FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 april 2014

President wil opschaling zoektocht Panama

De Panamese president Ricardo Martinelli wil dat meer middelen beschikbaar komen voor de zoektocht naar de vermiste Nederlandse vrouwen rond Boquete. Dat heeft hij donderdag gezegd tijdens een evenement nabij het plaatsje, meldt een woordvoerder van de hulpdiensten Sinaproc.

Mogelijk worden er volgens de zegsman meer manschappen en voertuigen ingezet om de 21-jarige Kris Kremers en de 22-jarige Lisanne Froon te vinden. Hier komt later uitsluitsel over. De twee worden sinds vorige week dinsdag vermist. Ze waren van plan een wandeltocht te ondernemen, maar het is onduidelijk of zij hier ook daadwerkelijk aan zijn begonnen.

Donderdag wordt weer onder zware weersomstandigheden gezocht door reddingsploegen met speurhonden en helikopters. Tot nog toe zonder resultaat. Volgens een woordvoerder van Sinaproc zijn het zoekgebied, de paden en het berggebied rond Boquete al meerdere malen uitgekamd.

Ook de politie is betrokken bij de zoektocht. Zij onderzoekt onder meer een gerucht over twee jonge mannen die op de dag van de vermissing met de vrouwen geluncht zouden hebben.

Verdachte Decembermoorden naar internationaal hof

De Surinaamse ex-militair Edgar Ritfeld (59) is ontevreden over de lange duur van het Decembermoordenproces. Hij trekt daarom naar een internationaal gerechtshof, waar hij hoopt dat zijn onschuld zal worden bevestigd. Ritfeld wordt samen met vierentwintig anderen, onder wie Desi Bouterse, verdacht van betrokkenheid bij de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders van het bewind in 1982 in Paramaribo.

Sinds de aanname van een omstreden amnestiewet in 2012 is het Decembermoordenproces door de Surinaamse krijgsraad geschorst. Ritfeld houdt echter zijn onschuld staande en ging daarom tegen de amnestiewet in beroep. De ex-militair wil door de krijgsraad worden vrijgesproken. Het Hof van Justitie gaf Ritfeld in januari gelijk, maar voorlopig blijft het Decembermoordenproces toch geschorst.

Ritfeld trekt daarom nu naar de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IACHR), een rechtsprekend orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De OAS heeft in het verleden Suriname al meermaals veroordeeld, onder meer voor de slachting in het dorp Moiwana tijdens de burgeroorlog eind de jaren tachtig.

Ritfeld zegt tegen de Surinaamse krant De Ware Tijd erg boos te zijn. Hij vindt dat de rechtszaak, die in november 2007 begon, veel te lang duurt. Hij wil zijn naam gezuiverd zien door het IACHR. "Ik ben er zo moe van, al veertien jaar sta ik op een verdachtenlijst. Weet u wat het betekent wanneer mensen om je heen denken dat je bij de Decembermoorden bent geweest? Ik vecht om mijn zaak tot een einde te brengen", vertelt de luitenant in ruste.

Volgens Ritfeld had het Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van Suriname, hem in januari al moeten vrijspreken. "Ik heb de nationale rechtsgang tot het uiterste gevolgd, zonder resultaat. In plaats van me vrij te spreken heeft het Hof van Justitie mijn zaak opnieuw verwezen naar de krijgsraad. Ik ben diep teleurgesteld dat ik als nationalist in het buitenland mijn recht moet zoeken."

Het is nog niet bekend wanneer Ritfeld zijn zaak zal indienen bij de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie.

Afgelopen maandag kwam de Surinaamse krijgsraad voor het eerst in meer dan een jaar weer bijeen. Op de zitting kregen de nabestaanden voor het eerst ooit het woord. Zij willen zich mengen in het proces, om nieuw bewijsmateriaal aan te dragen. Ze hopen ook dat de krijgsraad de amnestiewet naast zich neerlegt. De krijgsraad neemt op 28 juli een besluit over het verzoek.

V&D haalt Wehrmacht-T-shirt uit de handel

Warenhuis V&D haalt per direct een T-shirt uit de verkoop, waarop een hond staat afgebeeld die een uniform van de Duitse Wehrmacht draagt. Een woordvoerster liet donderdag desgevraagd aan het ANP weten dat het T-shirt direct uit de winkel en van de webshop wordt verwijderd naar aanleiding van berichten op sociale media.

V&D zegt zich te verontschuldigen tegenover mensen die zich mogelijk gekwetst voelen door de beeltenis. "We zijn ons onvoldoende bewust geweest van de aard van de afbeelding.’’ De Wehrmacht was de benaming voor de nazi-Duitse strijdkrachten tijdens WOII.

Het gaat om een grijs T-shirt van het merk Blend. De hond draagt ook nog een bontmuts en een zonnebril met spiegelende glazen.

[EL] Uitslag Benfica - AZ

AZ is in de kwartfinale van de Europa League uitgeschakeld. De Alkmaarse formatie bleek na de 1-0 nederlaag in eigen huis ook in Lissabon niet opgewassen tegen Benfica. In het Estadio da Luz werd het 2-0 voor de thuisclub. In beide helften scoorde Rodrigo op aangeven van Eduardo Salvio een keer voor de Portugezen.

Ondanks het goede optreden in eigen huis wist AZ dat het in Lissabon geen makkelijke wedstrijd zou worden. Benfica drong veel meer aan en de Alkmaarders kwamen nauwelijks voorbij de middellijn als ze onder de druk van de thuisploeg probeerden te ontkomen.

Doelman Esteban hield de bezoekers lang in de wedstrijd met goede reddingen terwijl zijn Benfica-collega Artur nauwelijks in de problemen kwam. In de 39e minuut brak de ban alsnog. Een voorzet van Salvio van de rechterkant werd door alles en iedereen gemist, behalve door de bij de tweede paal wachtende Rodrigo. De 23-jarige Spanjaard tikte simpel binnen.

Esteban voorkwam in de laatste minuten van de eerste helft dat Benfica met een grotere voorsprong kon gaan rusten. In de tweede helft leek AZ weer beter aan te haken bij de thuisclub, maar de nu benodigde twee treffers bleven ver weg. In de 71e minuut gaf Rodrigo de nummer zeven van de Eredivisie de nekslag. Weer tikte hij bij de tweede paal in na een voorzet van Salvio.

AZ viel daarna wel aan, maar de pogingen waren krachteloos. Benfica werd nog wel enkele keren gevaarlijk, maar Esteban was op zijn plaats.

Verdachte aanrijding kinderdagverblijf gepakt

De politie in Florida heeft een man gearresteerd die woensdag een ongeluk zou hebben veroorzaakt waarbij een auto zich in een kinderdagverblijf boorde. Dat meldt de Amerikaanse krant Orlando Sentinel donderdag. Het ongeluk kostte aan een 4-jarig kind het leven.

De verdachte zou lid zijn van een beruchte bende en kreeg mogelijk door zijn vrienden een schuilplaats geboden. Hij zou woensdag een auto hebben aangereden, die vervolgens over de stoep het kinderdagverblijf binnenreed.

Naast een dode vielen er twaalf gewonden, van wie sommigen er zeer ernstig aan toe zijn.

'Hilary Duff geeft huwelijk nog een kans'

Hilary Duff wil toch niet scheiden van haar man Mike Comrie. Ingewijden zeggen tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online dat de actrice het huwelijk nog een kans wil geven. Duff en Comrie, die in 2010 trouwden, maakten in januari bekend uit elkaar te gaan.

De actrice en de voormalig ijshockeyer, die destijds zeiden vrienden te willen blijven, gingen in februari samen met hun zoontje op vakantie. Naar verluidt is Duff door het tripje naar de Bahamas van gedachten veranderd. "Ze hebben daar het bed met elkaar gedeeld", zegt de ingewijde. "Mike heeft Hilary gesmeekt om een tweede kans."

De 26-jarige Duff en de 33-jarige Comrie zouden elkaar sindsdien geregeld hebben gezien. "Ze scharrelen met elkaar en Hilary is wat milder geworden. De twee kijken nu of ze eruit kunnen komen."

'Merkel krijgt middelvinger van NSA om dossier'

De Verenigde Staten weigeren de Duitse bondskanselier Angela Merkel inzage te geven in het dossier dat de inlichtingendienst NSA over haar heeft opgebouwd. Ook weigert Washington te antwoorden op vragen uit Duitsland over activiteiten van de NSA. Dat meldde de Britse krant The Guardian donderdag.

Uit documenten die via klokkenluider Edward Snowden vorig jaar naar buiten kwamen, blijkt dat de NSA de mobiele telefoon van Merkel afluisterde. Dat en andere activiteiten van de NSA leidden tot grote verontwaardiging in Duitsland. Merkel gaat binnenkort naar de Verenigde Staten. Het bezoek is volgens The Guardian mede bedoeld om de wonden te helen die door de onthullingen over de afluisterpraktijken van de NSA tussen Duitsland en de VS zijn geslagen. Dat wordt bemoeilijkt door de weigering van de Amerikaanse regering om Merkel inzage in haar dossier te geven.

Jaar cel geëist tegen Hilversumse vuurwerkgooier

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag anderhalf jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen een 23-jarige man uit Hilversum die op 1 januari illegaal vuurwerk gooide richting een groep mensen. Zeven van hen hebben nog steeds last van gehoorverlies, littekens en oorsuizen, stelt het OM.

De man zou vanaf zijn balkon het vuurwerk hebben gegooid richting een groep personeelsleden die voor poppodium De Vorstin in Hilversum stonden met een glas champagne. Middenin de groep ontplofte opeens een stuk vuurwerk. Een persoon liep daardoor een gekneusd borstbeen op.

Mensen die samen met de verdachte aanwezig waren op een feest hebben verklaard dat hij het vuurwerk gooide richting de groep. Hij heeft hen daarmee opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toegebracht of in elk geval de kans dat ze dat zouden krijgen op de koop toe genomen, stelt het OM.

"Hij heeft daarmee het leven en in elk geval de gezondheid van een grote groep mensen in gevaar gebracht. Zonder enige aanleiding of reden," aldus de officier. Als de man binnen twee jaar nogmaals de fout ingaat, moet hij alsnog het voorwaardelijke deel van de celstraf uitzitten.

Zalm nog vier jaar CEO van ABN AMRO

Het voltallige bestuur van ABN AMRO gaat onder leiding van CEO Gerrit Zalm nog vier jaar door, met uitzondering van Kees van Dijkhuizen. Hiertoe werd besloten op de jaarvergadering van de staatsbank. Verder werden zeven commissarissen herbenoemd, waarbij Rik van Slingelandt werd benoemd tot opvolger van Hessel Lindenberg als voorzitter.

Op de vergadering werd daarnaast het dividend van 350 miljoen euro over 2013 goedgekeurd. Aangezien er al een interim-dividend van honderdvijftig miljoen euro was uitgekeerd, volgt er nog een slotdividend van tweehonderd miljoen euro.

Zalm blijft nog vier jaar CEO bij ABN AMRO (Foto: Novum)
Zalm blijft nog vier jaar CEO bij ABN AMRO (Foto: Novum)

Raad van Europa pakt Rusland stemrecht af

STRAATSBURG (ANP/DPA) - De Russische vertegenwoordigers in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) verliezen hun stemrecht. Dit heeft de meerderheid van de Assemblee donderdag besloten. De stap is een reactie op de annexatie van de Krim door Moskou. Die werd tijdens het debat scherp veroordeeld als schending van het volkenrecht. In de PACE was ook een verdergaand voorstel ingediend om de 18 Russische parlementariërs helemaal uit te sluiten, maar daar was geen meerderheid voor.

In de Assemblee zitten 318 democratisch gekozen volksvertegenwoordigers uit de 47 lidstaten van de Raad van Europa. De Nederlandse delegatie bestaat uit 5 Eerste Kamerleden en 2 Tweede Kamerleden.

Raad van Europa pakt Rusland stemrecht af
Raad van Europa pakt Rusland stemrecht af (Foto: ANP)

Visual novel Nero komt naar Wii U

Next-gen visual novel Nero komt naar Wii U. Dit maakt developer Storm in a Teacup bekend. Hiermee voegt Wii U zich bij Steam, Nintendo 3DS en Xbox One. Voor deze platformen was al eerder bekend dat Nero in ontwikkeling is.

De Wii U-versie van Nero zal gebruik maken van de gamepad om de user interface zoveel mogelijk op te vangen. Dit moet ervoor zorgen dat spelers een betere beleving zullen ontvangen door het gebrek aan afleiding op het scherm. Over Nero zelf weet Storm in a Teacup het volgende te melden: ''Nero is a wonderful journey in a world of incredible beauty where a kid is the key to all locks and the night is not as frightening as we all could think. Nero is about love. Nero is about faith. Nero is about feelings. Nero is about questions that need answers.'' 

Nero zal pas in 2015 verschijnen voor eerder genoemde platformen.

Radwanska schakelt Schiavone uit in Katowice

Agnieszka Radwanska heeft donderdag de kwartfinale van het WTA-toernooi in Katowice bereikt. De Poolse, in eigen land als eerste geplaatst, rekende af met Francesca Schiavone uit Italië: 6-4 en 6-3. Bij de laatste acht neemt ze het op tegen Yvonne Meusburger uit Oostenrijk. Die stuurde de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni met 6-2 en 6-3 naar huis.

Alizé Cornet ging naar de kwartfinale ten koste van Kristina Kucova. De als vierde geplaatste Française was met 6-3, 4-6 en 6-3 te sterk voor haar Slowaakse opponente. De Tsjechische Klara Koukalova is haar volgende tegenstander.

Oranjevrouwen vermaken publiek met tien goals

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben donderdag een overtuigende zege geboekt op Albanië. Het WK-kwalificatieduel in Helmond eindigde in 10-1. Renée Slegers was met liefst vijf doelpunten, waarvan drie binnen vier minuten in de eerste helft, topscorer bij Oranje. Lieke Martens scoorde twee keer en ook Claudia van den Heiligenberg en Eshly Bakker waren trefzeker.

Nederland heeft nu zestien punten uit zeven duels en staat daarmee aan de leiding in groep 5. België had voor de wedstrijd evenveel punten, maar speelt later donderdagavond tegen Noorwegen. De Scandinavische vrouwen zijn pas aan hun vijfde wedstrijd toe. Ze wonnen de voorgaande vier.

Taxichauffeur tot seks gedwongen

Een lookalike van Angelina Jolie heeft een taxichauffeur in het Roemeense Tulcea twee keer achter elkaar tot seks gedwongen. De verkrachtster was een seksverslaafde en wilde zelfs nog een derde keer. Dat zag de brave man echter niet zitten.

Daarop trok de 31-jarige Luminata Perijoc van leer. Niet met een nieuw standje maar met een mes. De man moest uiteindelijk met messteken worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Aanvankelijk kreeg de amazone vijf jaar gevangenisstraf van de rechter, maar omdat ze wegens een zware operatie pijnstillers moest gebruiken werd de straf teruggebracht tot vier jaar voorwaardelijk. Dit omdat volgens experts de pijnstillers de oorzaak zouden zijn van haar gedrag. 

Volgens het slachtoffer is "haar straf een lachertje". "Ik heb levenslang gekregen want mijn vrienden zullen me voor eeuwig uitlachen. Heb je haar al eens goed bekeken?! Ze kunnen maar niet begrijpen dat het geen derde keer meer lukte met haar", aldus de ontgoochelde man.

Luminata belde na een middagje shoppen een taxi. Toen ze voor de deur van haar appartement uitstapte, vroeg ze om zijn telefoonnummer. Een paar uur later kreeg hij al een telefoontje, waarin ze hem vroeg ergens een paar flessen wijn op te pikken en die bij haar af te leveren. Dat deed de taxichauffeur keurig, maar in plaats van een fooi te ontvangen werd hij hardhandig naar binnen gesleurd, waar de lookalike van Jolie op harde toon seks eiste.

Toen de arme kerel dat weigerde werd hij met een mes bedreigd en moest hij zich uitkleden. Tot twee keer toe wist hij haar te bevredigen terwijl het mes vervaarlijk flikkerde, maar toen was hij uitgeput. Een zestal messteken waren zijn deel en hij kon zich na een worsteling verschansen op haar slaapkamer, waar hij de politie belde.

De politie bevestigde de onfortuinlijke stud inderdaad uit het appartement bevrijd te hebben, waar Luminata nog altijd halfnaakt rondliep. Over het lot van de politieagenten is niets bekend.

'Mogelijk miljoenenfraude met hypotheekrenteaftrek'

De gemeente Amsterdam doet samen met de Belastingdienst onderzoek naar een nieuwe vorm van fraude, waarbij de hypotheekrente wordt afgetrokken door mensen die daar geen recht op hebben. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van bronnen. Betrokkenen bij het onderzoek zeggen dat de omvang van de fraude landelijk in de miljoenen euro's kan lopen.

De gemeente en de Belastingdienst kijken in het onderzoek naar 'opvallende adressen', waarbij huishoudens twee keer hypotheekrente aftrekken van de belasting. Het gaat dan om huishoudens die twee koopwoningen bezitten, maar feitelijk op een adres wonen en de andere woning verhuren aan een ander, aldus RTL Nieuws.

Poels: 'Belangrijkste zege in carrière'

Wout Poels won vandaag knap de koninginnerit in de Ronde van Baskenland. De renner van Quick-Step noemt het nu de belangrijkste zege in zijn carrière.

„Ik ben hier superblij mee, want na mijn enorme valpartij in de Tour van een paar jaar terug ben ik in staat gebleken om weer terug te keren." aldus Poels, die op de slotklim besloot in de aanval te gaan. "Alberto Contador opende als eerste de aanval, maar op een gegeven moment gingen hij, Valverde en een paar anderen vooral naar elkaar kijken. Ik probeerde voordeel te halen uit die situatie en besloot weg te springen. Ik kende deze finale nog van vorig jaar, toen ik hier ook reed."

Poels bezorgde daarmee zijn ploeg hun tweede ritzege deze ronde, eerder won Tony Martin ook al een rit. In het klassement klom hij naar de negende plaats, op 55 seconden van Contador. "Vrijdag is er weer een lastige etappe. Ik hoop in ieder geval mijn positie te kunnen verdedigen."

Duw eens een Smart omver

San Francisco wordt de laatste tijd opgeschrikt door een groep vandalen met een apart gevoel voor humor. 's Nachts dolen ze door de straten op zoek naar Smarts, het populaire stadswagentje van de Duitse autogigant met de ster op de grill.

Als de lolbroeken er een gevonden hebben duwen ze hem op z'n kant. De politie is naarstig op zoek naar de bende onverlaten maar heeft nog geen aanhoudingen kunnen verrichten.

De Smart is zo ongeveer de kleinste auto op de markt en weegt nauwelijks 750 kilo. Het fenomeen wordt in de VS al smalend 'Smart-tipping' genoemd, analoog aan 'cow-tipping'. Dat laatste betreft het omver duwen van slapende koeien.

 

Bandidos langer in voorarrest

Vier leden van de motorclub Bandidos blijven dertig dagen langer in voorarrest zitten. Dat heeft de rechtbank Limburg donderdag besloten. Zij worden verdacht van verboden wapenbezit.

De vier werden eind vorige maand opgepakt bij een afgesloten woning in het Limburgse Geleen die ogenschijnlijk ook als clubhonk voor de omstreden motorclub werd gebruikt. In de directe omgeving van het pand zijn meerdere wapens en munitie aangetroffen.

De rechtbank vindt dit zo verdacht, dat de vier voorlopig in de cel blijven. De verdachten hebben bij de politie geen verklaring willen afleggen over de vondsten. De officier van justitie heeft betoogd dat de leden zich zullen herbewapenen zodra zij weer op vrije voeten zijn. De rechtbank noemt dit een 'reële mogelijkheid' en besluit de vier daarom langer in de cel te laten.

De spanningen in de wereld van de motorclubs zijn de afgelopen tijd toegenomen nu de Bandidos, de aartsrivalen van de Hells Angels, ook twee afdelingen in Nederland hebben.

De bewoner van het huis in Geleen was Harrie Ramakers. Hij was vicepresident van de Hells Angels-afdeling Nomads uit Oirsbeek en is inmiddels overgelopen naar de Bandidos. Bij zijn woning in Nieuwstadt ontploften binnen korte tijd twee explosieven. Dit huis is toen gesloten waarna Ramakers neerstreek in Geleen.

Vanaf volgende week Hitman op je mobiel

Vanaf volgende week, 17 april dus, is Hitman ook op je mobiel of tablet te vinden, in de vorm van Hitman GO. De turnbased-strategy zal 68 levels tellen en komt eerst uit op iOS-apparaten. Android-ondersteuning zal snel volgen.

De game is gebaseerd op, jawel, kijkkasten. Square Enix laat verder weten dat het waarschijnlijk niet bij 68 levels blijft, maar dat men later levels gaat toevoegen. Het spel zal bij de launch € 4,49 kosten.

Hitman GO

Brandslang dwars door auto

Er zijn vast mensen die er leedvermaak om hebben, maar de eigenaar van een foutgeparkeerde BMW in Boston zal er niet mee kunnen lachen. Het is hoe dan ook een voorbeeld van 'wrong time, wrong place'.

De auto stond namelijk geparkeerd voor een brandkraan. Toen er in drie nabijgelegen huizen brand uitbrak, kon de brandweer niet anders dan de ruiten van het voertuig inslaan en de brandslang erdoor trekken. Het nieuws werd gebracht door diverse Amerikaanse media.

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de spuitgasten de BMW-rijder eens goed te grazen wilden nemen, maar volgens de brandweer kon de commandant ter plaatse niet anders dan opdracht geven de auto te molesteren. De ernst van de situatie bracht de hulpverleners namelijk in tijdnood en de auto stond in zijn volle breedte in de weg. De brandweer herinnerde er verder aan dat de slang zo recht mogelijk moet liggen om de waterdruk optimaal te houden.

De oorzaak van de brand was een auto die vlam vatte tussen twee dicht op elkaar gebouwde huizen. De brand sloeg snel over en al vlug stonden drie panden in lichterlaaie. Alle inwoners werden gered door dappere brandweerlieden die zich niet van hun stuk lieten brengen door een verkeerd geparkeerde auto.

De schade wordt inmiddels geschat op 750.000 dollar, zo'n 540.000 euro. Over het schadebedrag van de BMW werd geen mededeling gedaan. 

Slagschepen in Wargame: Red Dragon

Eugen Systems heeft weer een aantal screenshots vrijgegeven van Wargame: Red Dragon. De realtime-strategy komt officieel op 17 april uit op pc, maar het is al mogelijk om de game te spelen via een early access-programma.

Bezitters van Wargame: Airland Battle, de voorganger van de game, krijgen tot 17 april 25% korting op de aankoop van Red Dragon. Een van de grootste toevoeging van Red Dragon is het vechten op water.

Wargame: Red Dragon

Wargame: Red Dragon

Wargame: Red Dragon

Wargame: Red Dragon

CoD: Ghosts Devastation-dlc krijgt een datum

De nieuwe dlc voor Call of Duty: Ghosts, Devastation, komt op 8 mei naar pc, PlayStation 3 en PlayStation 4. Dit laat Activision weten. De dlc kwam eerder al uit voor Xbox 360 en Xbox One, maar straks kunnen dus ook de andere platforms met de uitbreiding aan de gang.

De dlc is onderdeel van de Season Pass, maar kan ook los gekocht worden voor ongeveer 15 dollar. De uitbreiding voegt vier nieuwe multiplayermaps toe, een extra wapen en een nieuwe verhaal voor de Extinction-modus.

Joe Jonas is niet verbaasd over problemen Bieber

Joe Jonas vindt het niet onverwacht dat Justin Bieber problemen heeft met justitie en verdovende middelen. "Ik denk dat we het allemaal aan zagen komen. Zijn vader is zijn favoriete feestbeest, dat zegt al genoeg", zegt de zanger in het Canadese internettijdschrift The Scene Magazine.

