[HWL] Van Ass kraakt hoge verwachtingen van Oranje

Door het 2-2 gelijkspel tussen Nederland en België en de 3-3 tussen Duitsland en India, treffen de Oranjemannen woensdag de Duitsers in de HWL-kwartfinale. Een kans op revanche voor de olympische finale van 2012, maar ook een kans op een vroegtijdig einde van het toernooi. Verlies betekent maximaal een vijfde plaats.

"Iedereen zegt: 'Je had beter kunnen verliezen, dan kan je tegen Engeland spelen. Maar Engeland doet het niet voor niets goed", aldus bondscoach Paul van Ass. "Ik heb laatst gezegd dat ik dacht dat België een beetje de positie van Engeland had ingenomen, maar ik moet dat rectificeren. Hoe ze het nu doen, die zijn op de weg naar boven. Dat onderstreept maar weer: de wereldtop in het mannenhockey is echt groot."

"We moeten er eens vanaf dat Nederland alles moet winnen. Duitsland en Australië winnen hier ook niet alles. Dat gaat gewoon niet. We willen ons verbeteren, verbeteren, verbeteren. Daarvoor zijn we hier."

Kan een Oranje in deze vorm Duitsland hebben? "Ja, zeker. Niemand dacht ook dat we van Australië zouden winnen. Dit is een andere wedstrijd, met andere sentimenten. We hebben natuurlijk twee finales die we tegen Duitsland gespeeld hebben van ze verloren: de EK- en olympische finale. Een angstgegner? Dat niet. Als je alle onderlinge wedstrijden bekijkt is het denk ik fifty-fifty, alleen hebben zij met name de resultaten in topwedstrijden aan hun zijde."

"Zij zijn gewoon heel erg goed in finales spelen. In halve finales zijn ze kwetsbaar. Kwartfinales ook? Dat weet ik niet." Van Ass dubt nog over het ideale strijdplan voor woensdag: inzakken of op zijn Nederlands aanvallen. "Hoe we Duitsland gaan aanpakken weet ik nog niet. Ik wissel drukzetten en inzakken momenteel wat meer af dan in eerdere wedstrijden. Maar ik weet niet of dat me helemaal bevalt, dus ik ga er nog even over nadenken."