special
Random Pics van de Dag #477
special
Random Pics van de Dag #476
review
Hawkeye houdt de deur open voor een nieuwe generatie Avengers
special
Random Pics van de Dag #475
special
Random Pics van de Dag #474
special
Random Pics van de Dag #473
FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Het nutteloze feitje van de dag: De klokken gelijk zetten

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We vinden het allemaal logisch dat het in Den Helder even laat is als in Doetinchem maar wist je dat dat begin vorige eeuw ondenkbaar was? Tot 1909 had elke dorp, stad of streek zijn eigen tijd gerelateerd aan de stand van de zon. Daarom was het in het oosten over het algemeen wat later dan in het westen. Door de komst van de spoorwegen was het noodzakelijk om in heel het land dezelfde tijd te gaan hanteren, anders was het onmogelijk een werkend en duidelijk spoorboekje te maken. Dus werd op 1 mei 1909 de Amsterdamse Tijd of Nederlandse Tijd in ons land ingevoerd.

De 'nieuwe tijd' was gelijk aan de plaatselijke middelbare tijd van Amsterdam, om precies te zijn die van de Westertoren. Deze tijd was GMT +0h 19m 32,13s, dus Nederland liep 19,5 minuut voor op Greenwich Mean Time (GMT), de tijd van Londen, die langzamerhand de internationale referentie werd. In 1937 werd dit versimpeld en afgerond naar GMT +0h 20m wat onofficieel de Loenense tijd, Woudrichemse tijd of de Gorinchemse tijd werd genoemd omdat de nieuwe afgeronde tijd het meest overeen kwam met de nieuwe plaatselijke middelbare tijd. Op 16 mei 1940 werden op bevel van de Duitse bezetters de klokken 40 minuten vooruit gezet en sloot Nederland zich aan bij de Midden-Europese Tijd.

De Westertoren, de plek van de nieuwe Nederlandse Tijd (WikiCommons/dennis22photos)
De Westertoren, de plek van de nieuwe Nederlandse Tijd (WikiCommons/dennis22photos)

Tepelalarm!

Eerst met een tepel, dan zonder! Nadat Instagram een erotische reeks foto's van Madonna had verwijderd, plaatste de zangeres de foto's gewoon opnieuw. Echter met een cruciaal verschil en voorzien van een duidelijke boodschap in de richting van Instagram en Co.

Madonna's boodschap op Instagram:

'I’m reposting photographs Instagram took down without warning or notification….. The reason they gave my management that does not handle my account was that a small portion of my nipple was exposed.

It is still astounding to me that we live in a culture that allows every inch of a woman’s body to be shown except a nipple. As if that is the only part of a woman’s anatomy that could be sexualized. The nipple that nourishes the baby! . Can’t a mans nipple be experienced as erotic ??!!

And what about a woman’s ass which is never censored anywhere. Giving thanks that I have managed to maintain my sanity through four decades of censorship…… sexism……ageism and misogyny.

Perfectly timed with the lies we have been raised to believe about the pilgrims peacefully breaking bread with the Native American Indians when they landed on Plymouth Rock! God bless America 🇺🇸 ♥️❌ #artistsareheretodisturbthepeace'

Madonna op Instagram( Bron- https://www.instagram.com/p/CWtb5sSI031/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading)
Madonna op Instagram (Bron- https://www.instagram.com/p/CWtb5sSI031/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading)

Het nutteloze feitje van de dag: Miljoenen auto's

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zijn een land vol auto's, dat kun je elke dag zien, maar wist je er meer dan 8 miljoen personenauto's zijn in ons land? Op 1 januari van dit jaar waren er 8.793.592 personenauto's geregistreerd in Nederland, zo meldt het CBS. Dat is iets meer dan vorig jaar toen het er 8.677.911 waren.

Het nutteloze feitje van de dag: Miljoenen auto's (WikiCommons/G.Lanting)
Het nutteloze feitje van de dag: Miljoenen auto's (WikiCommons/G.Lanting)

Vandaag is het 30 jaar geleden dat Freddie Mercury overleed

Freddie Mercury schreef muziekgeschiedenis als zanger van Queen en componist van stukken als "Bohemian Rhapsody" en "We are the Champions". Hij leidde een leven waarin geen grenzen leken te zijn en dat tot op de dag van vandaag nog verrassingen kent.

