Zes pedoseksuelen opnieuw verdacht ondanks toezicht

Zes pedoseksuelen die tot 2013 onder toezicht stonden van Reclassering Nederland zijn opnieuw verdachte geworden in een zedenzaak. Dat blijkt uit cijfers die de organisatie woensdag bekend heeft gemaakt.

Het zijn mannen die waren veroordeeld voor wat een hands-on delict wordt genoemd, zoals aanranding of verkrachting. Deze groep bestond in totaal uit 234 personen, van wie dus een klein deel opnieuw in de fout ging.

Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal nieuwe zedenzaken dat bij de reclassering terechtkomt sinds 2009 is verdubbeld naar bijna zevenhonderd personen vorig jaar. Delicten tegen kinderen zijn veel sterker toegenomen dan die tegen volwassenen. De zogenoemde hands-off delicten zoals exhibitionisme of kinderporno downloaden zijn de afgelopen vijf jaar het sterkst toegenomen.

In 2013 stonden in totaal 1668 mensen onder toezicht voor een zedendelict. Het betrof zowel oude als nieuwe zaken. In 1118 zaken (67 procent) ging het om een zedendelict gericht tegen een minderjarige, vooral gepleegd door mannen van gemiddeld 42 jaar.

Van de afgeronde toezichten op zedendelinquenten is vorig jaar 93 procent positief beëindigd, aldus Reclassering Nederland. Zeven procent is teruggestuurd naar het Openbaar Ministerie omdat de voorwaarden zijn overtreden. Deze groep doet het daarmee beter dan 'normale' veroordeelden. Bij hen wordt het toezicht in 81 procent van de gevallen positief beëindigd.