Onderzoekers pleiten voor week uitstel zomertijd

Spaanse onderzoekers hebben opgeroepen tot uitstel van de zomertijd. Het eerste weekend van april is geschikter voor de overgang naar de lente dan de laatste zondag van maart. 

Als de zomertijd te vroeg ingaat, zal een groter deel van de menselijke activiteiten naar de donkere ochtenduren worden verplaatst, schrijven Jorge Mira van de Universiteit van Santiago de Compostela en José María Martín-Olalla van de Universiteit van Sevilla in het tijdschrift “Open Science”. Vanuit fysiologisch oogpunt zou het ook zinvol zijn om de zomertijd in de EU begin oktober te laten eindigen in plaats van eind oktober.

Tegelijkertijd wijzen de onderzoekers erop dat een permanente zomertijd in strijd is met de menselijke fysiologie. Voor mensen die veel last hebben van de halfjaarlijkse tijdverandering, heeft het Spaanse onderzoeksduo één advies: pas je tijd alvast aan. De wekker kan wekelijks met een kwartier worden verzet naar de ‘nieuwe’ tijd, te beginnen drie weken voor de afspraak.

Dit jaar gaat de klok op 30 maart om 2.00 uur een uur vooruit en op 26 oktober om 3.00 uur weer een uur terug. In Nederland is de zomertijd ingevoerd in 1977.

Zomertijd (@PIRO4D on Pixabay)
Zomertijd (@PIRO4D on Pixabay)