Vandaag zou er een pushbericht naar onze mobiele telefoons zijn gestuurd, toen moesten we het met teletekst doen. Op maandag 25 november 1991, de ochtend na zijn overlijden, stuurde de dpa dit bericht uit:

"De Britse rockster Freddie Mercury is overleden aan de gevolgen van de immuundeficiëntieziekte aids. Zoals zijn woordvoerder maandagochtend meedeelde, was de directe doodsoorzaak van de 45-jarige zanger van de groep Queen een longontsteking. Mercury had pas de dag ervoor bekend gemaakt dat hij aan aids leed. De grootste successen van de zanger waren onder meer 'Radio Ga Ga' en 'We are the Champions'."

Het begon allemaal in het begin van de jaren zeventig in Londen. The Beatles waren net uit elkaar en jonge muzikanten als David Bowie en Elton John, maar ook bands als Led Zeppelin, Black Sabbath of T-Rex waren hun grenzen aan het opzoeken. Gedurende deze tijd voegde de jonge student grafische vormgeving Farrokh Bulsara zich bij de band Smile, waarin Brian May en Roger Taylor speelden. Samen vormden ze Queen, bassist John Deacon trad even later toe.

Farrokh liet zich al Freddie noemen en veranderde al snel zijn achternaam in "Mercury". Niets wees nu op zijn Indo-Parsische afkomst, op zijn kindertijd en jeugd in drie delen van de wereld. Hij groeide op als zoon van Parish-ouders in Zanzibar (nu onderdeel van Tanzania), ging naar een kostschool in India en kwam als tiener met zijn ouders naar Londen. Waar hij zijn haar lang liet groeien en hij van Jimi Hendrix begon te houden. Nadat hij de grenzen van afkomst en cultuur reeds achter zich had gelaten, liet hij anderen in verwondering. Hij verfde zijn vingernagels zwart, droeg make-up en vrouwenblouses.

"Ik zal een legende worden"
Niemand had toen enig idee dat deze jongeman op een dag de man zou worden die tienduizenden mensen kon laten zingen met een knip van zijn vingers en die 50 jaar later nog steeds miljoenen mensen gelukkig kan maken met zijn muziek. Behalve hijzelf, natuurlijk. Hoewel hij naar verluidt een verlegen jongeman was en, zoals hij zelf zei, een hekel had aan zijn vooruitstekende tanden, zag hij zichzelf geroepen tot grootse dingen. Een vriend vertelde eens van Mercury die een kroeg binnenliep en zei: "Ik ga geen ster worden. Ik word een legende!"

Dat was waarschijnlijk iets wat sommigen niet leuk aan hem vonden. Dat wat op arrogantie leek, maar eigenlijk heel iets anders was: show. Freddie Mercury vond dat je met champagne moest toasten op het publiek en in een dikke limousine moest rijden. Wat niet wil zeggen dat hij er niet van genoot. Hij hield niet alleen van het grote optreden, maar ook van het grote feest, hoe wilder hoe beter. Overdaad paste bij hem; zelfs toen hij jong was vond hij het leuk om veertien dagen te sparen en dan al het geld in één nacht uit te geven, zei hij eens.

Zijn jaren in München, waar hij van 1979 tot 1985 woonde, zijn legendarisch. "Bedankt voor de grote borsten en je slechte gedrag," schreef hij aan zijn vriendin en tijdelijke huisgenoot Barbara Valentin als een toewijding in zijn soloalbum "Mr Bad Guy". Toch was het hem toen al lang duidelijk dat hij van mannen hield. Ook al was de ballade "Love of my Life" opgedragen aan zijn eerste grote liefde Mary Austin, zijn vriendin uit zijn Londense tijd, die hem tot zijn dood nabij bleef.

Het nutteloze feitje van de dag: Mislukte Amerikaanse snelle trein

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen hogesnelheidstreinen tegenwoordig in tal van landen over de hele wereld. Begin jaren '60 was Japan de eerste en ze bouwden een succesvol netwerk van hogesnelheidlijnen uit over het land. Niet veel later zette ook Frankrijk en zelfs de Verenigde Staten en Canada een stap naar snelle treinverbindingen. Maar waar we in Europa niet meer opkijken van een HSL is dat in de VS wel anders, want wist je dat het hogesnelheidstreinproject daar op een sof uitliep?

De Amerikaanse overheid zag begin jaren '60 de internationale ontwikkelingen op het gebied van snelle treinen en zette flink in op deze nieuwe techniek. De vliegtuigindustrie zag een kans en bouwde met hun kennis de UAC TurboTrain, een door gasturbines aangedreven hogesnelheidstrein gemaakt van aluminium. Bij testritten in 1967 haalde de trein een topsnelheid van 274 kilometer per uur en tussen Boston en New York was de trein een uur sneller dan de gebruikelijke treinverbinding, niets leek een succesvolle introductie in de weg te staan.

