Ierland klaagt over toegenomen migrantenstroom door Rwanda-deal

Vanwege het risico om vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda te worden gedeporteerd, trekken migranten steeds vaker door naar Ierland.

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Martin zei tegen de Britse krant Daily Telegraph dat het controversiële immigratiebeleid van de Britse premier Sunak nu al impact heeft op zijn land. Asielzoekers zouden hun toevlucht zoeken binnen de Europese Unie om deportatie naar Rwanda te voorkomen.

Ongeveer 80 procent van de migranten reist via het Britse Noord-Ierland naar Ierland. Na de Brexit kwamen het Verenigd Koninkrijk en de EU overeen om deze grens open te laten om nieuwe conflicten in het voormalige burgeroorloggebied te voorkomen.

Dinsdagavond heeft het Britse parlement een wet aangenomen die Rwanda tot een veilig derde land verklaart. Hierdoor kan de regering in Londen asielzoekers die illegaal zijn binnengekomen naar het Oost-Afrikaanse land deporteren. Ze moeten daar asiel aanvragen; en er is geen terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk mogelijk.