Keukentip: Pan inbranden
Tot een aantal maanden geleden gebruikten wij (LeeHarveyOswald & Isegrim) altijd anti-aanbakpannen. We hadden wel een gietijzeren steelpan, maar we kregen het nooit goed voor elkaar om die zodanig in te branden dat die gewenste 'natuurlijke anti-aanbaklaag' ontstond. Eieren moesten steeds weer met pijn en moeite van de bodem af geschraapt worden. Toch zijn we het blijven proberen en uiteindelijk lukte het wel, waarna we bijgaand tutorial-filmpje hebben gemaakt.
Je hebt hiervoor géén dure pannen nodig! Wij hebben gewoon de standaard stalen pannen van de Sligro gekocht, die waren rond de € 12,00 per stuk. Wij kopen in elk geval nooit meer een anti-aanbakpan. Als je dit eenmaal voor elkaar hebt, werkt het namelijk vele malen beter. Let wel: zo'n pan was je niet af met afwasmiddel, maar enkel met heet water en een zachte borstel, anders gaat je zorgvuldig gecreëerde 'patina' weer net zo hard verloren. Na het schoonmaken insmeren met een heel dun laagje plantaardige olie en klaar benne!
Zelfreinigende oven? Same shit, different box.
http://www.petsplace.nl/papegaai-teflon
Succes daarmee.
en voor je begint.. jah me vader en nog wat tantes zijn er aan gestorven
Aangezien het laagje blijkbaar redelijk snel kan beschadigen, weet ik niet of het wel zo fris is om je vlees daar in te bakken.
Net gisteren een Tefal ceramic control pan gekocht. Man, dat had ik echt VEEL eerder moeten doen!
Violets are blue
Wololo Wololo
Now violets are red too
ouderwets elektrisch < keramisch < inductie < gas
(waarbij < zoals altijd staat voor kleiner dan, of in dit geval anders geformuleerd als slechter dan)
Ik ga er even van uit dat je reactiesnelheid bedoelt i.p.v. reactietijd (of anders hoog en laag zou willen verwisselen). Ik ben met je eens dat de inductie plaat vrijwel instantaan ophoudt met warmte opwekken, maar zo snel als een gasvlam krijg je de pan & plaat combinatie volgens mij niet. Een inductie pan vereist een dikke bodem, wat de maximale reactiesnelheid beperkt, omdat de pan zelf een grote warmte inhoud heeft. Bij een gaspit kun je een pan met hele dunne bodem gebruiken (met dientengevolge ook een lage warmte inhoud). Niet dat je dit snel wilt, maar het is in ieder geval mogelijk
Over zuinigheid kan ik niets met zekerheid zeggen, maar voor mijn gevoel zou gas zuiniger moeten zijn (in ieder geval nu nog). Bij elektriciteit zijn er (bij fossiele brandstoffen in ieder geval) 3 energie overgangen nodig: chemisch -> warmte -> electrisch -> warmte. De laatste overgang is zeer efficiënt maar de eerste 2 fors minder. Bij een gaspit heb je alleen de eerste overgang. Met de overgang naar 'groene' alternatieven (en kernenergie) zal elektrisch op den duur wel zuiniger zijn, maar of dat nu al het geval is betwijfel ik nog (behalve als je zelf zonnepanelen hebt natuurlijk).
foto
Wat zowel bij de energie als bij de reactietijd van belang is, is dat de bodem van je pan je hittebron is. Met gas verwarm je eerst de lucht en de bodem, en pas als de bodem warm is, je voedsel. Waarbij er ook nog veel lucht verloren gaat.
Met inductie is het enkel de bodem van de pan die heet wordt. Je verliest geen energie, en de boel is snel heet (Als ik het zou willen, met de boost-stand, 1 liter water kokend binnen een minuut (4,7kwh)).
Ik zou overigens niet weten hoe snel m'n gaspit een liter water warm heeft, is aardig afhankelijk van het formaat van de pan waarin ik het probeer
(ander puntje: je bedoelt waarschijnlijk 4.7kW i.p.v. kWh, anders zou je inductieplaat wel heel erg inefficient zijn
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken