Wereldrecordhouder Kipsang mist marathon Londen bijna

heywoodu

Wereldrecordhouder Wilson Kipsang heeft de marathon van Londen zondag bijna aan zich voorbij moeten laten gaan. Een aantal persoonlijke bezittingen, waaronder zijn paspoort, werden eerder deze week uit zijn auto gestolen. Dankzij politieke druk kon hij binnen twee dagen een nieuw paspoort inclusief visum krijgen. Dat meldt de Daily Nation woensdag.

'Het is jammer dat mensen niet van andermans spullen af kunnen blijven, maar alles is in orde en ik ben gewoon klaar voor de race zondag', aldus Kipsang vlak voor vertrek naar Londen. Opvallend was dat de diefstal plaatsvond in Iten, het centrum van de Keniaanse atletiek. Vrijwel alle binnenlandse wereldtoppers, maar ook veel buitenlanders, trainen er. 

Kipsang, in het dagelijks leven opmerkelijk genoeg politieagent, moest een extra reis inlassen. Van Iten, een van de veiligste Keniaanse steden, moest hij naar hoofdstad Nairobi en terug reizen. 'Dit heeft zijn trainingsschema wel wat door de war gegooid, maar hopelijk heeft het niet teveel effect op zijn conditie voor zondag', aldus zijn Nederlandse manager Gerard van de Veen.

Er werd ook kort gesproken over de mogelijkheid op een wereldrecord in Londen. Kipsang is niet de enige loper van Van de Veen die in de Britse hoofdstad in actie komt. Ook Geoffrey Mutai zal van start gaan. De Keniaan liep in 2011 in Boston de snelste marathon ooit, maar vanwege het aflopende parcours is die tijd niet erkend als wereldrecord. 

Het plan is wel om op recordtempo weg te gaan. De kopgroep zou halverwege na 61:45 minuten door moeten komen, 15 seconden langzamer dan Kipsang tijdens zijn wereldrecord in Berlijn vorig jaar. 'In Berlijn ging het tempo in de tweede helft echter wat omlaag. Als de hazen in Londen hun werk goed doen en de lopers houden het tempo strak, moet een wereldrecord mogelijk zijn', volgens een optimistische Van de Veen.