FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 april 2014

Wereldrecordhouder Kipsang mist marathon Londen bijna

Wereldrecordhouder Wilson Kipsang heeft de marathon van Londen zondag bijna aan zich voorbij moeten laten gaan. Een aantal persoonlijke bezittingen, waaronder zijn paspoort, werden eerder deze week uit zijn auto gestolen. Dankzij politieke druk kon hij binnen twee dagen een nieuw paspoort inclusief visum krijgen. Dat meldt de Daily Nation woensdag.

'Het is jammer dat mensen niet van andermans spullen af kunnen blijven, maar alles is in orde en ik ben gewoon klaar voor de race zondag', aldus Kipsang vlak voor vertrek naar Londen. Opvallend was dat de diefstal plaatsvond in Iten, het centrum van de Keniaanse atletiek. Vrijwel alle binnenlandse wereldtoppers, maar ook veel buitenlanders, trainen er. 

Kipsang, in het dagelijks leven opmerkelijk genoeg politieagent, moest een extra reis inlassen. Van Iten, een van de veiligste Keniaanse steden, moest hij naar hoofdstad Nairobi en terug reizen. 'Dit heeft zijn trainingsschema wel wat door de war gegooid, maar hopelijk heeft het niet teveel effect op zijn conditie voor zondag', aldus zijn Nederlandse manager Gerard van de Veen.

Er werd ook kort gesproken over de mogelijkheid op een wereldrecord in Londen. Kipsang is niet de enige loper van Van de Veen die in de Britse hoofdstad in actie komt. Ook Geoffrey Mutai zal van start gaan. De Keniaan liep in 2011 in Boston de snelste marathon ooit, maar vanwege het aflopende parcours is die tijd niet erkend als wereldrecord. 

Het plan is wel om op recordtempo weg te gaan. De kopgroep zou halverwege na 61:45 minuten door moeten komen, 15 seconden langzamer dan Kipsang tijdens zijn wereldrecord in Berlijn vorig jaar. 'In Berlijn ging het tempo in de tweede helft echter wat omlaag. Als de hazen in Londen hun werk goed doen en de lopers houden het tempo strak, moet een wereldrecord mogelijk zijn', volgens een optimistische Van de Veen.

Miljoenenklapper in Utrechts fraudeonderzoek

Een speciaal onderzoeksteam heeft in Utrecht in totaal drie miljoen euro aan fraude opgespoord. Toekomstige besparingen aan stopgezette toeslagen en uitkeringen worden geschat op nog eens anderhalf miljoen, meldt de gemeente woensdag.

Het was de tweede keer dat het zogeheten Interventieteam Midden Nederland een fraudeonderzoek instelde in vier gebieden, waaronder de wijken Ondiep, Overvecht en Kanaleneiland. Aanleiding voor het nieuwe onderzoek waren 'veel signalen' dat in de betreffende buurten en wijken 'hardnekkige problemen weer de kop opstaken'.

Inspecteurs keken voornamelijk naar woon-, uitkerings- en toeslagfraude. Dit leidde tot de beëindiging van 31 bijstandsuitkeringen. Bij 26 huishoudens werd voor in totaal vier ton aan onterecht uitgekeerde uitkeringen teruggevorderd.

Verder heeft het UWV 28 keer misstanden geconstateerd met uitkeringen. In totaal werd een bedrag van circa honderdduizend euro aan fraude plus opgelegde boetes teruggevorderd. Door de Belastingdienst zijn in totaal 178 toeslagen met betrekking tot huur, zorg, kinderopvang en kindgebondenbudget beëindigd. Hiermee is een bedrag van ruim anderhalf miljoen euro gemoeid.

Bij de eerdere inspectie over de periode 2005 tot 2011 lagen de bedragen veel hoger. Toen kwam het fraudebedrag bij controles in dezelfde buurten en wijken uit op zo'n 34,5 miljoen euro.

Gewichtheffer Karen Tomavsjan zesde bij WK

De Nederlandse gewichtheffer Karen Tomavsjan is woensdag zesde geworden bij het EK in Tel Aviv. In de klasse tot 85 kilogram trok hij 156 kilo de lucht in en stootte hij 186 kilo. Zijn totaal kwam daarmee op 342 kilo en dat was genoeg voor een ruime verbetering van zijn eigen Nederlandse record.

De Europese titel was voor de Bulgaar Ivan Markov met 385 kilo. Hij was zowel bij het trekken (175 kilo) als bij het stoten (210 kilo) de beste. Adam Maligov uit Rusland werd met 373 kilo tweede. Het brons was voor de Fransman Benjamin Hennequin. Hij kwam tot 367 kilo. Nummer vier Aghasi Aghasyan uit Armenië en nummer vijf Krzysztof Zwarycz uit Polen tilden beide 345 kilo op.

Auto boort zich in kinderdagverblijf in Florida

Een auto heeft zich woensdag in een kinderdagverblijf in de Amerikaanse stad Orlando geboord. Twaalf personen, onder wie elf kinderen, raakten gewond. Dat heeft de politie van Florida gezegd.

Een auto ramde een andere auto, die vervolgens in het kinderdagverblijf tot stilstand kwam. Deze tweede auto ging er vervolgens vandoor.

De twaalf gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Sommigen zouden er ernstig aan toe zijn.

Cazorla wil Casillas naar Arsenal lokken

Sinds Iker Casillas bij Real Madrid is voorbijgestreefd door Diego López wordt de Spaanse doelman onophoudelijk in verband gebracht met een transfer. Santi Cazorla ziet zijn ploeggenoot van de Spaanse nationale ploeg graag naar Engeland verhuizen.

Arsenal is een van de clubs die Casillas op het verlanglijstje hebben staan, en Cazorla zou de komst van de ervaren sluitpost toejuichen. De behendige middenvelder heeft regelmatig contact met Casillas, en probeert hem dan over te halen om voor Arsenal te kiezen. "Ik heb Iker gezegd dat ik het mooi zou vinden als hij hierheen komt", zo liet hij Sport360 optekenen.

Cazorla heeft er echter weinig vertrouwen in dat het jeugdexponent van de Madrilenen zijn huidige werkgever de rug toe zal keren. "Tot dusver is hij alleen maar nieuwsgierig geweest naar mijn ervaringen in Engeland. Zijn situatie is extreem ingewikkeld, maar hij zal een keuze moeten maken."

"Veel clubs dingen naar zijn hand, waaronder Arsenal", verklapt Cazorla. "Maar ik denk dat het heel moeilijk zal worden om hem bij Real weg te halen, want hij weet precies waar hij op kan rekenen in Madrid."

Robben: "Dit is puur genieten"

Arjen Robben was woensdagavond opnieuw goud waard voor Bayern München. De Oranje-international had een groot aandeel in de 3-1 zege op Manchester United. De bezoekers kwamen nog wel op voorsprong in de Allianz Arena, maar na de gelijkmaker van Mario Mandzukic drukte Robben zijn stempel op de wedstrijd. Eerst leverde hij een assist op Thomas Müller, om vervolgens zelf af te ronden.

Met name over het voorbereidende werk bij de treffer van Müller was Robben tevreden. "Vanochtend, na afloop van de laatste training, stonden we een beetje te dollen op het veld en heb ik voorzetten met mijn rechtervoet geoefend", reageerde hij tegenover Sky. "Blijkbaar heeft het geholpen, want het was een aardige voorzet."

Getuige de brede glimlach op zijn gezicht heeft Robben zich uitstekend vermaakt tijdes de wedstrijd. "Dit zijn de avonden waar je het allemaal voor doet. Voor deze wedstrijden geef je altijd alles op de trainingen. Avonden als deze zijn gewoon puur genieten."

"De eerste helft ging het redelijk goed. Ik kreeg veel ruimte op de flank. Het is bij ons altijd hetzelfde: we moeten de bal snel rond laten gaan en dan de één-tegen-één-situaties opzoeken", aldus Robben.

Jesus: "AZ gelooft er nog in, dat weet ik"

AZ is ondanks de achterstand niet van plan om de handdoek in de ring te werpen, en ook Benfica-trainer Jorge Jesus benadrukt dat er nog niets beslist is. Donderdagavond speelt AZ in Lissabon het tweede deel van een tweeluik tegen Benfica, dat vorig seizoen nog de finale van de Europa League wist te behalen.

Ondanks het voordeel van de 1-0 uitgangspositie voorspelt Jesus geen makkelijke avond voor zijn ploeg. "Ik weet zeker dat AZ nog steeds gelooft in hun kans om de volgende ronde te halen", zo liet de 59-jarige oefenmeester daags voorafgaand aan de ontmoeting met de Alkmaarders weten. Tijdens de traditionele persconferentie gaf Jesus aan dat de buit nog niet binnen is. "Onze spelers denken nog niet aan de halve finale."

Jesus had graag met grotere cijfers gewonnen in Alkmaar, maar mocht uiteindelijk van geluk spreken dat Benfica met een zege huiswaarts keerde. "De zege uit de heenwedstrijd laat weinig ruimte voor fouten. We zullen donderdag ons beste beentje voor moeten zetten."

Advocaat liet eerder op de dag al weten dat hij inderdaad nog volop gelooft in een stunt. "De kans dat we ons kwalificeren voor de halve finales van de Europa League is aanwezig”, zei hij toen op de officiële clubsite van AZ.

“In het voetbal is alles mogelijk. Benfica is Europese top. Dat zijn wij nog niet. In Alkmaar hebben we toch twintig minuten geweldig gespeeld en kansen afgedwongen tegen Benfica. Waarom zou dat donderdag niet weer kunnen?"

Courtois: "Eindelijk van BarÁa gewonnen"

Thibaut Courtois kan zich gaan opmaken voor de halve finale van de Champions League. Woensdagavond hield hij zijn doel schoon in de return tegen FC Barcelona. Vorige week was Courtois de grote man aan de zijde van Atlético Madrid en de Belgische doelman maakte ook woensdag een uitstekende indruk. Met enkele belangrijke reddingen hield hij zijn ploeg op de been.

Na afloop stond hij met een grote grijns op zijn gezicht de NOS te woord. "We kenden een geweldig goede start", blikte hij terug op de 1-0 overwinning. "We zetten meteen veel druk naar voren, en hebben daardoor veel kansen gecreëerd. Dan is het jammer dat je de lat raakt, maar we hebben goed stand gehouden."

Barcelona krabbelde na een zorgwekkende openingsfase voorzichtig op en was enkele malen gevaarlijk voor het doel van Courtois. Met name Neymar was dicht bij de gelijkmaker. Courtois plukte de bal echter voor zijn voeten weg. "Die ene redding was wel belangrijk. Gelukkig zat ik er nog net tussen."

Dat uitgerekend een overwinning op Barcelona een ticket naar de halve finale oplevert doet de Belgisch international deugd. "Eindelijk hebben we van Barcelona kunnen winnen. Dat is mooi, na al die gelijke spelen. We concentreren ons nu op de volgende stap."

[JL] Willem II herneemt koppositie dankzij late goal

Willem II staat alleen aan de leiding in de Eerste Divisie na een 2-1 zege bij De Graafschap. Bruno Andrade benutte in blessuretijd een strafschop voor de Tilburgers. Ruud Boymans had de Tricolores al in de vierde minuut op voorsprong gezet, maar Robin Pröpper maakte in de 73e minuut gelijk voor De Graafschap.

Door de zege staat Willem II na 34 wedstrijden op 67 punten. Dat zijn er twee meer dan FC Dordrecht, de enige serieuze concurrent. VVV-Venlo en Excelsior maken met respectievelijk 57 en 56 punten theoretisch ook nog kans op de titel. De Graafschap staat met 51 punten zevende.

Bloedige aanslagen in Homs

Explosies van twee autobommen in de Syrische stad Homs hebben aan zeker 25 mensen het leven gekost. Ook vielen er meer dan honderd gewonden. Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA woensdag. Onder de doden zouden vrouwen en kinderen zijn.

Een van de bomauto's stond geparkeerd in de buurt van een snoepwinkel in de wijk Karm el-Loz. Een halfuur na de explosie van deze bom, ontplofte een tweede bomauto. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wonen in de wijk veel leden van de alawieten, een zijstroom van de islam waartoe ook de Syrische president Bashar Assad behoort.

Meer regels voor samenwerking geheime diensten

Het kabinet gaat strengere voorwaarden stellen aan de samenwerking van de Nederlandse inlichtingendiensten met buitenlandse diensten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdagavond gezegd in de Tweede Kamer.

Als de Nederlandse diensten grote sets gegevens, zogeheten 'bulk data', willen delen met buitenlandse collega's, is voortaan toestemming nodig van de minister. Tot nu toe volstond de handtekening van het hoofd van de dienst. Voor de algemene inlichtingendienst AIVD moet Plasterk tekenen, voor de militaire inlichtingendienst MIVD is dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Verder worden de criteria op basis waarvan wordt besloten of wel of niet kan worden samengewerkt met een buitenlandse dienst, in de wet vastgelegd. Per samenwerkingsverband moet een 'wegingsnotitie' worden gemaakt waarin de voor- en nadelen van samenwerking worden afgewogen.

Plasterk zei verder dat de AIVD en de MIVD mogelijk onder één dak komen. Het kabinet kijkt daar serieus naar. De diensten kunnen gemakkelijker profiteren van elkaars werk als ze in hetzelfde pand gevestigd zijn. Ook kan de staat zo besparen op de huisvestingskosten. Een fusie is geen optie, zei Plasterk.

De Tweede Kamer sprak met Plasterk en Hennis naar aanleiding van de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA die aan het licht zijn gebracht door de klokkenluider Edward Snowden. Volgens Plasterk heeft het vertrouwen in de Amerikanen een deuk opgelopen, maar is het een kwestie van 'uitdeuken en doorrijden'. Plasterk wees erop dat ook de Amerikaanse regering inmiddels vindt dat de afluisterpraktijken te ver gingen.

Naar aanleiding van het afluisterschandaal wil een groot deel van de Tweede Kamer het toezicht op de Nederlandse geheime diensten, dat nu verloopt via de zogenoemde Commissie Stiekem, anders organiseren. Plasterk zei daarvoor open te staan, mits er een kanaal blijft bestaan waarlangs de Kamer in het geheim kan worden geïnformeerd.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de geheime diensten. Dan gaat het onder meer om de vraag of het toezicht anders moet worden georganiseerd.

Rusland wuift waarschuwingen VS weg

Rusland verwerpt de waarschuwingen van de Verenigde Staten om geen contract met Iran te sluiten voor goederen in ruil voor olie. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Rjabkov woensdag gezegd, meldt het Russische persbureau Ria Novosti.

Een toename van de handel tussen Rusland en Iran is een 'natuurlijk proces dat op geen enkele manier een politieke of economische uitdaging voor iemand' vormt.

De Russische zakenkrant Kommersant meldde dat Moskou dagelijks een half miljoen vaten olie van Iran wil afnemen. Dat zou in strijd zijn met de exportbeperkingen die meerdere wereldmachten vorig jaar aan Iran oplegden vanwege het atoomprogramma van Teheran.

[CL] Uitslagen kwartfinales (09/04/2014)

Atlético Madrid heeft zich ten koste van Barcelona geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Na het 1-1 gelijkspel van vorige week won het nu in eigen huis met 1-0. Bayern München plaatste zich voor de halve finale door Manchester United met 3-1 te verslaan. Ook die wedstrijd eindigde vorige week in 1-1.

Atlético Madrid*

1 - 0
(1-1) 

FC Barcelona

 5' Koke    
 
 Gele kaart: Koke (Atlético Madrid), Busquets, Mascherano, Alves (FC Barcelona)
 
Stadion: Estadio Vicente Calderón, Madrid
Toeschouwers: ?
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Juanfran
Miranda
Godín
Filipe
García
Gabi
Tiago
Koke
Adrián (Diego/62)
Villa (C.Rodríguez/79)
  Pinto
Alves
Bartra
Mascherano
Alba
Xavi
Busquets
Fàbregas (Sánchez/61)
Neymar
Messi
Iniesta (Pedro/72)

Bayern München*

3 - 1
(1-1) 

Manchester United

 59' Mandzukic
 68' Müller
 76' Robben
   57' Evra 
 
 Gele kaart: Rafinha, (Bayern München), Vidic, Evra, (Manchester United)
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 67.300
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
J.Boateng
Bonfim Dante
Alaba
Müller (Pizarro/84)
Kroos
Götze (Rafinha/65)
Robben
Mandzukic
Ribéry
  De Gea
Jones
Smalling
Vidic
Evra
Valencia
Fletcher (Hernández/74)
Rooney
Carrick
Kagawa
Welbeck (Januzaj/81)

Mercedes: Turbomotor voorkwam vertrek uit Formule 1

Mercedes-Benz heeft toegegeven dat als de turbomotor niet ingevoerd was in de Formule 1 ze mogelijk uit de sport vertrokken waren. Dit heeft Thomas Weber, lid van de raad van bestuur van moederbedrijf Daimler, laten weten.

Weber is hoofdontwikkeling van Mercedes en heeft vanuit deze rol veel te zeggen over welke richting het Duitse merk op moet gaan. "Het viel aan het bestuur steeds moeilijker uit te leggen waarom we nog met de oude motoren reden." Zelfs bij succes in de Formule 1 zou dat het geval zijn geweest. Eerder twijfelde Renault al over de Formule 1 en vertrok Honda, maar dat merk komt volgend jaar weer terug.

"De Formule 1 zat qua technologie nog nooit eerder zo dicht bij de technologie die we nodig hebben in gewone personenauto’s als nu. Het kleiner maken van de motoren, turbo’s en hybride technologie. Daar draait het nu om in de Formule 1." Dat de motoren minder lawaai maken ziet Weber niet als een probleem. "We moeten duidelijk maken aan het publiek dat de Formule 1 nog steeds vol emotie zit, ook al zijn de motoren iets stiller. Natuurlijk kunnen we onderzoeken of we de motoren iets luider kunnen maken, maar ondertussen worden de auto’s op straat ook steeds stiller. Mensen zullen er vanzelf aan gaan wennen."

13-jarige meisjes wilden ouders vermoorden

Twee 13-jarige meisjes uit Peyriac-de-Mer in het zuiden van Frankrijk worden ervan verdacht dat zij de ouders en 6-jarige broer van een van hen wilden vermoorden. De jongen werd op 28 maart met een mes in zijn nek gestoken en verblijft nog op de neurologische afdeling van een ziekenhuis in Montpellier. Dat meldde de krant Midi Libre woensdag.

Een arts van het ziekenhuis stelde justitie in Narbonne op de hoogte. De twee meisjes hebben volgens een medewerker van het Openbaar Ministerie min of meer toegegeven dat zij de jongen wilden doden, maar welke rol zij bij de steekpartij hebben gespeeld, is nog onduidelijk. Ook over hun motief moet nog meer helderheid komen. De meisjes zouden zowel op schrift als tegen getuigen hebben gezegd dat zij ook de ouders van een van hen wilden doden.

13-jarige meisjes wilden ouders vermoorden
13-jarige meisjes wilden ouders vermoorden (Foto: ANP)

'Veel fouten in zaak doodgeslagen militair'

Defensie heeft 'tientallen fouten' gemaakt in de zaak van een 20-jarige militair die in 2011 stierf nadat hij een zelfverdedigingsparcours had doorlopen. Het tv-programma EénVandaag stelt woensdagavond op basis van een vertrouwelijk, intern onderzoek van Defensie dat er tijdens de oefening te weinig instructeurs waren en de risico's onnodig hoog waren.

In het rapport staat verder dat er onduidelijkheid was over taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Mogelijke risico's werden slecht ingeschat en ook was er te weinig geleerd van oudere voorvallen waarbij militairen gewond waren geraakt.

Sergeant Boy van Geffen overleed in juni 2011 na een training van de Luchtmobiele Brigade. Tijdens een zelfverdedigingsparcours kreeg hij rake klappen van diverse tegenstanders. Hij zei na afloop dat hij 'nog nooit zo in elkaar geslagen is'. De militair zakte in een diep coma en overleed zes dagen later als gevolg van ernstig hersenletsel.

Het onderzoek waarover EénVandaag beschikt spreekt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid tegen. De raad concludeerde enkele weken na het incident dat geen sprake was van 'ernstige tekortkomingen' bij de krijgsmacht.

Volgens Defensie is er geen bewijsbaar verband tussen de klappen en het hersenletsel. Het Openbaar Ministerie deelt de mening dat een valpartij ook de oorzaak kan zijn, aldus het tv-programma.

EénVandaag legde het medische rapport en de scans van het hersenletsel voor aan neurochirurg Paul Depauw van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie. Hij concludeert dat Van Geffens hersenletsel niet door een val maar door harde klappen tegen het hoofd is ontstaan in combinatie met ruw heen en weer schudden.

Militaire vakbonden reageren furieus op de nieuwe informatie en roepen minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) op actie te ondernemen en de zaak van Van Geffen en soortgelijke gevallen onder de loep te nemen. Oud-minister van Defensie Hans Hillen (CDA) denkt dat dit het topje van de ijsberg is.

De ouders van Van Geffen willen excuses van Defensie. Commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif zegt in de uitzending dat hij wel verantwoordelijk is, maar dat hij de schuldvraag 'gewoon niet kan beantwoorden'.

Een woordvoerder van het ministerie laat woensdag weten nog niet inhoudelijk op de nieuwe informatie te kunnen reageren. Het ministerie wil eerst precies weten wat er in de uitzending aan bod komt.

Hij benadrukt wel dat Defensie 'ten zeerste betreurt' wat er destijds is gebeurd en dat de organisatie 'aansprakelijkheid heeft erkend'. "Er zijn regelingen getroffen met de nabestaanden", aldus de zegsman. "Zijn partner heeft een nabestaandenpensioen gekregen en Defensie heeft de begrafeniskosten betaald."

Verder is de opleiding van sportinstructeurs verbeterd, zijn de richtlijnen voor militaire zelfverdediging aangescherpt en kunnen de instructeurs beter inschatten wanneer iemand mogelijk gezondheidsklachten heeft overgehouden aan de oefening.

Kroaat Simunic wil via CAS naar WK

De Kroatische voetballer Josip Simunic vecht bij het internationaal sportarbitragehof CAS zijn internationale schorsing voor tien duels aan. De 36-jarige verdediger wil dat de schorsing wordt opgeschort voor de duur van het beroep. Het CAS heeft inmiddels aangegeven dat er een snelle procedure kan worden gevolgd zodat de zaak voor het WK is behandeld.

Simunic hief na afloop van de play-off tegen IJsland, waarin Kroatië WK-deelname afdwong, een racistisch spreekkoor aan. De wereldvoetbalbond FIFA schorste hem daarop voor tien duels, waardoor hij het hele WK mist.

Simunic wil dat schorsing wordt verworpen of voorwaardelijk wordt gemaakt met een proeftijd van een jaar. Ook wil hij dus dat zijn schorsing wordt opgeschort tijdens het beroep. De zaak kan alleen versneld worden afgewerkt als de FIFA daar mee akkoord gaat.

Wesley en Yolanthe aangeklaagd om verbouwing

Een bouwbedrijf uit Etten-Leur heeft Wesley Sneijder en Yolanthe Sneijder-Cabau voor de rechter gesleept. Dat bevestigt de directeur van het bedrijf, STB Exclusive Projects. Het stel zou het bouwbedrijf hebben ingehuurd voor de renovatie van hun huis op Ibiza en de klus hebben geannuleerd zonder de gemaakte kosten te betalen.

"Wij hebben een jaar voor deze mensen gewerkt en tijd, energie en kosten erin gestopt", licht de directeur toe. Volgens hem hebben ze opdracht vlak voor de renovatie zou beginnen geannuleerd. "Het is een hele vervelende situatie."

De advocaat van de voetballer en de presentatrice laat in een verklaring weten dat geen sprake was van een overeenkomst. "Wesley en Yolanthe menen op goede gronden van niet. STB verlangt alsnog een vergoeding voor werkzaamheden waarvoor geen opdracht is verleend."

Ook zegt de raadsman nog niets te hebben vernomen over een rechtszaak. "STB heeft nog niets voor de rechter gebracht, maar wel een persbericht uitgebracht en de openbaarheid gezocht. Wesley en Yolanthe keuren deze handelswijze af."

Het bouwbedrijf beweert meerdere keren contact te hebben gezocht en had volgens de directeur 'geen andere keuze' dan naar de rechter te stappen. Sneijder en Sneijder-Cabau zeggen zich geen zorgen te maken over een eventuele rechtszaak. "Wesley en Yolanthe wachten de uitkomst van eventuele gerechtelijke stappen van STB met vertrouwen af."

Nederlanders mogen Duitse telescoop bouwen

Het Nederlandse onderzoeksinstituut Astron, het Nederlands Instituut voor Radio Astronomie, mag een nieuwe radiotelescoop in Duitsland bouwen. De contracten hiervoor zijn woensdag getekend op de Hannover Messe, meldt het ministerie van Onderwijs.

De radiotelescoop wordt onderdeel van de internationale Lofar-radiotelescoop. Lofar is een onderzoekssysteem dat bestaat uit een netwerk van duizenden sensoren in Nederland die weer zijn aangesloten op antennes in andere Europese landen.

De nieuwe telescoop in Duitsland moet het mogelijk maken om nauwkeurig onderzoek te doen naar het prille begin van het heelal.

Met het contract dat is gesloten met de Duitse universiteiten van Hamburg en Bielefeld is een miljoen euro gemoeid. De productie van de antennes en geavanceerde elektronica voor het Lofar-station is gunstige voor de industrie in Noord-Nederland.

De Hannover Messe is de grootste industriële beurs ter wereld.

Schietpartij basis North Carolina lijkt ongeluk

Een schietpartij op een legerbasis in de Amerikaanse staat North Carolina eerder deze week, waarbij een marinier om het leven kwam, lijkt een ongeluk te zijn geweest. Dat heeft het Pentagon woensdag gezegd.

Het slachtoffer vond in een wachthuisje op de legerbasis Camp Lejeune de dood. Het geweer van een collega van de man lijkt per ongeluk te zijn afgegaan, zei een woordvoerder van het ministerie van defensie. Desondanks blijft de marinier, in afwachting van een onderzoek, in hechtenis.

Outcast zoekt Kickstartergeld voor HD-reboot

De wat oudere gamers kennen de open-wereld actiegame Outcast van Belgische bodem uit 1999 vast nog wel. Nu zijn er enkele oud-collega's van het toenmalige bedrijf Appeal bezig om via Kickstarter geld bij elkaar te zoeken om hun game naar de huidige tijd te tillen.

