Zwemster Rice zet punt achter carrière

Zwemster Stephanie Rice heeft vandaag via haar website bekendgemaakt dat zij een punt achter haar carrière heeft gezet. De 25-jarige zwemster uit Australië won op de Olympische Spelen in Beijing in 2008 drie keer goud. 

"Deelnemen aan de Spelen in Beijing en thuiskomen met drie gouden medailles was een complete verrassing en was het beste wat mij kon overkomen. Ik ben heel dankbaar dat alles zo perfect verliep in de voorbereiding naar Beijing," vertelt de wisselslagspecialiste in een filmpje op haar website. "Ik had na deze Spelen gewoon kunnen stoppen, maar ik had het gevoel dat ik als atleet nog wat te bewijzen had. Als ik had geweten wat er op mij af zou komen, zoals de drie schouderoperaties die ik gehad heb en de vele ups en downs, dan was ik waarschijnlijk wel gestopt. Maar ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt want ik heb in die tijd veel over mezelf geleerd."

Voor en tijdens de Spelen in Londen 2012 liep het voor Rice allemaal niet zo goed als vier jaar eerder. "Londen was heel zwaar voor mij. Er ging zoveel mis in de voorbereiding. Het leek erop dat alles wat ik probeerde te perfectioneren niet goed ging. Vlak na de Spelen wilde ik niet de zware beslissing maken om te gaan stoppen. Ik was nog te emotioneel om die beslissing te maken."

Uiteindelijk heeft Rice na die Spelen niet meer het gevoel gehad om terug te komen als topzwemster. "Mijn keuze is nu definitief. Het is jammer, ik heb het gevoel alsof ik een deel van mijzelf verlies. Ik ben zeer benieuwd voor wat er nu gaat komen."

Rice won in 2008 drie keer goud op de Spelen, dat deed zij op de 200 meter en 400 meter wisselslag. Daarnaast pakte ze met het Australische estafetteteam de titel op de 4x200 meter vrijeslag.