Mountainbiker Andreassen wint na vier jaar weer, Batten sprint naar dubbelslag

In de World Cup mountainbiken zit de opening van het seizoen er al weer op. Na het openingsweekeinde in Mairiporã trok het circus naar het eveneens Braziliaanse Araxá, waar zondag de cross-countrywedstrijden werden verreden. Dat werden zeer mooie races, zowel bij de vrouwen als de mannen.

Vrouwen
Al vroeg in de zware koers ontstond een groepje met een handvol vrouwen: Jenny Rissveds uit Zweden, Linda Indergand en Alessandra Keller uit Zwitserland, de Canadese Jennifer Jackson en het Amerikaanse duo Haley Batten en Savilia Blunk.

Jackson viel met een lekke band weg en Indergand kon het tempo simpelweg niet meer volgen, waarna de boel twee ronden voor het einde wat uit elkaar werd geslagen: na een aanval van Rissveds reed ze met Batten voorop, terwijl Blunk en Keller er tien tellen achter reden.

Batten en Rissveds trokken niet echt door en Blunk wist terug te keren, waarna de drie vooral naar elkaar keken en ook Keller terug kon komen. Die moest er in de slotronde bij de eerste klim wel gelijk weer af en ook Blunk moest toch weer afhaken.

Batten opende vervolgens volle bak de aanval en trok door totdat Rissveds zich echt gewonnen moest geven. De Amerikaanse pakte na de shorttrackrace weer een fraaie zege, voor Rissveds en Blunk. Anne Terpstra finishte keurig als vijfde na een sterk slot van de wedstrijd, Anne Tauber werd elfde en Lotte Koopmans 33e.

Mannen
Martin Vidaurre startte ijzersterk, de Chileen reed enige tijd solo aan de leiding, maar na een ronde of vier sloot een achtervolgende groep aan. Twee ronden voor het einde trok Victor Koretzky ten strijde vanuit die kopgroep en de Fransman, winnaar van de shorttrackrace, sloeg een mooi gat naar de rest.

Koretzky trok goed door, hoewel het verschil met de achtervolgers in de slotronde ineens weer kleiner werd. Op dat moment sloeg de pech ook nog toe: de ketting liep er op zijn Specialized af. De Fransman stopte en legde de ketting rap terug, maar moest ineens weer aan de bak om terug aan het front te komen.

Ondertussen opende Simon Andreassen de aanval, waarbij de Deen gevolgd werd door de Zwitser Filippo Colombo en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly. Koretzky knokte zich ook weer naar het wiel en in de sprint wist hij zelfs de tweede plek te pakken, voor Hatherly en Colombo - Andreassen was te rap en boekte zijn tweede World Cup-zege, zijn eerste in bijna vier jaar.