Goyer: 'Het is te vroeg voor een DC Cinematic Universe'

Terwijl Marvel deze week heeft aangetoond in hoeverre zij een samenhangend filmuniversum hebben, met de release van Captain America: The Winter Soldier, gevolgd door een aflevering van Agents of S.H.I.E.L.D. die hier direct op inhaakte, lijkt er bij DC Comics nog niet veel beweging te zijn in het veld.

Natuurlijk, er is volop ontwikkeling aan beide zijden van datzelfde veld: de Man of Steel-sequel is bijna dagelijks in het nieuws met castingberichten of doorlopend gemorrel over de releasedatum (die samenvalt met Captain America 3 en waarvan Warner Brothers momenteel nog niet wil afwijken). Daarnaast starten volgend seizoen waarschijnlijk drie nieuwe, op DC Comics gebaseerde, tv-series, waarmee het totaal op vier komt (naast Arrow). Maar een samenhang lijkt er niet te zijn. Volgens David S. Goyer, schrijver van Man of Steel, het vervolg en regelmatig betrokken bij creatieve meetings over DC's filmtak, is het te vroeg om te denken aan een innige band tussen film en tv.

"Het is te vroeg," verklaarde hij in een interview met IGN over een connectie tussen film en tv op de manier die Marvel deze week liet zien. "Ik weet dat Warner Bros heel graag hun universum meer eenheid wil geven. Daar zijn veel algemene gesprekken over geweest, maar het is nog vroeg, heel vroeg. Ik weet het niet; Marvel heeft een enorm succes, maar ik weet niet of je dat wel moet naäpen. Tot nu toe zijn er alleen vage gesprekken geweest."

Warner Brothers is duidelijk bezig de wereld te vergroten, met de opkomende Superman/Batman/Wonder Woman-film en het potentieel voor een Justice League-film (of is de in 2016 verschijnende film al de Justice League-film?), maar ze lijken bewust niet de Marvel-route te willen volgen. "Er is alleen de manier waarop wij de verhalen willen benaderen," licht Goyer toe. "Hopelijk kunnen we Warner Brothers of wie dan ook daarvan overtuigen, maar we zitten niet met z'n allen in een kamer sigaren te roken, elkaar aan te stoten van 'Kijk nou eens wat zij aan het doen zijn!' Zo werkt het gewoon niet."

Wat er ook gaat gebeuren met DC Comics in live-action vorm, het is te hopen dat niemand de zenuwen krijgt en overhaast gaat handelen. Marvel begon ook rustig en heeft nu een samenhangende wereld waarin fans zo'n beetje kunnen verdwalen. Als DC hetzelfde weet te bereiken, mogen ze daar best even over doen.