Echter al snel bleek de trein niet erg comfortabel bij korte bochtjes zoals bij het verlaten van stations en tot overmaat van ramp ramde de Canadese turbo trein tijdens de eerste officiële rit een vrachtwagen. Probleem van de verbinding tussen Toronto en Montreal was namelijk dat de hogesnelheidstrein maar liefst 940 spoorwegovergangen passeerde, waaronder 700 agrarische- en particuliere spoorwegovergangen die niet of nauwelijks beveiligd waren.

Ook kwam de trein vaak 'vast te zitten' achter langzamer verkeer zoals lange vrachttreinen en reguliere passagierstreinen die geen hoge snelheden haalden. Daar werd het verschil met de succesvolle hogesnelheidstreinen in Frankrijk en Japan duidelijk, daar kregen de snelle treinen hun eigen sporen en konden dus veilig hun snelheden halen, iets wat de Noord-Amerikanen dus was nagelaten.

Halverwege de jaren '70 zorgden technische problemen ervoor dat de snelheid van de treinen flink werd teruggeschroefd. En hoewel ze nog altijd sneller waren dat de reguliere treinen moesten ze nog altijd door het normale treinverkeer heen laveren waardoor veel snelheid verloren ging. De Amerikaanse treinen eindigden eind jaren '70 bij gebrek aan succes als oud ijzer en in 1982 kwam er ook een einde aan de turbo trein in Canada. Hierna was het duidelijk, voor een hogesnelheidstrein is een hogesnelheidsspoor nodig.

Hollywood sloopt en verziekt je oude filmhelden, en dit is hoe

Hoe Hollywood je oude filmhelden verziekt, op inzichtvol-kritische wijze uitgelegd door the Critical Drinker. Een vervolg op 'recente films zijn geschreven door kinderen', waarin hij dit keer analyseert hoe filmhelden uit Star Wars, The Terminator en Rocky zijn ge-retconned tot vervelende mannetjes en vrouwtjes en hoe in het huidige Hollywood totaal voorbij wordt gegaan aan belangrijke zaken als karakterontwikkeling, motivatie en geloofwaardigheid. Of zoals een van zijn commenters zei; iemand met een hamer kan in 5 minuten een meesterwerk waar een beeldhouwer jaren over heeft gedaan compleet verpesten.

Het nutteloze feitje van de dag: Friese universiteit

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden schreven we in deze rubriek al over de voormalige universiteit van Harderwijk, maar wist je dat er vroeger ook in Franeker een universiteit te vinden was? In 1585 werd de Academia Franekerensis geopend in het Kruisherenklooster waar de kruisheren vijf jaar eerder verdreven waren door de Geuzen. De nieuwe universiteit werd bekostigd met de buitgemaakte kloostergoederen.

De Universiteit van Franeker had vier faculteiten: theologie, rechten, medicijnen en vrije kunsten en daarmee was het in die tijd een grote universiteit. De onderwijsinstelling groeide snel en trok veel studenten en zo'n 40 jaar na de opening stond de universiteit bekend als de 'suypacademie'. De bijnaam van de Franeker student is dan ook de Franeker Loskop in die tijd.

Vanaf 1660 daalt de populariteit van de universiteit en daalt ook het aantal studenten gestaag tot nog maar 8 eind achttiende eeuw. In 1811 wordt de Universiteit van Franeker definitief opgeheven. In de ruim twee eeuwen dat de onderwijsinstelling open was, hebben er zo'n 15.000 studenten ingeschreven gestaan. Een derde daarvan was afkomstig uit het buitenland. Onder hen waren astronoom Eise Eisinga, koloniaal bestuurder Peter Stuyvesant, Willem IV van Oranje-Nassau en de Franse filosoof en wiskundige René Descartes.

De universiteit van Franeker (WikiCommons/Pieter Feddes van Harlingen/Verre verwanten)
De universiteit van Franeker (WikiCommons/Pieter Feddes van Harlingen/Verre verwanten)

Willem Engel en Thierry Baudet flink op de hak genomen op Twitter

Fvd-leider Thierry Baudet is ontsteld over de hashtag #Thierryisgevaccineerd, die trending werd op Twitter. "Deze hashtag is totaal belachelijk." Eerder werd op Twitter al gesuggereerd dat Willem Engel voor de AIVD zou werken. Over beide heren werden de nodige plaatjes in elkaar geknutseld, die de valse beweringen moesten staven.

