 Het vrouwelijk geslachtshormoon: oestradiol
4:15 Oorzaak van de overgang
4:30 De schildklier hormonen
5:35 De bijnieren
5:55 Adrenaline
6:10 Cortisol: een vertragend hormoon'
6:40 Ziektes door stresshormonen
7:05 Insuline uit de alvleesklier
8:30 Twee miljoen Nederlanders zijn ziek door hormonen
8:40 Onderzoek naar nieuwe hormonen
9:35 Nieuwe hormonen als medicijnen
10:20 Hormoonklieren nabootsen
10:30 Alle ziekten ontstaan in de darmen

Met dank aan de Universiteit van Nederland.

Kim Kardashian toont beelden van aansnoeren korset

Kim Kardashian heeft beelden gedeeld van hoe ze voor het Met Gala in een korset met een zeer strakke wespentaille werd gehesen. Dat ze door het korset amper kon ademhalen, nam de realityster voor lief.

De reality-tv-ster was door haar supersmalle taille een opvallende verschijning op het jaarlijkse Met Gala ten behoeve van het Metropolitan Museum of Art in New York.

Het thema van het extravagante gala was dit jaar 'Lente', Kardashian was niet de enige die zich had uitgesloofd.

Mogen we ....... ook al niet meer zeggen?

Anouk noemde afgelopen week Ronnie Flex "een kleine, huilende armzalige bitch n****". Ze raakte in opspraak, omdat veel mensen vinden dat het n-woord niet gebruikt kan worden door een witte vrouw. Samen met Sibo Kanobana, sociolinguïst aan de Open Universiteit, duikt Universiteit van Nederland in de geschiedenis van dit woord en van andere woorden die gevoelig liggen.

Bijzonder is dat niet al deze woorden altijd dezelfde negatieve lading hebben gehad, ooit was het bijvoorbeeld heel normaal om een vrouw met 'wijf' aan te spreken. Sibo ontleedt wat voor functies deze woorden in de hedendaagse maatschappij hebben, en wat voor ideeën er (ongemerkt) achter schuilgaan. 

0:00 Waarschuwing: gevoelige woorden
0:06 Welke woorden kunnen niet meer?
0:18 Wat moeten we met deze woorden?
0:50 Taal verandert door de tijd
1:00 Ziek ziek of ziek cool?
1:50 Wijf was niet altijd negatief
2:20 Vrouw word de norm
3:10 Als definities veranderen, waarom hebben we dan woordenboeken?
4:10 Allochtoon: een opgelegd woord door de overheid
4:20 Van gastarbeiders, naar migrant, naar allochtoon, naar...?
5:50 De negatieve lading achtervolgt het woord
6:25 Waarom je het n-woord niet meer mag gebruiken
6:45 Het koloniale verleden van het woord
7:00 Protest tegen het N-woord
7:20 Een vervangend woord: zwart
7:50 Blank en wit, een heel ander verhaal
8:40 Blank wordt geassocieerd met neutraliteit
9:50 Een minderheid benoemt een meerderheid
10:10 Hoe 'wit' laat zien dat iedereen een kleur heeft
10:50 Moeten we deze woorden dan verbieden?


Modi's omstreden Hindoetempel

Premier van India, Narendra Modi, en zijn regering steken miljarden in een project dat van de stad Ayodhya een centrum voor religieus toerisme maakt.

Centraal staat de nieuwe tempel genaamd Ram Mandir, die $220 miljoen kost. Het budget voor het totale plan is bijna $4 miljard, en moet van het complex op de geboorteplek van de god Ram een ‘Hindoe-Vaticaan’ maken.

WSJ belicht de projecten en legt uit hoe het plan het seculiere land heeft verdeeld en tegelijkertijd Modi politiek gewin heeft opgeleverd. Het project is ook een onderwerp van belang in de verkiezingen die nog tot 1 juni gefaseerd door het land gehouden worden.

