Timmermans tornt niet aan Turkse Patriotmissie

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is niet van plan om een eind te maken aan de Nederlandse Patriotmissie in Turkije. Die verricht juist heel belangrijk werk en de aanwezigheid van de raketten staat daarom niet ter discussie, zei Timmermans woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie dreigt de steun aan de missie in te trekken, vanwege een vermeende aanval op een Armeens-christelijk dorp Kessab in Syrië. Die zou zijn uitgevoerd vanaf Turks grondgebied. En dat is in strijd met de aard van de missie. "Indien aangetoond wordt dat Turkije jihadisten steunt in Syrië, zoals het geval lijkt bij de aanval op het christelijke dorp Kessab, dan moet Nederland zijn Patriots terughalen", stelde Kamerlid Joël Voordewind.

Volgens Timmermans is echter niet te achterhalen of die aanval inderdaad vanaf Turks grondgebied heeft plaatsgevonden. "De in de pers verschenen stelligheid kunnen wij op dit punt niet onderbouwen", zei hij. De minister heeft wel opheldering gevraagd bij zijn Turkse collega. Die verzekerde hem dat Turkije niet bij de gewelddadigheden betrokken was.

De minister staat vierkant achter de noodzaak van de Patriotmissie. "Wij blijven in NAVO-verband gecommitteerd aan de veiligheid van de burgerbevolking in Turkije. Wij vinden dat de Patriotmissie heel belangrijk werk verricht", zei hij. De aanwezigheid van de raketinstallaties werkt naar zijn stellige overtuiging de-escalerend, en niet escalerend.

Timmermans vroeg verder begrip voor de 'lange en ingewikkelde' grens tussen Turkije en Syrië. Die is helaas niet waterdicht. De minister beloofde wel om op dit punt 'heel alert' te blijven.