'Arrestaties op til in zaak Madeleine McCann'

De Britse politie heeft de Portugese autoriteiten om toestemming gevraagd voor de aanhouding van drie verdachten in de verdwijningszaak van Madeleine McCann. Het gaat volgens de Daily Mirror om drie inbrekers die actief waren in het vakantieoord Praia da Luz, waar het toen 3 jaar oude meisje in mei 2007 verdween.

De inbrekers werden toentertijd door de ouders van Madeleine McCann overlopen. De Portugese politie hechtte hier volgens een bij het onderzoek betrokken bron geen bijzondere betekenis aan, maar de Britse politie vindt dit een omissie, aldus de Daily Mirror. De Britten willen de drie inbrekers ondervragen omdat uit telefoongegevens is gebleken dat ze in de uren na de verdwijning van Maddy veel mobiel hebben gebeld.

Een woordvoerder van Kate en Gerry McCann noemt het verzoek van de Britse aan de Portugese politie een belangrijke ontwikkeling. "Het betekent dat ze voornemens zijn X, Y en Z aan te houden en te verhoren", zei de woordvoerder. "Of de Portugezen meewerken moet worden afgewacht. Het is een gevoelige kwestie, met de geschillen die ze hebben gehad."

De Britse politie heeft de mannen tot nog toe niet kunnen aanhouden omdat de Portugese politie weinig voelde voor een gezamenlijk onderzoek en in plaats daarvan haar eigen koers voer. Volgens de Daily Mirror is er diplomatiek overleg gaande om een team Britse rechercheurs in Portugal te stationeren.

Scotland Yard heeft tegenover Britse media bevestigd dat er een tweede Internationaal Verzoekschrift aan de Portugese autoriteiten is gestuurd, na een eerste verzoek waarin om inzage in mobieletelefoongegevens werd gevraagd.

In de speurtocht naar Madeleine McCann zijn tot dusver geen formele arrestaties verricht. De beide ouders en een Britse vastgoedconsulent zijn ooit als verdachten aangeduid, maar gingen na onderzoek vrijuit. Nieuwe aandacht voor de zaak in het BBC-programma Crime Watch en Opsporing Verzocht in oktober heeft veel nieuwe informatie opgeleverd.