Champagne-tsunami in Britse Lagerhuis

8.082 flessen champagne werden er weggeklokt in het Britse Lagerhuis tijdens het vorige begrotingsjaar. Dat is een stijging van 72 procent in vier jaar tijd. De Britse besparingen lijken op te houden aan de deuren van het House of Commons.

Het Verenigd Koninkrijk wordt getroffen door draconische bezuinigingen, maar in Westminster blijft de champagne rijkelijk stromen. De nieuwssite Huffington Post kreeg via een beroep op de wet op de openbaarheid van bestuur inzicht in de champagnerekening van de nationale assemblee.

Daaruit bleek dat sinds de huidige coalitie van conservatieven en sociaal-liberalen onder leiding van premier David Cameron is aangetreden, de rekening voor bubbles alleen maar is opgelopen. In 2010 bestelde de catering van het parlement 4.691 flessen Taittinger, Lenoble, Zonin Prosecco en het eigen huismerk (jawel!) 'House of Commons Champagne'. En de commons tetteren stevig door, want van 5.832 in 2011, steeg het verbruik naarr 6.600 in 2012 en vorig jaar dus 8.082 flessen champiepel. Alles voor de lieve som van 275.221 pond (334.000 euro).

Een woordvoerder van het parlement verklaarde broodnuchter dat het hogere aantal te maken heeft met een stijging in het aantal recepties dat het parlement organiseerde. "Die komen er in plaats van dinner-events en trekken meer bezoekers, waardoor het alchoholverbruik toeneemt. Daarom hebben de parlementaire diensten hun voorraad moeten aanvullen."