Aandeelhouder KPN krijgt 'nooit meer' zo veel

Aandeelhouders van KPN hoeven niet meer te rekenen op een stevig dividend of grootschalige inkoopprogramma's. Het telecombedrijf zal namelijk 'nooit meer' zo veel uitkeren als voor 2012 gebeurde. Dat zegt topman Eelco Blok - inmiddels aan het einde van zijn eerste termijn bij KPN - woensdag in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad.

KPN haalt daarmee volgens de krant definitief een streep door het 'aandeelhouderskapitalisme' dat onder de vorige topman Ad Scheepbouwer hoogtij vierde. Een dergelijke cultuur is volgens Blok niet langer 'in het belang van de langetermijntoekomst van het bedrijf', zo stelt hij.

Onder het bewind van Scheepbouwer werd tussen 2001 en 2011 ruim zestien miljard euro teruggegeven aan aandeelhouders. Dat gebeurde in de vorm van dividend of door aandelen in te kopen. Het uitgekeerde bedrag was volgens de zakenkrant in sommige jaren zelfs hoger dan KPN in dat jaar verdiende.

Blok, in die periode medebestuurder, zette de lijn van zijn voorganger in 2011 tijdelijk door. Een jaar later besloot hij alsnog te stoppen met de inkoop van eigen aandelen en sneed hij in de dividenduitkering van het bedrijf, omdat die KPN zouden uithollen. Dat hij daar een jaar mee wachtte, spijt hem echter niet.

De topman van KPN is dit jaar wel van plan om een deel van de winst uit te keren aan aandeelhouders, maar bij lange na niet zo veel als in 2011. Afgelopen jaar moesten aandeelhouders het zonder dividenduitkering doen.