"Een dergelijke explosie was onvermijdelijk", vervolgt de 24-jarige Jonas. De 20-jarige Bieber werd de afgelopen maanden meerdere keren opgepakt en zou worstelen met verschillende verslavingen.

Volgens Jonas, die samen met zijn broers in de Jonas Brothers zat, wordt het gedrag van de Canadese zanger erg uitvergroot in de media. "Ik heb het makkelijker gehad. De meeste jonge sterren, de Justin Biebers van deze wereld, leven onder een vergrootglas."

'PvdA speelt piraten in de kaart'

De PvdA speelt piraten in de kaart door de inzet van gewapende beveiligers op koopvaardijschepen te torpederen. Dat zei PVV-Kamerlid Raymond de Roon donderdag tijdens een debat met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) over de particuliere beveiligers.

Sultan Günal-Gezer (PvdA) kreeg forse kritiek op haar standpunt. "U heeft gewoon lak aan de belangen van de reders", fulmineerde De Roon. "U speelt piraten met deze actie in de kaart en dat is een hele kwalijke zaak."

Ook haar coalitiepartner Ronald Vuijk was not amused en toonde zich zichtbaar geïrriteerd. Hij noemde het optreden van zijn PvdA-collega een 'malle vertoning', omdat de partij niet de moeite neemt om het wetsvoorstel van Hennis af te wachten. "Het wordt via de media zomaar afgeschoten zonder er echt inhoudelijk over te spreken."

"Dit gaat ten koste van veiligheid, ten koste van welvaart, ten koste van banen", voorspelde hij. Günal-Gezer was het er niet mee eens. Zij vindt dat het geweldsmonopolie bij de overheid moet blijven. Bovendien zijn de mogelijkheden om koopvaardijschepen te beschermen met militaire teams nog niet uitgeput.

Zo moeten de kosten omlaag en moeten de teams sneller kunnen worden ingezet. Zij riep Hennis op om met concrete maatregelen te komen om koopvaardijschepen beter te beschermen. De PvdA'er weet zich met haar voorstel om geen particuliere beveiligers in te zetten gesteund door SP, CDA, CU en D66.

Het kabinet besloot een jaar geleden dat koopvaardijschepen onder strikte voorwaarden gebruik zouden mogen maken van private beveiligers. Door de opstelling van de PvdA staat dit voornemen nu op losse schroeven. Hennis komt later aan het woord.

Nationale records Heemskerk en Verlinden

Zwemmers Femke Heemskerk en Joeri Verlinden hebben donderdag nationale records gezwommen bij de Swim Cup in Eindhoven. Heemskerk won de 200 meter wisselslag in 2:10.21 minuten. Verlinden maakte na een jaar fysiek leed zijn rentree en snelde in de halve finale van de 50 meter vlinderslag naar 23,63 seconden.

Naast een persoonlijk record was dat direct een nationaal record. Met zijn tijd moest hij alleen de Oekraïner Andriy Hovorov voorlaten. Ook in de finale eindigde Verlinden achter Hovorov.

De Zweedse Sarah Sjöström was donderdag succesvol met overwinningen op de 100 meter vlinderslag en de 50 meter vrije slag. Op de 100 meter vlinderslag klokte ze 57,01 seconden en hield ze Inge Dekker 32 honderdsten achter zich. Op de 50 meter vrij verdrong ze in Ranomi Kromowidjojo ook een Nederlandse naar de tweede plaats: 24,15 om 24,35 seconden. Dekker werd samen met de Deense Pernille Blume gedeeld derde in 24,73.

Kleine teams kwaad over niet doorgaan budgetlimiet

De kleinere teams in de Formule 1 zijn kwaad op de grotere broeders nu deze ervoor gezorgd hebben dat de budgetlimiet voorlopig niet ingevoerd zal worden. Het plan werd geopperd door FIA-president Jean Todt die hiervoor uiteindelijk te weinig steun ontving.

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn is niet blij. "Wij zijn een kleiner team ik begrijp dan ook niet waarom we deze weg bewandelen. Je hebt namelijk ook verantwoordelijkheid tegenover de andere deelnemers. De tijden dat er gezegd kon worden dat als je het geld niet had je niet in de Formule 1 thuishoorde zijn al lang vervlogen. Het kostenniveau dat we nu in de Formule 1 bereikt hebben is onbegrijpelijk. In de economisch zware tijden moeten we de sport op een verantwoordelijke manier gaan runnen."

Kaltenborn roept dan ook op om de politieke spelletjes om de budgetlimiet tegen te houden te stoppen. De FIA zou hierin een voortrekkersrol moeten gaan spelen. "Als teams dreigen de sport te gaan verlaten, dan moeten ze dat vooral gaan doen. Dan stoppen de politieke spelletjes en is er ruimte voor anderen om de sport te betreden."

'Eindhovense moslims doodsbang'

Moslims uit Eindhoven zijn doodsbang op straat. Gisteren zou een moslima namelijk klappen hebben gekregen in de Brabantse lichtstad.

Rond twee uur gistermiddag werd een vrijwilligster van de moskee Al-Fourqaan lastiggevallen door een tweetal mannen, zo luidt de aanklacht. Dit gebeurde bij de Plus op de Woenselsestraat. Omstanders zouden hebben staan toekijken zonder in te grijpen.

"Ze kreeg klappen en haar bedekkende kleding werd van haar lichaam getrokken", beweert Amar Nejjar, manager van de moskee in kwestie. En sindsdien durven moslims de straat niet meer op.

Ook zou de vrouw een baby bij zich hebben gedragen. De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van de vermeende mishandeling, waarvan geen aangifte is gedaan. De Plus-medewerkers treft in ieder geval geen blaam, want zij zouden niets hebben meegekregen van het voorval.

Najjar staat het huilen nader dan het lachen. "Iemand die vanwege geloofsprincipes wordt mishandeld op klaarlichte dag, dat is niet toelaatbaar."  Hij is bang dat moslims dankzij Wilders' opmerkingen niet meer veilig zijn.

"Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt", aldus de beste man. "De situatie zoals die nu is, mag niet escaleren. Veel moslims zijn bang."

'PVV'er geeft moslima een trap'

Dortmund legt Sahin definitief vast

Borussia Dortmund heeft de optie in het huurcontract van Nuri Sahin gelicht om hem definitief over te nemen. Dortmund is druk bezig met de voorbereidingen op het komende seizoen, waarin sowieso Robert Lewandowski vertrekt naar Bayern München. Als opvolger van de Poolse spits werd deze week de komst van Hertha BSC-spits Adrián Ramos wereldkundig gemaakt.

Nu mag ook Sahin zich opmaken voor een nieuw Bundesliga-seizoen in het tenue van Dortmund. De middenvelder was nog eigendom van Real Madrid, maar in Spanje komt hij niet voor in de toekomstplannen. Dortmund legt zeven miljoen euro neer voor de international van Turkije.

Sahin kwam dit seizoen al op huurbasis uit voor de Duitse grootmacht. In 2005 debuteerde hij op het hoogste niveau bij de club, waarmee hij deze week strandde in de kwartfinale van de Champions League.

Real Madrid nam de speler in 2011 over van Dortmund. Verhuurperiodes aan Liverpool en aan zijn oude liefde volgden. Dit seizoen speelde hij 29 competitiewedstrijden in het shirt van Dortmund. Daarin maakte de oud-speler van Feyenoord twee doelpunten.

Sallaint detail: Real Madrid en Borussia Dortmund stonden doordeweeks tegenover elkaar in de Champions League. Dortmund won met 2-0, maar had daaraan niet genoeg om de 3-0 nederlaag van vorige week uit te vlakken.

OPCW: deadline chemische wapens Syrië nog haalbaar

Als Syrië al zijn chemische wapens en bestandsdelen voor dergelijk wapentuig voor het einde van de maand het land uit kan krijgen, kan de gestelde deadline voor de vernietiging ervan nog gehaald worden. Dat heeft een woordvoerder van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens donderdag gezegd. De deadline is op 30 juni gesteld, maar het verwijderen van het Syrische gif- en zenuwgas heeft al meermaals vertraging opgelopen.

De chemische wapens worden in Syrië over de weg vervoerd naar de havenstad Latakia. Iets meer dan de helft van de dertienhonderd ton gif- en zenuwgas is inmiddels uit Syrië gehaald, maar dat heeft maanden geduurd. Door de burgeroorlog die in Syrië woedt, is het lastig de chemische wapens veilig te vervoeren.

"Op dit moment hebben we nog zeventien dagen over, volgens de planning die de Syrische regering heeft ingediend bij de OPCW", aldus woordvoerder Michael Luhan. "Dus als ze tegen die tijd allemaal weg zijn, hebben wij er vertrouwen in dat de vernieting van de wapens voor 30 juni kan worden voltooid."

Luhan was donderdag in de Spaanse havenstad Rota, waar verslaggevers werden rondgeleid over de Cape Ray, een Amerikaans schip dat is uitgerust met speciale apparatuur om de gevaarlijkste chemische wapens op zee onschadelijk te maken. Het afval dat overblijft, wordt vervolgens op land vernietigd.

Een Amerikaanse marineofficier verzekerde het verzamelde journaille dat de giftige stoffen niet in de Middellandse Zee zullen belanden. "Het is een geheel gesloten systeem", aldus schout-bij-nacht Robert Burke. "Er zijn diverse gelaagde systemen die het milieu beschermen terwijl we aan boord bezig zijn met de materialen. Vervolgens wordt alles opgeslagen in tanks in het schip."

Laatste euromunt met Beatrix komt in mei uit

Een nieuw Nederlands muntstuk van twee euro met daarop prinses Beatrix en koning Willem-Alexander komt in mei uit. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) donderdag op zijn website. De prinses verscheen vorig jaar ook al met Willem-Alexander op een munt, maar stond toen vooraan. Op de nieuwe munt staan de koning en zijn moeder andersom.

"Hiermee wordt afscheid genomen van de muntontwerpen met het vertrouwde portret van onze voormalige vorstin Beatrix", aldus de KNM. Het ontwerp is, net zoals het eerste 'dubbelportret' van 2013, gemaakt door modelleur Pannos Goutzemisis.

Nederlands koppel verdacht van moord op Belg

Een Nederlands koppel wordt verdacht van de moord op de 41-jarige Belgische kunstenaar Stefaan Bekaert. De 50-jarige man en 40-jarige vrouw zitten momenteel vast in afwachting van een eventuele overlevering aan België, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Het stel is dinsdag door een arrestatieteam opgepakt in Arnhem. Vermoedelijk zijn zij naar Nederland gevlucht, nadat zij in België een tijd in het huis van Bekaert hadden gewoond. Diverse media melden dat ook hun 17-jarige zoon verdachte is, maar dat kon de woordvoerder niet bevestigen.

De kunstenaar werd zo'n vijf weken geleden als vermist opgegeven, maar de Belgische politie vond zijn lichaam pas een maand later op de zolder van zijn eigen huis. Tijdens een eerdere zoektocht in de woning waren ze het lijk misgelopen. De Belg was met messteken om het leven gebracht.

De Nederlanders kwamen in beeld toen er met de pinpas van Bekaert geld was opgenomen. Of een van de verdachten de pas heeft gebruikt, laat de Belgische justitie in het midden.

Een Nederlandse rechter beslist over twee tot drie maanden of de verdachten aan België worden overgeleverd.

Rechter: Le Pen een fascist noemen mag

De linkse Franse politicus Jean-Luc Mélenchon stond in zijn recht toen hij Marine Le Pen van het Front National voor een fascist uitmaakte. Dat heeft een rechtbank in Parijs donderdag bepaald, meldt Le Monde. Le Pen had een rechtszaak aangespannen wegens belediging naar aanleiding van Mélenchons uitspraak.

Mélenchon reageerde in 2011 op een peiling waarin Le Pen als kanshebber voor het Franse presidentschap naar voren kwam. "Waarom zijn de Fransen het enige volk dat een fascist aan het hoofd wil?", vroeg Mélenchon zich af. Dit is dus volgens de rechtbaar niet strafbaar.

IOC stuurt crisismanager naar Rio de Janeiro

Het IOC stuurt volgende week een crisismanager naar Rio de Janeiro. Gilbert Felli, de directeur Olympische Spelen van het IOC, wordt volgende week al naar Brazilië gestuurd in plaats van over enkele maanden. Dat maakte IOC-preses Thomas Bach donderdag bekend. De voorbereidingen voor de Spelen van Rio in 2016 liggen achter op schema.

Het sturen van Felli, die eigenlijk pas in september zou gaan, is slechts één van een reeks maatregelen die Bach aankondigde om de voorbereidingen weer op de rails te krijgen. Het IOC stuurt bijvoorbeeld meer hulptroepen naar Rio. Ook wordt er een manager ingehuurd die alle bouwprojecten onder zijn hoede krijgt.

Het uitvoerend comité van het IOC, dat de afgelopen dagen in het Turkse Belek bijeen was, riep Brazilië op om een speciaal orgaan voor beslissingen omtrent de Spelen op te zetten. "We geloven dat Rio fantastische Spelen kan en zal organiseren als nu de juiste maatregelen worden genomen", liet Bach weten.

De laatste dagen is de noodklok geluid over de Spelen van Rio en er gaan dan ook stemmen op om een plan B klaar te hebben. Bach weigerde een verplaatsing van de Spelen volledig uit te sluiten. "We zullen er alles aan doen om van deze Spelen een succes te maken."

Ondertussen trotseerden bouwvakkers die op het Olympische park in Rio werken een rechterlijke uitspraak dat ze weer aan het werk moesten. Volgens bouwconsortium Rio Mais staken tenminste tweeduizend bouwvakkers. Dat doen ze al sinds vorige week woensdag.

De werkzaamheden voor de Spelen van Rio worden geplaagd door te late starts en politieke chaos. Daar komen, net als bij de werkzaamheden voor het WK van deze zomer, stakingen bovenop.

Beugelsdijk: "Ik pas bij Engels voetbal"

Tom Beugelsdijk weet waar hij komend seizoen wil uitkomen. De verdediger mikt op een transfer naar Engeland. ADO Den Haag heeft van Beugelsdijk te horen gekregen dat de onderhandelingen over een mogelijk nieuw contract voorlopig in de ijskast moeten blijven. De 23-jarige speler hoopt een nieuwe uitdaging aan te gaan. Bij voorkeur in Engeland, waar hij in de belangstelling staat van eerstedivisionist Blackpool.

"Ik volg het Engelse voetbal al sinds ik een klein jochie ben. De stadions zitten allemaal vol en de sfeer is overal kicken", zegt de centrale verdediger in gesprek met Voetbal International. "Als voetballer zou ik daar ook wel passen, denk ik."

Beugelsdijk had zich eerder nog op kunnen maken voor een transfer naar Oekraïne. Tegen een Oost-Europees avontuur zei hij echter al snel 'nee'. "Daar wil ik op dit moment nog niet dood gevonden worden. Misschien is dat iets voor als ik een paar jaartjes ouder ben, maar nu zeker niet. Doe mij dan maar Engeland."

"Met ADO heb ik afgesproken dat we na dit seizoen rond de tafel gaan. Dan ga ik alles eens rustig op een rijtje zetten, want ik ben op dit moment voor clubs natuurlijk een interessante speler. Maar: ADO is toch wel echt mijn cluppie."

Zo ziet Watch Dogs eruit op pc

Tot nu toe zagen we vooral veel gameplay en beelden van Watch Dogs op next-gen consoles, maar Ubisoft heeft vandaag een video online gezet met beelden van de pc-versie met Nvidia-hardware.

De ontwikkelaar kan alle technologieën beter uitleggen, dus lees niet heel veel verder en kijk naar de beelden terwijl hij met allerlei grafische termen smijt. Vergeet niet daarna het kwijl van je mondhoeken te vegen.

Watch Dogs komt 27 mei uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Gündogan moet streep zetten door WK

Ilkay Gündogan is niet op tijd hersteld voor het WK. De Duits international komt volgens Borussia Dortmund-coach Jürgen Klopp dit seizoen niet meer in actie. Gündogan (23) speelde deze jaargang maar één competitieduel voor Borussia Dortmund.

Tijdens de openingsdag van het nieuwe seizoen kwam de Duitser met Turkse roots in actie tegen FC Augsburg. Na een klein uur spelen ging Gündogan naar de kant, waarna hij niet meer terugkeerde gedurende het seizoen.

Een slepende rugblessure houdt de achtvoudig international al meer dan een half jaar aan de kant. Gündogan had nog goede hoop om het slot van het seizoen mee te maken en naar het WK te gaan. Door de WK-droom kan hij nu een streep zetten, zei Dortmund-trainer Klopp donderdag tegen Duitse media.

"Het is nagenoeg zeker dat Gündogan dit seizoen niet meer gaat spelen. Een rentree zit er voorlopig niet in. Het gaat wel beter met zijn rug, maar het kost gewoon tijd. Dit is erg moeilijk voor Ilkay", aldus Klopp. Gündogan is sinds twee seizoenen een vaste waarde bij de huidige nummer twee van Duitsland.

Een ontstoken zenuw in het onderste deel van zijn rug betekent dat het teleurstellende seizoen voor de oud-speler van VfL Bochum en 1. FC Nürnberg over is. Gündogan kwam vorige zomer nog in actie op het jeugd-EK in Israël. Bondscoach Joachim Löw maakt volgende maand de Duitse WK-selectie bekend.

Krul kan rentree maken tegen Stoke City

Tim Krul staat voor zijn terugkeer bij Newcastle United. De doelman had de afgelopen weken last van een knieblessure, maar is weer wedstrijdfit. Krul (26) staat naar verwachting zaterdagmiddag weer onder de lat bij Newcastle United.

De nummer negen van de Premier League gaat op bezoek bij nummer tien Stoke City, bij wie Erik Pieters onder contract staat. Krul werd in de laatste wedstrijden vervangen door Robert Elliot.

Elliot beleefde geen gelukkige wedstrijden tegen Southampton en Manchester United. In beide competitieduels ging Newcastle United met 4-0 onderuit. De kans leek groot dat Elliot ook tegen Stoke City zou spelen, maar Krul is sneller hersteld dan aanvankelijk werd verwacht door de medische staf van Newcastle United.

De Hagenaar is bezig aan een sterk seizoen bij The Magpies. Krul hield deze jaargang negen keer de nul in de Premier League en werd voor de winterstop verkozen tot speler van de maand november. De vijfvoudig international had die prijs vooral te danken aan een wedstrijd tegen Tottenham Hotspur (0-1 zege), waarin hij veertien reddingen verrichtte.

Manager Alan Pardew wil nog niet bevestigen of Krul daadwerkelijk in actie komt in Britannia Stadium. "Tim heeft goed kunnen trainen. De mogelijkheid bestaat dat Krul zaterdag weer gaat spelen", aldus Pardew tegen Engelse media. Bij Newcastle komen mogelijk ook Luuk de Jong en Vurnon Anita in actie zaterdag.

Geen microtransacties voor Driveclub

Driveclub, de Playstation 4-exclusieve racegame van Evolution Studios, krijgt geen microtransacties. Dat blijkt uit een gesprek op Twitter. De onthulling komt van Paul Rustchynsky, design director voor Driveclub bij Evolution.

Rustchynsky roept eerst op Twitter dat zelfs Trials Frontier geïnfecteerd is met het microtransactiemonster en plaatst hierbij een plaatje uit het spel. In een reactie zegt een andere gebruiker dat hij hoopt dat Driveclub hiervan gevrijwaard blijft. Het antwoord van Rustchynsky hierop laat weinig aan de verbeelding over.

Driveclub zou oorspronkelijk een launchtitel voor PlayStation 4 zijn, maar is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Wanneer de game uitkomt is nog niet bekend.

Oud-wereldrecordhouder Asafa Powell anderhalf jaar geschorst

De Jamaicaanse sprinter Asafa Powell is voor anderhalf jaar geschorst wegens dopinggebruik. De oud-wereldrecordhouder op de 100 meter mag op 20 december zijn rentree maken. Hij werd vorig jaar juni tijdens de Jamaicaanse trials betrapt op het middel oxilofrone. Omdat hij al sinds die tijd geschorst is, zit het leeuwendeel van zijn straf er al op.

De straf van Powell komt overeen met die van teamgenote Sherone Simpson. Net als zij weet Powell zijn positieve dopingtest aan een door een fysiotherapeut verstrekt voedingssupplement. Ook Simpson mag op 20 december haar rentree maken, hoewel haar advocaat direct na de uitspraak liet weten in beroep te gaan tegen de schorsing.

De 31-jarige Powell stelde in 2007 het wereldrecord op de 100 meter op 9,74 seconden. Daarna werd hij overschaduwd door landgenoot Usain Bolt die het wereldrecord in drie stappen op 9,58 stelde.

'Kopieheffing verdwijnt niet'

Als het aan de Stichting Thuiskopie ligt, blijft de thuiskopieheffing even hoog na de uitspraak van het Europees Hof van Justitie die downloaden per direct illegaal maakt. De stichting lapt daarmee de kern van de uitspraak aan haar laars. Consumenten blijven dezelfde heffing betalen voor apparaten waarop auteursrechtelijk beschermd werk zou kunnen worden gezet. De bijdrage die de entertainmentmaffia vanuit de regeling krijgt, verandert volgens de stichting niet.

De stichting beweert donderdag nooit extra kosten in rekening te hebben gebracht voor illegale downloads en de heffing altijd gebaseerd te hebben op Europese richtlijnen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet eerder juist weten dat de thuiskopieheffingen moeten worden aangepast.

De Stichting Onderhandelingen Nationale Thuiskopievergoeding (SONT) moet van Teeven aangeven wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de thuiskopieheffingen. Naar verwachting geeft SONT, onder voorzitterschap van Marco Pastors, deze zomer eens een keer een advies.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde donderdagochtend dat het Nederlandse legaliseren van downloads uit niet-legale bron zorgt voor oneerlijke concurrentie. In de Nederlandse wet werd geen onderscheid gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit nagemaakte of vervalste bronnen en geoorloofde bronnen.

Grosjean niet blij met Renault-motoren

Romain Grosjean is niet blij met de Formule 1-motoren van Renault. De Lotus-coureur is niet blij dat de krachtbronnen zowel zijn teamgenoot Pastor Maldonado als hemzelf tijdens de tweedaagse test in Bahrein in de steek hebben gelaten. Hierdoor kon het geplaagde team wederom niet veel meters maken.

Voorafgaand aan het seizoen leek Grosjean al kwaad te zijn over de problemen met de E22, al ontkende hij dat zelf. Gisteren stak hij tegenover Auto Hebdo zijn frustratie niet onder stoelen of banken. "Ik hoop dat Renault verbetering aan kan brengen is betrouwbaarheid en prestaties, omdat vandaag niet acceptabel was. We verwachten er veel meer van. Renault heeft gezegd dat er in China en Barcelona aanpassingen zullen zijn. Die moeten we afwachten."

Omgebrachte Somaliër dood door hersenletsel

Hersenletsel is de Somaliër die maandagavond overleed bij een geweldsincident in Groningen fataal geworden. Dat is gebleken uit de sectie die op het lichaam is verricht, meldt de politie donderdag.

Het 40-jarige slachtoffer werd aangevallen op de Korreweg en overleed even later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Wat er precies is gebeurd, is nog altijd onduidelijk.

De politie hield dinsdagnacht een 23-jarige verdachte uit Leek aan voor betrokkenheid bij het incident. Hij zit nog vast en wordt verhoord. Vrijdag wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Juweliersechtpaar weer verhoord

Het verdachte juweliersechtpaar uit Deurne dat bijna twee weken geleden betrokken was bij de dood van twee overvallers in hun zaak is donderdag weer uitgebreid verhoord over de gebeurtenissen in hun winkel. Hun advocaat Jan-Hein Kuijpers heeft dat donderdag gezegd.

De raadsman wilde niet uitweiden over het verhoor. Het Openbaar Ministerie gaat niet in op vragen.

De twee overvallers werden doodgeschoten bij de juwelier in Deurne. De verdachte eigenaar en zijn vrouw werden een dag na hun aanhouding vrijgelaten omdat de schietpartij waarschijnlijk zelfverdediging is geweest.