Beide hashtags zorgden voor veel hilariteit, behalve bij de heren in kwestie en hun talrijke volgers.

Het nutteloze feitje van de dag: Vulkanen in Nederland

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat er in het Caribisch deel van Nederland, op de eilanden Saba en St. Eustatius, twee vulkanen liggen is algemeen bekend maar wist je dat er ook twee vulkanen in het Europese deel van Nederland liggen? Maak je geen zorgen, het zijn dode vulkanen die 150 miljoen jaar geleden actief waren. Diep onder de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland ligt de Zuidwalvulkaan en op ongeveer 100 km ten noordwesten van Terschelling de andere vulkaan, Mulciber.

Beide vulkanen zijn inmiddels bedekt door kilometers aan sedimentlagen en werden dankzij geologisch onderzoek ontdekt. De Zuidwalvulkaan had een hoogte van ongeveer 1 km en was gedurende zo'n 12 miljoen jaar actief. Beide vulkanen doofden waarschijnlijk rond dezelfde tijd uit.

Het nutteloze feitje van de dag: Post sorteren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het postbedrijf Sandd kennen vast velen onder ons maar wist je dat de naam een afkorting is van de core business van het bedrijf? De naam staat namelijk voor Sort and Deliver, oftewel sorteren en bezorgen.

Het nutteloze feitje van de dag: Een sterke Nederlandse uitvinding

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen onder ons zullen vast weleens in het gips gezet zijn na een botbreuk, maar wist je dat dat een Nederlandse uitvinding is? In 1851 bedacht militair geneeskundige Antonius Mathijsen dat een verband doordrenkt met gipspoeder en water binnen enkele minuten uithardt en zo een goede stabilisatie van de botbreuk bewerkstelligt. Over zijn uitvinding schreef hij 'Nieuwe wijze van aanwending van het gips-verband bij beenbreuken. Eene bijdrage tot de militaire chirurgie'. Mathijsen ontving diverse onderscheidingen voor zijn uitvinding.

Antonius Mathijsen (WikiCommons/http://www.voca.org/component/content/article/157)
Antonius Mathijsen (WikiCommons/http://www.voca.org/component/content/article/157)

Het nutteloze feitje van de dag: Een brug om op te blazen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden vertelden we hier over de boogbrug bij Vianen die naast een brug ook een verdedigingswerk was. Naar aanleiding van dat feitje attendeerde FOK!user qltel ons op het feit dat er nog een andere bijzondere brug met een oorlogsverhaal is in Nederland. Want wist je dat de Maasbrug tussen Oeffelt en Gennep is uitgerust met een speciale ruimtes om hem op te kunnen blazen? De Maasbrug die nu voorzien is van een weg werd in 1873 gebouwd als een spoorbrug voor een verbinding naar het toenmalige Pruisen (nu Duitsland). Het Ministerie van Oorlog had ernstige bezwaren tegen een directe spoorverbinding die er voor kon zorgen dat in het geval van een invasie de vijand zonder veel moeite de Maas kon passeren.

Als oplossing om de brug toch te kunnen bouwen en een verbinding met het buurland tot stand te brengen werd de Maasbrug uitgerust met zogenaamde 'mijnkamers'. In het geval van een inval kon de brug door middel van explosieven in die kamers gedeeltelijk opgeblazen worden om een vijandelijke opmars te stoppen en de Peel-Raamstelling en de Maaslinie (twee verdedigingslinies in Noord-Limburg en Oost-Brabant) overeind te houden. Op 10 mei 1940 wisten de Duitsers de brug echter met een list in handen te krijgen en sneuvelde het plan al direct waardoor beide linies niet meer houdbaar waren. De Duitsers konden al snel grote hoeveelheden oorlogsmaterieel via de brug vervoeren.

De Maasbrug tussen Gennep en Oeffelt die is uitgerust met mijnkamers in stroompijler van de brug (WikiCommons/Havang(nl))
De Maasbrug tussen Gennep en Oeffelt die is uitgerust met mijnkamers in stroompijler van de brug (WikiCommons/Havang(nl))

Politie rukt met meerdere eenheden uit voor 'Joehoe, zoek me dan!'

