Marokkanen boos om fraudevraag

MarcusViridis

Het Euro-Mediteraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO) roept Marokkaanse bejaarden op om hun Marokkaans identiteitsnummer niet door te spelen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De stichting is namelijk van mening dat je het niet kan maken om mensen te dwingen open kaart te spelen en ze weg te zetten als mogelijke fraudeurs.

Voor ouderen bestaat er een regeling met de naam Aanvullende Inkomstenvoorziening Ouderen (AIO). Oudjes die niet beschikken over een toereikend pensioen, weinig vermogen hebben en zonder extra inkomsten zitten, kunnen hierop een beroep doen. Alleen wil de SVB dan wel even weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Deze instantie controleert dan ook regelmatig of er ergens nog verborgen inkomsten, grond, huizen of spaargeld aanwezig is. Het Emcemo schreeuwt nu moord en brand dat Amsterdammers van Marokkaanse afkomst hier ook aan dienen mee te werken. Volgens meneer Menebhi, de man die het een goed idee vond om de oprichter van de Hamas te herdenken, worden nu ongeveer 8000 grijze postduiven weggezet als fraudeurs. Hij noemt het chantage.

De SVB vindt echter dat in de verzonden brief duidelijk staat aangegeven wat de rechten en plichten zijn van aanvragers zijn. Ook geven ze duidelijk aan waar het identificatienummer gebruikt voor zou kunnen worden. Niet alleen Marokkanen kunnen het slachtoffer zijn van fair-play, volgens de SVB worden ook Nederlanders gecontroleerd op onrechtmatige aanvragen.

Emcemo, een stichting die de Amsterdamse belastingbetaler jaarlijks 57.000 euro kost is eerder onder vuur komen te liggen door een gesubsidieerd bouwproject in Marokko. Daar zouden jongeren bouwervaring opdoen, maar vooralsnog is het onduidelijk wat er precies gebeurd is met de 1,6 miljoen die de gemeente hierin gestoken heeft.

Vrijdag organiseert Emcemo een bijeenkomst in de Ummamoskee in stadsdeel Slotervaart.