Wout Poels pakt grootste zege uit zijn loopbaan

Wout Poels heeft in de Ronde van het Baskenland de grootste overwinning uit zijn carrière geboekt. De 26-jarige Limburger was in de vierde etappe de sterkste en kwam solo over de finish in de koninginnerit van de Baskische World Tour-koers. De etappe van Vitoria-Gasteiz naar Eibar, over ruim 150 kilometer, kende een lastige aankomst.

De slotklim had de top op ongeveer twee kilometer voor de streep liggen, maar tegen die tijd was de renner van Omega Pharma-Quick Step al gevlogen. Een aantal renners, waaronder Alberto Contador en Alejandro Valverde, probeerden het gat nog te dichten, maar dat mocht niet meer baten. Valverde werd uiteindelijk tweede, Samuel Sánchez mocht ook het podium op.

Het Nederlandse feestje werd gecompleteerd door Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) en Bauke Mollema (Belkin) die vierde en vijfde werden. Voor Poels was het het grootste succes na zijn zware valpartij in de Tour de France van 2012. Hij liep daarbij een gescheurde nier en milt, gekneusde longen en gebroken ribben op. In totaal is het zijn zesde professionele zege, maar zijn eerste in een wedstrijd van het kaliber van de Ronde van het Baskenland.

De leiding in de Baskische rittenkoers blijft in handen van Alberto Contador. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo werd tiende en zag Valverde twee seconden dichterbij komen. De renner van Movistar staat tweede op twaalf seconden, gevolgd door Damiano Cunego van Lampre op ruim een halve minuut.

Geen gezondheidszorg voor Nederjihadisten

Nederlandse jihadstrijders die in Syrië gewond raken kunnen bij terugkeer in Nederland geen aanspraak maken op Nederlandse gezondheidszorg. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag na afloop van het debat over terrorisme. "Nee", antwoordde de minister onomwonden op de vraag over gewond terugkerende strijders.

Volgens Opstelten probeert Nederland echter zo veel mogelijk te voorkomen dat jongeren überhaupt naar Syrië reizen. "En als men reist en men keert terug dan houden we ze heel goed in de gaten met alle betrokken diensten." De minister liet verder weten dat de studiefinanciering van Nederlandse jihadstrijders in Syrië zal worden stopgezet.

De Tweede Kamer debatteerde donderdag over terrorisme. Aanleiding is het rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat onlangs naar de Kamer is gestuurd. Het dreigingsniveau in Nederland blijft 'substantieel' omdat het aantal Nederlandse jihadstrijders dat naar het buitenland reist nog altijd toeneemt. Een jaar geleden werd het dreigingsniveau verhoogd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte eerder bekend diverse maatregelen genomen te hebben om Nederlandse jongeren hier te houden. Zo is van elf mensen het paspoort ingenomen en is van vier mensen een bankrekening bevroren. Ook zijn uitkeringen stopgezet en lopen er politie- en strafrechtelijke onderzoeken naar ronselaars van strijders. Vermoedelijk zijn er meer dan honderd Nederlanders naar Syrië vertrokken.

ING stapt helemaal uit 'schoengebouw' aan Zuidas

Vanaf volgend jaar zit er helemaal geen onderdeel meer van ING in het voormalige hoofdkantoor van de bank en verzekeraar aan de Zuidas in Amsterdam. Verzekeringstak NN Group trekt dan als laatste uit het pand dat ook wel bekendstaat als 'de schoen', 'de kruimeldief' en 'de schaats'.

NN - waar verzekeraar Nationale-Nederlanden deel van uitmaakt - blijft wel eigenaar van het pand, dat geschikt wordt gemaakt voor meerdere huurders. Een advocaten- en notarissenkantoor heeft al een huurcontract getekend.

ING werd vanwege de staatssteun tijdens de kredietcrisis onder dwang van de Europese Commissie gesplitst in een bank- en een verzekeringstak. Als gevolg daarvan trok ING Bank al eerder naar een ander pand in de Amsterdamse Bijlmer. NN Group heeft er nu voor gekozen om de hoofdzetel in Den Haag te vestigen.

NN Group is nu nog een dochter van ING. Het is de bedoeling dat het bedrijf nog dit jaar zelfstandig wordt, waarschijnlijk via een beursgang.

Poetin waarschuwt Europa in brief voor koude winter

De Russische president Vladimir Poetin heeft achttien Europese leiders een brief gestuurd waarin hij hun vraagt snel financiële hulp te bieden aan Oekraïne. Daarmee moet voorkomen worden dat een groot deel van Europa verstoken blijft van Russisch aardgas, is de teneur van het geschrift.

Het Kremlin gaf de brief donderdag vrij. Poetin waarschuwt dat het aardgasconflict dat Rusland met Oekraïne heeft Moskou dwingt betalingen vooraf te eisen voor Russische gasleveranties. Als Oekraïne in gebreke blijft, zal de Russische energiegigant Gazprom de 'gasleveranties volledig of ten dele stilleggen', aldus Poetin.

Als de gaskraan dichtgaat, neemt het risico toe dat Oekraïne aardgas aftapt dat bedoeld is voor Europa, aldus de Russische president. Dat kan de Europese reserves voor de wintermaanden aantasten, waarschuwt hij.

KNSB verder met Icedôme ondanks gat in financiering

De KNSB en NOC*NSF houden vast aan het Icedôme in Almere als nieuwe topsportlocatie. Ze willen dat snel vastleggen in een overeenkomst, meldden de schaatsbond en de sportkoepel donderdag. Aanvankelijk moesten de financiële zaken van de nieuwe schaatshal voor 1 april op orde zijn, maar de organisatie kreeg uitstel.

De KNSB en NOC*NSF zien, ondanks het ontbreken van voldoende financiering, genoeg perspectief om de samenwerking voort te zetten. De komende weken wordt het overleg met diverse partijen over de exploitatie en financiering van het complex afgerond. "In deze periode lag de focus op het verkrijgen van voldoende zekerheden dat de plannen werkelijk worden gerealiseerd conform het eerder gedane aanbod", aldus de betrokken partijen in een verklaring.

Over het Icedôme is veel te doen geweest. De ijsbaan in Almere won het recht om de komende tien jaar het nationale trainingscentrum van de KNSB te worden ten koste van Thialf en de eveneens nieuw te bouwen baan Transportium in Zoetermeer.

Vanaf het seizoen 2016-2017 moet Icedôme onderdak bieden aan de langebaanschaatsers, de shorttrackers, de kunstrijders en de inline-skaters.

Pharrells Happy grootste hit in Top 40 aller tijden

Pharrell Williams heeft een topveertigrecord te pakken. Zijn single Happy is de grootste hit in de geschiedenis van de Nederlandse hitlijst. Dat laat de Stichting Nederlandse Top 40 donderdagmiddag weten.

De Amerikaanse zanger snoept het record af van Gotye. De Belgisch-Australische zanger mocht zijn single Somebody That I Used to Know de afgelopen twee jaar de grootste topveertighit noemen. Het succes van de nummers wordt bepaald aan de hand van een rekensysteem.

Williams' reactie op het binnenhalen van het record is vrijdagmiddag te horen op 538. Dan belt Top 40-presentator Jeroen Nieuwenhuize met de zanger.

De reactie die wij voorspellen:

"Okay." gevolgd door een weggemoffeld "You're fired. You giving me this nobody asshole to talk to, what the hell are you thinking?"

Duits: "Ik denk dat N.E.C. er uitvliegt"

RKC Waalwijk hoopt in de resterende drie duels nacompetitie te ontlopen. Aanvoerder Sander Duits en Rémy Amieux zien N.E.C. Nijmegen of Roda JC degraderen. RKC heeft nog wedstrijden tegen PEC Zwolle (thuis), NAC Breda (uit) en sc Heerenveen (thuis) voor de boeg.

De Waalwijkers staan vier punten achter op NAC Breda, dat op de veilige vijftiende plaats staat. Duits is vol vertrouwen voor het slot van het seizoen. "We willen en gaan ons direct veilig spelen", zegt de middenvelder tegen Omroep Brabant.

"Die ambitie mogen we best uitspreken. We moeten er tegen PEC vol opklappen. Vanaf de eerste minuut scherp zijn. Ik hoop dat ze met de gedachten al in De Kuip zijn. Al moeten we vooral van onze eigen kracht uitgaan", aldus Duits, die weet dat PEC volgende week de bekerfinale tegen Ajax speelt.

Ploeggenoot Amieux beseft dat RKC alle zeilen moet bijzetten om definitief veilig te spelen. "We hebben zes, misschien zeven punten nodig om de nacompetitie te ontlopen. Iedereen is scherp en doordrongen van het belang van de komende wedstrijden", aldus de oud-speler van NEC.

"Van mij mag Roda degraderen", verklaart Amieux, die weet dat N.E.C. één punt voor staat op hekkensluiter Roda JC en twee punten achter staat op RKC. Duits: "Ons eerste doel blijft niet degraderen. Ik denk dat N.E.C. er uitvliegt, al zou het van mij ook Roda JC mogen zijn. Zolang RKC het maar niet is..."

[Upd] Explosie in flatwoning Roermond

Op de bovenste verdieping van een flatgebouw in Roermond heeft zich donderdagmiddag een explosie voorgedaan. Onbekend is of er slachtoffers zijn, melden de politie en brandweer.

De ontploffing deed zich rond 14.00 uur voor in het gebouw aan de Venloseweg. Volgens de politie is het balkon ingestort en is er brand uitgebroken in de woning. De oorzaak is vermoedelijk een explosief in de woning.

Update 16.36 uur:
Omroep L1 meldt dat de explosie veroorzaakt is door de bewoner zelf. Onduidelijk is nog of er opzet in het spel is. De bewoner is gewondgeraakt, maar verkeert niet in levensgevaar. Twee honden die in de woning aanwezig waren, zijn ongedeerd.

Omwonenden zijn uit voorzorg geëvacueerd. De gemeente gaat het gebouw controleren op eventueel instortingsgevaar.

De Jong: "Blijf het liefst bij Newcastle"

Luuk de Jong wacht nog op zijn eerste goal voor Newcastle United, maar de spits wil ook na dit seizoen bij de nummer negen van de Premier League blijven. De Jong (23) kwam in januari op huurbasis over van Borussia Mönchengladbach.

Bij de Duitse club zat de aanvaller dit seizoen vooral op de bank. Een overstap naar Newcastle bood uitkomst voor de oud-speler van De Graafschap en FC Twente. In Engeland moet De Jong zijn draai nog altijd vinden na de eerste paar maanden.

De zevenvoudig international kwam tien keer in actie in de Premier League, maar scoorde nog niet voor The Magpies. Newcastle heeft een optie tot koop bedongen op De Jong. De Engelse club zou de spits voor acht miljoen euro kunnen overnemen van Borussia Mönchengladbach. De Duitsers betaalden in de zomer van 2012 nog vijftien miljoen euro voor De Jong aan FC Twente.

Als het aan De Jong ligt blijft hij in Engeland. "Ik wil mezelf elke wedstrijd verbeteren", aldus de spits tegen Shields Gazette. "Ik vind het daarom fijn om hier te zijn. Ik wil belangrijk worden voor het team. Na dit seizoen blijf ik het liefst hier. Ik houd van het voetbal in Engeland. Hier is meer fysieke strijd dan in Duitsland en Nederland."

"De Engelse speelwijze bevalt mij goed. Er zijn veel luchtduels", zei De Jong, ploeggenoot van Tim Krul en Vurnon Anita. "Het is voor mij natuurlijk fijn om landgenoten om mij heen te hebben. Maar we zijn absoluut geen apart groepje binnen de selectie. We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden. Zo zie ik het althans", besluit de huurling.

Gemeentehuis gebarricadeerd na dreigementen

De Brabantse gemeente Reusel-De Mierden heeft het gemeentehuis met betonblokken afgezet na dreigementen. "Onlangs zijn er bedreigingen geuit naar de gemeente die betrekking hebben op het gemeentehuis. Deze dreigementen nemen wij uiteraard zeer serieus", staat op de gemeentesite.

De politie is op de hoogte van de situatie en na 'uitvoerig onderzoek' is besloten een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen rondom het gebouw. Zo worden barricades geplaatst rondom het pand en is het 's avonds, 's nachts en in het weekend beveiligd.

Over de herkomst en de aard van de dreigementen wil een woordvoerder niets kwijt. Ook niet of deze zijn gericht tegen lokale politici of medewerkers van de gemeente. Reusel-De Mierden benadrukt dat er geen acuut gevaar is, maar dat het om voorzorgsmaatregelen gaat.

Einde aan 'jongerenauto'

Door de invoering van een nieuw rijbewijs voor tractoren maakt het kabinet het jongeren vanaf 16 jaar voortaan onmogelijk zonder rijbewijs in zogeheten 25 kilometervoertuigen rond te rijden. Dat zei minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag tijdens een Kamerdebat over de invoering van het T-rijbewijs.

Nederland is het laatste land binnen de EU dat het rijbewijs voor tractoren per 1 januari 2015 verplicht stelt. Volgens Schultz kunnen jongeren daardoor straks ook geen misbruik meer maken van een maas in de wet.

Voertuigen die vallen onder de regeling 'motorrijtuig met beperkte snelheid' zijn uitgesloten van wegenbelasting, niet apk-plichtig en te gebruiken zonder rijbewijs. Ze moeten alleen voorzien zijn van een gevarendriehoek en een 25 kilometerkentekenplaat voeren.

"Illegaal is het niet, idioot is het wel", zei Sander de Rouwe (CDA). Het Kamerlid verwees naar een uitzending van het televisieprogramma Pownews van eind vorig jaar. Daarin werd aangetoond hoe eenvoudig het is een gewone personenauto om te laten keuren. Ook werd duidelijk dat geen agent of parkeerwachter bekend is met de regels die gelden voor deze categorie voertuigen.

Assaidi bezoekt kniespecialist in Nederland

Oussama Assaidi hoopt dit seizoen nog in actie te kunnen komen voor Stoke City. De Marokkaans international is in Nederland voor onderzoek. Assaidi (25) wordt door Liverpool verhuurd aan Stoke City.

De voormalig Nederlands jeugdinternational speelde tot nu toe zestien competitieduels en scoorde daarin drie keer voor de nummer tien van de Premier League. Sinds 12 februari staat Assaidi buitenspel met een knieblessure.

De oud-speler van FC Omniworld (tegenwoordig Almere City), De Graafschap en sc Heerenveen hoopt dit seizoen nog te kunnen spelen voor Stoke City. The Potters beschikken tot het einde van deze jaargang over Assaidi. De vleugelspeler met een Marokkaans en Nederlands paspoort is nu op bezoek in Nederland.

"Ossie is in Nederland om een kniespecialist te bezoeken", zei Stoke City-manager Mark Hughes tegen Stoke Sentinel. "We gaan alle mogelijkheden onderzoeken om hem weer zo snel mogelijk in te zetten. Hij had een terugval tijdens de revalidatie, nu gaat het weer de goede kant op", aldus de Welshman.

"De toestand van de knie lijkt stabiel, maar er is nog meer onderzoek nodig. We gaan kijken wat voor hem het beste is. We willen Ossie graag nog dit seizoen inzetten. Het zou mooi zijn als hij nog speelminuten kan maken", besluit Hughes. Assaidi heeft bij Liverpool nog een contract tot de zomer van 2016. Bij The Reds had hij dit seizoen geen uitzicht op een basisplaats.

Elia: "Ik kijk uit naar afscheid Boschker"

Eljero Elia is dinsdag 20 mei eenn van de spelers die meedoet in een afscheidsduel voor Sander Boschker. De aanvaller heeft er nu al zin in. Elia (27) speelde tussen 2007 en 2009 bij FC Twente samen met doelman Boschker.

Het clubicoon van de Tukkers neemt na dit seizoen afscheid van het profvoetbal. Boschker (43) heeft dan 25 dienstjaren erop zitten. Elia kan zich de eerste ontmoeting met de keeper herinneren. De Voorburger kwam over van ADO Den Haag.

"Ik kwam Sander voor het eerst tegen in de kleedkamer", zegt Elia op de clubsite van FC Twente. "Die ontmoeting verliep heel rustig, dat weet ik nog. Maar dan kom je er wel achter dat hij de baas is in de kleedkamer. Daarna leer je hem beter kennen, ook binnen het veld. Hij coacht veel van achteruit, daar is hij echt mee bezig."

"Nadat ik naar het buitenland ging, ben ik hem nog eens tegengekomen bij het Nederlands elftal", aldus 28-voudig international Elia. De aanvaller behoorde net als Boschker (enkelvoudig international) tot de selectie van Bert van Marwijk die vier jaar geleden in Zuid-Afrika de WK-finale verloor van Spanje. Elia kwam in actie, Boschker bleef tijdens het WK op de bank.

Elia is net als onder meer Theo Janssen, Orlando Engelaar, Arnold Bruggink en Paul Bosvelt één van de genodigden bij het afscheid van Boschker. "Ik kijk heel erg uit naar zijn afscheidswedstrijd. Ik wil graag weer in De Grolsch Veste zijn, het mooie gevoel opdoen. Met veel oud-teamgenoten komen we weer bij elkaar. Eens kijken of we weer kunnen lachen met zijn allen", besluit de aanvaller.

Zoektocht Panama verder ondanks slecht weer

De zoektocht naar de vermiste Nederlanders in Panama is donderdag voortgezet ondanks de hevige wind en regen. De hulpdiensten laten weten dat de speurhonden, die woensdag voor het eerst werden ingezet, tot drie dagen nodig hebben om het zoekgebied uit te kammen.

Woensdag hadden helikopters last van de wind. Die werden daarom beperkt ingezet bij het zoeken naar Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22), die sinds vorige week dinsdag spoorloos zijn. De Nederlanders zouden rond het plaatsje Boquete een wandeltocht hebben willen maken, maar onduidelijk is of ze dit hebben gedaan.

Volgens de hulpdiensten (Sinaproc) hebben reddingswerkers inmiddels alle paden en het berggebied rond Boquete uitgekamd. Vijf groepen met elk twee speurhonden zoeken nu hetzelfde gebied nog een keer af. Ook de politie is betrokken bij de zoektocht.

Woensdag lieten familieleden van de vermisten op een Facebook-pagina weten op zoek te zijn naar twee jonge mannen die met Kremers en Froon zouden hebben ontbeten op de dag van de verdwijning. Later werd echter gesteld dat het om de lunch in een restaurant in Boquete ging. De politie is op zoek naar de mannen.

De zoektocht is donderdag om 05.00 uur lokale tijd hervat. Dat is 12.00 uur Nederlandse tijd.

[vid] [nsfw] 2014 heet van start

De eerste maanden van het jaar waren sinds het begin van de metingen zo'n 115 jaar geleden, nooit zo lekker warm als in 2014. Januari, februari, maart en begin april hadden een gemiddelde etmaaltemperatuur van 7,4 graden. Daarmee sneuvelt het oude record van 7,2 graden uit begin 2007.

Tot nu toe was elke maand van 2014 warmer dan gemiddeld. "Januari verliep 2,6 graden boven het gemiddelde, februari 3,2 graden en maart 2,2 graden", stelt een woordvoerder van weeronline.

De eerste 9 dagen van april spannen de kroon: op die dagen was het pakweg 5,1 graden warmer dan gemiddeld.

Kom maar op met die zomer!

Schop omhoog, gewoon omdat het kan!

En voor de dames onder ons ook wat moois:


Wellicht ook tv-serie voor The Truman Show

Er lijkt een nieuwe trend te zijn ontstaan in Hollywood: na het veelvuldig 'remaken' en rebooten van films beginnen bekende films nu langzaam op te duiken als tv-series. Zo begint volgende week de tv-versie van Fargo en zit Robert Rodriguez' From Dusk Till Dawn alweer in de vijfde uitzendweek.

Een serie voor Scream is ontwikkeling, de Psycho-prequel Bates Motel krijgt een derde seizoen en Agents of S.H.I.E.L.D. is zelfs gebaseerd op zeven voorgaande films. Een prima trend; het is vaak interessant om diepere in een filmuniversum te duiken en zo personages de tijd te geven die ze in de film niet hadden. Dat werkte prima voor Terminator: the Sarah Connor Chronicles, ook al overleefde deze serie het tweede seizoen niet wegens lage kijkcijfers.

Voor Terminator komt er een herkansing in de vorm van een nieuwe film én een tv-serie, ontwikkeld door filmstudio Paramount. Deze is echter ook bezig om The Truman Show naar de televisie te krijgen. De film, over een man die sinds zijn geboorte in een voor hem gefabriceerde wereld leeft, wiens buren en vrienden acteurs zijn en waarvan alles wat hij doet te zien is op televisie, was in 1998 één van de bewijsstukken dat Jim Carrey ook wat anders kon dan de clown uithangen. 

In een interview met The Wrap over de televisietak van Paramount noemt televisiechef Amy Powell de Terminator- en Truman Show series als 'in ontwikkeling', wat zoveel betekent als 'we zijn ermee aan het spelen, maar of er iets van komt weten we nog niet'. Het zal ongetwijfeld afhangen van de ideeën van de door Paramount ingehuurde creatieve geesten. De tv-serie zou een vervolg kunnen zijn op de film en tonen hoe het een figuur als Truman Burbank vergaat in een wereld die niet exact op hem afgestemd is.

Wanneer de serie eventueel op tv verschijnt, is logischerwijs nog niet bekend.

Truman Show: Truman zegt vaarwel

Kindbruid vergiftigt man

Een Nigeriaans kind dat was gedwongen om met een 21 jaar oudere man te trouwen heeft haar bruidegom een week na hun bruiloft vergiftigd. Dat maakte de politie donderdag bekend. Naast de man overleden drie vrienden van de echtgenoot.

De 14-jarige Wasila Umaru deed rattengif door het eten van de man, omdat ze gedwongen werd hem te huwen terwijl ze niet van hem hield. Umaru werkt mee met het politieonderzoek en wordt waarschijnlijk aangeklaagd voor dood door schuld.

Kindhuwelijken zijn een veel voorkomend gebruik in Nigeria, vooral in het grotendeels islamitische noorden.

PvdA wil uitleg over downloadverbod

De PvdA wil uitleg van het kabinet over het downloadverbod dat volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie sinds donderdag van kracht is. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) moet donderdag nog tekst en uitleg geven.

"Het ministerie kondigt opeens via de media een downloadverbod af. Zo werkt het natuurlijk niet", zegt PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug. Volgens haar zijn er wel degelijk alternatieven mogelijk, zoals het verhogen van de thuiskopieheffing. Verder blijft de coalitiepartij tegen een downloadverbod. "Het is zinloos. Je perkt de internetvrijheid in, terwijl de makers er geen boterham extra door gaan verdienen."

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is downloaden zonder toestemming van de maker per direct verboden in Nederland, als gevolg van een arrest van het Europese Hof van Justitie. Tot nu toe was het downloaden van muziek, films en boeken toegestaan. Het ministerie stelde dat het handhaven van het downloadverbod een zaak is voor civiele en megalomane auteursrechtenorganisaties als Stichting Brein.

FOK! is benieuwd naar jouw mening. Doe onze poll.

'Gevoelige informatie voor het grijpen bij de NZa'

Alle medewerkers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hadden jarenlang toegang tot geheime en concurrentiegevoelige informatie. Patiëntendossiers, loonstroken, kopieën van bankpassen inclusief pincodes en meer waren in de computersystemen tegen de regels in vrij toegankelijk. Dat blijkt uit een bezwaarschrift van een voormalig medewerker die de noodklok luidt.

De informatie kwam terecht bij de leiding van de NZa, maar ook bij NRC Handelsblad en de NOS. Zij schrijven donderdag over een reeks misstanden bij de organisatie die toezicht houdt op de vele miljarden die de overheid aan de zorg besteedt.