Hoofdstukken:

 • 0:00 Modi's plan
 • 0:47 Waarom er wordt gebouwd
 • 2:22 Historische uitdagingen
 • 4:27 Geopolitiek

Roddels en achterklap: zijn Thierry en Freek een setje?

Momenteel gooit ene Laurens Buijs allerlei beweringen over FvD op Twitter. Zo zou Thierry Baudet een seksuele relatie hebben met Freek Jansen. Uiteraard moeten Thierry en Freek dit zelf weten als dit zo is, niets mooier dan liefde in combi met geile seks. Maar voor een aantal twitteraars is dit een reden om FvD nog eens over de hekel te trekken. Gezien zijn overige postgedrag lijkt Laurens Buijs niet helemaal fris in zijn bovenkamer.

Wat denken jullie: fictie of feit? 

Fun met Funda #293: veel mogelijkheden in Strijen

Na het mini-appartement in de hoofdstad van vorige keer, hebben we deze keer weer een echt huis in beeld. Of een bouwperceel wat nog even schoongeveegd moet worden. We gaan naar het Zuid-Hollandse Strijen, waar deze woning te koop wordt aangeboden.

Gelegen onder aan een dijk en aan het water, is dit misschien wel het mooiste hoekje van nieuwbouwplan Land van Essche. Het vrijstaande huis zelf is gebouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw, met de voor die tijd kenmerkende uitstraling.

Wat waarschijnlijk het interessantste is, is het ruime perceel van meer dan 1.500m2. Dit maakt de plek aan de rand van het dorp Strijen ook een interessante optie voor sloop en nieuwbouw, zodat je iets neer kunt zetten naar je eigen smaak. Op deze plek en met zo'n ruim perceel kun je veel kanten op.

Voor net geen zes ton kun je je hier helemaal uitleven. Óf met de sloophamer, óf met je beste klus skills.

Meivakantie valt in het water: 'campinggasten drijven hun tent uit'

"Het is dramatisch. Een groot gedeelte van de camping staat blank", aldus een ontdane kampeerder. Stevige regenbuien hadden geen enkele genade met vakantiegangers op een camping in Voorthuizen. Campinggasten balen flink van de regen. 

Volgens campingeigenaar Van Ommen is het letterlijk dweilen met de kraan open. "Zodra water wordt weggepompt, stroomt het weer in rap tempo vol." Sloten, beken en het riool zijn overvol, waardoor waterafvoer lastig is en toiletten slecht doorspoelen. "Het rioolwater stroomt over het terrein omdat we op een laag punt zitten." De eigenaar wil de camping toekomstbestendiger maken voor extreme neerslag.


Waarom je hersenen krimpen als je te veel piekert

We piekeren allemaal weleens waardoor we 's nachts wakker liggen. Maar naast het verstoren van een belangrijke goede nachtrust heeft langdurig piekeren nog veel ernstiger gevolgen. Het laat je brein krimpen. En voordat je hierover begint te piekeren; Charlotte Sleurs, hersenwetenschapper van Tilburg University, vertelt wat er gebeurt en wat je ertegen kan doen.

00:00 Waarom krimpt je brein bij piekeren?
00:14 Wat gebeurt er in onze hersenen als er (te veel) cortisol is?
01:12 Wat voor rol spelen beschermende eiwitten in ons brein?
01:39 Het effect van opstapeling van afvalstoffen.
01:58 Wat krimpt er in je brein bij te veel piekeren?
02:18 Wat kan je doen tegen te veel piekeren?

Met dank aan de Universiteit van Nederland.

Is het 'groene beleid' oorzaak van opmars extreem-rechts in Duitsland?

Extreemrechts is in opmars in Duitsland en de anti-immigrantenpartij Alternative für Deutschland (AfD) is in verschillende deelstaten de populairste partij geworden. Immigratie en het gevoel economisch achter te blijven zijn de drijvende factoren achter de stijgende populariteit van AfD, maar ook de Groene partij en het klimaatbeleid van de Duitse regering hebben de burgers kwaad gemaakt. The Guardian reisde naar Görlitz, aan de Duitse grens met Polen, om uit te zoeken in hoeverre het groene beleid van Duitsland extreem rechts aanwakkert.