Outcast is nooit geweldig succesvol geweest maar was wel een van de eerste open-wereldgames, met een apart maar onderhoudend verhaal. Je kon er voertuigen in besturen en in vele opzichten waren ze hun tijd ver vooruit. Zelfs de engine was erg apart, want deze maakte geen gebruik van polygonen, maar voxels, waardoor de buitenomgevingen er wijds uit konden zien. Voxels waren ook meteen een nadeel, want grafische kaarten zoals 3DFX en dergelijke konden daar helemaal niets mee. Softwarematige rendering dus, en een flinke kluif voor je pc toentertijd.

De makers zoeken 600.000 dollar bij elkaar om de game een facelift te geven en het helemaal klaar te stomen voor deze generatie computers. Mijlpalen die boven de initiële bedrag zijn beloofd zijn Mac- en Linux-support, DirectX 11-functies met bijvoorbeeld dynamische weereffecten, Oculus Rift en next-gen consoles. Bij de mijlpaal van 1,7 miljoen dollar krijgen we een geheel nieuwe regio naast de bestaande wereld. De makers mikken op een release eind 2015, mochten ze de Kickstarter succesvol krijgen. Hieronder zie je een plaatje van het originele Outcast en een prototype van de reboot.

OutcastOutcast 1999


Outcast remake
Outcast remake

Manchester United maakt werk van komst Kroos

Een zomerse transfer van Toni Kroos naar Manchester United wordt steeds waarschijnlijker. Deze week zullen The Mancunians een verkennend gesprek voeren met Bayern München.

Het bestuur van Man Utd verblijft momenteel in München in verband met de Champions League-ontmoeting met de regerend Europees kampioen. Tijdens en na afloop van die wedstrijd zal de mogelijke transfer van Kroos besproken worden. United heeft een transferbedrag van 48,5 miljoen euro gereserveerd om de komst van de Duits international te kunnen bekostigen, en zal dit bod woensdagavond voorleggen aan het bestuur van Bayern.

De Beierse grootmacht blijft echter volhouden dat Kroos deze zomer niet te koop is. De veelzijdige middenvelder sluit een transfer zelf niet uit. Hij is ontevreden over zijn huidige contract bij Bayern en wordt mogelijk in verleiding gebracht door een meer aantrekkelijke aanbieding van de Engelse recordkampioen. United wil zijn salaris meer dan verdubbelen, en denkt aan een wekelijkse honorering van 242 duizend euro.

De werkgever van Robin van Persie is al geruime tijd bezig met een charme-offensief, met de bedoeling om Kroos te overtuigen van een avontuur in de Premier League. Zo liet David Moyes al meermaals doorschemeren dat hij de international graag zou verwelkomen.

Kroos, een zekerheidje in de WK-ploeg die Joachim Löw in de zomer meeneemt naar Brazilië, kwam dit seizoen tot dusver tijdens 43 duels in actie voor Bayern. Daarin maakte hij drie doelpunten en leverde hij daarnaast negen assists.


Kroos verhuist in de zomer misschien naar Manchester United (PRO SHOTS/Action Images)

Feijen Europees kampioen 9-ball pool

Niels Feijen is woensdag Europees kampioen 9-ball pool geworden. Het is de tweede Europese titel voor Feijen dit EK. De 37-jarige Hagenaar versloeg in de finale de Oostenrijker Jürgen Jesiny te verslaan. Het werd 9-4.

Feijen pakte eerder ook al de Europese titel in het straightpool. In 2008 pakte hij als eerste Nederlander ooit het WK-goud op dat onderdeel. Het is een succesvol EK voor Oranje. Nick van den Berg werd Europees kampioen in het 8-ball en Ivo Aerts pakte zilver in het 10-ball. 

Sperma- en eiceldonatie nu toegestaan in ItaliŽ

Onvruchtbare Italiaanse stellen met een kinderwens hoeven niet langer naar het buitenland uit te wijken voor een sperma- of eiceldonatie. Het geldende verbod op dergelijke behandelingen werd woensdag door het grondwettelijk hof onwettig verklaard.

Het verbod maakte deel uit van een wet uit 2004, waarin is vastgelegd welke medische behandelingen aangaande voortplanting wel en niet zijn toegestaan. In de wet is veel terug te vinden van de invloed die het Vaticaan heeft in de Italiaanse politiek. De rooms-katholieke kerk is tegen kunstmatige inseminatie.

Minister van volksgezondheid Beatrice Lorenzin zei dat door de uitspraak de wet in feite is uitgehold. Het parlement is nu aan zet om de wet aan te passen, aldus de minister.

NAVO overweegt Amerikaanse troepen in Oost-Europa

Om de Russische militaire dreiging tegen Oekraïne te keren, kunnen er Amerikaanse troepen worden gestuurd naar Oost-Europese lidstaten van de NAVO die zich bedreigd voelen. Dat heeft de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Philip Breedlove, de hoogste militaire NAVO-commandant in Europa, woensdag op een persconferentie in Parijs gezegd.

De ministers van buitenlandse zaken van het bondgenootschap hebben Breedlove tot dinsdag de tijd gegeven maatregelen voor te stellen om NAVO-lidstaten in de buurt van Rusland gerust te stellen en te verzekeren van zijn steun. Van geen enkele lidstaat wordt de betrokkenheid uitgesloten, ook niet van de Verenigde Staten, zei Breedlove.

Breedlove sprak op de persconferentie over de voortdurende militaire dreiging van Rusland langs de grens met Oekraïne. "Wat we zien is een troepenmacht van ongeveer veertigduizend man. (...) Dit is een strijdmacht die over alle middelen beschikt om gegeven militaire orders uit te voeren."

Advocaat gelooft in stunt tegen 'Europese top'

Na de 1-0 nederlaag in Alkmaar heeft AZ geen bijster comfortabele uitgangspositie richting het tweede deel van een tweeluik tegen Benfica. Toch gelooft Dick Advocaat in een stunt. De ervaren oefenmeester weet wat er voor nodig is om ver te komen in het Europese toernooi, en denkt dat zijn ploeg voor een verrassing kan zorgen. Donderdagavond klinkt in Lissabon de aftrap van de return.

"De kans dat we ons kwalificeren voor de halve finales van de Europa League is aanwezig", zegt Advocaat op de officiële clubsite van AZ. "In het voetbal is alles mogelijk. Benfica is Europese top. Dat zijn wij nog niet. In Alkmaar hebben we toch twintig minuten geweldig gespeeld en kansen afgedwongen tegen Benfica. Waarom zou dat donderdag niet weer kunnen?"

Het strijdplan doet de Haagse trainer, die met Zenit Sint-Petersburg ooit de Europa League won, alvast uit de doeken. "Als we compact spelen, kunnen we het iedere ploeg lastig maken. Benfica heeft geweldige spelers, maar misschien onderschatten ze ons wel. Ik verwacht dat zij aanvallender gaan spelen dan in Alkmaar. Met onze snelheid voorin kunnen we wellicht een geniepig doelpunt maken. Dan wil ik het allemaal nog wel zien."

Voor Aron Jóhannsson belooft het een pittige avond te worden. De Amerikaanse spits staat net als in de heenwedstrijd tegenover centrumverdedigers Luisão en Ezequiel Garay. "Dat zijn de beste verdedigers die momenteel nog in de Europa League spelen", stelt Jóhannsson. "Wereldklasse. Het wordt weer een moeilijk gevecht voor mij, tegen die twee. Toch heb ik vertrouwen. Ook in Alkmaar kregen we goede kansen. Hopelijk maak ik hier in Lissabon wél een goal."

Advocaat hoopt donderdagavond over Roy Beerens te kunnen beschikken. De rappe flankspeler kampte de voorbije dagen met fysieke klachten. "Roy Beerens verwacht zelf dat hij kan spelen", aldus Advocaat.

"Hij wil zelf ook graag voetballen. Dat is mooi, want Roy is zonder meer belangrijk voor ons team. We moeten alleen uitkijken welke risico’s dat met zich meebrengt. Het is niet de bedoeling dat hij iets forceert en daardoor de rest van het seizoen niet zou kunnen spelen. De play-offs zijn ook belangrijk voor ons."

AIVD en MIVD mogelijk onder ťťn dak

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD komen mogelijk onder één dak. Een fusie tussen de twee diensten is geen optie. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdagavond gezegd.

"We zijn op een serieuze manier aan het kijken naar het samenwonen", zei Plasterk in de Tweede Kamer. Plasterk ziet twee voordelen. De diensten kunnen gemakkelijker profiteren van elkaars werk en de staat kan zo besparen op de huisvestingskosten. Het kabinet heeft niet de bedoeling om de twee diensten te laten fuseren, vanwege de verwevenheid van de militaire inlichtingendiensten MIVD met de rest van defensie.

Huntelaar maakt training Schalke niet af

Klaas-Jan Huntelaar heeft woensdag de training van Schalke 04 verlaten wegens een lichte blessure. Door een kwetsuur aan zijn rechterachillespees moest Huntelaar de oefensessie voortijdig verlaten. Op de officiële website van Schalke 04 meldt de club dat het om een voorzorgsmaatregel ging. De blessure lijkt niet ernstig.

"Op het moment is de pees nog wat stijf. Ik hoop dat ik donderdag weer met de groep mee kan doen", aldus de 60-voudig international. Schalke 04 speelt vrijdagavond een thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt.

Klaas-Jan Huntelaar speelde dit seizoen tot nu toe veertien duels in de Bundesliga. Hij scoorde daarin elf keer. In totaal staat de teller dit seizoen op dertien goals in zeventien officiële wedstrijden.

Overigens had Schalke woensdag ook positief nieuws te melden, want Julian Draxler trainde voor het eerst weer mee. De Duitser ontbrak de laatste tijd vanwege een spierblessure.

Steekpartij in kantoorgebouw Toronto

Een man in Toronto heeft woensdag in een kantoorgebouw vier van zijn collega's neergestoken. Dat heeft de Canadese politie gezegd. Omstanders wisten de man te overmeesteren en droegen hem later over aan de politie.

De dader - een man van een jaar of 45 - gebruikte waarschijnlijk een mes om zijn collega's te verwonden. In de eerste melding die de politie binnenkreeg, werd nog gesproken over 'een man met een schaar'. Twee van de vier slachtoffers zijn er ernstig aan toe, aldus een politiewoordvoerder.

Tweede testdag Bahrein 9/4/2014

Lewis Hamilton heeft op de tweede en laatste testdag in Bahrein de snelste tijd gereden. De Mercedes-coureur snelde naar een tijd van 1.34,136 waarmee hij flink sneller was dan de rest. Jean-Eric Vergne stuurde zijn Toro Rosso naar de tweede tijd, voor de McLaren van Kevin Magnussen.

Hamilton testte vandaag banden voor Pirelli en was met 120 ronden de meest actieve coureur. Ook Williams-rijder Felipe Nasr kreeg van de Italiaanse bandenboer een programma voorgeschoteld. Hij kwam tot een tiende tijd en 64 ronden. Aan de test zat ook een Nederlands tintje, want Giedo van der Garde mocht vandaag voor Sauber rijden. Hij kwam tot een tijd van 1.37,623 en sloot na 77 ronden af met een zevende positie. Ferrari-coureur Fernando Alonso, Caterham-rijder Marcus Ericsson en Lotus-coureur Romain Grosjean konden de dag door technische problemen niet afmaken.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:34.136 120
2 J. Vergne Toro Rosso 1:35.557 63
3 K. Magnussen McLaren 1:36.203 26
4 S. Perez Force India 1:36.586 62
5 D. Ricciardo Red Bull 1:37.310 65
6 J. Bianchi Marussia 1:37.316 93
7 G. van der Garde Sauber 1:37.623 77
8 F. Alonso Ferrari 1:39.912 12
9 M. Ericsson Caterham 1:39.263 66
10 F. Nasr Williams 1:39.679 64
11 R. Grosjean Lotus 1:43.596 16

Champagne-tsunami in Britse Lagerhuis

8.082 flessen champagne werden er weggeklokt in het Britse Lagerhuis tijdens het vorige begrotingsjaar. Dat is een stijging van 72 procent in vier jaar tijd. De Britse besparingen lijken op te houden aan de deuren van het House of Commons.

Het Verenigd Koninkrijk wordt getroffen door draconische bezuinigingen, maar in Westminster blijft de champagne rijkelijk stromen. De nieuwssite Huffington Post kreeg via een beroep op de wet op de openbaarheid van bestuur inzicht in de champagnerekening van de nationale assemblee.

Daaruit bleek dat sinds de huidige coalitie van conservatieven en sociaal-liberalen onder leiding van premier David Cameron is aangetreden, de rekening voor bubbles alleen maar is opgelopen. In 2010 bestelde de catering van het parlement 4.691 flessen Taittinger, Lenoble, Zonin Prosecco en het eigen huismerk (jawel!) 'House of Commons Champagne'. En de commons tetteren stevig door, want van 5.832 in 2011, steeg het verbruik naarr 6.600 in 2012 en vorig jaar dus 8.082 flessen champiepel. Alles voor de lieve som van 275.221 pond (334.000 euro).

Een woordvoerder van het parlement verklaarde broodnuchter dat het hogere aantal te maken heeft met een stijging in het aantal recepties dat het parlement organiseerde. "Die komen er in plaats van dinner-events en trekken meer bezoekers, waardoor het alchoholverbruik toeneemt. Daarom hebben de parlementaire diensten hun voorraad moeten aanvullen."

[vid] Barmeid vat vlam door e-sigaret

Over de gevaren van de e-sigaret zijn de geleerden het nog niet eens. Het elektronische paf-machientje dat achter de bar van een Britse kroeg werd opgeladen, zette een medewerkster alvast in vuur en vlam.

Toen Laura Baty in de pub van het Buck Inn Hotel een klant wisselgeld teruggaf, ontplofte de e-sigaret van een collega. De serveuse zat even gevangen in een vuurbal.

"Ik was net een klant aan het helpen," vertelde het 18-jarige meisje. "Het vuur kwam recht op me af, ik voelde de enorme hitte en vluchtte weg. Mijn arm zag zwart en mijn kleren vatten vlam terwijl ik het op een lopen zette. Ik besefte gewoon niet wat er gebeurde."

Het kleinood werd op het moment van de ontploffing opgeladen en doofde uiteindelijk uit op de vloer van het café. De barmeid liep als door een wonder geen ernstige verwondingen op.

Marokkanen boos om fraudevraag

Het Euro-Mediteraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO) roept Marokkaanse bejaarden op om hun Marokkaans identiteitsnummer niet door te spelen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De stichting is namelijk van mening dat je het niet kan maken om mensen te dwingen open kaart te spelen en ze weg te zetten als mogelijke fraudeurs.

Voor ouderen bestaat er een regeling met de naam Aanvullende Inkomstenvoorziening Ouderen (AIO). Oudjes die niet beschikken over een toereikend pensioen, weinig vermogen hebben en zonder extra inkomsten zitten, kunnen hierop een beroep doen. Alleen wil de SVB dan wel even weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Deze instantie controleert dan ook regelmatig of er ergens nog verborgen inkomsten, grond, huizen of spaargeld aanwezig is. Het Emcemo schreeuwt nu moord en brand dat Amsterdammers van Marokkaanse afkomst hier ook aan dienen mee te werken. Volgens meneer Menebhi, de man die het een goed idee vond om de oprichter van de Hamas te herdenken, worden nu ongeveer 8000 grijze postduiven weggezet als fraudeurs. Hij noemt het chantage.

De SVB vindt echter dat in de verzonden brief duidelijk staat aangegeven wat de rechten en plichten zijn van aanvragers zijn. Ook geven ze duidelijk aan waar het identificatienummer gebruikt voor zou kunnen worden. Niet alleen Marokkanen kunnen het slachtoffer zijn van fair-play, volgens de SVB worden ook Nederlanders gecontroleerd op onrechtmatige aanvragen.

Emcemo, een stichting die de Amsterdamse belastingbetaler jaarlijks 57.000 euro kost is eerder onder vuur komen te liggen door een gesubsidieerd bouwproject in Marokko. Daar zouden jongeren bouwervaring opdoen, maar vooralsnog is het onduidelijk wat er precies gebeurd is met de 1,6 miljoen die de gemeente hierin gestoken heeft.

Vrijdag organiseert Emcemo een bijeenkomst in de Ummamoskee in stadsdeel Slotervaart.

Zes pedoseksuelen opnieuw verdacht ondanks toezicht

Zes pedoseksuelen die tot 2013 onder toezicht stonden van Reclassering Nederland zijn opnieuw verdachte geworden in een zedenzaak. Dat blijkt uit cijfers die de organisatie woensdag bekend heeft gemaakt.

Het zijn mannen die waren veroordeeld voor wat een hands-on delict wordt genoemd, zoals aanranding of verkrachting. Deze groep bestond in totaal uit 234 personen, van wie dus een klein deel opnieuw in de fout ging.

Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal nieuwe zedenzaken dat bij de reclassering terechtkomt sinds 2009 is verdubbeld naar bijna zevenhonderd personen vorig jaar. Delicten tegen kinderen zijn veel sterker toegenomen dan die tegen volwassenen. De zogenoemde hands-off delicten zoals exhibitionisme of kinderporno downloaden zijn de afgelopen vijf jaar het sterkst toegenomen.

In 2013 stonden in totaal 1668 mensen onder toezicht voor een zedendelict. Het betrof zowel oude als nieuwe zaken. In 1118 zaken (67 procent) ging het om een zedendelict gericht tegen een minderjarige, vooral gepleegd door mannen van gemiddeld 42 jaar.

Van de afgeronde toezichten op zedendelinquenten is vorig jaar 93 procent positief beëindigd, aldus Reclassering Nederland. Zeven procent is teruggestuurd naar het Openbaar Ministerie omdat de voorwaarden zijn overtreden. Deze groep doet het daarmee beter dan 'normale' veroordeelden. Bij hen wordt het toezicht in 81 procent van de gevallen positief beëindigd.

RTL blijft bij pestprogramma

RTL is niet van plan het programma Project P: Stop het Pesten van de buis te laten. Dat meldt het bedrijf woensdagavond in een verklaring. Ook producent Skyhigh TV zegt achter het programma te staan. "We vinden het dan ook jammer dat het Einstein Lyceum kiest voor juridische stappen", staat in de verklaring te lezen.

Programmadirecteur Paul Cormont zegt de reactie van de school uit Hoogvliet te snappen, maar vindt het jammer dat de school de beelden niet wil zien. Die spreken namelijk voor zich, zegt Cormont. "Wij staan volledig achter het programma. Pesten is een groot maatschappelijk probleem. Wij laten voor het eerst zien wat de slachtoffers echt meemaken en wat de impact is op een kind."

Volgens directeur Marc Dik van Skyhigh TV hebben de opnames het gewenste effect gehad op de scholen. "Tot nu toe zijn de gepeste leerlingen na de confrontatie door hun klasgenoten omarmd en is het proces ten goede gekeerd. Dat was precies onze hoop en ons doel."

Twee andere scholen, het Noordik College uit Vriezenveen en het Hoofdvaartcollege uit Hoofddorp, stellen in de verklaring van RTL dat ze de verborgen camera afkeuren, maar desondanks blij zijn met de uitkomst van het programma. "De opnames van de verborgen camera hebben de ogen van de leerlingen en van de schoolleiding geopend", zegt een docent van de school uit Hoofddorp.

Het pestprogramma, dat 28 april voor het eerst te zien is op RTL5, werd vorige week aangekondigd. In het programma wordt een gepest kind gevolgd met een verborgen camera. Het Einstein Lyceum maakte woensdag bekend naar de rechter te stappen. De school had RTL gesommeerd de beelden niet te gebruiken, maar dat weigerde RTL.

[vid] Jenko en Schmidt gaan undercover in '22 Jump Street'

De filmversie van 21 Jump Street was, door de wijze waarop het actieverhaal werd voorzien van de nodige humor en een sterke cast om dit te ondersteunen, een geslaagde oefening. Niet gek ook dat Channing Tatum en Jonah Hill opnieuw in de huid van de undercoveragenten Jenko en Schmidt kruiipen voor het vervolg.

Het vervolg heet, om het simpel te houden, 22 Jump Street. De titel is het verhaal eenvoudig verklaard door de operatie naar de overkant van de straat te verhuizen, maar het roept wel vragen op over een eventuele derde film. 23 Jump Street? Opnieuw naar de overkant van de straat?

Hoe dan ook, om een voorproefje te geven van 22 is deze week een scène verschenen. In de scène gaan Tatum en Hill undercover als latino's, maar de vraag is hoe lang hun cover stand houdt.

22 Jump Street, opnieuw geregisseerd door Chris Lord en Phil Miller (Cloudy With a Chance of Meatballs, The LEGO Movie), verschijnt op 5 juni.

Rojer simpel naar halve finale Casablanca

Jean-Julien Rojer heeft zich samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau geplaatst voor de halve finale van het ATP-toernooi in Casablanca. Het als eerste geplaatste duo was al favoriet tegen de Argentijnen Carlos Berlocq en Leonardo Mayer, maar dat het zo makkelijk zou gaan werd niet verwacht.

Rojer en Tecau kwamen geen moment in gevaar en na krap een half uur spelen was de wedstrijd beslist, 6-1 en 6-1. Het duo kende een lastige periode, nadat ze bij de vorige drie toernooien in de eerste ronde werden uitgeschakeld.

Rojer speelt sinds begin dit jaar met Tecau. Niet het hele jaar is slecht, want in februari haalde het duo de finale in Rotterdam en pakten ze de zege in Zagreb.

Langlaufdopeur DŁrr moet olympisch diploma inleveren

De Oostenrijkse langlaufer Johannes Dürr moet zijn olympisch diploma inleveren. Dat heeft het IOC woensdag bekendgemaakt. Dürr, die het diploma kreeg omdat hij in Sochi op de skiatlon achtste was geworden, werd tijdens de Spelen betrapt op epo. Hij mocht daarom niet starten op de afsluitende 50 kilometer.

Het IOC diskwalificeerde Dürr met terugwerkende kracht voor de Spelen. De 27-jarige werd gezien als een serieuze medaillekandidaat op de 50 kilometer. Het IOC heeft de internationale skibond FIS gevraagd de Oostenrijker te schorsen.

Dürr was een van de zeven atleten die in Sochi op doping werd betrapt. Met zijn epogebruik ging hij wel het zwaarst over de schreef. Eerder in de winter werd hij nog sensationeel derde tijdens de prestigieuze Tour de Ski. 

Goyer: 'Het is te vroeg voor een DC Cinematic Universe'

Terwijl Marvel deze week heeft aangetoond in hoeverre zij een samenhangend filmuniversum hebben, met de release van Captain America: The Winter Soldier, gevolgd door een aflevering van Agents of S.H.I.E.L.D. die hier direct op inhaakte, lijkt er bij DC Comics nog niet veel beweging te zijn in het veld.

Natuurlijk, er is volop ontwikkeling aan beide zijden van datzelfde veld: de Man of Steel-sequel is bijna dagelijks in het nieuws met castingberichten of doorlopend gemorrel over de releasedatum (die samenvalt met Captain America 3 en waarvan Warner Brothers momenteel nog niet wil afwijken). Daarnaast starten volgend seizoen waarschijnlijk drie nieuwe, op DC Comics gebaseerde, tv-series, waarmee het totaal op vier komt (naast Arrow). Maar een samenhang lijkt er niet te zijn. Volgens David S. Goyer, schrijver van Man of Steel, het vervolg en regelmatig betrokken bij creatieve meetings over DC's filmtak, is het te vroeg om te denken aan een innige band tussen film en tv.

"Het is te vroeg," verklaarde hij in een interview met IGN over een connectie tussen film en tv op de manier die Marvel deze week liet zien. "Ik weet dat Warner Bros heel graag hun universum meer eenheid wil geven. Daar zijn veel algemene gesprekken over geweest, maar het is nog vroeg, heel vroeg. Ik weet het niet; Marvel heeft een enorm succes, maar ik weet niet of je dat wel moet naäpen. Tot nu toe zijn er alleen vage gesprekken geweest."

Warner Brothers is duidelijk bezig de wereld te vergroten, met de opkomende Superman/Batman/Wonder Woman-film en het potentieel voor een Justice League-film (of is de in 2016 verschijnende film al de Justice League-film?), maar ze lijken bewust niet de Marvel-route te willen volgen. "Er is alleen de manier waarop wij de verhalen willen benaderen," licht Goyer toe. "Hopelijk kunnen we Warner Brothers of wie dan ook daarvan overtuigen, maar we zitten niet met z'n allen in een kamer sigaren te roken, elkaar aan te stoten van 'Kijk nou eens wat zij aan het doen zijn!' Zo werkt het gewoon niet."

Wat er ook gaat gebeuren met DC Comics in live-action vorm, het is te hopen dat niemand de zenuwen krijgt en overhaast gaat handelen. Marvel begon ook rustig en heeft nu een samenhangende wereld waarin fans zo'n beetje kunnen verdwalen. Als DC hetzelfde weet te bereiken, mogen ze daar best even over doen.

"Paralympische sport moet veel groter worden"

Andrew Parsons, voorzitter van het Braziliaanse Paralympisch Comité, heeft tijdens de SportAccord-conventie gezegd dat er veel meer gedaan moet worden om mensen met een lichamelijke beperking aan het sporten te krijgen. Tijdens de conventie in het Turkse Belek gaan vele tientallen sportbonden, olympisch en niet-olympisch, maar ook paralympisch, met elkaar in gesprek over de toekomst van de diverse sporten.

"De paralympische beweging zou het hele jaar door belangrijk moeten zijn, niet eens in de vier jaar. We willen dolgraag dat veel meer mensen met een beperking aan sport kunnen doen, maar dan helpt het wel als ze bekender zijn met de paralympische beweging", aldus de Braziliaan. 

"We moeten het makkelijker maken voor hen om, wanneer ze dat willen, de stap van recreatief naar topsport te maken. Hiervoor moeten we in discussie met de sporters die er al zijn, want wij moeten hard ons best gaan doen om een positieve verandering teweeg te brengen", vervolgt Parsons. "Als je mensen in je team hebt die met passie werken en ook professioneel zijn kun je atleten met een beperking aantrekken en hen helpen de juiste sport te vinden."

Ook is de Braziliaan, lid van het organiserend comité voor Rio 2016, van mening dat het Internationaal Paralympisch Comité meer geld moet steken in de ontwikkeling van de paralympische sport: "We moeten de nationale bonden veel beter ondersteunen zodat zij jonge atleten met een beperking vanaf het allereerste begin kunnen helpen in hun weg naar het bedrijven van topsport. Daarnaast kan en moet ook het organiseren van recreatieve paralympische sport in de hele wereld nog veel beter."

Parsons wijst ook op het speciale Ones to Watch-programma van de IPC: "Met Ones to Watch kunnen we tientallen atleten in elke tak van sport extra aandacht geven. Op deze manier komen zij ook buiten de paralympische wedstrijden om meer in de belangstelling dan zonder deze aandacht."

