'Gemeenten werken mantelzorg tegen'

Kinderen die hun ouders in huis nemen om voor hen te zorgen worden zwaar tegengewerkt door gemeenten. Die slaan terug door te korten op de AOW-uitkering en het pgb van de ouders. Ook weigeren ze bouwvergunningen voor simpele ingrepen om de door de rijksoverheid opgelegde mantelzorg mogelijk te maken, concludeert de grootste koepel van notarissen, Netwerk Notarissen, woensdag in De Telegraaf.

Om te bezuinigen op de zorg kunnen alleen mensen die zware zorg nodig hebben straks nog terecht in een verpleeghuis. Anderen moeten langer thuis blijven wonen, vindt het kabinet. Met mantelzorg van kinderen zou dat goed te doen zijn. Die wens van het kabinet blijkt nu dus veel tegenwerking van gemeenten te krijgen.

Netwerk Notarissen deed onderzoek in vijftig gemeenten. Kinderen die hun ouders in huis willen nemen zouden vaak stuiten op gemeenten die nog niet hebben nagedacht over de voor de overheid nagenoeg kosteloze mantelzorg. De gemeenten zouden niet meedenken en de regels strikt blijven toepassen.