"Paralympische sport moet veel groter worden"

Andrew Parsons, voorzitter van het Braziliaanse Paralympisch Comité, heeft tijdens de SportAccord-conventie gezegd dat er veel meer gedaan moet worden om mensen met een lichamelijke beperking aan het sporten te krijgen. Tijdens de conventie in het Turkse Belek gaan vele tientallen sportbonden, olympisch en niet-olympisch, maar ook paralympisch, met elkaar in gesprek over de toekomst van de diverse sporten.

"De paralympische beweging zou het hele jaar door belangrijk moeten zijn, niet eens in de vier jaar. We willen dolgraag dat veel meer mensen met een beperking aan sport kunnen doen, maar dan helpt het wel als ze bekender zijn met de paralympische beweging", aldus de Braziliaan. 

"We moeten het makkelijker maken voor hen om, wanneer ze dat willen, de stap van recreatief naar topsport te maken. Hiervoor moeten we in discussie met de sporters die er al zijn, want wij moeten hard ons best gaan doen om een positieve verandering teweeg te brengen", vervolgt Parsons. "Als je mensen in je team hebt die met passie werken en ook professioneel zijn kun je atleten met een beperking aantrekken en hen helpen de juiste sport te vinden."

Ook is de Braziliaan, lid van het organiserend comité voor Rio 2016, van mening dat het Internationaal Paralympisch Comité meer geld moet steken in de ontwikkeling van de paralympische sport: "We moeten de nationale bonden veel beter ondersteunen zodat zij jonge atleten met een beperking vanaf het allereerste begin kunnen helpen in hun weg naar het bedrijven van topsport. Daarnaast kan en moet ook het organiseren van recreatieve paralympische sport in de hele wereld nog veel beter."

Parsons wijst ook op het speciale Ones to Watch-programma van de IPC: "Met Ones to Watch kunnen we tientallen atleten in elke tak van sport extra aandacht geven. Op deze manier komen zij ook buiten de paralympische wedstrijden om meer in de belangstelling dan zonder deze aandacht."

In het programma zitten ook meerdere Nederlanders: snowboardster Bibian Mentel-Spee, atlete Marlou van Rhijn, voetballer Stefan Lokhoff, zeiler Udo Hessels, volleybalster Marieke de Ruijter, zwemmer Marc Evers en rolstoeltennisster Aniek van Koot krijgen op deze manier extra ruimte om hun sport te promoten.