'Werkgevers zijn moeilijk aan cao-tafel te houden'

Redactie

Als de vakcentrale FNV zo halsstarrig blijft hameren op drie procent meer loon, gaat het AWVN steeds meer moeite kosten om de werkgevers aan de cao-onderhandelingstafel te houden. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de werkgeversorganisatie Harry van de Kraats woensdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Volgens Van de Kraats is het gevolg van de houding van de FNV dat veel gesprekken alleen over de loonparagraaf gaan. AWVN, maar ook de kleinere vakcentrale CNV, willen juist per sector afspraken kunnen maken, afhankelijk van hoe de bedrijven in die sector varen.

"Dit gaat verder dan de klassieke tegenstelling tussen werkgever en werknemer", zegt Van de Kraats tegen de zakenkrant. "Het is structureel. Als dit lang genoeg duurt, gaan werkgevers zich afvragen of ze nog wel een cao moeten afsluiten. Het alternatief is dat ze dan arbeidsvoorwaarden gaan afspreken met hun ondernemingsraad."

Volgens Van de Kraats is het vertrouwen aan beide kanten zeer laag. "Ik wil dat gewoon niet accepteren", zegt Van de Kraats. "Ik ben heel bang dat wanneer werkgevers en werknemers niet samen de handschoen oppakken, we in een neerwaartse spiraal komen. Het is zo zonde wanneer we ons alleen maar gaan richten op de prijs."

De waarschuwing van Van de Kraats komt niet uit de lucht vallen. Eerder al stelde AWVN, dat werkgevers adviseert bij de cao-onderhandelingen, dat de houding van de FNV ervoor zorgt dat zestig procent van de cao's momenteel is verlopen.

FNV liet al eerder weten 'niets onredelijks te vragen'. "Werknemers hebben jarenlang begrip gehad voor de financiële situatie van bedrijven als gevolg van de crisis", aldus cao-coördinator van de vakcentrale Mariëtte Patijn. "Nu zien ze de bodem van hun portemonnee in zicht komen en vragen ze een loonsverhoging die net iets boven de inflatie uitkomt van het vorige jaar."