Het dossier van senior beleidsmedewerker Arthur Gotlieb beslaat zeshonderd bladzijden plus een cd-rom. Hij kaartte de problemen al jaren aan, maar werd volgens eigen zeggen niet gehoord of continu tegengewerkt. Uiteindelijk pleegde hij in januari op 50-jarige leeftijd zelfmoord. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het interne functioneren van de NZa.

Uit het dossier blijkt dat al het personeel, inclusief vakantie- en uitzendkrachten, toegang had tot vertrouwelijke informatie op een slecht beveiligd computersysteem. Volgens de NOS ging het om bijvoorbeeld 96 complete patiëntendossiers, loonstroken, 150 geluidsopnamen van vergaderingen, driehonderd zogeheten tariefbeschikkingen, zevenhonderd verweerschriften, bestanden over bezwaarzaken, duizenden foto's, onderzoeksrapporten en bijna veertienduizend juridische stukken.

Ook stond er illegale software op de harde schijf samen met tweeduizend Nederlandstalige e-boeken en muziek-cd's.

De zorgwaakhond hult zich ondertussen in stilzwijgen zolang het onderzoek loopt. "De NZa wil zich transparant en toetsbaar opstellen en staat achter het besluit van de minister. Zij zegt alle medewerking aan het onderzoek toe", meldt de organisatie op haar website. "De NZa heeft direct nadat zij het bezwaarschrift heeft ontvangen de signalen onderzocht en waar mogelijk aangepakt. Lopende het onderzoek geeft de NZa geen commentaar over deze zaak."

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap. Het gaat om de handelwijze van de NZa jegens de betrokken medewerker en de werksfeer in de organisatie, maar ook de beveiliging van dossiers.

Huurmoordenaar geeft veertig moorden toe

Een aangeklaagde huurmoordenaar die wordt verdacht van negen moorden in Californië heeft bekend maar liefst veertig mensen om het leven te hebben gebracht. Dat heeft procureur Errek Jett woensdag gezegd. De verdachte, Jose Manuel Martinez, zou de moorden in opdracht van een drugskartel tussen 1980 en 2011 hebben gepleegd.

Martinez bekende de moorden tegenover onderzoekers. Die zeggen hem te geloven, vanwege de details die Martinez hun toevertrouwde. Vreemd genoeg beweert de advocaat die de verdachte verdedigt, Thomas Turner, dat zijn cliënt aan zijn onschuld vasthoudt en een 'beleefd en aardig persoon' is. Martinez zou uitkijken naar zijn rechtszaak die in juni plaatsheeft, zodat hij kan terugkeren naar huis.

De verdachte werd vorig jaar in Arizona gearresteerd nadat hij vanuit Mexico de Amerikaanse grens was overgestoken. Martinez wordt in de staat Alabama voor één moord aangeklaagd. Nadat bekend werd dat Martinez een huurmoordenaar was met vele slachtoffers, stroomden onderzoekers uit het hele land naar Alabama om hem te interviewen.

Martinez' slechtoffers waren tussen de 22 en 56 jaar oud. Hij schoot zijn slachtoffers dood terwijl zij in de auto zaten of op een boerderij werkten. Een man werd vermoord in zijn slaap terwijl zijn vier kinderen thuis waren. Als hij in Californië wordt veroordeeld, kan hij de doodstraf krijgen.

Smartengeld voor nabestaanden Srebrenica

Het ministerie van Defensie betaalt in totaal tachtigduizend euro smartengeld aan de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 bij de massamoord in Srebrenica om het leven kwamen. Defensie keert twintigduizend euro per eiser uit. Dat heeft een woordvoerder van het departement donderdag gemeld.

De betaling vloeit voort uit een uitspraak van de Hoge Raad. De hoogste rechter in Nederland bepaalde in september dat de Nederlandse staat onrechtmatig heeft gehandeld door de drie mannen destijds van de Nederlandse VN-basis te sturen, waarna ze werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen van generaal Ratko Mladic.

De hoogte van het bedrag is gebaseerd op het Bosnische recht, aldus de zegsman. Nederland kent namelijk geen smartengeld voor gevallen als deze, alleen een vergoeding voor geleden materiële schade. "De nabestaanden kunnen ook aanspraak maken op eventuele materiële schade zoals inkomensverlies."

De drie gedode mannen waren de elektricien van Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon belast met de beveiliging van de moslimenclave, en de vader en een broer van de tolk Hasan Nuhanovic. "De staat betreurt wat de families Nuhanovic en Mustafic in 1995 is overkomen en hoopt dat met het uitkeren van deze schadevergoeding de nabestaanden een verdere stap kunnen zetten in het verwerken van hun verlies", is te lezen in een verklaring.

Advocaat van de nabestaanden Liesbeth Zegveld spande eerder deze week een zogeheten artikel 12-procedure aan om oud-commandant van Dutchbat Thom Karremans alsnog te laten vervolgen voor zijn rol tijdens de val Srebrenica. Het gerechtshof in Arnhem bekijkt de zaak nu opnieuw en kan het Openbaar Ministerie opdragen om Karremans en twee andere Dutchbatters alsnog voor de rechter te brengen.

Tomodachi Life naar Europa

Nintendo heeft bekendgemaakt dat het in Japan immens populaire Tomodachi Collection: New Life naar Europa en Noord-Amerika komt. De game komt op 6 juni in het westen uit onder de naam Tomodachi Life en zal te spelen zijn op Nintendo 3DS en 2DS.

Het Japanse woord Tomodachi betekent 'vriend'. In Tomodachi Life kun je jezelf, je vrienden en zelfs je favoriete bekende personen tot leven wekken in de vorm van Mii-personages. Creëer jouw eigen Mii-gemeenschap en kijk hoe de personages hun eigen leven leiden.

Meer weten? Bekijk hieronder de speciale Nintendo Direct-uitzending of neem een kijkje op de teasersite.

Vansummeren doet toch mee aan Parijs-Roubaix

Johan Vansummeren staat zondag toch aan de start van Parijs-Roubaix. Dat meldt zijn vrouw op Twitter. De renner van Garmin-Sharp nam die beslissing na een verkenningstocht donderdag. Woensdag gaf hij nog aan mentaal niet in staat te zijn te koersen na een zware botsing met een toeschouwer in de Ronde van Vlaanderen.

Vansummeren, die de kasseienklassieker in Noord-Frankrijk in 2011 won, hield aan de aanrijding wat lichte verwondingen in zijn gezicht over. De 65-jarige vrouw die op een vluchtheuvel door de Belg werd aangereden is er veel slechter aan toe. Ze ligt nog altijd in een kunstmatig coma.

De familie van het slachtoffer drukte in Belgische media al de hoop uit dat Vansummeren kan meedoen. De 33-jarige renner eindigde naast zijn overwinning al drie keer in de top tien in Parijs-Roubaix.

Consumentenbond laakt downloadverbod

De Consumentenbond is 'zeer teleurgesteld' over het besluit om downloaden in Nederland te verbieden. "Dit gaat de verkeerde kant op", aldus een woordvoerder van de belangenorganisatie. "Wij vinden dat je niet aan de kant van het verbieden moet gaan zitten, maar aan de kant van het vergoeden."

"Wij pleiten al jaren tegen een verbod op downloaden", aldus de zegsvrouw. De Consumentenbond ziet volgens haar meer heil in een vergoedingenstelsel. "Op die manier krijgen artiesten een redelijke vergoeding voor hun werk. Maar het Europese Hof heeft nu redelijk strikt gekozen voor een downloadverbod."

"We gaan de consument nu straffen voor downloaden, maar om dat te kunnen doen, moet je hem 24 uur per dag controleren", stelt de woordvoerder. "Dat is een enorme inbreuk op de privacy van consumenten."

De stichting Brein, die erom bekend staat op agressieve, dreigende wijze om te gaan met vermeende piraten, en die censuur en grove inbreuk in de privacy van burgers niet schuwt, werd door Teeven van de VVD benoemd als handhaver van het verbod.

Poll...

Filmindustrie noemt downloadverbod 'opsteker'

Het downloadverbod, dat door Fred Teeven van de Veel Verboden Dingen (VVD) per direct is ingevoerd na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, wordt jubelend ontvangen door de entertainmentmaffia.

De filmindustrie is blij met het per direct criminaliseren van het overgrote deel van de Nederlandse bevolking. "Met deze uitspraak geeft de Europese rechter duidelijk aan dat het downloaden uit illegale bron onacceptabel is," zegt Marjan van der Haar, directeur van Filmproducenten Nederland, donderdag in een verklaring.

Het hof oordeelde dat de thuiskopieheffing op mp3-spelers en lege dvd's zoals Nederland die kent in strijd is met Europese wetgeving. "De schade die uit piraterij voortvloeit wordt bij lange na niet gedekt door de thuiskopieregeling", aldus van der Haar, die rekent volgens het 'copyright math' principe waarbij elke download gelijk wordt gesteld aan een gemiste verkoop.

Ook de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs is vanzelfsprekend 'verheugd' met de uitspraak. "De Nederlandse markt is een vrijhaven voor piraterij en illegale handel", overdrijft directeur Michael Lambrechtsen. "Wij hopen dat de Nederlandse overheid nu haar verantwoordelijkheid neemt en ons helpt met duidelijke wet en regelgeving."

De wet -en regelgeving zal er echter alleen maar onduidelijker op worden, omdat in veel gevallen maar lastig is vast te stellen of een bron illegaal is. Op torrentsites en usenet zijn bijvoorbeeld ook heel veel films te vinden die gewoon legaal gedownload kunnen en mogen worden.

Stichting Brein is door Teeven in al zijn wijsheid benoemd tot toezichthouder op handhaving van het verbod. De stichting heeft al laten weten nog niet achter mensen aan te gaan die downloaden uit illegale bron, maar op sites en diensten die zonder toestemming van de makers auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.

We zijn benieuwd naar jouw mening, dus doe ook even onze poll over het downloadverbod.

[upd] Per direct downloadverbod in Nederland

90% van alle Nederlanders is crimineel. Het downloaden van films, muziek en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal uit niet-legale bron is per direct verboden. Dat is het gevolg van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat Nederland een downloadverbod moet invoeren, laat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag weten.

De wet hoeft niet te worden aangepast, laat een woordvoerder van Teeven weten. Controle op de naleving is geen taak van de overheid, maar van de auteursrechtenorganisaties zoals Stichting Brein, aldus de zegsman.

Teeven gaat wel de zogeheten thuiskopieheffing aanpassen, waar de rechtszaak bij het EU-hof om draaide. Die is mede bedoeld als compensatie voor de gederfde inkomsten van artiesten door van het downloaden van films en muziek, wat tot op heden niet verboden was in Nederland.

Update:

Vul ook onze poll in

Schultz blijft zich verzetten tegen Duits tolplan

Het kabinet blijft zich verzetten tegen het Duitse voornemen om tol in te voeren voor buitenlandse automobilisten. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) sluit juridische stappen tegen Duitsland niet uit, laat zij donderdag weten.

De bewindsvrouw reageert op de aankondiging van haar Duitse collega Alexander Dobrindt dat buitenlandse automobilisten vanaf 2016 tol moeten gaan betalen. "Ik heb eerder al aangegeven dat wij hier tegen zijn en alle wegen zullen bewandelen om dit tegen te houden", stelt Schultz.

De bewindsvrouw wil eerst nadere details van het plan afwachten waarmee Dobrindt voor de zomer zou komen. "Ik ga ervan uit dat hij ons zoals afgesproken van tevoren informeert. Op basis van de uitwerking van de plannen kijk ik welke stappen we kunnen zetten." Oostenrijk heeft al eerder aangekondigd desnoods een juridische procedure te starten. "Mogelijk kunnen we daarbij aansluiten", aldus de bewindsvrouw.

Het staat Duitsland vrij om een tolvignet in te voeren, maar dat mag alleen als het niet 'discriminatoir of onevenredig' uitpakt, zegt Schultz. De Europese Commissie zal een concreet voorstel daarop toetsen.

Kipchoge: "Doel is toptijd in marathon Rotterdam"

Eliud Kipchoge gaat zondag in de marathon van Rotterdam van start met als doel het verbreken van het parcoursrecord. De Keniaan is een voormalig wereldtopper op de baan, op de 5 kilometer won hij olympisch brons en zilver en een wereldtitel, en lijkt de overstap naar de marathon met succes gemaakt te hebben.

In Berlijn liep hij in september vorig jaar een tijd van 2:04.05, de zevende tijd ooit. Daarbij moet wel gezegd worden dat Kipchoge lang mee kon in het tempo van zijn landgenoot Wilson Kipsang, die op weg bleek naar een nieuw wereldrecord. 

"Kipchoge heeft het parcours in Rotterdam eerder dit jaar al verkend, dus hij weet wat hij moet doen", aldus Mario Kadiks, de wedstrijddirecteur. "Het weer lijkt goed te worden, dus een toptijd is zeker mogelijk. Garanties heb je echter nooit natuurlijk."

De keuze voor Rotterdam was een bewuste, zo vertelt de Keniaan: "Het parcours is snel en van collega's heb ik gehoord dat de organisatie hier top is. Ze hebben oog voor de atleten en je kunt alle benodigde steun krijgen."

De topfavoriet is duidelijk in zijn mening over de klassieke afstand: "Er bestaat geen magische formule, alles draait om de voorbereiding en de concentratie. Ik ben van mening dat een atleet zich eerst moet ontwikkelen op de baan voor hij klaar is voor een overstap naar de marathon", aldus Kipchoge.

Daarmee lijkt hij te refereren aan een aantal collega's. Kenenisa Bekele en Mo Farah, twee veelvoudig winnaars op de baan, maken deze weken hun debuut op de marathon. Bekele deed dat met succes in Parijs, voor Farah staat de marathon van Londen zondag op het programma.

Kipchoge lijkt echter ook de pas achttienjarige Tsegaye Mekonnen te waarschuwen. De Ethiopïer liep in zijn eerste marathon dit jaar naar de veertiende tijd ooit en staat in Londen alweer aan de start.

"Ik heb zelf nu twee marathons gelopen, en die waren eigenlijk vooral bedoeld om veel te leren. Zeker na de wedstrijd in Berlijn denk ik dat dat wel gelukt is. Wat mij betreft ben ik nu een volwaardig marathonloper, niet alleen fysiek maar ook mentaal", besluit de Keniaan. Het parcoursrecord in Rotterdam staat met 2:04,27 uur op naam van James Kwambai en Duncan Kibet, die in 2009 vrijwel tegelijk over de finish kwamen.

Ericsson: "Verlies halve seconde per ronde op teamgenoot"

Caterham-coureur Marcus Ericsson kan voorlopig niet tippen aan de prestaties van teamgenoot Kamui Kobayashi. De Japanner is per ronde ongeveer een halve seconde sneller naar dan de Zweed door het mindere gewicht dat hij meeneemt.

Het gewicht van een coureur is dit jaar belangrijker dan ooit. Ericsson: "Hij is tien kilo lichter dan ik, waardoor het lastig is om aan zijn tijden te komen, omdat ik door het gewichtsverschil per ronde ongeveer een halve seconde verlies. We werken er constant aan om de auto lichter te maken, maar het is frustrerend, niet alleen omdat ik een rookie ben maar ook tien kilo meer meezeul."

De Zweed geeft toe dat de Caterham zwaarder is dan het door de FIA voorgeschreven minimumgewicht van 691 kilogram. "Ik weet niet met hoeveel, maar beide auto's zitten boven de limiet en hij is tien kilogram lichter, dus ik zit behoorlijk veel boven de limiet. Het kost ons veel tijd per ronde en dat is jammer."

[vid] Volg het vuurvliegje in htoL#NiQ

Nippon Ichi Software heeft twee trailers vrijgegeven die ons een kijkje geven in de wereld van puzzle adventure game htoL#NiQ (Hotaru no Nikki, letterlijk vertaald 'Firefly Diary'). Naast de trailers heeft NIS ook een demo van de game op de officiële website gezet.

In Hotaru no Nikki speel je de rol van een magische vuurvlieg. Het doel is om een klein gehoornd meisje, genaamd Mion, uit donkere ruïnes gevuld met vallen en schaduwmonsters te leiden.

Hotaru no Nikki komt op 19 juni in Japan uit, exclusief voor PlayStation Vita. Een westerse release is nog niet aangekondigd.

 

Ronaldo mist bekerfinale tegen Barcelona

Cristiano Ronaldo mist de Spaanse bekerfinale tegen FC Barcelona van woensdag. De sterspeler van Real Madrid kampt met een spierscheurtje in zijn linkerhamstring. Hoelang Ronaldo is uitgeschakeld is niet bekendgemaakt, maar mogelijk komt ook de eerste halvefinalewedstrijd in de Champions League over twee weken te vroeg.

De 29-jarige Ronaldo liet het competitieduel met Real Sociedad en de return tegen Borussia Dortmund in de kwartfinale van de Champions League al aan zich voorbijgaan. Hij viel vorige week tijdens de heenwedstrijd tegen de Duitsers geblesseerd uit. Real-coach Carlo Ancelotti gaf eerder nog aan dat de Portugees enkel met wat lichte knieklachten kampte.

Ronaldo tekende tegen Dortmund voor zijn veertiende treffer dit seizoen in het miljoenenbal, waarvoor vrijdag de loting voor de halve finales zijn. In de competitie haalde hij al 28 keer de trekker over. Voor Real Madrid is het wegvallen van Ronaldo een groot gemis. Naast de Champions League en de Copa del Rey, strijdt de club ook in de Primera División nog om de titel.

De Ninja Turtles bewapenen zich op nieuwe posters

Kinderen, bergt uw speelgoed op! Anders gaat Michael Bay ermee aan de haal. Hoewel het nog veel te vroeg is om de nieuwste filmversie van de Teenage Mutant Ninja Turtles te veroordelen werden de eerste reacties op de trailer voorzien van de nodige kritiek op de regisseur, die voor deze film slechts de producer is.

Voor de nieuwe posters van Ninja Turtles wordt handig gebruik gemaakt van de legendarische status van de schildpadden. Slechts hun armen en hun wapens worden getoond, en niets meer. Het brengt een mooi sfeertje over: de Turtles komen, pas op schurken!

Ninja Turtles charachter poster: MichelangeloNinja Turtles charachter poster: Raphael
Ninja Turtles charachter poster: LeonardoNinja Turtles charachter poster: Donatello

De posters zijn klikbaar voor een vergroting. Ninja Turtles is te zien vanaf 21 augustus.

Alderweireld: "Hard, maar dit is topvoetbal"

Toby Alderweireld zat woensdagavond negentig minuten op de bank bij Atlético Madrid. De Belg maakt het successeizoen van de Madrilenen vooral van de kant mee. Atlético Madrid is bezig aan een uitstekend seizoen.

Los Rojiblancos plaatsten zich woensdag ten koste van Barcelona voor de halve finale van de Champions League. In de Primera Division gaan de ploeg van trainer Diego Simeone na 32 wedstrijden aan de leiding. Het verschil met achtervolger Barça is één punt.

Alderweireld (25) tekende vorig jaar zomer bij Atlético en kwam tot nu toe tot negen optredens in de Spaanse competitie. De Belg mocht drie keer meedoen in de Champions League. "Afgelopen weekend speelde ik nog tegen Villarreal. Ik krijg heel veel complimenten en daar moet ik het mee doen”, zei de ex-Ajacied tegen de NOS.

"Dat is hard, maar dat is topvoetbal. Mijn concurrenten doen het fantastisch. Natuurlijk wil ik meer spelen, maar uiteindelijk mag ik ook wel trots zijn dat ik in dit team mijn minuten mag maken", aldus Alderweireld. Op het hart van de defensie krijgen Diego Godín en Miranda vaak de voorkeur boven de 31-voudig international van België.

Ondanks zijn huidige bijrol heeft Alderweireld geen spijt van zijn overstap van Ajax naar Atlético Madrid. "Het is fantastisch om dit mee te maken", besluit de centrale verdediger. Alderweireld speelde tussen 2008 en augustus 2013 in Amsterdam. Dit seizoen speelde de Belg nog vier competitieduels voor Ajax voordat hij naar Madrid verhuisde.

Israël lanceert nieuwe spionagesatelliet

Israël heeft woensdagavond een nieuwe spionagesatelliet gelanceerd. Met de Ofek 10 wil Israël Iran en vijandige militante groepen in het Midden-Oosten in de gaten houden.

"Wij gaan door met het versterken van onze enorme kwalitatieve en technologische voorsprong op onze buurlanden", liet minister van defensie Moshe Yalon weten.

Volgens Ofer Doron van Israel Aerospace Industries kan de satelliet met behulp van radar elk ogenblik van de dag en onder alle weersomstandigheden haarscherpe beelden maken en zich daarbij op een specifiek doel richten. Elke anderhalf uur draait de kunstmaan een keer om de aarde.

Russische politici willen Gorbatsjov aanklagen

Parlementsleden uit meerdere politieke partijen willen een gerechtelijk onderzoek instellen naar de laatste leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov. Dat meldde persbureau ITAR-TASS donderdag. De volksvertegenwoordigers willen kijken naar de rol die Gorbatsjov speelde tijdens het ineenstorten van de Sovjet-Unie in 1991.

De parlementariërs willen hiernaast enkele andere Russische hoogwaardigheidsbekleders onder de loep nemen. Ze verwachten dat uit het onderzoek strafzaken zullen voortvloeien, onder anderen tegen Gorbatsjov.

De politici merkten op dat burgers van de toenmalige Sovjet-Unie in een referendum stemden voor het bijeenhouden van de Unie, maar dat regeringsleiders acties ondernamen die leidden tot het uit elkaar vallen van de communistische statenbond. Ook zouden er juridische misstanden hebben plaatsgevonden bij de erkenning van de onafhankelijkheid van de Baltische staten.

Volgens de parlementariërs heeft de val van de Sovjet-Unie op de lange termijn de huidige crisis in Oekraïne veroorzaakt. Gorbatsjov heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd.

Michail Gorbatsjov (Foto: Novum)
Michail Gorbatsjov (Foto: Novum)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 15

Darren Aronofsky's Noah spoelt deze week de bioscoop in en is meteen de enige grote titel, naast onder andere een animatie-vervolgfilm, een tv-serie-wordt-film van eigen bodem en een Deense detective.

Noah

Oscar winnaar Russell Crowe speelt Noah, een man die een onmogelijke opdracht krijgt wanneer de wereld vernietigd dreigt te worden door een allesverwoestende overstroming.

Toen Was Geluk Heel Gewoon

1974. Het Nederlandse voetbalelftal heeft zojuist de heroïsche WK-finale verloren van aartsrivaal West Duitsland. Het hele land is in rouw en Jaap Kooiman gooit uit pure frustratie zijn televisie het raam uit. Deze gebeurtenis is de opmaat voor een even komische, spannende als ontroerende familiefilm.

Rio 2

Het leven is letterlijk een jungle voor Blu, Jewel en hun drie kids in Rio 2. Als ze voor een familiereünie de magische stad verlaten en het regenwoud ingaan, krijgt Blu het, in de voor hem onbekende omgeving, aan de stok met twee pittige tegenstanders: zijn schoonvader en een op wraak beluste Nigel.

The Keeper Of Lost Causes

Een van de meest succesvolle Deense films aller tijden, naar de internationaal bekende Serie Q: De Vrouw in de Kooi van bestsellerauteur Jussi Adler-Olsen.

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent vertelt het verhaal van één van de beroemdste modeontwerpers van de 21ste eeuw.

Viva La Libertà

Tragikomedie waarin de leider van een Italiaanse oppositiepartij spoorloos verdwijnt en vervangen wordt door zijn briljante, maar enigszins gestoorde tweelingbroer. Met Toni Servillo uit La Grande Bellezza in een weergaloze dubbelrol.

Pim En Pom: Het Grote Avontuur

Een hartverwarmende en aaibare familiefilm.

Nieuw signaal van zwarte doos opgepikt

Een Australisch vliegtuig heeft donderdag opnieuw een signaal opgepikt dat afkomstig kan zijn van de zwarte dozen van het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines. Dit gebeurde in hetzelfde gebied in de Indische Oceaan waar een Australisch schip eerder signalen oppikte.

