Is Nederland minder belangrijk geworden in de EU?

Toen vorige week drie van de vier regeringspartijen voor de motie Eerdmans stemden om niet akkoord te gaan met het ReArm Europe plan werd dat als een kabinetscrisis ervaren door de pers. In Brussel lijkt men niet onder de indruk te zijn van het gesteggel in onze coalitie op dit onderwerp. Is Nederland minder belangrijk geworden in de EU?

Europese Unie (@ Pixabay)
Europese Unie (@ Pixabay)

Bij de eerste motie van Eerdmans, die vorige week werd ingediend, stemden de regeringspartijen PVV, NSC en BBB voor. Zij waren met name tegen de eurobonds, de financiering van 800 miljard die ReArm Europe mogelijk zou moeten maken. Voor een opvolgende motie die deze week werd ingediend, waarin Eerdmans opriep tot 'actief verzet tegen eurobonds', stemde ook de VVD mee.

Houdt Nederland, dat als enige op dit punt dwarsligt in Europa, de gemoederen bezig? Niet echt, aldus correspondent Hans Nijenhuis, die voor het AD in Brussel werkt. "Als je ernaar vraagt, dan wel, maar ongevraagd hoor je er niets over. Dat was vroeger anders: toen BBB in maarrt 2023 de Provinciale Statenverkiezingen won was er grote onrust in Brussel. Ook na Wilders' overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen werden wij als journalisten veel gevraagd naar de betekenis daarvan. Maar nu worden we er helemaal niet naar gevraagd."

Dat is ook de ervaring van Europarlementariër Sander Smit (BBB). Hij ontving van één collega een kritische vraag, die dacht dat Nederland volledig tegen het herbewapenen van Europa had gestemd, maar het gaat alleen om het financiële aspect.

Nu Dick Schoof de plaats van Mark Rutte  als premier van Nederland heeft ingenomen, houdt dit een vermindering van invloed in. Schoof is partijloos, waardoor hij niet kan deelnemen aan gesprekken binnen een politieke familie. "Christendemocraten of liberalen komen samen en hebben een voorafgaand overleg. Daar worden afspraken gemaakt. Schoof is daar niet bij aanwezig, omdat hij geen partij heeft. Hij kan niet afstemmen en geen coalities vormen, terwijl dat wel de manier is waarop de politiek functioneert."

Europarlementariër Smit denkt dat het allemaal wel meevalt. Schoof kan ad hoc zeker coalities vormen. "Onze premier heeft met de Italiaanse premier op het gebied van migratie echt een leidende rol gespeeld, dus het gebeurt wel degelijk."

Omdat Schoof partijloos is, denkt Smit dat hij een goede bemiddelaar kan zijn. Het Europees Parlement bestaat uit verschillende 'families', zoals de christendemocraten (waar het CDA, NSC en BBB onder vallen) en de sociaaldemocraten (PvdA), maar ook zeer rechtse fracties, zoals de ECR waar de partij van Meloni bij hoort. Omdat Schoof nergens bij aangesloten is, kan hij zich tussen die partijen bewegen.

773 stemmen , laatste: 30-03-2025, 12:34