Uit eten nergens zo duur

De omzet in cafés en restaurants daalde vorig jaar met 2,5 procent ten opzicht van 2012. Er werd vorig jaar 8,7 miljard euro omgezet. De prijzen zijn hoog: nergens in West-Europa is uit eten gaan zo duur als in Nederland. Dat melden De Telegraaf en Het Financieele Dagblad maandag op basis van cijfers van het Food Service Instituut bij de start van horecabeurs Horecava in Amsterdam.

Ook op iets langere termijn daalde de omzet fors in de horeca. Cafés zagen hun omzet sinds 2009 met 21,9 procent dalen in vijf jaar. Cateringbedrijven gingen er 14,8 procent op achteruit, restaurants 12,8 procent. In het derde kwartaal van vorig jaar vroegen 55 restaurants faillissement aan, 45 procent meer dan een jaar eerder. Horecagelegenheden zoals La Place en McDonalds deden het wel goed. Bij dit soort horeca steeg de omzet met 22 procent sinds 2009.

Volgens FSIN-directeur Jan-Willem Grievink zijn prijzen in Nederlandse cafés en restaurants gemiddeld twintig procent hoger dan in bijvoorbeeld België en Duitsland. Volgens Grievink is bovendien het verschil met de relatief goedkope supermarkten 'te groot'. Het instituut vergeleek de prijzen van driegangenmenu's in Europa.