Het nieuwe 'mogelijke signaal' werd opgepikt door een P-3 Orion van de Australische marine die geluidslokaliseringsboeien in het water dropte. De akoestische gegevens moeten nog nader worden bestudeerd, maar lijken afkomstig van een 'door mensen gemaakte bron', zei Angus Houston, die de zoekactie ten westen van Australië coördineert. Aan iedere boei hangt een soort microfoon aan een ongeveer driehonderd meter lange kabel. De boeien zijn volgens een bepaald patroon uitgeworpen in het gebied waar het Australische schip Ocean Shield eerder signalen oppikte met apparatuur van de Amerikaanse marine.

Met de gegevens hopen de onderzoekers de bron van de signalen te kunnen lokaliseren. Er is haast geboden, omdat de batterijen van de zwarte dozen uitgeput raken. Australië heeft zijn partners in de zoekactie donderdag laten weten dat de pingers waarschijnlijk nog een dag of tien een signaal zullen afgeven, dat wel steeds zwakker zal worden.

Het gebied in de Indische Oceaan waar naar sporen van het verdwenen vliegtuig wordt gezocht is verkleind tot 58.000 vierkante kilometer, een kwart van het gebied van enkele dagen geleden. Onder water wordt gezocht in een zone van 1300 vierkante kilometer. Wanneer een exacte lokatie is bepaald, kan een onbemande duikboot worden ingezet om de zeebodem met sonar in kaart te brengen.

Ook aan de oppervlakte is de zoekactie geïntensiveerd. Veertien vliegtuigen en dertien schepen zoeken 2300 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Perth naar drijvende brokstukken. Ze hebben woensdag 'een groot aantal voorwerpen' zien drijven, maar de paar objecten die zijn opgepikt behoorden volgens het centrum dat de zoekactie coördineert niet tot het verdwenen vliegtuig.

Het was dinsdag een maand geleden dat vlucht MH370 van Kuala Lumpur naar Beijing verdween. Het toestel met 239 mensen aan boord maakte een onverklaarbare koerswijziging en moet volgens satellietgegevens in het zuiden van de Indische Oceaan zijn gestort. Onderzoekers hopen aan de hand van de in de zwarte dozen opgeslagen gegevens te kunnen achterhalen wat er precies is gebeurd. In het gebied is de zee ongeveer 4500 meter diep.

Buurtonderzoek naar kattenvergiftiging Hoofddorp

Inwoners van Hoofddorp kunnen de politie aan de deur krijgen met de vraag of ze meer weten van de vergiftiging van drie katten. De dierenpolitie heeft in de omgeving van de Burgemeester Pabstlaan een buurtonderzoek ingesteld nadat een vrouw haar poes en twee kittens maandagmiddag dood in haar achtertuin aantrof, meldt de politie.

"We gaan bij buren en buurtbewoners aanbellen om te vragen of ze toevallig iets hebben gezien of hebben gehoord dat hiermee te maken kan hebben. Misschien heeft iemand wel een vermoeden wie hier achter kan zitten", legt de woordvoerder uit.

De overleden katten zijn door de politie in beslag genomen en overgebracht naar een dierenarts en een forensisch patholoog. De politie vermoedt dat de katten zijn vergiftigd maar wil hier zekerheid over krijgen.

Na de melding van de vrouw ving de politie geruchten op dat in de buurt vaker dieren zijn vergiftigd. De politie vraagt daarom mensen met informatie hierover contact op te nemen.

De eigenaar van de katten schreef eerder op dichtbij.nl dat ze haar katten met schuim in de mond vond. Medewerkers van de dierenambulance gaven toen aan bijna zeker weten dat ze vergiftigd zijn. Wel benadrukte de dierenambulance tegenover de site dat niet vaststaat dat de katten met opzet zijn vergiftigd. Zo zou het ook kunnen dat de katten aan gras met onkruidverdelger hebben gelikt.

Tjallingii: "Ik wil Roubaix winnen"

Wielrenner Maarten Tjallingii is duidelijk over zijn ambities voor Parijs-Roubaix, komende zondag: "Ik wil die steen vasthouden en om dat te doen zal ik moeten winnen", aldus de Arnhemmer. In 2011 werd hij al eens derde tijdens de Hel van het Noorden, maar hij wil er alles aan doen om dat te verbeteren.

"Als ik aan Parijs-Roubaix denk, denk ik aan een fantastische sfeer, een schitterende aankomst, grote mensenmassa's en natuurlijk heel veel kasseien", spreekt de 36-jarige veteraan van Belkin tegen Cycling Online. Hij is zich er echter wel van bewust dat hij niet de kopman van de ploeg is.

"Sep Vanmarcke is natuurlijk onze kopman, hij moet beschermd worden. Dat betekent echter ook dat iedereen vooral naar hem zal kijken, en niet naar mij. Dat is hoe ik in 2011 het podium haalde en ik hoop dat dat zondag weer kan gebeuren. Hopelijk kan ik het iets langer volhouden dan tijdens Milaan-San Remo, toen ik tot negen kilometer voor de finish in winnende positie lag. 'Roubaix' past wel beter bij me en met mijn huidige vorm heb ik er alle vertrouwen in", besluit Tjallingii.

Dani Alves: "Veld was droog, heel droog"

Atlético Madrid schakelde woensdagavond FC Barcelona uit in de Champions League. Dani Alves was niet te spreken over het veld in Vicente Calderón. Barcelona ging in de return van de kwartfinale onderuit in Madrid. Koke maakte het enige doelpunt, waardoor Atlético doorgaat naar de laatste vier in de Champions League. De heenwedstrijd in Camp Nou eindigde onbeslist (1-1).

Voor de wedstrijd uitte Barcelona kritiek op de lengte van het gras. De Catalanen wilden ook dat het veld extra gesproeid zou worden. Atlético wilde daar niet aan meewerken. Dani Alves (30) vond het veld van invloed op de wedstrijd en de uitschakeling. "Het was geen kwestie van verschil in mentaliteit. Atlético zette hun wapens in en zorgde ervoor dat het veld droog was, heel droog. Ze weten dat dat ons spel niet ten goede komt", zei de Braziliaan tegen Marca.

"Hun plan pakte perfect uit. Ze speelden op de lange bal, met veel strijdlust en counters", aldus Dani Alves, die erkende dat Barça tekort kwam over twee duels. "Natuurlijk is Atlético de verdiende winnaar. Na zo'n prestatie kan ik ze alleen maar feliciteren. Wat op het veld gebeurt bepaalt het resultaat", besluit de 72-voudig international.

Teamgenoot Jordi Alba (25) zag dat Barcelona veel moeite had door de defensie van Atlético te komen. "Ze waren de betere ploeg in de openingsfase, daarna kregen wij de controle. We wisten alleen niet door hun verdediging te spelen. Het is heel erg moeilijk om te winnen als een ploeg zo speelt", aldus de linksback van Barça op de clubsite.

"We moeten nu deze wedstrijd vergeten en opnieuw beginnen. We houden niet van verliezen. Zeker niet in de Champions League. We moeten nu de Primera División en de Copa del Rey winnen", besluit Alba. Barcelona staat in de competitie één punt achter koploper Altético en speelt in de Spaanse bekerfinale tegen Real Madrid.

Negentig slachtoffers van loverboys weggelopen

Zeker negentig meiden met loverboyproblemen zijn vorig jaar weggelopen uit de gesloten jeugdinrichting waar ze voor hun eigen veiligheid zaten. Dat meldt het tv-programma Zembla donderdag na eigen onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat vorig jaar bijna 1150 keer jongens en meisjes vermist raakten uit gesloten jeugdzorginstellingen. Onder hen bevonden zich zeker negentig meisjes met een loverboy-achtergrond. Het aantal ligt volgens Zembla waarschijnlijk hoger, omdat vijf van de veertien instellingen geen antwoord gaven of konden geven omdat ze deze gevallen niet registreren.

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer noemt het aantal 'zorgelijk', aangezien bekend is dat veel van deze meiden weer in hetzelfde circuit terechtkomen. Zij pleit ervoor om deze meisjes te behandelen als slachtoffers van mensenhandel en niet als pubermeiden met problemen.

Dettmeijer stelt dat er speciale opvang voor deze doelgroep moet komen. Plekken waar geen jongens zijn. Want in de gesloten instellingen waar de meiden nu zitten, komen zij veelvuldig in contact met jongens. Volgens Dettmeijer frustreert dit een oplossing van de problemen.

Jeugdzorg Nederland ziet dat echter anders en vindt de gemengde instellingen juist 'heel goed'. "Eén van de doelstellingen is de meisjes te laten wennen op een normale manier met jongens om te gaan", aldus de organisatie in de uitzending van donderdagavond. Rapporteur Dettmeijer zegt daarop: "Het leven van de meisjes was niet normaal. Het duurt wel even voor ze een normaal leven aankunnen. Die extra zorg moet hun gegeven worden."

Rechters plaatsen meiden met loverboyproblemen relatief vaak in een gesloten inrichting om ze tegen hun belager, maar ook tegen zichzelf te beschermen. Als ze de benen nemen, gebeurt dat meestal terwijl ze op verlof zijn. Die kans krijgen ze doorgaans al snel, omdat Jeugdzorg Nederland vindt dat ze weer moeten meedraaien in de maatschappij.

Minecraft ruim 21 miljoen keer verkocht op mobieltjes

De Pocket Edition van Minecraft is ruim 21 miljoen keer verkocht. Dat is meer dan op de overige platformen waar Minecraft op dit moment te spelen is.

De game van Notch en Mojang heeft ook goed verkocht op andere platformen. Zo is de Xbox 360-versie meer dan 12 miljoen keer verkocht. De PC-versie, waar het allemaal mee begon, is ruim 15 miljoen keer over de digitale toonbank gegaan. In januari werd bekend gemaakt dat de PS3-versie al snel 1 miljoen keer verkocht was.


Minecraft blijft dus maar successen boeken en dan moet de game nog uitkomen op next-gen. Om het succes te vieren gaat Mojang op 14 april een livestream houden. Via Reddit zal er de mogelijkheid zijn vragen te stellen aan de ontwikkelaars van de Pocket Edition.

Opstelten slaat kentekengegevens toch op

Een vernietigende Europese uitspraak over de bewaarplicht van telecomgegevens wordt door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) genegeerd. De uitspraak heeft volgens de minister geen gevolgen voor het plan van het kabinet om de grootschalige registratie van kentekens toe te staan. Dat heeft Opstelten donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde dinsdag dat de bewaarplicht in strijd is met de grondrechten en daarom ongeldig is. De Tweede Kamer wilde weten welke gevolgen het arrest heeft voor het wetsvoorstel om automatische kentekenregistratie toe te staan, dat donderdagavond wordt besproken.

Opstelten beweert dat het kentekenplan op 'essentiële punten' verschilt van de bewaarplicht. Het is zijn 'stellige overtuiging' dat het ruimschoots binnen de Europese wet valt. Opstelten beweert dat het om een ander soort gegevens gaat, die bovendien in de openbare ruimte worden verzameld. Ook worden ze volgens de spionageminister veel korter bewaard en 'uitsluitend geraadpleegd als sprake is van een ernstig misdrijf'.

Minister Opstelten (Foto: Novum)
Minister Opstelten (Foto: Novum)

Zivkovic: "Er kan nog van alles gebeuren"

Nu de slotfase van de Eredivisie is aangebroken lopen de belangen hoog op. FC Groningen hoopt zich de aankomende drie wedstrijden te verzekeren van een plek in de play-offs. De eerste horde richting een Europees avontuur is een thuiswedstrijd tegen NAC Breda. De Noord-Brabanders zijn nog niet verzekerd van lijfsbehoud en zullen zich niet eenvoudig gewonnen geven, voorspelt Richairo Zivkovic.

"Wij moeten, maar NAC moet ook,” vertelt de Ajax-aanwinst op het digitale thuis van zijn werkgever. “Ze kunnen het zich niet permitteren om te verliezen. Daardoor wordt het denk ik een leuke open wedstrijd. We zullen de drie punten moeten pakken om een play-offplaats te behouden. We hebben nog drie wedstrijden, dus er kan nog van alles gebeuren. We gaan er nu echter vanuit dat we de play-offs gaan halen, daar gaan we vol voor."

Ook Nick van der Velden is vastberaden om het seizoen met de play-offs te verlengen. De 32-jarige Amsterdammer is vrijdagavond weer inzetbaar, nadat een buikgriep hem vorige week had geveld.

"We zullen ons honderd procent inzetten om aan het eind van het seizoen play-offs te spelen. Het is aan ons om te laten zien dat we daar thuishoren", laat hij weten. "Ik heb altijd het vertrouwen gehad dat we de play-offs konden halen. Ik ben over het algemeen positief ingesteld, maar ik had het gevoel ook omdat ik de kwaliteiten van de groep ken. We hebben het nu in eigen hand en moeten het ook maar gaan doen."

Vanwege een schorsing van Johan Kappelhof mag Giliano Wijnaldum in de basis starten. Niet op zijn vertrouwde plek als linksback, maar als centrumverdediger. "Als linksback kun je wat vaker opkomen, maar als je kunt spelen, is dat altijd mooi", zegt hij daarover. "Het is al een tijdje geleden dat ik heb gespeeld en ik wil me daarom graag weer bewijzen."

Mourinho beboet door Engelse voetbalbond

José Mourinho heeft van de Engelse voetbalbond FA een boete gekregen van achtduizend pond, zo'n 9700 euro. De Chelsea-coach liep vorige maand in de slotfase van het competitieduel tegen Aston Villa het veld op.

Mourinho wilde opheldering van de scheidsrechter over een rode kaart voor Ramires. De leidsman kon de actie van de Portugees niet waarderen en stuurde hem naar de tribune. Eerder in de wedstrijd was Willian al van het veld gestuurd.

Chelsea ging met 1-0 onderuit bij Aston Villa.

'Armstrong noemt namen onder ede'

Lance Armstrong heeft onder ede namen genoemd van mensen die hem hebben geholpen bij zijn dopinggebruik. Dat meldt de Amerikaanse krant USA Today. Armstrong werd in november al onder ede gehoord, maar zijn uitspraken uit dat verhoor zijn pas nu naar buiten gekomen.

De Texaan liet onder meer de naam van zijn voormalige ploegleider Johan Bruyneel vallen. "Bruyneel heeft deelgenomen of geholpen bij het gebruik van prestatiebevorderende middelen van Armstrong en hij wist van het gebruik door hun gesprekken en acties", staat volgens USA Today in de verklaring.

Trainer Pepi Marti en de artsen Pedro Celaya, Luis García del Moral en Michele Ferrari begeleidden Armstrong tijdens zijn dopinggebruik. Masseuse Emma O'Reilly, mecanicien Julien Devriese en Philippe Maire, die onder de codenaam 'Motoman' als koerier optrad, reikten hem de doping aan.

Armstrong verloor zijn zeven overwinningen in de Tour de France na onderzoek van de Amerikaanse antidopingwaakhond USADA. Vorig jaar januari biechtte hij in een interview met Oprah Winfrey zijn dopingverleden op. Toen liet hij echter geen namen vallen.

In de verklaring herhaalt de 42-jarige Armstrong dat hij tijdens de Tour van 1995 al doping gebruikte, maar dat hij bij zijn rentree in 2009 en 2010 clean was.

N.E.C.-aanvoerder maakt excuses voor kopstoot

N.E.C.-aanvoerder Ryan Koolwijk heeft spijt betuigd voor de kopstoot die hij zaterdag aan Paco van Moorsel van SC Cambuur gaf. "Ik betreur de rode kaart en ik ben me er bewust van dat ik hiermee mijn team en club dupeer, waarvoor mijn oprechte excuses", laat hij donderdag weten in een verklaring van de Gelderse club.

De ruzie tussen Koolwijk en Van Moorsel ontstond in de slotfase van het 1-1 gelijkspel in Nijmegen. Cambuur had de bal buiten getrapt voor een blessurebehandeling, maar Koolwijk weigerde die vervolgens terug te geven. "Ik had in eerste instantie de bal natuurlijk moeten teruggeven aan Cambuur. Maar de wil en wens om te winnen was bij het team en de supporters zo groot dat ik dat niet deed."

"De frustraties liepen op. Helaas heb ik me vervolgens laten provoceren", vervolgt de 28-jarige middenvelder, die maandag al een schorsing van drie duels accepteerde. Ook kreeg hij een boete van de Nijmegenaren.

Koolwijk, die een aflopend contract heeft, mist door de schorsing het competitieslot van de nummer zeventien van de Eredivisie. "Indien we nacompetitie moeten spelen, hoop ik er weer te staan."

[Roddelcorner] Babyrace & Guardiola wil wedden

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Babyrace bij NAC - RKC
De rust tijdens voetbalwedstrijden wordt vaak gebruikt om nieuw bier te halen of om een plasje te plegen. Ter vermaak van de supporters die op hun plaats blijven wordt er soms een wedstrijdje latjetrappen of strafschoppen nemen gehouden op het veld. Bij NAC hebben ze wat nieuws verzonnen. Daar zal tijdens de rust van de wedstrijd tegen RKC een heuse babyrace plaatsvinden.

"De kruiprace is een unieke kans voor de jongste leden van Kidzclub om voor de eerste keer kennis te maken met NAC", aldus de club in een mail naar fans met jonge kinderen. De baby's zullen het op het veld een korte afstand kruipend tegen elkaar af moeten leggen. De regels zijn door de club simpel gehouden: "Ze mogen nog niet kunnen lopen en moeten lid zijn van de Kidzclub."

Arsenal contracteert zoon van Manchester United-speler
Arsenal heeft de zoon van Manchester United-speler Ashley Young gecontracteerd. De jonge Tyler tekende zijn contract zaterdag, onder het toeziend oog van moeder Nicky Pike. Volgens de geruchten is Young senior fan van Arsenal. Op deze manier zou hij zijn zoon dus bij de club kunnen zien spelen waar hij nooit toe is gekomen. Het nieuws komt enkele weken nadat twee andere leden van United, trainer Phil Neville en speler Robin van Persie, hun zoons, de elfjarige Harvey en de zevenjarige Shaqueel, bij aartsrivaal Manchester City lieten trainen.

Honkballer komt in verkeerde shirt het veld op
Chicago Cubs-speler Junior Lake was er afgelopen donderdag niet zo bij met zijn gedachte toen hij zijn wedstrijdshirt aantrok. Lake trok wel netjes, net als zijn teamgenoten het grijze teamtenue aan. Maar blijkbaar had hij nog een oud exemplaar opgedoken. Hij was namelijk de enige in die versie van het shirt. Op Twitter leverde dit veel hilariteit op. Voor veel twitteraars was het duidelijk dat zelfs het goede shirt aantrekken al teveel gevraagd is voor een speler van de Cubs. De club uit Chicago heeft al jaren te lijden onder het leedvermaak van velen Amerikanen omdat de club al sinds 1908 geen honkbaltitel meer hebben kunnen veroveren. Het moment dat Lake besefte dat hij het verkeerde shirt aangetrokken had willen we jullie niet onthouden:

Junior Lake ontdekt dat hij het verkeerde shirt heeft aangetrokken
Junior Lake ontdekt dat hij het verkeerde shirt heeft aangetrokken

AA Gent ontslaat coach op zijn verjaardag
Mircea Rednic zal zich zijn verjaardag heel wat anders voorgesteld hebben. De nu 52-jarige oefenmeester was tot eerder vandaag trainer bij AA Gent. De club besloot hem echter vanwege de teleurstellende resultaten de laan uit te sturen. Gent heeft tot nu toe nog geen enkel punt behaald in play off 2 van de Belgische competitie. De Roemeen volgde in oktober Victor Fernández op als coach van AA Gent. Binnenkort staat dus al de derde trainer van dit seizoen op het veld bij de Gentenaren.

Guardiola wil wel wedden om een groot glas bier
Tijdens de persconferentie in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tussen Bayern München en Manchester United werd Pep Guardiola gevraagd of hij dacht dat Wayne Rooney zou meespelen bij United. De Bayern-trainer liet er geen twijfel over bestaan dat hij er vanuit gaat dat de spits van Manchester United zal gaan spelen. "Hij gaat spelen", aldus Guardiola vol zelfvertrouwen. "Honderd procent. Ik wed met jou om een groot, groot glas bier dat hij mee gaat doen."


Guardiola heeft er vertrouwen in (Bron: YouTube)

Schansspringlegende Kasai plotseling getrouwd
Noriaki Kasai, de dinosaurus op de schans, is met zijn Reina in het huwelijksbootje gestapt. Er was weinig bekend over het liefdesleven van de sympathieke Japanner, maar dinsdag kwam in Japanse media naar buiten dat hij getrouwd is. De manier waarop het is gegaan is typerend voor Kasai, die altijd bekend staat als een 'bijzondere man'.

Op 15 februari, nadat hij in Sochi eindelijk zijn droom van een individuele olympische medaille in vervulling zag gaan, belde hij tussen de wedstrijd en de dopingcontrole naar Reina met de volgende mededeling: "Jij bent de enige, laten we trouwen!" Zodra hij weer thuis was hebben ze de papieren in orde gemaakt en een week na het aanzoek was Kasai, die sinds Sochi steevast in Japan aangeduid wordt met 'legende', een getrouwd man.

Trouwen past overigens in het plan van Kasai. Hij wil namelijk doorgaan tot en met de Spelen van Pyeongchang in 2018, waar hij voor de ogen van zijn op dit moment nog niet geboren kind olympisch goud gaat winnen. De eerste stap was trouwen, en dat is alvast gelukt. Reina is overigens niet alleen een liefdevolle vrouw, ook zorgt ze voor de voeding en massages van Nori.

Clement te klein of Gesink te lang
Tijdens de etappe van afgelopen maandag in de Ronde van het Baskenland zat het Robert Gesink niet mee. Precies op een ongelukkig moment kreeg Gesink panne aan zijn fiets. Gelukkig was teamgenoot Clement in de buurt om zijn fiets af te staan aan de kopman. Die moest echter de daaropvolgende klimkilometers echter redelijk ongelukkig op de fiets gezeten hebben. De fiets van Clement was namelijk een maatje kleiner dan de zijne.

Sir Alex Ferguson is nu hoogleraar
Een bijzondere carrièrestap voor Sir Alex Ferguson, hij wordt namelijk hoogleraar aan de Harvard Business School (HBS). Hij gaat lesgeven in de nieuwe studierichting Entertainment, Media en Sport. Fergusons coaching- en trainingsmethodes bij Manchester United waren eerder al onderwerp van een studie van de HBS.

"We zien ernaar uit Sir Alex Ferguson te verwelkomen op de HBS-campus om ons op het gebied van leiderschap deelgenoot te maken van zijn opmerkelijke leven en een bijdrage te leveren aan het exclusieve onderwijsprogramma dat ons onderscheidend maakt in de wereld", aldus professor Anita Elberse, die de casestudy met Ferguson deed.

Man verstopt 2,5 miljoen in slaapkamer

In de slaapkamer van een 36-jarige man uit Nieuwegein is maandag tweeënhalf miljoen euro gevonden. Daarnaast werden een vuurwapen en een magazijn met patronen aangetroffen. In een bedrijfspand van de verdachte in Nieuwegein bleek vijf kilo cocaïne te liggen. De man is aangehouden.

De miljoenen werden met hulp van een geldhond gevonden in een verborgen ruimte in de slaapkamer. De toegang was weggewerkt achter het hoofdeinde van een tweepersoonsbed. Het geld was verdeeld over twee tassen, onder meer in biljetten van honderd en vijfhonderd euro.

De vondst werd gedaan door een onderzoeksteam van de fiscale opsporingsdienst FIOD en de politie. Het team nam in de woning ook twee dure horloges en een geldtelmachine in beslag. De rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht heeft de hechtenis van de Nieuwegeiner donderdag met twee weken verlengd.