De politie in Almere heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een zoektocht gehouden, nadat er een melding kwam dat er iemand op het terrein van de Grondstoffen- en Afvaldienst in Almere Haven rondliep. Uiteindelijk bleek het te gaan om een 'pratende' Nijntje. Zo meldt Omroep Flevoland.

Een beveiliger van het gesloten recyclingperron hoorde stem. De medewerker drukte op de noodknop en schakelde daarmee de politie in.

Die omsingelde met meerdere eenheden het terrein en startte een zoektocht. Ook de agenten hoorden de stem, die 'Joehoe, hier ben ik! Zoek me dan!' riep. De boosdoener werd in een afvalbak gevonden: het was een pratend stuk Nijntje-speelgoed, dat bedoeld is voor kinderen om verstoppertje mee te spelen.

  

Waar staat het oudste gebouw in de regio?

Vraag je jezelf weleens af waar de oudste gebouwen in jouw dorp of stad staan? Goed nieuws, want onderzoekers van de TU Delft hebben het bouwjaar van alle bijna 10 miljoen panden in Nederland in kaart gebracht.

Dankzij deze tool zie je in één oogopslag hoe oud de gebouwen zijn in de plaats die je opzoekt. De interactieve kaart is gemaakt in samenwerking met mappenmaker Parallel. Benieuwd naar de bouwdatum van je eigen woning of dat van je vrienden? Vul jouw straat, huisnummer en plaatsnaam of postcode in.

Het nutteloze feitje van de dag: Dit hebben we Epke niet zien doen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de fenomenale oefeningen van Epke Zonderland maar wist je dat de onbekendere Ashley Watson er ook wat van kan? Hij zette op 12 november het record neer voor de verste achterwaartse salto tussen twee gelijke rekstokken. De Brit overbrugde maar liefst zes meter, we zijn benieuwd welke FOK!ker dit kan verbeteren.

Gele Hesjes willen eigen eiland voor ongevaccineerden

De Gele Hesjes zijn praktische oplossingsgerichte mensen en als recht geaarde antivaxxers, want vaccins werken niet lieten ze vandaag weten, hebben ze een oplossing voor het hele gevaccineerden vs ongevaccineerden gedoe: een eigen eiland. We wensen de Hesjes veel succes bij hun zoektocht, suggesties zijn welkom!

Het nutteloze feitje van de dag: Corry en haar record

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal tal van Nederlandstalige hits die lang in de Top 40 stonden maar wist je dat er geen  Nederlandstalig nummer langer in de hitlijst stond dan Huilen is voor jou te laat van Corry en de Rekels? De nederklassieker stond maar liefst 41 weken in de Top 40, een absoluut record.

Het nutteloze feitje van de dag: Hand in hand kameraden

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal wel het 'Hand in hand kameraden' als het clublied van Feyenoord, maar wist je dat de clubleiding van de Rotterdamse club 60 jaar geleden helemaal niet op dat clublied zat te wachten? Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat Jacky van Dam zijn 'Hand in hand, kameraden' uitbracht als ode aan Feyenoord, maar de leiding van de Stadionclub zag weinig in een nieuw clublied aangezien er al sinds 1947 een clublied was dat geschreven was door een medewerker van de club, namelijk 'Ons Feijenoord-Clublied'. Om het nummer meer onder de aandacht te brengen en het nieuwe Feyenoord-lied de wind uit de zeilen te nemen bracht de club het oude clublied ook op single uit.

Dat 'Ons Feijenoord-Clublied' het onderspit delfde qua populariteit is mogelijk te verklaren door de gelijkenis die het nummer had met de Ajax Mars en ook toen al was er de nodige rivaliteit tussen beide clubs. Wil je meer weten over de geschiedenis van 'Hand in hand, kameraden' dan kan dat hier op sportenstrategie.nl.

Rijk worden met Pokťmonkaarten?

Een Pikachu van 3 miljoen dollar of een Charizard van 4 ton. Sommige mensen worden rijk met hun Pokémonkaarten en noemen het de nieuwe bitcoin. Yves heeft een Pokémonwinkel in België en heeft dé Charizard die iedereen wil: die van 400.000 euro. Big business dus, en dat weten criminelen ook. Steeds vaker worden winkels en mensen overvallen voor hun Pokémonkaarten. Welkom in de wondere wereld van de Pokémonkaarten.

In deze video zoekt NOS Stories voor je uit hoe jij rijk kan worden met je Pokémonkaarten. Ze bezoeken Yves om die peperdure kaart te bekijken, en vragen hem wat hun eigen Pokémonkaarten eigenlijk waard zijn. Ook zijn ze aanwezig bij een rechtszaak tegen drie mannen die verdacht worden van het stelen van Pokémonkaarten en spreken ze met Pit die is opgelicht met zijn kaarten.