In het programma zitten ook meerdere Nederlanders: snowboardster Bibian Mentel-Spee, atlete Marlou van Rhijn, voetballer Stefan Lokhoff, zeiler Udo Hessels, volleybalster Marieke de Ruijter, zwemmer Marc Evers en rolstoeltennisster Aniek van Koot krijgen op deze manier extra ruimte om hun sport te promoten. 

Coachen in je browser

Nexon Europe kondigt United Eleven aan. Het is een browser-based, mobile compatible game die de echte namen en gezichten van spelers geaffilieerd met FIFPro en een licentie van Bundesliga clubs gebruikt.

United Eleven laat spelers hun eigen team samenstellen met een keuze uit meer dan 50.000 voetballers, onder officiële licentie bij FIFPro en wereldwijde IP-rechten voor de Bundesliga en nog veel meer. Spelers krijgen een compleet voetbalmanagementervaring met de mogelijkheid om hun teams te trainen, nieuwe spelers te selecteren en statistieken te verbeteren en te ontwikkelen, en het coachen tijdens wedstrijden. Het coachen bestaat dan weer uit volledige controle over tactiek, spelersamenstelling en bezetting en de mogelijkheid om de onderlinge chemie van spelers te beschouwen en hoe deze de algehele prestatie zal beïnvloeden. Waarbij het op elk moment mogelijk is om strategisch in te grijpen doormiddel van de voetbalsimulatie-engine.

Nexon Europe verwacht de bètatest in mei, en de game zal beschikbaar zijn in acht talen: Engels, Duits, Frans, Italiaans, Pools, Spaans, Portugees en Turks.

Geen spandex voor Fantastic Four?

De nieuwe Fantastic Four-film, een reboot van de franchise en daarom met een volledig nieuwe cast en production design, gaat het wellicht doen zonder de typsche superhelden-outfits. Dat theoriseert MovieWeb op basis van een quote van één van de castleden.

Kate Mara, binnenkort te zien in Transcendence en bezig met een promotietour voor die film, werd tussen neus en lippen door gevraagd naar de nieuwe outfits van de vier gemuteerde wetenschappers. In de comics, en in de vorige twee films, droegen ze blauwe uniformen. Gevraagd naar haar outfit als Invisible Girl, verklaarde Mara niet te weten of er überhaupt wel een pak is: "Mensen hebben het er steeds over, maar ik weet niet of er wel een pak is. Ik weet het niet. Op dit moment heb ik nog geen enkel pak hoeven passen."

De film gaat naar verluidt later deze maand starten met de opnames. Naast te twijfelen of ze wel een leuk spandex pakje krijgt, wist de House of Cards-actrice ook niet zoveel over het verhaal te vertellen: "Ik weet er niet zoveel over, wat raar maar waar is. Alles wat ik weet is dat het een hele andere benadering krijgt dan wat men zou verwachten. Ik ben niet echt bekend met de stripboeken... ik heb er een paar gekocht toen ik de rol kreeg. Ik denk dat we een hele realistische versie van een superheldenfilm maken." Mara voegt eraan toe: "Ik weet er echt niet veel van, maar we beginnen over een paar weken."

De zorgen die MovieWeb in het artikel uit over de productie lijken gegrond: hoewel het interessant is om te verwachten dat de film geen herhaling van zetten wordt (de vorige films waren niet bepaald om over naar huis te schrijven), is het zorgwekkend dat zelfs bij minimaal één van de hoofdrolspelers blijkbaar nog geen scenario is aangeleverd, noch is zij ingelicht over productiedetails als het pak. Is Fox, de studio achter de film die ook verantwoordelijk is voor de X-Men-franchise, de film aan het haasten om in productie te krijgen? Daar komt nooit iets goeds van...

The Fantastic Four is gepland voor juni volgend jaar. De hoofdrollen worden, naast Mara, gespeeld door Michael B. Jordan, Miles Teller, Jamie Bell en Toby Kebbel, onder regie van Josh Trank.


Kate Mara

Amy Poehler in comedy met Tina Fey

Amy Poehler is waarschijnlijk naast Tina Fey te zien in de film The Nest. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De vriendinnen, die eerder te zien waren in de film Baby Mama en samen in Saturday Night Live speelden, kruipen in de huid van twee zussen in de 30 die naar hun ouderlijk huis gaan en erachter komen dat hun ouders het te koop hebben gezet.

De 42-jarige Poehler slaat niet alleen de handen ineen met de 43-jarige Fey, ze werkt ook samen met haar broer Greg. Greg speelt de hoofdrol in de NBC-serie Welcome to Sweden, waarvan Amy uitvoerend producent is. De serie ging drie weken geleden in Zweden in première en is vanaf 10 juli in de Verenigde Staten te zien op televisie.

In Welcome to Sweden vertolkt Greg een accountant die zijn vriendin achternagaat naar haar geboorteland Zweden, ondanks dat hij daar geen baan of vrienden heeft. Het grootste gedeelte van de serie, waarin gastrollen zijn weggelegd voor onder anderen Amy, Will Ferrell en Gene Simmons, wordt opgenomen in het Scandinavische land.


Amy Poehler in comedy met Tina Fey (Foto: Novum)

Regisseur La Grande Bellezza maakt serie over paus

Paolo Sorrentino gaat een serie maken over de paus. Dat schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera. De Italiaanse regisseur won begin vorige maand de Oscar voor beste niet-Engelstalige film voor zijn drama La Grande Bellezza, waarvan distributeur Cinemien liet weten dat die in Nederland inmiddels een kwart miljoen bezoekers heeft getrokken.

The Young Pope, zoals de serie gaat heten, is Sorrentino's tv-debuut en vertelt over de eerste Italiaans-Amerikaanse paus in de geschiedenis. Centraal staat het leven binnen het Vaticaan, waarbij verder wordt gekeken dan de schandalen en geheimzinnige gebeurtenissen. The Young Pope draait overigens om een fictieve paus.

De serie moet gaan over de mannen en vrouwen die het ministaatje bevolken. "We zien hun dromen, angsten en conflicten, hun zoektocht naar de waarheid en hun verlangen om van deze tegendraadse paus te houden", zegt producent Lorenzo Mieli.

De serie moet daarmee veel dieper gaan dan de meeste bioscoopfilms zouden kunnen. "In veel gevallen haalt de televisiewereld de filmwereld in, omdat op televisie meer geëxperimenteerd wordt", gaat Mieli verder. "Ik denk dat The Young Pope dit zal bevestigen."

Sorrentino gaat samenwerken met de Britse zender Sky. In totaal worden acht afleveringen van elk vijftig minuten gemaakt. Ook schrijft de Napolitaanse filmmaker voor elke aflevering mee aan het scenario. Over de cast is nog niets bekend, maar de makers zoeken voor de hoofdrol een acteur van internationale allure.


Regisseur La Grande Bellezza maakt serie over paus (Foto: Novum)

Nederlandse film The Nose in selectie Hot Docs

De Nederlandse film The Nose - Looking for Blamage van regisseur Paul Rigter is geselecteerd voor het Hot Docs Festival in Toronto. De film over parfumeur Alessandro Gualtieri werd dit jaar als enige Nederlandse titel geselecteerd uit 2500 inzendingen voor het Canadese documentairefestival, het grootste in Noord-Amerika.

De film van 53 minuten was vorig jaar al te zien op het Nederlands Film Festival en toont hoe Gualtieri, bijgenaamd De Neus, te werk gaat bij het ontwerpen van nieuwe parfums. De parfumeur, die in Amsterdam woont en werkt, reist de hele wereld af om nieuwe luchtjes te ontdekken. Zo is te zien hoe hij de sandelhoutmarkt in New Delhi afstruint en in het geniep nieuwe geurtjes lanceert in Milaan.

De festivalorganisatie is vooral onder de indruk hoe Rigter geur heeft weten te visualiseren. Het Hot Docs Festival duurt van 24 april tot en met 4 mei.

Borderlands 2 in je handen

Sony las waarschijnlijk ook dat er een nieuwe Borderlands is aangekondigd en bedacht dat ze nog een trailer op de schappen had liggen voor Borderlands 2 voor PlayStation Vita.

Sony heeft samengewerkt met Iron Galaxy Studios, Gearbox Software en 2K om deze port te maken. Zes uitbreidingen: Captain Scarlett and Her Pirate’s Booty, Mr. Torgue’s Campaign of Carnage, de Psycho- and Mechromancer-personages, de Ultimate Vault Hunter Upgrade Pack 1 en de Collector’s Edition pack zitten in deze versie, naast natuurlijk de originele game. Of de overige uitbreidingen beschikbaar komen is niet bekend.

Borderlands 2 voor PlayStation Vita komt in mei uit.

Blu-ray: Frozen 3D

Het werd voor Walt Disney één van de grootste successen in hun geschiedenis: de animatiefilm Frozen. Geprezen met twee Oscars (beste animatiefilm en beste originele song) en met ruim 1 miljard dollar wereldwijde opbrengst is het opgenomen in de top 10 kassuccessen wereldwijd, net onder Skyfall. Ook in Nederland was de film een groot succes en was het de op twee na - The Hobbit: Desolation of Smaug en Despicable Me 2 - best bezochte film van 2013. Nu is het kassucces te koop op dvd, blu-ray en blu-ray 3D.

Charlize Theron maakt film met vriend Sean Penn

Charlize Theron en Sean Penn zijn niet alleen sinds februari tortelduifjes, ze zijn ook van plan hun talenten komende zomer op de set te bundelen. Theron is in beeld voor een hoofdrol in het drama The Last Space, waarvan Penn de beoogde regisseur is. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Een woordvoerder van Theron laat weten dat het project zich nog in een pril stadium bevindt, maar wil wel bevestigen dat haar cliënt met de makers in gesprek is voor een rol. Welke rol Theron dan zou spelen is ook nog onduidelijk.

De film gaat over menselijke drama's in een vluchtelingenkamp in Soedan. Dat liet Adèle Exarchapoulos, die al getekend heeft voor een bijrol, eerder weten. De Franse actrice was onlangs te zien in het internationaal succesvolle La Vie d'Adèle.

Zowel Theron als Penn zijn al jaren betrokken bij humanitaire hulp. Het scenario zou daarmee aansluiten op de persoonlijke interesses van de acteurs. Mocht de film worden gemaakt, dan is het Penns eerste regieproject sinds Into the Wild uit 2007.


Charlize Theron maakt film met vriend Sean Penn (Foto: Novum)

Awkward stuff in The Evil Within

Bethesda heeft een nieuwe gameplaytrailer voor The Evil Within vrijgegeven, de nieuwe survivalhorrorgame van game director, Shinji Mikami.

The Evil Within wordt ontwikkeld door Shinji Mikami en het team bij Tango Gameworks. Gedetailleerde omgevingen, angst en een gecompliceerd verhaal vormen het decor voor horror. Met beperkte middelen tot je beschikking zul je vechten om te overleven.

Detective Sebastien Castellanos en zijn partners komen ter plaatse om een gruwelijke massamoord te onderzoeken. Nadat hij getuige was van de afslachting van zijn collega's door een mysterieuze kracht, loopt hij zelf in de hinderlaag en wordt hij bewusteloos geslagen. Wanneer hij ontwaakt, lijkt hij terechtgekomen in een verknipte wereld waar afschuwelijke schepsels tussen de doden ronddwalen. Sebastian begin aan een avontuur met als doel te overleven en te ontdekken wat er achter dit kwaad zit.

The Evil Within is in ontwikkeling voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, en pc en komt op vrijdag 29 augustus uit. Hopelijk heb je gordijnen om het licht uit je gamekamer te houden.

Daniel Craig zegt rol in rechtbankdrama af

Daniel Craig is op het laatste moment uit de film The Whole Truth gestapt. De productie is nu met zo'n drie weken vertraagd, schrijft The Hollywood Reporter. Renée Zellweger tekende in maart al voor de vrouwelijke hoofdrol in het rechtbankdrama.

Waarom Craig is opgestapt, is niet bekend. De Bond-acteur zou naar verluidt pas afgelopen weekend uit de film zijn gestapt, want hij is zondag nog in Boston gezien. De opnames zouden daar volgende week maandag van start gaan.

Het vertrek van Craig betekent dat hij het de komende maanden beduidend rustiger krijgt dan normaal. De 46-jarige acteur rondde onlangs zijn theatervoorstellingen af van Betrayal, waarin hij samen met zijn vrouw Rachel Weisz te zien was op Broadway. De opnames voor de 24e Bondfilm gaan pas in oktober van start. Die film komt volgend jaar oktober in de Nederlandse bioscopen.


Daniel Craig zegt rol in rechtbankdrama af (Foto: Novum)

Haase geeft opnieuw zege weg

Robin Haase heeft, niet voor het eerst in zijn loopbaan, een op het oog relatief eenvoudige partij weggegeven. Na anderhalf uur spelen moest Haase de hand schudden met de Kazach Aleksandr Nedovyesov.

Nedovyesov, tot vorig jaar uitkomend voor Oekraïne, is al twee jaar bezig aan een langzame opmars op de wereldranglijst. Door vooral het spelen van Challengers staat hij inmiddels op de 77e plek. De overwinning op Haase was pas de eerste op ATP-niveau voor de 26-jarige Nedovyesov.

Aanvankelijk leek er weinig aan de hand voor Haase. In de eerste set kwam de Nederlander op een 5-2 voorsprong en mocht hij serveren voor de set. Hij werd echter gebroken en nadat hij ook een setpunt niet wist te benutten moest er een tiebreak aan te pas komen. Op 6-4 mocht hij twee keer serveren voor de set, maar wederom was het Nedovyesov die terugbrak en zelfs de set pakte.

In de tweede set werd Haase al in de eerste game gebroken, maar dat wist hij later ongedaan te maken. Bij 4-4 was het echter opnieuw raak en moest hij de service van zijn tegenstander terug zien te pakken. Dat lukte niet en hij verloor de laatste game met een love game. Haase beëindigde de wedstrijd met een punt dat door tennisfans simpelweg een Roowbin wordt genoemd: Een onnodige fout op de meest ongunstige momenten, in dit geval een matchpoint voor de tegenstander.

AustraliŽr Matthews wint sprint in Baskenland

Michael Matthews heeft woensdag de derde etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Australische renner van Orica-GreenEdge was in de straten van Gasteiz de snelste in een massasprint. De Spanjaard Alberto Contador, maandag winnaar van de openingsetappe, blijft drager van de leiderstrui.

Paul Martens sprintte mee namens Belkin, maar de Duitser bleef steken op de vijfde plaats. De Fransman Kévin Reza en de Pool Michal Kwiatkowski finishten als tweede en derde. Contador finishte veilig in het peloton. Hij verdedigt in het klassement een voorsprong van veertien seconden op Alejandro Valverde.

Tegenvaller: meer geld naar EU en ontwikkelingshulp

Het kabinet is volgend jaar enkele honderden miljoenen euro's extra kwijt aan de afdracht aan de Europese Unie en aan ontwikkelingssamenwerking. Dat is het gevolg van een nieuwe Europese rekenmethode waardoor de omvang van de Nederlandse economie een stuk groter is.

Omdat de uitgaven voor de EU en ontwikkelingssamenwerking een percentage van het bruto binnenlands product (bbp) vormen, zullen de uitgaven in euro's flink stijgen. Dat bedrag kan in 2015 oplopen tot enkele honderden miljoenen euro's, meldden bronnen rond het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de 'bevriende' oppositiepartijen woensdag aan het ANP.

Door de nieuwe rekenmethode van het Europees statistisch bureau Eurostat groeit het Nederlands bbp fors. In een eerste herziening van cijfers door het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam het bbp over 2010 al 45 miljard euro (7,6 procent) hoger uit. Dat was een veel grotere correctie dan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder verwachtte.

Op dit moment is nog niet precies bekend wat de rekenmethode voor dit en volgend jaar betekent, maar duidelijk is wel dat de afdracht aan de Europese Unie en de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking flink zullen stijgen. Onduidelijk is nog of de correctie op uitgaven ook met terugwerkende kracht moet worden toegepast.

Brussel wil aandeelhouders stem geven in bonussen

Aandeelhouders moeten in de Europese Unie meer zeggenschap krijgen over de hoogte van bonussen. Dat heeft de Europese Commissie woensdag voorgesteld. Samen met een aantal andere maatregelen moet de 'say on pay' ervoor zorgen dat beursgenoteerde bedrijven zich meer op de lange termijn richten.

Als het voorstel van de commissie wordt aangenomen door de lidstaten en het Europees Parlement moeten bedrijven open zijn over hun beloningsbeleid. Ook moeten de aandeelhouders elke drie jaar inspraak krijgen in het salaris van de top en elk jaar advies kunnen geven.

Nu is de zeggenschap over bestuurdersbeloningen in elke lidstaat van de EU apart geregeld. Zo is in Frankrijk en Oostenrijk geen toestemming vereist van aandeelhouders voor beloningen. Tussen 2006 en 2012 is daar de beloning flink gestegen, aldus de commissie in de toelichting. In België, waar instemming is vereist, is de beloning juist gedaald.

De commissie wil naast de zeggenschap over beloningen institutionele beleggers ook dwingen meer openheid te geven over hun belangen in bedrijven en wat hun beleid is. Hierdoor hoopt de commissie dat grote beleggers zich meer bezig gaan houden met de bedrijven waarin ze beleggen.

Poetin dreigt met nieuwe gasmaatregelen voor Kiev

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag gedreigd voortaan betaling vooraf van Oekraïne te eisen voor Russisch aardgas. Als Poetin de daad bij het woord voegt, kan dat nieuwe problemen opleveren voor Oekraïne, dat al in een penibele financiële situatie verkeert.

Poetin zei op een vergadering met zijn ministers dat betalingen vooraf passen binnen het huidige contract tussen Moskou en Kiev. De Russische energiegigant Gazprom moet echter geen stappen nemen voordat er meer overleg heeft plaatsgevonden met Oekraïne, aldus Poetin.

De vorige Oekraïense regering van president Viktor Janoekovitsj kreeg van Rusland een flinke korting op aardgas, maar deze werd 1 april geschrapt. Volgens Rusland maakte de korting deel uit van een bredere overeenkomst over de huur van een marinebasis op de Krim, waar de Russische Zwarte Zeevloot ligt aangemeerd. De Krim werd vorige maand door Rusland geannexeerd.

Politie in Panama zoekt twee mannen rond vermissing

De politie in Panama is op zoek naar twee jongemannen die op 1 april hebben ontbeten met de twee vermiste Nederlandse vrouwen. Dat staat op de Facebook-pagina die de broer van een van de vrouwen beheert. Het viertal zou op de ochtend van de verdwijning hebben gegeten in een restaurant in Boquete.

De vrouwen zijn sinds een week spoorloos. De twee, een 21-jarige vrouw uit Utrecht en een 22-jarige Amersfoortse, zouden een wandeltocht zijn gaan maken. Woensdag werd met behulp van speurhonden gezocht in en rond Boquete.

VVD wil toezicht geheime diensten op de schop nemen

De VVD wil dat het toezicht op de Nederlandse inlichtingendiensten op de schop gaat. De liberalen willen daarvoor de komende tijd twee modellen onder de loep nemen. Dat zei VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff woensdag tijdens een debat over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA en de Nederlandse rol daarin.

Zijn voorstel spitst zich zich toe op de rol van de Commissie voor de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CIVD), de zogenoemde commissie-Stiekem. Daarin worden fractievoorzitters bijgepraat over de geheime diensten. Dat heeft volgens Dijkhoff als groot nadeel dat de Tweede Kamer soms niet weet of ze is geïnformeerd. De fractievoorzitters mogen namelijk niets uit de commissie naar buiten brengen.

Dat moet wat de VVD anders en daarvoor ziet het Kamerlid twee opties. "Als je het huidige hybride model wil handhaven, dan moet je de ondersteuning versterken zodat de CIVD naast informatie ontvangen ook gedegen parlementaire controle kan uitoefenen op haar deel." Want dat is nu een van de grote problemen: het werk van de geheime diensten kan nu vaak niet worden getoetst door de Kamer.

In de tweede variant wordt een heel nieuwe commissie-Stiekem opgetuigd. "Je zou dan een nieuwe CIVD krijgen die zowel een besloten als een openbaar deel kent met dezelfde woordvoerders." In deze variant vaardigen de fracties allemaal een woordvoerder af die al het werk voor zijn rekening neemt. Dijkhoff verwacht dat fracties in deze variant de beter ingevoerde specialisten zullen afvaardigen.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) over de afluisterpraktijken van de NSA en de Nederlandse rol daarin. Het debat spitst zich vooral toe op de controle op de veiligheidsdiensten. In de Kamer bestaan ook nog veel vragen over de discutabele verzamelwoede van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, die aan het licht kwam door klokkenluider Edward Snowden. De bewindspersonen gaan in de vond ingaan op de vragen vanuit de Kamer.

Kittel weer winnaar Scheldeprijs, Van Poppel derde

Marcel Kittel heeft voor het derde jaar op rij de Scheldeprijs gewonnen. De Duitse sprinter van Giant-Shimano was na tweehonderd kilometer van Antwerpen naar Schoten oppermachtig in de massasprint. De Nederlander Danny van Poppel werd keurig derde, achter de Amerikaan Tyler Farrar.

Een kopgroep van zes renners begon met een mooie marge van anderhalve minuut voorsprong aan de laatste ronde. De rekenmeesters in het peloton maakten echter geen fout en grepen met nog twee kilometer te gaan de laatste vluchter in de kraag. In de sprint maakte Kittel vervolgens duidelijk momenteel geen tegenstand te dulden.

De pas twintigjarige Van Poppel pakte zijn eerste podiumplaats in een aansprekende koers en is daar zeer tevreden mee. "Ik hoopte op top vijf, dan is een derde plaats natuurlijk geweldig", vertelde de renner van Trek aan Sporza. "Ik kwam zelfs nog dicht in de buurt van Farrar. Aan Kittel was vandaag niets te doen, zoals wel vaker. Ik ben hier heel erg blij mee."

FA steekt stokje voor naamswijziging Hull

De Engelse voetbalclub Hull City mag zijn naam niet wijzigen in Hull Tigers. Voetbalbond FA heeft een verzoek daartoe van eigenaar Assem Allam officieel afgewezen. Eerder had een adviesraad van de FA al aangegeven niets in de plannen te zien. De eigenaar had gehoopt met de nieuwe naam meer investeerders te trekken.

Onduidelijk is of Allam consequenties verbindt aan de beslissing. De Brit van Egyptische afkomst had eerder gedreigd de club te verkopen als hij zijn zin niet zou krijgen. Fanatieke supporters waren vanaf het begin fel gekant tegen de plannen om de 109 jaar oude clubnaam te veranderen.

In sportief opzicht gaat het Hull sinds de komst van Allam in 2010 voor de wind. Door een kapitaalinjectie van bijna honderd miljoen euro klom de club op van de tweede Engelse divisie naar een plaats in de middenmoot van de Premier League.

[vid] Kont Kim Kardashian inspireert nummer Kanye West

De kont van Kim Kardashian is een belangrijke inspiratiebron voor het nieuwe nummer van rapper Future en Kanye West. Op I Won, dat dinsdag uitkwam, rapt West onder meer dat hij het ronde achterwerk van zijn verloofde in goud wil dopen.

De rapper zegt daarnaast dat hij met de realityster naar Zuid-Frankrijk wil zodat ze 'zonder broek kan rondrennen'. Ook de ex-vriendjes van Kardashian komen aan bod. "Ik heb basketballers en American-footballspelers verslagen", hint West op haar exen Kris Humphries en Reggie Bush. "Elke keer als ik scoor is het net als de Super Bowl."

De 36-jarige rapper, die het nummer opnam met Future, viert daarnaast dat hij een 'vrouwtje om mee te pronken aan zijn hand' heeft. "Dus spreekt het voor zich dat ik een prachtig leven heb." I Won is te vinden op het nieuwe album van Future, dat over twee weken verschijnt.


Beetje saaie clip met de Kanye  West crap (Bron Youtube - Vida Films)

Klinsmann hoopt op Duitse wereldtitel

Jürgen Klinsmann staat komende zomer met de Verenigde Staten op het WK tegenover Duitsland. Toch hoopt hij dat zijn vaderland het toernooi uiteindelijk wint. "Natuurlijk willen we winnen tegen Duitsland", zei de bondscoach van de VS tegen AFP.

"We spelen tegen hen in onze laatste groepswedstrijd en dan zullen ze waarschijnlijk al gekwalificeerd zijn voor de volgende ronde. We hopen alvast dat Duitsland het WK zal winnen."

Klinsmann was zelf bondscoach van Duitsland voordat zijn toenmalige assistent Joachim Löw het stokje in 2006 overnam. Berti Vogts, adviseur van Klinsmann in Amerika, was degene die Duitsland voor het laatst naar een toernooizege leidde (EK 1996).

Beide oud-bondscoaches vinden dat Löw in Brazilië de wereldtitel kan pakken. "De generatie van Berti won het WK in 1974 en wij deden hen dat na in 1990. Ik denk dat de huidige generatie daar ook toe in staat moet zijn", aldus Klinsmann.

Ook de 67-jarige Vogts denkt dat Duitsland zeker kanshebber is. "Zowel op technisch als op tactisch vlak staat deze ploeg verder dan alle andere generaties." De oosterburen spelen in groep G ook tegen Portugal en Ghana.

BarÁa klaagt over te lang gras in Madrid

FC Barcelona heeft zich bij de UEFA beklaagd over de grasmat in het stadion van Atlético Madrid. De Catalanen spelen woensdagavond de return in de kwartfinales van de Champions League. Barça eist dat het gras nog vóór de wedstrijd wordt gemaaid, zodat de ploeg het snelle combinatievoetbal makkelijker kan uitvoeren. Het eerste duel in Camp Nou eindigde vorige week in 1-1.

Volgens de Spaanse kampioen is het gras in het Estadio Vincente Calderón langer dan de toegestane drie centimeter, meldt het ANP. Atlético zou expres het gras hebben laten groeien om het spel van Barcelona moeilijker te maken.

Eerder dit seizoen deed de Catalaanse grootmacht ook al zijn beklag over de uitwedstrijd tegen Real Valladolid. Xavi stelde dat de grassprieten te lang waren. "Daardoor konden we niet ons normale spel spelen", zei hij toen.

Het is voor Barcelona niet te hopen dat de wedstrijd van woensdagavond net zo afloopt als in Valladolid. De nummer twee van de Primera Division verloor het duel namelijk met 1-0. Dit seizoen speelden Atlético en Barça al vier keer tegen elkaar, telkens met een gelijkspel als resultaat.

Goossens fit voor kraker Feyenoord tegen PSV

John Goossens is sneller dan verwacht hersteld van zijn hamstringblessure. De middenvelder trainde woensdag alweer mee. Eind vorige maand liep Goossens een scheurtje in zijn hamstring op. De diagnose was dat hij een maand niet kon voetballen. Feyenoord vreesde daardoor dat zijn seizoen er al op zat.

