'Hackers komen vaker via leveranciers binnen'

Harry

Hackers die azen op klantgegevens van banken, creditcardmaatschappijen en winkelketens kiezen er steeds vaker voor om via onderaannemers of leveranciers het bedrijf binnen te komen. Daarvoor heeft beveiligingsbedrijf Symantec gewaarschuwd, schrijft de Volkskrant woensdag.

Symantec signaleerde inbraken in het systeem waarmee leveranciers van printers storingen in de gaten houden. Ook zou er in een specifiek geval gehackt zijn via een bestelsite voor Chinees eten, omdat de werknemers daar vaak bestelden. Ook de grote hack bij de Amerikaanse winkelketen Target zou volgens bronnen via een leverancier zijn gegaan.

Volgens een onderzoeker van Symantec zijn cybercriminelen waarschijnlijk niet per ongeluk gestuit op de 'leveranciersingang'. "Het is niet zo vreselijk ingewikkeld om erachter te komen wie spullen aan het bedrijf verkoopt waar je wilt inbreken", zei Candid Wüest volgens de Volkskrant. Zo wordt er vaak een persbericht uitgegeven over nieuwe contracten met leveranciers.

Symantec gaf zijn waarschuwing dinsdag bij een toelichting op cijfers over hacks in 2013. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal cyberinbraken met 62 procent. Hiermee werden gegevens van 552 miljoen mensen openbaar.

Volgens het bedrijf hebben cybercriminelen aan het einde van het jaar 'de meest schadelijke serie aan cyberaanvallen in de geschiedenis' uitgevoerd. Volgens het bedrijf nemen hackers steeds langer de tijd om zo grotere inbraken te kunnen plegen. "Een grote hack kan vijftig kleinere waard zijn", schrijft het bedrijf.