2 Movie Pack: Cloudy with a Chance of Meatballs + Surf's Up

De laatste tijd lijkt de animatiefilm weer behoorlijk in opmars te zijn. Zo zagen we al mooie films verschijnen in de reeks Selected Shorts en is er nu een prachtige dubbel-dvd met daarop een tweetal prachtige films uit een recent verleden. In de reeks 2 Movie Pack verscheen onlangs een fraaie box met daarin de Sony Pictures Animation klassiekers Cloudy with a Chance of Meatballs en Surf's Up.

Cloudy with a Chance of Meatballs & Surf's Up
Cloudy with a Chance of Meatballs & Surf's Up

Op de eerste dvd komen we het regiedebuut van Phil Lord en Christopher Miller tegen. In Cloudy with a Chance of Meatballs draait het om Flint Lockwood, een jonge uitvinder die zijn leven als één grote mislukking ziet. Lockwoods uitvindingen zijn dan wel bijzonder maar je kan er maar weinig mee. Daar komt verandering in als er een schaarste aan sardines is. Flint bedenkt een machine waarmee water in elk denkbare soort voedsel kan worden omgezet. Zoals bij veel van Lockwoods uitvindingen gaat het nu ook mis en verdwijnt de machine in de ruimte. Dan blijkt het apparaat opeens wel te werken. Er ontstaan echter ook spaghetti-tornado's en zware stormen waarbij het gigantische gehaktballen regent. Samen met het weermeisje Sam Sparks en de pratende aap Steve moet de uitvinder zien te voorkomen dat de wereld bezwijkt onder de hemelse gehaktballen.

Cloudy with a Chance of Meatballs dvd

Een pareltje uit de studio's van Sony Pictures Animation, anders kunnen we deze fijne animatiefilm niet omschrijven. Bij de grotere animatiefilms is men snel geneigd om aan Pixar te denken, maar de films van Sony Pictures Animation doen daar zeker niet voor onder. Cloudy with a Chance of Meatballs was hun eerste animatiefilm die in 3D werd uitgebracht. Wat deze uitgave vooral een must have maakt voor de liefhebbers is de optie om de film in de oorspronkelijke taal te bekijken. Bij de vorige uitgave van de film was alleen in een nagesynchroniseerde versie te bekijken en daar zit iemand die de Engelse taal ook machtig is zeker niet op te wachten. Daarnaast treffen we op deze 2 Movie Pack ook een vracht aan extra's aan.

Cloudy with a Chance of Meatballs 2
Cloudy with a Chance of Meatballs

Ook op de tweede dvd treffen we een juweeltje aan uit de studio's van Sony Pictures Animation. In Surf's Up draait het om de pinguïn Cody Maverick. Cody is een opkomend surftalent die zich klaarmaakt voor de eerste grote surfwedstrijd. Zoals dat wel vaker gebeurd bij jonge talenten wordt ook Cody op zijn pad naar succes gevolgd door een cameraploeg. Cody wil graag in de voetsporen treden van zijn jeugdidool Zeke "Big Z" Topanga, die al jaren vermist wordt en moet het daarvoor opnemen tegen zijn grote rivaal Tank "The Shredder" Evans. Als Cody tijdens een oefening gewond raakt komt er hulp uit onverwachte hoek. Wat volgt is een spannende strijd, waarbij onze kleine gevederde vriend leert dat er zaken zijn die nog belangrijker zijn dan het winnen van een wedstrijd.

Surf's Up dvd

Net als Cloudy with a Chance of Meatballs blinkt ook Surf's Up uit door het zeer originele verhaal. Toen de film in 2007 voor het eerst verscheen, waren ook pinguïn-films als March of the Penguins, Madagascar en Happy Feet in roulatie, maar Surf's Up wist zich prima te onderscheiden van deze films als een goed opzichzelfstaande productie. De stemmen worden verzorgd door een prima cast bestaande uit onder meer Shia LaBeouf (Cody Maverick), Jeff Bridges (Big Z/Geek), Zooey Deschanel (Lani Aliikai), Jon Heder (Chicken Joe), James Woods (Reggie Belafonte) en Diedrich Bader (Tank Evans). Met Surf's Up leverde Sony Pictures Animation een heerlijke parodie op surfdocumentaires als The Endless Summer en Riding Giants af.

Surf's Up 2
Surf's Up

Surf's Up werd dan ook niet door de eerste de beste gemaakt. De avondvullende animatiefilm werd geregisseerd door de animatieveteranen Ash Brannon en Chris Buck. Zo maakte Brannon eerder naam bij Walt Disney Feature Animation, Warner Bros. en Pixar en werkte onder meer aan de films The Little Mermaid en Toy Story mee. Chris Buck werkte eerder voor Disney en ontwierp personages voor films zoals Pocahontas en The Little Mermaid. Ook was hij animator voor onder meer The Rescuers Down Under, Who Framed Roger Rabbit? en The Fox and the Hound en was hij eveneens verantwoordelijk voor het storyboard van de film Frankenweenie van Tim Burton. Mannen met veel ervaring en dat is dan ook zeker terug te zien in Surf's Up.

Surf's Up 3
Surf's Up

Ook bij Surf's Up zitten weer een behoorlijke hoeveelheid extra's, die deze belachelijk goedkope dubbel-dvd nog meer de moeite van de aanschaf waard maken. Ben je dus wel een liefhebber van leuke originele animatiefilms, dan is deze 2 movie pack een absolute aanrader.