Het herstel van Goossens gaat echter snel, want woensdag hervatte hij volgens AD.nl de groepstraining. Ook verdediger Joris Mathijsen was er op Varkenoord weer bij. De routinier is hersteld van een kuitblessure, waarmee hij enige tijd afwezig was.

Zowel Goossens als Mathijsen is waarschijnlijk op tijd fit voor de belangrijke competitiewedstrijd van aanstaande zondag tegen PSV. De Rotterdammers kunnen bij winst in Eindhoven weer een belangrijke stap zetten richting een tweede plek op de eindranglijst.

Feyenoord heeft na 31 duels vier punten voorsprong op nummer drie FC Twente, dat zaterdag Roda JC ontvangt. De laatste twee wedstrijden staat de ploeg van coach Ronald Koeman tegenover Cambuur (thuis) en AZ (uit).

Portugal langer door met bondscoach Bento

Paulo Bento, de bondscoach van Portugal, heeft zijn contract met twee jaar verlengd tot en met het EK van 2016. De Portugese voetbalbond heeft dat woensdag via de officiële website naar buiten gebracht. Onder leiding van Paulo Bento bereikte het land tijdens het EK van 2012 de halve finales, waarin Spanje te sterk was. Portugal won in de groepsfase van het Nederlands elftal.

Paulo Bento is sinds het najaar van 2010 bondscoach van de Portugezen. Hij volgde toen Carlos Queiroz op, die met zijn elftal in Zuid-Afrika in de achtste finales werd geëlimineerd door alweer Spanje. Zelf kwam de 44-jarige coach in zijn carrière als speler tot 35 interlands.

Met Bento aan het roer gaat Portugal komende zomer op het WK een zware poulefase tegemoet. Duitsland, Ghana en de Verenigde Staten zijn namelijk de tegenstanders. De trainer heeft er veel vertrouwen in. "We zijn bezig met een project dat nog lang niet afgelopen is."

Paulo Bento zal dus tot en met het EK van 2016 in Frankrijk de bondscoach van Portugal zijn. Voor dat eindtoernooi is de ploeg in de voorrondes ingedeeld bij Denemarken, Servië, Armenië en Albanië.

'Nullijn bij rijksambtenaren moet van tafel'

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) moet zo snel mogelijk weer in gesprek met vakbonden over de nullijn voor 120.000 werknemers van de rijksoverheid. Dat stelt vakbond Abvakabo FNV woensdag. De bond heeft in een brief aan de minister geschreven de gesprekken te willen aanzwengelen.

Volgens de bond is het na drie jaar zonder loonstijging tijd voor nieuwe afspraken en stijgt de onvrede over het uitblijven daarvan onder de rijksambtenaren. "Mensen krijgen er al jaren niks bij, terwijl alles duurder is geworden. Dat is oneerlijk en ook nog eens zinloos", foetert de bond in een verklaring.

Het stuit de werknemers tegen de borst dat in andere sectoren wel loonstijgingen worden afgesproken, aldus Abvakabo. Het ministerie kon woensdag niet direct reageren.

In september maakte premier Rutte al bekend dat de lonen voor ambtenaren dit jaar weer licht kunnen stijgen. Het kabinet trok daar tweehonderd miljoen euro voor uit. "Er is dus ruimte voor beperkte loonstijging", zei Rutte toen.

Cel en tbs voor drievoudige brandmoord Cuijk

De 24-jarige man die vorig jaar brand stichtte in een woning in Cuijk waarbij een moeder en twee dochters om het leven kwamen, moet twintig jaar de cel in. De rechtbank in Den Bosch legde hem woensdag ook tbs op. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechters achten moord en opzettelijke brandstichting bewezen. Dennie J., die verstandelijk beperkt is, was een vriend van de jongste dochter. Hij zou de relatie met het 14-jarige meisje hebben geromantiseerd. Na een ruzie stak hij het huis in brand en werd de volgende dag opgepakt. Hij zat toen al uren in een zendmast.

Volgens de rechtbank heeft de 24-jarige dader een 'volstrekt gebrek aan respect voor mensenlevens' getoond. Deskundigen concludeerden eerder dat J. verminderd toerekeningsvatbaar is en er een groot gevaar voor herhaling bestaat. De rechtbank acht een tbs-behandeling op zijn plaats om de maatschappij te beschermen. Hij moet ook een schadevergoeding aan de nabestaanden en de eigenaar van de afgebrande woning betalen.

De dader reed 20 juni vorig jaar 's avonds met een gestolen auto en gestolen jerrycans vol benzine naar de woning van zijn vriendin. Hij wist dat zij en haar zusje thuis waren, maar stak de woning toch in brand.

De 24-jarige man plande zijn actie zorgvuldig, vindt de rechtbank. Twee dagen voor de brand stuurde hij zijn vriendin via de chatdienst Whatsapp berichten met de woorden 'Jij zal branden in de hel'. Ook observeerde de brandstichter de woning eerst en ging vervolgens op pad om in andere dorpen de auto en jerrycans te stelen.

Hij had dus 'alle tijd en gelegenheid om af te zien van zijn plan, maar heeft dit toch uitgevoerd', aldus de rechtbank, die spreekt van een 'koele en planmatige' actie. De rechters nemen het hem verder kwalijk dat hij geen spijt of emotie getoond vanwege het overlijden van de slachtoffers.

Timmermans tornt niet aan Turkse Patriotmissie

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is niet van plan om een eind te maken aan de Nederlandse Patriotmissie in Turkije. Die verricht juist heel belangrijk werk en de aanwezigheid van de raketten staat daarom niet ter discussie, zei Timmermans woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie dreigt de steun aan de missie in te trekken, vanwege een vermeende aanval op een Armeens-christelijk dorp Kessab in Syrië. Die zou zijn uitgevoerd vanaf Turks grondgebied. En dat is in strijd met de aard van de missie. "Indien aangetoond wordt dat Turkije jihadisten steunt in Syrië, zoals het geval lijkt bij de aanval op het christelijke dorp Kessab, dan moet Nederland zijn Patriots terughalen", stelde Kamerlid Joël Voordewind.

Volgens Timmermans is echter niet te achterhalen of die aanval inderdaad vanaf Turks grondgebied heeft plaatsgevonden. "De in de pers verschenen stelligheid kunnen wij op dit punt niet onderbouwen", zei hij. De minister heeft wel opheldering gevraagd bij zijn Turkse collega. Die verzekerde hem dat Turkije niet bij de gewelddadigheden betrokken was.

De minister staat vierkant achter de noodzaak van de Patriotmissie. "Wij blijven in NAVO-verband gecommitteerd aan de veiligheid van de burgerbevolking in Turkije. Wij vinden dat de Patriotmissie heel belangrijk werk verricht", zei hij. De aanwezigheid van de raketinstallaties werkt naar zijn stellige overtuiging de-escalerend, en niet escalerend.

Timmermans vroeg verder begrip voor de 'lange en ingewikkelde' grens tussen Turkije en Syrië. Die is helaas niet waterdicht. De minister beloofde wel om op dit punt 'heel alert' te blijven.

Nederland raakt wegtransport op lange afstand kwijt

Het vervoer over lange afstanden door Nederlandse wegtransporteurs is de afgelopen jaren meer dan gehalveerd. De opdrachten zijn overgenomen door buitenlandse wegtransporteurs, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. Het ging daarbij in 2012 om één procent van het totaal vervoerde gewicht.

In 2005 vervoerden Nederlandse bedrijven volgens het statistiekbureau nog meer dan elf miljoen ton over meer dan duizend kilometer. In 2012 was dat afgenomen tot 5,1 miljoen ton.

In totaal werd in 2012 538 miljoen ton aan goederen vervoerd. Bijna 85 procent van de geladen goederen wordt binnen driehonderd kilometer weer gelost. Twee derde van de goederen is bestemd voor de binnenlandse markt en wordt gelost binnen 150 kilometer.

'Fraude bij Afghaanse stembus'

De Afghaanse verkiezingen van afgelopen zaterdag zijn succesvol verlopen, maar er was ook sprake van fraude. Dat heeft een van de medewerkers van de Afghaanse kiescommissie woensdag gezegd.

Miljoenen Afghanen gingen zaterdag naar de stembus om nieuwe lokale besturen en een president te kiezen. De stemming van de telling is nog gaande, maar volgens Abdul Satar Sadaat van de klachtencommissie is 'er gefraudeerd en mogelijk zelfs vrij veel'. Sadaats commissie heeft meer dan drieduizend klachten over stembusfraude binnengekregen.

De verkiezingen van 2009 werden ontsierd door massale stembusfraude. De autoriteiten wilden dat dit jaar koste wat kost voorkomen.

TunesiŽ wil Star Wars-dorpje redden

Tunesië is een internationale campagne gestart om het Star Wars-dorp Mos Espa te redden. Het dorp, in werkelijkheid Ong Jmel, was in de films The Phantom Menace uit 1999 en Attack of the Clones uit 2002 te zien als het geboortedorp van hoofdfiguur Anakin Skywalker, de jedi die later verwordt tot de duistere Darth Vader. Het dreigt te worden verzwolgen door het oprukkende woestijnzand in het zuiden van het land.

"Mos Espa is een pelgrimsoord voor vele Star Wars-fans van over de hele wereld", valt op de website te lezen. "Maar het is ook als cultureel erfgoed en van groot belang voor de plaatselijke economie."

In totaal is driehonderdduizend Tunesische dinar (ruim 137.000 euro) nodig om Ong Jmel te redden. De Tunesische staat heeft al 160.000 dinar betaald. De rest moet komen van donateurs.

Tunesië probeert al jaren het toerisme in het land te verbreden, en naast het kusttoerisme ook cultureel toerisme aan te zwengelen. De overheid heeft al een pijnlijke les geleerd. Het dorp Mos Eisley, dat voor de eerste Star Wars-film uit 1977 werd gebouwd, is vrijwel meteen na het filmen verlaten en werd nooit een florerende trekpleister.

Keukentip: Pan inbranden

Tot een aantal maanden geleden gebruikten wij (LeeHarveyOswald & Isegrim) altijd anti-aanbakpannen. We hadden wel een gietijzeren steelpan, maar we kregen het nooit goed voor elkaar om die zodanig in te branden dat die gewenste 'natuurlijke anti-aanbaklaag' ontstond. Eieren moesten steeds weer met pijn en moeite van de bodem af geschraapt worden. Toch zijn we het blijven proberen en uiteindelijk lukte het wel, waarna we bijgaand tutorial-filmpje hebben gemaakt.

Je hebt hiervoor géén dure pannen nodig! Wij hebben gewoon de standaard stalen pannen van de Sligro gekocht, die waren rond de € 12,00 per stuk. Wij kopen in elk geval nooit meer een anti-aanbakpan. Als je dit eenmaal voor elkaar hebt, werkt het namelijk vele malen beter. Let wel: zo'n pan was je niet af met afwasmiddel, maar enkel met heet water en een zachte borstel, anders gaat je zorgvuldig gecreëerde 'patina' weer net zo hard verloren. Na het schoonmaken insmeren met een heel dun laagje plantaardige olie en klaar benne!

Onenigheid over Duits onderzoek afluisteren

Het hoofd van de Duitse parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek doet naar de afluisterpraktijken van de NSA is woensdag opgestapt. Clemens Binninger zei te vertrekken omdat er onenigheid bestaat over de vraag of klokkenluider Edward Snowden een verklaring moet afleggen.

Vorige maand kwam de Bondsdag overeen een onderzoek in te stellen naar de afluisterpraktijken. Ook de beschuldiging dat de telefoon van bondskanselier Angela Merkel werd afgeluisterd wordt in dit onderzoek meegenomen. Volgens de oppositie is Snowden een waardevolle bron van informatie, hoewel het lastig is om hem een verklaring in de Bondsdag te laten afleggen. Binninger heeft echter zijn twijfels of Snowden van dienst kan zijn.

Volgens Binninger wil de oppositie dat de commissie zich 'alleen maar richt op een verklaring van Snowden'. Patrick Sensburg, net als Binniger afkomstig uit de partij van Merkel, wordt de nieuwe voorzitter van de onderzoekscommissie.

Atlete Simpson in beroep tegen schorsing

Atlete Sherone Simpson gaat in beroep tegen haar schorsing van achttien maanden. De topsprintster, in 2004 onderdeel van het gouden olympische team op de 4x100 meter, kreeg dinsdag te horen dat ze anderhalf jaar niet in actie mag komen. Doordat ze al een deel van de schorsing had uitgezeten zou dat betekenen dat ze tot en met 20 december van dit jaar niet deel mag nemen aan wedstrijden.

'We zijn het absoluut niet eens met de uitspraak. We vinden het geen eerlijk oordeel en we zullen dan ook onmiddelijk beroep aantekenen', aldus Paul Doyle, de agent van Simpson, tegenover de Jamaican Gleaner

Simpson zelf was niet aanwezig bij de uitspraak. 'Sherone is op dit moment niet in het land. Het vele reizen en haar trainingsprogramma maakten het moeilijk om hier aanwezig te zijn. Uiteindelijk was het ook nergens voor nodig, want na een paar minuten stonden we weer buiten', aldus Kwame Gordon, de advocaat van Simpson. 

Gordon zei wel blij te zijn dat de schorsing in is gegaan op het moment dat de positieve test werd afgenomen. Daardoor zit het grootste deel van de schorsing van Simpson er al op. Deelname aan de Commonwealth Games in juli is echter uitgesloten zolang de uitspraak blijft staan.

De advocaat wilde niet reageren op de vraag of voormalig wereldrecordhouder Asafa Powell dezelfde schorsing zou kunnen krijgen. 'Ik weet dat beide gevallen veel gelijkenissen vertonen, maar daarvoor zul je toch echt bij de disciplinaire commissie moeten zijn'. Donderdag krijgt Powell zijn straf te horen.

Steekpartij op middelbare school VS

Twintig mensen zijn woensdag gewond geraakt bij een steekpartij op een middelbare school in de Amerikaanse stad Pittsburgh. Vier scholieren raakten ernstig gewond, maar voor zover bekend verkeert niemand in levensgevaar. De dader, een mannelijke scholier, is aangehouden en wordt ondervraagd.

Niet alle twintig gewonden werden gestoken. Sommigen liepen lichte verwondingen op in de chaos die ontstond. Alle gewonden zijn tussen 14 en 17 jaar oud.

Over het motief van de dader is nog niets bekend.

UCI-baas Cookson: "Zet camera's op de fietsen"

UCI-voorzitter Brian Cookson heeft het idee geopperd om met camera's op de fietsen rond te gaan rijden tijdens wielerkoersen. Dat deed hij woensdag tijdens de Sportaccord Convention in Turkije, waar alle olympische en niet-olympische sportbonden vergaderen.

'Een van de grootste uitdagingen voor elke sport, niet alleen wielrennen, is om te evolueren en nieuwe dingen te ontwikkelen maar tegelijkertijd trouw te blijven aan de essentie van de sport', aldus Cookson. 'Om ervoor te zorgen dat kijkers zich nog meer betrokken voelen bij de sport zullen we naar nieuwe technologiën gaan kijken. Hierbij denk ik aan bijvoorbeeld camera's op de fietsen en in de ploegleiderswagens'. Camera's in de ploegleiderswagens zijn dit jaar al regelmatig te zien in de Vlaamse klassiekers.

'Het zou toch gaaf zijn als je er voor je gevoel bij bent als Chris Froome de Mont Ventoux op sprint of als je meekijkt met de winnaar op de Champs-Élysées. En waarom zouden we het houden bij alleen camera's? Waarom niet ook microfoons op de fietsen, of het tonen van live data van de rijders op het scherm?' vraagt Cookson zich af. 

De Brit praatte ook over zijn eerdere plan, het toevoegen van het baanwielrennen aan de Winterspelen: 'Ik denk dat we zeker moeten discussiëren over het aantrekkelijk houden van zowel zomer- als wintersporten. Wat mij betreft hoort daarbij ook de discussie over sporten die hun belangrijkste evenementen in de winter kennen, zoals het baanwielrennen. Op deze manier zouden er meer mensen kunnen kijken naar diverse sporten, wat voor die sporten alleen maar goed uit kan pakken'.

Vuilniswagen dumpt afval in Gelders dorp

Vuilnismannen hebben woensdag in Haalderen de complete inhoud van hun wagen op straat gedumpt. In de vuilniswagen was een brandje uitgebroken, zegt een woordvoerder van de gemeente Lingewaard, waar het Gelderse dorp onder valt.

Vanwege de dreigende vuurzee besloot de bestuurder al het afval op straat te storten. De brandweer wist het vuur vervolgens snel te bedwingen.

De bewoners van de Pastoor van de Weijstraat zijn waarschijnlijk niet echt blij met de actie van de vuilnismannen. Ze kijken al uren naar de stinkende afvalberg. Volgens de gemeente wordt het afval op straat later woensdag opgeruimd.

Oud-winnaar overleden voor start Scheldeprijs

De start van de Scheldeprijs is woensdag overschaduwd door het overlijden van oud-winnaar René Mertens. De 92-jarige Belg werd niet lang voordat de renners zouden vertrekken plotseling onwel en stierf op weg naar het ziekenhuis, meldt Sporza. Mertens schreef de eendaagse wielerkoers in 1947 op zijn naam.

Uit respect voor Mertens werd een minuut stilte ingelast voorafgaand aan de de Scheldeprijs. De koers van Antwerpen naar Schoten wordt sinds 1907 jaarlijks verreden. Daarmee is het een van de oudste Belgische wielerwedstrijden.

Twentse gepakt voor plunderen begraafplaatsen

Een 59-jarige vrouw uit Hof van Twente wordt verantwoordelijk gehouden voor ongeveer negentig gevallen van vernieling en diefstal op begraafplaatsen. In haar woning zijn gestolen goederen aangetroffen. Wat haar bezielde is onduidelijk.

De vrouw werd vorige week aangehouden en is onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. In afwachting van haar rechtszaak mag ze geen begraafplaatsen bezoeken en krijgt ze hulp.

De politie kreeg sinds eind vorig jaar meldingen van diefstal en vernieling op begraafplaatsen in Hof van Twente, Haaksbergen en het kerkdorp Beckum. Onderzoek leidde naar de 59-jarige vrouw, bij wie onder meer gieters, bloemhouders, plantenbakken en grafversieringen werden gevonden.

Overigens is niet gebleken dat de vrouw ook verantwoordelijk is voor de diefstal van bronzen beelden vanaf de begraafplaatsen. Van sommige spullen in haar woning is niet duidelijk wie de eigenaar is. De goederen zijn te zien op de politiewebsite en worden volgende week op het politiebureau in Goor getoond.

Autopsie maakt doodsoorzaak Geldof niet duidelijk

Hoe Peaches Geldof maandag is overleden is nog niet duidelijk. Een autopsie heeft niet kunnen verhelderen hoe de 25-jarige dochter van zanger Bob Geldof is gestorven, laat de politie woensdag weten.

Het wachten is nu op de uitslag van het toxicologisch onderzoek. Dat moet uitwijzen of Geldof verdovende middelen heeft gebruikt. Het duurt echter nog enkele weken voor het rapport klaar is. Geldof gaf eerder toe een drugsverleden te hebben.

Peaches werd maandag dood aangetroffen in haar woning in het Engelse Kent. Er gaan geruchten dat Geldof, die getrouwd was en twee jonge kinderen heeft, obsessief bezig was met haar gewicht. De politie denkt niet dat Peaches door een misdrijf om het leven is gekomen.

Flevoland heeft dikste tieten

Ben je net als uw verslaggever gek op dikke tieten, dan zul je toch naar Flevoland moeten afreizen. Uit verkoopcijfers van postordergigant Otto is gebleken dat daar de vrouwen met de grootste prammen wonen.

Otto heeft vandaag hun lingerieverkoopcijfers bekendgemaakt, met daarin opmerkelijke uitkomsten. Zo hebben Brabantse meisjes de kleinste tietjes. Slechts 39,2 procent van de bestelde bh's heeft daar een cupmaat van D of groter.

Ook in Overijssel is het huilen met de pet op. Daar worden verreweg de meeste bh'tjes met cupmaatje AA(rdbei) en A(ppel) verkocht. Dit in tegenstelling tot Flevoland, waar bijna 45 procent van de verkochte bustehouders prammen met maat D of meer moeten omvatten.

Ook leuk om te weten: in Nederland is de gemiddelde cupmaat iets groter dan C. Cupmaat E wordt gelukkig meer verkocht dan cupje A. En verder hebben MILF's de dikste tieten. Vrouwen tussen de 36 en 45 jaar kopen namelijk de meeste bh's met cupmaat D of groter.

En nog een mooi filmpje van dikke tieten, gewoon omdat het kan...

Politie vindt 35 kilo coke in dubbele bodem auto

De politie heeft dinsdagavond drie mannen gearresteerd nadat agenten 35 kilo cocaïne in hun auto hadden gevonden. In een woning in Rotterdam werden naast nog eens vier kilo harddrugs een vuurwapen, dure kleding en kostbare sieraden aangetroffen.

Agenten zagen dinsdag in een lopend onderzoek naar drugshandel drie mannen met grote tassen uit een woning aan de Rotterdamse Boezemkade komen en in een auto wegrijden. Ze volgden de auto tot Amsterdam en zetten de wagen daar aan de kant.

De tassen werden in eerste instantie niet gevonden. Uiteindelijk bleek dat de tassen met 35 kilo cocaïne waren verstopt in een geprepareerde ruimte in de bodem van de kofferbak. De inzittenden, twee Rotterdammers van 32 en 40 jaar en een Schiedammer van 36, werden aangehouden.

Later op de avond verlieten twee vrouwen met volle tassen de woning aan de Boezemkade. Die bleken dure horloges en andere kostbare sieraden te bevatten. De vrouwen van 26 en 31 jaar zijn ook gearresteerd. De drugs, het vuurwapen en de dure spullen zijn in beslag genomen, evenals twee auto's.

Zes jaar cel voor vader die dochters prostitueerde

Een vader die drie dochters op hun achttiende als prostituee aan het werk zette moet zes jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht woensdag bepaald.

De dochters hebben alle drie verklaard jarenlang door de man te zijn misbruikt, maar omdat hier verder geen bewijs voor is werd hij hier niet voor veroordeeld. Justitie is er wel van overtuigd dat hij zijn biologische dochter, stiefdochter en pleegdochter misbruikte en had daarom vijftien jaar cel geëist.

Justitie had ook geëist dat de vader zijn dochters in totaal 1,75 miljoen euro euro zou terugbetalen. Zo veel zouden ze voor hem hebben verdiend. De rechter wees die claim echter niet toe en bepaalde dat een civiele rechter hierover moet oordelen. Wel bepaalde hij dat de dochters ieder een schadevergoeding van vijfduizend euro moeten krijgen voor immateriële schade.   De 57-jarige ex-agent van de Surinaamse politie, Ricardo S., werd in januari 2012 aangehouden. Hij liet zijn dochters in Zuid-Holland en Noord-Brabant werken en bleef hen volgens justitie na hun achttiende misbruiken. Justitie sprake eerder van een 'planmatige seksuele conditionering'.

De drie vrouwen werden al in 2006 als prostituee aangetroffen bij een inspectie in saunaclub Badda Bing in het Noord-Brabantse Hulten. Een collega had toen tegenover een controlerende ambtenaar aangegeven dat ze het gevoel had dat de drie er niet vrijwillig zaten. De dochters ontkenden dit toen echter, waardoor er verder geen werk van werd gemaakt.

Enkele maanden later meldde een uitbater van club Body to Body zich met het verhaal dat hij de indruk had dat een van de dochters haar werk niet vrijwillig deed. Zij werd uitgenodigd voor een gesprek, maar wees de uitnodiging af. Later bleek dat ze de uitnodiging onder druk van haar ouders had afgewezen.

Drie jaar later volgde een melding van club Privilege in Zundert, waar een van de dochters had verklaard dat zij en haar zussen onder dwang van de pleegouders werkten, maar dat nam ze terug toen de politie erbij kwam.

Pas in 2011 legden de zussen verklaringen bij de politie af. De man werd in het jaar daarna aangehouden. De moeder werkte mee aan de uitbuiting van haar stiefdochters. Toen ze haar man betrapte terwijl hij een 14-jarige dochter misbruikte, dwong ze die dochter een brief te schrijven waarin ze moest toegeven een mannenverslindster te zijn, zo verklaarde de dochter eerder.

De vader werd volgens een andere dochter ook door de moeder betrapt toen hij seks had haar. Die dochter moest de volgende dag naar de kerk omdat de duivel in haar zou zitten. De moeder verblijft nog in Suriname. Aan een uitleveringsverzoek wordt gewerkt.

Actiegroep huizen langs om dader Deurne te vinden

De actiegroep Identitair Verzet gaat zondag in het Eindhovense stadsdeel Gestel huis aan huis bij mensen langs om hen op te roepen een derde dader van de overval op juwelier Goldies in Deurne aan te geven. Op deze manier zegt de actiegroep justitie te willen helpen in de opsporing.

De juwelier in Deurne werd vrijdag 28 maart door twee mannen overvallen. Na een worsteling werden de daders doodgeschoten. Naast de 29-jarige Marokkaan kwam ook een 20-jarige man uit Eindhoven met een Marokkaanse achtergrond om het leven.

Al snel doken geluiden op dat er een derde dader is en dat binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven bekend zou zijn wie dit is. De buurtvader in Gestel, Abdellah Oualkaid, zei dinsdagavond tegen Omroep Brabant dat hij een goed beeld heeft wie deze derde dader is, maar dat hij hem niet aangeeft. "We moeten het zeker weten, gissen heeft geen zin." Maandag riep hij de dader al op zich te melden bij de politie.

Oualkaid benadrukte dat de derde dader ook maar een mens is, ook al is zijn daad niet goed te praten. "Hij is met twee maten op pad gegaan en heeft nu twee maten minder. Hij gaat door een hel, dat kan niet anders. Ik gun de derde dader rust."

De actiegroep kondigt aan zich zondag vanaf 14.00 uur aan de rand van Gestel te verzamelen. "De (Marokkaanse) gemeenschap heeft nog vijf dagen om de dader aan te geven." De groep wil flyers uitdelen met een handvat om anoniem aangifte te doen.

"De folders zijn tweetalig want de geletterdheid in het Nederlands is daar niet bijzonder hoog", zegt een woordvoerder. "Het is wel schokkend dat we dit zelf moeten doen en dat de politie dit niet al zelf heeft gedaan. Want blijkbaar weet heel de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven wie de dader is. Dan moet je niet raar opkijken als je een stigma krijgt."