Hoofdstukken:
00:00 - Intro
00:44 - Görlitz en Saksen zijn een extreemrechts bolwerk
01:25 - Wat vinden de mensen in Görlitz van de Groene Partij en klimaatverandering?
02:32 - Een extreemrechtse bijeenkomst in Görlitz - De Vrije Saksen en de AfD
05:11 - Aanvallen op de Groenen, Robert Habeck en Ricarda Lang
05:34 - 'We hebben doodsbedreigingen gehad' - aanvallen op de Groenen in Görlitz
07:29 - Interview met Sebastian Wippel, AfD
09:14 - Een vrijdag voor de toekomst-protest in München

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Je hoort vaak dat Nederlands een moeilijke taal is, maar is dat echt zo? Ja, volgens Sterre Leufkens wel. Zij is taalwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht, en uit haar onderzoek naar 22 talen wereldwijd bleek dat het Nederlands bijzonder veel moeilijke regels heeft zonder overduidelijk nut. Ze noemt deze regels 'mannentepels', en in deze video legt ze je er alles over uit.

0:00 Waarom is Nederlands zo moeilijk?
0:15 De Nederlandse taal heeft mannentepels
0:40 Taalregels zonder duidelijk nut
0:50 'De' en 'het
0:58 Klinkers veranderen van werkwoorden
1:20 Wat betekenen 'er' en 'het' eigenlijk?
1:40 Wereldwijd talen vergelijken
2:10 Nederlands heeft het meeste mannentepel-regels
2:20 Oude regels die we nog steeds niet snappen
2:25 Het verhaal van 'hen' en 'hun'
2:40 'Als' en 'dan'
3:00 Moeilijke uitspraak
3:40 Onze letters kunnen anders klinken
4:10 Verwantschap tussen talen speelt mee
4:50 Maar... lastige regels gaan misschien verdwijnen

Met dank aan Universiteit van Nederland.

Fun met Funda #292: Less is More

Of dit dan precies is wat Ludwig Mies von der Rohe bedoelde met zijn beroemde uitspraak? Ik denk het niet eigenlijk. Dat het er net als met zijn streven naar eenvoud in architectuur en meubelontwerpen niet perse goedkoper van wordt kun je bij dit appartement wel terugvinden.

Dit appartement van wel 38m2 groot kun je aanschaffen voor € 465.000,-, al kan het zijn dat je moet overbieden als je het écht wilt hebben. En wat voor weldadige luxe koop je dan? Nou een stalling voor je fiets en een dakterras, niet privé nee, maar beide gedeeld met de andere bewoners van het complex. Een parkeerplek voor je auto is er wel... te huur. Een geweldige keuken dan? Nou, "de keuken is voorbereid zodat naar eigen smaak een keuken geplaatst kan worden", aldus de advertentie. Nee, alle overbodige zaken zijn zorgvuldig weggelaten, geheel volgens voornoemd motto.

Het appartement ligt in Amsterdam én lijkt uit op vaarwater. Het is bijna nieuw en energie efficiënt: met warmtepomp en vloerverwarming heeft het energielabel A++. En je koopt de volle eigendom volgens de advertentie, dus geen erfpacht.

Koopje toch? Voor net iets meer dan €12k per m2.

Hoe zit het met turbulentie tijdens het vliegen?