Gewonde bij brand in Limburgse wafelfabriek

Bij een brand in een wafelfabriek in het Limburgse Nuth is donderdag een gewonde gevallen. Het slachtoffer liep brandwonden op in zijn gezicht, zegt een woordvoerder van de brandweer. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Het vuur brak even na 11.00 uur uit in de afzuiginstallatie van de ovens. Op dat moment waren zo'n twintig mensen binnen. Vijf mensen moesten uit voorzorg worden nagekeken door ambulancebroeders omdat ze rook hadden ingeademd.

De brandweer had het vuur na ruim een uur onder controle. De schade bleef beperkt tot de binnenkant van het gebouw. De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend. Er is een onderzoek ingesteld.

Van der Garde: "Geslaagde testdag"

Giedo van der Garde kijkt met tevredenheid terug op de testdag die hij gisteren in Bahrein had. De Nederlander kwam tot 77 ronden en zette met 1.37,623 de zevende tijd op de klokken. Hij heeft naar eigen zeggen belangrijk werk voor het team uit Hinwil verricht.

"Al met al was het een geslaagde dag. Helaas konden we maar een beperkt aantal rondes rijden voor de lunchpauze. Gelukkig konden wij in de middag met ons testprogramma starten en ik denk dat we veel werk hebben verzet. Voor mij was het goed om terug te zijn in de auto. Nu zat ik de hele dag in de auto, veel in vergelijking met de 20 rondes die ik afgelopen vrijdag reed tijdens de eerste vrije training. Ik ben tevreden met waar we nu zijn."

Zeker omdat Sauber achter iets gekomen is. "We hebben iets interessants ontdekt tijdens de lange runs. Ook de snelle rondes waren goed. Wij hebben deze tijdens het heetste moment van de dag gereden, wat normaal gesproken een nadeel kan zijn, dus de tijd was vrij goed. Al met al ben ik blij dat ik weer de kans heb gekregen om in de Sauber te rijden. Ik kijk ernaar uit om weer achter het stuur plaats te nemen voor de eerste vrije training in China."

Duitse tol vanaf 2016 voor buitenlandse auto's

De Duitse minister van verkeer Alexander Dobrindt heeft een tijdschema genoemd voor de invoering en uitbreiding van de tolheffing op federale autowegen. Bestuurders van buitenlandse personenauto's zijn vanaf 1 januari 2016 aan de beurt, zegt hij in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Met de tolheffing wil Dobrindt zijn budget voor investeringen in het verkeer met twee miljard euro uitbreiden tot twaalf miljard.

De tol voor vrachtwagens wordt in zijn plannen per 1 juli 2015 uitgebreid tot federale vierbaanswegen en gaat met ingang van 1 oktober 2015 gelden vanaf een gewicht van 7,5 ton. Op 1 januari 2016 gaan dan ook bestuurders van personenauto's betalen. De tol voor vrachtwagens wordt daarnaast per 1 juli 2018 geheven op alle zogenoemde Bundesstrassen, wegen vergelijkbaar met de grote Nederlandse N-wegen.

Het is voor het eerst dat de minister een tijdschema voor de invoering van de tolheffing specificeert. Met het tolvignet wil de CSU-minister alleen buitenlandse autobezitters aanslaan. "Dan dragen alle voertuigen uit het buitenland die van Duitse wegen gebruik maken zonder wegenbelasting te betalen bij aan de financiering", zei Dobrindt.

Moyes: "Dacht dat er kansen lagen"

Met behulp van pijnstillers kon Wayne Rooney woensdagavond aan de aftrap verschijnen tegen Bayern München. De steraanvaller van Manchester United kon een nederlaag niet voorkomen. Vorige week liep Rooney een teenblessure op, die op de dag van de wedstrijd tegen Bayern nog niet genezen was. De medische staf van United heeft er alles aan gedaan om de Engels international alsnog te kunnen laten starten.

Na afloop gaf David Moyes toe dat hij twijfels had over de fysieke gesteldheid van zijn aanvaller. "Ik had meermaals het gevoel dat Rooney moeite had met schieten, maar hij is zo'n ongelooflijk bepalende speler voor ons", vertrouwde hij de verzamelde media toe.

United ging voortvarend van start in de Allianz ArenA, maar kon niet lang genieten van de voorsprong. De ontlading na de openingstreffer van Patrice Evra werd al snel tenietgedaan door tegentreffers van Mario Mandzukic, Thomas Müller en Arjen Robben.

Moyes hield lange tijd vertrouwen in een goed resultaat. "Ik heb nooit het gevoel gehad dat we eruit lagen. Ik had de hele tijd het idee dat er nog kansen lagen", aldus de hevig bekritiseerde Schot.

"Toen het 2-1 stond hadden we nog maar een doelpunt nodig om de stand naar 2-2 te brengen, maar dat is duidelijk niet gelukt. Bij het derde tegendoelpunt waren we enigszins ongelukkig vond ik."

The Mancunians dreigen voor het eerst in achttien jaar deelname aan de Champions League mis te lopen. De ploeg bezet momenteel de zevende plaats in de Premier League, met een achterstand van zeven punten op de nummer vier.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 10

Deze week gaat de Premier league of Darts verder met acht spelers. Wes Newton en Simon Whitlock zijn er niet meer bij. Raymond van Barneveld komt vanavond twee keer in actie in de Motorpoint Arena van Sheffield. Hij opent de avond tegen Dave Chisnall.

Onderlinge ontmoetingen tussen Barney en Chizzy zijn vaak in evenwicht. Van de drie ontmoetingen voor de camera's was er één keer winst voor van Barneveld, één gelijkspel en één keer winst voor Chisnall. Bovendien draaide de eerste wedstrijd in de Premier League uit in een 6-6 gelijkspel. Het was voor Barney het eerste gelijkspel in een serie van vijf gelijke spelen achter elkaar. Draait deze ontmoeting ook uit op een puntendeling?

Een belangrijke wedstrijd is de nummer twee tegen de nummer drie van het klassement, Van Barneveld en Wright. Snakebite is de laatste weken enorm in de weer met zijn materiaal. Het lijkt hem niet uit te maken waar hij mee gooit want hij pakt telkens een nieuw setje darts. De geruchten gaan dat hij binnenkort zelfs met twee setjes het podium opgaat, één voor de scores en de andere voor de dubbels. De allereerste keer dat Barney en Snakebite tegen elkaar uitkwamen was het tijdens de Open België van 1997. Barney moest toen zijn eerste wereldtitel nog winnen en de Schot was nog niet zo flamboyant als tegenwoordig. 

Koploper Michael van Gerwen speelt momenteel niet zijn allerbeste spel, maar vorige week liet hij zien dat hij nog steeds geweldig kan versnellen. Na een 6-2 achterstand tegen Simon Whitlock pakte de Brabander vier legs op rij en haalde alsnog een punt: 6-6. Tegenstander Robert Thornton liet het publiek vorige week behoorlijk schrikken door mis te stappen op de oche en daarmee zijn enkel te blesseren. The Thorn zal de aankomende weken alle zeilen bij moeten zetten om nog in aanmerking te komen voor de play-offs, de Schot staat namelijk achtste.

Het is het duel tussen de meester en leerling, Taylor tegen Lewis. De stadsgenoten trainden jarenlang samen en de youngster kreeg adviezen van de meervoudigvoudig wereldkampioen. Beide spelers speelden al ruim 25 keer tegen elkaar tijdens een tv- toernooi, maar slechts vier keer kon Lewis een partij winnend afsluiten. De laatste ontmoeting vond plaats tijdens de Premier League. Adrian Lewis won toen met 7-3. Taylor kennende wil hij dus nog wel iets rechtzetten.

Week 10 - Sheffield    
Dave Chisnall (Eng) vs. Raymond van Barneveld (Ned)
Peter Wright (Sch) vs. Gary Anderson (Sch)
Michael van Gerwen (Ned) vs. Robert Thornton (Sch)
Phil Taylor (Eng) vs. Adrian Lewis (Eng)
Raymond van Barneveld vs. Peter Wright (Eng)

 

Alle wedstrijden van de Premier League Darts zijn vanavond te volgen via de live stream van RTL7darts.nl. Vanaf 23.40 uur is er een samenvatting op RTL7.

"De bekerfinale leeft enorm bij PEC"

De wedstrijd tegen RKC Waalwijk van aankomend weekend is voor PEC Zwolle de generale repetitie in aanloop naar de finale van de KNVB beker. Ron Jans is niet van zins om spelers te sparen tegen de Waalwijkers. PEC zal op volle oorlogssterkte aantreden.

"We willen ons optimaal voorbereiden op de bekerfinale en een goede competitiewedstrijd past daarin", legt Jans uit in gesprek met Voetbal International. In Zwolle wordt reikhalzend uitgekeken naar de ontknoping van de bekercompetitie. Bussen vol supporters zullen op 20 april naar De Kuip reizen, waar Ajax de laatste horde richting een ongekend succes zal vormen.

Jans ziet de opwinding onder de aanhang van de Zwollenaren tevreden aan. "Dat is alleen maar mooi", laat hij weten. "Voor de supporters moet het een feest worden in De Kuip, voor ons staat de wedstrijd centraal."

Ook technisch directeur Gerard Nijkamp heeft er zin in. "Je merkt nu al dat het een hele belevenis wordt. Het leeft enorm, iedereen praat erover en hele families zullen naar Rotterdam afreizen."

'Arts houdt medisch dossier niet goed bij'

Artsen houden medische dossiers niet goed bij. Twee op de drie dossiers zijn niet compleet of er ontbreken onderdelen. Dat meldt de Consumentenbond donderdag op basis van eigen onderzoek. In sommige gevallen zijn hele dossierjaren zoek.

Uit een steekproef bleek dat meer dan de helft van de ruim veertig gecontroleerde medisch dossiers die bij huisartsen zijn opgevraagd op een of meer onderdelen onjuist of niet compleet waren. Bij de meeste dossiermissers ontbreken medische gegevens, maar in een dossier zit juist te veel.

Consumentenbond-directeur Bart Combée stelt dat de cijfers laten zien dat patiënten bijvoorbeeld bij verandering van huisarts goed na moet gaan of de medische gegevens wel goed zijn overgezet. De bond raadt mensen dan ook aan hun eigen medisch dossier op te vragen.

Lichaam Peaches Geldof vrijgegeven aan familie

De familie van Peaches Geldof kan beginnen met de organisatie van haar uitvaart. Het lichaam van de 25-jarige dochter van zanger Bob Geldof is vrijgegeven aan de familie, laat de lijkschouwer donderdagochtend weten aan de BBC.

Een autopsie op het lichaam kon woensdag geen opheldering geven over de oorzaak van haar overlijden. Het wachten is nu op de uitslag van het toxicologisch onderzoek, dat zo'n drie weken gaat duren.

Geldof werd maandag gevonden in haar woning in het Engelse Kent. Ze gaf eerder zelf toe een drugsverleden te hebben en was de laatste tijd naar verluidt obsessief bezig met haar gewicht.

Zoekgebied Maleisisch vliegtuig verkleind

Het gebied in de Indische Oceaan waar gezocht wordt naar sporen van het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines is verkleind tot 58.000 vierkante kilometer, een kwart van het gebied van enkele dagen geleden. De speurders hebben signalen opgevangen die waarschijnlijk afkomstig zijn van de zwarte dozen van de Boeing 777. Veertien vliegtuigen en dertien schepen zoeken 2300 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Perth naar drijvende brokstukken.

Binnen het gebied ligt een zone van 1300 vierkante kilometer waar het Australische schip Ocean Shield met apparatuur van de Amerikaanse marine nieuwe signalen probeert op te vangen om de bron daarvan preciezer te lokaliseren. Er is haast geboden, omdat de batterijen van de zwarte dozen uitgeput raken. Australië heeft bij de zoekactie betrokken internationale diensten donderdag laten weten dat de pingers waarschijnlijk nog een dag of tien een signaal zullen afgeven, dat wel steeds zwakker zal worden.

Het was dinsdag een maand geleden dat vlucht MH370 van Kuala Lumpur naar Beijing verdween. Het toestel met 239 mensen aan boord maakte een onverklaarbare koerswijziging en moet volgens satellietgegevens in het zuiden van de Indische Oceaan zijn gestort. Onderzoekers hopen aan de hand van de in de zwarte dozen opgeslagen gegevens te kunnen achterhalen wat er precies gebeurd is. In het gebied is de zee ongeveer 4500 meter diep.

De schepen en vliegtuigen aan de oppervlakte zoeken nu ook in een strakker patroon. Ze hebben woensdag 'een groot aantal voorwerpen' zien drijven, maar de paar objecten die zijn opgepikt zijn volgens het centrum dat de zoekactie coördineert niet met het verdwenen vliegtuig in verband te brengen.

Boer hield twee keer zo veel kippen als toegestaan

De eigenaar van een inmiddels failliete kippenboerderij uit Lunteren moet 25.000 euro boete betalen omdat hij ruim twee keer zo veel kippen hield als waar hij een vergunning voor had. De boer had de helft van zijn pluimveerechten in 2010 verkocht waardoor hij nog 75.000 kippen mocht houden. Maar volgens de rechtbank in Arnhem staat vast dat hij in dat jaar gemiddeld zo'n 156.000 kippen hield.

Ook in 2009 was de man in overtreding. Toen hield hij 162.000 kippen terwijl hij een vergunning had voor 156.000 kippen. Voor het houden van grote aantallen kippen moet een vergunning worden aangevraagd om het mestoverschot in toom te kunnen houden en de bodem te beschermen. Daarom worden overtredingen strafrechtelijk aangepakt. De 60-jarige boer is als leidinggevende aansprakelijk.

Normaal zou het bedrijf zelf ook worden aangepakt, maar omdat dat inmiddels al failliet is, heeft de rechtbank het bedrijf alleen een voorwaardelijke boete opgelegd. Naast de boete van 25.000 euro kreeg de boer zelf een voorwaardelijke boete van twintigduizend euro opgelegd.

Justitie had gevraagd de man ook alsnog te laten betalen voor de pluimveerechten die hij had moeten hebben voor de 81.000 kippen die hij te veel had. Dat kwam neer op ruim 155.000 euro. De rechtbank ging hier echter niet in mee omdat niet zeker is of het voordeel dat het bedrijf hiermee behaalde uiteindelijk ten goede is gekomen aan de boer zelf.

"PSV is een van de gegadigden voor Pasveer"

Remko Pasveer is op zoek naar een nieuwe uitdaging. PSV maakt een goede kans om de 30-jarige doelman in te lijven. De Eindhovenaren zullen hem dan wel een eerlijke kans moeten gunnen, verduidelijkt zaakwaarnemer Karel Jansen. Eerder liep voorzichtige interesse van Ajax om die reden al op niets uit.

Pasveer is niet van plan om zich te schikken in een rol op het tweede plan, en zou een concurrentiestrijd met Jeroen Zoet wel zien zitten. PSV behoort tot de grootste kanshebbers voor zijn handtekening. "Dat is helder. PSV is een van de gegadigden", aldus Jansen in gesprek met TC/Tubantia.

"Ik heb een keer contact gehad met PSV. Ik wil er niet te diep op ingaan. Ik lees overal dat het rond is maar dat is nog lang niet het geval. Er zijn meerdere clubs geïnteresseerd. We zijn alles aan het uitkristalliseren. Het buitenland is zeker nog een optie."

Nu Przemyslaw Tyton lijkt te vertrekken, heeft PSV weer ruimte voor een extra doelman. "We praten niet over een rol als tweede keeper. Als hij naar Eindhoven gaat, dan gaat hij als eerste keeper of als directe concurrent van de eerste keeper. Hij gaat niet bij voorbaat als tweede keeper", spreekt Jansen klare taal.

Geïnteresseerde clubs hoeven deze zomer geen transfersom te betalen voor Pasveer. De in Enschede geboren sluitpost liet een aanbod tot contractverlenging bij Heracles Almelo links liggen en kan over enkele maanden transfervrij van werkgever wisselen.

Ambtswoning Van der Laan besmeurd

Onbekenden hebben woensdagnacht de ambtswoning van burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) beklad met rode verf. De gemeente heeft aangifte gedaan.

Het pand aan de Herengracht werd tussen 01.00 en 02.30 uur besmeurd. De dader of daders lieten geen tekst achter op het grachtenpand. Onduidelijk is daarom of het om een gerichte actie tegen Van der Laan gaat, zegt een woordvoerder van de politie. De burgemeester is momenteel in de Verenigde Staten voor een werkbezoek.

De gemeente heeft de woning inmiddels weer schoon laten maken.

'Vrouwen mogen geen scheten laten'

David Wnendt vindt dat vrouwen nog steeds niet gelijk worden behandeld in het Westen. Zijn film Vochtige Streken gaat over een meisje met een vrije seksuele moraal, dat hygiëne niet hoog in het vaandel heeft staan. "Als een man in een film een scheet laat is dat grappig, maar als een vrouw dat doet is het controversieel", zegt de Duitse regisseur tegen Novum Nieuws.

"Amerikaanse films als American Pie zitten boordevol poep-en-pieshumor", begint Wnendt zijn betoog. "Als een man vieze trucs uithaalt met zijn uitwerpselen is er niets aan de hand, maar een vrouw komt daar niet mee weg."

Wnendts film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Charlotte Roche uit 2008, dat voor ophef zorgde vanwege expliciete passages over onder meer menstruatiebloed en vaginale afscheiding. De film opent met een scène waarin de hoofdpersoon met blote voeten een ranzig openbaar toilet bezoekt en haar vagina over een smerige wc-bril masseert. Vochtige Streken draait vanaf donderdag in de bioscopen.

"De controverse zit niet zozeer in het onhygiënische, maar het is puur antifeminisme", zo vindt de Duitser. "Dat is echt een probleem." Hij hoopt dat door zijn film wordt geaccepteerd dat ook vrouwen hun gevoeg doen en af en toe een scheetje laten. "Ik vind vrouwen dan nog steeds aantrekkelijk." Volgens Wnendt zijn het vooral jonge mannen die de smerige kant van vrouwen niet willen zien.

Volgens Wnendt zijn Duitse filmmakers bang om vrouwelijke seksualiteit in beeld te brengen. "Ze zijn heel bang dat mensen zeggen dat ze porno maken", vertelt hij. "Dus heeft een vrouwelijke hoofdpersoon misschien wel een onenightstand, maar moet ze de dag daarna wel boete doen." Ook dat ziet Wnendt graag anders. "Dat mag wel wat lichter."

Gudelj: "Belangstelling voor AZ'ers is een abc'tje"

Voor veel spelers van AZ is de wedstrijd tegen Benfica van donderdagavond de uitgelezen kans om buitenlandse clubs te overtuigen van hun kwaliteiten. De Alkmaarders strijden donderdag in Lissabon voor een plek in de halve finale van de Europa League. Op bezoek bij Benfica, dat vorig seizoen nog in de finale stond, moet de formatie van Dick Advocaat een 1-0 achterstand wegpoetsen.

Nemanja Gudelj weet dat er tijdens Europese wedstrijden veel ogen gericht zijn op spelers uit relatief goedkope landen als Nederland. "Als een Nederlandse club zo ver komt in het toernooi, dan is het een abc'tje dat er belangstelling voor de ploeg ontstaat”, legt hij uit in De Telegraaf.

Zo worden spelers als Nick Viergever, Roy Beerens en Gudelj zelf al voorzichtig met een buitelandse transfer in verband gebracht. “Je hoort dat er veel scouts langskomen en er ontstaat natuurlijk een hoop aandacht voor ons", aldus Gudelj.

Viergever weet dat AZ waarschijnlijk niet voor alle spelers het plafond zal zijn. "Beerens en Gudelj zijn jongens die verder willen kijken dan AZ. Daarom willen ze alles uit zichzelf halen", legt hij uit. "Daarom moet je dan ook het voortouw nemen, en moet je laten zien dat je de anderen kunt en wilt helpen."

'Burger King ruikt zijn kans op de Krim'

Burger King wil hamburgers op de Krim gaan verkopen. De baas van de Russische tak van de fastfoodketen heeft bekendgemaakt dat het concern vestigingen op het schiereiland wil openen, meldden Russische media. De expansieplannen volgen enkele dagen nadat aartsrivaal McDonald's bekendmaakte de drie vestigingen in het betwiste gebied juist te sluiten.

Wanneer bewoners van de Krim een Burger King kunnen aantreffen, is nog niet bekend. Ook weet Burger King nog niet hoeveel vestigingen het wil openen. Op dit moment is het restaurant nog niet aanwezig in het gebied. In Rusland heeft de keten ongeveer tweehonderd filialen.

McDonald's besloot vorige week de vestigingen te sluiten omdat 'financiële diensten en bankdiensten op de Krim werden opgeschort'. De beslissing was niet politiek gemotiveerd, bezweerde McDonald's, dat de vestigingen op termijn weer wil openen.

Rusland lijfde de Krim vorige maand in nadat het schiereiland door militairen was bezet en er een referendum werd gehouden. Dat was volgens het Westen in strijd met internationale wetten.

Bouwvakker gewond bij instorten woning

Een bouwvakker is donderdagochtend gewond geraakt in Dirksland toen een deel van een woning waarin de man aan het werk was instortte. Voor zover bekend liggen er geen slachtoffers onder het puin, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Wat er precies is gebeurd in de Zuid-Hollandse plaats, is nog onduidelijk. Ook is nog niets bekend over de aard van de verwondingen van de man. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Het gaat om de nieuwbouwwijk die weer gesloopt moet worden omdat er te korte heipalen zijn gebruikt. Een deel van de huizen was daardoor verzakt. Mogelijk is er iets misgegaan bij de sloop, aldus de woordvoerder.

Manchester United meldde zich nog niet bij PSV voor Arias

Hij leek de concurrentiestrijd van Joshua Brenet te verliezen, maar knokte zich sterk terug. Inmiddels wordt Santiago Arias genoemd bij clubs uit de Engelse top. Met zijn uitstekende spel voor PSV en de Colombiaanse nationale ploeg heeft Arias naar verluidt de aandacht getrokken van de Europese elite. Zo zou Manchester United de 22-jarige rechtsback nauwgezet monitoren.

Een concreet bod bleef tot dusver echter achterwege, laat Marcel Brands weten in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Concreet weten we bij PSV niets, er heeft zich niemand gemeld", zegt de technisch manager van de Eindhovenaren tegenover het ochtendblad.

Brands sluit evenwel niet uit dat geïnteresseerde partijen zich in de zomer melden. "We weten wel dat Arias als interessante speler geldt in het circuit. Een aanvallend ingestelde back en speler van Colombia, WK-deelnemer en top-6 land."

PSV zou flink winst kunnen maken op de Colombiaans international. Afgelopen zomer kwam Arias samen met Stijn Schaars over van Sporting Portugal. De huidige nummer vijf van de Eredivisie betaalde slechts een paar ton voor zijn diensten.

De Boer: "Misschien gaan we langer met Kolbeinn door"

Frank de Boer maakt er geen geheim van dat hij meer had verwacht van Kolbeinn Sigthórsson. Toch ziet de succesvolle trainer progressie bij de IJslandse spits. Sinds zijn komst van AZ naar Ajax is Sigthórsson overwegend eerste keus geweest in de spitspositie, maar de 24-jarige aanvaller heeft geen onuitwisbare indruk achtergelaten.

Het is nog maar de vraag of hij ook na de zomer nog in Amsterdam onder contract staat. De Boer liet eerder al weten dat hij ontevreden is over de bijdrage die Sigthórsson levert, en onderschreef die mening met enkele reservebeurten voor de spits. Inmiddels is het signaal aangekomen, meent De Boer.

"Kolbeinn groeit langzaam naar het niveau wat wij voor ogen hebben", zo liet hij Voetbal International weten. "Je ziet hem sterker worden en vrijer in zijn bewegingen. Wie weet gaan we nog een paar jaar met hem door, dat zou zomaar kunnen. Na de competitie gaan we daar knopen over doorhakken."

Sigthórsson werd de voorbije maanden in verband gebracht met diverse clubs uit het buitenland. Met name in de Premier League zouden clubs geïnteresseerd zijn in de international. Zelf liet hij eerder weten wel wat te voelen voor een vertrek uit Nederland.