De woordvoerder benadrukt dat de actie geen volksoproer moet worden. "We krijgen nu allerlei aanmeldingen. Het belangrijkste is dat er aandacht is voor deze zaak zodat deze mensen de derde dader aangeven, maar het op een na belangrijkste is dat dit netjes verloopt. Anders snijden we onszelf op de lange termijn in de vingers." Met de gemeente Eindhoven wordt overlegd wat de mogelijkheden zijn. "Wij willen daar het liefst met spandoeken staan."

Een politiewoordvoerder zegt van de plannen op de hoogte te zijn en dat de actie in de gaten wordt gehouden. De groep voerde in het verleden actie tegen de Rotterdamse islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun door een hangslot om een poort te bevestigen. De leerlingen gingen toen door een andere poort naar binnen. Ook wilde de groep vorig jaar tegen de asielzoekers in de vluchtkerk demonstreren, maar de gemeente wees voor de demonstratie een andere plek aan waardoor van het protest werd afgezien.

AA Gent zet opnieuw trainer op straat

Mircea Rednic is ontslagen als trainer van AA Gent. De Roemeen kreeg uitgerekend op zijn 52e verjaardag te horen dat zijn contract per direct wordt ontbonden. Rednic is al de vierde trainer in anderhalf jaar tijd die door de Belgische club aan de kant werd gezet. Eerder ondergingen Trond Sollied, Bob Peeters en Victor Fernandez hetzelfde lot.

Rednic was sinds oktober trainer van AA Gent. Onder zijn leiding wist de ploeg de laatste weken in de play-offs geen potten te breken. Zijn functie wordt tot het einde van het seizoen overgenomen door Peter Balette. Hij krijgt speler Bernd Thijs, die door een blessure al lang aan de kant staat, aan zijn zijde als assistent.

Game of Thrones ook downloadrecord

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de Amerikaanse hitserie Game of Thrones had niet alleen een kijkersrecord op tv. In een halve dag werd de aflevering meer dan een miljoen keer gedownload, aldus nieuwssite Torrentfreak. Op het hoogtepunt werd de aflevering door 300,000 mensen ge'seed' via Bittorent.

Hoeveel 'illegale' downloads er in totaal waren valt niet exact te meten. Bij deze telling wordt gekeken naar de bekendste torrenttrackers (publicbt.com, istole.it, openbittorrent.com en ex,ua). Andere trackers werden niet meegenomen en ook downloads via usenet of downloadsites, alsmede directe fileshares kunnen niet worden gemeten.

De afgelopen twee jaar was Game of Thrones het meest gedownloade tv-programma. Dat weerhield de serie er niet van om ook via meer legale kanelen, zoals televisie, enorm goed te scoren.

Thialf en Transportium teleurgesteld in KNSB

IJsstadion Thialf en Transportium in Zoetermeer zijn hevig teleurgesteld in schaatsbond KNSB en het NOC*NSF. Die hebben tot nu toe nog geen duidelijkheid gegeven over het nieuwe topsportcentrum Icedôme in Almere.

Vorige week werd bekend dat de KNSB meer tijd nodig had voor de uitwerking van de plannen van het Icedôme. Dit had voor 1 april klaar moeten zijn en er werd aangegeven dat het uitstel slechts voor enkele dagen zou zijn. Sindsdien is het echter stilgebleven. Directeur Eelco Derks van Thialf noemt de huidige situatie een 'gênante vertoning'.

Mochten de plannen in de polder, zoals het erop begint te lijken, een luchtkasteel blijken te zijn, dan gaan Thialf en Transportium samenwerken. Ze bundelen dan de krachten om de topsport in Nederland op een zo goed mogelijke manier invulling te gaan geven. Ook kunnen dan de internationale schaatswedstrijden verdeeld gaan worden. Tot die tijd is het wachten op enig teken van of de KNSB of het NOC*NSF.

Borderlands: The Pre-sequel aangekondigd

2K heeft zojuist bekendgemaakt dat Borderlands: The Pre-Sequel in ontwikkeling is en staat gepland voor een release in het najaar op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

"Borderlands is ëen van onze  belangrijkste franchises, en Borderlands 2 is de de bestverkochte titel in de geschiedenis van ons bedrijf", zegt Christoph Hartmann, baas van 2K. "Fans willen een geheel nieuwe Triple A Borderlands ervaring en dat gaan we juist leveren met Borderlands: The Pre-Sequel."

In Borderlands: The Pre-Sequel gaan we naar de maan van Pandora om zonder last te hebben van zwaartekracht vuurgevechten aan te gaan in de ruimte met een heel zooi nieuwe wapens. Voor het eerst kunnen spelers ook aan de andere zijde spelen, omdat er vier nieuwe personages zijn die aan de Hyperion Corporation-zijde vechten. Handsome Jack is natuurlijk terug om een nog grotere tiran te zijn dan in Borderlands 2.

Al-Khelaifi: "PSG nog sterker maken"

Paris Saint-Germain stond voor het tweede jaar op rij op de drempel van de halve finale van de Champions League. Eigenaar Nasser al-Khelaifi wil het team opnieuw versterken. PSG gold als outsider voor het winnen van de Champions League.

Net als vorig seizoen eindigde het Europese avontuur voor de Franse topclub in de kwartfinale. Een jaar geleden bekerde FC Barcelona op basis van uitdoelpunten verder naar de halve finale. Dit keer bleek Chelsea over twee duels uiteindelijk de betere ploeg.

PSG-eigenaar Al-Khelaifi had hoge bonussen beloofd voor de spelers als ze de halve finale zouden bereiken. Bij de eindzege in de Champions League kreeg iedere speler zelfs één miljoen euro. "We waren heel dicht bij kwalificatie voor de halve finale. De spelers hebben alles gegeven", vertelt de steenrijke Qatarees tegen L'Equipe.

"We waren vijf minuten verwijderd van een plek bij de laatste vier. Maar we moeten dit accepteren. Dit hoort ook bij voetbal. We gaan een nog sterker team bouwen met meer ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat we de Champions League op korte termijn gaan winnen", verklaart de vastberaden Al-Khelaifi na de uitschakeling.

Trainer Laurent Blanc hoeft niet direct te vrezen voor zijn baan, stelt de clubeigenaar. "Natuurlijk blijft hij. We hebben nog steeds veel vertrouwen in de hele technische staf", besluit Al-Khelaifi. PSG koerst in eigen land af op de tweede titel op rij. De formatie van Blanc doet ook nog mee in de Franse beker.

"We moeten professioneel zijn na de uitschakeling en gewoon verder gaan met waarmee we bezig waren", zegt middenvelder Thiago Motta. "We zijn nog in de race voor de landstitel en de Franse cup. Of we bang waren voor Chelsea? Nee, totaal niet. We hadden veel respect voor Chelsea, de spelers en de coach. Maar we kenden geen angst."

Geen Parijs-Roubaix voor Chavanel

Na Johan Vansummeren heeft ook Sylvain Chavanel zich afgemeld voor Parijs-Roubaix. Volgens zijn ploeg, IAM Cycling, heeft de Fransman last van bronchitis. Hierdoor heeft hij problemen met ademhalen en heeft hij behoefte aan voldoende rust en goede behandeling. 

Matteo Pelucchi zal Chavanel vervangen, terwijl Heinrich Haussler de kopman wordt tijdens de Hel van het Noorden. Tijdens de Ronde van Vlaanderen kon juist de Duitser vanwege ziekte niet van start gaan.

IAM Cycling kent vooralsnog een matig jaar. Pelucchi zorgde in de Tirreno-Adriatico voor ritwinst, terwijl Matthias Frank in het Critérium International een etappe won.

Mexicaanse sekte liet kinderen verdwijnen

Zeker twaalf kinderen die zes jaar geleden verdwenen uit een kindertehuis in Mexico-stad blijken illegaal te zijn geadopteerd door leden van de christelijke sekte die het tehuis runde. Dat heeft het Mexicaanse openbaar ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Drie van de verdwenen kinderen meldden zich vorige week bij het kantoor van de officier van justitie in Puebla. Twee van hen zijn inmiddels volwassen. Negen andere kinderen werden de afgelopen jaren al teruggevonden. In totaal verdwenen vijftien kinderen uit het tehuis. Dat bleek toen familieleden hen kwamen ophalen. In het tehuis woonden kinderen uit gebroken gezinnen, wier ouders tijdelijk niet voor hen konden zorgen.

De politie viel het tehuis in 2008 binnen naar aanleiding van de verdwijningen en haalde tientallen kinderen weg. De sekte, de Hervormde Christelijke Kerk, heeft eerder ontkend iets met de verdwijningen te maken te hebben. Leiders van de sekte waren dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

De Mexicaanse jeugdzorg bracht kinderen onder in het tehuis, Casitas del Sur (Huisjes van het Zuiden). Volgens religiekenner Bernardo Barranco maakte de sekte gebruik van het gebrek aan opvangmogelijkheden vanuit de overheid. "De Casitas del Sur waren gewoon een façade voor een ambitieus indoctrinatieproject", zegt Barranco. Bij de inval trof de politie volgens hem bange kinderen aan, die niet weg wilden uit het tehuis, 'omdat de wereld verdorven en slecht was'.

Na de inval zijn diverse arrestaties verricht, maar tot veroordelingen is het nauwelijks gekomen. Kinderrechtenactivist en advocaat Margarita Griesbach zegt te vrezen dat er niet veel is veranderd sinds de zaak aan het licht kwam. Volgens haar worden er nog altijd kinderen toevertrouwd aan schimmige organisaties die niet volgens de regels werken.

Verbeek blijft bij NŁrnberg bij degradatie

Gertjan Verbeek strijdt met 1. FC Nürnberg voor lijfsbehoud in de Bundesliga. De Nederlander mag echter aanblijven als Der Club een divisie lager gaat spelen. Verbeek (51) staat met nog vijf wedstrijden te gaan op de voorlaatste plek in de 1. Bundesliga.

De nummer zeventien (op dit moment Nürnberg) en achttien (op dit moment Eintracht Braunschweig) in de hoogste divisie dalen af naar de 2. Bundesliga. De nummer zestien (op dit moment Hamburger SV) speelt promotie/degradatie play-offs.

Ook bij een aftocht willen Verbeek en Nürnberg met elkaar verder. De Deventenaar staat sinds oktober vorig jaar aan het roer bij Der Club. Nürnberg won drie van de laatste tien wedstrijden en ging zeven keer onderuit. Het verschil met hekkensluiter Eintracht Braunschweig is nog één punt. Het gat met de veilige zone is drie punten.

De club uit Zuid-Duitsland hoopt in de Bundesliga te blijven, maar houdt ook bij het scenario van degradatie vertrouwen in Verbeek. "Gertjan is ook in de tweede Bundesliga de meest geschikte trainer voor ons", zegt sportief directeur Martin Bader van Nürnberg in gesprek met Bild.

Bader hoopt ook aanvaller Josip Drmic voor Nürnberg te behouden. De Zwitser scoorde dit seizoen zestien doelpunten voor de laagvlieger in Duitsland. In zijn contract is een transferclausule van 3,5 miljoen euro opgenomen. "Maar tot op heden we hebben we geen bod ontvangen. We gaan er alles aan doen om hem hier te houden."

'Jongere zonder baan moet onder niveau werken'

Ruim tachtig procent van de Nederlanders vindt dat jongeren bij gebrek aan werk een baan onder hun niveau moeten accepteren. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van marktonderzoeker GfK onder zo'n 2200 mensen. Iets meer dan de helft van de respondenten vindt zelfs dat jongeren hier wettelijk toe moeten worden verplicht.

De hoge jeugdwerkloosheid komt volgens meer dan de helft van de Nederlanders niet alleen door het tekort aan banen maar ook doordat het onderwijs slecht aansluit bij de arbeidsmarkt. Ze vinden dat jongeren zich daarom moeten laten omscholen als ze langer dan een jaar werkloos thuis zitten.

Daarnaast vindt het gros van de ondervraagden dat jongeren te veel dralen bij het zoeken van een baan. Vier op de vijf Nederlanders vinden dat jongeren zelf actiever op zoek moeten gaan naar werk. Het niet hebben van een baan is namelijk een van de oorzaken van criminaliteit, zo vindt de helft van de respondenten.

Lerares (79) weg om facebookvrienden

De 79-jarige Carol Thebarge heeft na 35 jaar afscheid genomen van haar leerlingen van Stevens High School. Niet omdat ze wilde stoppen, maar omdat ze weigerde haar leerlingen te ontvrienden op Facebook. De vrouw, afkomstig uit Charlestown, New Hampshire, kondigde haar vertrek hoogstpersoonlijk aan op facebook.

"'Vandaag is mijn laatste dag op Stevens High. Ik kreeg een ultimatum van de directie. Ik moest alle studenten ontvrienden en ik mocht ook geen foto's meer van ze posten (en daar waren ze dol op). Als ik het toch nog zou doen, moest ik opstappen", aldus Thebarge.

Na een zedenzaak binnen de school besloot de directie haar social-mediabeleid aan te scherpen en stelde de lerares voor een ultimatum. Ze moest alle leerlingen ontvrienden en nooit meer een foto van haar leerlingen plaatsen. 'Iets dat de leerlingen zelf juist leuk vonden', aldus de lerares.

De school is onvermurwbaar. Geen facebookvrienden, óf geen baan.

'Lokale partijen grijpen naast het pluche'

Lokale partijen waren de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, maar grijpen desondanks vaak naast de macht. In 22 gemeenten haakte de grootste partij af bij onderhandelingen over een nieuw college, in veertien van die 22 gevallen betreft het een lokale partij. Dat concludeert NRC Handelsblad woensdag na eigen onderzoek.

Zo vissen diverse 'lokalo's' achter het net. Dorpsbelang in het Utrechtse Eemnes krijgt geen plek op het pluche en dat geldt ook voor VZ2000 in het Groningse Grootegast. Maar ook Roerstreek Lokaal, Progressief Westerveld, Sterk Meppel en Open en Duidelijk Stede Broec staan aan de zijlijn.

De redenen voor de 'machteloosheid' zijn even divers als de verscheidenheid aan lokale partijen. Zo bleef Gemeentebelangen Bedum het grootst, maar wil de zittende coalitie en vooral het CDA niets met de partij te maken hebben na de publicatie van een tekening waarop is te zien hoe Gemeentebelangen als gewapende opstandelingen de zittende macht vertrappen. Sterk Meppel op zijn beurt is het initiatief kwijt omdat een zittende wethouder van de partij onder vuur ligt, schrijft de krant.

Lokale partijen groeien vaak ineens en onstuimig. "Nieuwkomers wordt verweten dat ze bestuurservaring missen", zegt de Rotterdamse hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen in de NRC. "Maar ook bestaande lokale partijen staan vaak op achterstand nog voor de onderhandelingen zijn begonnen", zegt hoogleraar staatsrecht in Groningen Douwe Jan Elzinga. Lokale partijen ageren immers vaak tegen het establishment. "Dan ben je niet de meest logische politiek-bestuurlijke bondgenoot."

Maar ook de landelijk opererende partijen grijpen soms naast de macht. Zo staat de PVV in Almere (weer) buitenspel. In Breda werden VVD en D66 het grootst, maar stevenen andere partijen af op de macht.

Hamilton wil rijdersdata Rosberg inzien

Formule 1-coureur Lewis Hamilton wil de data die zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg genereert in kunnen zien. Volgens de Brit gebeurde dit andersom ook, zodat de Duitser in Bahrein de Brit op de hielen kon zitten en hem meermalen aan kon vallen. Hierbij lieten de teamgenoten elkaar ternauwernood leven, met Hamilton als uiteindelijke winnaar.

Volgens Hamilton kreeg Rosberg na de race in Maleisië waar Hamilton met zeventien seconden verschil won een document overhandigd. Hamilton: "Iemand binnen het team heeft een uitgebreide studie gedaan naar mijn tempo in Maleisië." Rosberg kreeg daarna voorgeschoteld waar de Brit sneller dan hij was. "Ik hoop hetzelfde te doen voor de race in China, zodat ik ervan kan profiteren. Ik ga er de komende twee weken hard op studeren, erover nadenken en het in me op laten werken."

In Bahrein kwam Hamilton na de safety car en een stevig gevecht uiteindelijk een seconde voor Rosberg over de streep. Op de boordradio was meermalen te horen dat het team erop aandrong om de auto's heel over de streep te brengen. "Het is fantastisch dat ze ons toestonden om te mogen vechten en niet in gingen grijpen." Toch ziet de Brit ook de risico's hiervan in, want het kan niet altijd goed gaan.

Dortmund strikt topscorer van Hertha

Borussia Dortmund heeft een opvolger gevonden voor de naar Bayern München vertrekkende spits Robert Lewandowski. De Duitse club maakte woensdag bekend Adrián Ramos na dit seizoen over te nemen van Hertha BSC. De Colombiaanse aanvaller scoorde dit seizoen zestien keer in 29 duels en staat derde op de topscorerslijst van de Bundesliga.

Ramos tekent bij de verliezend Champions League-finalist van vorig jaar een contract voor vier seizoenen. Het Hertha BSC van de Nederlandse trainer Jos Luhukay ontvangt naar verluidt tien miljoen euro voor de 28-jarige international.

Ramos stond in 2009 op het punt om in de Eredivisie te komen voetballen. FC Groningen had destijds zelfs al een akkoord bereikt met het Colombiaanse América de Cali, maar de clubleiding blies de transfer op het laatste moment af omdat Ramos op het veld 'een te passieve indruk' maakte.

Shell levert schatkist bijna 7 miljard op

Oliemaatschappij Shell heeft vorig jaar in totaal 9,5 miljard dollar (6,9 miljard euro) aan belastingen en accijnzen afgedragen in Nederland. Dat maakte het Nederlands-Britse concern woensdag bekend.

Wereldwijd betaalde Shell ruim 105 miljard dollar aan overheden. Het merendeel daarvan (bijna 81 miljard dollar) bestond uit btw en accijnzen op brandstoffen en andere producten. Daarnaast betaalde het bedrijf meer dan 20 miljard dollar aan vennootschapsbelasting en ruim 4 miljard dollar aan belastingen op de olieproductie.

Van de belangrijkste markten waarin Shell actief is, profiteerde Duitsland het meest. De totale afdracht kwam daar uit op 21,7 miljard dollar. In Groot-Brittannië leverde het olieconcern de schatkist 15,3 miljard dollar op.

Hoe moet Nederland ooit de begroting sluitend krijgen als straks iedereen een Metsubsidie Outlander PHEV rijdt en de benzine en diesel niet meer nodig zijn?

Shell levert schatkist bijna 7 miljard op
Shell levert schatkist bijna 7 miljard op (Foto: ANP)

Fouten bij behandeling schaamlipkanker

Artsen van het Medisch Spectrum Twente (MST) en de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) hebben tussen 2000 en 2012 grote fouten gemaakt bij de behandeling van schaamlipkanker. Dat hebben de ziekenhuizen bekendgemaakt op hun website. Door de fouten is de kanker bij mogelijk zeven vrouwen teruggekeerd in de lies. Drie van hen zijn aan de ziekte overleden, schrijft De Twentsche Courant Tubantia woensdag.

MST-topman Bas Leerink stelt in de krant dat 'niet met zekerheid is te zeggen' dat het overlijden het directe gevolg is van de behandeling. Hij erkent echter wel dat de overlevingskansen van de zeven vrouwen aanzienlijk waren verminderd, namelijk 30 in plaats van 75 procent.

Eind 2012 werd ontdekt dat bij opvallend veel vrouwen de kanker weer terugkwam in de liesstreek. Interne en externe onderzoeken naar de behandeling van 56 vrouwen toonden aan dat de zogeheten schildwachtklierprocedure 'niet volgens protocol' was uitgevoerd. "Hierdoor is de veiligheid van deze operatie niet bij alle patiënten voldoende gewaarborgd geweest", aldus Leerink in een verklaring. Mogelijk waren de artsen vanwege het relatief lage aantal patiënten te onervaren in de complexe operatie, concluderen de onderzoekers.

Alle patiënten die deze behandeling ondergingen zijn inmiddels geïnformeerd en worden begeleid door het ziekenhuis. Ook komt er een diepgravend onderzoek naar de gynaecologische kankerbestrijding van het MST. De betrokken artsen zijn niet langer werkzaam in dit vakgebied.

De achttien vrouwen die bij de Zorggroep Twente zijn behandeld hebben volgens dat ziekenhuis 'geen nadelige medische gevolgen' ondervonden. De ziekenhuisleiding 'betreurt' de kwestie "We nemen als ZGT de verantwoordelijkheid naar onze patiënten. Hun belang staat voorop", stelt bestuurslid Ton Ruikes in een persverklaring. "We hebben vanzelfsprekend volledige openheid gegeven aan de belangrijke direct betrokkenen, namelijk de patiënten, hun naasten, hun huisarts en de Inspectie voor de Gezondheidszorg." Met het oog op de 'rust en privacy' van de vrouwen doet de ZGT verder geen mededelingen.

Volgens KWF Kankerbestrijding wordt de diagnose schaamlipkanker in Nederland jaarlijks bij ongeveer 320 vrouwen gesteld. Meer dan de helft van deze vrouwen is ouder dan 70 jaar.

De schildwachtklierprocedure is een handeling die artsen uitvoeren om te voorkomen dat klieren uit de liesstreek moeten worden verwijderd. Dat laatste is namelijk veel belastender voor de patiënt. Maar om deze ingewikkelde behandeling goed uit te voeren moeten artsen haar vaak uitvoeren om hun niveau op peil te houden.

Actie om derde dader Deurne te pakken

Actiegroep Identitair Verzet, die zich inzet voor behoud van de Nederlandse cultuur en tradities, heeft een vergunning aangevraagd om zondag a.s. wijkbewoners van het Eindhovense stadsdeel Gestel middels een tocht door de wijk op te roepen de derde dader van de laffe overval op de juweliersfamilie in Deurne aan te geven. Dat meldt het AD op basis van berichtgeving van Omroep Brabant.

De groep laat aan Omroep Brabant weten 'justitie te willen helpen met de opsporing van een voortvluchtige crimineel'. Indien de vergunning om met spandoeken door de straten te gaan niet wordt goedgekeurd gaat de groep van ongeveer vijftig man van deur tot deur.

'In totaal komen we met vijftig man. We zijn niet uit op gewelddadige confrontaties met de Marokkaanse gemeenschap', aldus een woordvoerder van het Identitair Verzet. De groep wil ook een bezoek brengen aan de buurtvader. Die weet wie de dader is, maar zoveel medelijden heeft met de arme overvallende crimineel dat hij weigert hem aan te geven.

Opnieuw hoge functionaris China weg om corruptie

Een oud-medewerker van Zhou Yongkang, een voormalig lid van het Chinese Permanente Comité van het Politbureau dat in ongenade is gevallen, is woensdag ontslagen. Guo Yongxiang wordt verdacht van corruptie, net als zijn voormalige leidinggevende. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Chinese corruptiewaakhond. Guo is uit de Communistische Partij gezet.

Guo werkte zeker twaalf jaar voor Zhou, die aan het hoofd stond van het Chinese veiligheidsapparaat, en wist uiteindelijk op te klimmen tot plaatsvervangend gouverneur. Volgens de corruptiewaakhond heeft Guo 'geld verdiend door zijn macht te misbruiken'. Ook zou hij steekpenningen en geschenken hebben aangenomen. De waakhond omschrijft Guo als 'moreel corrupt'. Zijn bezittingen worden in beslag genomen.

De Chinese president Xi Jinping heeft sinds hij aantrad als president de strijd aangebonden met corruptie. Hij heeft gewaarschuwd dat corruptie de Communistische Partij in zijn bestaan bedreigt. Diverse bondgenoten van Zhou zijn al opgepakt en worden ondervraagd. Het is nog onduidelijk of Zhou wordt berecht, omdat de regering dan het risico loopt dat er een beerput wordt opengetrokken over de Chinese elite. Dat zou een negatief effect op het vertrouwen van de Chinese bevolking in de partij kunnen hebben.

Auschwitz-nazi krijgt 5350 euro schadevergoeding

Oud-kampbewaker Hans Lipschis (94) van concentratiekamp Auschwitz krijgt 5350 euro van de Duitse overheid. Het bedrag is een schadeloosstelling voor de 7 maanden die hij in voorarrest heeft gezeten, aldus justitie woensdag.

Lipschis is aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan de moord op meer dan 10.000 mensen. Eind februari besloot de rechtbank in Ellwangen echter dat hij niet terecht kan staan, omdat hij dement is. Omdat de geboren Litouwer voor de wet onschuldig in voorarrest heeft gezeten, heeft hij recht op compensatie. Hij krijgt 25 euro voor elke dag in hechtenis.

Oud-bewaker Auschwitz krijgt 5350 euro
Oud-bewaker Auschwitz krijgt 5350 euro (Foto: ANP)

Vrouw vaker hoofdverdiener

Het komst steeds vaker voor dat in een huishouden vrouwen meer verdienen dan hun mannelijke partner. In veruit de meeste man-vrouwhuishoudens is de man echter nog steeds de hoofdkostwinner. In 2002 was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bij dertien procent van de paren onder de 65 jaar de vrouw de hoofdkostwinner. In 2012 was dat gestegen naar negentien procent.

Onder paren zonder kinderen of waarbij de kinderen al uit huis zijn ligt het percentage vrouwelijke hoofdkostwinners het hoogste, op 23 procent. De hoogste stijging tussen 2002 en 2012 vond echter juist plaats bij jonge paren met een thuiswonend kind: van tien naar zestien procent.

"Dit komt doordat steeds meer vrouwen evenveel blijven werken na de geboorte van hun eerste kind", verklaart het statistiekbureau. "Ook zijn vrouwen steeds vaker hoger opgeleid dan hun mannelijke partner."

De groei van het aantal vrouwelijke hoofdkostwinners hangt volgens CBS nauw samen met het aandeel vrouwen dat meer uren werkt dan de partner. Dat steeg tussen 2002 en 2012 van tien naar ruim twaalf procent.

Politie onderzoekt 'drankfeest' agenten tijdens top

De politie onderzoekt of agenten aan de vooravond van de nucleaire top NSS betrokken waren bij een drankfeest in een Wassenaars hotel. Dat laat een woordvoerder woensdag weten na een verhaal hierover in het Leidsch Dagblad en andere regionale kranten van uitgever HDC.

Gasten van Hotel Wassenaar hebben zich volgens de woordvoerder beklaagd over lawaai en drankgebruik tijdens een politiefeest in het hotel. Het feest begon op de zondagavond voor de top en ging door tot maandagochtend. Het feest zou zijn gehouden ter nagedachtenis aan een collega die een jaar eerder was overleden.