Benieuwd hoeveel jouw Pokémonkaarten waard zijn?
Check dit op een Nederlandse website en een Amerikaanse website.

Het nutteloze feitje van de dag: Veel winterpeen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nu de winter nadert staat er dezer dagen in veel huizen vaker een stamppot op tafel en daarom vandaag een toepasselijk weetje. Want wist je dat er vorig jaar 413,5 miljoen kilo aan winterpeen geoogst is? Dat is iets minder dan het recordjaar 2019 toen er 446,9 miljoen kilo van de landerijen kwam, zo meldt het CBS.

'Lieve leden van de ChristenUnie' door Gert Jan Segers

Van Facebook:

'Zaterdagavond laat heb ik een mail gestuurd naar onze leden, samen met een nieuwsbrief van onze partij. Ik laat je graag meelezen, zodat je weet wat me nu bezighoudt en ook hoop geeft.

Voel je vrij te reageren, maar laten we het alsjeblieft ook een beetje fatsoenlijk houden. Dan houden we het langer vol met elkaar. Dank alvast! Heb een fijne zondag!

Beste vrienden van de ChristenUnie, lieve broers en zussen,

We zijn moe. Wij allemaal.
Moe van Corona, moe van maatregelen die dan weer wel en dan weer niet gelden.
Moe van alle heftige discussies daarover.
Moe van onze eigen boosheid of die van anderen.
Moe van alle informatie die we toegestuurd krijgen, die we lezen en waarvan we steeds iets moet vinden.
Moe van de verwarring, van de polarisatie, van de verdeeldheid. Ook onder christenen.

Geen enkele politicus kan die moeheid wegnemen. Ook ik niet. Het is Jezus zelf die zegt: ‘Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn en Ik zal je rust geven.’ Laten we dat dan ook maar doen.
De eenheid van christenen is ook niet allereerst gebaseerd op een bepaalde kijk op een virus, een vaccin of een verplichting. Onze eenheid vinden we ten diepste alleen in Christus. En gezien alle discussies onze christenen en gezien alle berichten die wij vrij massaal binnen krijgen, kan het geen kwaad dat nog eens hartgrondig te onderstrepen! We zijn broers en zussen. We horen bij elkaar, omdat Christus onze hoop is. Ook als we het weleens niet met elkaar eens zijn.

Ondertussen grijpt het me wel aan. Dat we elkaar in ons mooie land steeds minder vertrouwen. Dat steeds meer mensen steeds bozer zijn op elkaar. Dat er steeds meer angst is voor wat die ander jou zou kunnen aandoen. Voor hoe je naaste en de overheid het ook weleens op jou gemunt zou kunnen hebben.
Het grijpt me aan dat het vertrouwen in de politiek lager is dan ooit. Dat de overheid steeds vaker als tegenstander in plaats van bondgenoot wordt beschouwd.

Ik merk de moeheid. Ik voel het wantrouwen. Ik zie de verdeeldheid. En toch maakt me dat niet moedeloos. Het geloof in de levende God verplicht me tot de hoop dat het niet zo hoeft te blijven zoals het nu is. De navolging van Jezus dwingt me om te doen wat ik wél kan.

Daarom wil ik luisteren. Naar de ongevaccineerde vader die me vertelde dat hij zich vernederd voelde doordat hij niet meer werd toegelaten bij de zwemles van zijn kind. Naar de verpleegkundige op de IC die me vertelde dat hij op zijn laatste benen loopt en het ziekteverzuim in zijn ziekenhuis nu 20% is. Luisteren naar betrokken partijleden die me hun zorgen delen. Over het coronabeleid en over de onderhandelingen die we nu voeren.
Daarom wil ik alles geven wat ik heb om te voorkomen dat we tegen elkaar uitgespeeld worden. En dat zal ook onze inzet zijn in de aankomende Coronadebatten. Mirjam Bikker zal jullie daar aankomende week meer over vertellen en namens ons het woord voeren.

Daarom wil ik alles doen wat ik kan om die overheid weer dienstbaar te maken. Aan de mensen in Groningen. Aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Aan de schepping. Aan de mensen die vaker een tijdelijke baan hebben, minder verdienen, geen betaalbaar huis kunnen krijgen, korter leven met minder gezondheid. Daarom onderhandelen we. Met hart en ziel.