Als je weleens in een vliegtuig zit, heb je het vast weleens meegemaakt: je zit rustig in je vliegtuigstoel, en op enkele kilometers hoogte begint plotseling de cabine te schudden: turbulentie. Dat kan best schrikken zijn. Soms zal alleen je kopje thee een beetje heen en weer schudden, maar in sommige gevallen is het ook zo sterk dat je met vliegtuig en al een paar meter naar beneden zakt. Maar is dat nou gevaarlijk? Luchtvaartdeskundige Nikki van Luijk (TU Delft) legt in deze video uit dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken. Tenminste, zolang je de stoelriem maar vasthebt…

00:00 Wat is turbulentie?
0:37 Mechanische turbulentie
1:13 Thermische turbulentie
1:34 Thermische turbulentie: Luchtzak
2:05 Straalstromen
2:55 Is turbulentie gevaarlijk?

Met dank aan  Universiteit van Nederland

Tripadvisor: dit zijn de beste hotels ter wereld anno 2024

Een vakantie uitzoeken is al lastig genoeg. Om reizigers te helpen de best mogelijke vakantie te boeken, heeft Tripadvisor, een van de grootste online reisbureaus, de Travellers' Choice Best of the Best Awards 2024 onthuld, inclusief de lijst met de beste hotels ter wereld.

Volgens Tripadvisor is Hotel Colline de France in Brazilië het beste hotel ter wereld. Het kost wel een paar centen, maar dan heb je ook wat. Het luxe verblijf werd hoog gewaardeerd vanwege zijn “verfijning en comfort”, zoals de glamoureuze kamers en de weelderige spa. Ook vielen het pianospel bij het ontbijt en de gratis wijn in de smaak.

"Het sensationele ontwerp en de warme sfeer van het hotel maken het een unieke keuze voor een elegant en toch gezellig uitje”, aldus Tripadvisor.

Beste hotels ter wereld volgens TripAdvisor:

 1. Hotel Colline de France, Brazil
 2. OBLU SELECT Lobigili, Maldives
 3. La Siesta Hoi An Resort & Spa, Vietnam
 4. Adiwana Suweta, Indonesia
 5. Iberostar Grand Packard, Cuba
 6. Emerald Maldives Resort & Spa, Maldives
 7. La Siesta Classic Ma May, Vietnam
 8. Secrets Akumal Riviera Maya, Mexico
 9. Padma Resort Ubud, Indonesia
 10. Sofitel Mexico City Reform a, Mexico

Hans Teeuwen: 'draag een oranje keppeltje op Koningsdag'

HansTeeuwen wenst geen laffe Hollander te zijn die toekijkt hoe het anti-semitisme toeneemt na start van de oorlog tussen Hamas en Israël. Hij roept iedereen op om op Koningsdag een oranje keppeltje te dragen om solidariteit met Joden uit te dragen, en zingt 'Blijf met je poten van onze joden af'. Zijn actie resulteerde in een grote advertentie in de krant.

Fun met Funda #291: Vlaamse schuur conversie

In het mooie Breda vinden we dit project. Om dit een kluswoning te noemen zou namelijk een understatement zijn: het is namelijk nog helemaal geen woning.

De oude Vlaamse schuur staat aan de noordkant van Breda en ligt aan een doodlopende weg. Het meest interessante is misschien nog wel het perceel van maar liefst 4.785m2. Je zit dan wel vast aan de schuur die als basis moet dienen voor een woning, want de twee schuren op het perceel zijn beschermd monument. De woonbestemming is al wel voor je geregeld; daar heeft de gemeente haar goedkeuring al aan verleend.

Het plan moet nog verder uitgewerkt worden en je hebt nog een omgevingsvergunning nodig voordat je echt aan de slag kunt. Er is al wel een artist's impression beschikbaar van wat je zou kunnen doen met de schuur van 200 jaar oud. Vergeet niet om een goed gevulde zak met geld mee te brengen: de vraagprijs is €659k en dan moet je nog wat over hebben voor de vergunning en de bouw.

Wie ziet zich hier al wonen?

Waar tape fashion en kunst met elkaar verbindt

Het Fashion Week Black tape-project is een catwalk-modeshow op kunstgebied. Joel Alvarez, maker van het Black Tape Project heeft van zijn optredens tijdens de diverse Fashion Weeks een lucratieve onderneming gemaakt, waarbij hij kaartjes voor zijn shows verkoopt voor zo'n 950 euro per stuk en 11.430 euro per persoon vraagt voor een VIP-backstage-ervaring.