Huizenprijzen stijgen weer na drie magere jaren

De huizenprijzen lagen in het eerste kwartaal van 2014 1,2 procent hoger dan in die periode een jaar geleden. Een kwartaal eerder waren de huizenprijzen nog met 0,8 procent gedaald. Het is voor het eerst in drie jaar dat de huizenprijzen stijgen. Dat heeft makelaarsvereniging NVM donderdag gemeld.

Aantrekkend consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten en de lage rente zorgden voor de prijsstijging.

Stel vergokt spaargeld hoogbejaarde Hagenaar

Een bejaarde man uit Den Haag is de afgelopen maanden beroofd van al zijn spaargeld. Een stel wist het 84-jarige slachtoffer ruim 73.000 euro af te troggelen. Volgens de politie is al het geld vergokt bij bezoekjes aan het casino.

De vermoedelijke daders, een 55-jarige Hagenaar en een 58-jarige plaatsgenote, wisten het vertrouwen van de man te winnen door hem allerlei onwaarheden te verkopen. Het slachtoffer stond vervolgens bijna wekelijks geld af. Toen de dochter van de man het ontdekte stapte ze direct met haar vader naar de politie.

De twee verdachten zijn vorige week aangehouden. Ze ontkennen iets met de zaak te maken te hebben. Het stel moet zich later verantwoorden voor de rechter.

Toch Nederjihadisten met stufi

Een klein aantal Nederlandse jihadstrijders die vechten in het buitenland ontvangt wel degelijk studiefinanciering. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over terrorisme.

"Het gaat om een klein aantal, geen tientallen", verklaarde Opstelten. "Waar mogelijk wordt de studiefinanciering stopgezet, als we weten om wie het gaat. De lijn is: studiefinanciering wordt stopgezet. En studiefinanciering die is verkregen wordt teruggevorderd."

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) ontkende vrijdag nog dat een aantal Nederlandse jihadstrijders in Syrië studiefinanciering ontvangt.

PS4-versie The Last of Us nu officieel

Gisteren was de PlayStation 4-versie al uitgelekt op de site van Sony, maar het is dan officieel bevestigd: The Last of Us komt naar PlayStation 4 en heet The Last of Us Remastered.

Het spel zal de al op PlayStation 3 uitgekomen DLC bevatten, inclusief de singleplayer-uitbreiding Left Behind. De makers mikken op native full HD op zestig frames per seconde. Het spel heeft character models in hogere resolutie, verbeterde schaduwen en belichting en betere textures.

Voor mensen die nu niet kunnen wachten en The Last of Us voor PlayStation 4 pre-orderen, zijn er enkele bonussen:

  • 100 Supply Points voor de Factions mode
  • Twee bonusskins for Joel en Ellie
  • Snellere Crafting Speed voor de singleplayer
  • Snellere Healing Speed voor de singleplayer
  • 9mm Reload Speed Increase Upgrade voor de singleplayer
  • Rifle Clip Capacity Increase Upgrade voor de singleplayer

The Last of Us Remastered komt deze zomer uit.

Go Ahead Eagles vraagt elf miljoen voor verbouwing

Go Ahead Eagles heeft de gemeente Deventer om een lening van elf miljoen euro gevraagd voor de verbouwing van het stadion. Dat meldt de club donderdag. De Eagles willen de Adelaarshorst in twee fasen verbouwen en de capaciteit uitbreiden van ruim achtduizend naar twaalfduizend plaatsen.

Tijdens de eerste fase, die gepland staat voor de zomer van 2015, moet onder meer de hoofdtribune worden aangepakt en de hoeken worden gedicht. De andere helft van het stadion wil Go Ahead in 2017 aanpakken. De totale kosten bedragen bijna twaalf miljoen euro. De club legt zelf een miljoen in.

Go Ahead promoveerde vorig seizoen naar de Eredivisie. De ploeg van coach Foeke Booy staat momenteel elfde en is zo goed als zeker van lijfsbehoud.

Apptip: Maak je eigen widgets met UCCW (Android)

Met UCCW kan je klok-, kalender- of weerwidgets ontwerpen. Er zitten vrij veel mogelijkheden in. Kies je eigen achtergrondplaatje, kleur van tekst en zelfs font (zet gewoon een font van je pc/laptop op je telefoon). En als je een datumobject gebruikt, dan kan je ook weer kiezen of je de maand uitgeschreven wil of niet, met hoofdletters of niet. Ook kan je hotspots over je widget heen zetten die je naar een andere app brengen als je erop drukt. Bijvoorbeeld als je niet wil dat het UCCW editscherm geopend wordt als je op je widget drukt, maar dat je naar je alarm app wil gaan.

The Last Guardian krijgt ooit eens een releasedatum

The Last Guardian krijgt dan eindelijk binnenkort ooit eens een releasedatum. Dit verklapte Team Ico aan het blad Famitsu. Alleen wanneer zij dit gaan doen, dat is nog onbekend.

Team Ico wacht namelijk nog op het goede moment. Of dit de juiste stand van de maan ten opzichte van Saturnus is, de kabouters het smurfenland hebben overgenomen of het development team eindelijk eens progressie maakt, dat horen we ooit eens wel.

'Adolf Hitler op de koffie'

Een warenhuis in de Duitse plaats Bielefeld roept 175 verkochte koffiekopjes terug. Een postzegel met de beeltenis van Adolf Hitler 'siert' per abuis de bekers. Volgens de firma Zurbrüggen kwam het door een "stomme aaneenschakeling van ongelukkige omstandigheden" dat de kopjes hun weg naar klanten hebben gevonden, schrijven regionale Duitse kranten donderdag.

De Chinese toeleverancier was zich niet bewust van welk portret hij op de kopjes had gezet. Zurbrüggen had er 5000 stuks van besteld. Onthutste klanten stelden de zaak op de hoogte van de vergissing: bloeiende rozen tegen een achtergrond van een vage beeltenis van een postzegel met Adolf Hitler. Wat de zaak nog erger maakt, is dat de zegel ook nog eens was gestempeld met een hakenkruis.

"Verschrikkelijk", meent de bedrijfsleider. "Bij het uitpakken en sorteren is niemand het probleem opgevallen."

'Adolf Hitler op de koffie'
'Superieur blond koffiekopje' (Foto: ANP)

Visstand Waddenzee in 50 jaar gedecimeerd

De visstand in de Waddenzee is in een halve eeuw drastisch afgenomen. "Het aantal vissen is gedaald en sommige vissoorten zijn nagenoeg verdwenen", melden het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de Waddenvereniging en Sportvisserij Nederland.

Het NIOZ leegt sinds 1960 tussen maart en oktober vrijwel dagelijks een onderzoeksfuik in het Marsdiep bij Texel en houdt bij welke vissoorten en hoeveel vis uit de fuik wordt gehaald. De organisaties presenteren donderdag de site waddenzeevismonitor.nl waarmee de onderzoeksgegevens met grafieken inzichtelijk worden gemaakt.

Hieruit blijkt dat in 1965 nog 24 palingen per dag werden gevangen, terwijl er nu nog maar eens in de acht dagen een paling in de fuik zit. De Afsluitdijk en de afsluiting van de Lauwerszee zouden een 'verwoestende impact' hebben gehad op de paling, die normaal van zoet naar zout water trekt.

Ook bij veel andere soorten is een afname te zien, maar enkele soorten, zoals de zeebaars, zijn in aantal toegenomen. De onderzoekers vermoeden dat de zeebaars profiteert van de klimaatverandering. De Waddenzee is de laatste decennia gemiddeld bijna 2 graden warmer geworden.

Eerste 'lichtgevende' autoweg in Oss

In Oss wordt donderdagavond een autoweg met lichtgevende markeerstrepen geopend. Het is de eerste weg ter wereld met zogenoemde 'glowing lines'.

De belijning is bedacht door kunstenaar Daan Roosegaarde in samenwerking met bouwbedrijf Heijmans. De lijnen laden zich overdag op en stralen in het donker licht uit. Het is een alternatief voor plekken waar geen straatlantaarns staan. De belijning moet automobilisten in het donker meer houvast geven.

Vooralsnog is het stukje van ruim vijfhonderd meter op de N329 de enige plaats waar de lichtgevende strepen zijn aangebracht. De glowing lines moeten later op meerdere wegen komen.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) is donderdagavond aanwezig bij de opening van de lichtgevende weg bij Oss. Ook de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk is erbij.

Hof wil einde aan gedoogbeleid illegale downloads

Nederland moet een einde maken maken aan het gedogen van illegale downloads. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in een uitspraak over de thuiskopieheffing op bijvoorbeeld mp3-spelers en lege dvd's. Volgens het hof zorgt het gedoogbeleid voor oneerlijke concurrentie.

Het Europese hoogste gerechtshof vindt dat een wet waarin geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit geoorloofde bronnen, en kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit nagemaakte of vervalste bronnen, niet kan worden gedoogd. Volgens het hof wordt met de aanvaarding hiervan het verspreiden van illegaal werk aangemoedigd en komt daarmee de legale verkoop in het geding.

Het hof was door de Nederlandse Hoge Raad gevraagd een uitspraak te doen in een zaak aangespannen door importeurs en fabrikanten van opslagmedia tegen Stichting De Thuiskopie, die thuiskopievergoedingen int namens de Nederlandse overheid. De klagers vinden dat de hoogte van de heffing niet mag worden bepaald door het feit dat datadragers zouden kunnen worden gebruikt voor illegale downloads. Het hof geeft hen nu gelijk.

Chinese kunstenaar verkoopt pot lucht voor 620 euro

Na met uitgeruste longen te zijn teruggekeerd uit de Provence trok de Chinese kunstenaar Liang Kegang de aandacht met een bijzonder voorwerp: een pot frisse Franse berglucht. Liang besloot zijn zuurstof vorige maand te veilen en een collega-kunstenaar en ondernemer telde hier 620 euro voor neer.

"Lucht hoort een waardevrij goed te zijn dat vrij ingeademd kan worden door iedere zwerver of bedelaar", zei Liang over zijn artistieke statement. "Dit is mijn manier om mijn onvrede over de smerige Chinese lucht te uiten."

De veiling is onderdeel van een reeks kunstprojecten van verschillende artiesten over luchtvervuiling in China. In februari lagen twintig kunstenaars bij een centraal park in Beijing met mondkapjes op hun gezichten op de grond en deden alsof zij dood waren. Een maand later zetten artiesten de begrafenis in scène van de laatste burger die aan smog zou sterven.

Mogelijk heeft Liang inspiratie opgedaan bij president Xi Jinping. Die grapte in maart dat de natuurrijke zuidelijke provincies hun lucht zouden moeten verkopen. Slechts enkele dagen later begon het regionale toerismebureau met plannen om gebottelde lucht als souvenirs te verkopen.

In Chinese steden hangen vaak dagenlang dikke lagen smog en loopt de concentratie fijnstof per vierkante meter geregeld op tot waarden die een veelvoud zijn van wat de Wereldgezondheidsorganisatie al als gevaarlijk beschouwt.

Vorige maand zei het Chinese Politbureau dat het milieuwetgeving gaat aanscherpen en notoire vervuilers gaat dwingen om schadevergoedingen uit te keren. Analisten zijn hier sceptisch over, omdat Beijing vaker heeft gezegd de luchtvervuiling te zullen aanpakken, maar altijd terughoudend is geweest met het nemen van maatregelen om dit terug te dringen.

Oranje zakt vier plaatsen op wereldranglijst FIFA

Het Nederlands elftal is verder weggezakt op de FIFA-wereldranglijst. Oranje moet vier plaatsen inleveren en staat nu vijftiende. Dat blijkt uit de donderdag door de wereldvoetbalbond gepubliceerde lijst. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal ziet onder meer WK-tegenstander Chili, nu nummer veertien, passeren.

Nederland, dat de afgelopen maand geen interlands speelde, verdween vorige maand voor het eerst sinds augustus 2002 uit de top tien. De Belgen zakken ruim twee maanden voor het WK naar de twaalfde plaats, maar blijven Oranje daarmee wel voor.

De Spaanse voetballers steken er nog altijd met kop en schouders bovenuit. Duitsland blijft tweede. Portugal klimt naar de derde plek, op de voet gevolgd door Colombia, Uruguay, Argentinië en Brazilië.

Australië, net als Spanje en Chili tegenstander van Nederland in de groepsfase van het WK, maakt een sprong. De Australiërs boeken vier plaatsen winst en staan nu 59e.

Fans maken Resident Evil 2 HD-remake

Aangezien Capcom het al jaren laat afweten door geen remake te maken, van het door fans op handen gedragen, Resident Evil 2. Heeft een groep italiaanse-fans zelf de handen uit de mouw gestoken om de game de veelvuldig gevraagde en verdiende HD-remake te geven.

De remake, met de toepasselijke naam Resident Evil 2 Reborn HD, word gemaakt door InvaderComputerItaly met behulp van de Unity Engine. Deze maand start er zelfs een open Alpha en via de site kun je de voortgang bekijken. Er zijn ook al een aantal video's met gameplaybeelden verschenen en het ziet er toch belovend uit. Via de officiële site zijn er tevens nog meer beelden te bekijken.

Het is echter wachten tot dat Capcom hier een stokje voor gaat steken, want ze zullen het vast niet kunnen waarderen dat er iemand anders met hun game aan de haal gaat.

DVD: jOBS

Een van de mensen die een grote stempel op ons huidige moderne leven heeft gedrukt is Steve Jobs. Als mede-oprichter van Apple stond hij aan de basis van onder andere de iPhone, iPad en iPod. In 2013 verscheen de film jOBS, waar men al mee bezig was toen Steve Jobs onder behandeling stond voor alvleesklierkanker. Het eindresultaat heeft hij nooit kunnen zien, want hij overleed op 5 oktober 2011.  

Kort geding om afblazen motorevenement

De organisatie van de afgelaste Harley Davidson-dag in Valkenswaard stapt naar de rechter om alsnog een vergunning voor het evenement af te dwingen. "Vergunning ingetrokken, maar we laten het er niet bij zitten", stelt de organisatie in een verklaring. Het kort geding dient woensdag.

Burgemeester van Valkenswaard Anton Ederveen (CDA) trok de vergunning eind maart in vanwege een negatief advies van de politie. Die waarschuwde de gemeente voor mogelijke verstoringen van de openbare orde. De Harley-dag zou op Koningsdag worden gehouden.

Eerder werden al andere motorevenementen afgelast vanwege onrust in de motorwereld. De politie houdt rekening met een confrontatie tussen rivaliserende motorclubs. Sinds de komst van Bandidos, de grote rivaal van de Hells Angels, naar Nederland zijn de spanningen toegenomen.

Colombia onderschept 7 ton coke voor Nederland

Colombia heeft een lading van zeven ton cocaïne die op het punt stond te worden verscheept naar Nederland onderschept. De Colombiaanse minister van defensie Juan Carlos Pinzón spreekt in Colombiaanse media van de op twee na grootste vangst in dertien jaar.

De cocaïne was verstopt tussen ananasbrokken en zou worden verscheept vanuit de haven van Cartagena naar Rotterdam. Bij het onderscheppen van de drugs hebben de politie, de marine en inlichtingendiensten samengewerkt. De minister sprak van een historische vangst.

Een Colombiaans radiostation kreeg vervoerspapieren van de vracht in handen en probeerde contact op te nemen met het bedrijf waar de vracht heen zou worden gestuurd. Een van de nummers op de website van het bedrijf bleek van iemand te zijn die er geen banden mee heeft en bij het andere nummer werd de verbinding verbroken en de telefoon uitgeschakeld toen de bellers zich kenbaar hadden gemaakt als journalisten.

Inflatie naar laagste punt in bijna vier jaar

De inflatie is vorig maand gedaald naar 0,8 procent op jaarbasis. Dat is het laagste niveau sinds juni 2010. In februari lagen de prijzen voor consumenten nog gemiddeld 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

De inflatie daalde tussen februari en maart vooral door de prijsontwikkeling van tabak. De prijs van sigaren, sigaretten en shag lag weliswaar gemiddeld 2,6 procent hoger in maart, maar in februari was de prijsstijging met 8,6 procent veel hoger, door de accijnsverhoging van vorig jaar.

Ook kleding en identiteitsbewijzen drukten de prijzen. Kleding was in maart gemiddeld gemiddeld goedkoper dan een jaar eerder. Identiteitsbewijzen stegen in prijs, maar werden wel twee keer zo lang geldig.

Volgens de Europese rekenmethode bedroeg de inflatie in maart 0,1 procent. Dat is het laagste niveau sinds september 2009. Gemiddeld in de eurozone bedroeg de inflatie een half procent.

Bom ontploft bij Griekse bank in Athene

Bij een kantoor van een Griekse bank in het centrum van Athene is donderdagochtend een bom ontploft. Voor de explosie was kort tevoren in twee anonieme telefoontjes aan een nieuwswebsite en een krant gewaarschuwd en niemand raakte gewond.

De bom explodeerde in een geparkeerde auto in een winkelgebied niet ver van het Griekse parlementsgebouw. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Griekenland telt verschillende militante groepen die in het verleden soortgelijke aanslagen hebben gepleegd.

Courtois zal niet spelen tegen Chelsea

Thibaut Courtois moet de halve finale van de Champions League mogelijk missen. De Belgische doelman zal moeten toekijken als Chelsea bij de loting uit de koker rolt. Courtois staat onder contract bij Chelsea, dat hem al jarenlang op huurbasis stalt bij Atlético Madrid.

Met die club verzekerde de Belgisch international zich woensdagavond dankzij een 1-0 overwinning op FC Barcelona van de halve finale van het miljoenenbal.Omdat Chelsea een dag eerder met 2-0 won van Paris Saint-Germain is er een kans dat beide ploegen tegenover elkaar staan in de halve eindstrijd. Ofschoon niets in de huurovereenkomst de inzetbaarheid van Courtois verbiedt, is het onwaarschijnlijk dat Diego Simeone hem zal opstellen.

In het contract is immers een clausule opgenomen waarin bepaald is dat Atlético drie miljoen euro per duel moet overmaken naar Chelsea om Courtois te kunnen gebruiken in wedstrijden tegen de Londenaren. Dat is Atlético niet van plan, verzekert voorzitter Enrique Cerezo.

"Als we Chelsea loten zal Courtois niet spelen", verduidelijkt Cerezo in gesprek met Onda Cero. "Het gaat om een bedrag dat we simpelweg niet kunnen ophoesten."

Het is nog onduidelijk hoe de toekomst van Courtois eruit gaat zien. De talentvolle sluitpost voelt er weinig voor om naar Chelsea terug te keren, als hij genoegen moet nemen met een rol op het tweede plan. Met Petr Cech staat er bij The Blues al een sterke doelman onder de lat.

EK-deelname judoka Grol op losse schroeven

Henk Grol kan mogelijk niet deelnamen aan de Europese kampioenschappen judo. Het EK heeft van 24 t/m 27 april plaats in het Franse Montpellier. De judoka van Kenamju heeft te veel last van een voetblessure, die hij opliep tijdens een trainingskamp in Brazilië.  

"Alleen als de blessure in de komende tien dagen wonderbaarlijk snel geneest, doe ik alsnog mee", zegt Grol. Hij ziet het echter somber in. "Waarschijnlijk duurt het nog wel een maandje voordat ik helemaal fit ben. Ik baal hier verschrikkelijk van, want ik was in super shape."

De 28-jarige Grol raakte vorige maand op de training geblesseerd aan zijn voetboog. "Het was een bijzonder ongelukkig moment. Ik liet mijn tegenstander uit mijn handen glippen, waarna hij vol met zijn heup op mijn linkervoet viel. Ik lag twee uur te creperen van de pijn. Uit ervaring kan ik zeggen dat je beter de enkelbanden kunt scheuren. Dat doet minder pijn en als je de enkel goed intapet, kun je gewoon judoën. Dat is nu niet mogelijk", aldus Grol. "Mijn voet heeft ook nog even in het gips gezeten, maar dat heb ik er na één dag weer afgehaald, omdat de Europese titelstrijd anders sowieso onhaalbaar zou zijn."

Grol is dit keer niet van plan risico te nemen op dit EK, zoals hij in het verleden wel op diverse titeltoernooien heeft gedaan. Vorig jaar op het EK nam hij deel met een duimblessure en op het WK had hij last van een polsblessure. Op beide toernooien werd hij tweede. "Ik zit in de beste jaren van mijn carrière, dan wil je gewoon judoën. Zeker op zo’n mooi toernooi als de EK in Frankrijk. Maar ik heb een hoger doel en dat is wereldkampioen worden. Daarom ga ik verstandig met deze blessure om."

[NBA] Indiana herovert koppositie op Miami

Indiana Pacers heeft woensdag de koppositie in de Eastern Conference van de NBA heroverd. Chris Copeland bezorgde Indiana met 1,2 seconden op de klok de overwinning bij Milwaukee Bucks: 104-102. Coach Frank Vogel gaf al zijn vaste starters rust. Luis Scola was met 24 punten topscorer.

Miami Heat zakte door een nederlaag tegen Memphis Grizzlies naar de tweede plaats in het oosten. De titelhouder ging met 107-102 onderuit. Die nederlaag kon zelfs Miami-sterspeler LeBron James met 37 punten niet voorkomen.

Memphis houdt door de thuiszege zicht op deelname aan de play-offs. De ploeg heeft een winstpartij minder dat Phoenix Suns, dat momenteel op de achtste plaats staat. De Suns rekenden af met New Orleans Pelicans: 94-88.

Oklahoma City Thunder, de nummer twee in het westen, versloeg nummer drie Los Angeles Clippers met 107-101. Russell Westbrook was met dertig punten de uitblinker aan de kant van de bezoekers.

Overige uitslagen
Cleveland - Detroit 122-100
Orlando - Brooklyn 115-111
Toronto - Philadelphia 125-114
Washington - Charlotte 88-94 (n.v.)
Atlanta - Boston 105-97
Minnesota - Chicago 87-102
New Orleans - Phoenix 88-94
Denver - Houston 123-116
Portland - Sacramento 100-99

Direct Wonen gooit verdienmodel om

Huurmakelaar Direct Wonen vraagt niet langer de omstreden bemiddelingsvergoeding voor het vinden van een huurhuis. Het bedrijf verlangt voortaan een vast bedrag per maand van woningzoekenden. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Huurders betaalden tot nu toe inschrijvingskosten en een maandbedrag huur als vergoeding aan Direct Wonen als er een contract werd afgesloten, ook als het een tijdelijk contract betrof. Nu wordt van potentiële huurders een bedrag van vijftien euro per maand gevraagd om te kunnen reageren op advertenties. Na afloop van een bemiddeling kan het abonnement worden opgezegd.

Er was altijd veel kritiek op de hoge bemiddelingskosten van het bedrijf dat sinds 2011 alleen online opereert. Het bedrijf, dat ongeveer een vijfde van de markt bedient, zegt het verdienmodel te veranderen 'omdat het geluisterd heeft naar de klant', die meer duidelijkheid en transparantie wilde.

In 2010 verbood de rechter in zaak van een andere makelaar de bemiddelingskosten voor huurders, als die reageerden op een online advertentie. Volgens de rechter werkte de betreffende website in opdracht van de verhuurder, en mocht het dan ook geen geld vragen van de huurder. In andere zaken werden verhuurwebsites echter weer in het gelijk gesteld. Volgens een woordvoerder van Direct Wonen werkte het bedrijf echter wel altijd 'volgens de wet', en is de beslissing om het verdienmodel te veranderen niet door juridische perikelen ingegeven.

Door de verandering heeft het bedrijf het personeelsbestand teruggebracht van zestig naar tien. De meeste medewerkers zijn naar een andere baan begeleid.

'Ilse en Waylon uit eigenbelang naar Songfestival'

Ilse DeLange en Waylon doen vooral voor hun individuele carrières mee aan het Eurovisie Songfestival. Dat denkt althans hun collega Niels Geusebroek. De 34-jarige zanger is van mening dat deelname aan het Songfestival een internationale carrière kan helpen.