We gaan als ChristenUnie Nederland niet verlossen. Ik ga jullie niet beloven dat wij het allemaal weleens even gaan fiksen. Dat zou grootspraak zijn. En er is maar één Verlosser.
Maar ik kan jullie, mijn naasten, mijn hemelse Vader straks alleen maar in de ogen kijken als ik naar eer en geweten kan zeggen dat ik alles heb gedaan wat ik kon.
Om recht te doen aan mensen die vertrapt zijn.
Om hoop te brengen waar nu nog wanhoop is.
Om zorg te dragen voor wat kwetsbaar is.
Om te beschermen wat dreigt te sterven.
Om vrede te stichten waar nu nog onvrede heerst.

Dat is wat we als fractie nu doen. Met de moed van de hoop.

Dank voor jullie grote betrokkenheid, dank voor jullie meeleven en dank voor jullie gebeden.

Een hartelijke groet, in Christus verbonden,

Gert-Jan Segers'

Het nutteloze feitje van de dag: Hooggelegen station

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De liefhebbers van Rail Away hebben al heel wat bijzondere bergspoorlijnen gezien met bijbehorende treinstations. Maar wist je dat het hoogste treinstation van Europa op bijna 3,5 kilometer hoogte ligt? Het tunnelstation van Jungfraujoch ligt op 3.454 meter hoogte in de bergkam die een prachtig uitzicht biedt op de Aletschgletsjer en op de naastgelegen bergtoppen Mönch en de Jungfrau.

Het nutteloze feitje van de dag: Nummertje twee populair

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De films en series van de Gooise Vrouwen waren enorm populair. In totaal werden er 42 afleveringen en 2 films gemaakt rond Cheryl en haar vriendinnen. De series waren kijkcijferkanonnen en de films waren kaskrakers. Maar wist je dat deel twee populairder was dan de eerste Gooise Vrouwen film? Deel één trok 1.919.982 naar de bioscoop en het tweede deel scoorde nog meer met 2.000.448 bezoekers.

Waarom we niet meer IC-bedden hebben

"Met een vierde golf in aantocht volgen er nieuwe coronaregels. Doel: zorgen dat ziekenhuizen de patiëntenstroom aankunnen, waarbij vooral de intensive care onder druk staat. Voor de coronacrisis had Nederland zo'n 1150 IC-bedden. Tijdens de eerste golf werden dat er 2100, maar inmiddels lukt opschalen nog maar tot maximaal 1350 bedden. Hoe kan dat?" NOS op 3 legt het uit.


Het nutteloze feitje van de dag: Langzame F1-coureur

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dit weekend gaat het Formule 1-circus weer verder Brazilië alwaar Max Verstappen en Lewis Hamilton hun strijd om de wereldtitel weer voort zullen zetten. Natuurlijk kan niet elke coureur zo snel zijn als deze twee toppers, maar zo langzaam las Al Pease was er geen één. Want wist je dat Pease de enige Formule 1-coureur is die gediskwalificeerd is omdat hij te langzaam was? Tijdens de Grand Prix van Canada werd hij na 22 ronden uit de wedstrijd gehaald. De kop van de wedstrijd had er op dat moment al 46 ronden op zitten, zo langzaam reed hij. En waar achterblijvers tegenwoordig braaf aan de kant gaan, deed Pease alles behalve dat. Als hij op weer een ronde gezet werd door de anderen probeerde hij met hand en tand te voorkomen dat hij werd gepasseerd. Nadat hij dus 22 ronden had afgelegd had de raceleiding genoeg van zijn levensgevaarlijke capriolen en haalde hem uit de wedstrijd.

Te hoog en toch onder de brug door, vrachtwagen vernielt voetgangersbrug

Een te hoge vrachtwagen knalt tegen de onderkant van een brug en neemt de helft van een voetgangersbrug mee.

Het incident vond plaats op de snelweg Los Reyes-Texcoco in de richting van Texcoco City in de Mexicaanse staat Mexico op 8 november.

Volgens de plaatselijke media werden de vrachtwagen en ten minste één andere auto bij het incident verpletterd, maar er werden geen doden of zwaargewonden gemeld.

Beelden van het incident werden op 8 november door het mediabedrijf "Texcoco en la noticia" op Facebook gedeeld en zijn sindsdien 123.000 keer bekeken.

In het filmpje is te zien hoe een rij auto's één rijstrook bezet terwijl de vrachtwagen op de middelste rijstrook verschijnt met de container schijnbaar iets omhoog. De container botst tegen de voetgangersbrug, die in het midden breekt.

