Betogers proberen Bangkok lam te leggen

Tegenstanders van de Thaise regering hebben maandag belangrijke verkeerspleinen in de hoofdstad Bangkok bezet. Met het lamleggen van het verkeer willen zij bereiken dat de op 2 februari geplande verkiezingen niet doorgaan en dat de democratisch gekozen premier Yingluck Shinawatra aftreedt.

De protesten begonnen rustig en in het grootste deel van de hoofdstad ging het leven zijn normale gang. Maar ze verhogen de inzet in de lang slepende crisis, waarin in de afgelopen twee maanden al zeker acht mensen om het leven kwamen. Mocht het tot meer bloedvergieten komen, dan zou het leger kunnen ingrijpen.

Protestleider Suthep Thaugsuban herhaalde zondagavond in een toespraak dat hij en zijn aanhangers niet willen onderhandelen. "In deze strijd is een nederlaag een nederlaag en een overwinning een overwinning. Er is geen gelijkspel", zei hij. "De massa's zijn ontwaakt. Zij zijn zich ervan bewust dat zij de eigenaren zijn van Thailand."

De betogers willen ministeries blokkeren en de water- en elektriciteitsvoorziening van de privéwoningen van de premier en haar ministers afsluiten. Ze concentreren zich op zeven belangrijke kruispunten, waar de straten met muren van zandzakken en bestelbusjes zijn geblokkeerd.

De meeste Thaise en internationale scholen in Bangkok waren maandag gesloten, evenals enkele grote winkelcentra. Veel inwoners leken thuis te zijn gebleven en er was weinig verkeer op straat.

In een betogerskamp in de buurt van een groot regeringscomplex werd 's nachts een activist getroffen door een kogel. Ook naar het hoofdkantoor van de Democratische Partij van de oppositie werd een tiental schoten gelost. Enkele ramen gingen aan diggelen, maar niemand raakte gewond, zei de politie.

De demonstranten willen dat de regering van Yingluck Shinawatra wordt vervangen door een 'niet-gekozen volksraad', die hervormingen moet doorvoeren die volgens hen nodig zijn om een eind te maken aan corruptie en politiek die wordt geleid door geld. Dat hierdoor de broze democratie om zeep wordt geholpen is volgens hen minder belangrijk dan dat er een eind wordt gemaakt aan de invloed van de familie Shinawatra. De huidige premier wordt door de oppositie gezien als een strohalm van haar broer Thaksin Shinawatra, die in 2006 als premier tot aftreden werd gedwongen wegens corruptie en ambtsmisbruik.

Volgens de betogers blijft de miljardair Thaksin vanuit het buitenland de Thaise politiek manipuleren. Thaksin is in de minder welvarende delen van Thailand nog altijd mateloos populair; hij en zijn bondgenoten hebben sinds 2001 alle landelijke verkiezingen gewonnen.