[Dakar] Karginov pakt tijd terug op De Rooy

Peterselieman

Andrey Karginov heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally goede zaken gedaan door de dagzege te grijpen. De Rus had met zijn Kamaz ruim vijf minuten voorsprong op klassementsleider Gerard de Rooy die zijn voorsprong iets zag slinken.

De proef tussen Salta en Calama bestond uit smalle pistes, waardoor inhalen lastig was. De Rooy startte achter de Kamazzen van Eduard Nikolaev en Dmitry Sotnikov welke hij niet tot nauwelijks in kon halen. Karginov verloor gisteren tijd en kon zodoende vandaag weer wat terugpakken. Het bleef beperkt tot vijf minuten, terwijl Sotnikov als derde eindigde op bijna zeven minuten. Peter Versluis kwam tot de vijfde tijd, Marcel van Vliet werd zesde, terwijl Hans Stacey als negende eindigde.

Jos Smink was er deze etappe niet meer bij, want gisteren viel de equipe uit doordat monteur Peter Nieuwenburg een ruggenwervel brak nadat de Ginaf bij de landing na een sprong in een kuil terechtkwam. Ook de Tsjech Martin Kolomy viel uit. Bij de Tatra van de Tsjech waren scheurtjes in de vooras ontdekt, waarna hij uit veiligheidsoverwegingen besloot niet verder te rijden.

In het klassement heeft De Rooy 32 minuten voorsprong op Karginov die morgen als eerste van start mag gaan. Nikolaev is derde op ruim een uur. Stacey staat op bijna twee uur achterstand zesde, terwijl Rene Kuipers en Marcel van Vliet met een negende en tiende plaats de top tien afsluiten.