Advocaat gelooft in stunt tegen 'Europese top'

Na de 1-0 nederlaag in Alkmaar heeft AZ geen bijster comfortabele uitgangspositie richting het tweede deel van een tweeluik tegen Benfica. Toch gelooft Dick Advocaat in een stunt. De ervaren oefenmeester weet wat er voor nodig is om ver te komen in het Europese toernooi, en denkt dat zijn ploeg voor een verrassing kan zorgen. Donderdagavond klinkt in Lissabon de aftrap van de return.

"De kans dat we ons kwalificeren voor de halve finales van de Europa League is aanwezig", zegt Advocaat op de officiële clubsite van AZ. "In het voetbal is alles mogelijk. Benfica is Europese top. Dat zijn wij nog niet. In Alkmaar hebben we toch twintig minuten geweldig gespeeld en kansen afgedwongen tegen Benfica. Waarom zou dat donderdag niet weer kunnen?"

Het strijdplan doet de Haagse trainer, die met Zenit Sint-Petersburg ooit de Europa League won, alvast uit de doeken. "Als we compact spelen, kunnen we het iedere ploeg lastig maken. Benfica heeft geweldige spelers, maar misschien onderschatten ze ons wel. Ik verwacht dat zij aanvallender gaan spelen dan in Alkmaar. Met onze snelheid voorin kunnen we wellicht een geniepig doelpunt maken. Dan wil ik het allemaal nog wel zien."

Voor Aron Jóhannsson belooft het een pittige avond te worden. De Amerikaanse spits staat net als in de heenwedstrijd tegenover centrumverdedigers Luisão en Ezequiel Garay. "Dat zijn de beste verdedigers die momenteel nog in de Europa League spelen", stelt Jóhannsson. "Wereldklasse. Het wordt weer een moeilijk gevecht voor mij, tegen die twee. Toch heb ik vertrouwen. Ook in Alkmaar kregen we goede kansen. Hopelijk maak ik hier in Lissabon wél een goal."

Advocaat hoopt donderdagavond over Roy Beerens te kunnen beschikken. De rappe flankspeler kampte de voorbije dagen met fysieke klachten. "Roy Beerens verwacht zelf dat hij kan spelen", aldus Advocaat.

"Hij wil zelf ook graag voetballen. Dat is mooi, want Roy is zonder meer belangrijk voor ons team. We moeten alleen uitkijken welke risico’s dat met zich meebrengt. Het is niet de bedoeling dat hij iets forceert en daardoor de rest van het seizoen niet zou kunnen spelen. De play-offs zijn ook belangrijk voor ons."