RPG-liefhebbers hoeven geen PS4

Ondanks een zwak spelaanbod heb ik als de PS4 op de releasedag gehaald: het aanbod wordt dit jaar zeker weten beter. Toch verwacht ik dat mijn PS3 in 2014 veel meer uurtjes gaat draaien. Als RPG-liefhebber kom ik volgend jaar immers veel meer aan mijn trekken bij de last-gen console.

Zijn RPG's je lievelingsgenre? Dan komen er voorlopig genoeg games uit op de PS3 om je van de PS4 af te houden. Het jaar zit zo bomvol RPG's dat het maar de vraag is of je überhaupt aan games van andere genres toekomt. Om te beginnen zijn er de HD-remakes.

Tales of Symphonia Chronicles (28 februari), Kingdom Hearts HD II.5 ReMIX (2014) en Final Fantasy X | X-2 HD Remaster (21 maart). Games spelen die je al eerder hebt gespeeld, maar dan iets mooier en hier en daar wat nieuwe content. Veel mensen vinden het tijdsverspilling, maar voor mij is het juist de ideale smoes om deze klassiekers opnieuw uit te spelen.

HD-remakes zijn leuk, maar er komen ook veel originele titels uit. Wat te denken van Lightning Returns: Final Fantasy XIII (14 februari), Dark Souls II (14 maart), South Park: The Stick of Truth (7 maart), Tales of Xillia 2 (2014) en Drakengard 3 (2014). Kijk hoeveel februari- en maartgames ik al heb genoemd. Om dit alles te kunnen spelen moet je haast wel met je baan/school stoppen.

De onbekende titel in dat lijstje is Drakengard 3. Het vorige deel kwam in 2006 uit voor de PS2, de Japanse ontwikkelaars hebben daarna cult-hit Nier gemaakt. Nu keert de actie-RPG-serie terug. De game is al in Japan uitgekomen, waar het zeer positief door Japanse recensenten werd ontvangen. Bekijk hier wat gameplay.

Zelfs in 2015 kun je je PS3 nog steeds niet van je tv-kast verwijderen. Tales of Zestiria komt dan nog uit. Deze nieuwe Tales-game introduceert draken in de serie en lijkt na de kleinschaligerige Graces en Xillia weer terug te keren naar wat meer open werelden. En nog steeds heb ik nog niet eens de belangrijkste game genoemd.

Deze game wordt waarschijnlijk de laatste echte toptitel voor de vorige generatie consoles. Daarmee doet het precies hetzelfde als zijn voorganger deed op de PS2. Ik heb het natuurlijk over Persona 5. Na vijf jaar wachten komt Atlus eindelijk met een nieuwe sequel. Waar de game precies over zal gaan en welke vernieuwingen Atlus zal implementeren is nog niet bekend.

We zitten nog in een overgangsfase tussen de oude en de nieuwe generatie. Twee RPG's konden geen keuze maken. Child of Light (2014) en Dragon Age: Inquisition (2014) hebben versies voor zowel de oude als de nieuwe consoles.

Er is meer: RPG-fans met een PS4 (of Xbox One) staan volgend jaar zeker niet met lege handen. Het beeldschone en ambitieuze The Witcher 3: Wild Hunt (2014) heeft ontzettend veel potentie. Deep Down (2014), de free-to-play dungeon crawler van Capcom, ziet er ook leuk uit. Met een F2P-model is het echter altijd afwachten. Verder is er nog Lords of the Fallen (2014), een opzichtige Dark Souls-kloon.

Tegen beter weten in hoop ik ook nog op Final Fantasy XV, maar ik wacht al zeven jaar op die game. In de verre toekomst wacht tot slot Kingdom Hearts III (2015, 2016?). Er komen dus wel wat leuke RPG’s naar de gloednieuwe current-gens, maar de meeste games hebben nog geen concrete releasedatum. Dat betekent eigenlijk altijd dat ze pas in het najaar uitkomen. De RPG-liefhebber kan het zich dus veroorloven om nog even geduld te hebben.