Klein deel boetes Bulgarenfraude geïnd

static

Van de 805 boetes die aan Bulgaren zijn opgelegd rondom de zogenoemde Bulgarenfraude zijn er inmiddels 55 geïnd. Tegen 32 boetes is met succes bezwaar gemaakt. Dat antwoordt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) maandag op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

In totaal zijn 312 boetes van de 805 in de zomer opgelegde boetes direct verzonden. Daarvan zijn er zeventien onbestelbaar retour gekomen. Van de overige 493 Bulgaren was geen adres bekend, waardoor het totaal aantal Bulgaren van wie geen adres bekend is uitkomt op 510. Voor 199 van hen is de Bulgaarse autoriteiten verzocht om hulp bij het innen.

Bij 296 van de 510 is sprake van een vordering huurtoeslag. Hiervoor kan Nederland geen 'invorderingsbijstand' vragen van Bulgarije, omdat hierover niets in verdragen staat. Bij zeven van de 510 wordt minder dan 350 euro geëist, inclusief boete. Hoewel voor dergelijke bedragen eigenlijk ook geen verzoek om bijstand kan worden gedaan, zijn de Bulgaarse autoriteiten hierover toch benaderd. Met de resterende acht boetes is de Belastingdienst nog bezig.