"Wij hebben de gasten en het hotel inmiddels onze excuses aangeboden", zegt de woordvoerder. Het hotel zou een van de gasten verontschuldigingen en een tegemoetkoming hebben aangeboden.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Volgens de woordvoerder waren bij het feest tien tot vijftien agenten betrokken. Hij kon niet zeggen hoe kort na het feest ze voor de beveiliging van de top aan de slag moesten. "Er waren toen heel veel collega's aan het werk en dat gebeurde in ploegendiensten."

De Nederlandse agenten zijn niet de enigen die zich lieten gaan aan de vooravond van de top. Eerder werd bekend dat drie agenten van de Amerikaanse Secret Service die president Barack Obama moesten beveiligen op administratief verlof waren gestuurd nadat zij zich hadden uitgeleefd. Een van hen lag straalbezopen in een gang van zijn hotel, enkele uren voor zijn dienst moest beginnen.

Later bleek dat ook een Amerikaanse marinier de bloemetjes had buitengezet. Hij had in Club 19 in Noordwijk opgeschept dat hij zich voor Obama moest werpen als iemand hem kwaad wilde doen. Een clubbezoeker omschreef hem in de Washington Post als dronken, maar aardig en onderhoudend met zijn verhalen. Op smartphonefoto's die werden gemaakt poseerde de marinier met een vrouw en andere gasten die zijn veiligheidsbadge die toegang gaf tot de politieke top om hun nek hadden.

Woning veroordeelde pedo Bunschoten beklad

Onbekenden hebben dinsdagnacht in Bunschoten het huis waar een veroordeelde incestpleger gaat wonen beklad. Op het raam is het woord 'pedo' geschreven met graffiti, bevestigt een woordvoerder van de politie.

De man komt eind deze maand in de Utrechtse plaats wonen. Buurtbewoners hebben een brief van de gemeente gekregen om hen in te lichten over de komst van de pedoseksueel. De man zat vast voor het het misbruiken van jonge familieleden.

De politie onderzoekt wie er achter de bekladding zit. Er zijn onder meer monsters genomen en foto's gemaakt. De leus wordt zo snel mogelijk van het huis verwijderd.

Van Gaal: "Niemand kan Kevin vervangen"

Bondscoach Louis van Gaal weet nog niet wie de rol van Kevin Strootman overneemt bij Oranje. De middenvelder is herstellende van een knieoperatie. Van Gaal heeft nog ruim een maand om dertig spelers te selecteren.

Op 13 mei moet de bondscoach van het Nederlands elftal dertig namen doorgeven aan de FIFA. Van die groep vallen nog zeven spelers af voor de start van het WK in Brazilië. Van Gaal baalt nog steeds dat Strootman ontbreekt komende zomer.

"Strootman is een speler die voor balans zorgt in een elftal, daar zet ik graag Rafael van der Vaart of Wesley Sneijder naast", zei Van Gaal tegen NU.nl. "Maar Strootman valt door een blessure weg en er is niemand die hem kan vervangen", vervolgt de ervaren coach, die zou overwegen het systeem aan te passen vanwege de absentie van Strootman.

De middenvelder van AS Roma werd samen met Robin van Persie en Arjen Robben betiteld als 'de grote drie'. Van Persie staat ook enkele weken buitenspel met een blessure. Van Gaal is desondanks positief gestemd. "Als we allemaal fit zijn, hebben we zeker een kans om meer dan alleen de groepsfase door te komen."

Oranje start in Brazilië met een groepswedstrijd tegen Spanje (13 juni). Van Gaal wil revanche voor zijn eerste periode in dienst van de KNVB. "Als bondscoach heb ik in 2001 gefaald omdat ik een relatiecoach was. Ik was trainer van Ajax en FC Barcelona en wilde door met diezelfde groep spelers. Ik gaf ze vertrouwen. Maar dat vertrouwen is beschaamd, althans, dat is mijn visie."

'Mansveld moet hsl-dossier behouden'

De oproep van Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) om het dossier van de hogesnelheidslijn weg te halen bij staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) krijgt weinig bijval van de andere partijen in de Tweede Kamer. De PvdA en SP zien er niets in.

De jongste problemen met de Intercity Direct tussen Amsterdam en Breda vormt de aanleiding van het pleidooi van de CDA'er om minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) verantwoordelijk te maken voor het dossier. "Die voelt als aandeelhouder van de NS de hsl-pijn direct in de portemonnee", zei De Rouwe in De Telegraaf. "Dat is voor de verhoudingen in het kabinet misschien niet leuk, maar wel voor de reiziger en die is net even belangrijker."

De Rouwe oogst vooral kritiek met zijn voorstel. SP-Kamerlid Farshad Bashir ziet er niets in. "Sander de Rouwe is bezig met NS-bashen. Het is hem niet te doen om de reiziger. Hij wil de hsl verkopen aan het buitenland", reageert hij. Bashir stelt verder dat de NS een 'prima alternatief' heeft opgezet om de rommel op te ruimen van onder anderen Mansvelds voorganger, oud-CDA-minister van Verkeer Camiel Eurlings.

"Het is goed dat gisteren de veiligheid van de treinen gecheckt is", laat Duco Hoogland (PvdA) weten in een reactie. "Vandaag rijden ze alweer. Sander de Rouwe oordeelt wat te snel denk ik." Mansveld wil niet reageren op het voorstel van de CDA'er.

De NS haalde zette dinsdag de Intercity Direct, de nieuwe naam van het besmette merk Fyra, aan de kant vanwege technische problemen. Dat gebeurde op advies van de fabrikant Bombardier omdat er problemen waren met de stroomafnemer van een van de locomotieven van het type Traxx. Uit voorzorg werden alle locomotieven meteen geïnspecteerd.

Inmiddels zijn genoeg locomotieven weer vrijgegeven om de 'Intercity Defect' woensdag een uursdienst te rijden. Een woordvoerder van Mansveld laat weten dat de NS druk bezig is met de inspectie van de overige treinstellen. Zodra meer locomotieven zijn goedgekeurd, wordt de dienstregeling weer uitgebreid naar eens per halfuur.

Zuipen en dikke reten kijken in Schagen

Ja, het is weer zuipen geblazen en dikke reten spotten in Schagen. Vandaag is het weer het traditionele Paasvee.

De ochtend begon vroeg met boeren die hun koeien mee naar het centrum namen voor onder meer een dikbiltentoonstelling. Vanmiddag ging de tap open en staat half Skagen lam te wezen rond de markt. Vroeger kon je al zuipen vanaf 6.00 uur maar dan waren de boeren een uur later al dronken. Heb je dus niks te doen en wil je zuipen en in dikke billen knijpen, ga dan naar Skagen, dat gaat wel lekker, denk.Paasvee in 2012

Cambuur rest van seizoen zonder Van Boxel

Robert van Boxel komt dit seizoen normaal gesproken niet meer in actie voor SC Cambuur. De centrale verdediger blijkt zaterdag in de uitwedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen de binnenband van zijn knie verrekt te hebben. Zijn herstel zal vier tot zes weken in beslag nemen, meldt de nummer twaalf van de Eredivisie woensdag op de clubsite.

Van Boxel mocht in Nijmegen opdraven als vervanger van de geblesseerde aanvoerder Ramon Leeuwin. Door een botsing met Geoffrey Castillion moest hij echter al na zeven minuten het veld verlaten. Van Boxel speelde dit seizoen in totaal zeven wedstrijden, waarvan vijf als invaller.

Winst voor Giant-Shimano in Circuit de la Sarthe

Jonas Ahlstrand heeft voor Giant-Shimano de tweede etappe in het Circuit de la Sarthe gewonnen. In de Franse rittenkoers was de Zweed de beste in de massasprint, voor Juan José Lobato van Movistar en Nacer Bouhanni van FDJ.fr.

Fransman Bouhanni behoudt de leiding in het algemeen klassement, nadat hij dinsdag de eerste etappe won. Woensdagmiddag volgt de derde etappe, een tijdrit over 6,8 kilometer.

[vid] Seth Rogen in nieuwe FOK!trailer voor Bad Neighbours

De nieuwe comedy van Seth Rogen, met Zac Efron, Dave Franco en Rose Byrne, lijkt een graantje te willen meepikken van de hilariteit die ontstond door de chaos in Project X. In de nieuwe speciale FOK!trailer voor Bad Neighbours is te zien hoe niet alleen de verstandhouding tussen Rogen en Byrne en hun buren een verkeerde wending neemt, ook de feesten van de studentenvereniging gooien alle stoppen los.

Bad Neighbours vertelt hoe een studentenvereniging zich vestigt naast het huis van een stel jonge ouders. Natuurlijk wil het stel, met hun kroost, voldoende rust en vrezen ze dat dat er niet van gaat komen. Vanzelfsprekend is dat deels hun eigen schuld, want ze lijken alle gezeik over zichzelf af te roepen.

Bad Neighbours: Rose Byrne en Seth Rogen

In de nieuwe trailer is meer te zien van de grappen die de studenten met vooral Rogen uithalen. Ze lijken het niet bij simpele practical jokes te houden en behoorlijk wat grenzen te overschrijden. Bad Neighbours indeed! Ook meer te zien in deze trailer: Seth Rogen die een speciaal welkomstwoordje heeft voor echte FOK!kers.

Bad Neighbours, onder regie van Nicholas Stoller (Forgetting Sarah Marshall, The Muppets) is vanaf 8 mei te zien in de Nederlandse bioscopen.

Olympische bonden luiden noodklok over Rio

De olympische sportbonden maken zich grote zorgen over de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De organisatie houdt zich niet aan afspraken en loopt enorm achter op schema, hebben voorzitters van achttien verschillende bonden aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten.

De problemen zijn op sommige locaties zo groot dat het IOC een plan B moet overwegen, vindt Francesco Ricci Bitti, de voorzitter van de vereniging van de olympische sportbonden. "Het is zeer ernstig. Er is een organisatiecomité met goede mensen, maar zonder de capaciteiten om met deze problemen om te gaan."

Ricci Bitti wijst met de beschuldigende vinger vooral richting de Braziliaanse overheid. "We moeten nu in actie komen, want als we nog zes maanden naar de inactiviteit van de overheid gaan kijken, wordt de situatie nog ernstiger", zegt de Italiaan. "Het organisatiecomité doet zijn best, maar krijgt te weinig steun van de overheid."

Het grootste probleem ligt volgens Ricci Bitti bij de enorme vertragingen bij de bouw van stadions. "Met de infrastructuur kunnen we flexibel zijn, maar niet als het gaat om de stadions. En juist daar is de situatie nijpend. Zelfs op plaatsen waar ze vinden dat ze op schema lopen, mis ik het gevoel voor urgentie."

Brazilië kampt ook voor de organisatie van het WK voetbal met flinke problemen. Met nog enkele maanden te gaan zijn nog steeds niet alle stadions opgeleverd. "Toch is dat een ander verhaal", vindt Ricci Bitti. "Bij het WK gaat het uiteindelijk in elke stad om een stadion en een hotel. Rio heeft veel meer problemen."

Mickelson: "Ik zal Woods missen tijdens de Masters"

Golfer Phil Mickelson zal zijn collega Tiger Woods gaan missen als de Masters, het eerste majortoernooi van het jaar, donderdag van start gaan. Lefty vindt het maar een raar idee dat de geblesseerde Woods niet aan de start kan staan, zo zegt hij tegenover ESPN

'Het is toch een vreemd gevoel dat hij er niet is? Hij is zo'n vast onderdeel van de sport en ik hoop echt dat hij er snel weer bij kan zijn. Het liefst zie ik hem op tijd terug voor de andere majors. Dat maakt het voor mij wel veel lastiger om te winnen natuurlijk, maar een overwinning betekent zoveel meer als je iemand als Woods weet te verslaan', aldus Mickelson.

De 43-jarige won zelf vijf majors in zijn carrière, waaronder drie keer de Masters. Alleen de US Open ontbreekt nog op zijn lijstje, doordat hij daar liefst zes keer tweede werd, een record. 

'Ik kan me nog herinneren dat ik in 1991 mijn eerste toernooi won, waarvoor ik $180.000 kreeg. Het volledige prijzengeld voor zo'n toernooi was destijds ongeveer een miljoen dollar. Ik weet nog dat ik met mijn manager aan het praten was en we ons afvroegen of het ooit zover zou komen dat de winnaar van een toernooi een miljoen dollar krijgt. Tegenwoordig spelen we elke week voor zo'n bedrag.'

Voor Mickelson is duidelijk waar die groei aan te danken is: 'We hebben dat allemaal aan Tiger te danken. Hij zorgde voor hogere kijkcijfers, voor meer interesse, meer sponsoren en dus meer prijzengeld. Ik denk dat weinig mensen daar zo veel van geprofiteerd hebben als ik en daar ben ik hem ongelooflijk dankbaar voor. We weten allemaal wat hij voor de sport gedaan heeft en daarom zullen we hem de komende dagen missen'.

Mickelson zelf kent een lastig jaar. Zo moest hij al een keer halverwege opgeven en verrekte hij tijdens de Valero Texas Open een spier in de derde ronde. Tijdens de Shell Houston Open stond hij er vorige week weer en in Augusta, waar de Masters plaatsvinden, heeft hij zonder pijn een volledige oefenronde kunnen spelen. 

Korte films overspoelen Nijmegen

Liefhebbers van korte films kunnen de komende 5 dagen terecht in Nijmegen. Daar begint woensdag de zesde editie van Go Short - International Short Film Festival. De films op de openingsavond bieden volgens de festivalorganisatie een dwarsdoorsnede van de meer dan 250 titels die tot en met zondag op het programma staan.

Nijmegen verwacht meer dan 70 filmmakers uit heel Europa en 18.000 bezoekers. Go Short trapt woensdagavond af met drie Nederlandse premières in het openingsprogramma, plus een animatiefilm en een documentaire.

Het programma Belgian Shorts belicht films uit België, het programma Food & Film omvat films over eten en voedsel. Daarnaast is er onder meer een programma over de economische crisis.

Zaterdagavond worden in het Nijmeegse filmhuis Lux de juryprijzen uitgereikt. De NTR Go Short Award voor beste Europese korte film wordt uitgereikt in de categorieën fictie, documentaire, animatie en art. Actrice Vivienne van den Assem zit in de jury van de Nederlandse competitie, daarnaast is er nog een studentencompetitie. Zondagmiddag wordt de publieksprijs uitgereikt.

Korte films overspoelen Nijmegen
Korte films overspoelen Nijmegen (Foto: ANP)

Rooney: "We kunnen Bayern uitschakelen"

Wayne Rooney denkt dat Manchester United voor een stunt kan zorgen door titelverdediger Bayern München uit te schakelen in de Champions League. United gaat woensdag op bezoek bij Bayern.

De Engelse hielden de Duitsers in de heenwedstrijd op Old Trafford op een gelijkspel (1-1). The Mancunians mogen hopen op de halve finale. Manager David Moyes verwacht tegen Bayern een beroep te kunnen doen op sterspeler Rooney, dit seizoen twee keer trefzeker in Champions League.

De spits hield aan het competitieduel met Newcastle United (0-4 zege) een teenblessure over. Rooney leek een twijfelgeval voor de wedstrijd in München. De Engelsman speelt desnoods met een injectie, vertelde Moyes op een persconferentie. De aanvaller gelooft dat United Bayern kan elimineren in de Allianz Arena.

"We kunnen Bayern uitschakelen. We hebben genoeg goede spelers om dat te doen", zegt Rooney (28) tegen UEFA.com. "Het wordt wel heel moeilijk. Ik zie Bayern en Barcelona als de twee beste teams in de Champions League. We moeten op ons best zijn. We zijn er klaar voor. Het wordt een geweldige wedstrijd. Ook voor de fans."

Rooney denkt dat United voor de eindzege mee kan doen in de Champions League. "Natuurlijk denk ik dat. Dat moet ook. We hebben in het verleden vaker gezien dat de favorieten niet altijd winnen. Kijk maar naar Chelsea in 2012. Ze gingen er volgens mij tot drie keer toe bijna uit en wonnen alsnog in de finale van Bayern", besluit de 89-voudig international.

Derde dader Deurne 'gaat door hel'

De derde dader van de laffe overval op het juweliersechtpaar in Deurne 'gaat door een hel', aldus de Marokkaanse buurtvader die weigert de jongen aan te geven. Abdellah Oualkaid roept de jongen op zich aan te geven, maar weigert dat zelf te doen.

'De daad is niet goed te keuren, maar deze jongen is nog steeds een mens,' aldus de buurtvader. 'Hij is met twee maten op pad gegaan en heeft nu twee maten minder. Ik gun de derde dader rust'.

Oualkaid is naar eigen zeggen niet de enige die de identiteit van de derde dader kent, maar niemand zou een 'verrader' willen zijn. Ook zouden Marokkanen Nederlanders niet meer vertrouwen.

[vid] 'Alle Marokkanen terug naar Turkije!'

Een filmpje op YouTube, gemaakt door PowNews, doet flink wat stof opwaaien. Hierin oppert een PVV-aanhanger alle Marokkanen terug te sturen naar Istanboel.

Verslaggever Tom Staal was afgelopen weekend in Nijmegen. Hier werd zowel een pro- als anti-Wildersdemonstratie gehouden. Uiteraard vroeg hij enkele demonstraten het hemd van het lijf.

Hieruit blijkt dat niet alle PVV-stemmers vooraan hebben gestaan toen de hersens werden uitgedeeld. Zo weet een jongeman, voorzien van vlassnorretje, wel raad met Marokkanen. "Stuur ze terug naar Istanboel", stelt hij voor. "Omdat ze daar vandaan komen", weet de beste man.

Altijd lachen met die Wilders-aanhangers...

Frijns: "Had het naar mijn zin in de auto"

Gisteren vond in Bahrein de eerste van acht testdagen plaats die gedurende het seizoen ingepland zin. Robin Frijns kwam in actie met de Caterham, maar kon slechts een halve dag rijden door een hydraulisch lek. Desondanks had de Nederlander zich wel vermaakt.

Frijns: "Ik had het naar mijn zin in de auto. Het is mooi dat we vanmorgen 63 ronden hebben kunnen rijden. Maar helaas hebben we daar 's middags niets meer aan toe kunnen voegen. Er zat een lek in het hydraulisch systeem en dat betekende dat de vloer en versnellingsbak eraf gehaald moesten worden. Het zou te lang duren om de auto opnieuw op te bouwen, dus hebben we de sessie vroegtijdig beëindigd om ons op morgen te richten."

Gisteren testte Frijns in opdracht van Pirelli de banden. De Nederlander weet niet met welke compounds hij reed, aangezien dat geheim is. Vandaag en later in het jaar komen andere teams aan de beurt om rubber uit te proberen. Voor Caterham rijdt vandaag Marcus Ericsson die met het reguliere testprogramma verdergaat. "Hopelijk blijven we dan gevrijwaard van problemen en kunnen we veel informatie verzamelen waar we iets aan hebben voor onze eigen auto."

Vansummeren niet in Parijs-Roubaix na zware botsing

Parijs-Roubaix zal het komende zondag moeten doen zonder de winnaar van 2011. Johan Vansummeren heeft besloten dat hij niet zal starten in de Hel van het Noorden. De blessures die hij opliep na de zware botsing met een toeschouwer tijdens de Ronde van Vlaanderen vallen mee, maar de mentale schade is groot. Dat meldt Het Laatste Nieuws woensdag.

De vrouw die hij aanreed ligt nog altijd in zorgwekkende maar stabiele toestand in het ziekenhuis. Het team van de Belg, Garmin-Sharp, heeft een persstop aangekondigd.

Tweede school tegen RTL-pestprogramma

Ook Het Goese Lyceum in Goes heeft grote moeite met de geheime beelden die op de school zijn gemaakt voor het RTL 5-programma 'Project P: stop het pesten’. De school dreigde producent Sky High en RTL 5 voor de rechter te slepen als zij de beelden zouden uitzenden.

"Ze hebben toen besloten dat niet te doen", zegt rector Leo de Kraker woensdag. Vorige week dreigde ook het Einstein Lyceum in Hoogvliet naar de rechter te stappen als er beelden van deze school zouden worden gebruikt in het programma dat pesten op school aan de kaak stelt. Daar viel de schoolleiding ook over de wijze waarop het programma is gemaakt. De Kraker noemt die onbeschoft. "Een kind moet zich op school vrij kunnen voelen en bewegen. Dat kan niet als later blijkt dat je lange tijd stiekem bent gefilmd. Hiermee creëren de programmamakers een onveilige situatie."

Wat natuurlijk ook mogelijk is is dat scholen liever niet hebben dat duidelijk wordt dat ze niet of nauwelijks optreden tegen pestgedrag.

Tweede school ageert tegen RTL-pestprogramma
Tweede school ageert tegen RTL-pestprogramma (Foto: ANP)

'Einde der Tijden nabij: Jezus komt!'

De komende anderhalf jaar krijgen wij te maken met een bizar en zeldzaam natuurfenomeen. Dit is zo uniek, dat volgens christenen het Einde der Tijden nabij is. Het kan dan ook niet anders of Jezus komt terug.

Sinds gisteren staan de zon, de aarde en Mars in één lijn met elkaar. Uniek is dit echter niet, want dit verschijnsel treedt eens per 778 dagen op. Echter, de combinatie met wat hierna volgt, maakt het zo interessant.

Het tijdperk dat hierna volgt, wordt wel 'Tetrade' genoemd, een periode van vier maansverduisteringen achter elkaar. Iedere maansverduistering wordt gevolgd door zes volle manen. De Tetrade, die dus gisteren is begonnen, duurt tot 28 september 2015.

Deze maansverduisteringen worden in de bijbel wel 'bloedmanen' genoemd, en staan garant voor grote evenementen in diverse religies. In het bijbelboek Joël is dan ook het volgende te lezen: "De zon zal veranderd worden in duisternis, en de maan in bloed, voordat de grote en vreselijke dag des HEEREN komt."

Volgens John Hagee, die een boek over dit fenomeen heeft geschreven, staan we aan de rand van een enorme gebeurtenis. "Dit is niet verzonnen door een religieuze denktank", zo beweert hij. "De NASA heeft bevestigd dat de Tetrade slechts driemaal eerder is voorgekomen in meer dan vijfhonderd jaar."

Iedere keer dat de Tetrade heeft plaatsgevonden, vond er een grote religieuze gebeurtenis plaats. In 1493 zag de eerste Tetrade de verdrijving van de joden door de katholieke Spaanse Inquisitie. In 1949 was de tweede Tetrade, direct na de oprichting van de staat Israël. En de meest recente, in 1967, gebeurde tijdens de Zesdaagse Oorlog tussen Arabieren en Israëli's.

De eerste bloedmaan zal dinsdag plaatsvinden, tijdens het joodse Pesach-feest. De tweede maansverduistering, op 8 oktober, valt gelijk met het joodse Loofhuttenfeest. Tijdens de derde bloedmaan, op 4 april 2015, is het weer Pesach, terwijl het op 28 september 2015 weer de beurt is aan het Loofhuttenfeest.

Volgens christenen is dit dan ook hét signaal voor het Einde der Tijden, dat al een tijdje in de lucht hing. Geert Wilders, Syrië, Justin Bieber: Jezus kan het niet langer aanzien en wil ons verlossen. Mocht je hem tegenkomen, haal dan niet in, blijf rechts rijden en probeer hem met lichtsignalen te waarschuwen.

PVV opnieuw buitenspel in college Almere

De PVV krijgt opnieuw geen plaats in het college van Almere. De partij werd tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen de grootste, maar geen van de andere partijen wilde met de PVV samenwerken. Onder leiding van D66 komt er nu een coalitie met D66, PvdA, Leefbaar Almere, SP en CDA, meldt de gemeente.

PVV kreeg in eerste instantie de leiding om een nieuw college te onderzoeken. Toen er geen coalitie te vormen viel werd het stokje overgegeven aan D66, na de PVV de grootste partij. D66-Kamerlid Magda Berndsen is aangesteld als formateur. Woensdag stellen de partijen een bestuursintentie op, waarna de formatie begint.

De gemeenteraad in Almere bestaat uit 39 zetels. De PVV wist er negen te veroveren. D66 werd tweede met zes zetels, gevolgd door VVD en PvdA met ieder vijf. Vier jaar geleden werd de PVV ook al de grootste met negen zetels.

Gordon alweer vrijgezel

De relatie tussen Gordon en Chiel Ebbelaar is na zo'n vijf maanden voorbij. Dat schrijft De Telegraaf woensdag. Nog geen maand geleden lieten ingewijden juist weten dat de zanger en presentator wel eens de ware zou hebben gevonden in de apotheker en universitair docent. Gordon was niet voor commentaar beschikbaar. "Tegen alle reacties ziet hij misschien nog wel het meeste op", zegt een insider.

Na zijn breuk met militair en tegenwoordig acteur Wesley Mutsaars gonsden er sinds november geruchten over een nieuwe liefde in Gordons leven. Dat bleek Ebbelaar, die vanwege zijn goede baan prima zelf in zijn eigen onderhoud kan voorzien. "Eindelijk een man die niet op mijn zakken teert", zei Gordon over hem.

Zakelijk gaat het Gordon de laatste tijd juist wel voor de wind. Zo tekende hij voor verschillende tv-programma's die hij de komende vijf jaar gaat maken. Ook werd er voor hem een tegel geplaatst op de RTL Walk of Fame in het mediapark in Hilversum.

Erwin Kroll en Philip Freriks weer samen op tv

Erwin Kroll en Philip Freriks komen terug op televisie. De oud-weerman en de voormalig nieuwslezer waren jarenlang samen te zien in de journaals van de NOS, waarin ze vaak geestige een-tweetjes maakten. Vanaf 17 juli zijn ze wekelijks in Mooi Weertje bij Omroep MAX, schrijft het AD woensdag.

Volgens producent Harry de Winter wordt steeds op verschillende locaties gedraaid en praten Kroll en Freriks niet alleen over het weer, maar ook over bijvoorbeeld kunst, geschiedenis of hersenonderzoek. De serie bestaat uit zes afleveringen.

De inmiddels 63-jarige Kroll nam in 2012 na 26 jaar definitief afscheid van de NOS, vooral omdat het leven als bekende Nederlander hem naar eigen zeggen was gaan tegenstaan. Toch was hij volgens De Winter betrekkelijk gemakkelijk over te halen.

Kroll stond jaren bekend als een van de geliefdste weermannen van Nederland. Hij won in de jaren negentig een prijs als de meest communicatieve weerman ter wereld.

Porte: "Sky tijdens Tour sterker dan vorig jaar"

Wielrenner Richie Porte heeft er alle vertrouwen in dat hij en zijn Team Sky tijdens de Tour de France hoge ogen zullen gaan gooien. Maandag werd bekend dat de Australiër niet meedoet aan de Giro d'Italia, waar hij voor het eerst als kopman zou starten. Hij kampte de laatste weken met gezondheidsproblemen, waardoor hij al twee keer op moest geven.

