Meer valse eurobiljetten opgespoord

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in de tweede helft van vorig jaar iets meer valse bankbiljetten onderschept. Het aantal namaakbiljetten steeg tussen juli en december met ruim elf procent in vergelijking met het eerste halfjaar van 2013, naar ongeveer 353.000 stuks. Dat maakte de ECB maandag bekend.

Het aantal valse biljetten bereikt daarmee het hoogste niveau sinds het tweede halfjaar van 2010, toen 364.000 nepbiljetten werden onderschept. Bij het merendeel van de vervalsingen gaat het om briefjes van twintig en vijftig euro, in respectievelijk 43 en 35 procent van de gevallen.

Ook het aantal neptientjes nam vorig halfjaar toe, aldus de ECB. Toch maakten valse tientjes slechts 6,3 procent van het totale aantal valse briefgeld uit. De centrale bank van de eurozone presenteerde maandag een nieuw 10 eurobiljet, om 'valsemunters voor te blijven'. Vorig jaar kwam de bank al met een nieuw vijfje.

De ECB benadrukt overigens dat het aantal valse biljetten - ondanks de stijging - verhoudingsgewijs maar heel klein is. Momenteel zijn meer dan vijftien miljard eurobiljetten in omloop, waardoor de kans een vals biljet te ontvangen uitermate gering is. Wel roept de centrale bank burgers op om 'waakzaam' te zijn.