Schip vangt weer signalen op in zoektocht MH370

Een Australisch marineschip heeft dinsdag opnieuw twee signalen opgevangen die mogelijk van de zwarte doos van vlucht MH370 komen. Hierdoor stijgt de hoop dat het wrak van het vliegtuig snel wordt gevonden. Dat zei het Australische hoofd van de zoektocht naar het vliegtuig.

Het Australische schip Ocean Shield ving dinsdag twee signalen op in de Indische Oceaan. "Ik denk dat we in het juiste gebied zoeken maar ik kan niks bevestigen totdat we zicht op het wrak hebben", zei het hoofd, Angus Houston. Het schip ving zaterdagnacht en zondagochtend al signalen op maar sindsdien kwam niks meer binnen, tot dinsdag.

Het schip is uitgerust met materieel om signalen van een zwarte doos op te vangen. "Hopelijk kunnen we binnen enkele dagen iets op de bodem vinden dat bevestigt dat dit de laatste rustplaats van de MH370 is", zei Houston. Hij gaf aan nu optimistisch te zijn dat het vliegtuig of resten ervan binnen aanzienlijke tijd worden gevonden.

Als het signaal nog eens wordt opgevangen kan het zoekgebied worden verkleind. Dan kan een kleine op afstand bestuurde onderzeeër worden ingezet om eventuele puinstukken op de zeebodem te vinden. De zee is ter plekke zo'n 4,5 kilometer diep.

De vlucht van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord raakte 8 maart vermist. Omdat aanvankelijk niet duidelijk was waar het vliegtuig heen was gevlogen is in een enorm gebied naar het wrak gezocht.

De batterijen van de zwarte doos gaan ongeveer een maand mee. Dinsdag was het exact een maand geleden dat het vliegtuig verdween. Als de bakens geen signalen meer geven, wordt het vinden van de zwarte doos in zulk diep water een bijna onmogelijke taak.