'Ik heb drie weken training gemist, of in elk geval drie weken niet volle bak kunnen trainen. Dat is geen ideale voorbereiding voor het rijden van zowel de Giro als de Tour, wat in eerste instantie de bedoeling was. Nu kan ik me dus volledig focussen op de Tour', aldus Porte vanuit het trainingskamp in Tenerife.

'Dankzij deze beslissing denk ik dat ik in absolute topvorm aan de start van de Tour sta. Dat zal ook nodig zijn, want om ervoor te zorgen dat kopman Chris Froome weer wint moeten we sterker zijn dan vorig jaar. Dat zijn we dan ook, en daardoor denk ik dat we klaar zullen zijn om mensen als Contador, Valverde en Nibali aan te pakken in de bergen', vervolgt Porte vol vertrouwen. 

'Alberto (Contador) is in fantastische vorm, veel beter dan vorig jaar. Chris steekt er echter met kop en schouders bovenuit, hij is veel beter dan de rest en is de absolute topfavoriet voor de Tour. Zelf verwacht ik geen team voor me te hebben rijden, maar door als laatste man voor Chris te fungeren hoop ik zelf ook een goed klassement te kunnen rijden', besluit Porte. 

Op 21 april is Porte van plan om weer te koersen, als Luik-Bastenaken-Luik op het programma staat. Een week later hoopt hij tijdens de Ronde van Romandië weer volop 'klappen uit te delen', zoals hij het noemt.

The Last of Us komt naar PS4

Het heeft even geduurd, maar nu is de kogel door de spreekwoordelijke kerk: The Last of Us komt uit op PlayStation 4.

Door een banner op de Noord-Amerikaanse Sony Entertainment Network website is deze onthuld. De prijs wordt 59,99 dollar, waarschijnlijk moeten we het dollar vervangen voor euro om onze prijs te weten te komen. Door de tekst  Day 1 Digital'weten we dat er ook een fysieke versie in de winkel komt te liggen.

Eerder waren er al geruchten en heeft de vicepresident van Sony PlayStation van Turkije op de Turkse televisie al aangekondigd dat deze versie eraan zat te komen. Sony wil nog niet reageren, maar met deze onthulling zal een officiele aankondiging met persbericht, screenshots en trailer niet meer lang op zich laten wachten.

PSn Store

Rienstra wil weg bij Heracles

Ben Rienstra zal zeer waarscijnlijk Heracles aan het eind van het seizoen verlaten. Hij heeft een uitnodiging van de club uit Almelo om over verlenging van zijn aflopende contract te praten afgeslagen. "Met pijn in het hart", aldus de middenvelder. "Maar de sportieve toekomst van Heracles is me op dit moment te ongewis."

De 23-jarige Rienstra doorliep de jeugdopleidingen van Ajax en AZ en kwam terecht bij Heracles. Bij die club dwong hij selectie af voor Jong Oranje. "Ondanks interesse uit Schotland en Engeland wil ik het liefst in Nederland de stap maken naar een stabiele subtopper", legt de Akersloter uit. "Heracles heeft minimaal zes of zeven vertrekkende spelers, waardoor het nog maar de vraag is wat de doelstelling voor volgend seizoen zal zijn."

Er is nog een kleine mogelijkheid dat hij toch langer in Almelo blijft. "Ik heb bij Heracles vier prachtige jaren gehad en ben de club er dankbaar voor dat ik hier mijn debuut in het betaalde voetbal heb mogen maken. Als blijkt dat er voor komend seizoen een sterke selectie is gevormd, staat de deur wat mij betreft nog open. Als Heracles me dan nog wil tenminste."

Rienstra, die komende zomer transfervrij is, speelde dit seizoen 30 van de 31 competitieduels. Onder andere sc Heerenveen, NAC Breda, N.E.C. en PEC Zwolle zijn geïnteresseerd in de diensten van Rienstra. 

Hewitt moeizaam langs Polanski in Houston

Lleyton Hewitt heeft bij het tennistoernooi van Houston moeizaam de tweede ronde bereikt. De als zevende geplaatste Australiër won na ruim twee uur spelen met 6-4, 3-6 en 6-4 van Peter Polanski. De Canadees had zich ten koste van Thiemo de Bakker via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Hewitt speelt in de volgende ronde tegen de Amerikaan Sam Querrey, die ten koste van de Rus Alex Bogomolov de laatste zestien haalde. Titelverdediger John Isner komt woensdagavond pas voor het eerst in actie. De nummer één van de plaatsingslijst, die in de openingsronde een bye kreeg, speelt dan tegen de Duitser Dustin Brown.

'Hackers komen vaker via leveranciers binnen'

Hackers die azen op klantgegevens van banken, creditcardmaatschappijen en winkelketens kiezen er steeds vaker voor om via onderaannemers of leveranciers het bedrijf binnen te komen. Daarvoor heeft beveiligingsbedrijf Symantec gewaarschuwd, schrijft de Volkskrant woensdag.

Symantec signaleerde inbraken in het systeem waarmee leveranciers van printers storingen in de gaten houden. Ook zou er in een specifiek geval gehackt zijn via een bestelsite voor Chinees eten, omdat de werknemers daar vaak bestelden. Ook de grote hack bij de Amerikaanse winkelketen Target zou volgens bronnen via een leverancier zijn gegaan.

Volgens een onderzoeker van Symantec zijn cybercriminelen waarschijnlijk niet per ongeluk gestuit op de 'leveranciersingang'. "Het is niet zo vreselijk ingewikkeld om erachter te komen wie spullen aan het bedrijf verkoopt waar je wilt inbreken", zei Candid Wüest volgens de Volkskrant. Zo wordt er vaak een persbericht uitgegeven over nieuwe contracten met leveranciers.

Symantec gaf zijn waarschuwing dinsdag bij een toelichting op cijfers over hacks in 2013. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal cyberinbraken met 62 procent. Hiermee werden gegevens van 552 miljoen mensen openbaar.

Volgens het bedrijf hebben cybercriminelen aan het einde van het jaar 'de meest schadelijke serie aan cyberaanvallen in de geschiedenis' uitgevoerd. Volgens het bedrijf nemen hackers steeds langer de tijd om zo grotere inbraken te kunnen plegen. "Een grote hack kan vijftig kleinere waard zijn", schrijft het bedrijf.

Man in cel om te geile vriendin

Een man uit het Italiaanse Vigodarzere verdwijnt voor een halfjaar achter de tralies. De vriendin van de 42-jarige man is namelijk veel te luidruchtig tijdens de seks.

Blijkbaar maakt de beste man de reputatie van de Italiaanse man meer dan waar. Telkens als hij zijn vriendin aan zijn paarsgepunte lans rijgt, gilt en kreunt de vrouw van genot. Tot groot verdriet van de buren.

Maar liefst twaalf woedende buren hebben besloten naar de rechter te stappen. Volgens hen tast het geile stel de serene rust in het appartementencomplex aan. En met succes.

De man, en dus niet de vrouw, maakt zich schuldig aan het stalken van zijn buren, zo oordeelde de magistraat. De kerel is simpelweg te goed in bed, waardoor het gekreun van zijn vriendin de hele flat wakker houdt. Volgens de veroordeelde is er echter een groot verschil tussen stalking en geluiden. De rechter was het hier niet mee eens.

De Casanova is nu voor een halfjaar op water en brood gezet. Hij laat het hier echter niet bij zitten. De 'crimineel' is van plan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

'Pro-Russische' betogers laten gijzelaars vrij

Gewapende pro-Russische demonstranten hebben in de Oost-Oekraïense stad Loehansk 56 van de zestig mensen die zij hadden gegijzeld vrijgelaten. Dat heeft de Oekraïense veiligheidsdienst SBU woensdag gemeld. De betogers houden sinds zondag het regionale hoofdkwartier van de veiligheidsdienst en andere gebouwen bezet.

Woensdag werden hoge barricades opgeworpen voor het bezette gebouw en 's nachts werden toespraken gehouden. Sprekers veroordeelden de regering in Kiev en herhaalden hun eis om een referendum over onafhankelijkheid te organiseren, zoals onlangs gebeurde op de Krim. Een onbekende spreker somde een lijst van Oekraïense politici op die volgens hem de kogel verdienden. Speeches werden herhaaldelijk onderbroken door de menigte die enthousiast 'Rusland! Rusland' scandeerde.

De bezetters zeiden in een videotoespraak Oekraïense veteranen van de oorlog van de toenmalige Sovjet-Unie in Afghanistan te zijn. Zij beloofden een bestorming van het gebouw met geweld te zullen beantwoorden.

In diverse Oekraïense steden zijn de afgelopen dagen protestacties gehouden. De bewoners van Oost-Oekraïne hebben van oudsher meer op met de machtige oosterbuur dan met de regering in Kiev. Ook activisten in andere steden willen meer autonomie voor hun regio en een referendum houden. De Oekraïense regering en de Verenigde Staten hebben Moskou ervan beschuldigd een hand in de bezettingsacties te hebben.

Doden bij bomaanslag in Pakistaanse hoofdstad

Bij een bomaanslag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn woensdag ten minste achttien mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Het explosief ontplofte in de ochtend in de buitenwijken van de stad.

Woordvoerder voor het Pakistaanse Instituut voor Zorg Aisha Eisani verwacht dat het dodental nog zal stijgen. Ze zei dat het ziekenhuis waar ze werkte de achttien lichamen had ontvangen en dat de politie heeft gezegd dat er nog meer doden onderweg zijn.

De bom ging af op een markt terwijl mensen hun boodschappen aan het doen waren. De explosieven waren volgens de politie waarschijnlijk verstopt in een fruitkist.

Er vinden vaker aanslagen plaats in Pakistaanse steden als Peshawar en Karachi, maar vrijwel nooit in Islamabad. De aanslag is nog niet opgeëist. De Pakistaanse tak van de Taliban ontkent achter de explosie te zitten. De terreurorganisatie is momenteel in gesprek met de Pakistaanse regering en heeft tot morgen een wapenstilstand afgesproken. Naast de Taliban zijn veel andere militante splintergroeperingen actief in het land.

'Werkgevers zijn moeilijk aan cao-tafel te houden'

Als de vakcentrale FNV zo halsstarrig blijft hameren op drie procent meer loon, gaat het AWVN steeds meer moeite kosten om de werkgevers aan de cao-onderhandelingstafel te houden. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de werkgeversorganisatie Harry van de Kraats woensdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Volgens Van de Kraats is het gevolg van de houding van de FNV dat veel gesprekken alleen over de loonparagraaf gaan. AWVN, maar ook de kleinere vakcentrale CNV, willen juist per sector afspraken kunnen maken, afhankelijk van hoe de bedrijven in die sector varen.

"Dit gaat verder dan de klassieke tegenstelling tussen werkgever en werknemer", zegt Van de Kraats tegen de zakenkrant. "Het is structureel. Als dit lang genoeg duurt, gaan werkgevers zich afvragen of ze nog wel een cao moeten afsluiten. Het alternatief is dat ze dan arbeidsvoorwaarden gaan afspreken met hun ondernemingsraad."

Volgens Van de Kraats is het vertrouwen aan beide kanten zeer laag. "Ik wil dat gewoon niet accepteren", zegt Van de Kraats. "Ik ben heel bang dat wanneer werkgevers en werknemers niet samen de handschoen oppakken, we in een neerwaartse spiraal komen. Het is zo zonde wanneer we ons alleen maar gaan richten op de prijs."

De waarschuwing van Van de Kraats komt niet uit de lucht vallen. Eerder al stelde AWVN, dat werkgevers adviseert bij de cao-onderhandelingen, dat de houding van de FNV ervoor zorgt dat zestig procent van de cao's momenteel is verlopen.

FNV liet al eerder weten 'niets onredelijks te vragen'. "Werknemers hebben jarenlang begrip gehad voor de financiële situatie van bedrijven als gevolg van de crisis", aldus cao-coördinator van de vakcentrale Mariëtte Patijn. "Nu zien ze de bodem van hun portemonnee in zicht komen en vragen ze een loonsverhoging die net iets boven de inflatie uitkomt van het vorige jaar."

Schip vangt weer signalen op in zoektocht MH370

Een Australisch marineschip heeft dinsdag opnieuw twee signalen opgevangen die mogelijk van de zwarte doos van vlucht MH370 komen. Hierdoor stijgt de hoop dat het wrak van het vliegtuig snel wordt gevonden. Dat zei het Australische hoofd van de zoektocht naar het vliegtuig.

Het Australische schip Ocean Shield ving dinsdag twee signalen op in de Indische Oceaan. "Ik denk dat we in het juiste gebied zoeken maar ik kan niks bevestigen totdat we zicht op het wrak hebben", zei het hoofd, Angus Houston. Het schip ving zaterdagnacht en zondagochtend al signalen op maar sindsdien kwam niks meer binnen, tot dinsdag.

Het schip is uitgerust met materieel om signalen van een zwarte doos op te vangen. "Hopelijk kunnen we binnen enkele dagen iets op de bodem vinden dat bevestigt dat dit de laatste rustplaats van de MH370 is", zei Houston. Hij gaf aan nu optimistisch te zijn dat het vliegtuig of resten ervan binnen aanzienlijke tijd worden gevonden.

Als het signaal nog eens wordt opgevangen kan het zoekgebied worden verkleind. Dan kan een kleine op afstand bestuurde onderzeeër worden ingezet om eventuele puinstukken op de zeebodem te vinden. De zee is ter plekke zo'n 4,5 kilometer diep.

De vlucht van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord raakte 8 maart vermist. Omdat aanvankelijk niet duidelijk was waar het vliegtuig heen was gevlogen is in een enorm gebied naar het wrak gezocht.

De batterijen van de zwarte doos gaan ongeveer een maand mee. Dinsdag was het exact een maand geleden dat het vliegtuig verdween. Als de bakens geen signalen meer geven, wordt het vinden van de zwarte doos in zulk diep water een bijna onmogelijke taak.

IndonesiŽ gaat naar de stembus

De verkiezingen in Indonesië zijn woensdagochtend van start gegaan. In één dag kunnen bijna 187 miljoen kiesgerechtigden verspreid over drie tijdzones hun stem uitbrengen voor het huis van afgevaardigden, voor een regionale raad die de regering adviseert en voor de gemeenteraden. Ongeveer tweehonderdduizend kandidaten binden woensdag de strijd met elkaar aan voor de negentienduizend zetels die op het spel staan.

Doni Wilson, een 38-jarige taxichauffeur uit het Indonesische Jakarta, heeft in zijn hele leven maar een keer gestemd. Na die ene keer zwoer hij dat nooit meer te doen. Hij is diep teleurgesteld in de huidige Indonesische president, Susilo Bambang Yudhoyono. Inmiddels is de taxichauffeur echter van gedachten veranderd, net als vele andere Indonesiërs. De verwachting is dat de opkomst hoog is bij de verkiezingen van woensdag. Dat is vooral te danken aan de populaire politicus Joko Widodo.

Joko Widodo, die nu gouverneur van Jakarta is, heeft een schare volgers weten op te bouwen, in het bijzonder onder jongeren. Hij weet bij hen hetzelfde vuur los te maken als de Amerikaanse president Barack Obama in 2008 in aanloop naar de presidentsverkiezingen. De vriendelijke en zachtmoedige Widodo, die in een vorig leven de kost verdiende met de verkoop van meubels, staat er om bekend dat hij er niet voor terugschrikt om met de armen in de hoofdstad in gesprek te gaan en om na overstromingen sloppenwijk te bezoeken.

Veel Indonesiërs zouden Widodo graag als president zien. Dat blijkt wel uit de opiniepeilingen die hij de afgelopen tijd steevast aanvoerde. Voordat Widodo echter kan deelnemen aan de race om het hoogste ambt, moet zijn partij zich eerst van de benodigde twintig procent van de zetels in het huis van afgevaardigden verzekeren. De Democratische Partij van Strijd moet, als dat niet lukt, een coalitie vormen met andere partijen om Widodo alsnog naar voren te schuiven als kandidaat voor de presidentsverkiezingen, die op 9 juli plaatshebben.

"Zijn aanwezigheid zorgt voor een frisse wind en biedt nieuwe hoop voor een beter Indonesië", aldus Wilson. "Ik stem op hem omdat hij een goede leider is en we hem moeten steunen."

Op woensdag bracht Widowo zijn stem uit in de hoofdstad Jakarta. "Ik ben ervan verzekerd dat mijn partij het goed zal doen", zei Widowo. "Mijn partij gaat een meerderheid halen."

De verkiezingen zijn een forse uitdaging voor de zeventienduizend eilanden tellende archipel. Indonesië is pas vijftien jaar een democratie, na ruim drie decennia onder dictator Soeharto te hebben gezucht. Het blijft lastig om de bevolking warm te krijgen voor de stembusgang, in het bijzonder jongeren. Politici raken geregeld verstrikt in vriendjespolitiek, witwassen en corruptieschandalen en op Facebook en Twitter wordt steen en been geklaagd over politici. De nuchtere benadering van Widodo vindt echter weerklank bij de bevolking. Hij wordt gezien als een buitenstaander die niet 'besmet' is door de politiek en politiek analist Ikrar Nusabhakti zei te verwachten dat het opkomstpercentage wel eens op tachtig procent kan uitkomen, terwijl in 2009 maar 71 procent naar de stembus kwam.

"Hij is een nieuw gezicht tussen de versleten zakenlieden, politici en omstreden militairen die publieke posten bekleden", aldus Nusabhakti. "Hij oefent aantrekkingskracht uit op de gewone man in de straat en hij staat erom bekend dat hij vecht voor de rechten van de kleine luiden. Geen wonder dat zoveel mensen hem willen steunen."

Als burgemeester van Solo, op het eiland Java, wist Widodo van 2005 tot 2012 de stad te veranderen in een regionaal centrum voor kunst en cultuur, dat veel toeristen trekt. Tegelijkertijd voerde hij hervormingen door om corruptie aan te pakken. In 2010 werd hij met negentig procent van de stemmen herkozen. Na zijn tweede termijn als burgervader werd Widodo werd gouverneur van Jakarta. Hij verhoogde daar het minimumloon met veertig procent, rolde een nieuw zorgstelsel uit, maakte onderwijs gratis voor de armen en gaf eindelijk het startschot voor de langverwachte metrolijn in de stad.

Eindigde de partij van Widodo bij de verkiezingen in 2009 nog als derde, achter de Democratische Partij en de Golkar-partij, in de peilingen gaat de partij nu aan de leiding met 20,1 procent van de stemmen. Golkar staat in de peilingen op de tweede plaats met 15,8 procent en de Gerindra-partij volgt als derde met 11,3 procent.

Als er nu verkiezingen voor het presidentschap zouden worden gehouden, zouden die worden gewonnen door Widodo met 31,8 procent van de stemmen. Twee voormalige generaals eindigen op plek twee en drie met iets meer dan 10 procent. De huidige president Yudhoyono mag volgens de grondwet niet nog een termijn aanblijven. Bovendien is zijn partij betrokken bij een aantal grote corruptieschandalen.

Hoewel de partij van Widodo dus wel eens met de winst aan de haal kan gaan, is het niet waarschijnlijk dat zijn partij een meerderheid van de stemmen krijgt. Dat betekent dan ook dat er voorafgaand aan de presidentsverkiezingen een intense periode van coalitievorming plaatsheeft. Dan moet ook blijken of Widodo daadwerkelijk kan deelnemen aan de strijd om het presidentschap.

'Illegale' tante (61) van Obama overleden

Een tante van de Amerikaanse president Barack Obama, die na een geweigerde asielaanvraag jarenlang illegaal in de VS verbleef, is dinsdag in Boston op 61-jarige leeftijd overleden. Volgens haar advocaat was ze al een paar maanden ziek, berichtten verschillende Amerikaanse media.

Zeituni Onyango, een halfzus van Obama's vader, kwam in 2000 over vanuit Kenia. In 2004 werd haar asielaanvraag geweigerd, maar een Amerikaanse rechter verleende haar in 2010 alsnog een verblijfsvergunning. Een terugkeer naar Kenia zou gevaarlijk zijn vanwege haar familiebanden met Obama, zo oordeelde de rechtbank.

'Illegale' tante (61) van Obama overleden
'Illegale' tante (61) van Obama overleden (Foto: ANP)

Schilderij van 2,5 miljoen bij oud vuil

Een schilderij dat maandag in Hongkong nog voor omgerekend ruim 2,5 miljoen euro werd geveild, is kort na de verkoop wellicht door schoonmakers bij het vuil gezet. Dat meldden lokale media woensdag.

Het kunstwerk van de Chinese kunstenaar Cui Ruzhuo wordt in elk geval vermist, liet de politie weten. Omdat op bewakingsbeelden van het hotel waar de veiling maandag was, te zien is hoe schoonmakers het schilderij weghalen, wordt gevreesd dat het werk op de vuilnisbelt is beland.

Schilderij van 2,5 miljoen bij oud vuil
Plastic recycle afval (Foto: ANP)

Kwart verwacht restschuld bij woningverkoop

Ruim een kwart (28 procent) van de Nederlandse huizenbezitters die binnen 2 jaar willen verhuizen, verwacht bij de verkoop van de huidige woning een restschuld over te houden. Van de 'restschuldenaars' heeft een op de vijf een aflossingsvrije hypotheek. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Wijzer in geldzaken, dat is opgericht op initiatief van het ministerie van Financiën.

Bijna de helft (48 procent) van de huiseigenaren met een volledig aflossingsvrije hypotheek verwacht desondanks niet dat de maandlasten zullen stijgen na aankoop van een nieuwe woning. Dat is opvallend, zegt het platform, omdat deze woningkopers waarschijnlijk zullen moeten gaan aflossen op hun nieuwe hypotheek. Dat is het gevolg van overheidsmaatregelen, waarvan deze huizenbezitters kennelijk niet op de hoogte zijn.

Kwart verwacht restschuld bij woningverkoop
Kwart verwacht restschuld bij woningverkoop (Foto: ANP)

Geld terug in de winkel via de pinpas

Klanten die een artikel terugbrengen naar de winkel kunnen voortaan het aankoopbedrag via de betaalautomaat aan de kassa weer terug op hun bankrekening gestort krijgen. Kledingzaak Score is de eerste winkelketen die de dienst aanbiedt, maakte de Betaalvereniging Nederland woensdag bekend.

Nederlandse banken introduceren het 'retourpinnen' op verzoek van winkeliers. Volgens Detailhandel Nederland hoeven winkels daardoor minder wisselgeld in kas te hebben. Dat is veiliger voor winkelier, medewerker en klant, is de redenering. De dienst wordt nu alleen nog aangeboden aan winkeliers die klant zijn bij de Rabobank. ABN Amro en ING volgen later dit jaar.

Geld terug in de winkel via de pinpas
Geld terug in de winkel via de pinpas (Foto: ANP)

Meer scooters, brommers en motoren gejat

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn meer scooters, brommers en motoren gestolen dan vorig jaar in dezelfde periode. Het gaat om een toename van bijna 20 procent, zei Werner Postma van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit woensdag naar aanleiding van berichtgeving in Metro.

Postma denkt dat de stijging te verklaren is door de zachte winter. "Veel motoren en bromfietsen zijn al op de weg. Vorig jaar stonden ze veel langer veilig in de schuur omdat het toen een stuk kouder was."

Wat betreft de bromfietsen vertonen de diefstalcijfers al jarenlang een stijgende lijn. Begin vorig jaar was daar een een flinke dip in. "Maar die is nu weer weggepoetst", aldus Postma.

Speurhonden zoeken naar vermiste vrouwen Panama

De zoektocht in Panama naar de twee vermiste Nederlandse vrouwen wordt woensdag voortgezet met hulp van speurhonden. Een woordvoerder van de Panamese hulpdiensten Sinaproc laat weten dat het bergachtige zoekgebied rond Boquete voor toeristen wordt afgesloten.

Vooralsnog is er volgens de zegsman niet met speurhonden gezocht naar Lisanne Froon (21) en Kris Kremers (22), die sinds vorige week dinsdag spoorloos zijn. Woensdag zullen ook de reddingsteams, die al een week naar de twee zoeken, weer op pad gaan. Daarbij wordt ook een helikopter ingezet.

Aan het einde van de dag besluit Sinaproc of het nog zin heeft om verder te zoeken naar de Nederlanders, aangezien zij naar eigen zeggen het gehele berggebied in en rond Boquete al hebben uitgekamd. Het protocol van Sinaproc schrijft voor dat zij drie dagen zoeken naar vermisten. De zoektocht naar de Nederlanders gaat woensdag de zevende dag in.

De politie houdt zich ook bezig met het onderzoek naar de verdwijning van de twee. Dinsdag werd besloten dat het in de gehele provincie Chriqui, waar Boquete deel van uitmaakt, verboden is voor toeristen om het berggebied te betreden zonder een Panamese gids.

Faber rekent op Depay, Park en Schaars

PSV krijgt zondagavond Feyenoord op bezoek. In de jacht op de tweede plaats rekent coach Ernest Faber op Memphis Depay, Ji-Sung Park en Stijn Schaars. Met nog drie wedstrijden te gaan staat PSV op zeven punten van nummer twee Feyenoord.

De Eindhovenaren bezetten na twee nederlagen op rij de vijfde plaats. Met Faber als eindverantwoordelijke op de bank (bij afwezigheid van de zieke Phillip Cocu) ging PSV onderuit tegen FC Groningen (2-3) en sc Heerenveen (3-0).

Het gat met Feyenoord kan zondag in een direct duel weer verkleind worden. In het Philips Stadion hebben ze nog hoop op een ticket voor de voorronde van de Champions League. Bij winst op de Rotterdammers maakt PSV nog een kans. Faber rekent tegen Feyenoord op Depay, Park en Schaars.

De drie basiskrachten kampen met pijntjes en ontbraken maandag op de training. Faber is optimistisch voor zondag. Depay heeft last van de hamstring. Park en Schaars kampen met knieklachten. "Ik verwacht dat ze het alle drie gaan halen. Daar ziet het op dit moment naar uit", zei Faber tegen De Telegraaf.

Bij puntenverlies tegen Feyenoord dreigt een plek in de play-offs voor Europees voetbal. "Maar daar denken wij helemaal niet aan", aldus Faber. "Wij bereiden ons optimaal voor om het seizoen met drie overwinningen af te sluiten." Karim Rekik ontbreekt tegen Feyenoord vanwege een schorsing.

De Vrij en Janmaat mogen vertrekken

De toekomst van Stefan de Vrij en Daryl Janmaat lijkt niet bij Feyenoord te liggen. De Rotterdammers willen afwachten welke clubs zich komende zomer melden. De huidige contracten van De Vrij (22) en Janmaat (24) lopen volgend jaar zomer af.

Feyenoord heeft de onderhandelingen over nieuwe verbintenissen stopgezet. Technisch directeur Martin van Geel en de verdedigers zelf hebben besloten af te wachten of er komende zomer interesse komt vanuit het buitenland.

