VS stelt ultimatum aan Chinese eigenaar Tiktok

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Democraten en Republikeinen opnieuw gestemd voor een wet, die een verbod op Tiktok in de VS als gevolg kan hebben. Tiktok moet uiterlijk begin 2025 worden afgesplitst van het Chinese moederbedrijf Bytedance.

Als Tiktok het ultimatum laat passeren, zal het niet langer beschikbaar zijn in de appstores van Apple en Google in de VS. Het wetsvoorstel voorziet in een termijn van negen maanden voor de verkoop. De Amerikaanse president Biden zou de deadline met nog eens drie maanden kunnen verlengen. De Senaat moet het wetsvoorstel nog goedkeuren voordat het in werking kan treden.

In de VS wordt Tiktok beschuldigd van spioneren voor de Chinese overheid. Het bedrijf ontkent dit al jaren, maar krijgt in de Amerikaanse politiek geen gehoor. De app, die in de VS 170 miljoen gebruikers heeft, is vooral populair onder jongeren.

Tijdens zijn ambtsperiode probeerde de voormalige Amerikaanse president Trump een verkoop van de Amerikaanse activiteiten van Tiktok aan Amerikaanse investeerders af te dwingen door met een verbod te dreigen. Het plan mislukte voornamelijk omdat Amerikaanse rechtbanken vermoedden dat de plannen voor een verbod de vrijheid van meningsuiting zouden schenden. Een wet in de staat Montana die Tiktok uit de appstores daar zou moeten verbieden, is ook opgeschort. Trump is inmiddels teruggekomen op een verbod. Tiktok is een belangrijk tegenwicht voor Facebook, dat hij ziet als een ‘vijand van het volk’, zei de ex-president in een interview.

De wet plaatst de Democraten voor een dilemma: aan de ene kant wil de president een harde positie innemen tegenover China, en aan de andere kant is de app populair onder jonge gebruikers, wiens stemmen hij nodig heeft voor een herverkiezing in november. Het campagneteam van Biden opende dit jaar een Tiktok-account.