"Ik denk dat ze hun pijlen helemaal niet richten op het winnen van het Songfestival, maar zichzelf internationaal in de kijker willen spelen", gaat Geusebroek verder voor de camera van Novum Nieuws. "Ik denk dat Waylon alvast z'n eigen album klaar heeft liggen voor na het Songfestival en Ilse ook. Dan hebben ze internationale bekendheid gehad en komen ze lekker met eigen werk."

Waylon maakte in februari bekend dat zijn nieuwe plaat Heaven after Midnight langer op zich laat wachten. Het schijfje zou aanvankelijk vorige maand verschijnen, maar ligt pas in september in de winkels. De 33-jarige zanger zei te druk te zijn met het Songfestival, dat volgende maand plaatsvindt.

Geusebroek neemt het zijn collega's niet kwalijk als ze het Songfestival daadwerkelijk gebruiken voor hun eigen carrières. "Zo zou ik het ook doen. We hebben vorig jaar bij Anouk ook gezien dat het Songfestival een platform kan zijn voor je carrière." Anouk vertegenwoordigde Nederland vorig jaar met het nummer Birds, waarmee ze hoge ogen gooide. De plaat Sad Singalong Songs, waarop Birds staat, werd tijdens het Songfestival uitgebracht in meer dan dertig landen.

Geusebroek is fan van Calm after the Storm, het nummer waarmee DeLange en Waylon als The Common Linnets deelnemen aan het Songfestival. "Het is een prachtig liedje, ik hoop dat het hun goed gaat doen."

De zanger denkt echter niet dat The Common Linnets het ver gaan schoppen. "Het is een prachtig liedje, maar mijn associatie met het Songfestival is toch een hoop bombarie, glitters en vuurwerk. Dit is juist een heel ingetogen, sober liedje. Ik denk dat het weinig schokkends teweeg gaat brengen. Ik denk niet dat ze ver gaan komen, maar dat doet niks af aan de kwaliteit van het liedje."??

Politieauto te water bij achtervolging in Haarlem

Bij een wilde achtervolging in Haarlem hebben agenten woensdagavond een nat pak gehaald. De politieauto waarin ze zaten vloog uit de bocht in een poging een op de vlucht geslagen motorrijder te stoppen. De agenten bleven ongedeerd.

De motorrijder had even daarvoor een gevaarlijke situatie veroorzaakt, waarop de politie besloot de bestuurder een stopteken te geven. Toen hij dit negeerde werd de achtervolging ingezet.

Op de Noordschalkwijkerweg verloor de bestuurder van de politieauto de macht over het stuur toen hij probeerde te voorkomen dat de motorrijder via de berm wilde ontkomen. De politieauto raakte te water en tikte hierbij de motor aan. De bestuurder en zijn passagier vluchtten daarna lopend verder. De passagier, een 22-jarige man uit Amsterdam, kon worden gepakt. De bestuurder is nog voortvluchtig.

De Bakker en coach snel uitgeschakeld

Tennisser Thiemo de Bakker is woensdag (lokale tijd) in het dubbelspel in de eerste ronde van het toernooi van Houston gestrand. Opmerkelijk genoeg gebeurde dat met zijn coach Melle van Gemerden als dubbelpartner. Het tweetal was toegelaten nadat De Bakker er in het enkelspel niet in was geslaagd het hoofdtoernooi te bereiken.

De Amerikaan Austin Krajicek en de Nieuw-Zeelander Michael Venus waren in twee sets (6-3 en 7-5) te sterk voor het gelegenheidskoppel. Van Gemerden sloot in 2008 zijn profloopbaan af wegens rugklachten. Sinds afgelopen zomer is hij als coach van De Bakker actief.

De Bakker en coach snel uitgeschakeld
De Bakker en coach snel uitgeschakeld (Foto: ANP)

De Boer: "Soms mis ik bij Hoesen het gif"

De spitspositie bij Ajax van volgend seizoen is nog omgeven door vraagtekens. Frank de Boer twijfelt over de kwaliteiten van Danny Hoesen. De Limburgse aanvaller kwam de voorbije jaren regelmatig in actie, maar slaagde er niet in om een basisplaats af te dwingen. Afgelopen winter stemde hij in met een tijdelijke overstap naar PAOK Saloniki, met als insteek om sterker terug te keren naar Amsterdam.

De Boer heeft Hoesen nog steeds in zijn achterhoofd zitten, maar twijfelt of de voormalig jeugd-international de kwaliteiten bezit die bij Ajax in de spits gevraagd worden. "Hoesen kan nog progressie boeken, daar zit nog rek in. Hij heeft snelheid en een goede techniek en drang naar het doel", opent de succesvolle trainer met een positieve noot tegen Voetbal International.

Echt overtuigd lijkt De Boer evenwel niet. "Soms miste ik bij Danny het gif waarmee je moet laten zien de absolute spits van Ajax te willen zijn. De vraag is of hij door kan groeien naar het niveau dat we bij Ajax nastreven."

In Griekenland mocht Hoesen met regelmaat in de basis starten, maar sinds het vertrek van Huub Stevens zit hij er vaker op de bank. In negen wedstrijden, waarvan vier als invaller, wist hij één doelpunt te produceren.

Ajax heeft nog geen besluit genomen over de invulling van de spitspositie voor volgend seizoen. De Amsterdammers beschikken over Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong en Bojan Krkic, maar het is nog maar de vraag of het trio na de zomer nog in de hoofdstad onder contract staat.

Favoriet Isner verliest van Brown in Houston

John Isner is woensdag in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Houston blijven steken. De Amerikaanse titelhouder verloor op het Texaanse gravel in drie sets van de Duitser Dustin Brown met 4-6, 7-6 (6) en 6-7 (4). Het is de eerste zege op een toptienspeler voor Brown, de mondiale nummer 101. Servicekanon Isner staat negende op de wereldranglijst.

De 29-jarige Brown neemt het in de kwartfinale op tegen de Amerikaan Sam Querrey, die Leyton Hewitt de baas was. Hij trok met 6-3 en 6-4 aan het langste eind.

Snookeraar Brecel door in kwalificatie WK

Snookeraar Luca Brecel heeft de eerste kwalificatieronde voor het WK gewonnen. In Sheffield was hij met 10-8 te sterk voor Lee Page. In de tweede ronde treft de Belg Yu Delu. De Chinees won een paar weken geleden nog verrassend van Ronnie O'Sullivan. 

Brecel, die twee jaar geleden als jongste speler ooit het WK haalde, heeft iets beter seizoen achter de rug in vergelijking met het seizoen daarvoor. Hij staat nu in de top 64 van de wereldranglijst en mag sowieso zijn tourkaart houden. Wil Brecel het WK halen, dan moet hij nog drie potjes winnen. 

In de tweede kwalificatieronde komen we nog twee oudgedienden tegen. Steve Davis neemt het op tegen Craig Steadman. Davis moet winnen wil hij zijn tourkaart houden, hij staat momenteel 68e op de wereldranglijst. Ook Jimmy White gaat een poging doen om het WK te halen. Hij zal in de tweede ronde aantreden tegen Ian Burns. White staat boven de streep op plek zestig. 

Hoera! Ariane is 7!

Eeeeeeeeer.... IS er één jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien dat is..

Prinses Ariane, de jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het prinsesje viert haar zevende verjaardag in huiselijke kring, liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Ariane woont met haar ouders en zussen Amalia en Alexia in de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. Ze gaat daar naar de Openbare Bloemcampschool. Hoe lang Ariane en haar familie nog in Wassenaar wonen, is niet bekend. Prinses Beatrix verhuisde begin februari van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag naar kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche en koning Willem-Alexander gaat met zijn gezin in de oude woning van zijn moeder wonen.

De prinses is niet de enige Oranjetelg die donderdag feestviert. Ook prins Floris, het jongste kind van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, is jarig. Hij mag 39 kaarsjes uitblazen.

Europa: minder, minder, minder exoten

Europa wil minder exoten. De Amerikaanse brulkikker, Pallas-eekhoorn en ook de grote waternavelplant komen op de lijst van schadelijke exotische soorten waarvan de Europese Commissie een immigratiestop wil.

Mede op initiatief van Nederland gaan de Europese landen nu samen optrekken bij het verbieden van de invoer en handel in exotische planten en dieren die bestaande soorten kunnen bedreigen. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) donderdag.

In Nederland groeiende planten en dieren kunnen ziek worden of uitsterven als 'nieuwkomers' die al dan niet bewust hier naartoe zijn meegenomen zo snel groeien dat er te weinig voedsel, licht of ruimte overblijft. Dijksma is blij dat de krachten worden gebundeld. "Wij bestrijden al jaren exotische planten en dieren die schade veroorzaken, maar als ieder EU-land dat anders aanpakt, blijft het dweilen met de kraan open."

Europa streng voor schadelijke exoten
Europa streng voor schadelijke exoten (Foto: ANP)

Luiten kan historie schrijven op Masters

Joost Luiten begint donderdag aan zijn eerste grote uitdaging van het nieuwe golfseizoen. De huidige nummer 45 van de wereld moet rond 19.30 uur Nederlandse tijd de baan op bij de US Masters, het eerste van de vier majors dit seizoen. Luiten is na Reinier Saxton (2009), Rolf Muntz (1991) en Gerard de Wit (1962, 1963, 1964) pas de vierde Nederlander die deelneemt op de legendarische baan in Augusta.

Luiten zou meteen voor een unicum kunnen zorgen. Als de 28-jarige golfer de cut overleeft, is hij de eerste Nederlander die ook op de laatste twee dagen van de Masters van de partij is. Op basis van zijn eerdere resultaten moet Luiten in staat worden geacht de schifting te overleven.

De Bleiswijker veroverde vorig jaar op het KLM Open in Zandvoort zijn derde titel op de European Tour en is uitgegroeid tot een van de betere Europese spelers. Hij wordt niet voor niks gevolgd door Paul McGinley, de captain van het Europese Ryder Cup-team.

De moeilijke baan en het sterke deelnemersveld maken het halen van de cut op de Masters wel tot een loodzware opgave. Van de Nederlanders die acte de présence gaven op de Augusta National, kwam De Wit nog het dichtst bij kwalificatie voor het slotweekeinde. De in 1988 overleden golfer kwam in 1962 met een totaal van 150 slagen over de eerste twee ronden één slag tekort om in het toernooi te blijven en was toeschouwer toen Arnold Palmer twee dagen later zijn derde Masters-titel veiligstelde.

Luiten deed het de afgelopen jaren op majors al beter dan Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen, de meest bekende Nederlandse namen op de European Tour in de afgelopen vijftien jaar. Hij miste in vier deelnames (2x Britse Open, 2x PGA Championship) slechts één keer de cut, terwijl Lafeber in zeven majors zes maal zijn koffers moest pakken na de schifting en Derksen zich in drie deelnames nooit plaatste voor het slotweekeinde. Bovendien was de 21ste plaats van Luiten op het PGA Championship van 2012 het beste Nederlandse resultaat op een major sinds de vijftiende plaats van Jan Dorrestein op het Britse Open van 1972.

En nu wacht voor Luiten dus de Masters, door velen bestempeld als het mooiste major van het seizoen. Het is het toernooi waar de winnaar naar huis gaat met het befaamde groene jasje en bovendien het enige van de vier grote toernooien dat altijd op dezelfde baan wordt gespeeld. Die baan maakt de Masters voor elke profgolfer tot één van de grootste uitdagingen op het hoogste niveau.

Hoewel veel fairways op het eerste gezicht breed aandoen, moet de bal vanaf de tee op precies de juiste plek belanden om niet in de problemen te komen. Ook de greens kunnen grote moeilijkheden opleveren voor de spelers. Ze zijn zelden vlak en onder normale omstandigheden razendsnel, zo realiseerde Luiten zich nogmaals tijdens zijn oefenronden de afgelopen dagen. Mede daarom besteedde hij tijdens zijn trainingen veel aandacht aan het putten. De strijd om de titel in Augusta werd in het verleden al veelvuldig op de greens uitgevochten.

Hoewel de baan er als altijd prachtig bijligt en de verwachtingen net zo hooggespannen zijn als in voorgaande jaren, is de Masters 2014 toch anders dan de voorgaande negentien edities. Voor het eerst sinds zijn debuut in Augusta in 1995 is Tiger Woods er niet bij. De viervoudig Masters-kampioen en nummer 1 van de wereld moet het eerste major van het seizoen vanwege een rugblessure aan zich voorbij laten gaan.

Wibi Soerjadi getroost door lieve berichten

Wibi Soerjadi heeft veel lieve berichten gekregen nadat hij maandag in de buurt van het Leidseplein in Amsterdam ineens werd aangevallen door een stel onbekenden. "Helaas zaten er ook veel mensen tussen die hetzelfde hebben meegemaakt", zegt de pianist in De Telegraaf. "Wat ik hoop, is dat ik anderen door dit verhaal kan waarschuwen en behoeden voor dit soort dingen."

Soerjadi nam na het voorval niet meteen contact op met de politie, maar heeft inmiddels wel besloten aangifte te doen. "Gisteren heb ik contact opgenomen met de politie om een afspraak te maken voor het laten opnemen van de aangifte, die ik vrijdag ga doen. Dat is alleen al in verband met de verzekering en, laten we hopen dat het niet zo is, eventuele schade aan mijn handen noodzakelijk."

De pianist, die zijn belagers kon afschudden omdat hij verschillende vechtsporten beheerst, hield geen verwondingen over aan het voorval. Wel had hij de dag erna pijn in zijn hele lichaam. "Mijn armen en handen vooral. Als pianist ben ik afhankelijk van mijn handen. Alles gaat door: gisteravond moest ik gewoon optreden ondanks de pijn en stijfheid. Godzijdank zijn mijn handen verder niet gewond geraakt."

'Opslaan kentekens botst met EU-regels'

Het totaal Orwelliaanse kabinetsplan om alle kentekens van passerende automobilisten op te slaan is mogelijk, en hopelijk, in strijd met Europese privacyregels. Dat zeggen juristen donderdag in Trouw.

Minister van Veiligheid en Justasie Ivo Opstelten (VVD) wil kentekens van passerende auto's filmen en de beelden en herkende kentekens vier weken opslaan om de politie te helpen in de opsporing bij 'ernstige misdrijven'. Eerdere gelijkaardige wetgeving leert dat de volgende stap is dat de belastingdienst de gegevens kan inzien en vervolgens gewoon iedereen met een pasje.

De hoogste rechterlijke instantie van de Europese Unie verklaarde dinsdag echter gelukkig dat iemands bel- en internetgedrag niet mag worden opgeslagen omdat dat een te grote inbreuk is op zijn privacy. Die uitspraak kan volgens de krant ook gevolgen hebben voor het wetsvoorstel van Opstelten.

Een woordvoerder van de minister stelt in de krant dat het plan aan de Europese privacynormen voldoet, maar juristen zien wel wat haken en ogen. "De pijn zit hem, net als bij belgegevens, vooral in het feit dat kentekens van iedereen worden opgeslagen", zegt advocaat Wouter Dammers in de krant.

Het Europees Hof van Justitie vindt de massale opslag van gegevens een grote inbreuk op de privacy. Daarom zijn waarborgen nodig voor zoiets kan worden toegestaan. Volgens Dammers ontbreekt het in het voorstel van Opstelten aan zulke waarborgen.

Hoogleraar recht en technologie Bert-Jaap Koops aan de Universiteit Tilburg sluit zich volgens de krant hierbij aan. "Opstelten noemt voorbeelden van misdrijven waarbij kentekenregistratie bijdroeg aan het oplossen van de zaak, maar de vraag is: was het essentieel?"

Andere deskundigen zien ook verschillen tussen het opslaan van kentekens en het opslaan van belgegevens. Zo worden belgegevens een halfjaar tot twee jaar opgeslagen en kentekens slechts een maand. Bovendien is de database beperkt toegankelijk voor de politie. Daar is toestemming van de minister voor nodig. Het Hof vindt dat een onafhankelijke rechter die toestemming moet geven.

Infamous: Second Son verkoopt het snelst

InFamous: Second Son is the snelstverkopende InFamous-game tot nu toe volgens Sony Computer Entertainment. SCE Australia geeft in een persbericht aan dat het spel meer dan een miljoen exemplaren heeft verkocht in negen dagen na de release.

Het spel heeft de nieuwe held Delsin met nieuwe rook- en neonkrachten. Voorganger Cole moest het met elektriciteit doen, maar is blijkbaar minder bliksemsnel dan Delsin.

InFamous: Second Son is in het westen sinds 21 maart uit op PlayStation 4. Japan moet net als eerder met de nieuwe console zelf wachten, de PlayStation 4-versie komt in mei daar uit.

infamous second son

Antwerpse moslima's trouwen met jihadisten

Ten minste 5 moslima's uit Antwerpen zijn vertrokken naar Syrië. De Belgische kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg denken dat de vrouwen daar zullen trouwen met Syriëjihadisten.

De jonge vrouwen, die tussen de 18 en 21 jaar oud zijn, gaan naar eigen zeggen als hulpverlener naar het door burgeroorlog geteisterde land. Experts in de kranten twijfelen daaraan: "Vrijwel zeker gaan ze daar trouwen met Syriëstrijders, als vrouw alleen daar verblijven kan niet."

De families van de vrouwen reageren geschokt op hun vertrek.

Antwerpse moslima's vertrekken naar Syrië
Dat naadje zit niet helemaal recht geloof ik (Foto: ANP)

Nieuw liefje Amanda Krabbé klaagt Weekend aan

Harrie Kolen vindt het niet kunnen dat Weekend foto's heeft geplaatst van hem en zijn nieuwe liefde Amanda Krabbé. Het management van de miljonair laat in een verklaring aan RTL Boulevard weten stappen te ondernemen. Kolen zegt in zijn privéomgeving ongevraagd te zijn gefotografeerd.

Op de foto's is te zien hoe Amanda, die vorige maand onthulde dat haar huwelijk met Martijn Krabbé is gestrand, en Kolen elkaar kussen. Kolen zegt dat de twee hun relatie liever zelf bekend hadden gemaakt. "Harrie en Amanda hadden liever zelf het moment en de wijze van openbaarmaking gekozen, ook ten behoeve van Martijn en de kinderen."

Amanda en Martijn Krabbé zijn sinds 1995 getrouwd en hebben samen vier kinderen. De twee hadden al langer problemen en zouden allebei vreemd zijn gegaan. De presentator heeft nog niet gereageerd op de nieuwe liefde van zijn vrouw. Wel zegt Winston Gerschtanowitz dat het goed met hem gaat.

Of zijn advocaten enige kans van slagen hebben moet nog blijken. Helaas voor Kolen is het fotograferen in de openbare ruimte en het publiceren ervan bij redactionele stukken slechts in uitzonderlijke gevallen niet toegestaan.

Batman gaat de kou te lijf

De Entertainment heeft een video vrijgegeven over de uitbreiding Cold, Cold, Heart voor Batman: Arkham Origins. Creative director Eric Holmes en game director Benoit Richer praten vijf minuten lang over de DLC.

Cold, Cold Heart heeft Mr Freeze als grote vijand en komt uit voor PlayStation 3 en Xbox 360 op 22 april. Wii U-gamers kunnen deze DLC ijskoud vergeten, Warner heeft aangegeven geen uitbreidingen voor Batman: Arkham Origins op die console uit te brengen.

The Division is verder opgedeeld

Tom Clancy’s The Division wordt nu gemaakt door drie ontwikkelteams nu Red Storm, het bedrijf dat Tom Clancy ooit in zijn loonlijst had, meehelpt. De studio's Ubisoft Massive en Reflections waren al bezig met de tactical shooter.

Ubisoft Massive blijft de leiding houden over het spel, Red Storm ontwerpt de wapens van The Division. Door hun sterke banden met het leger hebben zij daar veel meer kijk op en heeft Red Storm drie artiesten bezig gezet. Massive geeft aan welke wapens ze nodig hebben, de mensen van Red Storm gaat op onderzoek uit en ontwerpt ze. Ook helpt de studio achter Rainbow Six en Ghost Recon op het vlak van realisme in gameplay, zodat Massive niet per ongeluk de fantasietoer op gaat.

Reflections, bekend van Driver: San Francisco, werkt ook mee aan allerlei facetten van de game. The Division zou in het vierde kwartaal van dit jaar uitkomen op Xbox One en PlayStation 4. De pc-versie komt er ook aan.

Lang kijken naar Theatrhythm Curtain Call

Square Enix heeft twee trailers voor het ritmespe Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call gemaakt. Mocht je tijd over hebben: de tweede trailer duurt 26 minuten en laat liedjes zien van Final Fantasy VIII tot deel Final Fantasy XIV.

Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call heeft nog steeds geen Westerse bevestiging laat staan releasedatum gekregen, in Japan komt deze 24 april uit voor Nintendo 3DS.

Cirque de Soleil werkt mee aan videogame

Ubisoft geeft aan dat ze een samenwerking zijn aangegaan met Cirque de Soleil en song-writer Cœur de Pirate om hun aankomende videospel Child of Light nog kunstzinniger te maken.

Ubisoft legt uit dat het ontwikkelteam gebruik heeft gemaakt van de ervaring van Cirque de Soleil-mensen met 'theatrale realisatie' en kostuumontwerpen om de ontwikkeling van het spel ook vanuit de visie van theaterregie authentiek te maken.

"Videogames nodigen spelers uit om in virtuele werelden gezogen te worden en niemand is er beter in het maken van meeslepende en magische ervaringen dan de artiesten van Cirque de Soleil", zegt Patrick Plourde, creative director bij Ubisoft. "Dus om met hen samen te werken om de ambitie te bereiken om van Child of Light een speelbare gedicht te maken was een droom die werkelijkheid werd."

Child of Light komt 3 april uit voor pc, Xbox 360, Xbox One, Wii U, PlayStation 3 n PlayStation 4.

Een soort van stront

Ik ben niet zo'n vreselijke taalpurist. Voor mezelf ben ik een vreselijke zeikstraal, maar ik heb een hekel aan dat gezeur op anderen. Als ik het snap, is de boodschap overgekomen en volgens mij is dat zo'n beetje het enige doel van taal. "Bakkes kut!", komt niet voor in het Groene Boekje maar ik snap hem prima. De laatste tijd hoor ik echter één uitspraak, die me mateloos ergert: een soort van ....

Guardiola: "Wist dat het zwaar werd"

Bayern München maakt nog steeds kans om de Champions League-titel te prolongeren. Pep Guardiola was content met het spel van zijn team. Bayern kwam in de tweede helft op achterstand door een doelpunt van Patrice Evra, maar knokte zich knap terug en liep uiteindelijk via doelpunten van Mario Mandzukic, Thomas Müller en Arjen Robben uit naar een 3-1 overwinning.

Guardiola rekende op voorhand op een defensief Manchester United en zag die voorspelling uitkomen. "Ik wist dat het een zware avond zou worden", reageerde hij tijdens de persconferentie na afloop van de kwartfinale.

"Dit is de kwartfinale van de Champions League en Manchester United speelde met de doelman en acht veldspelers in het eigen strafschopgebied. Maar we bleven rustig en hadden een beetje geluk bij het afronden van onze mogelijkheden."

In de halve finale kan Bayern stuiten op Chelsea, Atlético Madrid of Real Madrid. Guardiola is vooral blij dat hij nog steeds kans maakt op de felbegeerde trofee. "We hebben de halve finale bereikt en ik ben heel erg trots op mijn team."

FEZ (PlayStation-versie)

Het is alweer twee jaar geleden dat we voor het eerst kennismaakten met FEZ. Het spel van gameszonderling Phil Fish dat beroemd werd door ruim voor de release al vele prijzen te winnen en dat de hoofdrol speelde in de documentaire Indie Game: The Movie. Nu, na twee jaar exclusiviteit op Xbox 360, maakt de game eindelijk de overstap naar PlayStation en dan ook gelijk naar alles wat Sony te bieden heeft. Heeft de game zijn charme weten te behouden?

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.