Feyenoord wil meewerken aan de verkoop van de Oranje-internationals. De Vrij (negen interlands) en Janmaat (dertien interlands) maken allebei kans om mee te gaan naar het WK in Brazilië. Janmaat sloeg een eerdere aanbieding af.

"De gesprekken zijn stilgelegd, we wachten de zomer af", zegt Van Geel tegen het Algemeen Dagblad. "Bij De Vrij hebben wij al eerder besloten om tot na het WK te wachten", aldus de directeur van Feyenoord.

Van Geel is nog in gesprek met verdediger Terence Kongolo. De jeugdinternational heeft sinds de winterstop een basisplaats onder trainer Ronald Koeman. Kongolo heeft nog een contract voor één jaar. "Hij moet in de toekomst een belangrijke speler worden", besluit Van Geel.

Feyenoord staat met drie wedstrijden voor de boeg op de tweede plaats achter koploper Ajax. De Rotterdammers gaan dit weekend op bezoek bij nummer vijf PSV. Daarna volgen nog duels met SC Cambuur (thuis) en AZ (uit).

Banenplannen basisonderwijs en ICT krijgen geld

Het basisonderwijs en de ICT-sector krijgen samen een bedrag van zestien miljoen euro om nieuwe banen te scheppen of werkgelegenheid te behouden. Dat maakte minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag bekend. Het onderwijs krijgt met elf miljoen euro het grootste deel van het beschikbare bedrag voor zijn banenplan.

Van deze leerkrachten kunnen er 840 aan de slag als klassenassistent of extra docent samen met een oudere leerkracht. De overige 560 jonge docenten kunnen terecht in een klas waar een oudere leraar vervroegd uittreedt of andere taken op zich neemt, zo is met de onderwijssector afgesproken.

Het plan voorziet ook in het zoeken van ander werk voor achthonderd leerkrachten in krimpgebieden die hun arbeidsplaats kwijt dreigen te raken door een tekort aan leerlingen. Voor deze leraren wordt geprobeerd een baan te vinden bij een school in een andere regio of via omscholing in een andere sector.

Voorwaarde voor de steun is het onderwijs zelf ook elf miljoen euro in de financiering van de plannen steekt. Dat geldt ook voor de ICT-sector, die vijf miljoen moet bijpassen en in totaal dus tien miljoen heeft te besteden. Daarmee moeten onder meer vijfhonderd extra leer-werkplekken op mbo-niveau worden geschept.

De voorstellen van het basisonderwijs en de ICT-sector maken deel uit van de tweede trits met plannen die bij Asscher werden ingediend. In de eerste ronde kregen onder meer de uitzendsector en de bouw geld voor hun banenplan. Vanuit het vorig jaar afgesloten sociaal akkoord is voor dit en volgend jaar zeshonderd miljoen euro beschikbaar voor banenplannen.

'Elektrische laadpaal eenvoudig te kraken'

Laadpalen voor elektrische auto's zijn eenvoudig te kraken. Sommige palen gebruiken beveiligingssoftware die ook werd gebruikt voor de eerste ov-chipkaart, waarschuwt hoogleraar digital security Marko van Eekelen woensdag in Trouw.

Door de palen te hacken kunnen kwaadwillenden volgens Van Eekelen verder gaan dan alleen het gratis opladen van hun auto. Ze zouden ook het energienetwerk kunnen ontregelen door net te doen alsof alle palen aan het laden zijn terwijl dit niet zo is.

Andere deskundigen bestrijden dit. "Als het al lukt, dan nog kan de netwerkbeheerder zien dat er niet daadwerkelijk stroom wordt afgetapt", zegt hoogleraar Han Slootweg, tevens manager bij netbeheerder Enexis, in de krant.

De voordelen van misbruik zijn klein en de pakkans is groot, zegt de stichting die laadpunten plaatst en onderhoudt, e-laad, in de krant. Van Eekelen, e-laad en Enexis beginnen binnenkort een onderzoek naar de beveiliging van laadpalen.

'Gemeenten werken mantelzorg tegen'

Kinderen die hun ouders in huis nemen om voor hen te zorgen worden zwaar tegengewerkt door gemeenten. Die slaan terug door te korten op de AOW-uitkering en het pgb van de ouders. Ook weigeren ze bouwvergunningen voor simpele ingrepen om de door de rijksoverheid opgelegde mantelzorg mogelijk te maken, concludeert de grootste koepel van notarissen, Netwerk Notarissen, woensdag in De Telegraaf.

Om te bezuinigen op de zorg kunnen alleen mensen die zware zorg nodig hebben straks nog terecht in een verpleeghuis. Anderen moeten langer thuis blijven wonen, vindt het kabinet. Met mantelzorg van kinderen zou dat goed te doen zijn. Die wens van het kabinet blijkt nu dus veel tegenwerking van gemeenten te krijgen.

Netwerk Notarissen deed onderzoek in vijftig gemeenten. Kinderen die hun ouders in huis willen nemen zouden vaak stuiten op gemeenten die nog niet hebben nagedacht over de voor de overheid nagenoeg kosteloze mantelzorg. De gemeenten zouden niet meedenken en de regels strikt blijven toepassen.

Toyota roept 23.000 auto's in Nederland terug

Toyota roept ruim 23.000 auto's in Nederland terug om enkele euvels te verhelpen. Het gaat om de tweede generatie van de Yaris en de Urban Cruiser, die tussen 2005 en 2010 zijn gemaakt, meldt Toyota woensdag. Wereldwijd worden er 6,4 miljoen voertuigen teruggeroepen door de Japanse fabrikant.

Bij ruim 23.000 auto's kan de stuurkolom uit positie raken als 'heel vaak uit volle kracht tot de maximale stuuruitslag' wordt gedraaid. Sturen blijft dan overigens nog wel mogelijk. In Nederland hebben zich nog geen klanten gemeld bij wie dit is gebeurd, maar de fabrikant wil de auto's uit voorzorg inspecteren en zo nodig aanpassen.

Verder kan bij bijna 2900 auto's een mechaniek in de stoel stuk zijn gegaan als die 'extreem vaak bruusk naar voor of achter is geschoven'. Een woordvoerder kon niet direct zeggen of er auto's zijn die met beide problemen kunnen kampen.

Verder worden enkele exemplaren van de Hilux, de Land Cruiser en de RAV4, die tussen 2007 en 2009 zijn gemaakt, teruggeroepen. Bij die auto's kan de bedrading van de airbag door het draaien van het stuur beschadigd raken. Er gaat dan een waarschuwingslampje branden. Hier is in Nederland een melding van bekend.

Alle eigenaren krijgen van Toyota bericht en kunnen de auto gratis brengen voor een inspectie. Volgens de fabrikant zijn er geen ongelukken gebeurd vanwege de defecten.

Aandeelhouder KPN krijgt 'nooit meer' zo veel

Aandeelhouders van KPN hoeven niet meer te rekenen op een stevig dividend of grootschalige inkoopprogramma's. Het telecombedrijf zal namelijk 'nooit meer' zo veel uitkeren als voor 2012 gebeurde. Dat zegt topman Eelco Blok - inmiddels aan het einde van zijn eerste termijn bij KPN - woensdag in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad.

KPN haalt daarmee volgens de krant definitief een streep door het 'aandeelhouderskapitalisme' dat onder de vorige topman Ad Scheepbouwer hoogtij vierde. Een dergelijke cultuur is volgens Blok niet langer 'in het belang van de langetermijntoekomst van het bedrijf', zo stelt hij.

Onder het bewind van Scheepbouwer werd tussen 2001 en 2011 ruim zestien miljard euro teruggegeven aan aandeelhouders. Dat gebeurde in de vorm van dividend of door aandelen in te kopen. Het uitgekeerde bedrag was volgens de zakenkrant in sommige jaren zelfs hoger dan KPN in dat jaar verdiende.

Blok, in die periode medebestuurder, zette de lijn van zijn voorganger in 2011 tijdelijk door. Een jaar later besloot hij alsnog te stoppen met de inkoop van eigen aandelen en sneed hij in de dividenduitkering van het bedrijf, omdat die KPN zouden uithollen. Dat hij daar een jaar mee wachtte, spijt hem echter niet.

De topman van KPN is dit jaar wel van plan om een deel van de winst uit te keren aan aandeelhouders, maar bij lange na niet zo veel als in 2011. Afgelopen jaar moesten aandeelhouders het zonder dividenduitkering doen.

'Arts moet alternatieve geneeskunde vaker inzetten'

Nederlandse artsen moeten vaker gebruikmaken van alternatieve behandelingen zoals acupunctuur en ontspanningstherapie. Dat stelt onderzoeksorganisatie ZonMw in een rapport dat woensdag verschijnt, schrijft Touw.

Het rapport is mede opgesteld door medici en ziekenhuisbestuurders. De schrijvers benadrukken dat alleen aanvullende zorg waarvan de effectiviteit is bewezen moet worden toegelaten tot de dokterskamer. Voor handopleggers en 'schimmige kruidentherapieën' is daarom geen plaats.

De Rotterdamse hoogleraar chirurgie Hans Jeekel, betrokken bij het rapport, verwacht dat de meeste alternatieve geneeskunde de toets niet doorstaat. Dat moet volgens hem ook kenbaar worden gemaakt. "Nederlanders besteden steeds meer geld aan dit soort zorg, die vaak niet werkt en soms zelfs verkeerd uitpakt", zegt hij in de krant.

Bepaalde voedingssupplementen die veroudering tegengaan en therapieën gericht op het verminderen van stress en pijn werken volgens het rapport wel. Hetzelfde geldt voor acupunctuur, chiropraxie en muziektherapie.

Jeekel zegt in de krant dat er aanwijzingen zijn dat patiënten die muziek horen tijdens een operatie, meer ontspannen blijven en dat onder meer het immuunstelsel het beter doet. "Dat moeten we nog wel beter uitzoeken, maar dat moeten we in ieder geval wel proberen."

Ook homeopathie moet volgens Jeekel een kans krijgen zolang er geen goed onderzoek ligt dat bewijst dat het niet werkt. Bewezen alternatieve zorg zou moeten worden vergoed via de zorgverzekering. "Ook omdat het om een relatief goedkope variant gaat waarmee je juist op andere zorg kunt besparen."

De bij het rapport betrokken artsen gaan een onderzoeksgroep oprichten waarvoor ook ziekenhuizen en patiëntenorganisaties worden uitgenodigd. Die groep moet in kaart brengen hoeveel gebruik wordt gemaakt van alternatieve zorg en hier vervolgens voorlichting over geven.

Zwemster Rice zet punt achter carriŤre

Zwemster Stephanie Rice heeft vandaag via haar website bekendgemaakt dat zij een punt achter haar carrière heeft gezet. De 25-jarige zwemster uit Australië won op de Olympische Spelen in Beijing in 2008 drie keer goud. 

"Deelnemen aan de Spelen in Beijing en thuiskomen met drie gouden medailles was een complete verrassing en was het beste wat mij kon overkomen. Ik ben heel dankbaar dat alles zo perfect verliep in de voorbereiding naar Beijing," vertelt de wisselslagspecialiste in een filmpje op haar website. "Ik had na deze Spelen gewoon kunnen stoppen, maar ik had het gevoel dat ik als atleet nog wat te bewijzen had. Als ik had geweten wat er op mij af zou komen, zoals de drie schouderoperaties die ik gehad heb en de vele ups en downs, dan was ik waarschijnlijk wel gestopt. Maar ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt want ik heb in die tijd veel over mezelf geleerd."

Voor en tijdens de Spelen in Londen 2012 liep het voor Rice allemaal niet zo goed als vier jaar eerder. "Londen was heel zwaar voor mij. Er ging zoveel mis in de voorbereiding. Het leek erop dat alles wat ik probeerde te perfectioneren niet goed ging. Vlak na de Spelen wilde ik niet de zware beslissing maken om te gaan stoppen. Ik was nog te emotioneel om die beslissing te maken."

Uiteindelijk heeft Rice na die Spelen niet meer het gevoel gehad om terug te komen als topzwemster. "Mijn keuze is nu definitief. Het is jammer, ik heb het gevoel alsof ik een deel van mijzelf verlies. Ik ben zeer benieuwd voor wat er nu gaat komen."

Rice won in 2008 drie keer goud op de Spelen, dat deed zij op de 200 meter en 400 meter wisselslag. Daarnaast pakte ze met het Australische estafetteteam de titel op de 4x200 meter vrijeslag. 

Sportbonden krap bij kas

De Nederlandse sportbonden kampen met financiële problemen. Dalende ledenaantallen en teruglopende sponsorinkomsten zijn daar debet aan. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het AD onder 26 olympische sportbonden.

Volgens de krant heeft 80 procent van de bonden recent personeel moeten ontslaan. Zo verliezen bij voetbalbond KNVB 50 mensen hun parttime baan. Fuseren lijkt een oplossing om de problemen aan te kunnen. Zo wil de handbalbond samengaan met de basketbal- en volleybalbond.

Vooral de kleinere sporten moeten moeite doen de eindjes aan elkaar te knopen. De directeur van de ijshockeybond heeft een bijbaantje genomen als docent wiskunde omdat de bond zijn fulltime salaris niet meer kan betalen.

Het teruglopende ledental baart zorgen. Uit het AD-onderzoek blijkt dat slechts 25 procent van de olympische sportbonden meer leden heeft dan een jaar geleden. Sponsors geven ook niet thuis; 65 procent van de bonden heeft geen hoofdsponsor meer of andere belangrijke geldschieters.

Imagine Filmfestival programmeert 'slimmer'

Het Imagine Filmfestival in Amsterdam verwacht dit jaar een beduidend hoger bezoekersaantal. Een 'slimmere programmering' moet de vijftienduizend bezoekers van vorig jaar opschroeven naar zeventienduizend. "We laten de films beter op elkaar aansluiten, zodat mensen gemakkelijker van de ene naar de volgende voorstelling kunnen", laat de organisatie weten.

De dertigste editie van het festival voor fantasy-, horror- en sciencefictionfilms gaat woensdag van start. In filmmuseum Eye aan het IJ zijn ruim vijftig speelfilms en dertig korte films te bekijken. Zaterdag vindt de Night of Terror plaats, waarin een nacht lang allerlei horrorfilms te zien zijn in theater Tuschinski.

De openingsfilm is La Belle et la Bête van de Franse regisseur Christophe Gans. Het festival kent ook enkele wereldpremières, waaronder Deadly Virtues: Love.Honour.Obey van de Nederlandse regisseur Ate de Jong en de Nederlandse horrorfilm De Poel van Chris W. Mitchell.

Het festival sluit op 18 april af met de Frans-Spaanse productie Witching & Bitching van Álex de la Iglesia. Op die vrijdag worden ook de vijf festivalprijzen uitgereikt, waaronder de Black Tulip Award voor beste fantastische speelfilm en de Silver Scream Award, de publieksprijs.

De Chileens-Franse regisseur, stripauteur en acteur Alejandro Jodorowsky ontvangt dit jaar de oeuvreprijs van het Imagine Filmfestival. De 85-jarige filmmaker zou de onderscheiding op de openingsavond persoonlijk in ontvangst nemen, maar moet om onbekende redenen verstek laten gaan. Jodorowsky stuurt een videoboodschap met een dankwoord.

Als werkelijke afsluiting wordt op zaterdag 19 april nog de Best of Imagine-selectie vertoond. Hier worden de zeven titels vertoond die tijdens het festival het snelst waren uitverkocht en de hoogste waardering van het publiek kregen.

Clinton overweegt kandidatuur 2016

Hillary Clinton overweegt zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Op een bijeenkomst in San Francisco zei de voormalige first lady dat ze later dit jaar een beslissing zal nemen.

"De moeilijkste vraag is niet 'Wil ik wel president worden?' of 'Kan ik wel winnen?', maar 'Waarom wil je dit doen en kun je het verschil maken?'", zei de 66-jarige Clinton.

In 2008 deed ze al een gooi naar de Democratische nominatie voor het presidentschap, maar verloor die strijd van Barack Obama. Die benoemde haar later tot minister van Buitenlandse Zaken.

Clinton: ik overweeg kandidatuur voor 2016
Clinton: ik overweeg kandidatuur voor 2016 (Foto: ANP)

[pic] 50 Vreemde Productnamen

Een merk- of productnaam bepaalt de uitstraling van je bedrijf of product. Een goedgekozen naam zorgt voor positieve naamsbekendheid. Maar wat nou als je afdeling marketing bestaat uit incompetente nitwits die met de meest gestoorde namen op de proppen komen, en kennelijk niemand in het hele proces van concept tot eindproduct even meldt "goh, misschien is die naam niet héél handig gekozen?" dan krijg je dit soort dingen. 50 voorbeelden van bizarre, ongelukkig gekozen en ronduit vreemde merken en productnamen.

FOK! wat een weer... Af en toe zon

Hallo beste mensen! De overgang van het warme naar het koelere weer verliep zeker niet geruisloos. De prachtigste foto's verschenen overal op het web. Helaas mocht niet iedereen meedoen. Opnieuw bleven de droge gebieden in het zuidoosten van ons land grotendeels gespaard. Tegelijkertijd liepen de neerslaghoeveelheden in het (noord)westen weer aardig op. Met name in de nacht kwam het in Noord-Holland tot zware regenval.

Op veel plaatsen viel er méér dan 20 millimeter regen. Uiteindelijk kwam de som in Haarlem zelfs iets boven de 30 millimeter uit. In Limburg viel maar één tot vijf liter water per vierkante meter. 

Gisteren vielen er ook nog een flink aantal buien en sommige gingen gepaard met hagel en hier en daar ook onweer. In Naarden sloeg de bliksem in een huis. In de loop van de middag klaarde het van het westen uit steeds verder op en werd het langzaam wat droger. Het was met maxima van een graad of 11 beduidend koeler.

Vandaag schakelen we weer over op een droog weerbeeld met geregeld zon. Langs de kust wordt het zelfs vrij zonnig, maar in het binnenland gaan zich stapelwolken ontwikkelen die zich onder een inversie gaan uitsmeren. Het kan dan zelfs grotendeels bewolkt worden. Neerslag verwacht ik eigenlijk niet meer, of het moeten drie druppels zijn. Met een graad of 13 is het wel iets zachter. De wind uit een westelijke richting neemt af naar matig.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Groningen
Tussen alle buien door scheen ook het zonnetje, zoals hier in Groningen bij Nikky.

Shelf
De duisternis overviel ook mij. Prachtig om zo'n wolkenkraag over je heen te krijgen.

Blizzard registreert Overwatch

Blizzard heeft een trademark geregistreerd voor iets dat Overwatch wordt genoemd. Het wordt geregistreerd voor games. De vacaturesite van Blizzard heeft het niet geheel toevallig over een onaangekondigde titel die misschien gerelateerd is.

Wat Overwatch moet gaan worden, weten we nog niet. Wel weten we dat Jay Wilson, voormalig director van Diablo III, en voormalig Turtle Rock-baas Mike Booth in 2013 op een kleiner project zijn gezet.

Blizzard is ondertussen veranderd naar een bedrijf dat sneller games wil uitbrengen en meer wil experimenteren. Daarom heeft het kleinere teams gevormd om games als Hearthstone: Heroes of Warcraft te maken. In een interview met GamaSutra hebben ze dit wederom bevestigd: "We started up a new development team because we kind of recognised that we needed to have this ability to be more experimental, experiment with different types of games than what we were doing with our big, core franchises", meldt Jason Chayes over Heartstone.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Veel informatie Super Smash Bros. opgedoken

Nintendo heeft een hele bak met informatie over Super Smash Bros. gegeven tijdens de Nintendo Direct die geheel in het teken stond over de game waarin je met bekende Nintendo-personages de strijd tegen elkaar aan gaat.

Super Smash Bros. komt voor Nintendo 3DS ergens in de zomer uit, terwijl de Wii U-eigenaren nog tot de winter moeten wachten. Misschien teleurstellend voor de fans dat ze nog zo lang moeten wachten, maar volgens Masahiro Sakurai, de director van het spel, zit de game vol met content en willen ze daar echt de tijd voor nemen deze allemaal goed uit te werken.

De 3DS-versie loopt op 60 frames per seconde, in 3D. Sommigee trofeëen zullen in 30 frames per seconde lopenmaar alle vechters zijn vastgezet op de hogere snelheid. Alle personages zijn in beide versies van de game te vinden. Het verschil zit 'm in de arena's. Daarnaast is er in de 3DS-versie te kiezen uit twee achtergrondmuziekstukken, terwijl je op Wii U, door de hele bibliotheek van muziek kunt bladeren om je favoriete tune te kiezen. Naast bekende oude arena's zijn er ook nieuwe te vinden.

Op 3DS vind je arena's zoals Reset Bomb Forest, 3D Land, Spirit Train, Gerudo Valley, Arena Ferox, Tortimer Island, Living Room, Prism Tower, Rainbow Road, Find Mii, Balloon Fight en Jungle Japes. De Wii U-versie heeft arena's als Mario Galaxy, Pyrosphere, Town and City, Boxing Ring, Pilot Wings, Skyloft, Windy Hill, Garden of Hope, Wii Fit Studio, Palutena’s Temple en Halberd. Zoals eerder al in een screenshot te zien was, is er in de arena van Mega Man met daarin het kasteel van Dr. Wiley en tweede tegenstander te bevechten: een enorme Yellow Devil. Een tweede baas die geteaset wordt is een schaduw van een draak, waarschijnlijk Ridley uit Metroid, die achter Pikachu aanvliegt.

Multiplayer is natuurlijk aanwezig in Super Smash Bros. Er zijn twee modi: For Fun en For Glory. In For Fun worden arena's random gekozen, zijn alle items aanwezig en worden alleen de overwinningen opgenomen. In For Glory wordt het uitgevochten in Final Destination – in arena zonder platformen, en worden ook nederlagen opgenomen. De spelregels zijn aan te passen in deze matches.

De 3DS heeft nog een exclusieve multiplayermodus: Smash Run. Je speelt dit met een maximum van vier spelers. Hierin mag je eerst vijf minuten lang in een soort dungeon items zoeken door random computergestuurde vijanden te verslaan. Spelers kunnen dan onderling nog niet vechten. Na de vijf minuten wordt dat wel anders, want dan ga je het uitvechten tegen elkaar. De computergestuurde vijanden komen uit allerlei Nintendo-games en worden aan het begin van de pot random gekozen.

Denk je online te kunnen kloten: je Nintendo Network ID wordt getoond en je zult akkoord moeten gaan met een gedragscode. Het ontwikkelteam is bezig met het implementeren van tijdelijke bans voor bijvoorbeeld mensen die bewust of te vaak uit potjes weggaan. Er zijn alleen leaderboards waarop je kunt zien hoe je het in singleplayermodi hebt gedaan, er zijn geen multiplayer rankings, maar wel skillbased-matchmaking.

Hieronder zie je de gehele Nintendo Direct over Super Smash Bros. terug en een nieuwe trailer die de twee nieuw aangekondigde personages Charizard en Greninja introduceren.

'Boobytraps en gijzelaars in Oost-OekraÔne'

Pro-Russische betogers in de Oost-Oekraïense stad Loehansk hebben explosieven geplaatst in een overheidsgebouw dat ze zondag innamen. Daarnaast houden ze zestig mensen gegijzeld. Dat heeft de Oekraïense veiligheidsdienst SBU dinsdag gezegd.

De betogers in Loehansk ontkennen de aantijgingen van de veiligheidsdienst met klem. Ze beschikken naar eigen zeggen niet over explosieven of gijzelaars. "Er zijn geen explosieven, geen gijzelaars", aldus een van de betogers. "We hebben geen gijzelaars nodig om onze doelen te bereiken. De betogers zeggen wel een arsenaal vol automatische wapens te hebben leeggehaald.

In diverse Oekraïense steden zijn de afgelopen dagen protestacties gehouden. De bewoners van Oost-Oekraïne hebben van oudsher meer op met de machtige oosterbuur dan met de regering in Kiev. Sommigen willen een referendum over onafhankelijkheid houden, zoals onlangs al gebeurde op de Krim.

Spam werkt

'Bliep,' zei m'n telefoon. Het bleek te gaan om de Eurojackpot. Of ik 47 miljoen wilde winnen. Op zich best, natuurlijk. Maar hoe kwam de Eurojackpot nou aan mijn e-mailadres. En waar de fuck haalden ze het gore lef vandaan om mij lastig te vallen met hun ongevraagde reclame. Gebeurt wel eens vaker, een bedrijfje waar ik vijf jaar geleden ooit eens iets besteld heb, begint dan ineens mailtjes te sturen. Indien aanwezig maak ik gebruik van de 'afmelden-knop'. Als die knop er niet is, of niet het beoogde resultaat oplevert, dan contacteer ik de betreffende instelling met de mededeling dat ik van hun spamlijst verwijderd wil worden. Eerst nog vriendelijk.

Geen heibel Peter Jan Rens en verhuurder woning

Peter Jan Rens en zijn verloofde liggen niet in de clinch met de verhuurder van hun huis. Dat laat Rens' aanstaande vrouw Virginia dinsdag weten aan Novum Nieuws, in een reactie op het gerucht dat de twee gedwongen moeten vertrekken uit hun Noord-Brabantse woning.

Het klopt dat Peter Jan en zijn verloofde verkassen, maar dat is volgens Virginia geheel volgens plan. "We hebben ook het contract gewoon ontbonden", laat ze weten. De twee willen dichter bij de ouders van de 63-jarige presentator gaan wonen.

De 42 jaar jongere Virginia is momenteel in verwachting van Rens. Vanwege de komst van hun dochter hebben ze hun bruiloft meerdere keren uit moeten stellen, maar die is niet van de baan.

Timmermans: meer sancties tegen Rusland in zicht

De Europese Unie zal economische sancties tegen Rusland instellen als Rusland op de huidige weg doorgaat in Oost-Oekraïne. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagavond gezegd in het tv-programma Pauw en Witteman.

"Als Rusland zo doorgaat staat ons geen enkele andere benadering meer open dan deze", zei Timmermans. Hij noemde de gebeurtenissen in Oost-Oekraïne 'doodeng'. Mocht het komen tot een invasie, dan zal dat niet leiden tot militair ingrijpen van het Westen, maar wel tot 'verdergaande economische sancties'.

De Europese Commissie is bezig in kaart te brengen welke maatregelen genomen zouden kunnen worden, zei Timmermans. Het gaat dan om maatregelen 'op energiegebied, financieel gebied en commercieel gebied'. "Rusland wordt daar het grootste slachtoffer van, maar we gaan het allemaal merken", zei Timmermans.

Naar aanleiding van de annexatie van de Krim door Rusland hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten inreisverboden afgekondigd tegen Russische politici en militairen en hun tegoeden bevroren.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.