[HWL] België houdt Oranje op gelijkspel

Door de eclatante zege in de Hockey World League (HWL) van Australië op Argentinië (6-1) ontstond voor de Oranjemannen een vreemde situatie. Het laatste groepsduel met België moest met twee goals verschil of meer gewonnen worden of je moest de partij verliezen.  Een gelijkspel zou de derde plek in groep B betekenen en bijna zeker volgt dan een ontmoeting met angstgegner Duitsland in de kwartfinale. Het werd dus 2-2.

Na wat kleine kansjes over en weer moest Thomas Briels het veld verlaten met een wel heel vervelende blessure. De Belg kreeg de bal vol op de plek waar mannen hem het minst graag hebben. Verder gebeurde er weinig in de eerste helft. De toeschouwers moesten het doen met veel strijd en af en toe een individueel hoogstandje. Zoals van Jeroen Hertzberger, die vier man voorbijliep maar de bal net niet bij een ploeggenoot in scoringspositie kreeg.

Vlak voor rust was het alsnog raak. Een lange klap van Robert van der Horst werd door Constantijn Jonker trefzeker van richting veranderd: 1-0. Drie minuten later was het echter alweer gelijk. Doelpuntenmachine Tom Boon mocht aanleggen voor eerste Belgische strafcorner van de wedstrijd en maakte geen fout. Omdat Jan-Willem Buissant even daarna het net niet wist te vinden, gingen beide ploegen de rust in met een 1-1 tussenstand.

De tweede helft was wat mogelijkheden betreft een kopie van de eerste: af en toe gevaar, maar geen honderd procent kansen. Tien minuten na rust schoot Jonker over en tekende hiermee voor het eerste Nederlandse doelgevaar na de onderbreking. Een paar minuten later vond Bob de Voogd de Belgische keeper op zijn weg. Ruim een kwartier voor tijd was het aan de overkant wel raak. Felix Denayer mocht vrij uithalen en passeerde Pirmin Blaak, die de voorkeur kreeg boven vaste eerste keus Jaap Stockmann: 1-2.

Hoewel een gelijkspel en kleine zege voor Nederland dus ongunstig zou zijn en een zege de Belgen zeer slecht uitkwam, bleven beide ploegen voor de winst spelen. Het leidde vijf minuten voor tijd tot de gelijkmaker van Jeroen Hertzberger waardoor Nederland met Duitsland op papier de zwaardere tegenstander treft in de kwartfinale van woensdag, mits de Duitsers niet met vijf doelpunten verschil verliezen van India. België neemt het op tegen de winnaar van groep A, Engeland.