De ontwerper verkoopt op zijn website ook rollen van zijn kenmerkende bodytape in verschillende kleuren. De meest basale zwarte tint begint bij $ 9,99 per rol, terwijl de meer levendiger kleuren waaronder metallic goud, blauw en roze elk tot $ 29,99 kosten.

Nou vooruit, nog maar wat filmpjes.. 

Wie of wat is de Iraanse Revolutionaire Garde?

De Iraanse Revolutionaire Garde beschikt over een legermacht, luchtmacht en marine. Het was deze organisatie die vele drones en raketten naar Israël heeft gelanceerd. Desondanks betreft dit niet het reguliere nationale leger. 

De Iraanse Revolutionaire Garde, ook bekend als de Pasdaran, is een elite-militaire en paramilitaire organisatie die direct loyaal is aan de hoogste religieuze leider van Iran, de Opperste Leider. De Pasdaran fungeert als een soort 'beschermende' macht die belast is met het beschermen van de islamitische revolutie en het regime in Iran. Ze hebben een aanzienlijke invloed op zowel de binnenlandse als de buitenlandse politiek van het land.

NOS op 3 legt uit:

0:00 De ruggengraat van het regime
01:28 Het begin van de Revolutionaire Garde
03:26 De twee legers van Iran
05:51 Iran en Israël, aartsvijanden
09:54 Outro

KimJung Un is niet vies van een beetje zelfpijperij

Kim Jong-un heeft ter meerdere eer en glorie van zichzelf een videoclip opgenomen waarin hij bezongen wordt als de “vriendelijke vader” van het land. De clip werd ten gehore gebracht  bij de opening van een project voor 10.000 woningen in Pyongyang. Het project maakt deel uit van Kim's belofte om binnen vijf jaar 50.000 nieuwe appartementen in de hoofdstad te bouwen.

Gaat het onzichtbare nano-deeltje alle technologie veranderen?

Zonnebrandcreme, tennisballen, en waterafstotende kleding. Al deze producten hebben één ding gemeen: nanodeeltjes. Nano-wat? Dat legt nanotechnoloog Femke Witmans (Universiteit Twente) uit in deze aflevering. Zij werkt met nanodraden die 1000 keer dunner zijn dan een menselijke haar. Voor het blote oog onzichtbaar. Toch is het hot topic in de wetenschap, want nanotechnologie gaat misschien wel de toekomst zijn van jouw telefoon.

0:00 Wat is een nanometer?

1:00 Deeltjes 1000x zo klein als je haar

1:10 Producten met nanotechnologie

1:55 Een lotusblad met natuurlijke nano-technologie

2:32 Geschiedenis van nanotechnologie

2:56 Nanochips

3:20 Meer technologie op dezelfde ruimte

3:50 Nanodraden op de chip

4:10 Nanodraden verzamelen

5:35 De clean room

6:00 Een super microscoop

7:05 Nanodraden aansluiten in het gele lab

8:05 Een laatste check met de elektronenmicroscoop

8:30 De toekomst van nanotechnologie

Met dank aan Universiteit van Nederland 

Zijn bevers voor één gat te vangen?

In Nederland is de bever een beschermde diersoort. Daar profiteert het dier goed van: de populatie groeit flink. Helaas neemt ook de schade door bevers daarmee toe.

Bevers bouwen dammen en ondergraven infrastructuur met verzakkingen en verstoorde waterafvoer tot gevolg. Ze mogen echter niet bestreden worden, waardoor andere middelen ingezet moeten worden om de schade te beperken. L1 maakte een korte reportage over een trucje waarmee beverdammen lek gemaakt worden. Lek op een manier waarop bevers ze niet weer gaan dichten.

