NOC*NSF praat over mensenrechten in Sochi

Olga Kroeders

NOC*NSF houdt tijdens de Olympische Spelen in Sochi een bijeenkomst over sport en mensenrechten. Dat maakte de sportkoepel maandag bekend. De meeting is niet bedoeld voor sporters, maar vooral voor Nederlandse fans, journalisten en andere belangstellenden. Een exacte datum voor de meeting is nog niet vastgesteld.

De bijeenkomst is niet speciaal bedoeld om de mensenrechten in Rusland aan de kaak te stellen. "We praten over de rol die mensenrechten moeten spelen bij de toewijzing van grote sportevenementen, maar ook de homoacceptatie in de Nederlandse sport kan aan de orde komen", meldt een woordvoerder.

In aanloop naar de Olympische Spelen klinkt veel kritiek op de mensenrechtensituatie in Rusland, vooral als gevolg van de omstreden homowetgeving. Om die reden is er bij de bijeenkomst van NOC*NSF waarschijnlijk een spreker namens homobelangenorganisatie COC aanwezig. Ook Amnesty International is mogelijk vertegenwoordigd.

Koning Willem-Alexander is in ieder geval niet van de partij. "We zullen hem niet uitnodigen omdat zulke bijeenkomsten niet passen bij zijn huidige rol", meldt de woordvoerder. "Aanwezige politici zijn wel van harte welkom. Sporters verwachten we niet. Die zijn daar met hele andere dingen bezig."

NOC*NSF organiseert rondom elke Olympische Spelen een zogenoemde expertmeeting. Daarbij wordt telkens geprobeerd aan te sluiten bij een actueel thema.