FSO Safer, het schip dat een giga milieuramp kan veroorzaken

Voor de kust van Jemen ligt de FSO Safer, een kapotte tanker met tonnen olie aan boord. Het is wachten totdat de tanks roesten en de hele regio te maken krijgt met een olieramp zoals we die niet eerder hebben gezien. En het is niet de enige drijvende olietijdbom. Waarom grijpt niemand in?

NOS op 3 licht de situatie van de SFO Safer toe.

Het nutteloze feitje van de dag: Universiteit van vroeger

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland heeft tal van bekende universiteiten zoals die van Leiden, Eindhoven of Amsterdam. Maar wist je dat een stad als Harderwijk ook een universiteit had? Ja als je het Klokhuis vroeger keek met Aart Staartjes als professor Fetze Alsvanouds dat had je al van deze bijzondere universiteit gehoord. De onderwijsstelling werd in 1648 door de Staten van Gelre opgericht en stond bekend als de universiteit voor de minder gefortuneerden. Promoveren ging ook sneller aan de Gelderse academie dan bij de andere universiteiten wat zorgde voor een wat bedenkelijke reputatie.

Ondanks het slechtere imago hebben er toch een aantal zeer respectabele wetenschappers aan de Universiteit van Harderwijk gestudeerd zoals medicus Herman Boerhaave, de Zweedse plantkundige Carl Linnaeus, ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen en de Hongaarse filosoof János Apáczai Csere. Tijdens de Franse bezetting in 1811 werd de universiteit opgeheven.

Minerva (Pallas Athene) zit op een zetel, in haar ene hand een lans, in de andere een pedelstaf, naast haar een piëdestal met het wapen van Gelderland, waarop een doctorshoed en een bul. Op de achtergrond Harderwijk. In de omlijsting van de voorstelling zijn vier wapens opgenomen; links boven Zutphen, in het midden het wapen van Nijmegen, rechts boven het wapen van Arnhem, op de zuil het wapen van Harderwijk. Titelpagina van sedert 1756 aan de Universiteit van Harderwijk (de Gelderse Universiteit) gepubliceerde proefschriften (WikiCommons/Rijksmuseum)
Minerva (Pallas Athene) zit op een zetel, in haar ene hand een lans, in de andere een pedelstaf, naast haar een piëdestal met het wapen van Gelderland, waarop een doctorshoed en een bul. Op de achtergrond Harderwijk. In de omlijsting van de voorstelling zijn vier wapens opgenomen; links boven Zutphen, in het midden het wapen van Nijmegen, rechts boven het wapen van Arnhem, op de zuil het wapen van Harderwijk. Titelpagina van sedert 1756 aan de Universiteit van Harderwijk (de Gelderse Universiteit) gepubliceerde proefschriften (WikiCommons/Rijksmuseum)

Remembrance Day; lest we forget

Remembrance Day
Remembrance Day

11-11-1918 om 11:00 uur zwegen na 4 lange jaren de wapens en kwam door een wapenstilstand een einde aan het vechten in de Eerste Wereldoorlog.

With proud thanksgiving, a mother for her children,
England mourns for her dead across the sea.
Flesh of her flesh they were, spirit of her spirit,
Fallen in the cause of the free.
 
Solemn the drums thrill; Death august and royal 
Sings sorrow up into immortal spheres,
There is music in the midst of desolation
And a glory that shines upon our tears.
 
They went with songs to the battle, they were young,
Straight of limb, true of eye, steady and aglow.
They were staunch to the end against odds uncounted;
They fell with their faces to the foe.
 
They shall grow not old, as we that are left grow old: 
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.
 
They mingle not with their laughing comrades again; 
They sit no more at familiar tables of home;
They have no lot in our labour of the day-time;
They sleep beyond England's foam.
 
But where our desires are and our hopes profound, 
Felt as a well-spring that is hidden from sight,
To the innermost heart of their own land they are known
As the stars are known to the Night;
 
As the stars that shall be bright when we are dust, 
Moving in marches upon the heavenly plain;
As the stars that are starry in the time of our darkness, 
To the end, to the end, they remain.
 
Laurence Binyon
Misschien ook interessant?
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #80
special
Weekend gifdump #43
special
VrijMiBabes #80 (not very sfw!)
preview
Elden Ring
special
Random Pics van de Dag #472
review
Animal Crossing 2.0 + Happy Home Paradise
©FOK.nl e.a.