Breda kleurt al oranje in aanloop naar het EK-voetbal

Op 14 juni begint in Duitsland het EK voetbal. In Breda heeft men de oranjekoorts al te pakken. Enkele wijken zijn al druk bezig om alles oranje te kleuren zodat men straks met zijn allen in sfeer kan genieten van wat ons Nationaal elftal gaat presteren tijdens het EK-voetbal.

Wanneer speelt Oranje?

• Zondag 16 juni 2024 (Hamburg), 15.00 uur: Polen- Nederland
• Vrijdag 21 juni 2024 (Leipzig), 21.00 uur: Nederland - Frankrijk
• Dinsdag 25 juni (Berlijn), 18.00 uur: Nederland - Oostenrijk

De achtste finales van het EK vinden plaats van zaterdag 29 juni tot en met dinsdag 2 juli. De kwartfinales op 5 en 6 juli en de halve finales op 8 en 10 juli.

Waarna de finale op 14 juli in Berlijn zal plaatsvinden om 21.00 uur

Hoe de Amerikaanse chipsector zich liet passeren met EUV

De belangrijkste technologie voor de productie van chips komt van het Veldhovense ASML: EUV-machines van zo'n $200 miljoen per stuk. Zonder de halfgeleiders die er mee gemaakt worden, zou er geen AI-revolutie zijn en zou de wereldeconomie niet zo hard meer groeien.

In de beginfase werden onderdelen van de technologie in de VS ontwikkeld, maar ASML was de partij die doorzette en het risico nam om EUV lithografie te ontwikkelen tot een commercieel product. Hoewel Intel voorop liep om tijdens de ontwikkeling een majeure financiële impuls te geven aan ASML, werden de in Nederland gemaakte machines vooral gekocht door mede-financiers van het EUV-project: TSMC uit Taiwan en Samsung uit Zuid-Korea. Intel dacht zonder de kostbare machines te kunnen en zo raakte Amerika uiteindelijk op achterstand. De regering onder zowel Donald Trump als Joe Biden heeft zich intussen ingespannen om ervoor te zorgen dat geen van de EUV machines aan China wordt verkocht.

Bloomberg brengt de historie in beeld en vertelt hoe de VS nu alle zeilen bijzetten om de achterstand in te lopen.

 Hoofdstukken:

 • 00:00 Introductie
 • 00:50 Wat is EUV-lithografie?
 • 03:02 Vroeg onderzoek in de Verenigde Staten
 • 04:44 Intel's strategische fout
 • 05:36 Huawei aanleiding zorgen over China
 •  07:00 De CHIPS-Act en de VS

Fun met Funda #290: krijtstreep villa

Of een krijtstreep maatpak inbegrepen is bij de koop maakt de advertentie niet duidelijk. Misschien was de stichter van deze monumentale villa de bedenker van het zebrapad. Vanwaar deze overdenkingen in de introductie? Werp maar eens een blik op de foto's!

De op het oog in bijzonder goede staat verkerende vrijstaande villa heeft een bijzonder opvallend uiterlijk met dikke witte banen in de voorgevel, metselwerk in een omlijsting waar je de voordeur zou kunnen bedenken, en een zeer rijk gedetailleerde windveer. Het zal zeker een blikvanger in de straat, zo niet het dorp zijn. Er was ooit een huisartspraktijk gevestigd in het pand, maar op dit moment is het een woonhuis.

In contrast met de voorgevel is de binnenkant aanzienlijk rustiger en moderner uitgevoerd. Ook de ruime tuin op het zuiden straalt rust en ontspanning uit. Natuurlijk is er parkeergelegenheid op eigen terrein.

Vind je het wat? Deze strakke, monumentale streepjesvilla kan van jou zijn voor €1,6 miljoen. 

Misschien ook interessant?
special
Random Pics van de Dag #1285
special
Random Pics van de Dag #1284
special
Random Pics van de Dag #1283
special
Random Pics van de Dag #1282
review
Stellar Blade
special
Random Pics van de Dag #1281
©FOK.nl e.a.