Cel en tbs voor drievoudige brandmoord Cuijk

De 24-jarige man die vorig jaar brand stichtte in een woning in Cuijk waarbij een moeder en twee dochters om het leven kwamen, moet twintig jaar de cel in. De rechtbank in Den Bosch legde hem woensdag ook tbs op. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechters achten moord en opzettelijke brandstichting bewezen. Dennie J., die verstandelijk beperkt is, was een vriend van de jongste dochter. Hij zou de relatie met het 14-jarige meisje hebben geromantiseerd. Na een ruzie stak hij het huis in brand en werd de volgende dag opgepakt. Hij zat toen al uren in een zendmast.

Volgens de rechtbank heeft de 24-jarige dader een 'volstrekt gebrek aan respect voor mensenlevens' getoond. Deskundigen concludeerden eerder dat J. verminderd toerekeningsvatbaar is en er een groot gevaar voor herhaling bestaat. De rechtbank acht een tbs-behandeling op zijn plaats om de maatschappij te beschermen. Hij moet ook een schadevergoeding aan de nabestaanden en de eigenaar van de afgebrande woning betalen.

De dader reed 20 juni vorig jaar 's avonds met een gestolen auto en gestolen jerrycans vol benzine naar de woning van zijn vriendin. Hij wist dat zij en haar zusje thuis waren, maar stak de woning toch in brand.

De 24-jarige man plande zijn actie zorgvuldig, vindt de rechtbank. Twee dagen voor de brand stuurde hij zijn vriendin via de chatdienst Whatsapp berichten met de woorden 'Jij zal branden in de hel'. Ook observeerde de brandstichter de woning eerst en ging vervolgens op pad om in andere dorpen de auto en jerrycans te stelen.

Hij had dus 'alle tijd en gelegenheid om af te zien van zijn plan, maar heeft dit toch uitgevoerd', aldus de rechtbank, die spreekt van een 'koele en planmatige' actie. De rechters nemen het hem verder kwalijk dat hij geen spijt of emotie getoond vanwege het overlijden van de slachtoffers.